B1 blogcsalád



Trócsányi László: az EU ne üsse bele az orrát a bírósági rendszer átalakításába!

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. június 13. - Szelestey
  • Az ENSZ emberi jogi nagykövete szerint más államokat is megfertőzhet Európában, hogy a magyar és a lengyel kormány folyamatosan megnyirbálja a demokráciát.
  • Most ugyan megmenekült a Földközi-tengeren hányódó több mint 600 menekült, de ha egyes országok azt mondják, hogy a csónak megtelt és nincs egységes migránspolitika, abból még nagy gáz lehet.
  • Meghökkenést váltott ki Orbán Viktor újabb provokatív kijelentése, mármint Olaszország végre megmutatta, miként kell a nem kívánatos jövevényekkel (el)bánni, bár a példaadásban éppenséggel Magyarország is élen jár.

New York Times

new_york_times.jpg

Az ENSZ emberi jogi nagykövete arra figyelmeztetett, hogy Magyarország és Lengyelország lecsap a sajtóra, az igazságszolgáltatásra és az emberi jogokra, ám ez veszélyes, mert a demokrácia és a jogállam korlátozása továbbterjedhet az egész földrészen. Birgit Van Hout, aki a kontinens helyzetéért felelős a világszervezetben, rámutatott, hogy máris hasonló folyamat játszódik le az osztrákoknál, olaszoknál, máltaiaknál, románoknál és szlovákoknál. Úgy értékelte, hogy a demokrácia lebomlása forog kockán és a dominóhatás megrendítheti az európai értékeket. Hozzátette, hogy az emberi jogok védelmezői egyre nagyobb nyomás alá kerülnek. Egyben üdvözölte, hogy az EU jogállami eljárást indított Lengyelország ellen és felszólította az üzleti világ képviselőit, hogy ők is hallassák hangjukat a jogsértések ügyében.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A magyar szakminiszter szerint az EU-nak nem kellene elkapkodnia, amikor értékeli nálunk az igazságszolgáltatás reformját. Trócsányi László óvott attól, hogy Brüsszel túllépje a jogkörét, mert alapvetően olyan ügyről van szó, amely nemzeti hatáskörbe tartozik, azaz az unió nem szabhatja meg a változtatások kereteit. Azzal érvelt, hogy az alapfeltétel a bírák függetlensége, azt nem érheti semmiféle kihívás és nem is éri. Hozzátette, hogy a Bizottság túl messzire menne, ha az anyagi támogatásokat a jövőben a normák betartásától tenné függővé, mert az elfogadhatatlan, hogy a testület értékelje a jogállam helyzetét, annak ugyanis óhatatlanul politikai színezete lesz.

A miniszter arra is kitért, hogy az uniónak nem kellene beavatkoznia a Handó Tünde, illetve a bírói szervezet vezetői között zajló vitába a bírák kinevezése kapcsán, mert mint kifejtette, az megint csak az országra tartozik. Fleck Zoltán jogászprofesszor ugyanakkor úgy látja, hogy a közigazgatási bíróságok felállításával veszélybe kerül még az is, ami megmaradt az igazságszolgáltatás függetlenségéből. A kormány megmutatja, hogy nem tűr el semmiféle ellenkezést. Trócsányi ezzel szemben azt hangoztatta, hogy olyan, mintha egy kirakatpert látnánk, de a bírálat elsietett, mert még senki sem tudja, miként működnek majd az új bíróságok. Azon kívül szerinte méltatlan azt állítani, hogy az általa előterjesztett javaslat veszélyeztetné a jogállamot. 

FT

financial_times.jpg

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy a tengeren bolyongó 629 menekült befogadásával Spanyolország megkönnyebbülést hozott nem csupán ezeknek az embereknek, hanem az egész földrésznek, ám a kaotikus bevándorlási politika miatt más fontos célok kerülnek veszélybe Európában. A Madrid által dobott mentőöv rávilágít, hogy minden országnak foglalkoznia kell a migrációs gondokkal. Egyetlen mentőakció még nem jelent stratégiát. De az biztos, hogy elfogyott az olaszok türelme, hiszen az EU magukra hagyta őket, miközben csak az idén 120 ezer menedékkérő érkezett hozzájuk. A választásokat sok helyen befolyásolta, hogy az uniónak ebben a kérdésben nincs egységes irányvonala. Orbán Viktor meglovagolta a bevándorlás-ellenes érzelmeket, így került ismét kormányra.

