B1 blogcsalád



Orbán 80 milliárd forintért vásárol magának meghívót a Fehér Házba

2018. május 29. - nickgrabowszki

Trump Amerikája éppen cserbenhagyni készül a magyar demokratákat.ortru_2.jpg

A Donald Trump beiktatása óta eltelt 16 hónapban Szijjártó magyar külügyminiszter hétszer járt Washingtonban, de soha nem jutott addig, hogy a vele elvileg egyenrangú partnere, az amerikai külügyminiszter fogadja. Se Tillerson, se Pompeo. Az utóbbi pedig még arra is szakított időt, hogy Észak-Koreába elránduljon (amit nem a nukleáris fenyegetés indokolta, hiszen Kim Dzsongun a tavaly év vége óta nem fenyeget ilyennel), de az

eszébe se jutott, hogy Orbán küldöncével is találkoznia kellene.

Szijjártó csak alacsonyabb rangú tisztviselőkig jutott: helyettes államtitkárokig, főosztályvezetőkig, megbukott elnöki tanácsadókig. Legalábbis eddig, mivel a magyar külügy bejelentette, hogy szerdán Washingtonban fogadja az embert, akit Orbán Viktor küld hozzá.

Akik arra számítanak, hogy Szijjártót rapportra rendelik a világhatalom központjába azoknak alighanem csalódniuk kell.

  • Egyfelől azért, mert Magyarország eddig volt büntiben az amerikaitól, a külügyminiszteri találkozó már az enyhülés jele.
  • Másrészt azért, mert Washington az utóbbi hónapokban mintha megváltoztatta volna az Orbán-rezsimmel kapcsolatos stratégiáját.

Erről Charles Gati és a  volt külügyi államtitkár Heather Conley írt közös cikket a Washington Postba. Szerintük tavaly decemberben az elnök nemzetbiztonsági tanácsa úgy döntött, hogy mivel az Obama-adminisztráció módszere (a verbális fenyegetés) nem ért el eredményt, változtatni kell az Orbánnal való viszonyon. Úgy látták, az is a közeledésre utal, hogy 2 év után ismét nagyköveti szinten képviselteti magát az USA Budapesten, valamint hogy

  • a napokban Orbánnál járt Steven Bannon, Trump korábbi kampányfőnöke és elnöki főtanácsadója
  • és még inkább a külügyi államtitkár Wess Mitchell.

Ebből szinte következni látszik egy külügyminiszteri találkozó, amit majd egy kormányfői is követhet. Az előbbi előkészíti az utóbbit, hogy arra már csak a látványos egymás nyakába borulás maradjon.

Amit Trump Orbánnak ajánlani tud,

az főként a nemzetközi legitimáció. Tekintve, hogy a magyar autokrata diplomáciailag elszigetelődött. A nyugat-európai hatalmakkal teljesen megromlott a viszonya, az Európai Néppártból is ki akarják zárni, aminek azzal akarja elejét venni, hogy már azt hangoztatja, a rezsimje kereszténydemokrata (noha mindenben szembemegy a keresztény egyházak a felebaráti szeretetről szóló alapvető tanításaival).

Nyugaton már csak az establishmentellenes, populista, szélsőjobbos mozgalmakban bízhat, de francia és holland elvbarátai elbuktak, a Merkel a német kormány élén maradt, és hiába került egy jobboldali-szélsőjobboldali koalíció hatalomra például Ausztriában, a kancellár ott sem látja szívesen.

A nyugati tér- és súlyvesztés ellensúlyozására Keleten próbál bázist építeni, de a V4-ek támogatása több mint kétséges, csak a szintén páriává süllyedt lengyel kormányban bízhat feltétlenül.

Az utóbbi években többször, legutóbb a beiktatási beszédében hangoztatta, hogy Magyarországnak nem az Egyesült Államokra kell figyelnie, hanem a Berlin, Moszkva, Isztambul háromszögben kell pozicionálnia magát. Ehhez képest - jelen állás szerint - úgy tűnik, hogy az uralkodó német elittel végleg megromlott a kapcsolata, újabban Putyinnal sem olyan fényes a viszonya - még Erdogannal a legjobb, mert legalább semmi dolguk nincs egymással.

