B1 blogcsalád



Merkel elutasítja, hogy az Európai Néppárt bármiféle szankciót hozzon a Fidesz ellen

Nemzetközi sajtószemle

2018. április 28. - Szelestey
  • A német passzivitás az egész EU-t meggyengítheti, viszont az Európai Bíróság elérheti, hogy az anyagi támogatás megvonásával torolják meg, ha valamely tagállam magasról tesz a közös értékekre.
  • A Nemzetközi Pen Klub delegációja a helyszínen igyekszik felmérni, milyen hatása van Magyarországon idegengyűlölő hivatalos propagandának.
  • Az Uber kipaterolásával megszűnt a versengés, jócskán emelik a taxidíjakat Budapesten.

merk.jpg

Washington Post

wp.jpg

A vendégkommentár szerint a német kancellár és bajor kollégája, Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője visszautasítja, hogy felfüggessze a Fidesz tagságát, netán kizárja a pártot. Merkel persze pontosan tudja, hogy Magyarország figyelmen kívül az EU normáit, amikor a tekintélyelvűséget forszírozza, ám a német miniszterelnök vonakodik konkrét lépéseket tenni Orbán Viktor feltartóztatására. Azt sem kifogásolta, hogy a magyar kormányfő brüsszeli pénzekből finanszírozza kedvenc terveit, illetve hogy jelentős részben vazallusainak játssza át a közösségi támogatásokkal megvalósuló programokat. De a legrosszabb, hogy nem ítélte el nyilvánosan Orbán mérgezett és antiszemita kampányát Soros György ellen. És ugyanez vonatkozik német részről Lengyelországra is. Az ország igencsak keveset tesz azért, hogy megvédje az unió értékeit és a jogállamot.

Az elemzés kiemeli, hogy lassan Németország lesz a gyenge láncszem Európában. Míg a francia elnök bátor víziót terjesztett elő az EU megreformálására, addig Merkel habozik és ez kisiklathatja Macron elképzeléseit. A szerző, Judy Dempsey, a Carnegie Europe kutató intézet szakértője megjegyzi, hogy a berlini passzivitás régtől való, a német vezetés nem gondolkodik stratégiában, gyűlöli a kockázatot és nem túl bátor. A szörnyű múlt mögé bújik, hogy igazolja békebarátságát. Az Északi Áramlat-2 gázvezeték támogatása újabb példa a német stratégiai vakságra, hiszen az egészből Ukrajna fogja a rövidebbet húzni. A baj az, hogy ha a kancellár nem veszi fel a lépést francia kollégájával, akkor a német félénkség meggyengítheti mind Macront, mint Európát.

Economist

economist_1.jpg

A Bizottság ugyan az uniós alapszerződések őre, ám mégis gyakran gondjai vannak a jogállam megvédésével, tekintettel a demokratikusan megválasztott kormányok jogaira, ám lehet, hogy az Európai Bíróság most a segítségére siet. Brüsszel idáig nem tudta jobb belátásra téríteni a lengyel Jog és Igazságot az igazságszolgáltatás reformja ügyében. A múlt hónapban azonban egy ír bíró nem teljesítette Varsó teljesen rutinnak számító kiadatási kérelmét egy feltételezett lengyel kábítószer kereskedő kapcsán, mégpedig arra hivatkozva, hogy a lengyel hatóságok szándékos, előre megfontolt és provokatív támadást intéztek a bírói függetlenség ellen. Így került az ügy a legfelső európai igazságügyi fórum elé, amely még az idén eldöntheti, önállóak-e még a lengyel bíróságok. Ez lehet az év legfontosabb ítélete. Ha a válasz nemleges lesz, annak következményei messzire nyúlnak. Pl. onnantól kezdve lehet kezdeményezni, hogy függesszék fel a Varsónak nyújtott EU-támogatásokat. Továbbá más államokban is meg lehet kérdőjelezni az igazságszolgáltatás függetlenségét. Magyarország és Románia erősen figyeli a fejleményeket.

Pen International

 pen.png

A Nemzetközi Írószövetség küldöttséget menesztett Magyarországra, mert nagyon aggasztja, hogy nálunk erősen romlott a szólásszabadság, a független sajtó, a tanszabadság és a civil társadalom helyzete. A delegáció, a PEN elnökével, Jennifer Clementtel az élen, annak is utána kíván járni, milyen súlyos következményei vannak Orbán Viktor idegengyűlölő és migránsellenes kijelentéseinek, amelyek robbanásveszélyes állapotot idéztek elő a választási hadjárat során. A kormányfő a migrációt nevezte az országot fenyegető fő veszélynek. Az ilyen megnyilvánulások szintén hozzájárultak, hogy az országban immár nyíltan rasszista légkör uralkodik. A PEN titkára kijelentette, hogy a miniszterelnök veszedelmes dolgokat mond, az ilyesfajta vélemények a múltat idézik és semmi keresnivalójuk nincs napjainkban. Az úttal azt kívánják megmutatni, hogy szolidárisak az írókkal, újságírókkal, egyetemi oktatókkal és a civil szervezetekkel, amelyek munkája a jelen helyzetben fontosabb, mint valaha.