Szükség van a közös fellépésre, és a választ az európai fővárosokban találják meg, nem a tengeren. A közelgő EU-csúcson igazolni kell, hogy az unió vezetése képes többre is, illetve, hogy nagyobb egység is lehetséges ebben a kérdésben. Hiszen a szervezetnek közben Trump miatt úgy kell cselekednie, mint egy gazdasági nagyhatalomnak. Ám ez nem fog menni, ha a tagok a migráció kapcsán civakodnak. A múlt héten kudarcba fulladtak az előkészítő megbeszélések. A magyar és a lengyel kormány elutasít mindenféle kvótát. A tagoknak azonban követniük kellene a német kancellárt, aki a minap letette a garast a kérdésben. Ha nem javul a migrációs politika, akkor odalesz az EU erkölcsi tekintélye az emberi jogok kapcsán, felvirágzik a romboló nacionalizmus, azt megérzi Schengen és csak tovább gyengül az integráció képessége, hogy együttesen járjon el.

Die Presse

die_presse.jpg

A magyar miniszterelnök üdvözölte, hogy Olaszország nem engedte kikötni a menekülthajót és hasonlóképpen nyilatkozott szlovák kollégája is, habár nem annyira lelkesen, mint Orbán Viktor. A magyar vezető nagy változást lát az új olasz kormány alatt és ezt nagyszerűnek tartja. Egyben támogatásáról biztosította Rómát. A magyar álláspont érzékeltetésére a lap megjegyzi, hogy az ország Orbán alatt évek óta idegenellenes politikát folytat. Bezárkózik, kerítést épít a migránsok ellen. Csak igen kevés embernek adatik meg, hogy benyújthassa a menedékkérelmet. Propaganda hadjáratok és korlátozó törvények segítségével már-már bűnözőknek állítják be a menekülteket segítő civil szervezeteket. Budapest szemszögéből szóba sem jöhet semmiféle kvóta. A tegnapi budapesti közös sajtótájékoztatón egyébként Pellegrini kijelentette, hogy az olaszok döntése csupán a kezdet. Mostantól kezdve azonban más államok is rákényszerülnek, hogy hatékonyan védjék meg a külső határokat és ne csak méregdrága mentőakciókban gondolkodjanak.

Tages-Anzeiger

tagesanzeiger.png

A magyar-szerb határtérségben szerzett tapasztalatok alapján a lap azt írja, hogy Magyarország szinte teljesen beszüntette a menedékeljárást. A hatóságok naponta csupán két kérelemmel foglalkoznak, most pedig a büntetőjog hatálya alá kerülnek a segélyszervezetek. A kormány, miután kettős kerítéssel, szögesdróttal, mozgásérzékelőkkel és rendőrjárőrökkel biztosította be az EU külső határát, még tovább korlátozza a nemzetközi egyezmények által szavatolt menedékjogot. A tompai és a röszkei tranzitövezetben naponta csak egy-egy embert engednek be, őket is csak munkanapokon, de hogy odáig eljusson valaki, ahhoz jelenleg másfél évet kell Szerbiában várakozni. A családok együtt léphetnek be, de utána pár napig senki sem mehet be oda, hogy kijöjjön a napi egy fős kvóta. Csak összehasonlításképpen: a hasonló nagyságú Ausztria az idén 30 ezer embert fogad be.

Ha már valaki bejutott, akkor az illetékesek úgy intézik, hogy az érintettnek ne jusson eszébe jogi segítséget kérni. Amúgy sem civilek, sem újságírók nem léphetnek be az övezetbe, csakis ügyvédekre támaszkodhatnak, de a ’Stop, Soros’ miatt most az ő munkájuk is veszélybe kerül. Az NGO-k munkatársai akár börtönbe is kerülhetnek, mivel a tervezet igen lazán szabja meg, hogy milyen esetekben kell alkalmazni.  A Helsinki Bizottság úgy ítéli meg, hogy a jövőben nem tudják gyámolítani a bajba került embereket. A migránsok közül sokan most is feladják, és inkább visszamennek Szerbiába, ahol 8 ezren vesztegelnek. Mások már 10 hónapja várnak a kietlen konténerekben a döntésre. Viszont úgy tudni, hogy az embercsempészek meg tudnak vesztegetni magyar határőröket, így egy pár ezer euróért mégiscsak be lehet surranni az országba. Röszkénél két hete 32 határőrt vettek őrizetbe ilyen okokból.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7814044674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2018.06.13. 10:35:00

Mostanában qrva szarul néz ki a főni.
Van remény.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.13. 20:42:41

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
v

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.06.13. 23:29:59

"máris hasonló folyamat játszódik le az osztrákoknál, olaszoknál, máltaiaknál, románoknál és szlovákoknál. "

Úristen mindenki őrült, mind szembe jön

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 07:17:08

Az EU-t nem kérdeztük, ezek után ne üsse bele a dolgát abba, ami nem az övé. Ennyi az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 07:20:18

Egyébként meg kiváló hír a liberalizmus zuhanása immár nyugaton is. A kisemberek lassan felébrednek, s felveszik a kaszát, sarlót, buzogányt, kalapácsot a globálkulák elnyomás ellen. Érthető, hogy az oligarchák médiái fogukat vacogtatva rettegnek.