3 éve egy utóbb kiszivárgott zártkörű beszélgetésen azt mondta,

stratégiát építeni az Egyesült Államok közép-európai politikájára szigorúan tilos, mert azt kirántják alólad.

Ezt saját példájára alapozta, amikor 2008-ban, a Bush-Obama adminisztrációk közötti váltáskor radikálisan megváltozott Washington Kelet-Európához való viszonya. Azonban mostanra úgy tűnik, a saját tanácsát sem fogadja meg, és újra az amerikaiak barátságát keresi - igaz más választása nemigen van, hacsak nem akar szakítani alapvetően az eddigi belpolitikájával.

Amit Orbán Trumpnak ajánlani tud,

az elsősorban a NATO-n belüli szövetség, azaz hogy Magyarország is csatlakozik azokhoz az országokhoz (a görögökhöz és a britekhez), akik a vállalás szerint a GDP 2%-a fölött tartják a hadi költségvetésüket. Egyáltalán nem véletlen, hogy Németh Szilárd jövőre a honvédelmi büdzsé 80 milliárd forintos (25 százalékos!) emelését vizionálja. (Az azonban nyilvánvaló, hogy ezt nem nagy beszerzésekre, hanem apróbb - bár nyilvánvalóan szükséges - hiányosságok pótlására költik, szóval ez is csak egy újabb alkalom  lesz az Orbán-közeli klientúra hizlalására. Mint a NER-ben amúgy minden.)

Továbbá Orbán azt ajánlhatja fel, hogy - az amerikai külpolitika új stratégiájának szellemében - csatlakozik a lengyel-román oroszellenes tengelyhez, amelyhez sem a németek, sem a franciák nem voltak hajlandók.

Ezenfelül esetleg tesz egy látványos gesztust, és aláíratja a megállapodást arról, hogy maradhat Budapesten a CEU - hiszen az egész ügy amúgy is arról szólt, hogy felhíva magára a figyelmet; hogy fontosnak látszódjék; hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse a washingtoni establishmentet (hiszen végül is amerikai érdekeltségről van szó). Trump azonban eddig a füle botját nem mozdította, és a CEU most is csak ürügy, legfeljebb mellékszál. A fő kérdés az oroszokhoz és a NATO-hoz való viszony: tehát a pénz.

Orbánnak 80 milliárd forintocskát csak megér egy Trumppal való találkozó 

És ez még csak az első részlet. De nem számít, mert az összeg a közpénzből jórészt úgyis az ő köreinek zsebébe vándorol, cserébe kap egy látványos külpolitikai sikert és nemzetközi presztízst. Win-win szituáció.

Ne tévedjünk, a magyarországi demokrácia állapota, a lopakodó autokrácia, a pártállam bebetonozása, a bíróságok bedarálása, a maradék sajtó kivéreztetése, a proskripció és az ellentétes politikai véleményen lévők kriminalizálása  közben nem érdekel senkit ebben a játszmában. Legfeljebb Berlint egy kicsit. De érdemit Merkel se fog, mert talán nem is tud tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4014010366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.29. 13:05:24

"Akik arra számítanak, hogy Szijjártót rapportra rendelik a világhatalom központjába azoknak alighanem csalódniuk kell."

Világhatalom??? Én azt hittem, szuverén demokráciák (vagy más , de szintén szuverén államhatalmak) összessége alkotja a világunkat. Erre azt mondják, hogy a főnökség Washingtonban van..
Mikor lesznek a következő szabad, demokratikus választások és vajon Clintonné újra indul? Szvazhatok én is rá?

Jozsefne Jurida 2018.05.29. 13:55:42

Ez jellemzi a magyar külügyet?

