B1 blogcsalád



Az Orbán-féle illiberalizmus valószínűleg a nyugati demokrácia fő kihívója lesz és szétveréssel fenyegeti az EU-t

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. május 21. - Szelestey
  • A liberális demokrácia Kelet-Európában néz szembe a legnagyobb veszéllyel az egész világon;
  • A demokrácia és vele együtt az unió rámehet az új olasz kormányra;
  • Az embercsempészek most Albánia felől próbálkoznak, Montenegró azt fontolgatja, hogy magyar mintára határkerítést állít az emberözön útjába.

merk.jpg

foreign_affairs_logo.png

Foreign Affairs

 

A neves bolgár politológus, Ivan Krasztev beható cikkben elemzi, hogy Kelet-Európa hosszú úton, az illiberális forradalommal jutott el a demokrácia hanyatlásához, és alighanem a legriasztóbb veszélyt jelenti azok közül, amelyek a liberális demokráciát fenyegetik a világban. A magyaroknál és a lengyeleknél konzervatív populisták nagy győzelmet arattak a választáson, miközben befeketítették az ellenfeleket, bűnbaknak tettek meg kisebbségeket és aláásták a fékeket, ellensúlyokat. Az Orbán vezette mozgalom messze túlmutat Magyarország jelentőségén: valószínűleg a fő alternatíva lesz a liberalizmussal szemben az elkövetkező évtizedekben. A fordulat okai országról országra változnak, mint ahogy az ilyen kormányok politikája is különbözik a régión belül. A Fidesz teljesen átírta a játékszabályokat, a párt mindent ellenőriz, de nem azért, hogy védje az ártatlanokat, hanem hogy mentse a vétkeseket. A lengyelek hasonló ösvényen járnak, de náluk nincs korrupció.

Valamennyiben közös az idegengyűlölő nacionalizmus. a lényeg a többség joga. Ha bárhol hatalomra jutnak, azt arra használják ki, hogy elmélyítsék a kulturális és politikai megosztottságot, a politika paranoid stílusát képviselik. Azaz az összeesküvés elméletekre építenek, lásd a Soros-tervet. Hasonló nyelvezetet alkalmaznak, ők jelenítik meg a nemzet hiteles hangját a külső és belső ellenséggel szemben. További jellemzőjük, hogy ambivalensen viszonyulnak az EU-hoz. A lakosság nagy mértékben támogatja a tagságot, mégis igencsak euroszkeptikus pártokra voksol. Brüsszelt ezek a kormányok retorikai homokzsáknak tekintik, miközben rengeteget profitálnak annak anyagi nagyvonalúságából. Sikerük a rendszerváltás örökségéből fakad, amihez járult az USA meggyengülése, valamint az unió válsága, amely beindította a populista robbanást. Majd a menekülthullám a fő erővé tette a populizmust a térségben.

Napjainkban az alapvető különbség a Kelet és a Nyugat között nem a gazdagság színvonalában, hanem a kulturális és etnikai sokszínűségről vallott álláspontban jelentkezik. Utóbbit Kelet-Európában létveszélynek tekintik, elutasítása alkotja az új illiberalizmus magját. Ami azért paradox. mert ezekben az országokban a határok felnyitásának követelése volt az egyik legfőbb tényező, ami azután elvezetett a szocializmus bukásához. Az emberek normális életet akartak maguknak. Viszont utána nagyon sokan kivándoroltak. Magyarország pl. az utóbbi 10 évben elvesztette lakossága 3 %-át, fiatal és tehetséges embereket, miközben a népesség már amúgy is fogyott és igen alacsony az új születések száma. Ez alapozta meg a demográfiai pánikot, amihez társult a félelem a bevándorlással szemben. E kettő adja a legjobb magyarázatot a nacionalista populizmus kelet-európai fellendülésére. Azon kívül ezek az országok újabban érvényesíteni kívánják az érdekeiket, így elutasítják, hogy parancsokat fogadjanak el Brüsszeltől. Nem szeretnék, ha másodrendű polgárokként kezelnék őket, újra felfedezik a hagyományokat, a szülők kultúráját.

