B1 blogcsalád



Ilyen ma gyereknek lenni Magyarországon

2018. június 04. - kkerenyi

A családok évében a családok legkisebb tagjaira jut a legkevesebb figyelem.boy-walking-teddy-bear-child-48794.jpeg

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány nemrég hozta nyilvánosságra az elmúlt évre vonatkozó gyermekjogi jelentését. A tanulmány ugyanúgy érinti a polgári- és szabadságjogok kérdését, mint a szociális ellátórendszer hiányosságait és az oktatást, emellett pedig említést tesz a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekekről: a betegséggel vagy fogyatékossággal élőkről, az erőszakos cselekmények áldozatairól, a menekültekről is. A több mint harminc oldalas dokumentum nem fest túl biztató képet arról, hogyan bánunk a gyerekekkel. Nem csak a sajátjainkkal, másokéval is. 

Ha gyerek vagy, vakon bízol a felnőttekben, ők pedig van, hogy visszaélnek ezzel a bizalommal. Ha bántanak, lehet, hogy csak évek múlva derül ki, és akkor is kihallgatások, szembesítések sora vár rád, ahol újra meg újra át kell élned a történteket.

Ha gyerek vagy, és a szüleidnek tartósan nincs jövedelme, előfordulhat, hogy kiemelnek a családodból. és állami gondoskodásba kerülsz. Ez nem a te döntésed és nem a szüleidé. Lehet, hogy ha megfelelő segítséget kapnátok, javulna a helyzetetek, és a családdal maradhatnál, de erre nem, vagy csak alig van lehetőség. 

Ha gyerek vagy, és állami gondoskodásban élsz, sokkal kevesebb lehetőséged van, mint családban nevelkedő társaidnak. A társadalom nagy része számára ráadásul láthatatlan vagy, mivel a helyzetedből fakadóan nem juthatsz el olyan helyekre, ahol a korodbeliek kapcsolatokat építhetnek. A te kapcsolataid a közvetlen környezetedben élő többi gyerek, iskolába is nagyrészt együtt jártok, és a szabadidőtöket is együtt töltitek. 

images_1.jpeg

Ha gyerek vagy, és fogyatékossággal élsz, a családodnak nagy nehézséget jelent, hogy mindent megkapj, amire szükséged van, és így sokszor egymásra már nem marad idejük és energiájuk. Ha szerencsés vagy, és a fővárosban laksz, sok lehetőséged van fejlődni, kapcsolatokat keresni, de ha egy vidéki kisvárosban vagy falun élsz, ez szinte megoldhatatlan. 

Ha gyerek vagy, és iskolába szeretnél járni, de tanulási nehézségeid vannak, a legtöbb problámával egyedül kell megküzdened, mert az iskola nem biztos, hogy segít neked. Minél idősebb vagy, annál kevesebb segítséget kapsz. A hamarosan életbe lépő új törvény értelmében pedig még az is lehet, hogy sok év könnyített tanulás után hirtelen ugyanazoknak a feltételeknek kell majd megfelelned a következő tanévtől, mint a többieknek.

Ha gyerek vagy, és kísérő nélkül érkezel Magyarországra, elvileg kerülhetsz akár nevelőszülőkhöz is, de ennek valójában nagyon kicsi az esélye. Ha a korodat 14 év alattiként állapítják meg, gyermekotthonban fogsz élni, ha 14-18 év közöttinek tippelnek, akkor akár hónapokra is az átmeneti szállásokon rekedhetsz, még felnőttek számára is nehezen viselhető körülmények között, egyedül. 

Nemrég volt gyermeknap. Volt, aki a családjával ünnepelhetett, volt, akinek csak ezen az egy napon jutott egy kis plusz figyelem, és volt, akinek ez is csak olyan küzdelmes és nyomasztó nap volt, mint a többi. Nem az a kérdés, kik vannak többen. Az a kérdés, miért lehetséges ez egyáltalán. 

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8614021670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aptikjampó 2018.06.04. 10:22:35

Ha gyerek vagy, és a szüleidnek tartósan nincs jövedelme, előfordulhat, hogy kiemelnek a családodból. és állami gondoskodásba kerülsz. Ez nem a te döntésed és nem a szüleidé. Lehet, hogy ha megfelelő segítséget kapnátok, javulna a helyzetetek, és a családdal maradhatnál, de erre nem, vagy csak alig van lehetőség.

Ha tartósan nincs jövedelem a családban az néhány egyedi esetet eltekintve a lumpen életvitelre vezethető vissza! Legyen már elég ebből a liberális "akkor még több pénzt a szegín embereknek" demagógiából! Az isten pénze sem lenne elég és ugyanúgy nem tennének semmit önerőből! Ez megy évtizedek óta, amennyit rájuk költöttek abból már mindegyiknek diplomásnak kellene lenni!
Arról nem is beszélve hogy a "hülyéket" akik dolgoznak csak keveset keresnek leszarják a nagy jogvédők!

aptikjampó 2018.06.04. 10:36:31

"Ha gyerek vagy, és iskolába szeretnél járni, de tanulási nehézségeid vannak, a legtöbb problámával egyedül kell megküzdened, mert az iskola nem biztos, hogy segít neked. Minél idősebb vagy, annál kevesebb segítséget kapsz. A hamarosan életbe lépő új törvény értelmében pedig még az is lehet, hogy sok év könnyített tanulás után hirtelen ugyanazoknak a feltételeknek kell majd megfelelned a következő tanévtől, mint a többieknek."

Ja a "szegregáció" ellen van, a libsik kavarták ki! Csak nem hülyeségnek tartod Kata? Van amiben egyetértünk?

aptikjampó 2018.06.04. 10:39:33

Ha gyerek vagy, és kísérő nélkül érkezel Magyarországra,.....akkor meséld el nekem hogy hogy az anyád picsájába tettél meg egyedül több ezer kilométert, mert szeretem az érdekes sztorikat!

Ariane40 2018.06.04. 10:56:53

Annyira nagy a szegénység, hogy egyetlen igazi fotót se sikerült betenni illusztrációként...???
Az első kép: www.pexels.com/photo/road-walking-cute-young-48794/
A második: www.breckenridgewhitewater.com/2017/rainy-day-activities-in-breckenridge/

Gondolom, majd jól törlik a kommentemet....

2018.06.04. 12:11:15

@Ariane40: Lustaság, nem több.. meg hangulatkeltés :)
süti beállítások módosítása