B1 blogcsalád



A magyar kormány hétfőn újabb lépéssel kerül közelebb az ellene indítandó jogállami eljáráshoz

Nemzetközi sajtószemle

2018. június 23. - Szelestey
  • Voltaképpen már csak az Európai Tanácson múlik, hogy az EU jogállami eljárás alá vonja-e az Orbán-kormányt. Az EPP szabad jelzést adott.
  • A Guardian azt sürgeti, hogy az unió szabaduljon meg Magyarországtól, mert a tekintélyelvűség végveszélybe sodorhatja az egész szervezetet.
  • A nacionalista, homofób magyar kormány ellenőrzés alá akarja helyezni a kultúrát. Is.

Die Presse

die_presse.jpg

A lap igencsak valószínűnek tartja, hogy Lengyelország után megindul a jogállami eljárás az unióban Magyarország ellen is. Az ok az, hogy az Európai Néppárt saját tagjainak belátására bízta, miként szavaznak a kérdésben hétfőn az EP Igazság- és Belügyi Bizottságában. De a frakciófegyelmet igen nehéz is lett volna előírni, mert az EPP-ben már jó ideje magasra csapnak az indulatok a magyar kormány miatt. Úgy hogy a Fidesz nem egészen egy hónappal az európai választások előtt igencsak problémás a frakció számára, sőt lassan szakítópróbát jelent. Ugyanis mind inkább terhessé válik az a makacsság, amivel a pártcsalád vezetése védi a magyar pártot. A CSU és az osztrák kancellár udvarol Orbánnak, noha az legutóbb nyíltan a szakítással fenyegetett. A holland kereszténydemokraták ezzel szemben a párt kizárását sürgetik.

A hétfőn napirenden szereplő határozati javaslat felsorolja mindazokat a vörös vonalakat, amelyeket a miniszterelnök az utóbbi 8 évben figyelmen kívül hagyott. Így a „Stop, Sorost”, amely a testület egyik tagja, az osztrák szociáldemokrata Weidenholzer szerint nagy döbbenetet váltott ki. Attól azonban óv a képviselő, hogy kioktassák a magyarokat, inkább párbeszédet szorgalmaz a civil társadalommal. Ha két nap múlva megszületik a döntés, a javaslatot szeptemberben terjesztik a Közgyűlés elé. Ott kétharmad szükséges az elfogadáshoz, de az osztrák politikus úgy gondolja, hogy az meglesz. Utána a kormányok azzal kerülnének szembe, mint Lengyelország esetében, hogy ti. meg kellene kezdeni az eljárást a 7-es paragrafus alapján, de nincs meg hozzá a teljes egyetértés. Weidenholzer azonban azt mondja: mindenképpen meg kell próbálni.

FT

financial_times.jpg

Magyarország nyomás alá került, hogy törölje el a „Stop, Soros”-törvényt. Az Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság ugyanis azt állapította meg, hogy sérti a nemzetközi emberi jogi szerződéseket a csomag, amely börtönnel fenyeget, ha valaki migránsoknak segít. Még akkor is, ha csupán emberbaráti támogatásról vagy jogi tanácsadásról van szó, ami abszolút törvényes. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány azt hangsúlyozta, hogy teljesen hamisak az állítások, miszerint ők tömegével akarnának menedékkérőket hozni Európába. Az ügy újabb összecsapást eredményezhet az EU-val, miután már így is sokaknak az a véleménye, hogy az Orbán-kormány lebontja a fékeket és ellensúlyokat. A Political Capital azt hangsúlyozza, hogy a legújabb fejlemények tanúsítják: Orbán Viktor teljes sebességgel valósítja meg tekintélyuralmi rendszerét, amikor korlátozza az igazságszolgáltatás, valamint a tanintézmények függetlenségét, a polgári szabadságjogokat és a jogállamot.