FCUK26 2018.05.29. 18:41:12

azért azt meg kell hagyni, a b1 legalább következetes: ha nem találkoznak velünk valahol, az azért van, mert, de ha találkoznak, az ugyanazért van :)

ennyire hülyék nem lehettek, srácok :D vagyis, a választóitokat, meg a balos kommentereket nézve, végülis de, lehettek :D

Bicepsz Elek77 2018.05.29. 21:20:01

@Womb Raider: Furcsa. Anno meg a Szovjetunio is adott a protokollra es nem Ivan XYZ Koronov allamtitkarhelyettes talalkozott xy magyar kulugyminiszterrel, hanem a hasonlo beosztasu szovjet kulugyminiszter. (1945 elott is hasonlo helyzet volt, pedig akkor kulonbseg volt a nagykovetes es kovetes orszagok kozoty).

Nigel1992 2018.05.29. 21:54:06

A nagy Trump győzelmi tippelgetés és a győzelmet követő gratuláció ellenére sem lett meghívott vendég OV. Donald Trump beiktatására. De a televíziós Vujity Tvrtko meghívott volt Magyarországról. Ez mindent megmagyaráz.
Persona non grata.

miért 2018.05.30. 00:36:30

@FCUK26: Azért nagy összeborulásra ne számíts kisöreg! Abból a 80 milliárdból pedig biztosan csurran-cseppen egy kis júdáspénz magának is!

Ferenc Lajos Vázsonyi 2018.05.30. 07:15:05

@Nigel1992: Csak arra voltak kíváncsiak ,mi van Trutyko sapkája alatt !

Emmett Brown 2018.05.30. 09:00:16

egy-két labdarúgó akadémiát kellene nyitni az USA-ban, annak biztosan nagyon örülnének.

Trackers 2018.05.30. 09:26:06

@FCUK26:

Elsőre nekem is ez jutott eszembe. Van sapka nincs sapka.. Találkozik vele, nem találkozik vele.

A másik irdatlan baromság Orbán elszigetelődése. Mindenhol az elmúlt 2 évben a bevándorlás ellenes erők győztek, és úgy tűnik Szlovéniában is azok fognak nyerni.

Az elszigetelődés veszélye leginkább a Soros bérencek, és a B1 blog féle seggnyalóiknál figyelhető meg, ami 2019-es EP választásokon érezhető is lesz számukra.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.30. 09:27:59

Ajjajj! A B1 ostobenko bloggerjei nem látják a fától az erdőt pedig le is írják:
" ... szóval ez is csak egy újabb alkalom lesz az Orbán-közeli klientúra hizlalására ... "
" ... Orbánnak 80 milliárd forintocskát csak megér egy Trumppal való találkozó ... "

Az a péz így is, úgy is az ő zsebébe vándorol. Ha MELLÉKESEN sikerül neki egy NATO pirospontot bezsebelnie és esetleg ezzel még egy audienciát is kieszközölnie Trump őfelségénél, akkor bizony ez egy diplomáciai bravúr...

Úgy bejutni a trójai várba, hogy közben a falovat ellopja a trójaiak elől, b@sszátok meg, ez elismerésre méltó. Értem én, hogy a liberálfasisztáknak fáj, hogy amikor ők fenn vannak a szopó rolleren, az amcsik szóba állnak a Csuti Patással, de ez maga a mocskos politika, viszont semmivel sem mocskosabb, mint az amerikaiak bajkeverésének következményeit lenyomni az európaiak torkán.

Amúgy, mellékesen 1996 óta nem járt amerikai elnök Magyarországon, Orbánc pedig 2015-ben pacsizott utoljára amcsi elnökkel, Obamával, igaz valami NATO buli volt, és csak egyet fotózkodott velük.

_most_ 2018.05.30. 10:07:41

Szánalmas az a vergődés, amit művel Orbán, hogy végre találkozhasson Trumppal :D

Visceroid 2018.05.30. 10:53:15

Jaj, de szép, ahogy szépen lassan elcsordogál az ország pénze. Lassan lehet az aprót beolvasztani és eladni színesfémnek.

