B1 blogcsalád



A nagy kérdés, hogy mit mond ma Pompeo Szíjjártónak

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. május 30. - Szelestey
  • A State Departmentben sokan ki vannak akadva, amiért az amerikai külügyminiszter hajlandó leülni Szíjjártóval;
  • A Stop, Sorossal  szelet vet és vihart arat a magyar  kormány, miközben az amerikai ABC TV azonnal törölte egyik legnépszerűbb sorozatát, mivel annak főszereplője "magyar stílusban" támadt neki Sorosnak;
  • Az osztrák szélsőségesek vezére szerint a kétharmad sok mindenre felhatalmazást ad Orbánnak, de a keleti vendégmunkásokból nem kér Strache.

                                          

Daily Beast

daily_beast.png

Az amerikai Külügyminisztérium illetékesei fel vannak háborodva, mert főnökük úgy döntött, hogy találkozik magyar kollégájával, a Putyin-barát, antiszemita és iszlámgyűlölő magyar kormány képviselőjével. A miniszterelnök a vér-és-rög-kampánynak köszönhette választási győzelmét, ebben egyesítette a zsidó- és muzulmánellenességet. Azonban Pompeo most szembefordult a sokéves washingtoni politikával és hajlandó fogadni Orbán fődiplomatáját.  Ez azonban kiverte a biztosítékot a State Department jó néhány jelenlegi és volt magas rangú tisztségviselőjénél, hiszen a demagóg és tekintélyelvű magyar kormányfő megbízottjáról van szó. Az egyik név nélkül nyilatkozó illetékes úgy vélte, hogy a Trump-adminisztráció tudvalevőleg nem foglalkozik az emberi jogok megsértésével, valamint a demokrácia visszaszorulásával, ebbe illeszkedik bele Szíjjártó ma esti tárgyalása. A politikus jó ideje próbálkozott, hogy fogadják a legfelső szinten, de lepattant, és alacsonyabb szintű vezetőkkel kellett beérnie. Illetve Gorka Sebestyénnel.

A tengerentúli hírportál rámutat: az út éppen egybeesik azzal, hogy a Fidesz civil szervezeteket fenyeget, ha azok felkarolják a migránsokat.  Soros és a muszlim menekültek lejáratásában Szíjjártó nem passzív szereplő volt. Tavaly pl. élesen visszautasította az izraeli nagykövet bírálatát a Soros-ellene plakátok miatt. De a választás után is kirohant az üzletember ellen. Anthony Blinken, az Obama-kormányzat volt helyettes államtitkára azt mondja, a mai megbeszélés jelentősége attól függ, milyen üzenetet továbbít Pompeo. Ha arról beszél majd, hogy az USÁ-t aggasztja a magyar politika alakulása, akkor jó lesz, ha a vendég ilyen fontos forrásból hallja majd. De ha nem említi meg a magyar politika túlkapásait, akkor a legrosszabb magyar ösztönökre játszik rá.

A marylandi demokrata szenátor, Ben Cardin a minap az orbáni „gulyás tekintélyelvűségét” szapulta a Kongresszusban. Úgy értékelte, hogy a miniszterelnök beváltja ellenfeleivel szemben a jóvátételre vonatkozó választási ígéretét. Megjegyezte, hogy a Figyelő 200-as listája olyasfajta rágalomhadjárat része, amely után a kesztyűket gyakran leveszik és puszta kézzel osztogatják az ütéseket.

A washingtoni Külügy egyébként éppen most tette közzé szokásos jelentését a vallásszabadság állapotáról, és a dokumentum utal a baljós magyar légkörre.  Idézi, hogy támadások érnek zsidókat és muzulmánokat, napirenden van a gyűlöletbeszéd, a holokauszt tagadása, vallási jelképek megrongálása. Utal arra is, hogy a hatalom befeketíti Soros Györgyöt. A szöveg úgy fogalmaz, hogy a kormány folytatta kampányát a neves magyar-amerikai üzletember ellen, amiről zsidó vezetők úgy gondolják, hogy antiszemita tettekre ösztökélhet.

 

New York Times/Reuters   

new_york_times.jpg

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sürgette, hogy a magyar kormány törölje a ’Stop, Soros’-törvényjavaslatot, mert az létfontosságú segítségtől és szolgáltatásoktól fosztaná meg a menekülteket, illetve a menedékkérőket, szítja az idegenellenességet. Azon kívül még inkább kiélezi a feszült közvitát. A világszervezet szakosított intézményének vezetője aggodalmát fejezi, mert itt olyan emberek húznák a rövidebbet, akik kénytelenek voltak elmenekülni hazájukból. A jelentés hozzáteszi, hogy a csomag a fő elem Orbán Viktor bevándorlás-ellenes programjában.   

