B1 blogcsalád



New York Times: Orbán egész Európa ellen készül hadba szállni

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. május 12. - Szelestey
  • A Fidesz csupán a hangon finomít, de a célokon nem;
  • Már Bajorországban is: aki nincs ellenünk, az velünk van, de Schäuble szerint nem győzhet a kínai modell;
  • Malajzia bebizonyította az egész világnak, hogy összefogással meg lehet buktatni még a legbejáratottabb tekintélyuralmi rezsimet is.

download_1.jpeg

New York Times

nyt.png

A lap arra számít, hogy miután idehaza bebiztosította a hátát, most Brüsszellel készül megharcolni Orbán Viktor. Üzenete az, hogy a nemzetet fenyegeti veszély egy nemzetközi cselszövés formájában, amely a szuverenitásra tör és migránsokkal árasztaná el az országot, ha nem ő lenne a kormányrúdnál. A politikus immár egész Európára ki akarja szélesíteni a kampányát. Erről tanúskodik parlamenti beszéde, ám törekvései szöges ellentétben állnak azzal, amit Macron vagy Merkel szeretne. Azaz a pluralizmussal, az ellentmondás jogával és meglehetősen sok bevándorlóval. Ezúttal kivételesen nem említette Sorost, és jelezte, hogy nem kell sietni a fellépéssel a pénzember által támogatott intézmények ellen. Viszont nem árult el semmit arról, hogy milyen törvényeket kíván keresztülvinni. Zgut Edig a Political Capitaltól úgy értékeli, mindent egybevéve a mondandó az volt: azt csinálok, amit csak akarok.

Stefano Bottoni történész azt gondolja, hogy Orbán a nemzetek Európájának kíván hangot adni. Ehhez azonban bent kell maradnia az Európai Néppártban és már akadnak jelek arra, hogy e cél érdekében módosítja a retorikáját, de természetesen nem a programját. Erre utal, hogy ezúttal már nem az illiberális demokráciát hirdette, hanem a kereszténydemokráciát, amelyet bástyának szán a civilizációk harcában a muzulmán migránsok ellen. Ignatieff, a CEU rektora úgy véli, hogy a miniszterelnöknek sikerült bejátszania magát a földrész legnagyobb szereplői közé, az azonban nem világos, hogy nagy stratéga-e, vagy csupán az erőre épít. Bármi is a végső célja, nemigen kell rohannia. Fónagy János szerint hamarosan lesz néhány alkotmánymódosítás, de emiatt nem kell aggódni.   

 

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A német Alsóház elnöke félti a nyugati demokráciát, de szerinte az nem létezik, hogy a kínai modell kerekedjen felül. Csak éppen baj van az európai rendszer hatékonyságával, így egyre többen kérdőjelezik meg a demokratikus normákat, és ennek még lesznek politikai következményei. Schäuble komolyan veszi a panaszokat és úgy gondolja, hogy a politika valóban lassan reagál azokra. Szerinte cseppet sem szép, hogy a szélsőséges AfD bekerült a törvényhozásba, ám szerinte ebből még erényt is lehet kovácsolni, mert ha nincs nyomás, nem történik semmi. A politikus ígéretesnek tartja a francia elnök által diktált ütemet. Úgy fogalmaz, hogy a nyugati vezetők közül leginkább Macron az, akiből sugárzik, hogy lesznek változások.  De a Bundestag első embere jó véleménnyel van az osztrák kancellárról is, mivel az nagy lendülettel szállt be az ország irányításába, de Ausztriát Európa-barát pályán tartotta. Vagyis Kurz elegendő brutalitással érte el a kellő lendületet, ami napjainkban oly fontos.

 

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A lap úgy ítéli meg, hogy orbanizálódtak a bajor keresztény-szociálisok, ily módon tartanak a jövő felé. Tehát gyorsan tanultak barátjuktól, a magyar miniszterelnöktől, ennek megfelelően először lábbal tiporják a polgárjogokat, majd tekintélyelvű módon támadnak az ellenfelekre. A kommentár azt alapján állapítja meg a feltűnő hasonlóságot, hogy a tartományi kormány olyan törvényt készít elő, amellyel a rendőrség szinte korlátlan ellenőrzési lehetőséghez jutna, ám így a továbbiakban nevetséges volna polgárjogokról beszélni. Az orbanizálódás hirdetői autoriter stílusban igyekeznek legyűrni a hatalmas ellenállást a tervvel szemben. Két napja 30-40 ezren vonultak fel tiltakozásul, elítélő szakvélemények tömege született, ám a belügyminiszter az állítólagos „hazug propaganda” miatt dühöng. Az pedig még képtelenebb, amit a párt egyik parlamenti képviselője állított, hogy ti. a választásra jogosultak 0,3 %-a vonult fel, vagyis a bajorok teljes egészében támogatják a következetes biztonságpolitikát. Magyarán: aki nincs ellenünk, az velünk van. Ebből viszont az következik, hangsúlyozza az elemzés, hogy akinek még van egy csöppnyi józan esze, annak tiltakoznia kell.

 

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

Malajzia példája mutatja, hogy nem elkerülhetetlen az autokrácia felemelkedése. A választásokon győztes, 92 éves Mahathir a 90-es években még a tekintélyelvűséget képviselte, ma viszont ő a demokratikus erők vezetője, beleértve korábbi ellenfelét is, akit egykor rács mögé dugott. A sikerhez összefogásra van szükség, és pontosan ez történt a 32 milliós, többségében muzulmán államban, és ennél kevesebb ígéretes meglepetés volt mostanában a világban. Az országot az 1957-es függetlenné válás óta irányító párt először vesztette el a hatalmat, noha óriási kegyencrendszerre támaszkodhatott. Azon kívül módosította a választási körzetek határait, korlátozta a sajtót, nem engedett indulni, illetve börtönbe zárt több ellenzéki politikust. De az internet, a közösségi háló korában mindez kevésnek bizonyult.

