B1 blogcsalád



A Velencei Bizottság: ne szavazzon a Stop Sorosról a parlament!

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. június 19. - Szelestey
  • Az egész unió végét jelentheti, ha a migráció miatt felbomlik a német uniópártok szövetsége, erősen megoszlanak a vélemények, hogy Merkelnek az uniós csúcson sikerül-e teljesítenie a CSU feltételeit;
  • Trump megint szépen belecsapott a lecsóba: most éppen a német belpolitikába szólt bele a maga finom, diszkrét módján;
  • Az osztrák államfő arra figyelmeztette a populistákat, hogy bármennyire is feltűnés nélkül építik le a demokráciát és buktatják meg az EU-t, a nemzetállamok élén csupán bábok lesznek a nagyobb hatalmak számára. 

ashampoo_snap_0001.jpg

Reuters

reuters.jpg

A Velencei Bizottság azt kéri, hogy a magyar parlament ne hagyja jóvá a ’Stop, Soros’-t, vagy legalább a szavazásnál vegye figyelembe a testület ajánlásait. Az Országgyűlés napirendjén holnap szerepel a javaslat, ám az Európa Tanács mellett működő tanácsadó szervezet teljes terjedelemben csak pénteken teszi közzé állásfoglalását a tervezet ügyében, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, beleértve a civil szervezetek munkatársait, akik segítenek az illegális migránsoknak. Az indítvány része Orbán Viktor kampányának az EU menedékpolitikája, illetve Soros György ellen.  

 

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A hírügynökség azt teszi hozzá az üzenethez, amelyet a Velencei Bizottság vezetője e-mailben küldött meg Szíjjártó Péternek, hogy Orbán Viktor rendszerét az utóbbi 8 évben az fémjelzi: vissza szokta utasítani az ilyen felhívásokat. Ez vonatkozik mind az Európa Tanácsra, mind az EU-ra. A kormányfő számára szavazatokat eredményez, hogy Magyarországon nyilvánosságra hozza a viszályt.

 

New York Times

new_york_times.jpg

A szemben álló német uniópártok éppen csak, hogy meg tudtak állapodni valamiféle átmeneti tűzszünetben a migráció ügyében, amikor az amerikai elnök közbelépett és a twitteren keresztül azt állította, hogy a német lakosság az ország vezetése ellen fordul, és a migráció megrendíti az amúgy is erőtlen koalíciót. Továbbá, hogy az idegenek miatt Németországban nőtt a bűncselekmények száma, bár ez nem igaz. A migránskérdés politikai futótűzként terjed Európában, új életet lehelt a populista mozgalmakba, Magyarországtól kezdve Ausztrián át Olaszországig. Ezek a körök megnehezítik, hogy a fő erők megtartsák a hatalmat, és az elnök üzenete arról tanúskodik, hogy a politikus sem könnyíti meg régi partnereinek helyzetét. A prágai New York Egyetem rektora úgy gondolja, hogy Trump egyértelműen igyekszik megosztani Európát.

