B1 blogcsalád



Vége a moratóriumnak: folytatják a kilakoltatásokat

2018. május 01. - Mr Flynn Rider

A kilakoltatási tilalom, amely 2017. november 15-én kezdődött, április 30-án lejárt. Egyelőre nem tudni, hány családot érinthet. 

 

Tavaly négyezer kilakoltatás történt Magyarországon. 12-16 ezer ember került utcára - közölte a hajléktalanság ellen küzdő civil szervezet, A Város Mindenkié csoport. A moratórium lejárta után az albérletben és az önkormányzati bérlakásban élők vannak a legnagyobb veszélyben.

A parlament döntése alapján tavaly a korábbiaktól eltérőn korábban, november 15-én kezdődött a kilakoltatási moratórium, és tovább április 30-ig tartott. A téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítása helyes lépés volt a kormány részéről, de közel sem elég – szögezte le A Város Mindenkié nevű civil szervezet, amely a kilakoltatások halogatását nem tartja megfelelő megoldásnak. A civilek szerint a parlamentnek nem azt kellett volna törvénybe foglalnia, hogy – a közelgő választásokra tekintettel – a végrehajtók március helyett kivételesen csak májusban rakhassák utcára az embereket, hanem azt, hogy

tilos legyen bárkit, bármikor utcára tenni.

A kilakoltatásokkal nem az a probléma, hogy esetleg hideg időben kerül rájuk sor, hanem az, hogy hajléktalanná tesz embereket. A megoldás nem egy hosszabb-rövidebb téli kilakoltatási moratórium, hanem egy egész éves kilakoltatási moratórium az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra.

A legrosszabbul a kilakoltatott családok gyerekei járnak.

Sok ilyen esetet látunk, ahol nem tudják hol elhelyezni a gyerekeiket. Kiemelik őket és a szülők pedig mennek a hajléktalanszállóra vagy akár munkásszállóra. Az úgynevezett szerencsésebbek be tudnak kerülni családok átmeneti otthonába, ahol ugye a szülők is és a gyerekek is együtt lakhatnak, de mivel olyan iszonyatosan hosszú várólisták vannak a családok átmeneti otthonaiban, ezért nagyon-nagyon sok családnak erre nincsen lehetősége

- mondta el Udvarhelyi Tessza.

Ha a magáncsőd valóban működne, a kilakoltatások megelőzhetők lennének a Magyar Szociális Fórum elnöke szerint. 

Fedélhez kell juttatni az embereket! Nem moratóriumokat kellene elsősorban művelni, hanem lakásokat kellene építeni: olcsó, szociális bérlakásokat, amelyekkel megoldást lehetne találni erre a tömegméretű problémára, hiszen ez százezreket érint, és ne felejtsük el, a fizetésképtelenség pedig közel másfél millió embert

- nyilatkozta Simó Endre az ügyben a HírTV-nek

Ellenzéki politikusok két hónappal ezelőtt törvényben tiltották volna meg, hogy gyermekes családokat utcára lehessen tenni. Elhelyezésük önkormányzati feladat lett volna. Az indítványról azonban a kormánypártok tárgyalni sem voltak hajlandók a parlamentben.

A kilakoltatások legvehemensebb ellenzője a Párbeszéd, amely írásban kérdezte az igazságügyi minisztert a folyamatban lévő végrehajtások számáról és, hogy a banki hiteltartozás miatt hány kilakoltatás várható a következő hónapokban. 

Az írásbeli kérdést azért küldtük Trócsányi miniszter úrnak, mivel április 30-án lejár a kilakoltatási moratórium. A Fidesz és a KDNP meghosszabbította ezt a kilakoltatási moratóriumi időszakot, gondolva arra, hogy ne lássanak szegény sorsú családokat a választópolgárok. Tavaly nyáron ez történt, akkor megtudtuk, hogy 900 ezer végrehajtás van csak banki hitelkárosultak ellen. A rossz törvények, amelyeket a magyar bíróságok alkalmaznak, a rossz devizás törvények miatt, több ezer család elvesztheti az ingatlanát

- mondta el Hegyesi Beáta, a párt elnökségi tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3713882924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicspesz Elek 2018.05.01. 19:53:47

A Horthy korban csinaltak barakk lakasokata szocializmusban Cs lakasokat(wc es furdo a folyoso vegen).
Na most is valami ilyesmit kell csinalni!

zokogjatok 2018.05.02. 12:46:24

"tilos legyen bárkit, bármikor utcára tenni."

