B1 blogcsalád



Magyarország ráfázhat, ha azt hiszi, hogy kibekkelheti az amerikaik felháborodását az útlevelek körüli visszaélések ügyében

Nemzetközi sajtószemle

2018. május 11. - Szelestey
  • Tavaly ősz óta a magyar kormányzati szervek a fülük  botját sem igazán mozgatják, pedig a határon túliaknak adott útlevelekkel akár terroristák is bejuthattak az USÁ-ba.
  • Macron és Orbán Európája: tűz és víz - vajon melyik kerekedik fölül?
  • Szerbiában ezrek várakoznak reménytelenül, hogy bejussanak Magyarországra.

Washington Post

wp.jpg

Az Egyesült Államok már októberben figyelmeztette Magyarországot, hogy az sürgősen lépjen, mert kb. 700 külföldi kijátszotta a határon túli magyarok érdekében hozott állampolgársági törvényt és az így szerzett útlevéllel közülük 65-en vízum nélkül bejutottak az USÁ-ba, mi több, 30-ról még most sem tudják az amerikai hatóságok, hogy hol vannak. A Belbiztonsági Minisztérium szerint olyanokról van szó, akik súlyos biztonsági kockázatot jelentenek, több okból is, de a legsúlyosabb az volna, hogy ha pl. az Al-Kaida emberei, vagy orosz kémek jutottak volna ily módon magyar úti okmányokhoz. Az ügy megterhelte a kétoldalú kapcsolatokat, annál is inkább, mivel a magyar fél mindeddig nem tett lépéseket, hogy kiküszöbölje a rendszer hiányosságait, amire az ősszel 45 napot kapott. Pedig egyébként ideológiai rokonság van Trump és Orbán, a két populista uszító között, akik a bevándorlás elutasítására és a szigorú határellenőrzésre építik politikájukat. A viszonynak mellesleg az sem tett jót, hogy a magyar kormány korlátozta a demokráciát.

Washington kilátásba helyezte, hogy ha nem változik a helyzet, Magyarország számára a jövőben csupán időlegesen szavatolja a vízummentességet. A múlt hónapban azután Budapesten azt közölték az amerikaiak, hogy a magyarok teljes egészében kikerülhetnek a programból, ha ez így megy tovább, azaz továbbra is illetéktelenek kaphatnak magyar útlevelet. A lap hozzáteszi, hogy az Orbán-kormány már tavaly elismerte: valóban léteznek kiskapuk a rendszerben. Balog S. Éva, az Amerikában élő történész azt mondja, hogy a két állam viszonya rettenetes, és Orbán másfél éve kétségbeesetten próbál valami javulást elérni, de teljesen hiába. És most ez az útlevélsztori csak árt az ügynek.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A hírügynökség úgy értékeli Orbán Viktor parlamenti programadó beszédét, hogy a kormányfő illiberális irányban akarja átalakítani az országot. Szándékát egyértelműen kifejtette, amikor megismételte, hogy a maga részéről helyesnek tartja a szakítást a liberális demokráciával, ami amúgy megterhelte a viszonyt az unióval. A tudósítás rámutat, hogy a miniszterelnök lett az EU-ban a populista erők főcsővezetője, miután nagyobb hatalmat halmozott fel, mint bármelyik elődje a szocializmus óta, és szembeszállt a szervezet demokratikus eszményeivel. Olyannyira, hogy a francia államfő már az értékek polgárháborúját vetítette előre, miután a lengyelek és más kelet európai országok, illetve nyugati nacionalista pártok elkezdték utánozni az orbáni politikát, valamint retorikát.

Die Presse

die_presse.jpg

Az újság azt tartja a megválasztás alkalmából elhangzott Orbán-felszólalás leglényegesebb elemének, hogy a liberális demokrácia korszakának vége. A politikus szerint éppen ez a felismerés magyarázza az ország sikereit. Így Magyarországnak a 21. századi kereszténydemokrácia felépítésével kell reagálnia a világban bekövetkező változásokra. Egyben fontosnak nevezte az EU-t, ám mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy Brüsszelt ne szabadna bírálni. Ugyanakkor az uniónak le kell tennie az Európai Egyesült Államok őrült rémálmáról – tette hozzá. A kormányfő ismételten elutasította a nyílt társadalmat. Azt emelte ki, hogy Magyarország a nyugati szövetségi rendszer része marad, de határozottan visszautasítja, ha bárki bele akar avatkozni a belügyeibe. További fellépést helyezett kilátásba a menekültek befogadása ellen, illetve a külső határok védelmében. Azt is értésre adta, hogy még jó ideig kíván hatalmon maradni.

Politico

pol.png

A francia elnök arra figyelmeztetett, hogy Európában mindenütt szögesdrótok jelennek meg, így a fejekben is, ám ő egyáltalán nem fog engedni semmiben Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az értékek ügyében vívott harc során. A Károly-díj átvételekor mondott beszédében Macron rámutatott, hogy a nacionalizmus muzsikája sokakat csábít a földrészen. Hozzáfűzte, hogy a megosztottság olyan, mint a lepra, ami alig leplezett oldalvágás akart lenni a keleti tagállamokkal szemben, miután azok ellenzik a bevándorlást és visszautasítják a kritikát a jogállam korlátozása miatt. Egyben megerősítette, hogy a többsebességes Európa mellett van, mert nem gondolná, hogy állandóan várni kellene, amíg minden kérdésben megszületik a 27-ek egyetértése.