További súlyos baj, hogy a hatalom összehangolt kampányt folytat az NGO-k, illetve a civil társadalom más szereplőinek elnyomására és elhallgattatására, lásd a Figyelő listáját. De veszélyben van az oktatás szabadsága is, ha valamely egyetem külföldről kap támogatást. Az is problémás, hogy a közmédia, illetve a magánsajtó jelentős része a hatalom ellenőrzése alá került. A PEN már eddig is többször riadót fújt amiatt, hogy egyre szorul vissza a független média, valamint a civil szféra.

A szervezet sürgeti, hogy vizsgáljanak ki és toroljanak meg minden rasszista, xenofób és antiszemita bűncselekményt, ahol felmerül az erőszakra buzdítás gyanúja, továbbá szüntessék be a támadásokat az eltérő véleményekkel szemben. Ne csapjanak le a civil csoportokra, inkább ismerjék el nyilvánosan azok fontosságát a nyílt, átlátható és toleráns társadalom védelmében. Ne erőltessék a bevándorlás-ellenes ideológiát, harcoljanak az idegengyűlölet ellen. Végül pedig vonjanak vissza minden olyan intézkedést, amely hátrányos megkülönböztetést jelent a határon túlról finanszírozott NGO-kkal szemben.  

NPR

npr.png

Az amerikai közrádió munkatársa azt tapasztalta Magyarországon, hogy nálunk gond az idegengyűlölet, amit alátámaszt, hogy az embereknek csupán 10 %-a érezné jól magát, ha bevándorló lenne a barátja. 55 %-ra viszont kifejezetten rosszul hatna egy ilyen kapcsolat. A riportban megszólal egy 18 éves afgán menekült, aki javarészt a pakisztáni Kvittában nőtt fel, ám ott is üldözték, mert siíta Hazara kisebbség tagja. Így talált menedékre – sok ezer kilométeres odüsszeia után – az egyik legmenekültellenesebb európai országban, ahonnan ugyanakkor tízezrek vándoroltak ki Nyugatra az utóbbi évtizedben. Nem beszélve a 180 ezer 56-osról. Ám múltja ellenére Magyarország azon államok közé tartozik a térségben, amelyek a leghatározottabban elutasítják a háborús övezetekből menekülő emberek befogadását. Orbán Viktor azzal nyerte meg a választást, hogy azt ígérte: megvédi a keresztény Európát a muzulmán behatolók ellen, akik az ő olvasatában a menekülteket jelentik.

A fóti lelkész úgy nyilatkozott, hogy sok hasonlatosság van Hunyadi János és Orbán között, utóbbi 3 éve szintén megakadályozta a muszlim inváziót. Mint mondja, az egészséges fiatalok migránsként érkeznek, ám az ő szemében katonák, akik el akarják foglalni a földrészt. Mert amit az iszlám nem tudott elérni 1456-ban karddal, azt most megpróbálja a migrációval. Sík Endre a történelmi tapasztalatokkal magyarázza a páni félelmet az idegenektől. Az előítéletek olyan nagyok, hogy a Tárki felmérése szerint a magyarok a nem létező pirézeket sem engednék be. A szakember szerint a magyar idegengyűlölet klasszikus: hallani sem akar másokról, akik nem olyanok, mint mi. Ezért gyűlöli azokat, ilyen a bennünk rejlő fenevad.

A már említett afgán fiatalember egyébként a CEU-n tanul, amely szintén célpont az illiberális magyar politika számára. A diák célja az, hogy állampolgárságot kapjon. Az afgánok közül csak minden harmadik kapott menedéket. Lehet, hogy az összeállítás főszereplőjének az segített, hogy önkéntes alapon tolmácsolt a hatóságoknak, amikor 86 napot töltött a tranzitövezetben. Abban bízik, hogy ha a magyarok megismerik, akkor nem félnek majd tőle, mert arra nincsen semmi okuk.