A tanulság az, hogy még akkor sem szabad feladni, ha nem mindenki számára egyenlők a feltételek – mondja a Stanfordi Egyetem egyik szociológusa, hozzátéve, hogy sokfelé érlelődnek demokratikus folyamatok másutt is a világban, noha a szabadság általában véve zsugorodik. Pl. ostrom alatt áll a demokratikus rend Magyarországon és Lengyelországban. A maláj siker egyik oka, hogy az ellenzék vezetői figyelemre méltó értettséget tanúsítottak és kölcsönösen elfelejtették, illetve megbocsátották a korábbi ellenségeskedést. Wolfowitz, a Világbank volt elnöke, korábbi amerikai védelmi miniszter úgy értékeli: Malajzia mutatja, hogy meg lehet haladni a múltat. Fontos volt a győzelem érdekében, hogy megbékélt egymással a maláj többség és a kínai kisebbség. Ám hiba volna azt gondolni, hogy most minden egyszeriben jóra fordul, mert már sokszor akadt példa arra, hogy a győzelmet eufória kísérte, ám az csak előjáték volt, és utána szomorú spirál indult be a zűrzavar, sőt az anarchia felé.    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6313909096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2018.05.12. 07:11:41

Koszi a szemlet, orban meg, o bazdmeg, a hepcias kis cigany gyerek az aluljaroban, amig le nem rugod a gecibe :)

NemodaBuda 2018.05.12. 07:37:07

Ha csak lenézzük, anélkül, hogy világossá tennénk, a visszaélést a demokráciával a legkomolyabban büntetni fogjuk, akkor a társai tőle félnek jobban. A kultúra mai szintjén orbán képes félelmet kelteni, meggyőződést talán már nem eleget. Tenni kell, mert egy újabb hitler készül itt megszületni ! Ráadásul a más fütyülőjével, mert kicsi orbán ahhoz, hogy személyesen hitlerkedjen. A kisfasz keleti államocskákat keményen kell fogni, tudniuk kell, hol a helyük a gazdaságban. Járuljanak hozzá a világ üdvéhez, gyarapodjanak, kulturálódjanak - nehogy már ők vigyék a puskát !

indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt 2018.05.12. 09:03:07

Na, meg is jözz két talpnyaló- vagy valamelyik amerikai ügynök szerző többször is regisztrált, visszaböfögni a CIA- csicskamédia szájukba öklendezett, megrágott és lenyelt hányásait.

taga20 2018.05.12. 09:21:36

@indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt: mi van ibrahim, milyen az idő leningrádban?

indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt 2018.05.12. 10:04:32

@taga20:
Mi a gond, öcsi?
Kérdezd Aczék- Acsády Bandi ügynökötöket. Ja, az Moszkvában volt kommunista ügynök- spicli. Majd jó posztkomcsi módjára, a CIA- hez igazolt. Akárcsak Mürkül, iszlámbetelepítő, terrorista- simogató, Stasi- ribanc.

Amúgy Leningrád már 26 éve nincs, be voltál lőve az elmúlt 30 évben...
Ámerikád szállítja még a US Army nem ellenőrzött gépeivel az afgán ópiumot, amit Camp Bondsteel- ben finomítanak és a koszovói műállam dílereivel terítenek Európába?

Margit Némedi 2018.05.12. 10:05:23

Merkel,és a néppárt még ezután is védi,gyalázat,mit gondoljuk az EU-ról ezek után?Semmivel nem különbek,milyen értékrendről beszélnek?Engedik ,hogy diktatúra legyen .

indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt 2018.05.12. 10:34:29

@Margit Némedi:

Engedik a diktatúrát, bezony.
Merkelisztánban 100%- os állami cenzúra alatt a facebook és a média; 5 millió EUR pénzbüntetést is kap, aki leírja, posztolja, fotókkal/ videótartalmakkal bizonyítja az igazságot a "szegény menekültek"ről.
Francia- Afrikában pedig Alkotmányba iktatták az örök életig tartó Rendkívüli Állapotot.
Belgisztán, Abu- Amszterdabi és marokkói Dánia pedig csak 3- 6 havonta hosszabítgatja az "átmenetileg" bevezetett rendkívüli intézkedéseket, és a Schengeni Egyezménnyel teljesen ellentétes belső határellenőrzéseket.

taga20 2018.05.12. 11:03:19

@indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt: ibrahim, te ezekért a totál hazugságaidért óradíjat kapsz, vagy csak önszorgalomból vagy ekkora szutyok?

korábban fajint avatárod volt, hova tetted?:))

Tangooo 2018.05.12. 11:51:34

@taga20: Szerintem ugorj neki még egyszer @indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt hozzászólása elolvasásának. De ezen felül nem árt, ha megpróbálod értelmezni is a leírtakat.

taga20 2018.05.12. 12:07:27

@Tangooo: ti dugtok, vagy mi a bánatért véded?

szerinted, ibrahim faszságaiból melyik rész az értelmes rész?

tpl 2018.06.03. 22:29:25

Rettenetes, amit a MT és a WSJ ír. Kár, hogy ma már csak az elvakult liberális mikrokisebbség hiszi el a megrendelésre készült hazugságpropagandát. Durván megváltozott a világ
süti beállítások módosítása