B1 blogcsalád



A NER új csodafegyvere: a börtön. Ami, aki nem tetszik, azt sittre vágják

2018. június 13. - ashwood

hajle_ktalan-igazoltata_s-e1436827343860.jpgBörtönnel fenyegeti a hatalom a rászorulók támogatását. Majd börtönnel fenyegeti a rászorulókat. Utolsó kérdésünk: mikor fenyegeti végre börtön ezt a hatalmat?

"Bajkai István fideszes képviselő arra kéri a kormányt, hogy a jelenlegi alkotmánymódosítás során teremtse meg annak jogi lehetőségét, hogy ne lehessen életvitelszerűen közterületen élni." – olvasható a Fidesz honlapján. Nincsenek illúzióink, pontosan tudjuk, mit jelent, ha a "Fidesz kér" valamit a kormánytól: a kormányzati szándék már megvan, valószínűleg vagy egy minisztériumtól, vagy a Rogán-Habony kettőstől érkezett a visszautasíthatatlan felkérés, hogy ugyan kérjék meg szépen a kabinetet erre-arra. Kijelenthető tehát, hogy akár már a következő hetekben, akár az Orbán által belengetett alkotmány-felülvizsgálati periódusban sor kerül a hajléktalanság betiltására.

Egészen elképesztő a feltételezés, hogy a kormányzat képviselői valóban nem érzik abszurdnak és végtelenül groteszknek ezt: "a hajléktalanság betiltása".

1_3.jpg

S hogy miért kell erre feltétlenül sort keríteni? Mert: "Nagyon sokak számára Budapest nemcsak egyszerűen otthon, de Magyarország - és a Kárpát-medence - szellemi, gazdasági, kulturális központja." Ez az indok. Leegyszerűsítve: a hajléktalan nem elég esztétikus egy "szellemi, gazdasági, kulturális központ" számára. Rombolja Budapest imázsát az utcán élők látványa.

5405264029_6abe3e3bbd_o.jpg

Utóbbi kijelentéssel például egyet is tudunk érteni. Az azonban a legfideszesebb megoldás, amire most a kormány készül - több szempontból is:

– ami nem tetszik a hatalomnak, azt eltünteti szem elől,

– a valódi problémát esze ágában sincs megoldani, csak besöpri a szőnyeg alá, hogy ne legyen látható,

– a büntetőjoggal korbácsolja el a színről a neki nem tetszőket,

– ha ez nem megy ilyen-olyan szintű jogszabályokkal, akkor majd az alaptörvénybe vésik bele, oszt jónapot.

12567959_494177_4e7e7ee54d3c026eef174ad9b8763153_wm.jpg

Nézzük fordított sorrendben.

Nem ez lenne az első alkalom, amikor a törvény szigorával próbál a Fidesz fellépni egy szociális-humanitárius katasztrófahelyzettel szemben. (Persze, üvöltő a hasonlóság a menekültekkel szembeni bánásmóddal, de most nem erről van szó.) Ez a hatalom először 2011-ben nyilvánította szabálysértésnek a hajléktalanságot. Ezt az alkotmánybíróság 2012-ben alkotmányellenesnek mondta ki. ezután a fővárosi önkormányzat hozott rendelet a hajléktalanok ellen - azt a jogszabályt 2014-ben a Kúria semmisítette meg. Mi tehát a megoldás? No, nem az, hogy annak kezeljük a kérdést, ami: szociális problémának! Inkább az alkotmányt faragjuk megint a Fidesznek tetsző módon, hogy eztán ne lehessen alaptörvény-ellenesnek ítélni, ha börtönnel fenyegetünk egy élet-válságot.

11083373_e905c9c86a9f452f0a1389d9677fc4ff_wm.jpg

A büntetőjog bevetése a hatalomnak nem tetszők ellen ugyancsak nem új ötlet - bőven elég az épp a jogsegélyt nyújtó civileket börtönnel fenyegető jogszabály-tervezetre gondolni. De arra is láttunk már bőséggel példát, ahogy a kegyekből kiesettekre küldi rá a propaganda mellett a hatalom az adóhatóságot és a rendőrséget.