Die Presse

die_presse.jpg

A magyar taxi példája mutatja, hogy milyen hatása van annak, ha nincs verseny. Az Uber távozása után Budapesten most átlagosan 15 %-kal drágulnak a viteldíjak, miután újból monopólium alakult ki a személyszállításban. A fővárosi Közgyűlés a masszív drágulás mellett határozott, ily módon a rövidebb utak júliustól az eddiginél lényegesen többe kerülnek majd. Amikor az Uber felbukkant a színen és jócskán a szokásos ár alá ígért, a fuvarozók egységes feltételeket követeltek, és a kormány az ő oldalukra állt. A mind szigorúbb szabályozás miatt az amerikai vállalkozás nem egészen két éve bedobta a törülközőt, így megszűnt a konkurencia.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3613875260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AussieBloke 2018.04.28. 09:11:30

Szó sincs róla, hogy a magyarok gyűlölködése csak rasszista eredetű lenne. Ezek az emberek gyakorlatilag európa minden népét gyűlölik valamiért, illetve sajátmagukat / egymást gyűlölik a legjobban. Ez egy torz, beteglelkű ország, és nem most kezdte.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.28. 09:36:00

@AussieBloke: Valahogy nem tudok ellent mondani. Sajnos soha nem tanuljuk meg a leckét és igy az országunk egyre lejjebb csúszik.

Európai téridő 2018.04.28. 11:50:09

Kedves Lajos, maga adja a lapszemléinek a blőd címeit?

Szilágyi Imre 2018.04.28. 14:07:28

Minden alkalommal érdeklődéssel olvasom a lapszemlét. Most nagyon rövidre sikeredett. :)
Nyilván, oka van.
Ahhoz képest, hogy a baloldal rendszeresen arról cikkezik, hogy Orbán Európában nem tényező, senki sem foglalkozik vele, elég széles körben sikerül szemlézni a Fideszről, Orbán politikájáról szóló cikkeket.
Elvtársak!
Nem éreztek némi ellentmondást mondandótokban?
Amikor szaros a gatyátok, akkor Európa Orbánról cikkezi. Amikor kifordítjátok, akkor senki nem foglalkozik Orbánnal, mert jelentéktelen.
:)

a nagy hohoohooo 2018.04.28. 19:27:44

@Szilágyi Imre: Nem imike ,nem ,naa kész paff lettem hehee...a fődhöz bäsztam magam a röhögéstől a kivezényelt orbánseggzolgálatos "ÍKÚ"vitézeken hehee....
Vajon kinek a fäszát tisztelhetjük kendben humor Harold testvér? (humor Harold: olyan emberke, aki azt hiszi magáról, hogy humoros, pedig nagyon nem.) azt röhögöm bennetek szellemi korlátolt orbánseggszolgálatos takonynáci véglényekben ,hogy nagyobb hímvessző jött ki a derága édesanyátokból mint ami bement heheee......
Szilágyi Imre
www.facebook.com/imres1953?ref=br_rs

Már nem egyszer írtam,Kósának a FideSS rendkívüli és meghatalmazott közhülyéjének volt egy ostoba ötlete,a választásokon való részvételt kössék bizonyos értelmi képesség szinthez.
Már akkor felmerült mi lenne ha az újságokba regisztrálóknál is ez lenne,akkor lehülyéztük Kósát.....téged és több túlértelmes jobbert látva .....az Kósa nemis annyira hülye....höhöö...

Európai téridő 2018.04.28. 22:13:44

Az amcsiknak nem ártana a körmére nézni, mert nem feltétlenül érdekeltek abban, hogy az EU-ban rendben menjenek a dolgok. Ez vonatkozik a médiájuk "termékeire" is. A WP Merkel-bírálata is erről szól, különös tekintettel a Merkel kontra Macron-értékelésre.

taga20 2018.04.28. 22:22:45

@Európai téridő: "Az amcsiknak nem ártana a körmére nézni,"

és ezt, hogy a faszba képzeled? úgy, mint törökországban, vagy a szutyok putyinisztánba?

hogy?

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.28. 23:54:27

Megkérdezném az "amerikai közszolgálati " (?) NPR riporterét, hogyafaxba van az, hogy a már sok éve felszabadított Afganisztából ész nélkül menekül aki csak teheti az orbánfasiszta Magyarországra is akár?