Az illiberális fordulat utolsó összetevője a geopolitikai bizonytalanság, ami mindig is áthatotta a régiót, ahogyan az Bibó már megírta a „Kis államok nyomorúságában”. Mert ezek az államok jelentős sérelmeket szenvedtek el a történelem során, főként külső erők miatt, amint azt Trianon példáján látni. Így azután az csapódott le bennük, hogy a szabadság mindig keresztezi a nemzeti ügyet. Megtanulták, hogy gyanakodni kell a kozmopolita ideológiával szemben. Ráadásul leginkább azok mentek el Nyugatra, akik valószínűleg a leginkább védenék a liberális demokráciát. Így a feladat ez ügyben mind inkább az EU-ra és az Egyesült Államokra hárult. Csakhogy idővel mindkettőt egyre inkább a többségi hatalom gátjának gondolták a térségben. Így megkérdőjelezték Brüsszel és Washington befolyását, ami egybeesett Putyin tervével, hogy regionális hatalomként erősítse meg Oroszországot. Orbánnak már egyébként is tele volt a hócipője a liberalizmussal, ennélfogva modellként szolgált számára a putyini tekintélyelvűség, illetve nyugat-ellenes ideológia. A magyar modellt azt teszi különösen veszedelmessé, hogy az autokrácia a demokrácián belül fejlődött ki.

Az új populisták nem fasiszták. Nem bíznak az erőszak átalakító erejében és megközelítőleg sem annyira elnyomóak, mint a nácik voltak. De közönyösek a fékek és ellensúlyok iránt, nem tartják szükségesnek a hatalom alkotmányos korlátait. Miközben azok az uniós jog szerves részét képezik. Ily módon azután a fő fenyegetést az EU összefogása számára jelentik. Mind több ország fordul az illiberalizmus felé, így egyre inkább viszályba kerülnek Brüsszellel, kóstolgatják a szervezet befolyásának korlátait. A nagy kockázat az, hogy széteshet az integráció, Európa pedig megosztottá válik és elveszti szabadságát.

 

FT

financial_times.jpg

A kommentár arra figyelmeztet, hogy Olaszország a demokrácia végéhez vezető utat mutatja, továbbá, hogy a populizmus megerősödésével szembeni engedékenység mindig egy rendszer gyengeségéről árulkodik. Teljesen értelmetlen a populistákat és nacionalistákat az egykori nácikhoz hasonlítani, viszont nagyon mutatkozik párhuzam a Weimari Köztársaság bukása és az európai liberális elit sebezhetősége között. A fennálló rend védelmezői pl. ma szintén alábecsülik a leselkedő veszélyt. Így arról beszélnek, hogy az új olasz vezetés nem léphet ki az euróövezetből, mert arra nincs jogi lehetőség. Csak éppen arról feledkezik meg, hogy mi van akkor, ha a leendő római kormány pénzügyi válságot idéz elő, kinyilvánítja, hogy vis maiorról van szó és egyetlen hét vége alatt párhuzamos valutát vezet be. És tudnivaló, hogy a Liga meg akarja szüntetni az eurót fizetőeszközként. Itt még az elnök sem tehetne semmit, arról nem beszélve, hogy egyszer az ő mandátuma is lejár.

A politikai közép most Berlusconiban bízik, csak azt nem érteni, hogy milyen alapon? Amikor itt olyan valakiről van szó, aki felelős az ország gazdasági katasztrófájáért. Sokan ugyanakkor abból merítenek vigaszt, hogy majd a gazdasági kilábalás segít a centrista pártoknak. Csakhogy a javulást az 5 Csillag és a Liga éri el jelentős költségvetési ösztönzőkkel és ennek le is aratja majd a gyümölcsét. Éppen azért vannak hatalmon, mert a politikai közép képtelen volt rendbe tenni a gazdaságot. Márpedig ha egy rendszer, mint a liberális demokrácia nem képes hosszú időn át jólétet szavatolni a lakosság elég nagy részének, akkor vége van, az általa létrehozott pénzügyi és gazdasági intézményekkel együtt.