Azon is érdemes lehet elmélázni egy pillanatig: az emberi élet értéke valóban az adott egyén esztétikája kell, hogy meghatározza? Az ugyanis, amivel a hatalom érvel, hogy mindenkinek akad szálláshely és munka, egyszerűen nem igaz. Ma Magyarországon nagyjából 30 ezer hajléktalan él - miközben a szociális rendszer a legnagyobb fagyok idején képes 10 ezer férőhelyet biztosítani. A közmunka pedig – még ha lenne is – nem kiút olyan emberek számára, akik évek, de akár évtizedek óta kiszorultak a társadalomból. Őket rehabilitálni kellene, képessé és alkalmassá tenni ismét az emberi életre.

rogan_helikopter-10.jpg

És most értünk el a legnagyobb hazugságig: a kormány azt sugallja, hogy ma Magyarországon az hajléktalan, aki az akar lenni. Elvégre mindenkinek ad fedelet és munkát a jótékony állam bácsi, aki pedig ezt nem fogadja el, az magára vessen. Tetszetős, jól hangzó érvelés, de a valóságban ocsmány, az embereket egymás ellen uszító, a szolidaritás írmagját is kiírtó hazugság ez. Ebből a fajtából sem ez az első - és sajnos nem is az utolsó, ahogy a Fideszt ismerjük.

18940819_f7d796c5fe28be4ca03473a8e45a411c_wm.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3214045130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.13. 14:14:47

"Őket rehabilitálni kellene, képessé és alkalmassá tenni ismét az emberi életre."

Konkrétabban??? A hajléktalan szállót elutasítja... a rendszeres munkát szintén.. mi lehet a felkínált lehetőség, amit megfontolás tárgyául tenne? Két szobás budai lakás és állandó életjáradék (inflációkövető módon..persze)

mikimackó 2018.06.13. 14:40:05

@Womb Raider: a hajléktalan szállók a jelenlegi formájukban csak egy dologra alkalmasak....., nagy hidegben épphogy életben tartanak, másra nem jók !

Magentax 2018.06.13. 15:25:44

@Womb Raider: Menjél és lakjál próbaképpen csak 2 napot egy ilyen szállón, majd meglátod, miért is nem akarnak odamenni.
Amúgy meg nincs is annyi szálláshely, mint ahány hajléktalan, még télen is csak egy részüket tudják elhelyezni éjszakára.
Munkalehetőség? Eleve csak a közmunka játszik - lakcím híján másról szó sem lehet - köztudott, hogy főleg kisebb vidéki településeken, a helyi kiskirályok annak adnak csak munkát, aki csontig benyal nekik. Gondolod, hogy a hajléktalanoknak tálcán kínálgatják a munkát?
Szerintem te is az alternatív valóságban élsz.

rallus 2018.06.13. 16:19:05

@Magentax: "majd meglátod, miért is nem akarnak odamenni."
A szállón nem ihatnak alkoholtz és meg kell mosakodni, talán ez a fő ok. Egyébként meg ki szereti kerülgetni az aluljáróban a saját piszkukban heverő embereket? Akinek fontos, vigyen belőle haza!

renitencs 2018.06.13. 16:38:54

Nem emlékszem pontosan a dátumra, úgy 5-6 éve lehetett, télen. A meteorológia jó előre jelezte, hogy extrém nagy hideg közeledik, Nyugat-európában is rengeteg fagyhalál történt, pár nap múlva ránkszakad (meg is történt). Orbán a rádióban kiemelte: minden szálló megerősített szolgálatot tart, alkalmi szálláshelyeket is létesítettek, több a szabad hely, mint a hajléktalan, mindenkinek lesz elég hely. Ezután hozzétette, ne reménykedjenek abban, hogy valahogy majd kihúzzák a szabadban, vagy kunyókban, aluljárókban, akárhogy, mert ezt a pár napot csak fűtött helyen lehet túlélni. Hogyan idézte ezt a mondatot az "igazmondó" valós médiatöbbség: "a hajléktalanok ne reménykedjenek, meg fognak halni". Most is ilyan kommunkiáció zajlik.

Szputya 2018.06.13. 16:41:31

@rallus: Tessék, itt az első lépés a rehabilitációhoz: elvonókúra, pszichológus és szociális munkás támogatásával, aztán a szállók megreformálása... Szerintem teljesen érthető, hogy nem akarnak bemenni a szállóra, ahol egyrészt tíz-tizenöt fő van egy hodályban, emeletes ágyak, nem zárható szekrényekkel... ráadásul nincs külön helyiség például házaspárok, élettársak számára, ami szintén sokakat visszatart... valamint nem tartózkodhatsz a szállók állandó jelleggel, nem hagyhatod ott a kis cókmókodat sehol... ja, és állatot sem vihetsz be, tehát a kutyás hajléktalanok eleve be se mehetnek....