A portál szerint Marcon jelezte, hogy nem hajlandó feladni az új Európa tervét, függetlenül attól, mint gondol arról Németország. Négy tényező fontosságát hangoztatta: nem szabad gyengének lenni, félni, várni és hagyni, hogy egyesek éket verjenek a szervezetbe. Persze ettől még a németek jelentik a földrész vezető gazdasági hatalmát és Merkel tegnap nem mutatott túl nagy lelkesedést az iránt, hogy az euróövezet reformja után megint csak Berlin állja a számlát.

Daily Telegraph

daily.jpg

Az Egyesült Európa mellett tett szenvedélyes hitet a francia elnök, amikor átvette a nemzetközi Károly-díjat. A konzervatív lap megállapítja, hogy Macron éppen akkor sürgeti a mélyebb integrációt, amikor Magyarországtól Olaszországig populista, nacionalista visszalépést tapasztalni, nem is szólva a Brexitről. A politikus azt hangsúlyozta, hogy Németországnak élnie kell a ráháruló felelősséggel Európa jövője érdekében.  Megismételte, hogy igen fontosnak tartja az euróövezet megerősítését. Úgy vélte, hogy az új amerikai álláspont miatt az EU történelmi pillanathoz érkezett, közre kell működnie a 2. világháború után kialakult nemzetközi rend fenntartásában. Egyben felszólította Németországot, hogy a jövő hónapig dolgozza ki válaszát a felvetett reformokra. Úgy fogalmazott: mindent meg kell tenni, hogy az unió erősebb, egységesebb, önállóbb és demokratikusabb legyen. Német sajtóértékelések ehhez képest meglehetősen langyosnak tarják a német kancellár reakcióját és úgy vélik, hogy Merkel az időre játszik, ám ily módon elszalaszthatja a kivételes alkalmat, beleértve, hogy a franciákkal közösen új lendületet adjon a valutauniónak.

Der Standard

der_standard.jpg

Gyújtó hatású aacheni beszédében azonnali cselekvésre szólította fel a német kancellárt a francia elnök. Azt hangsúlyozta, hogy nem szabad félni, de tovább várni sem. Vázolta, hogy az európaiaknak miként és miért kell még jobban összefogniuk, ha helyt akarnak állni a világban, meg akarják őrizni a demokráciát és a jogot a nacionalizmussal és a tekintélyelvű irányzatokkal szemben. Merthogy a nacionalizmus szirénhangként terjed és az EU-t, annak béketervét fenyegeti. Ám Európának nem szabad hagynia, hogy megosszák, mert az megbénítja. El kell találnia az új egységhez. Viszont nem szabad tudomásul vennie a jogsértéseket, nagy hangsúlyt kell helyeznie közös kulturális identitására. A lap szerint a politikus nem egyszerűen az uniót látja veszélyben, hanem az európai kultúrát és hagyományokat. Ugyanakkor a házigazda német kormányfő viszonylag visszafogottnak bizonyult. Nem jelentett be nagy ívű terveket, de kifejezte reményét, hogy Berlin és Párizs hamarosan előterjeszti javaslatát az integráció megújítására.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A lap hosszú cikkben mutatja be egy pakisztáni menekült évek óta tartó hányattatásait, miután a férfi – sok-sok sorstársával együtt elakadt Horgosnál: a magyar határkerítés leküzdhetetlen akadály számára. A drótakadályon elhelyezett hangszórók éjjel-nappal azt harsogják, hogy Magyarország nem fogad be migránsokat, és aki megpróbál átjutni a műszaki záron, azt őrizetbe veszik. Ráadásul mire a történet főhőse elindult a talibán egyik erődjének számító Vazirisztánból, addigra Magyarország bezárkózott. Orbán erődöt akart létesíteni Európa kapujánál, egy sereg brutális rendőrt rendelt ki és azt állította, hogy minden menekült terrorista.

Így a pakisztáni férfi 2016 késő nyara óta vesztegel Szerbiában, ahonnan 10 év alatt félmillióan vándoroltak külföldre. Sokszor megpróbált persze átjutni magyar területre, de elfogták, megverték, megrugdosták, hideg vízzel leöntötték, majd visszakísérték a határhoz. A magyar határrendőrség brutális túlkapásairól azóta sok jelentés érkezett, a kormány azonban cáfolja ezeket az állításokat. Civil szervezetek viszont megerősítik azokat. Azóta a hatalom azzal vádol olyan szervezeteket, mint az Orvosok Határok Nélkül, hogy együttműködnek Sorossal, aki Budapest szerint anyagi hasznot igyekszik húzni a migrációból. Természetesen mindez alaptalan hazugság. De ettől még igen sokan vesztegelnek lehetetlen körülmények között Horgosnál, csakhogy a világ megfeledkezett róluk.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9613907058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.11. 06:44:57

"Azt emelte ki, hogy Magyarország a nyugati szövetségi rendszer része marad, de határozottan visszautasítja, ha bárki bele akar avatkozni a belügyeibe. "

Uristn... akkor most hiába csomagoltam be a bőröndöt? Mégsem akarja Orbán kiléptetni az országot az unióból?
A második mondat meg egyértelmű, minden független ország alapvető jogát deklarálja. Az ellenzék ne a külföldet igyekezzen mozgósítani, mert ez a törekvése idehaza is kudarcok sora.