Sics68 2018.05.30. 11:07:46

@Bicepsz Elek77: Ne feledd, hogy akkoriban Magyarország a Szovjetúnió hű csatlósának számított, és a nemezetközi munkáskozgalmi, internacionalista lózungok miatt azaz gyakorlatilag propaganda/PR okokból adott ilyesmire az orosz medve.

Szerintem az amcsik is adnak erre, ma is ... csak hát az Orbán-rezsim már többször eléggé felhúzta az amcsi külügyet ... Washingtonnak aligha jönnek be a felcsúti törpe regnálása alatt megfigyelhető magyar húzások ... az első nagy pofon az volt amikor grippeneket vettünk F-16-osok helyett ... ráadásul úgy hogy hogy korábban már ígéretet tettünk az F-16-osok megvásárlására. Aztán ott van a nagy oroszbarátság ... a kitiltási botrányra okot adó sztori, hogy tudnillik a NAV vezetése azt "javasolta" amcsi repceolajforgalmazó cégnek, hogy fizessék le őket, ahogy a konkurencia is tette .. és csaljanak adót ők is, és így le tudnak menni a konkurencia árszintjrére ... aztán vannak azok az apróságok, hogy nem igazán van olyan haderőnk amivel NATO missziókban érdemben részt tudnánk venni ... Ott van a cikkben említett CEU sztori is, ami húzódik mint a rétestészta. ... Szóval kisebb és nagyobb dolgok egész sora. ... Most az amcsik valamiért adnak még egy esélyt. ( Kérdés mit akarnak-ajánlanak, és az kinek miért volna jó.) Meglátjuk mi lesz belőle.

2018.05.30. 11:41:23

A honvédelmi kiadások emelése évtizedes adósság. Az antiorbánizmus - amiről a balliberális oldal minden politikusa és blogja szól - zsákutca. Saját, eladható világkép kell, nem állandó orbánozás.

Tangooo 2018.05.30. 11:47:29

Én egy szívélyes meghívást is gyanakodva fogadnék Trumptól, mert nagy sansza van, hogy másnap lemondaná.
Különben is, meg kellene várni Szíjjártó hazajövetelét, talán akkor kiderül majd, hogy egy külügyminiszteri találkozó hány millió dollárunkba fog fájni.

aptikjampó 2018.05.30. 13:47:42

Jól van fiúk! Már régóta köztudott, hogy az ország nem költi a vállalt összeget katonai kiadásokra és most ez fog változni. Valószínű hogy az összeg az amcsi hadiipart fogja hízlalni, hiszen az már jó úton halad a demokrácia felé aki jenki karddal hadonászik.
Úgyhogy, kellemest a hasznossal össze lehet kötni.

VT Man 2018.05.30. 14:14:43

@aptikjampó:
"Valószínű hogy az összeg az amcsi hadiipart fogja hízlalni,"

Valoszinu az lehet, de a cikk szerint nem azt fogja hizlalni, hanem Orban zsebet.

Lehet, hogy Orban a titkos tulajdonosa az amerikai hadiipari gyaraknak??

Ez megmagyarazna a posztot! Orban ad 80 milliardot az amerikai fegyvergyaraknak, de nem baj, mert az tulajdonkeppen mind Orban zsebebe megy.

histar007 2018.05.30. 14:23:50

Ha Orbán találkozik Trumppal az a baj, ha nem akkor az. Amúgy pedig jobb utálni a közvetlen szomszédot és nyalni a világ túloldalát, mert jelenleg ez az irány?
A ballipsi sajtó csak addig oroszellenes, amíg Orbán oroszbarát. Ha keményen beszólna, másnap menne az ajvékolás az elzár gázcsapok és putyin légiói miatt.
Ausztria évszázadok óta abból él, hogy mindig is a nyugathoz tartozott de a jólétét a kelet európai országokkal folytatott projekten szerezte. Így volt ez a Habsburgok idején, de még a vasfüggöny alatt is. Ügyelt a balanszra.
Orbán meghatározta a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszöget. Magyarország ennek a három hatalomnak a metszéspontja. Ha jót akarunk, akkor velük jóban kell lenni. Lehet a fölt túloldaláról remélni segítséget, de ott is érdekek szerint mozognak. '56-óta tudjuk, hogy mennyit ér segítségük: akik eljutottak az osztrák határig, azt szigorú háttérellenőrzés után befogadták (ők tényleg az értelmiség voltak).
Amúgy kedves lipsik van az a vicc: "...vadász, vadász, te szopni jársz ide"

2018.05.30. 14:38:12

Az amerikai orbánviktor találkozik a magyarral. Előbb utóbb úgyis egy helyre fújja őket a szél.