Szputya 2018.06.13. 16:43:53

@renitencs: igen, és azon a télen több ember fagyott meg a fűtetlen lakásában, mint ahány hajléktalan... ezt se felejtsük el...

2018.06.13. 16:59:09

@Magentax: Akkor újra megkérdem...: Mi lenne a konkrét javaslat, akcióterv? Forrásokkal, feladatokkal.

Mert jó ellenzéki szokás szerint csak az van, hogy jajajazorbáneztisrosszulcsinájja!!! Több konstruktivitást, eftáásak!

Azon is lehetne lamentálni, hogy mihez is kezdjük emberek sokaságával, akik konkrétan elutasítják a társadalmi kereteket/kötöttségeket, bár azért az eü-t igénybe veszik. Nem lehet egy kalap alá venni minden hajléktalant és a források szűkössége okán először azokat kell a szociális védőernyő alá venni, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Aztán persze a lehetőségekhez mérten a minimális támogatást mindenkinek meg kell adni, de még véletlenül sem pénzügyi támogatás, apanázs formájában. (Másfelől sokan vannak, akik alternatív módon elég jelentős jövedelemmel bírnak)
@Szputya: Ja... értem.. a fórszízönsz jó lesz, vagy csak akkor, ha van jacuzzi is?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.13. 17:16:33

@Womb Raider: "Mi lenne a konkrét javaslat, akcióterv?"

1. A hajléktalanok elleni gyűlöletkeltő hadjárat abbahagyása.

2. A teendők kidolgozása, megvitatása szakemberekkel, civil szervezetekkel, társadalmi párbeszéddel.

2018.06.13. 17:50:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "1. A hajléktalanok elleni gyűlöletkeltő hadjárat abbahagyása."

Pontosan mire is gondol kend?

"2. A teendők kidolgozása, megvitatása szakemberekkel, civil szervezetekkel, társadalmi párbeszéddel."
Miből is gondolja kend, hogy nem történik ilyen? "Társadalmi párbeszéd" Anyám borogass.. eredményeket akarsz, vagy végnélküli "párbeszédet". ..ott, ahol az ellenzék olyan magasztos cél érdekében sem volt képes egységbe kovácsolódni, mint a fidesz kormány leváltása, majd pont ez lesz az, amiben kormányzat és ellenzék képes lesz összhangban cselekedni? Na, ne nevettess!

2018.06.13. 17:54:39

"Börtönnel fenyegeti a hatalom a rászorulók támogatását."

Összekapcsolva a kellemest a hasznossal, gyorsan egybemossuk az illegális migrációt támogatókat , a hajléktalanokat, a rászorulókat.. mindenkit.

werecke 2018.06.13. 18:09:16

Zárt Szociális Ellátó Részleg. Amikor a csavargót begyűjtik , nyilatkozzon: Tud valamit kezdeni a szabadságával ? Jár kirándulni ? Külföldre ? Részt vesz kulturális eseményeken ? Sporteseményeken ? Igénybe vesz-e szállodai ellátást ? Tervez-e valamilyen vállalkozás indítását ? Ha ezekre és még sok mindenre Nem a válasz , akkor minek legyen kint az utcán ? Hogy szórja az ágyi poloskákat amerre jár ? Bevinni egy olyan zárt objektumba ahol ingyen kap orvosi ellátást , tisztálkodási lehetőséget , napi háromszori étkezést , ruhát és a nyugdíját vagy segélyét ott helyben elköltheti a saját üzemeltetésű büfében , üzletben. És kulturális lehetőséget is biztosítani kell , internet , TV , klubhelyiség. De ki az utcára ne , mert nem tud és sok nem is akar a szabadság adta lehetőségekkel élni. Csak létezni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.13. 18:35:29

@Womb Raider: "az ellenzék olyan magasztos"

Hogy jönnek ide az ellenzéki pártok? Van halvány segédfogalmad, hogy mit jelent a társadalmi párbeszéd?

kunzoo 2018.06.13. 18:43:10

@Magentax:
A legtöbb be van jelentve a hajléktalanszálló címére. Legalábbis mifelénk. Alkalmi munkavállalóként nyugodtan dolgozhatnak. Mifelénk volt is ilyen próbálkozás gyümölcsszedésre de a legtöbb az aznapi béréből úgy berúgott hogy csak két három nap múlva jelentek meg újra.
Éveket éltem hatágyas szobában koliban. Ne etessenek ezzel a süket dumával senkit. Az utcán mennyi magánszféra van?

kunzoo 2018.06.13. 18:47:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Kivel akarsz párbeszédet? Az polgár azt mondja tűnjenek el, leszarja hogyan. A civil hajléktalan segítők igazából ebből élnek, ők profik. Miért is akarnák hogy megszűnjön ez a jelenség? Ebből élnek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.13. 18:55:22

@kunzoo: "Kivel akarsz párbeszédet?"