 

BBC

bbc.jpg

A nacionalista Orbán Viktor kesztyűt dob az unió menekültpolitikájának, miután olyan indítványt terjesztett be az Országgyűlésben, amely bűncselekménynek minősíti, ha valaki segít a menedékkérőknek. Ha a csomag a jelenlegi formájában megy át, akkor a jövőben büntetés jár azért, ha valaki tájékoztató lapokat nyomtat, vagy élelmet, jogi tanácsot ad a migránsoknak. Az alaptörvényt pedig úgy akarják kiegészíteni, hogy más EU-államok ne küldhessenek menekülteket Magyarországra. A tudósítás hangsúlyozza, hogy a parlamenti vita zajlik, noha a kettős kerítés folytán alig érkeznek migránsok az országba. Az indítvány elnevezése azt tükrözi, hogy a hatalom nagyon nem szereti Soros Györgyöt.

 

Guardian

guardian.png

A jelentés azt emeli ki a ’Stop, Soros’-csomagból, hogy annak alapján bebörtönözhetnek bárkit, akiről magánemberként, vagy akár jótékonysági szervezet tagjaként úgy gondolják, hogy segíti az illegális bevándorlást. A tervezet volt a Fidesz fő választási ígérete, miután a kormány már egy év óta ördögnek, a migránsok fő támogatójának állítja be a befektetőt. Jogvédők nyugtalanok, mert ők is a készülő jogszabály hatálya alá eshetnek, ha jogi vagy bármilyen más támogatást nyújtanak a menekülteknek. A tudósítás kiemeli, hogy a tervezetből kimaradt több ellentmondásos kitétel is, így az, hogy az érintett NGO-knak nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell átesniük, illetve hogy 25 %-os illetéket kellene fizetniük a külföldről kapott pénzek után. Ám mivel a másik oldalon megjelent a szabadságvesztés lehetősége, nem lehet megmondani, hogy a hatalom igazából visszakozott-e.

 

Fox News

fox.png

A magyar kormány fokozza a hadviselést Soros György ellen, és olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely büntetőjogi következményeket irányoz elő, ha valaki segít a menedékkérőknek. A konzervatív amerikai hírforrás szerint a hatalom már jó ideje azzal vádolja az emberbarátot, hogy az a migránsok földrészét igyekszik létrehozni. Párizsban elhangzott felszólalásában maga az üzletember rávilágított, hogy Orbán akciói szembemennek az EU értékeivel. Csak két hete, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány bejelentette: az ellenséges légkör miatt Budapestről Berlinbe költözteti irodáját.

 

Independent

independent.jpg

Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője pár napja még arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy bizonyos vörös vonalakat nem léphet át, ám most a magyar politikus védelmére kelt. Weber, akit a lap a kancellár fő szövetségesének minősít az EU-ban, azután szólalt meg, hogy a nacionalista magyar kormányfő közölte: a liberális demokráciának vége. A bajor politikus úgy vélte, nem szabad ujjal mutogatni Orbánra, illetve azt állítani, hogy nem jó európai. Azzal érvelt, hogy bizonyos fogalmak országonként mást és mást jelentenek. Németországban pl. menekülteket emlegetnek a nyilvános vitákban, Budapesten, Prágában és Pozsonyban ezzel szemben illegális migrációról beszélnek. Szerinte azonban van lehetőség előrelépni, ha párbeszédet folytatnak és tisztelik egymást, illetve a közös értékeket. A lap a megnyilatkozást a legújabb bizonyítéknak tartja, mármint hogy az EPP védelmezi a magyar rezsimet a bírálatokkal szemben. 