A washingtoni Stratégiai és Nemzetköz Tanulmányok Intézetének igazgatója úgy véli, hogy az elnök próbálja megerősíteni azokat a jobboldali szervezeteket, amelyek ellenzik, hogy az unió jelentős szerepet töltsön be a nemzetközi színtéren. Két nappal korábban először beszélt Orbán Viktorral, aki 8 éve építi az illiberális demokráciát, és aki kulturális ellenforradalomra hívott fel a liberális renddel szemben. A múlt hónapban Szíjjártó Péter első ízben tárgyalhatott amerikai kollégájával. A Carnegie Europe elemző intézet vezetője azt mondja, Trump pontosan az ellenkezőjét csinálja, amit az eddigi amerikai kormányzatok a háború óta: ő azon van, hogy lerombolja Európa liberális berendezkedését.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák államfő arra figyelmeztetett, hogy Európában egyesek szép lassan leszalámizzák a demokráciát, de úgy, hogy az már fel sem tűnik. Van der Bellen abból az alkalomból beszélt, hogy Ausztria a jövő hónaptól az EU soros elnöke lesz, ám hangsúlyozta, hogy a szalámi taktika kapcsán nem Magyarországra gondol. Abba ugyan nem ment bele, hogy mely jobboldali-konzervatív kormányokra utal, de kiemelte, hogy a veszély nagy, mert a végén semmi sem marad a szabadságból. Viszont a mind jobban nyomuló nacionalista irányzatokról szólva kifejtette, hogy azok nyugodtan idejétmúltnak nyilváníthatják az uniót és az európai gondolat fölé helyezhetik a nemzeti szuverenitást, csakhogy az európai törpeállamok egyedül vannak és játékszerül szolgálnak az erősebb hatalmak számára. A politikus felszólította a nacionalistákat: ne hirdessék lépten-nyomon, hogy csakis ők képviselik az igazságot. Fogadják el a világot olyannak, amilyen, a hibáival együtt, ugyanakkor hallgassák meg a másik felet. Van der Bellen a menekültekre utalva rámutatott, hogy senkit sem szabad magára hagyni.

 

Reuters

reuters.jpg

Az unió bizakodik, hogy a jövő heti csúcsértekezleten meg tudna állapodni a menedékpolitika megújításában, diplomaták azonban messze nem ennyire derűlátóak. Németország, amely 3 év alatt csaknem másfél millió menekültet fogadott be, a többi közt Franciaországgal és Svédországgal együtt európai megoldást szorgalmaz. A keleti tagok azonban – Magyarországgal és Lengyelországgal az élen – nem hajlandóak beengedni a főleg muzulmán migránsokat, biztonsági veszélyekre, valamint a társadalom egységes összetételére hivatkozva. A Bizottság szóvivője mindenesetre úgy foglalt állást, hogy itt csakis az összefogás vezethet eredményre. Juncker ma megvitatja a kilátásokat Merkellel és Macronnal.

Kompromisszumként szó van arról, hogy a vonakodó tagok kiválogathatják, kiket vesznek át, illetve fejenként 30 ezer euró ellenében megválthatnák a kvótát. De a magyar és a lengyel kormány számára ez sem járható út, Görögország és Olaszország viszont úgy gondolja, hogy ez a változat sem enyhítene lényegesen a terhein. Brüsszel szerint azonban szóba jöhet, hogy többségi döntéssel kerüljék meg a keleti államok ellenkezését, ám ez politikailag kényes kérdés.

 

FT

financial_times.jpg

A jövő heti uniós csúcskonferencia különösen fontos lesz, mert nem csupán olyan stratégiai kérdésekről kell határozni, mint az EU biztonságpolitikája vagy a menedékrendszer reformja, hanem Németországnak és Franciaországnak azzal is szembe kell néznie, mi legyen a transzatlanti közösséggel, miután Trump alapvető kihívást intézett azzal szemben. Így most Merkelnek és Macronnak kell belépnie a résbe, de butaság volna erre nagy tétet rátenni, mert a tanácskozás rettenetesen rosszul is elsülhet. Így látja a helyzetet Judy Dempsey, a Carnegie Europe szakértője. Mint írja, Berlin és Párizs teljesen eltérően vélekedik az unió jövőjéről. Az elnök az együttműködés elmélyítése mellett van, ami kétsebességes Európa kialakulását eredményezné. A kancellár szokás szerint óvatos és inkább a kormányoknál hagyná a lényeges jogköröket. És nem szeretne többet befizetni a rosszul gazdálkodó tagok megsegítésére, miközben a felügyeletet Brüsszelnek kellene átengednie.