Az jó, akkor én laknék nálad ha nem gond. A rezsit, albit majd nem fizetem, a lakást lerohasztom, hajnalig dajdajozunk, de majd mutogatok a gyerekre, hogy látod, nem rakhatsz ki, gyerekkel vagyok.

2018.05.02. 12:47:00

" A civilek szerint" Blablabla... a civilek szerint ki és miből kellene finanszírozza a lakhatást mindenki számára? ..és miért is kellene így tennie? A szolidaritásnak is vannak határai, ha folyton más hímvesszejével suhogtatnánk a csalánosban, akkor ne sírjunk a másik posztban arról, hogy aki mobil és piacképes munkaerő, az elmenekül az elől, hogy a teljes bérköltségének csak kisebbik hányada landol a zsebében ....

Sir Galahad 2018.05.02. 12:49:21

@zokogjatok: ... aztán egy idő múlva az lesz a baj, hogy SENKI ne ad bérbe lakást, pont ezért. Úgyhogy nagyszerű a poszt szerzőjének az ötlete.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.02. 13:00:58

Meg egy faszt. Azt ki fogja fizetni a lakhatásukat? a Jézuska?

Ha ennyire nem akarod, hogy hajléktalanok legyenek, akkor nosza, ott a házacskád, költözz ki belőle, és ők ott eléldegélhetnek, ingyen, a TE költségeden, de más pénzét ne osztogasd te paraszt.

zokogjatok 2018.05.02. 13:03:23

@Womb Raider: ez a csikicsuki sírás amúgy is baromi jellemző az ellenzékre. Csak pár példa:

- Magas a minimálbér? Tótaw kiosztja a kormányt hogy ez az üzlet kárára megy és munkanélküliséget okoz, a bloggerek leírják hogy ettől emelkednek majd az árak tehát sehol nem tartunk, és mindenki sír hogy a vállalkozók tönkremennek.
- Alacsony a minimálbér? A fentieket mind elfelejteni, és indulhat a zokogás: éhen halunk, a kormány miért hagyja, jaj a szegényember sorsa.

- Oroszokkal üzletelünk? Jaj mit szól az EU, jaj 56, jaj putyincsicskák vagyunk.
- Nem üzletelünk? "Orbán nemzeti kurucos dacból veszni hagyja az óriási keleti piacokat, ezzel okozva munkanélküliséget és szegénységet".

stb, ezer ilyen van még, érdemes figyelni.

Nancsibacsi 2018.05.02. 13:10:16

És ki fizeti majd a számlát? Mert könnyű mondani, hogy önkormányzati, meg állami feladat, csak az a nagy büdös helyzet, hogy az önkormányzat, meg az állam nem jár dolgozni, és nem termel bevételt. Kiadása meg csak annyi lehet, ami adó befolyik - szóval át lehet váltani kisbaba lélegeztetőgépre az "olcsó szociális bérlakások" árát nyugodtan.

Szerintem ezt a problémát nem szociális, hanem piaci alapon kellene kezelni. Csinálni egy nagy hodályt, egy tusoló, 100 ágy egymás mellett, oszt aludhatnak ott. Ja, hogy van ilyen - hajléktalan szálónak hívják. Át kell nevezni valami trendibbre, szexibbre, aztán oda beterelni aki nem tud fenntartani egy bérlakást se.
Azon is el lehet gondolkozni, hogy pl. a rengeteg hajléktalan miért Budapesten van? Nyugodtan mehetnének Ózdra - ott olcsó a lakásbérlet. A munkahelyük nemigen köti ide őket.