Win-win szituációról van már egy régi gegem. Nyer-nyer és ugye itt vagytok még ti is, akik szintén nyertek, ha befogjátok a pofátok.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.30. 14:45:46

@aptikjampó: "Valószínű hogy az összeg az amcsi hadiipart fogja hizlalni"

A Mészaros (orbán) zsebét fogja hizlalni.

apro_marosan_petergabor 2018.05.30. 15:05:16

Grabowski, ha hosszú a nap, egyre több zöldséget hordassz össze, illetve hordat veled össze, a beszükült libero agyad, ha libero lennék, azt mondanám, az Orbán gyűlöleted.
A gond, hogy ez már a tisztánlátásodat a végletekig akadályozza, ilyenkor abba kellene hagyni egy kicsit az öklendezést, s elmenni szabira -pár évre, vagy állást váltani (a munka nemesít) - közmunka pedig van elég.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.05.30. 15:18:51

A magyar balos kis gecik eddig is hazaárulók voltak ezután is azok lesznek. Magyarország nem kér az ostoba buta és szánalmas baloldali liberalizmusból. Köszönjük.

putris72 2018.05.30. 15:32:35

Azt!Akkor most mi is van? Nem veszünk ami fegyvert (Mocskos Orbán)Ami fegyvert veszünk(Mocskos Orbán) !Szerintem a blogger azon feszengjen,hogy mit tett a baloldal a hadsereg fejlesztéséért? A válasz semmit! Itt is minden a Fideszhez köthető!A baloldal csak leépíttet,bezárt,és tönkretett,és emelt,de nem a béreket!Na ezért nem akarj őket a kutya sem! Ideje lenne már észre venni!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.30. 16:28:29

@putris72: "mit tett a baloldal a hadsereg fejlesztéséért? A válasz semmit"

Az nagyon helyes! A magyar hadsereg szart sem ér, minden ráköltött pénz egyben kidobott pénz. Nem sok jót tudok mondani a baloldalról, de ez mindenképpen őket dicséri.

Superuser 2018.05.30. 16:51:05

mit össze nem erőlködtök, szánalmas liberrált bértrollok :D

hát soh'se fogy el zsorzsibá pénze? :D

morph on deer 2018.05.30. 17:17:21

@Sics68:
“az első nagy pofon az volt amikor grippeneket vettünk F-16-osok helyett ... ráadásul úgy hogy hogy korábban már ígéretet tettünk az F-16-osok megvásárlására.”

Régi szép idők, amikor még 8 millió dollár elég volt ahhoz, hogy hirtelen ‘megvilágosodjon’... Ma ennyiért már le se hajolna.

morph on deer 2018.05.30. 17:59:37

@histar007:
“Orbán meghatározta a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszöget. Magyarország ennek a három hatalomnak a metszéspontja.”

Sőt, eleve ő találta fel a háromszöget!
Nélküle sem Berlin, sem Moszkva, de még Isztambul sem lenne a térképen!