 

Reuters

reuters.jpg

Montenegro azt fontolgatja, hogy kerítést emel az albán határon, miután abból az irányból újabban egyre több migráns érkezik az országba. Az embercsempészek ugyanis mostanában új útvonallal próbálkoznak, Görögországból kiindulva, Albánia, Montenegro, Bosznia az irány, a célpont pedig az EU-tag Horvátország. Boszniában több ezer illegális bevándorló rekedt, amikor az unió két éve megállapodást kötött Törökországgal. A montenegrói határvédelmi tárca vezetője pedig most azt közölte, hogy nem kizárt: műszaki zárat építenek, ha nagyobb áradat indul meg. Elmondta azt is: az albán hatóságok a meglévő egyezmény dacára sokszor megtagadják, hogy visszavegyék a területén át érkezett menekülteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4213989738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.21. 07:43:32

A nyugati liberális demokrácia elérte saját határait, ezért bukik. A fő kihívó a nép.

taga20 2018.05.21. 07:50:54

@maxval birca szürke balkáni proletár: te már rég elérted a határaidat, ennek ellenére még mindig szennyezed az internetet!

LKerekes 2018.05.21. 08:30:26

Megy az önhülyítés ezerrel!

kunzoo 2018.05.21. 08:59:38

Pár hete még az volt a mantra hogy nem is jönnek bevándorlók. Erre Montenegró kerítést épít.

Belzebubo 2018.05.21. 09:09:00

@maxval birca szürke balkáni proletár: hát ez a brossura már ismerős nekem a történelemből. Aztán a nép kapott a nyakába egy Hitlert, egy Sztálint, Rákosit, most meg egy Orbánt. De mégis, miből gondolod, hogy elérte a határait? Gyengül a gazdasága? Romlik az életszínvonala? Valahol csináltak/csinálnak már jobbat? Igazságosabbat?

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.21. 09:13:43

@Belzebubo:

A világ 10 %-a sokkal jobban él, mint amennyit termel. A felső 1 % jogosulatlan pénzekkel rendelkezik.

Az inproduktív tevékenység haszna a sokszorosa a termelő tevékenységénél.

Mindehhez a pénz az emberiség 90 %-ától jön. S ez a 90 % ma már egyre erősebb.

A felső 10 % egyre nehezebben tudja ellopni a betevőt.

indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt 2018.05.21. 09:41:40

@maxval birca szürke balkáni proletár:
Nyugodja bele, amíg digitális a pénzformgalom és ők a "rendszergazdák", a birkák meg csak dolgoznak a nemlétező szép jövőért- addig mindent el is fognak tudni lopni.

Dolgozik a blog, rendesen a 2022- es 4/5- ért. Komoly érdemei vannak a mostani 2/3 elérésében is.
Nagy köszönet érte!

Belzebubo 2018.05.21. 10:24:51

@maxval birca szürke balkáni proletár: ezek olyan 19. századi érvek, onnan is az elejéről, vagy a géprombolás korából. 1. Mi az, hogy jogosulatlan pénz? Milyen jog alapján? Leszámítva a sikkasztást, lopást, stb. lásd Mészáros és az Orbán família. 2. A tőkejövedelem, ill a profit mitől lenne lopás? 3. Jövedelem és vagyoni külömbségek mindíg voltak, régebben (történelmi időkben) még sokkal nagyobbak, mint most. A gazdasági növekedés nem 0 összegű játszma - tehát valaki nyer, más meg veszít, mindenki nyer, de ki többet, ki kevesebbet, de ezt már nem itt kell elemezni. 4. Mi ez a hülyeség a produktiv és inproduktiv munkáról? Ettől már a 60-s években is kiakadtam a világnézet órán. Aki értéket termel, az produktiv? Vagyis aki fizikai munkát végez? A mérnök már nem? A vállalatvezetés, aki a termelést szervezi, már nem? A tanár, ápoló, orvos stb. sorolhatnám, már nem? Einstein már nem? Ő aztán végképp semmi produktivat nem csinált, a te felfogásodban. Azokról nem is beszélve, akik űrhajókat lődöznek a Marsra, csak hogy lássuk, mi van ott. Szerinted ez mind tök fölösleges, akárcsak az irodalom, a festészet, a kultúra