Muad\\\'Dib 2018.05.02. 13:12:53

"...tilos legyen bárkit, bármikor utcára tenni..."
Majd mindenképpen szóljatok, ha összejött mert akkor én sem fizetem onnantól a bankhitelemet. Nekem is jó lenne az a plusz pénz, ha ingyen lehet lakni én sem bas*nám el...

a keresztényeket bántani tilos 2018.05.02. 13:19:24

A kilakoltatás a közös képviselet egyetlen fegyvere a rezsit nem fizetők ellenében. Aki azt mondja, hogy ez nem megoldás, az ugyan fizesse már ki az esetenként több millió összegre rúgó gáz és villanyszámlát. Kösz'szép!

Panelben nem lehet azokat csak úgy lekapcsolni, és általában a fizető lakók szopnak a nem fizetők miatt elmaradó felújításokkal, romló szolgáltatással.

Nem kötelező saját lakásban élni, tessék albérletbe menni!

Addig nyújtozzon mindenki, amíg a takaró ér!

Lurian 2018.05.02. 13:50:12

Csak kérdem, de mondjuk a rezsitartozásokat miért nem lehet kötelező közmunkával letudni? Vagy valami hasonlóval. Ez a tartozás elengedés, és a mindenki lakhasson ingyen - akár magánbérleményben is - egy baromság. Ha kiadom a kecóm, és hónapokig nem fizet valaki, pluszban lelakja a lakást, akkor az én káromat ki fizeti meg? Nekem sem a legyek hordják össze. Viszont családokat szétszakítani úgy, hogy esélyük se legyen az együttélésre, az legalább ennyire gáz. Az átmeneti, a társadalomra a legkisebb terhet rovó megoldás megtalálása a politikusok dolga, és 100%, hogy nincs kimerítve minden lehetőség. (Pl szükséglakások alternatív energiával tápolva, hogy a rezsi minél olcsóbb legyen?)

VACSMEN (törölt) 2018.05.02. 13:50:56

Szuper.Akkor mától nem fizetek rezsit...lassan hülyén érzem magam,hogy fizetem.

Az is elgondolkodtató,hogy miért is fizet Bp.tágabb belvárosában egy 50nm-es lakásért 15000 lakbért valaki (kb. a közös költség összege).Persze ablaknyi tévé és kocsi az van.
A körnéken egy ekkora kecó alsó hangon 80e/hó pici áron.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.02. 14:21:15

@Lurian:
Jah mer az alternatív energia előállításához a berendezést a legyek hordják össze mi?

Az energia amúgy a legkisebb gond itt. Aki annyira csóró, hogy nem tud házat fizetni, az mire is akar áramot használni? Szvsz ha tvzni van pénze, akkor az nem szorul semmi segítségre...

És lámpa sem kell az életben maradáshoz. Lemegy a nap takarodó, és máris olcsóbb a rezsi. Régen is megéltek úgy az emberek...

Lurian 2018.05.02. 14:30:20

@Berelhetoreklamfelulet: Még mindig olcsóbb egy egyszeri bekerülést megfinanszírozni, mint a folyamatos hátralékokat kezelgetni. Ez evidens. Sok lakás, több berendezés, olcsóbb ár. Nem atomfizika.
Az energia pedig rohadtul nem a legkisebb gond. Történetesen éppen az egyik legnagyobb, mert az az, amire minden egyes hónapban kell költeni, méghozzá sokat. Mert ugye nemcsak a TV megy ám árammal, de akár mehet a fűtés, meg a hűtő, meg az egyebek.
Ha pedig nincs lámpa, akkor este hogy fog a hátrányos helyzetű gyerek tanulni, hogy majd felnőve esetleg kitörhessen, és tolja a nemzetgazdaságot? Vagy te simán konzerválnád a mostani helyzetet? Jó ez így, hisz a középkorban is jó volt? Csak két szó: huszonegyedik század.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.02. 15:05:26

@Lurian:
Hat nagyon nem.
Ha kicsit benne lennél a témában mélyebben, az alternatív energia csak azért és csakis azért éri meg a közembernek, mert állambácsi egy rakat kedvezményt/támogatást ad rá.
De ezt az államnak így is-úgyis megkel fizetni, így nekik már nem annyira jó buli...