Amúgy: ennek a három hatalomnak a mije??
Átgondoltad te ezt?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.05.30. 18:38:01

@morph on deer:

Te valamit nagyon keversz. Az F-16-osok korrupciója Medgyessy-t és MSZP-s klánját érintette nagyon durván.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2018.05.30. 18:43:27

Érdekes elmélet. De Putyinnal miért romlott volna mega viszony?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2018.05.30. 18:50:51

@Sics68: + A 700db gyanús útleveles ügy...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.30. 19:00:37

@Rettegek mert ballib vagyok: "Az F-16-osok korrupciója Medgyessy-t és MSZP-s klánját érintette nagyon durván. "

És fideSS-t nagyon durván. Nincs különbség semmi.

katamara 2018.05.30. 19:04:27

@Trackers: Na látom hogy kiengedtek az elmeosztályról ! Egy ilyen beteg alaknak mennyi júdáspénz jár ? Esetleg egy gumiszobában szoktál üldögélni orbánccal ?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.30. 19:04:29

@ColT: "Putyinnal miért romlott volna mega viszony? "

Sose volt jó. Csak nyilván van Putyinnak egy dossziéja orbánról, és azzal tartja sakkban. Vergődik a szerencsétlen, Putyinnak is pávatáncol.

katamara 2018.05.30. 19:06:50

@Rettegek mert ballib vagyok: Te nagyon tévedsz, mert kiflievő selmeczyt és körét érintette.

katamara 2018.05.30. 19:10:07

@Superuser: Képzeld nem vagyunk Soros bérencek. Te viszont orbánc troll vagy jó pénzért vagy egy agyhalott ! Ne erőlködjetek már annyit. Mindenhova oda pofátlankodtok. Menjetek a takonyhabony médiára irkafirkálni !

katamara 2018.05.30. 19:12:03

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Óh ekkora marhát mint te hogy tud a föld elviselni. Igaz a mondás hogy nagy az Isten állatkertje még te is beleférsz !

Rettegek mert ballib vagyok 2018.05.30. 19:12:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Marhaság.
A 2007-es Vadai bizottság, és a 2006-ban odaültetett MSZP-s főügyész eltusolta az MSZP-s tolvajok ügyét. De a Svédek eljutottak Medgyessyig.

katamara 2018.05.30. 19:14:23

@apro_marosan_petergabor: Remélem minél hamarabb te is közmunkára jutsz !!! Arra talán még jó leszel, mert a csuti rém csicskása vagy !

katamara 2018.05.30. 19:15:58

@histar007: Hát te már csak tudod !

aptikjampó 2018.05.30. 19:33:47

@VT Man: Valoszinu az lehet, de a cikk szerint nem azt fogja hizlalni, hanem Orban zsebet.

Ja, úgy gondolod hogy Mészárossal majd legyártat Stinger rakétákat, harci helikoptereket és a lóvét meg zsebreteszik?
Figyelj már öcsém! Elhiszem hogy a degeneráltság, meg az Orbán gyűlölet hatására sokminden "eszedbe" jut, de ne mindent árulj el ezekből mert csak hülyét csinálsz magadól.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.30. 19:36:57

@aptikjampó: "Mészárossal majd legyártat Stinger rakétákat"

Honvédségi épületeket, utakat újíttat fel sokszoros pénzen. Találékony a csúti geci, ha tolvajlásról van szó, máshoz se ért.

De akár Stinger rakétákkal is kereskedik a Mészaros, ha sokszoros pénzt kap érte.

taga20 2018.05.30. 19:58:29

@aptikjampó: mi van helga, te a mészaroslölö embere vagy?

zokogjatok 2018.05.30. 20:20:21

Öröm látni ahogy tehetetlenül habzotok és bármiféle lépést kétségbeesetten igyekeztek beszuszakolni a "mingyá összedől a rencer, de diktatúra van addig is" egybites világképetekbe :D

Ezt a szánalmas blogot :D A vak orbángyűlölet csak az újabb kétharmadhoz lesz elég, szólok előre :D

morph on deer 2018.05.30. 20:52:27

@Rettegek mert ballib vagyok:
“Te valamit nagyon keversz. Az F-16-osok korrupciója Medgyessy-t és MSZP-s klánját érintette nagyon durván.”

Viccelsz, ugye?

Medgyessy azt tette, amire egyébként a Nato tagság kötelezte: a leselejtezett - mert feleslegessé vált - svéd belföldi használatra tervezett gépek helyett legalább olyan gépeket sikerült szereznie, ami az ‘export’ változat, rendelkezik a légi utántöltés képességével, Nato kompatibilis fegyverrendszerek telepíthetők rá, valamint van “barát-ellenség” azonosító rendszere is.