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.21. 11:27:00

@Belzebubo:

A kapitalizmus, ami a liberalizmus gazdasági rendszere, az erőszakon, a kapzsiságon, a kizsákmányoláson alapszik. Az így szerzett jövedelem tisztsségtelen.

Hogy jön ide Mészáros? Az ő szerepe pozitív, csökkenti a nyugati tőke életterét.

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.21. 11:28:40

@Belzebubo:

A gazdasági növekedés 0 összegű játszma, a semmiből nem lesz pénz, valakitől el kell venni. Ez ellen lázadnak a világ népei.

Ha az inproduktív munka többet hoz, mint a produktív, az csőd.

A művészet, a tudomány eleve nem piaci terület, ezeket minek hozod ide?

Tangooo 2018.05.21. 11:32:20

A sokat simfelt Közép-Európai államok legalább próbálnak a problémákra megoldásokat találni, miközben az EU vezetése további lyukakat fúr a már süllyedő hajóba.
Ezt nem csak én mondom, hanem azok a ny.-európai szavazók, akik megunták a dolgot és ennek szavazatukkal adják tanújelét (lásd Ausztria, Olaszország)

taga20 2018.05.21. 11:44:10

@Tangooo: és milyen megoldást találtak/találtatok? meséjj!

Belzebubo 2018.05.21. 13:29:08

@maxval birca szürke balkáni proletár: Miért, a proletárdiktatúra nem az erőszakon, kapzsiságon, kizsákmányoláson alapult? :-) de nem válaszoltál, volt/van jobb, eredményesebb, gazdagabb (!) a lib. dem. országoknál? Például? 2. Ha a gazdaság 0 összegű játszma lenne, a világ sehova se fejlődött volna a kőkorszak óta. A te felfogásod pedig a produktiv-inproduktiv munkáról a foxi-maxi brossúrákat idézi, a tudomány pl nagyon is piaci terület, sőt, egyre inkább az: alkalmazott tudomány, azaz technológia. Az alaptudományokból is technológia lesz egyszer. Az általad preferált “produktiv tevékenységet” pedig egyre inkább átveszik az automaták, amiket pedig pl szolgáltatásban nem nagyon lehet alkalmazni, pedig ez a szektor nő a legdinamikusabban. Pl kereskedelem, ami ugye termelés, vagy szolgáltatás? 3. Mészáros pedig lopta a vagyonát, nem úgy mint mondjuk Steve Jobs, aki viszont tipikus kapitalista vállalkozó. Egyébként pedig a kizákmányolás az kizsákmányolás, akár külföldi, akár hazai, sőt, ismerve a hazai kizsákmányolókat, rosszabbak, mint a külföldiek, azt hiszem nem kell részleteznem

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.21. 13:31:49

@Belzebubo:

Mondtam valaha, hogy a marxi megoldási javaslat nem erőszakos? De hol látsz benne kapzsiságot és kizsákmányolsát?

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.21. 13:32:41

@Belzebubo:

A liberális demokrácia nem hoz gazdahdágot? A Zöld-foki-szk., Botswana, India, Bangladesh dúsgazdag országok?