Ja persze, mer a hátrányos helyzetű gyerek hazaért 14-re, azt akkor már korom sötét van
jah nem...

Én nem rég voltam gyerek, és kb. lófaszt sem tanultam otthon (sem a osztálytársaim), azt közben egy top iskolába jártam.
Ez a "jaj szegény gyereknek mennyit kell tanulnia" dolog egy mítosz, amit a sok agyatlan hülye hajt. A tanárok nagy része szarik bele magasról, hogy a gyerek mit csinál, így kvázi annyit tanul otthon amennyit ő akar.
Nyilván aki okos az az iskolában tanul, hisz azért van, aki hülye az meg beszélget, mobilozik, rendetlenkedik órán meg lóg, azt akkor jöhet a sírás, hogy jaj otthon kell tanulni mer annyira nehéz...

DEVÁRJ!!!!!
Az iskolában szabadon benn lehet maradni tovább, és ott - akármennyire is meglepő - van világítás, és ha otthon nem megy, akkor biza ott lehet tanulni lámpa mellett.
lol és ott még az alkoholista és vagy drogos szülei sem verik közben, az előnyök egyre csak jönnek...

Amúgy meg árammal fűteni kb olyan, mint papírpénzzel tüzelnél, aki ezt csinálja attól alapból meg kéne vonni minden támogatást kivétel nélkül...

zuulululu 2018.05.02. 15:12:35

1. airbnb betiltasa
2. alberleti dijak (legalabbis a 1-3 szobas kis lakasok kozott) torvenyi maximalizalasa (mint pl hollandia, stb)

Gatat kell vetni ennek, hogy BPen teljesen ellehetetlenul a lakhatas a fiatalok elott. Fizessen 100e-t egy panelert, +rezsi, vegyen etelt, italt, ruhat, technikat, stb, sporoljon, tanuljon, ES TERVEZZEN gyereket is?!? Noormalis?

Lurian 2018.05.02. 15:21:16

@Berelhetoreklamfelulet: Akkor érted a problémát, ugye? Állambácsi támogatja az alternatívot, amíg az egyszeri/ bekerülési költség. Onnantól már minek? Mit? Az áramot onnantól nem a szolgáltatótól veszik, hanem termelik. Azon már nincs mit támogatni. Vajon mennyi megy el lakástámogatásra, vagy energetikai támogatásra, amit szintén az állam fizet? Az egy folyamatos kiadás az állam részéről, ez meg mondjuk akár mehetne uniós pénzekből is. De sebaj...

Az látszik, hogy nem rég voltál gyerek. Gyereked van? Iskolás esetleg? Nővéremék 11 éves kislánya estig tanul általában. Nem, nem hülye. Sorra nyeri a versenyeket németből is, magyarból is. Anyám pedagógus, a feleségem ex-tanítónő, a barátnője tanító. Szóval ennyit a mítoszokról. Hidd el, van rálátásom. Még jó, hogy neked is, hogy a tanárok mibe szarnak, és mibe nem...

Meg ugye, aki hátrányos helyzetű, az automatikusan drogos, vagy alkoholista, és automatikusan veri is a gyerekét, ugye? Kibaszottul magas az a ló, nem gondolod?

Az meg végképp nem fér bele az agyadba, hogy árammal abban az esetben jobb fűteni, ha te termeled meg, és nem fizetsz egy szolgáltatónak? Szélerőmű, napkollektor, földhő, you name it. Még egyszer, leírom lassan: különbség van az egyszeri költség és a folyamatos kiadás között. Amíg ezt nem érted, nincs miről beszélni.

2018.05.02. 15:25:41

@zuulululu: Ahha.. ahogyan azt móricka elképzeli. Piacgazdaság van, és kapitalizmus. Aki kommunizmust akar játszani, várják ÉKoreában, vagy Venezuelában.
Ez kérem az a globalizált kapiatalista piacgazdaság, amiért kezét lábát törte 25 évvel ezelőtt a progresszív értelmiség..