A társadalom tagjaival. Öreggel, fiatallal, gazdaggal, szegénnyel, mindenkivel, akinek vannak építő gondolatai. Tudom, a geci rendszerében ilyen nem szokás, de az ne tántorítson el.

"A civil hajléktalan segítők igazából ebből élnek, ők profik. Miért is akarnák hogy megszűnjön ez a jelenség? Ebből élnek. "

Ha azt hiszed, hogy különösen sikeres karriert lehet befutni hajléktalan segítőként, akkor fogalmad sincs,l mi az, hogy karrier.

A szociális munkások, mentősök, ápolók, elsősorban embertársaikon akarnak segíteni. Szerinted elégüljenek ebben ki, pénzt már ne kapjanak? Nagyon ferde a te világnézeted. Azért, mert te rühelled a munkádat, mások nem így vannak vele.

kunzoo 2018.06.13. 19:25:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Én a civilekről beszéltem akik főállásban nyomják, nem a mentősökről. A mentősök utálják ezt mivel sok idő elmegy azzal amíg bekönyörgik a mentőbe őket, ott még hőzöngenek részegen. Lehet máshova azért érkeznek késve mert a hobókkal veszekednek főleg télen.
Diákként egy vidéki város vásárcsarnokában dolgoztam. Télen az egész tele volt velük. Odaszartak, hugyoztak ahol éppen elaludtak. Az üzemeltetőknek többször is le kellett mosni az asztalokat mert húgyszagúak voltak. Azokon az asztalokon a termelők élelmiszert árultak! Büdösen ott aludtak az épületben én meg szagolhattam őket egész nap. Nyáron még büdösebbek voltak. Jogalapeg nem volt hogy kidobhassák őket. Kikísérték az ajtón visszajött a másikon. Volt egy öreg az folyton összeszarta magát. A 40 fokban ott sétálgatott a szarszagával. Képzeld, nyugodtan sétálgathatsz beszarva akárhol, ez nem jogalap hogy letartóztassák. Kényszerből lemosdatni sem lehet. Kívánok az összes szépléleknek hasonló élményeket.
Ja, volt egy öregasszony is aki a taknyát úgy fújta hogy az egyik orrlyukát befogta a másissal majdnem földig küldte a fikát. Utána leakasztotta majd a flaszterhoz/falhoz csapta. Mindezt egy büfé előtt a turisták szeme láttára.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.13. 19:30:29

@kunzoo: Ha ilyen a véleményed, tapasztalatod a hajléktalanokról, akkor tényleg komolyan gondolod, hogy valakinek életcélja, hogy az ő gondozásukból gazdagodjon meg???

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.13. 19:38:30

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

kunzoo 2018.06.13. 19:39:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A civil szervezet főnökei jól elvannak. Az adománygyűjtés profi meló lett. Én barom, nyilvános a mobilszámom. Hetente hívnak ilyen olyan civilek, sokszor megtévesztő névvel. Arra hivatkoznak hogy korábban ígértem nekik adományt. Pl. A gyermekmentő névvel van egy két alternatív szervezet akik nem azok a gyermekmentők. Nem a telefonosok, a terepi melósok gazdagszanak hanem a nagyfőnökök. Egész arrogánssá váltak hogy lenyúljanak.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.13. 19:45:33

@kunzoo: Két mobilszámom nyilvános, és egy vonalas. Sose hívtak még civilek adományért. Nekem kell mindig utánuk mennem.

Megélhetési civilszervezet-főnök. Az biztos a gyors meggazdagodás kulcsa. :))

Persze, vannak csaló álcivilek, csaló alapítványok, de őket nem szabad összekeverni a valódi civilekkel.