Kataj 2018.06.14. 08:38:44

@maxval balcán bircaman: sarló, kalapács, "kulák"
A durva életbe, itt tartunk? Már titkolnod sem kell, micsoda undorító sztálinista propagandát szolgálsz?
Sok orbánimádó naív nemzeti-keresztény-demokrata már ezt is meg tudja magyarázni a lelkiismeretének.
Az meg külön szép, hogy Brüsszel csak küdje az ellopható milliárdokat, és ne szóljon bele, mire adja. Igazi bolsevik tempó: Lenin elvtárs is megmondta, hogy a kapitalistákat arra a kötélre kell felakasztani, amit tölük kapunk.
Ezek a ragyogóan "gerinces" lények vagytok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 09:11:45

@Kataj:

Sose titkoltam a véleményemet.

Nme vagyok kereszténydemokrata, sőt kifejezetten ellenzem a kereszténydemokráciát.

Brüsszel nem küld, hanem visz.

Kataj 2018.06.14. 09:32:35

@maxval balcán bircaman: Akkor innen már nincs kétség, mekkora átverés volt, amikor orbánpártinak hazudtad magad. Nemrég nyilatkozta ugyanis, hogy kereszténydemokrata, és kereszténydemokráciát épít. Ami persze szintén hazugsa´g, hiszen ez a közös pont bennetek bolsevikokban: a határtalan, arcátlan hazudozás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 09:34:55

@Kataj:

Ne a szövegét, hanem a tetteit nézd.

Nem hazudtam magamat soha orbánpártinak.

Nagyon ritkán szoktam hazudni, politikai kérdésekben soha.

blah 2018.06.14. 09:41:42

@maxval balcán bircaman: te faszfej, folyton hazudsz és uszítasz.

felső határ nincs 2018.06.14. 09:42:44

"Az ENSZ emberi jogi nagykövete szerint"

muhaha

Kataj 2018.06.14. 09:58:46

@maxval balcán bircaman:
Konkrétan egyfolyttában hazudsz a bolsevik Orbán vezéreddel együtt.
"Ne a szövegét, hanem a tetteit nézd." Tehát te is elismered, hogy egyfolytában hazudik, ´és valójában a te putyinista-leninista ideálodat valósítja meg. Ami a XX.-XXI. században emberi számilliók életébe, és emberi milliárdok nyomorába került, kerül még ma is. Ideje lenne rohadtul szégyellni a pofátokat emiatt!
Aztán neked még ez se elég, hazudsz tovább rendületlenül. A magyar gazdaság a 4 %-os, mostani emelkedéssel szemben - még Orbán KSH-ja szerint is - recesszióban lenne évek óta, ha nem jönnének Magyarországra az EU euró tízmilliárdjai. Ennek ellenére képes vagy leírni, hogy "Brüsszel nem küld, hanem visz." - egészen konkrétan van képed ezt is hazudni!

felső határ nincs 2018.06.14. 10:06:28

@Kataj: Hat persze, recesszioban lenne, gagogja a ballib akik alatt receszioban is volt.

muhaha

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 10:16:44

@Kataj:

Százmilliók élete, milliárdok nyomora? De hisz ez a liberalizmus!űű

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 10:17:52

@Kataj:

A nyugat 5-ször annyi pénzt visz ki az országból, mint amennyi bejön. Szóval hamis az érvelésed, hogy az EU-pénzek miatt lenne bármi is.

Kataj 2018.06.14. 10:20:45

@felső határ nincs: Tudom, ez neked bonyolult, de épp az imént bizonyítottam bircának, hogy ha valaki itt "bal", akkor az épp a "keresztény-demokrata-nemzeti" jelmezes, valójában leninsta bolsevik vezéred, Orbán-Orsós az!
Az meg, amit a light kommunisták csináltak a leninsta bolsevik vezéred, Orbán-Orsósnál korábban, az mennyiben mentené ezt a mostani maffiát? Semmit sem. Ennyit ér a "logikád".

Kataj 2018.06.14. 10:26:19

@maxval balcán bircaman: "A nyugat 5-ször annyi pénzt visz ki az országból..." Ne is zavarjanak az ezt cáfoló tényadatok, a bolsevikokat sosem szokták!
"Százmilliók élete, milliárdok nyomora? De hisz ez a liberalizmus!" Gulag, Katin, Recsk, Andrássy út 60. - micsoda "liberális szentély"!
"Minden politikus hazudik. Ez a szakma szabályainak része." Nálatok bolsevikoknál biztosan alaptörvény, tudjuk, látjuk.

felső határ nincs 2018.06.14. 10:28:16

@Kataj: s kit erdekel a ballibek ideologiai szofosasa meg hogy szerintuk ki bal, s ki jobb?

