B1 blogcsalád



A Néppárt vezetői bizonyosan Merkel áldásával próbáltak Orbán lelkére beszélni

Nemzetközi sajtószemle

2018. május 05. - Szelestey
  • Ha a kormányfő sokat ugrál, az ország évi a 5 milliárd eurónyi uniós pénztől búcsúzhat, de a kormányfő makacskodik. Egyelőre. Berlin szerint azonban a jogállam megsértését nem lehet annyiban hagyni.
  • Az idegengyűlöletnek mindegy, hogy éppen kit vesz célba: a zsidókat, romákat, migránsokat, melegeket, a civileket, vagy éppen Sorost.
  • Hajmeresztő, hogy miket művelt az előző szlovák kormány, amelynek a jelenlegi kabinet egyenesági utódja.

 Le Figaro

 fig.png

A Bizottság a Néppárt támogatásával arra készül, hogy „honorálja”, amiért Magyarország tekintélyuralmi irányba sodródik. A lap úgy fogalmaz, hogy a magyar orvlövész ezúttal maga került a célkeresztbe, amikor szerdán Brüsszelben zárt ajtók mögött kellett magyarázkodnia az EPP vezetőinek, miközben Juncker bejelentette, hogy éhkoppra fogják a magyar kormányt, ha az továbbra is el akarja venni a bírói függetlenséget. Az illiberális modell feltalálója, aki meghódítja a földrész középső részét, vadul nacionalista, de nem Európa-ellenes. Igazi fejtörést okoz Merkel pártcsaládján belül. Az EU szemét az nyitotta fel, hogy a politikus kinyilvánította: a többség nevében teljes mértékben ellenőrzése kívánja vonni a bíróságokat. 

Csakhogy ez már az európai értékeket érinti, bár már korábban átgázolt a hatalmi ágak megosztásán, a sajtószabadságon és a civil társadalom autonómiáján. A brüsszeli egyeztetésen Orbán ismertetni kívánta a győztes programját. A másik oldal viszont jelezni igyekezett neki a vörös vonalakat. Az biztos, hogy sem Weber, sem Daul nem lépett volna fel a saját szakállára, mindketten a német kancellár bizalmasai. Magyarország közben a Bizottság terve értelmében minden évben búcsút inthet csaknem 5 milliárd eurónak, ami a GDP 4%-nak felel meg, és 2-3%-os növekedést eredményez. Vagyis az unió gyors és hatékony fegyverhez jutna Orbánnal szemben - a pénztárcán keresztül. Az EP-választások közeledtével sok európai képviselő arról álmodik, hogy leszámol a magyar vezetővel. De a fegyelmező eszköz alkalmazása a Bizottságra marad. Magyarország egyébként már iskolapélda: az infrastrukturális fejlesztéseket gyakran pályázat nélkül ítélik oda, sokszor a miniszterelnök családjának, illetve közeli oligarcháknak. 

Der Standard

der_standard.jpg

A német Európa-miniszter egyetért azzal, hogy ha valahol látványosan megszegik a jogállami elveket, akkor nem lehet úgy tenni, mintha nem történt volna semmi, ennek ki kell hatnia a közösségtől érkező pénzekre is. Roth Bécsben fejtette ki véleményét, hozzátéve, hogy a befektetéseket alapvetően a demokratikus normarendszer, a működő közigazgatás és a független igazságszolgáltatás befolyásolja. A lap megjegyzi, hogy éppen ilyen okok miatt mostanában Magyarországot és Lengyelországot éri kritika. A német politikus ugyanakkor nem a büntetést, hanem a jutalmazást szorgalmazza migránsügyben, tehát hogy azok a területek kapjanak több segítséget Brüsszeltől, amelyek sok menedékkérőt vesznek át. Felvetette azt is, hogy valamennyi tagállamban alapot kellene létrehozni a civil szervezetek munkájának elősegítésére. Azt viszont nem látja járható útnak, hogy az eddigi szinten maradjanak a strukturális és agrártámogatások. 

Die Presse

die_presse.jpg

Orbán Viktor azzal fenyeget, hogy megvétózza a Bizottság e héten előterjesztett költségvetési javaslatát. Az ok az, hogy Brüsszel 2021-től a szerkezeti támogatásokat a közös európai értékek betartásától tenné függővé. A politikus hosszadalmas tárgyalásokat jelentett be a Kossuth Rádióban. Közben más államok is berzenkednek a tervezet ellen. Az osztrák kancellár már elfogadhatatlannak nevezte azt és hasonlóképpen nyilatkozott Hollandia is, amely szintén nem szeretne többet befizetni a közösbe. Szintén elégedetlen Lengyelország, amely most attól tart, hogy a jövőben kevesebb szubvencióhoz jut. A franciáknak az agrárcélokra szánt összegek megkurtítása nem tetszik, de az osztrák szakminiszter ugyanezt kifogásolja. Ausztriában a gazdák éve 27 millió euróval kapnának kevesebbet, a vidékfejlesztés pedig majdnem 10 millióval lenne kijjebb.

Economist

economist_1.jpg

Forgalmas hónap volt az április az európai antiszemitizmus számára. Orbán Viktor olyan kampánnyal nyert, amely ördögnek állította be Soros Györgyöt, a zsidó emberbarátot. Gyanús milliárdosnak, aki alattomos céljai érdekében titokban ellenőrzése alatt tartja az ellenzéket. Szóval sokan aggódnak, hogy a zsidóellenesség erősödik a földrészen, de a bűnügyi statisztikák félrevezetőek lehetnek. A közvélemény kutatások azt támasztják alá, hogy az utóbbi 15 évben inkább gyengültek az antiszemita értelmek. Egy holland kutató úgy gondolja, hogy ez igaz, csak a jelenség jobban láthatóvá vált a közösségi hálón keresztül. Ráadásul az álhírek és az összeesküvés elméletek terjedése táplálja az ellenséges beállítottságot.  