2018.06.13. 20:35:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Sose hívtak még civilek adományért. Nekem kell mindig utánuk mennem. "

HAZUDSZ

Ha egyetlen egyszer is adományoztál (volna) tudod, hogy onnantól fenn vagy a listán és nem telik el hónap, hogy ne zaklasson valamelyik a sztenderd hazug szöveggel, hogy azt ígérted, tavaly is annyit adtál, most csak egy koncertjegy, most csak egy könyvcsomag, most csak Gübbedt Lórikának , most csak ennek, csak arra..
Ha utánanézel néhány ilyen "alapítványnak" meg "civilnek" akkor egy életre elmegy a kedved attól, hogy közvetítőkön keresztül támogass bármit is. Amikor a befolyó pénz nagyobbik hányada arra megy el, hogy "koordináljanak"..a többit meg lefedik valami lufi kifizetéssel..
A gyerekrák alapítványos szarzsák körüli botránynál szakadt el a cérna. Meg amikor kibukott, valójában 1-2 céghez áramlik a pénz zöme, akik tanácsadással, meg médiamegjelenésekkel fejték a többi kis szervezetet és milliárdos nagyságrendben vették ki a pénzt az alapítványi hálózatból. Nem írom le, milyen nacionáléjú voltak, mert az nem lenne pc..
Persze nem lehet mindenkinek olyan kifinomult szaglása, hogy megállapítsa, melyik a pedigrés és melyik a korcs alapítvány..
"Valódi civilek"... csak ne ismerném már annyira a gondolkodásod..

kunzoo 2018.06.13. 21:40:27

@Womb Raider:
Így van. Nekem akkor lett nagyon büdös az egész amikor adományt kértek a "gyermekmentőnek" kisült a levélből amit küldtek hogy nem a nemzetközi gyermekmentő szolgálat magyar egyesület hanem valami más gyermekmentő volt. Utána hívogatott mindenféle alapítvány, hazudoztak, arra hivatkoztak hogy én nekik felajánlást tettem, teljesítsem. Ilyenről szó sem volt.

sZulamith 2018.06.13. 22:02:33

Nem kell az utcán élni, mert mindenkinek jut szálláshely, szól az indok. Igaz, nem igaz, nemtudom, a poszt szerint nem igaz. Sajnos személyesen tapasztalom, hogy sok szövegnek valóban sok az alja. Arra is kiváncsi lennék, hogy a közmunkás milyen nyugdijat fog kapni, a hajléktalanság újra termelődik. Ha szükség van rá fizessék meg, ha meg nem szükséges akkor nem kell arról beszélni, hogy mindenki dolgozhat.

AveCaesarVavan 2018.06.13. 22:03:04

@Womb Raider: Honnan a sistergős mennykőből tudod, hogy milyen az a hajléktalanszálló, amit elutasít? Milyen, amikor 300 ember él, alszik, vetkőzik, eszik, kipárolog egy légtérben? Hogy milyen, amikor az erősebb a gyengébb tulajdonára hajt még akkor is, ha az a tulajdon nem ér semmit? Milyen az, amikor az esti zsíros kenyér illatát elnyomja az egész nap viselt lábbeli lehúzásának a bűze?

Ha majd ezeket megtapasztaltad, na akkor járjon a szád!

2018.06.14. 05:10:44

@AveCaesarVavan: "Ha majd ezeket megtapasztaltad, na akkor járjon a szád!"

Az ám! Hiszen mennyivel komfortosabb szálláshely egy utcai "szálláshely" . Ahol a saját ürülékében és hányásában fetrenghet, ahol vicces "fiatalok" lepisálják, megrugdossák és ha igazán jó hangulatban vannak, még fel is gyújtják.
Ennél csak jobb egy hely, ahol a szél nem veri rá az esőt/havat, ahol télen is fagypont feletti a hőmérséklet, ahol nem kell a lapostévé dobozával megágyazni és nem a szomszédos kukából rendel magának hideg és félig rohadt menüt.
MENEDÉK. Bár csak félúton van az otthon felé, de jelzi, elindult és talán odaér. Rajta is múlik..

AvéCézárVavan 2018.06.15. 08:03:36

@Womb Raider: Találkozzunk a "Fűtött Utca" bejáratánál, én már jártam ott, te még nem, aszerint ahogy róla nyilatkozni vagy szíves.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.06.15. 09:24:50

@Womb Raider: "Ha egyetlen egyszer is adományoztál (volna) tudod, hogy onnantól fenn vagy a listán és nem telik el hónap, hogy ne zaklasson valamelyik"

Ha ez a tapasztalatod, akkor te csalóknak adományoztál, és azok zaklatnak. Mindegy, hogy csalóknak, a szándék a lényeg, szereztél nálam egy piros pontot.
süti beállítások módosítása