A lenyeg lerohasztottak az orszagot ami Orvban alatt viragzik.

ennyi

Kataj 2018.06.14. 10:33:16

@felső határ nincs: Ennyi, szerintem is. Nincs több kérdésem hozzád, ha neked a penész virága is szép.

Kataj 2018.06.14. 10:41:40

@felső határ nincs: "bruhaha" Ez eddig a legkevésbé buta érved, megfontolandó!

arabok balrol 2018.06.14. 10:50:23

Engem is meglepett, hogy miutan Orban segg picsara verte a ballipsiket ismet, mert oly hulyek mint a seggem, Europaban is gyozelemre vitte az ugyet.

Marmint ez azert nemileg 2eselyes volt erre az Orban fele migrinarrativa TELJES FELTETEL nelkuli gyozelmet aratott az EUban.

Mar csak nehany szellipsi picsog elhalo horgessel, de mar nem sokaig. Meg fogjuk keresni oket, hogy koszonetet mondjunk a 10` millio europai majomszabasuert.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.14. 10:52:06

@felső határ nincs: "Orvban alatt viragzik. "

Mi virágzik? Szlovákia? És mi a faszközöm van hozzá? Nekem az széámít, hogy Magyarország csúszik le, Románia most hagy le minket, Bulgária jön föl. 3 év múlva eurójuk lesz, mi meg egyre kevesebb kritériumot teljesítünk. Az egekben az infláció és az államadósság, egyre nő az állam és az újraelosztás, a jövőnk, az oktatás egyre szarabb, egészségügy... Virágzik a faszom.

felső határ nincs 2018.06.14. 10:54:24

sicc, nincs most szalamiveg macska

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.14. 10:54:39

@Kataj: "keresztény-demokrata-nemzeti"

Igen. Keresztény, ahol a pápa az ellenség, nemzeti, ahol a valódi legnagyobb ellenség ruszkiknak eladjuk az országot. :))

Jimmy Reiszmüller 2018.06.14. 10:55:02

@Kataj:
Birka valszeg a Mészárosokra garancsikra Farkas florianokra és a sok kis geciivadekra gondolhatott amikor a kisembert emlegette, nem hinném, hogy a cigányokra akiknek birkapörköltet főztek választás előtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 10:55:52

@Kataj:

Sokkal több embert ölt meg a liberalizmus, mint a kommunizmus és a fasizmus együttvéve. Lásd csak Afrika gyarmatosítását. Csak KOngóban 10 millió embert gyilkolt le a liberalizmus.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.14. 10:56:32

"Minden politikus hazudik."

... hazudja minden hazug politikus, mikor lebukott, hogy relativizálja a saját patkányságát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 10:56:36

@Kataj:

" "A nyugat 5-ször annyi pénzt visz ki az országból..." Ne is zavarjanak az ezt cáfoló tényadatok"

A tényadatok a népet igazolják, nem a brüsszelita elnyomókat...

Kataj 2018.06.14. 11:35:27

@maxval balcán bircaman: "Sokkal több embert ölt meg a liberalizmus, mint a kommunizmus " Tegyük fel, hogy igaz, persze ez is hazugság! Ha igaz lenne, akkor ez felmentené a bolsevikjaidat százmilliók legyilkolásának és milliárdnyi ember nyomorban tartásának aljassága alól? Nem érdekel a "hazug válaszod", innen már.
"A tényadatok a népet igazolják, nem a brüsszelita elnyomókat..." Elnyomókról és a nép nevében hazudoznak, tényeket letagadva a népirtó gyilkosok propagandistái. Undorító!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 11:40:11

@Kataj:

S ki akarná felmenteni a kommunistákat? Egyébként az áldozatok száma 15-20 millió, nem 100.

Kataj 2018.06.14. 11:48:29

@maxval balcán bircaman: "Egyébként az áldozatok száma 15-20 millió, nem 100."
Ó, ez megható, akkor tényleg rendes emberek ezek a kommunisták, ha "csak" 20 millió embert gyilkoltak meg. Persze, szokásod szerint, ez a kicsinyített szám is hazugság.
Amúgy az, hogy te még az átlagos leninista kommunistáknál is vadabb balos vagy, attól még igaz, hogy folyamatosan nekik, Orbánéknak csinálsz hazug propagandát.

Kataj 2018.06.14. 12:02:34

@maxval balcán bircaman: A liberális eszmék jegyében sohasem gyilkoltak senkit és nem igáztak le népeket, az ugyanis önellentmondás lenne. Ezzel szemben a bolsekvikjaid százmilliókat.
Továbbá észrevétlenül belecsúsztál a kommunista rendszerek büneinek BTK szerinti relativizálásába. Innen nem vagyok ebben még vitapartner sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 12:22:13

@Kataj:

Nem csúsztam bele semmilyen BTK-tényállásba, vedd észre.
süti beállítások módosítása