Amit viktorka vett azokon ez mind nem volt, ráadásul még a műszerek is svédül ‘beszéltek’, de legalább járt vele jutalék.
Az volt az a 8 millió dollár, amit Ali a gróf osztott le öt személy részére a magyarországi ‘sikeres’ üzlet sikerdíjaként - egy csomó offshore bankon keresztülfuttatva végül egy svájci pénzügyi tanácsadó cég segítségével.
Amelynek véletlenül magyar származású tulajdonosai vannak, akik jó kapcsolatokat ápoltak többek közt az akkori nagykövettel, aki már nem “álamfő”, de volt az is.

Egészen eddig a pontig dokumentált a történet, be is mutatták a svédeknél az erről szóló filmet.
Csak éppen arról volt szó, hogy a brit fegyverkereskedő cég fizetett az általa megbízott üzletkötő(k)nek, - azaz nem a svédek fizettek direktben viktornak - a britek meg $400m fejében ejtették a vádakat, hogy elkerüljék az egész BAE megvádolását.
Szép kerek a történet, csak éppen nálunk nem történt semmi érdemleges ezügyben.
A magyar ügyészség még a svéd vizsgálatok eredményét sem kérte ki soha!

A Vadaiék azokat a papirokat találták rendben levőnek, amit megkaptak, ráadásul egy csomó dologról nem is kaptak, másról meg nem beszélhettek, a titkosítás miatt, államtitok megsértése nélkül nem tehettek feljelentést sem.

Szóval nyugodj meg, te tudod rosszul.

Bónusz feladat: nézz utána, hogy kik mentek ki a tárgyalótermből egy gyors megbeszélésre, mielőtt bejelentették, hogy a Gripen nyert, - és hol vannak most (is) ugyanezek a személyek!

Gleccsertetű 2018.05.30. 21:07:37

milyen jó, h nem az ilyen béegyes posztolók intézik a diplomáciánkat manapság

Egyallampolgar 2018.05.30. 21:08:09

Berlin-Moszkva-Isztambul?

Hülye? 48 és 56 ? Mi a nyugathoz tartozunk nem a gyökér szovjetnosztalgiás putyinhoz és iszlám-populista illiberális Erdogánhoz. Az fél történelmünk arról szólt, hogy a törökök vagy az oroszok miatt elmarad a fejlődés.

Saba Beowulf 2018.05.30. 22:00:42

Kedves b1 blog és támogató kommentelők!

Szerintetek ezekkel az irományokkal, aminek a logikáját egy kétbites orbánfanatikus is egyből megcáfolja, eléritek azt, hogy leváltsák majd Orbánt? Elpártoljanak tőle az emberek?

Keresem, hogy hol lehet értelmes ellenzéki közösséget találni, de néha olyan borzalmakba futok, mint ez is itt.
Kicsivel sem jobb, mint az origo / 888 és társai.
Eszméletlen.... :(

Egyre rosszabb irányba halad az ország politikailag, a jogállamiság folyamatosan sérül (gazdaság szerencsére nem rossz), de ennyi az ellenvízió: "bzi orbán, ner, gázos; bármit csinálnak, rossz".
Segítek nektek: ha bármit csinálnának, rossz, már első kormányzó év végén összeomlott volna a gazdaság.

Kérlek fókuszáljatok a tényleges bajokra! Ne ilyen agyrém elméleteket gyártsatok, hogy Washington elnézi, hogy beígér Orbán az iparának 80 milliárdot, de majd úgyis átjátsza a sajátjainak! FÁÁJ!!

Főleg azért fáj, mert 4 év múlva megint kétharmad lesz. FAXOM!!

Előre is köszönöm az üzenetem mérlegelését!