2018.05.02. 15:27:24

@Lurian: Hülyeséget beszélsz... a megújuló (alternatív) soha meg nem térülő beruházás, másrészt klafán megugrana a PV cellák adásvétele a sarki kocsmánál és ott lennénk, ahol a vetőkrumplival, a csirkékkel, a notebookokkal .

Lurian 2018.05.02. 15:32:51

@Womb Raider: De basszátok meg, azt nem fogja fel senki, hogy nem feltétlenül megtérülnie kellene, hanem csökkentenie a folyamatos kiadásokat? Egyrészt. Másrészt, ha megfelelően van elkülönítve a rendszer (nem tudom szebben írni), akkor talán minimalizálni lehet mondjuk az általad felvázolt károkat. Mert ugye senki sem ad senki kezébe PV cellákat, szemben a krumplival, csirkével, meg a laptoppal.
Érdekes módon Németországban még a budikon is kollektor van. Ott a legnagyobb probléma a visszatáp, nem a megtérülés.

zuulululu 2018.05.02. 15:54:41

@Womb Raider: Jol van fajanko, akkor ezek szerint Hollandiaban (ahol a berlo ingyen hivhatja ki a huurcomissie-t, aki felmeri hogy az allami pontok alapjan MAX mennyit kerhet a tulaj, es ha tobbet kert eddig, akkor VISSZA kell fizetnie a berlonek a kulonbozetet, es onnantol kezdve az lesz az uj dij. (es termeszetesen nem rakhatja ki, csak ha nem fizet, rombol, stb). Szoval, Hollandia az Eszek-Korea egyik varosa lenne? Esetleg Berlin? index.hu/gazdasag/2015/06/11/berlin_alb/
Jol remlik hogy az meg az egyik megyeszekhely?
Fajanko, de magabiztos...

2018.05.02. 16:45:44

@zuulululu: Szerintem ez sem egyeztethető össze a piac önszabályzásába vetett hittel.
tetszik, hogy egyik szavatokkal az atyáskodó, mindebe belepofázó államot korholjátok, a másikkal meg azok ellen bújnátok az állam háta mögé, akiknek több van..
A pökhendi paraszt stílusoddal nem hatsz meg, a hülyeség akkor is hülyeség marad.

zuulululu 2018.05.02. 17:09:16

@Womb Raider: En aztan nem korholok semmit, pofazzon csak bele az allam, az a DOLGA. Ami ott folyik, az nem okes.
Persze, akinek a csepeli panel most hoz havi 80-at az kiralynak kepzeli magat es egybol os-kapitalista tokes lett (ha-ha-ha), de vannak joval fontosabb dolgok, mint pl a fiatalok elet-kezdese, az atlagember megelhetese,stb

2018.05.02. 19:47:45

@zuulululu: Haha.. lehet, hogy az a csepeli panel éppen egy fiatal életkezdését segíti...vagy egy átlagembert segít át bizonyos nehézségeken.
Amúgy meg egy magát kapitalistának képzelő ember sem rosszabb, mint egy manifeszt kommunista...

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.03. 08:45:06

@zuulululu:
Jaja, legyen fontosabb a TE pénzedből.
TE nyugodtan fizesd random fiatalok életkezdését, meg a drogosok és alkoholisták megélhetését, de ne az ÉN adómat égesd el fölöslegesen...

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.03. 08:50:08

@Lurian:
Ha kicsit benne lennél, az adófizetők nem kevés pénzt fizetnek azért, hogy a budikon is napkollektor legyen.

Németországban kurvasok pénzt adnak azoknak, akik zöld energiába fektetnek. Annyira sok pénzt, hogy jobban megéri teljesen feleslegesen napelemeket telepíteni, mint kötvénybe vagy ingatlanba fektetni, mert az állam vállalta, hogy mindenféle feltétel nélkül évtizedekig GARATÁLTAN átveszi az így előállított áramot a piaci ár sokszorosáért FIXEN.