Hisz Afganisztánban már tartós szabaccság van az Enduring freedom hadművelet után, frenetikus a demokrácia és mindenki happy hogy olyan jó minden mint a Disneylandban

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.28. 23:57:46

@Európai téridő:
A két korea kibékülésénél nincs ami jobban aggasztaná az amerikai diplomáciát, persze Európára is odafigyelnek közben. Oszd meg és uralkodj, semmi újdonság

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.29. 00:00:12

@AussieBloke:
A gyűlölködők gyűlölöjét hallottuk

taga20 2018.04.29. 00:00:53

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: "afganisztából ész nélkül menekül aki csak teheti az orbánfasiszta Magyarországra is akár?"

mi a kurvaanyádért hazucc retek szombat este is?

taga20 2018.04.29. 00:04:27

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

mondja egy olyan féreg, mint te, és féreg gecimaffia főnököd, aki éveken keresztül tíz csilliárdot baszott el közpénzből gyűlölet keltésre!

a kurvaanyádat paksimogyoró!

Európai téridő 2018.04.29. 00:34:53

@taga20: olvasd el figyelmesebben, hogy mit is ferdített a Washington Post tudósításából Lajoska, utána trágárkodj te popsikobak!

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.29. 00:42:24

@taga20:
Csak nem a PEN küldöttséggel érkeztél Magyarországra? Az ékesszólásod miatt gondolom

taga20 2018.04.29. 00:51:56

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
te bazdmeg a kopejka csengését szereted szutyok!

mi a tetves kurvaanyádról beszélsz parazita?

taga20 2018.04.29. 00:54:45

@Európai téridő: mi van búza, egyből ajánlatot teszel?

mi a tetves faszért véded a gecimaffiádat? előbb-utóbb vége lesz.

és te segg nélkül maracc jobbágy!:))

taga20 2018.04.29. 01:00:29

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
amit mondtam, arra miért nem reflektálsz szaros szájú barátom?:)

mi a tetves kurvaanyátokért mérgezitek közpénzen az országunkat???

Európai téridő 2018.04.29. 11:18:11

@taga20: töröld már le a habot a szádról!

taga20 2018.04.29. 13:56:37

@Európai téridő: ha a szart letörlöd a szád széléről, akkor én is le fogom törölni a sörhabot:)))

Dickon 2018.04.29. 17:53:22

"Az elemzés kiemeli, hogy lassan Németország lesz a gyenge láncszem Európában. Míg a francia elnök bátor víziót terjesztett elő az EU megreformálására, addig Merkel habozik és ez kisiklathatja Macron elképzeléseit."

Már alig várjuk, hogy Franciaország élre törjön. Nagyon jól fogunk szórakozni...

"Az Északi Áramlat-2 gázvezeték támogatása újabb példa a német stratégiai vakságra, hiszen az egészből Ukrajna fogja a rövidebbet húzni."

Igen, Ukrajna nem tudja majd zsarolásra használni a területén áthaladó gázvezetékeket. Szegény ukránok úgy jártak, mint a grúzok. Az USA felhasználta őket, míg egy kicsit megcibálta az orosz medve bundáját. Szegények azt hitték, hogy lesz NATO, meg EU tagság, meg amerikai barátság és védelem...most meg otthagyják őket a szarban, az orosz maci meg mérgesen odakarmolt.

"....a német vezetés nem gondolkodik stratégiában, gyűlöli a kockázatot és nem túl bátor. A szörnyű múlt mögé bújik, hogy igazolja békebarátságát."

Gondolom a németek eleget kaptak a "szörnyű múlt" miatt. Annyit, hogy úgy gondolják van mit jóvá tenni, van miért vezekelni. Azért érdekes egy amerikai újságban olvasni arról, hogy de jó lenne, ha a németek olyan kemények lennének ,mint régen.

Európai téridő 2018.04.29. 23:42:20

@taga20: Érzékeid megcsalnak, amikor sörhabnak véled a soros idegrohamod következtében a szájad szélén megjelenő habot. De kár, hogy nincs már Hűvösvölgyi út 116 ! Oda való lennél, ápolti minőségedben, Popókobak!!!

antiinternáci 2018.05.13. 20:55:32

Most fedeztem fel a Szelestey-féle szemétbányát, ez egy csoda...
Ennyi elvetemült baromságot, rosszindulatú és hazug magyarellenes propagandát egy helyen összehordani óriási teljesítmény.
Ezt muszáj lenne terjeszteni, mutogatni mindenkinek, legalább akkora támogatás lenne a Fidesznek, mint amit Gyurcsány, vagy az ÁVÓ Rádió hazudozása jelentett.
Az ilyen megdöbbentően aljas bolsevista gyűlölködés sokat segített az újabb kétharmad elérésében. Ha ezt az elképesztő gazságot következetesen eljuttatná a kormány az emberekhez, legközelebb meglehetne a négyötöd is...
süti beállítások módosítása