Gleccsertetű 2018.05.30. 22:19:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: van van, ott van Horváth András zöld dossziéjában a bizonyíték, meg a Feri által említett külföldi bankszámlákon, amire már hónapok óta szállítja a bizonyítékot

implode 2018.05.30. 22:51:39

nickgrabowszki! Olvass utána kelet-közép Európából kit fogadott eddig Trump, és nézz utána miért! Aztán gondolkozz el azon mi az ami nagyon hiányzik jelenleg a magyar honvédségből. Aztán ha ez is megvan akkor keress rá, hogy Szíjjártó melyik amerikai (hadi)cég képviselőjével találkozott jó pár hónappal ezelőtt. Majd nézz utána a cég egyik leányvállalatának és annak hogy mit gyárt. Láss csodát érteni fogod meglásd miért kerül nemsokára 2% közelébe a katonai kiadásunk. ... és ekkor megvilágosulsz hogy mi kell ahhoz hogy Trumppal kezet foghasson valaki a Fehér Házban.

Ellenzéki Tüntető 2018.05.30. 23:04:52

@Saba Beowulf: TE ROHAT ORBÁNFANATISTA TE NE VÉGYED AZ ORBÁNT!!!!
EZ EGY KIRÁLY BLOG MERT OLYANOK IS MEGÉRTIK MINT ÉN!!! ORBÁN A GECI EZ A LÉNYEG MIT NEM ÉRTESZ!!!

Ellenzéki Tüntető 2018.05.30. 23:05:50

@Gleccsertetű: AZOK EGYTŐLKETŐIG KOMOLY BIZONYÍTTÉKOK CSAK ELHALGATJA AZ ORBÁNSAJTÓ PL INDEX RTL!!!

morph on deer 2018.05.30. 23:38:50

@csentecsa:
Ehhez képest a valóság:

“2015. június 26. 14:23, Galambos Sándor
A légi utántöltést gyakorolták a Gripen-pilóták”

2015-ös cikkel cáfolod a 2002-es történetet?
:)
Pont arról van szó, hogy ezért kellett a Medgyessynek megváltoztatni az orbán féle bevásárlást, mert abban eredetileg ez nem volt benne!

Így aztán 2015-ben már benne volt, mert nem azt vettük amit orbánra sikerült rásózni jattért!

stim 2018.05.31. 00:16:06

A keresett felhasználó nem létezik

apro_marosan_petergabor 2018.05.31. 00:16:48

@katamara: Inkább megyek egy kicsit vitorlázni, páá...!

bkkzol 2018.05.31. 04:35:03

Teljesen érthető okok miat csak és kizáróan az amerikai érdekeket elsődlegesnek a mindenkori washingtoni vezetés. Szemben az EU-s ésnyugat-európai államokkal.Teljesen mindegy hogy republikánus vagy demokrata.
Az usának nem érdeke egy erős, egységes Európa. Ez nem tenne jót gazdaságilag és politikailag sem. Ezért van az , hogy minden lehetőséget megragadnak európa bomlasztására. Nem véletlen, hogy Soros is 'áldásos tevékenységét" nem otthonában űzi.
Tehát az amerikai kormányzat Orbánra csak, mint rendszer bomlaszó egyénre tekint. Annyira viszont nem támogatja, hogy megerősödjön ez a vonal európában ,mert ez ellentétes az érdekeivel.

eßemfaßom meg áll 2018.05.31. 07:51:50

Ezt a posztot 3. napja tartja címlapon az index.

GRATULÁLOK!

FOLYTASSÁTOK!

Rettegek mert ballib vagyok 2018.05.31. 07:58:26

@morph on deer:

Azért kellett Medgessynek megváltoztatni a szerződést mert lefizették a komcsi tetvet, mint ahogyan azt a Svédek kiderítették, és mint ahogyan azt az MSZP által beültetett főügyész, és a Vadai bizottság elsinkofálta a tetves MSZP-SZDSZ-es tolvajoknak.

polpetti 2018.05.31. 08:43:44

Én erre a blogra mindig csak röhögni járok. :D Akkora baromságokat írnak néha, hogy öröm nézni. És imádom, hogy a ballibek többsége el sem olvassa a cikket, csak a címet és arra reagál. :D Zseniális. :D
süti beállítások módosítása