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.21. 13:33:51

@Belzebubo:

Mészáros ugyanúgy tolvaj, mint egy nyugati tőkés. Csak magyar szempontból hasznpsabb a magyar tőkés.

kunzoo 2018.05.21. 14:38:58

@Belzebubo:
Tegyük azért hozzá hogy a legsikeresebb liberális gazdaságok a kezdeti versenyelőnyt rabszolgakereskedelemből ópium terjesztésből vagy egyszerűen rablásból hozták össze.

Belzebubo 2018.05.21. 15:10:41

@kunzoo: mint mondjuk a német? Vagy az amerikai? Vagy a japán? Vagy az ausztrálok? Volt olyan is, amit mondasz. De már régen megszűnt, és mégis még mindig ők (a liberális demokráciák/gazdaságok) a legjobbak. Kína liberalizálta a gazdaságát és 30 év alatt nagyhatalom lett. Tény, hogy jóléti társadalmat nem csinált mellé, de legalább nem halnak éhen ezerszámra

Belzebubo 2018.05.21. 15:20:10

@maxval birca szürke balkáni proletár: a kuláklista vajon mi volt? és a kis boltok, családi vállalkozások államosítása? Nem kapzsiság? Az egész ún. szocialista gazdaság kizsákmányolás volt, csak ott az “állam” a párttikár volt a kizsákmányoló. Ráadásul még tapsolni is kellett hozzá, és próbáltál volna csak egy kicsit is szólni ellene. Tudod te nagyon jól

atomic power 1986DucaDuca 2018.05.21. 15:24:07

A világ legsikeresebb állama, Szingapur, illiberális!

Belzebubo 2018.05.21. 15:28:02

@maxval birca szürke balkáni proletár: azért hoztam fel példának Steve Jobot. Ő a saját etejéből lett az, aki és nem a lopásból és strómanságból. Ő tettvalamit az USA-ért, Mészáros mit tett Magyarországért? Sit nem alkotott, csak felvásárolta a direkt az ő kedvéért csődbe vitt cégeket, hogy aztán EU-s pénzeket nyúlhasson le rájuk

FCUK24 2018.05.21. 15:30:09

Hogy van az, hogy Berlusconi felelős az olasz gazdasági helyzetért, de nálunk a szociknak semmi köze nem volt hozzá 2008-ban? :):):)

Belzebubo 2018.05.21. 15:31:31

@atomic power 1986DucaDuca: én azt hittem, a brunei szultánság, vagy az arab emírségek azok :-) vagy a bhutáni királyság, ahol a nemzeti boldogság a valuta :-D

kunzoo 2018.05.21. 15:35:41

@Belzebubo:
Németeknek is voltak gyarmataik. Az amcsik kifosztották az őslakosokat elrabolták a földjeiket. A japánok megszállták Koreát jóval a háború előtt.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.21. 17:09:00

@FUCK24: "Hogy van az, hogy Berlusconi felelős az olasz gazdasági helyzetért, de nálunk a Orbánnak semmi köze hozzá? :):):) "

Hát jó kérdés. Mindenki tehet az ország lecsúszásáról, Soros György filantróp, a római pápa, a négy évszak, csak a geci ártatatlan.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.21. 17:19:38

@atomic power 1986DucaDuca: "A világ legsikeresebb állama, Szingapur, illiberális! "

Te az idióta fideSSfasszopó archetípusa vagy. Faszé dumálsz arról, amihez lövésed sincs, de még csak le sem tudod írni. :))

Szingapúr nem illiberális - egyébként olyan államforma nincs is -, hanem authoriter. Viszont orbánisztánban tobzódik a korrupció, amíg Szingapúr az egyik legkevésbé korrupt a világon. Orbánisztánban tönkretették az oktatást, Szingapúrban nagy hangsúlyt helyeznek a kiváló oktatásra. Szingapúr vezető szerepet tölt be a globális világgazdaságban, a világ 3. legnagyobb devizaközpontja és 3. legnagyobb pénzügyi központja, a 2.legnagyobb kaszinó-szerencsejáték központja, a 3. legnagyobb olajfinomító és kereskedelmi központja és a hajójavítási szolgáltatások egyik fő központja, a világ legfontosabb logisztikai központja, addig Orbánisztán az összeszerelő munkások országa, akik a gecire szavaznak, mert rettegnek, hogy megerőszakolnak mindenkit a migránsok. Még a nőket is. Szóval ne próbáld Szingapúrt hozzánk hasonlítani, nem fog menni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.05.21. 17:26:34

