B1 blogcsalád



Ez most nem jött be a nagy stratégának: szlovén protezsáltja úgy győzött, hogy vesztett

Nemzetközi sajtószemle

2018. június 04. - Szelestey
  • A masszív propaganda ellenére a szlovénokat nem lehetett megetetni a náluk is kósza jelenségnek számító migránsokkal.
  • Soros György ismét a kvóták ellen foglalt állást, de ettől még ő marad a  fő közellenség. Az antiszemitizmushoz sincs szükség zsidóra.
  • A sajtó minősége alapvetően befolyásolja, hogy a társadalmak képesek-e felismerni a saját érdekeiket.

 Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Orbán Viktor szövetségese pirruszi győzelmet aratott a szlovén választásokon, miután ellenfelei, akik elutasítják Jansa menekültellenes álláspontját, azt ígérik, hogy megakadályozzák a Demokrata Párt kormányalakítását. A befutó politikai tömörülés ugyanazt hangoztatta a kampányban, mint ami hatalomra emelte a nacionalistákat a szomszédos Olaszországban: szó sem lehet migránsokról. Az eredmény azonban arra utal, hogy Szlovénia kitart a középutas politika mellett. Ez egyben vereséget jelent a szomszédságban az olasz, a magyar és az osztrák populisták számára. Janza Orbánnal az oldalán küzdött a választási hadjáratban és dicsérte annak célját, az illiberális demokrácia megteremtését, noha a kurzus szembefordította Magyarországot az EU-val. A londoni Teneo Intelligence kockázat elemző szakértője úgy véli, hogy a szlovén politikus hiábavaló győzelmet aratott.

Die Presse

die_presse.jpg

Janez Jansát ideológiailag nagyon sok minden fűzi össze Orbán Viktorral, aki jócskán kampányolt mellette. Ugyanakkor az SDS határozottan cáfolja, hogy a Fidesz bármiféle támogatást, így pénzt adott volna a szlovén párthoz közelálló sajtónak. A két politikus életrajza között mindenesetre rengeteg a hasonlóság, és a bírálók attól tartanak, hogy ha netán Jansa kerül hatalomra, akkor a magyar modellt követi majd. Mindketten a nemzeti önzésre tették fel tétjüket és populista módon óvnak Európa iszlamizálódásától. Orbán Sorost vádolja azzal, hogy destabilizálni igyekszik az országot, szlovén szövetségese pedig a volt államfőt, Kucant pécézte ki elsőszámú ellenségnek. Ám a lelki rokonságon túllépve fontos különbség, hogy Jansa a kormányalakítás során bőven kompromisszumokra kényszerül. Azon kívül ő egyértelműen az EU mellett van, pártja pedig semmilyen gondot nem okoz az EPP számára. Továbbá nem az oroszoknál, törököknél vagy azerieknél keres szövetségeseket, hanem a közép-európai szomszédok körében. Már jelezte, hogy szoros együttműködésre törekszik a V4-ekkel, illetve Ausztriával, ami kormányra kerülése esetén azért hatalmi eltolódásokat eredményezhet az EU-ban.

New York Times

new_york_times.jpg

A szlovén választások eredménye azt tanúsítja, hogy újabb ország billent jobbra Európában, a bujtogató, Janez Jansa populista pártja szerepelt a legjobban. A Demokrata Párt vezére úgy értékelte a megszerzett 25%-ot, hogy azok voksoltak rájuk, akik az országot tartják a legfontosabbnak. A tudósítás megjegyzi, hogy a szlovénok most politikailag felsorakozhatnak a jobboldali, populista Orbán Viktor, illetve Ausztria mellé, ahol a szélsőjobb a kormánykoalíció tagja. A győztes ugyanazt visszhangozza, mint a magyar miniszterelnök: a menekültek beáramlása fenyegeti az európai értékeket és a stabilitást. Ezért nem is akar menedékkérőket befogadni, a kvótákat pedig élesen ellenzi.

Csak éppen nem lesz könnyű számára szövetségeseket találni az új kabinet felállításához, mert a 2. helyezett máris elutasította az összefogást. Ezért most hónapokon át politikai bizonytalanságra kell számítani Ljubljanában, de még az is lehetséges, hogy új választásokat írnak ki. A szlovén főváros egyetemének egyik politológia professzora azt mondta Jansáról, hogy az a kampány során olyan volt, mint mindig, vagyis mindig másokat okolt az összes ismert gondért, amelyeket szerinte csakis ő tud megoldani. Elsősorban a kommunistákat és a migránsokat vette célba, bár igyekezett a megszokottnál nyugodtabbnak látszani és kevesebbet ütközni.