 

Die Presse

die_presse.jpg

1. A szélsőséges osztrák Szabadságpárt vezetője azt mondta: lehet, hogy egyeseknek nem tetszik, amit a magyar kormány csinál, de a kétharmad birtokában azt legitimnek kell tekinteni. Srache úgy folytatta: lehet, hogy ez egyeseknek nem tetszik, amit az Orbán-kabinet csinál, de ettől még tény, hiába mondja bárki, hogy az emberek nem erre szavaztak. Az osztrák vezető ugyanakkor Lengyelországgal kapcsolatban elismerte, hogy ott bizonyos kérdésekben egyszerű többséggel határoztak a jogi változtatásokról, amikor az unió az adott ügyekben kétharmadot ír elő. Ily módon bizonyos fejleményeket a jogállamiság nevében bírálni lehet. A politikus ismételten védelmébe vette, hogy pártja az euroszkeptikus „Nemzetek és Szabadság Európája” –frakcióban olyan pártokkal működik együtt, mint a francia Front National, az olasz Liga és a holland Wilders Szabadságpártja. Szerinte ezek a pártok odahaza sikeresek, méghozzá nem véletlenül, egyúttal pedig támogatják Európát, csak a központosítást és az adósságok felhalmozását nem szeretik.

 

2. Az újság úgy érzékelte, hogy két világ csapott össze, amikor a bécsi magyar Nagykövetség az európai értékekről rendezett pódiumvitát. A koalíció kisebbik tagja, a Szabadságpárt a jelek szerint igencsak keresi Magyarország közelségét, ez esetben szó szerint is, hiszen az eseményen megjelent a belügyminiszter, a frakcióvezető, az FPÖ főtitkára, valamint parlamenti alelnöke is. Ami a témát illeti, jegyzi meg a beszámoló, azt másként ítéli meg Brüsszel, amely szerint az értékeket Lengyelország fenyegeti. A visegrádiak ezzel szemben a muzulmán menekültekben látják a veszélyforrást. Az egyik felszólaló, Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter Magyarországra utalva kijelentette, hogy egyesek nem kívánják követni a szabályokat, ezért az „értékekről” fecsegnek. Óvott attól, hogy az államok visszaessenek a régi hibába, és azt gondolják, hogy egyedül mindent jobban tudnak. Egyben a keresztényi felfogás jegyében elutasított mindenfajta gyűlöletet.

Előzőleg Navracsics Tibor a keresztény gyökereket emlegette az európai értékek kapcsán. Az unió alapjogi ügynökségének vezetője viszont nem kért a keresztényi örökség túlhangsúlyozásából. Mint mondta, az soha nem lehet európai érték, hogy megtagadják a menedékjogot. Kickl, az osztrák belügyi tárca vezetője elismerte ugyan, hogy a bevándorlás bizonyos fokig mindig is előnyöket hozott, ám most szerinte a szociális béke van veszélyben. Busek volt néppárti alkancellár ezzel szemben egy egészen más világot jelenített meg, amikor arról beszélt, hogy az osztrákok esetében szó sincs ősgermán nemzetről, ehhez elég felcsapni a telefonkönyvet. A politika feladata az, hogy enyhítse a félelmet, nem pedig, hogy gerjessze azokat, tette hozzá.

 

New York Times

new_york_times.jpg

 