Guardian

guardian.png

Magyarország gúnyt űz az európai értékekből, ezért itt az ideje, hogy kihajítsák az unióból – hangsúlyozza a kommentár a „Stop, Soros” kapcsán. Mint megállapítja, éppen most bűncselekménnyé nyilvánították, hogy bárki támogassa a menekülteket és ez Orbán Viktor egyre fokozódó tekintélyelvűségének jele. Európa nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja. Olyan rendszerről van szó, amely időről időre megcsúfolja az alapvető demokratikus normákat és emberi jogokat, mind sebesebben tekintélyelvű rémálomba megy át, csak éppen ennek nincs semmi érdemi következménye. 

A demokrácia elleni háború részeként a miniszterelnök éles kampányt vív Soros György ellen, antiszemita beütésekkel. A Nyílt Társadalom Alapítvány már távozik Budapestről. Egy másik célpont a CEU. Az állami propaganda a kormány mondandóját nyomatja és befeketíti az ellenzéket. A független sajtó felvásárolják, a hatalmat bíráló orgánumok fokozódó nyomás alá kerülnek. Mindez pedig – ahogy a Közép-Európai Egyetem rektora megfogalmazza, az EU asszisztálásával és engedékenysége mellett történik. A Fidesz továbbra is az Európai Néppárt tagja, annak frakcióvezetője nemrégiben Orbán védelmére kelt. Az a minimum, hogy a 7-es paragrafust be kellene indítani. Az EU sokrétű válsággal küszködik, de ha engedi, hogy tagállamai átadják magukat a tekintélyelvűségnek, az lehet a legnagyobb létveszély a szervezet számára. 

Newsweek

newsweek_logo.png

Az illiberális Orbán Viktor megint zavart kelt az EU-ban, mert szabotálja a Merkel megmentését célzó tervet, márpedig ez nagyban befolyásolja a kancellár jövőjét. A V4-ek nem lesznek ott a vasárnapi mini-csúcson, amelyet a Bizottság kezdeményezett, hogy megtámogassa a német vezetőt. Ha nem sikerül kompromisszumra jutni az európai szövetségesek körében, akkor széteshet a berlini koalíció. Az idegengyűlölő és migránsellenes álláspontot képviselő Orbán azonban ebben a helyzetben sem kíván segíteni.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Európában visszatér a sötét múlt. A politika mind inkább a 20. század bizonyos korszakait idézi, és ez jelenti a legnagyobb veszélyt a földrész számára. A történelem időről időre végighullámzik a kontinensen, de az olaszoknál most ismét a nacionalisták kerültek hatalomra, és ez a fasizmus és a háború tanulságai miatt olyan, mintha egy tabu dőlt volna le – a szavazópolgárok nagy részének örömére, illetve a hagyományos politikai erők rémületére. A korábbi nacionalizmus nyomul Magyarországtól és Lengyelországtól kezdve Ausztriáig. Általános a bizalmatlanság az EU-val szemben, sokan vissza akarják állítani a határok nemzeti ellenőrzését, illetve nem szeretik a migránsokat, hajlamosak az ellentábort a nép ellenségének minősíteni. Az olaszok csak most indultak el ezen az úton, de azért a belügyminiszter a felháborodás láttán kénytelen volt meghátrálni, amikor bejelentette, hogy jegyzékbe veszik a romákat. 

A jelenségnek része a lengyel antiszemitizmus megerősödése, illetve Magyarország, amely Sorost tette meg az első számú közellenségnek. Ám a felszín alatt láthatóak a gyenge pontok. Az olasz kormány máris ellentétbe került Franciaországgal, Spanyolországgal és Máltával, miután nem volt hajlandó megengedni, hogy kikössön a menekülthajó. 

New York Times

new_york_times.jpg

Noha jócskán visszaesett az Európába érkező menekültek száma, a kérdés továbbra is mérgezi a politikát. A földrész vezetői három éve küszködnek a problémával, ami a fő neuralgikus veszéllyé vált az EU számára. Legutóbb az olaszoknál és az osztrákoknál juttatott populistákat a hatalomba, most pedig már Merkel uralmát veszélyezteti. A neves elemző, Ivan Krasztev a 2015-ös migrációs válságot a kontinens Lehman Brothers pillanatának nevezi, amikor megtört az egyetértés, kialakult a nacionalista populizmus és ék került Közép-, illetve Nyugat-Európa közé. A kérdés most már a schengeni rendszert fenyegeti. Bajorország le akarja zárni az osztrák határt, ám ez hatalmas gondokat okozna Ausztriának, és Olaszországnak, mert a menedékkérők náluk rekednének, illetve Bécs visszaküldené őket az olaszoknak. Vagyis a migránsellenesség, a populizmus és a nacionalizmus igencsak összekavarná az álláspontokat.