Merkel szerint az államfő koncepciója a populista magyar, lengyel és cseh kormány kezére játszana, amelyek élvezik, ha kirohanhatnak az EU ellen. Ausztria és Olaszország a térség középső részének támogatásával a menekülthullám ellenőrzésére összpontosít, az uniós reformok számukra másodlagosak. Macron a nehézségek láttán önkéntes biztonsági együttműködés formájában próbál előremenekülni, de a kancellár ezt is csak félszívvel támogatja. És akkor még ott vannak a Brexit körüli ellentétek is. A két vezető ma találkozik, de az biztos, hogy a jelen helyzetben nem lesz elegendő, ha csupán kibekkelni akarják a dolgokat.

 

The Times

the_times.jpg

A konzervatív újság azt tanácsolja, hogy Európa akadályozza meg a szélsőjobb felemelkedését, annál is inkább mert sokan úgy ítélik meg, hogy amit a középpártok csinálnak a biztonság és a menekültek kapcsán, az csupán a kudarc pofozgatását jelenti. Így most gyorsan meg kell akadályozni, hogy a Salvini-effektus átterjedjen a földrészre, és ugyanez érvényes Orbán politikájára is. Annál is inkább, mert a menekültkérdésnek mérgező hatása van. Közép-Európában máris jelentős befolyáshoz juttatta a bevándorlás-ellenes pártokat. A menedékkérők elosztása nem cseng jól a kontinens utcáin. Oka ennek részben a faji megvetés. A nácik nagy fenyegetést jelentenek, akárcsak az iszlám radikálisok, ennek megfelelően kell hozzájuk viszonyulni.

Mások a kemény jobboldalt juttatják hatalomra, mert úgy vélik, hogy a nagy pártok kezéből kicsúszott a határok ellenőrzése. Ők azt látják, hogy Orbán Viktor kerítést emel, szó szerint és átvitt értelemben is, és egyben bemutat Brüsszelnek a migránskérdés rendezése ügyében. Továbbá hallják, hogy Kurz katonának és rendőröket vezényel a határra, Salvini pedig – joggal – kioktatja a kontinenst, hogy magára hagyták az olasz és a görög kormányt, miközben az EU teljesen értelmetlenül a szolidaritásról szónokol. A bevándorlás azonban jó az öregedő Európa számára és erkölcsi kötelesség segíteni a háború, illetve elnyomás elől menekülő embereknek. Délen és keleten azonban a lakosság biztonságos határokat akar, arról nem beszélve, hogy Európa dönthesse el, kit enged be. Ha ez ügyben a belharcok kerekednek felül, akkor búcsút vehetünk az uniótól. Hogy ez ne így legyen, ahhoz sokat kell áldozni a közös határvédelemre, illetve humanitárius célokra – a földrészen kívül. Máskülönben a tagállamok egymás torkának esnek, amit a Kreml nagy örömmel figyelne. De jövőre azért igencsak előretörhetnek a bevándorlást elutasító pártok, sőt, akár ők alkothatják a legnagyobb erőt Strasbourgban.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A konzervatív lap kommentárja arra hívja fel a figyelmet, hogy valószínűleg csupán átmenetileg sikerült kivédeni az összecsapást Merkel és belügyminisztere között, miközben a tét hatalmas: a minden forog kockán. A CSU szerelvénye azonban továbbra is teljesen felfűtött kazánnal várakozik, mint ahogy a kancellár vonata is, noha összeütközés esetén a károk mindkettő számára óriásiak volnának. A bajor szövetséges két hetet adott, hogy a kormányfő európai szinten érje el azt, amit a keresztényszociálisok nemzeti eszközökkel akarnak bebiztosítani: a megfelelő határvédelmi rendszert. A vita három éve tart és a bajor fél a németek egyre nagyobb részével egyetemben nem érti, 3 éve miként nyithatta fel Merkel oly könnyedén a sorompókat. A beözönlésnek csak az olyan államok által foganatosított elriasztó lépések vetettek véget, mint Magyarország és Ausztria.