Az ABC amerikai televízió órák alatt levette a műsorról egyik igencsak népszerű sorozatát, miután annak főszereplőnője a twitteren előbb Obama egyik volt tanácsadójáról tett közzé rasszista üzenetet – konkrétan egy majomhoz hasonlította -, majd Soros Györgynek ment neki még rosszabb stílusban. Roseanne Barr, aki erősen konzervatív nézeteiről ismert, felmelegítette az üzletemberrel kapcsolatos összeesküvés elméleteket. Azt állította, hogy a befektető náci volt, aki a háború idején beárulta több zsidó társát, így azok a koncentrációs táborban végezték, a vagyonukat pedig megszerezte. Továbbá, hogy Soros meg akarja dönteni az amerikai jogrendszert. A megtámadott sértőnek minősítette az állításokat, kiemelve, hogy ő maga 13-éves gyerekként élte túl a holokausztot, miután elrejtőzött és az apja segítségével hamis papírokat szerzett. Azon kívül nem működött együtt a nácikkal. Az újság rámutat, hogy Soros György már jó ideje antiszemita rágalomhadjáratok célpontja. A szélsőjobb gyakran bábjátékosként ábrázolja, aki madzagon rángatja az érintett politikusokat. A hang sokszor rasszista és antiszemita beütésű. Egyébként Trump fia megosztotta a művésznő twitterét.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A rasszisták és az olyan jobboldali populisták, mint Orbán Viktor nem határozhatják meg Németország és Európa menekültpolitikáját. Ezt a legnagyobb német menekültsegítő szervezet, a Pro Asyl vezetője mondta Solingenben, az ottani rasszista terrortámadás 25. évfordulóján. Burkhardt szerint az egykori gyilkosságnak és a többi, hasonló támadásnak figyelmeztetésül kell szolgálnia a mai politikusoknak, mert előtte éveken át heves vita zajlott a menedékjog megváltoztatásáról és a folyamat betetőzése volt, hogy szélsőjobbos radikálisok felgyújtották egy török család otthonát. A lángokban életét vesztette a feleség, valamint az öt lánygyerek.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Az Osztrák Szabadságpárt vezére, aki egyben alkancellár immár kétségbe vonja az EU egyik alappillérét, a szabad lakóhelyváltoztatás és munkavállalás jogát, sőt nyíltan meg is mondta, hogy itt a kelet-európaiakkal van baja. Strache szerint nagy gond, hogy egyes országokban a jól képzett és megfizetett hazai munkaerő kiszorul a piacról, mert jönnek olyanok, akik kevesebbel is beérik.  Mint mondta, a mostani szabályozás már idejétmúlt, és meg kell vitatni, hogy egész Európa számára nem jó az, ha a kelet-európai értelmiség Nyugatra költözik. Hozzáfűzte, hogy közös érdekből korlátozásokat kell bevezetni. A lap aláhúzza, hogy a koalíció mindkét pártja kinyilvánította uniópártiságát, ám jelezte egyúttal, hogy nagymértékben szűkíteni igyekszik a bevándorlást a szervezeten belülről is.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Az egyesült Európa ellenfelei részsikereket értek el, pl. Magyarországon és Franciaországban, ám alapjaiban nem veszélyeztették az uniót, csakhogy a helyzet nagyon is gyorsan változhat, lásd az olasz eseményeket. A populisták változatlanul nyomulnak a hatalom központjai felé. A finneknél és az osztrákoknál már bekerültek a kormányba, a magyaroknál és a lengyeleknél pedig jó ideje nacionalista, EU-kritikus erők irányítanak, jóformán korlátlan jogkörrel. Az persze kedvező, hogy a legutóbbi felmérés szerint a 28-ak polgárainak 60 %-a egyetért a tagsággal, szóval nincs ok azt gondolni, hogy a szervezet végveszélyben van. De az olaszoknál csak 39 % vélekedik pozitívan az unióról, a gazdasági helyzet és a migráció megtette a magáét.

Szakemberek szerint a jövő évi EP-választásokon a két nagy pártcsalád jelentősen visszaesik és csak a liberálisok segítségével tud majd többséget alkotni. De Olaszország mutatja, hogy a nemzetállamok képesek még inkább szakadékba taszítani az EU-t. Természetesen a magyarok és a lengyelek nem tudnak hátat fordítani Brüsszelnek, gazdasági, illetve politikai okokból. Lakosságuk nagyon is pártolja a tagságot. De a jogállam megrendítése mindkét országban érezteti hatását. Az unió mindeddig tehetetlen volt, noha mindkét kormány eltér a közös értékektől.   Ennek ellenére remélni lehet, hogy nem a populisták módosítják a valóságot az integrációban, hanem fordítva.

Viszont még egyetlen nagy tagállamban sem szereztek többséget a populista, euroszkeptikus erők. Hála az olasz elnöknek. Kérdés persze, hogy a Liga és az 5 Csillag nem adná-e fel radikalizmusát a kormányon, amint az Görögországban Ciprasszal is történt. De ha igen, az rémálom volna. Persze a két párt némi joggal mondhatja, hogy az unió beleavatkozik a belügyekbe, ám a szervezet csak akkor létezhet, ha a tagok hajlandók tartani magukat az együttesen elhatározott szabályokhoz, illetve ha készek a kompromisszumra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4514011898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK26 2018.05.30. 11:44:12

szép napunk van ma, alacsonyan hullanak a kommentek...

srácok, megint szolgálatban van a modi? ejnye, azt a rohadt szólásszabadságos hétszentségit :)

Hóhányó 2018.05.30. 13:18:35

Ha tényleg igaz a cikk akkor az amcsi külügyesek tök hülyék. Ki építtet kerítést a mexikói határon?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.30. 13:25:43

@Hóhányó: "tök hülyék. Ki építtet kerítést a mexikói határon?"

Tök hülyék lennének kerítést építeni, amit bárki könnyedén átvág. FALAT építenek.

www.vg.hu/kozelet/mar-allnak-trump-mexikoi-falanak-prototipusai-657483/
süti beállítások módosítása