A kontinens keleti felén a közvélemény jelentős része osztja az előítéleteket. A románok 22 %-a pl. nem fogadná el polgártársként a zsidókat, Lengyelországban 18 % mondta ugyanezt. A legtöbb helyen a nacionalizmussal, illetve az identitáspolitikával együtt változik az antiszemitizmus. A lengyel Zsidó Múzeum igazgatója ezt úgy fogalmazza meg, hogy a zsidóellenesség része 2015 óta része az általános soviniszta hullámnak. Merthogy fokozódott az elutasítás a muzulmánokkal, a melegekkel és a romákkal szemben is. Na, ja, az idegengyűlölet nem válogat.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A szlovák miniszterelnök nem tudta eloszlatni a gyanút a héten, amikor Berlinben Merkellel találkozott, hogy tavaly a vietnami titkosszolgálat a pozsonyi kormány repülőgépét felhasználva vitt haza egy vietnami ellenzékit, akit elrabolt. Szlovákiáról egészen regényes dolgok derülnek ki mostanában, az előző kabinet maffiakapcsolataitól kezdve a mostani esetig, tehát hogy segédkezet nyújtott egy tekintélyelvű állam üzelmeihez. Fico és belügyminisztere ugyan visszalépett, de változatlanul ők diktálnak az utód Pellegrininek. Pozsony már beismerte, hogy csaknem egy éve a saját gépét adta oda, hogy Moszkvában folytathassa útját egy vietnami delegáció, csakhogy nyomós ok van feltételezni, hogy a fedélzeten ott volt Trinh Xuan Thanh is, akit három nappal korábban hurcoltak el Berlinből. Az előző kabinet azt állítja, hogy nem tudott semmit az ügyről. 

A német nyomozók eddig azt derítették ki, hogy a férfit és barátnőjét a vietnami ügynökök a berlini Állatkertből vitték el, először az ország követségére, majd bérkocsival Prágába, majd Pozsonyba. De az nem világos, hogy onnan miként került Hanoiba. Az biztos, hogy éppen akkor ott tárgyalt a vietnami belügyminiszter és kíséretben helyet kapott a titkosszolgálat parancsnokhelyettese, valamint egyik munkatársa. Ha az áldozatot valóban a szlovák kormány gépén szállították Moszkvába, nemigen valószínű, hogy a hatóságok nem tudtak, de legalábbis nem sejtettek semmit

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6113891120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2018.05.05. 07:33:52

Szelestey elvtárs, örömködünk, örömködünk? Minél rosszabb, annál jobb?

szárny 2018.05.05. 07:54:37

Ez a Szelestey az élő példa arra, hogy a "Magyarországon diktatúra van!" lózung ordas, kozmopolita hazugság.

Bryan élete 2018.05.05. 11:51:41

@Európai téridő:
@szárny:
hogy ti mekkora taplók vagytok...tényleg azt hiszitek, hogy Szelestey írja ezeket a cikkeket???? Nem, csak lefordítja a világ vezető lapjaiban rólunk, magyarokról megírt cikkek alapján.
Hogy tisztában legyünk vele, mi a vélemény a csúti csüngőhasúról nagyvilágban.

Európai téridő 2018.05.05. 12:16:27

@Bryan élete: Mert a lapszemle címét sem ő adja és a konkrét cikke előtti bevezetőt sem, bugyuta Főokos?

Behaton 2018.05.05. 12:21:56

"Forgalmas hónap volt az április az európai antiszemitizmus számára."

:DDDD
Ja. Olyan, mintha egy teljes iparág épült volna erre. Talán már csak a tőzsdei bevezetés hiányzik.

Behaton 2018.05.05. 12:31:03

"A német politikus ugyanakkor nem a büntetést, hanem a jutalmazást szorgalmazza migránsügyben, tehát hogy azok a területek kapjanak több segítséget Brüsszeltől, amelyek sok menedékkérőt vesznek át. .... Azt viszont nem látja járható útnak, hogy az eddigi szinten maradjanak a strukturális és agrártámogatások."

Azt kellene mondani a francia gazdáknak, hogy bár a tervezet szerint a jövőben kevesebb pénzt, kevesebb agrártámogatást kapnának, de ne aggódjanak, mert ha befogadnak, elszállásolnak és eltartanak néhány migráns családot, akkor arra kapnak pénzt. Váltsanak...

"Felvetette azt is, hogy valamennyi tagállamban alapot kellene létrehozni a civil szervezetek munkájának elősegítésére."

Bakker, pont a minap olvastam itt Szelestey úr sajtószemléjében, hogy a brüsszeli tárgyalásai előtt pont ilyesmiről beszélt Soros Gyuri bácsi is. Nocsak, megtalálta az embereit az öreg?
:DDDDD

Csaba Szikora 2018.05.05. 17:20:14

te ökör.Azért hívták hogy a kampányról beszéljenek.Fogyatékos firkászok.

LAM 2018.05.06. 04:28:33

"Az biztos, hogy sem Weber, sem Daul nem lépett volna fel a saját szakállára, mindketten a német kancellár bizalmasai. "

Khm... Akkor ennek most fussunk neki. A mondat jelentése: két uniós politikus a német kancellár engedélyéhez köti, hogy mit csináljon. Ez nyilván az EU rendkívüli demokráciájának bizonyítéka. Különös tekintettel arra, hogy egyikük (Joseph Daul) még csak nem is német (hanem francia).

Biztos, hogy a francia Le Figaro ezt írta?
süti beállítások módosítása