A keményvonalas CSU most azon van, hogy az arra jogosulatlan menedékkérők visszautasításával fokozza a nyomást a többi szövetségesre, és azok szigorítsák meg a külső határok védelmét. Merkel attól tart, hogy ebből egy sor konfliktus alakul ki és arra rámehet az amúgy is megingott európai egység. Nemigen valószínű, hogy a miniszterelnök a jövő heti csúcson el tudja érni a kívánt szabályozást. Ám most az fenyeget, hogy a migráció, amely megosztotta a földrészt és parlamenti, illetve kormányzati pozíciókhoz jutatott radikális erőket, szóval, hogy szétveri azt a politikát, amely évtizedeken át stabilizáló tényezőként hatott a német és ez európai porondon. Ha szétmennek az uniópártok, az pont azoknak jó, akik élveznék az ilyesfajta katasztrófát.  Ha olyan Európa-párti tömörülések sem tudnak megegyezni, mint a CDU-CSU, akkor sötét idők jönnek a földrészen. Szóval cseppet sem csupán a migránsokról van szó.

 

New York Times

new_york_times.jpg

Soros György és Sándor fia szerint a Balkánon keresztül esély kínálkozik Európa stabilizálására. A szerzőpáros a Nyílt Társadalom Alapítvány nevében üdvözli, hogy csaknem negyedszázad elteltével megállapodás született a macedón névvita ügyében, éppen akkor, amikor mélypontra zuhant a transzatlanti egység, illetve Európában minden választás kihívást jelent az unió összefogása szempontjából. A nyugat-balkáni egyezmény persze törékeny, annál is inkább, mivel Oroszország beavatkozik a térségben, mint ahogy Törökország és Kína is. Ezekkel a törekvésekkel persze szembe kell szállni, csak éppen az nem lesz könnyű. Az EU legsúlyosabb gondjai közül több is a keleti nyitással kapcsolatos, így leginkább a magyar és a lengyel kormány antidemokratikus lépéseivel. Ez azután jelenleg behatárolja a további bővítéseket, pedig a Nyugat-Balkán népessége a tagságra vágyik.

Ezért Soros és fia felveti, hogy az unió mintájára hozzanak létre a régióban gazdasági szervezetet. A közös piac elősegítené a pénzügyi piacok korszerűsítését, de úgy, hogy azt nem Brüsszel vagy Washington írná elő. Az emberek, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlása vonzaná a külföldi befektetéseket, megerősítené a szállítást és az infrastruktúrát. Egyben mérsékelné a fiatalok elvándorlását. Továbbá ilyen módon ki lehetne küszöbölni a régi versengéseket. Ám ha nem lépnek, annak keserű következményei lesznek, mert bőven elképzelhető, hogy az érintett államok egymás ellen fordulnak és belekerülnek az orosz, török és kínai érdekövezetbe. Azaz a Balkán ismét balkanizálódna.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1714057350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.19. 06:55:04

"A prágai New York Egyetem rektora úgy gondolja, hogy Trump egyértelműen igyekszik megosztani Európát."
:)))) Mit nem mond...

"Ezért Soros és fia felveti, hogy az unió mintájára hozzanak létre a régióban gazdasági szervezetet. A közös piac elősegítené a pénzügyi piacok korszerűsítését, de úgy, hogy azt nem Brüsszel vagy Washington írná elő. Az emberek, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlása vonzaná a külföldi befektetéseket, megerősítené a szállítást és az infrastruktúrát."

EU-piac ..NYÍLJ KI!!

2 HAR MAD 2018.06.19. 08:26:07

STOP SOROS
STOP CIA (& ISIS & "mérsékelt fegyveres lázadók" & egyéb iszlámista hulladék)
STOP HYBRID WAR AGAINST EUROPE

www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/05/14/756hybrid_war.png

Helga Beauty Salon2 2018.06.19. 08:26:28

"Az egész unió végét jelentheti, ha a migráció miatt felbomlik a német uniópártok szövetsége, "

Itt a gondolkodásmódotok esszenciája. :D Vége lesz mindennek, mert bukik egy libsi banda.
Nem, nem lesz mindennek vége, csak nektek libsiknek! Remélem jó irányba indulnak a dolgok ha megszabadul Európa Merkeltől, illetve inkább amit jelképez.