Ezért van mindenhol napkollektor. Mert mesterségesen megfizetik az adófizetők kárán. Piaci alapon kb. csődbe mennének...

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.03. 08:52:38

@Lurian:
De biza, a Nővéred kislánya hülye, nem kicsit.
De mondjuk magolhat naphosszat, hisz a hülyéknek csak ez az egyetlen lehetősége arra, hogy okosabbá váljon :D

zuulululu 2018.05.03. 09:17:40

@Berelhetoreklamfelulet: na meg egy FAJANKO.

"random fiatalok életkezdését"
vs
"adómat égesd el fölöslegesen..."

Nyilvan, a kozosseg, tarsadalom, orszag fennmaradasa folosleges dolog.
Agyrem milyen buta emberek vannak itt, 2 lepest nem latnak elorebb annal hogy "ne az en penzem..."

2018.05.03. 09:20:53

@zuulululu: "Nyilvan, a kozosseg, tarsadalom, orszag fennmaradasa folosleges dolog."

:))))))))))))) Persze.. fektessünk életképtelen emberek vegetálásába és önpusztításába milliárdokat..ahelyett, hogy a tehetségek kibontakozását támogatnánk. Logikus.. éljen a carpe diem, eccer élünk.

Lurian 2018.05.03. 09:26:42

@Berelhetoreklamfelulet: Két teljesen más dologról beszélünk, de cseppet se zavarjon. Ott a kérdés a visszatáp, és a megtérülés, itt meg a szociális kiadások hosszútávú csökkentése. Ha a zöld energia annyira nem érné meg sehol, nyilván nem feccölnének bele annyi pénzt. Mindegy, TE úgyis mindent jobban tudsz.

Lurian 2018.05.03. 09:30:43

@Berelhetoreklamfelulet: Hogy te mekkora egy faszarcú barom vagy bazmeg. Ha csak fele annyi sütnivalód lenne, mint annak a kislánynak, már kurvára örülhetnél. Nagyon remélem, hogy terméketlen vagy mert az ilyen faszkalap inkább ne is szaporodjon. Óriási szívességet tennél a világnak, ha még időben elköttetnéd magad. Küldd a számlaszámod és fizetem! Garantáltan béke Nobel díjat kapok...

2018.05.03. 09:33:39

@Lurian: Pedig belenyugodhatsz, nem éri meg. Alaszkában, egy vadászkunyhóban, ahol nincs más mód energiát előállítani és nem kritérium a folyamatos rugalmas ellátás, ott van létjogosultsága. Máshol szimpla pénzszivattyú, a fogyasztók kétszer-háromszor többet fizetnek a végén, de a beruházó vastagra keresi magát. Hol hallottál te olyat, amikor a piac alapú gazdaságokról tanultál, hogy garantált haszon/megtérülés?

Lurian 2018.05.03. 09:43:36

@Womb Raider: A szociális juttatások sehol sem mennek megtérülésre. Egyszerűen nem. Ahogy egy börtönt sem lehet nyereségesen fenntartani focilabdák varrásából, meg villanykörték csomagolásából. Max csökkentheted a kiadásokat úgy, hogy gazdaságosabbá teszed/ ésszerűsíted őket. Egyszer sem mondtam azt, hogy nullára lehet faragni a kiadásokat. Sőt, azt mondtam, hogy egy magasabb egyszeri-bekerülési költség mellett (amit valamilyen szinten lehet ellensúlyozni a nagyobb mennyiségű rendeléssel) jelentősen lehetne lefaragni a havi szintű kiadásokat/ a meglévő rendszer terheltségét. Ennyi. Lásd pl a közintézmények felszerelése kollektorokkal, ahol nyilván nem a költségek növelése volt a cél. Természetesen garantált haszon nincs (kivéve egyeseknek), de olyan, mint hosszú távú költségcsökkentés igenis van.