Guardian

guardian.png

Soros György szerint a kvóták sem nem lehetségesek, sem nem kívánatosak, mert más államok, elsősorban a magyarok és a lengyelek szívósan ellenállnának. A befektető emlékeztetett arra, hogy ő mindig is az önkéntes befogadás pártján volt. Egyben felhívta az uniót, hogy az adjon kártérítést Olaszországnak a menekülthullám terheinek enyhítésére. A Corriera della Serában megjelent cikkében az üzletember azt írja: a szélsőjobbos Liga jó választási szereplése részben az EU elhibázott menedékpolitikájának következménye, miután az aránytalanul nagy feladat elé állította az olaszokat. Épp ezért Brüsszelnek lépnie kell, főként, ha befolyásolni akarja a soron következő választásokat, amelyek alighanem hamarosan esedékesek lesznek, tekintve az ingatag római kormányszövetséget – mutat rá Soros.  

Megjegyezte, hogy a menekültek helyzetét nem lehet az áttelepítések kikényszerítésével orvosolni, csakis úgy, ha az unió fizet az olaszoknak a költségek fejében. Arra is figyelmeztetett: a földrészen egyesek arra akarják felhasználni az alkalmat, hogy kioktassák Itáliát, ám az EU a saját sírját ásná ily módon, mivel az olasz szavazók ismét a Ligát és az 5 Csillagot emelnék hatalomra, csak még az eddiginél is nagyobb többséggel. Közben a szélsőséges olasz belügyminiszter provokatív látogatást tett abban a szicíliai kikötőben, ahová a legtöbb menekült érkezik. Kijelentette, hogy a migránsok számára vége a jó világnak és készüljenek arra, hogy szedniük kell a cókmókjukat, mert nem szeretné, ha a sziget továbbra is Európa menekülttábora volna. Különben nagyjából éppen az úttal egyidőben 35-en fulladtak vízbe a tunéziai partoknál. Az egyik mentőszervezet vezetője arra számít, hogy az új kormány megnehezíti tevékenységüket, sőt igyekszik majd teljesen megakadályozni azt.

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

Egyfajta feudalizmusnak tartja Magyarországot egy neves német újságíró, aki évtizedek óta Európával foglalkozik és olyan orgánumoknak dolgozik, mint a Die Zeit. Greffrath kijelentette, hogy nálunk a hűbéri birtokokat, kastélyokat, szőlőket, működési engedélyeket a hatalom hívei között osztják szét. De Közép-Európában különbség van kleptokrácia és kleptokrácia között. A románoknál a jelek szerint mindenki magának lop. A lengyeleknél nem ennyire általános a jelenség, az ottani jobboldal azt tekinti küldetésének, hogy újra kereszténnyé tegye a földrészt. Ám gazdaságilag valamennyi állam függ a Nyugattól és ez agresszívvá teszi őket. A szakember arra is rámutat, hogy visszatérnek a nemzetállamokhoz, azzal mindenki csak szegényebb lesz. És miután Trump felmondta a nemzetközi együttműködést, Európának még inkább össze kellene fognia, csak éppen semmi nem utal erre.

Ugyancsak sajnálatosnak nevezi az elemző, hogy az európaiak 80 %-a mindenekelőtt biztonságot és stabilitást akar, a szabadság azonban már messze nem annyira fontos számára. Így továbbra is nyomulni fognak a nacionalisták, és a dolgok inkább a szétesés irányába mutatnak. Az egyetlen közös platformot jelenleg a migráció elhárítása jelenti.  Hozzáfűzte, hogy az egész világ Európába vágyik, maguk az európaiak viszont ott tartanak, hogy elszórakozzák azt. Greffrath ennél a pontnál rámutatott, hogy Soros György megint ötletesebbnek bizonyult sok politikusnál, hiszen nemrégiben tervet javasolt az afrikai állapotok javítására, hogy ily módon fékezzék meg a migrációt.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A lap úgy látja, hogy Európában az őrület ideje köszöntött be, miután egész nemzetek szavaznak módszeresen a saját értékeik ellen, mint ahogy az legutóbb Olaszországban is történt. Pedig a demokrácia, mint államforma arra épül, hogy a többség ésszerűen méri fel a dolgokat, mégis beütött a Brexit. Azután a magyarok és a lengyelek EU-ellenes pártokat juttattak hatalomra, miközben a két ország kapja a legtöbb pénzt Brüsszeltől. És most éppen ez a támogatás kerül veszélybe, mivel a budapesti és a varsói kormány nem tartja magát a demokratikus normákhoz. Végül pedig az olaszoknál két olyan párt diadalmaskodott, amely bevallottan fel akarja rúgni az unió szabályait, illetve elutasítja az euröövezet tagságával járó kötelezettségek egy részét. Ám az államadósság meghaladja a 2,3 milliárd eurót, és ha feladnák a közös európai fizetőeszközt, a növekvő tartozás és a csökkenő adó óhatatlanul magasabb kamatokat vonna maga után. Így közelebb kerülne az államcsőd és a lakosság elvesztené vagyona jelentős részét.