Irbisz 2018.06.19. 09:31:09

Amit a CSU akar az totál jogos, minimum lenne a törvények betartása és az országszuveritáésának megőrzése. Az h. Merkel európaellenes idiótaságát csak ultimátumokkal lehet megállítani az szomorú, annál csak az lenne szomorúbb ha a zöldekkel, netán a linkekkel alakít a CSU helyett kormányt- akkor pár évtized múlva mint az európai értékek totális megsemmisítőjéről fognak róla megemlékezni.
Teljesen érthetetlen továbbá számomra, a liberálisok miért támogatják a liberális értékek és egyetemes szabadságjogokat megszüntető fogó muszlimok teljes és kontroll nélküli beáramlását.

2018.06.19. 09:49:12

@Irbisz: "Teljesen érthetetlen továbbá számomra, a liberálisok miért támogatják a liberális értékek és egyetemes szabadságjogokat megszüntető fogó muszlimok teljes és kontroll nélküli beáramlását."

Nem csak számodra az...

Gondolom majd átnevelik őket..vagy az őslakosokat.. valamelyiket muszáj lesz.

HUNGARIAN FIRST !!! 2018.06.19. 20:33:17

"A Velencei Bizottság: ne szavazzon a Stop Sorosról a parlament!"

Kinem szarja le oket, foglalkozzanak azzal ami rajuk tartozik.

Jakab.gipsz 2018.06.19. 20:38:56

"Ezért Soros és fia felveti, hogy az unió mintájára hozzanak létre a (balkáni) régióban gazdasági szervezetet."

Ezt a régiót, régebben úgy hívtuk Jugoszlávia, az eredményessége közismert.

Ez a "sátánfajzat", a velejéig romlott, gonosz Soros már megint csak a meleg-víz feltalálásával villog.

HUNGARIAN FIRST !!! 2018.06.19. 20:45:57

"A bevándorlás azonban jó az öregedő Európa számára és erkölcsi kötelesség segíteni a háború, illetve elnyomás elől menekülő embereknek""

Miert is mi kozunk hozzajuk es a nyomorukhoz ?????

Legfeljebb azok segitsenek nekik, de csak helyben akik evszazadokig gyarmatkent fosztogatak oket, meg az utobbi 50 evben gazert, olajert, egyebb nyersanyagokert bombaztak oket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.19. 20:52:13

A velenceibizottság menjen haza, a Velencei-tóra. Ott strandoljon, s ne pofázzon bele más dolgába.

Kegy 2018.06.19. 20:59:55

Picit összemossák a migráns és a menekült fogalmakat. Biztos véletlenül, mert különben feltételezném a hátsó szándékot

Rettegek mert ballib vagyok 2018.06.19. 22:09:32

Szóval Soros listázott csicskásai a Velencei bizottságban megkérték a kormányt, hogy ne döntsenek a Stop Sorosról.

Remélem leszarják magasról a Homo Sorosensuokat.

www.origo.hu/nagyvilag/20180216-homo-sorosensus-europa-tanacs-jogi-biztos.html
egy átmeneti időszakot követően a "Soros embertípus" nemzedéke megszerzi a legtöbb politikai, gazdasági és kulturális hatalmi pozíciót.

api99 2018.06.20. 22:28:38

"The Times A konzervatív újság azt tanácsolja..." - és önti a libsi sz@rt
"Frankfurter Allgemeine A konzervatív lap..." - és önti a libsi sz@art
"Soros György és Sándor fia szerint ..." - ezek nem usákokban élnek? És akkor miért kavarnak állandóan nálunk? Itt élnek? Itt adóznak? És nekik nem 1 szavazatnyi hozzászólásuk van az eu ügyeihez ......
süti beállítások módosítása