zuulululu 2018.05.03. 10:42:02

@Womb Raider: Ugyan, en nem a szoc-lakasokrol beszelek, elejetol fogva arrol beszeltem hogy maximalni kell (bizonyos szegmensben, pl 1-2 szobas lakasok) az alberleti dijakat.
Mas tema mint az eredeti poszt.

zuulululu 2018.05.03. 10:54:28

@zuulululu: Habar, ez lenne a masik fontos dolog amit az allamnak meg kellene lepni: allami berlakasprogram. NEM egy helyen egy nagy getto, hanem szetszorva minden lakotelepen par lakas, stb.
NEM 200 lakas, hanem 10.000 vagy tobb.
NEM, ez nem a lumpeneknek szolna, hanem fokepp palyakezdoknek, vagy keves penzbol elo (dolgozo) embereknek, stb. Lehetne ra jelentkezni, bevetel/fo, gyerekek szama, munkahely, fizetes, stb megadasa, lenne varolista. Mikor urul egy, sorra kerulsz.
A szetszoras miatt nem pusztulna le (kornyezet ugye), es itt tudna a palyakezdo gyujteni a tovabblepesre. NEM ingyen lenne persze, mittudomen lakasonkent 20.000/hu (+rezsi)

2018.05.03. 11:10:48

@zuulululu: Ez már mgfontolásra alkalmas elképzelés, de nem merném azt állítani, hogy csakis állami/önkori feladat. A nagy munkaadókat is érdemes lenne belevonni ebbe. Amúgy ennek errefelé (GyMS) látni jeleit, épülnek olcsó munkásszállások, garzonházak.
Ebben van ráció, de csakis azok esetében, akik bebizonyították, hogy képesek a finanszírozást legalább részben vállalni. Munkájuk van, nem csellengők.
Az ingyen megoldások romboló hatásúak.

Bicspesz Elek 2018.05.05. 11:06:41

@Nancsibacsi:
Azert vannak Budapesten, msrt videkrol is ide jonnek. Itt meg lehet elni.
A nagy barakklakasok az egyetlen jo megoldas itt. A Horthy korban bevalt!!
De a Hos utca is jo lett volna lebontas helyett..
varosikurir.hu/600-ember-lakhatasa-vs-sportletesitmeny-a-kozszolgalati-egyetem-diakjainak/stadionok-hos-utca-fdm-20170822_13-e1518080797328-1024x499/

Bicspesz Elek 2018.05.05. 11:12:33

@zuulululu:
Nem a kommunizmusban vagyunk! Angliaban, USA-ban stb szabadaras a lakaskiadas stb. FRanciaorszag, Hollandia, Berlin stb. pedig a szabalyozas miatt gyakorlatilag sokan csak illegalisan berelhetnek mert a berbeado valogat a berlok kozott es nem a f.fejeket fogja bevalogatni!!
A fiatal bereljen szobat ha apu/anyu nem segiti vagy alljanak ossze parban es 2 en mar kifizetnek egy lakasberlest!!!

Bicspesz Elek 2018.05.05. 11:21:44

@zuulululu: Amit te mondasz annak ugy lenne ertelme, ha mar megcsinaltak 2-3 gyereket allambacsi adjon bekik, de addig nem.
Aki meg olcsoert akar lakni, azoknak igenis telepet kell letrehozni(Hos utcai tipusut csak nagyobb mertekben). 20 000 et kollegiumi agyert kell fizetni nagyokos!!! Aki nem tud lakjon a szuleinel mert regen se haltak ebbe bele(Kadar elvtars is igy elt 1945 elott).. Munkasszallok letrehozasat persze preferalnam ha valaki Budapesten dolgozik tudjon hol lakni addig amig nincs lakasa.
Mas: Airbn legyen legalis 3 lakasig de ne tovabb. Ebben a spekulaciot(idejon kinai, angol, ir, orosz stb es vesz 30 lakast egybol Arbnb nek)persze meg kell akadalyozni, foleg a Nagykoruton kivul(ugysem alanyi jog azon belul lakni).
Meg minimalista panelepites is jol jonne(CS lakasok).
süti beállítások módosítása