A német kancellár attól fél, hogy Seehofer példáját mások is követnék, és akkor nem kizárt, hogy örökre vége a szabad mozgásnak Európában. Védrine volt francia szocialista védelmi miniszter úgy minősíti a populizmust, hogy az mutatja a politikai elit kudarcát, mármint hogy megértse: az emberek meg akarják tartani az identitás, a szuverenitás és az autonómia jelentős részét, ami pedig a bevándorlás ellenőrzését jelenti. Ily módon pedig a demokrácia kerül veszélybe, a populizmus, vagy ha úgy tetszik: az európai trumpizmus minden országban felüti a fejét.

Guardian

guardian.jpg

A Trianoni szerződés továbbra is az antiliberális érzelmek forrása Magyarországon – mutat rá a kommentár a rockopera bemutatója kapcsán. Pedig az ország feldarabolása nem tűnik a legalkalmasabb témának egy musical számára. A trauma még ma is erősen jelen van a magyarok történelmi tudatában, egyúttal Orbán Viktor nacionalizmusának egyik építőköve. A politikus ügyesen kiaknázza, hogy sokan történelmi áldozatnak tartják az országot. Ez segített neki, hogy keményen jobbos programot hirdessen, aminek részeként fogadták el a ’Stop, Sorost’ is. A kormányfő úgy állítja be magát, mint aki ugyan nem tudja orvosolni a területi sérelmeket, de hozzájárul, hogy az ország magához térjen a Trianon okozta szellemi és erkölcsi veszteségből. Persze azért a régi határok visszaállításának igénye időről időre megjelenik a hatalompárti médiában. Az emlék egyúttal arra is szolgál, hogy megtámogassa a heveny migrációellenes filozófiát.

A bírálók szerint a történelemtanítás az egyik olyan terület, ahol a kormány próbál fokozott ellenőrzést gyakorolni. A Szabadság téri emlékmű szintén azt sulykolja, hogy Magyarország egyszerűen áldozat volt. A Schmitt Mária-féle Figyelő nemrégiben közzétette Soros 200, feltételezett „zsoldosának” névsorát, ami fura húzás olyasvalakitől, aki az elnyomó rendszerek áldozatainak emléket állító múzeum igazgatója, hiszen ilyen listák voltak a fasizmus és a szocializmus idején is.

New York Times

new_york_times.jpg

A lap azt igyekszik megmagyarázni az olvasóknak, miért törölte a Magyar Állami Operaház a Billy Elliot-musical 15 előadását, miután a félhivatalos kormányszócsőnek számító Magyar Idők meleg propaganda terjesztésével vádolta meg a darabot. Hozzáteszi, hogy az újság rutinszerűen vádol és szégyenít meg olyan közéleti szereplőket, akik valamilyen módon keresztezik a hatalom szándékait. A nacionalista Orbán-kormány 8 éve igyekszik átalakítani a kulturális életet, hogy az beleilleszkedjen az illiberális rendbe, amely elutasítja a nyugati liberalizmust, illetve értékeket. A miniszterelnök arról ismeretes, hogy populista ideológiát vall, élesen elveti a migrációt és megbélyegzi a társadalom egy részét, lásd a hajléktalanokat és azokat, akik a bevándorlókat pártolják. Ő maga nem támadta a melegeket, de a közbeszédben többnyire büntetlenül maradnak a homofób kijelentések.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2714065975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2018.06.23. 21:58:43

ő maga nem támadja a melegeket....szép is lenne, amikor az egyetlen fiacskája is homár.
süti beállítások módosítása