@kunzoo: "a legsikeresebb liberális gazdaságok a kezdeti versenyelőnyt rabszolgakereskedelemből ópium terjesztésből vagy egyszerűen rablásból hozták össze. "

Németország a háború után nullán volt. Mit nullán, negatívban volt. Ópium terjesztésből gazdagodott meg? Egy faszt! MUNKÁBÓL! Finnország a háború után nullán volt. Nyírfakéregből csináltak cipőt, ruhát. Rablásból lettek fejlettek? Egy faszt! MUNKÁBÓL! INNOVÁCIÓBÓL! Kiváló egyetemeket alapítottak, nem elüldözték őket. Ne reménykedj, hogy a geci rablásai felemelik az országot. Kifosztják. És csúszunk egyre lejjebb, már Románia is lehagy minket....

atomic power 1986DucaDuca 2018.05.21. 18:25:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Szingapúr nem illiberális - egyébként olyan államforma nincs is -, hanem authoriter."

Ki beszélt itt államformáról? Szingapur hibrid demokrácia, melyben többségében vannak az illiberális elemek. Allamformaja pedig parlamentaris köztársaság. Szokas időnként az allamokat a politikai rendszere alapjan jelzővel ellátni, pl.: "kommunista állam".

"Szóval ne próbáld Szingapúrt hozzánk hasonlítani..."

Nem te fogod meghatarozni, hogy én mit mivel hasonlitok össze. Egyébkent semmilyen összehasonlítast nem tettem, ugyhogy feleslegesen provokálsz!
Ha nem lennél ennyire frusztrált, talan jobban megertenéd mit irok! Es mit nem!

atomic power 1986DucaDuca 2018.05.21. 18:27:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Egyebkent örülök, hogy hozzám hasonlóan nagyra ertekeled Szingapur teljesitmenyét!

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.21. 19:14:27

Ennyit sikerült mára összekínlódni a világsajtóból?

Lássuk csak:

Ivan krastev az Open Society Foundations Soros által pénzelt think-tankja, akinek állandó publikálási lehetőséget csináltak a Nyújork tájmszban és a Vasington posztban, ahol ontja magából a sorosizmust, csak legyen valakinek türelme végigolvasni. Nekem nincs sajna

www.opensocietyfoundations.org/people/ivan-krastev

Olaszország is feketelistára kerül Sorosnál? Telesírom a zsepit majd

Montenegró is kerítést épít az jó hír, most már csak a görögöket kell kizárni Schengenből, Brüsszelt pedig az EU-ból

kunzoo 2018.05.21. 22:02:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Akkor is megvolt nekik egy biztos alap. Az üzemek nem semmisültek meg, a szaktudás megmaradt. A Krupp a háború után is Krupp maradt, A Bayer is. Mind a két politikai tömbnek érdeke volt hogy a ráeső német részt kirakatállammá tegye. Ezek együtt óriási lehetőségek voltak.

Finnország a második világháború után különleges helyzetben volt mivel kereskedhetett a nyugattal, de a KGST társult tagja is volt! Ha jól tudom az egyetlen ország volt ezzel a különleges státusszal. Ezt remekül ki is használták.

kunzoo 2018.05.21. 22:07:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ráadásul az eredeti hozzászólásom a huszadik század elejére, a tizenkilencedik század végére vonatkozik. (Nagy Britannia, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Belgium óriási gyarmatai plusz Németország gyarmatai. Az USA óriási természeti erőforrásai)
süti beállítások módosítása