"Így a pakisztáni férfi 2016 késő nyara óta vesztegel Szerbiában, ahonnan 10 év alatt félmillióan vándoroltak külföldre."
Tehát akkor nem menekültek.. csak vándorok! Akkor nincs itt semmi látnivaló, tessék tovább vándorolni!

indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt 2018.05.11. 09:22:18

Jajj, Az USA aggódik a "magyar terroristák" miatt :DDD
Ez a CIA FAKE NEWS alacsony színvonala, meredek zuhanásban van.

Főleg, úgy, hogy kik is pénzelik az iszlámista terrorizmust, világszerte:

linkbun.ch/06a2s

Shanarey 2018.05.11. 17:21:38

Nem Magyarország fázik rá, hanem az átlag magyar utazó. Akik miatt ez az egész probléma kialakult, azok utazhatnak hiszen politikusok. Vagyis őket ez a probléma nem érinti.

Toportyán Zsóti 2018.05.11. 19:10:02

@indeksz ISIS Al Kaida mind CIA projekt: Szegény permetezett,nem kő mindent bevenni abbúl amit az ohrana és utódjai a szádba adnak.

Toportyán Zsóti 2018.05.11. 19:13:39

@Womb Raider: Nap hülyegyereke címért indulhatsz,nem fogtad még fel ki költözhetett a g csuti csüngőhasú maffiacsaládfő szomszédságába némi baksisért?Vakegér fajtád elvtelensége-baksisfüggése nemzetbiztonsági kockázat...

Toportyán Zsóti 2018.05.11. 19:19:15

Szegény g csuti csügőhasú maffiacsaládfő intenzívre került pár nappal a választás előtt...hogy akar ez kormányozni még évekig miko már csak kínai komcsik és kgb basik állnak vele szóba?Trumplit nagyon benézte ő és tolvajsereglete...útlevélbalhéval megint mélyebbre ásta magát ...Szervezetten csinálnak 100-ával útlevelet orosz maffiózóknak akik magyarul sem tudnak!

2018.05.11. 19:30:43

@Toportyán Zsóti: Hát ez van... van aki útlevéllel támogat állítólagos (ameriakiak szerinti) terroristáknak, meg vannak amerikaiak, akik felfegyvereznek és kiképeznek vallási szélsőségeseket, akik aztán önjáró és visszafelé elsülő kapanyéllé változnak.. de még mindig jól használhatók egy Patriot Act megeszkábálásához és milyen már egy demokrácia, ami jó nagy testvér módjára nem kukkant be a polgárok hátsó testnyílásába is.

Ne gyere nekem az amerikaiak nyavalygásával, mert ami szart kevertek az arab térségben, ahány pszichopatát rászabadítottak már emberekre, ahány igazolhatatlan háborút kezdeményeztek az elmúlt évtizedekben, rájuk messze jobban illik a terrorista címke, mint bárki másra.
A többi faszságodra nem térnék ki, rólad szegénységi bizonyíték a stílusod, nem rólam..

Pyrrhus 2018.05.12. 00:00:19

"De ettől még igen sokan vesztegelnek lehetetlen körülmények között Horgosnál,"

Senki nem mondta nekik, hogy ott kell vesztegelniük. Honnan vették, hogy a Kánaánba és Európa nyugati országainak szociális rendszerébe csak és kizárólag Magyarországon át vezet az út? Ha Horgosig eljutottak, akkor már Európa több országán is áthaladtak, illegálisan. Tehát tudják, hogy nem ott van a beléptetőkapu, felesleges verni és veretni a rikácsot.
Tehát indulás annak az országnak a követségére, amelyikre rá akarnak akaszkodni, és ott kell előadni a menekültmesét.
Törökországban, Görögországban, Bulgáriában, Makedóniában, Szerbiában, minden európai országban van német, svéd, brit, svájci, stb. követség, ahol szívesen menedékjogot adnak a rászorulók millióinak.

antiinternáci 2018.05.13. 19:24:06

Elképesztő mennyiségű hazugságot, gazságot hordanak össze az internáci firkászok, és Szelestey személyében van egy itteni kukaturkászuk, aki kibányássza a szemetet, a legalját.

Az egyetlen érdekes részlet Micron pattogásának taglalása. Otthon egyre népszerűtlenebb ez a mitugrász zseb-Napóleon, így aztán a nemzetközi színpadon osztja az észt, pedig nem kéne, a jelek szerint nem nagyon van neki sem...
süti beállítások módosítása