De az ésszerűtlenség grasszál Amerikában is, ahol rengeteg leszakadt ember helyesli Trump politikáját, pedig semmi haszna abból. Általában úgy van, hogy a társadalmak annál inkább voksolnak az önsorsrontó irányvonalra, minél kevésbé képesek belátni a polgárok egy ilyen politika következményeit. Ez pedig azzal függ össze, hogy a népek egyre kevésbé érdeklődnek a közélet iránt, ami viszont a sajtó minőségére vezethető vissza. A közhangulatot manapság a populisták egyszerű jelszavai határozzák meg, és ez veszedelmes döntésekkel járhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5514021790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2018.06.04. 06:12:56

Vircsaft, bizony. Kreten peak vilagszerte, eleg ritka jelenseg, bar jobb volna tortenelemkent olvasni, nem megelni, de megvan a primer abszurditasa ahhoz, hogy az ember megfigyelje.

Szilágyi Imre 2018.06.04. 07:48:50

Szutyok firkász írta: Jansa hiábavaló győzelmet aratott.
Ez nagyonhülye. Hiábavaló győzelem nincs. A baloldali pártokkal éppen az a probléma, hogy képtelenek tudatosan felépíteni egy pártot. Csak győzelemben vagy vereségben képesek gondolkodni. Ennek eredménye, hogy ha nem győznek, akkor ocsmány módon egymást ütik.

FCUK26 2018.06.04. 09:26:50

a hazai baloldal mellett itt kampányolt a fél európai baloldal, mégis szoptak, akkor mi is volt a helyzet? azok a nagy stratégák is buktak?

"Ugyancsak sajnálatosnak nevezi az elemző, hogy az európaiak 80 %-a mindenekelőtt biztonságot és stabilitást akar, a szabadság azonban már messze nem annyira fontos számára." persze. ha a kettő között választani kell, hogy biztonság és élet vagy szabadság és bizonytalanság, elég egyértelmű a döntés. az újságfirkáló elgondolkodhatna rajta, hogy talán nem a 80 % a hülye.

NemodaBuda 2018.06.04. 09:28:39

Valóban, korai az öröm (de jogos). Tanulni kell mások rossz példájából. Orbán nem adja fel, az első pofáraesés csak lihegésre készteti. Eldurvul. A legjobb tanács tehát az, hogy forduljanak szembe vele, írják meg a disznóságait, leplezzék le a partnereit, őt magát meg vágják le magukról, szóba se álljanak vele ! A szájzáras kutyák mintájára !

Bryan élete 2018.06.04. 14:49:41

@Szilágyi Imre: Hiábavaló, mert nem tud kormányt alakítani, hiába nyerte %-osan a legnagyobbat, kb. 25-öt.
A többi 75 % eloszlik olyan 10-15 %-os pártok között, akik nem akarnak velük összefogni.
Na, így már érted, miért hiábavaló a győzelme?
Ja, és náluk arányos választási rendszer van, nem olyan magyaros.

Szilágyi Imre 2018.06.04. 15:28:06

@Bryan élete:
Bélám!
Idézek magamtól, mert nem tudsz olvasni.
"A baloldali pártokkal éppen az a probléma, hogy képtelenek tudatosan felépíteni egy pártot. Csak győzelemben vagy vereségben képesek gondolkodni."
Megismétlem, te nagyonhülye.
Egy győzelem, egy vereség sosem hiábavaló. Pártépítés szempontjából mindkettő tanulságos.
Azt a csak az idióta baloldaliak hiszik, hogy tenni csak győztesként lehet az országért.
Én egy szóval sem említettem azt a variációt, ami a győztest vesztessé teszi. Azért nem, mert bár a jobboldal nem tud kormányt alakítani - valószínűleg, de ugyanez igaz a baloldalra is.
Ugye, Bélám, te nagyonhülye?
:)

Bryan élete 2018.06.04. 15:55:49

@Szilágyi Imre: na, hogy így kiokádtad magad, megkönnyebbültél? Jól vagy?

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.06.04. 16:18:50

Vannak olyanok is ahogy olvasom itt élik ki beteges hajlamaikat

csobi2011 2018.06.04. 16:23:14

Na persze és az elmúlt egy év eseményei, Ausztria, Olaszország, Csehország, Magyarország és most Szlovénia mindenhol a ballib oldal előretörését hozta. Éljetek csak a magatok virtuális valóságában és akkor talán egy-két év múlva eljöhet egy jobb kor amikor a keresztény nemzeti pártok átveszik a hatalmat európában és végleg elhajtják a ballib barmokat.

belaim7005 2018.06.04. 20:39:29

@csobi2011: örüjjé köcsög, ha te erre élvezel...)

taga20 2018.06.04. 20:57:33

@Szilágyi Imre: te ostoba fityeszmuzsik, pirruszi győzelemről nem hallottál még?

dehogy hallottál, te hülyébb vagy, mit kósalala!

csobi2011 2018.06.04. 21:50:40

@belaim7005: én nem erre élvezek. Csak leírtam a tényeket. Az hogy ez elviselhetetlen a ballibek számara az nem az én bajom.
süti beállítások módosítása