B1 blogcsalád



Az orbánizmus szomorú hozadéka: mélyrepülésben a sajtószabadság Magyarországon

Nemzetközi sajtószemle

2018. április 26. - Szelestey

0503_pressfreedom-pillarofdemocracy_1.jpg

  • Magyarország 2010 óta majdnem 50 hellyel került hátrébb a sajtószabadság helyzete alapján.
  • Üzenet Seehofernek: az Orbánok, Trumpok nem megbízható szövetségesek.
  • A magyar miniszterelnök mint emancipunci: a nők alkalmatlanok a politikai pályára.

Riporterek Határok Nélkül

 reporters.png

Magyarország egy év alatt két helyet esett vissza a sajtószabadság állapotát tekintve a Riporterek Határok Nélkül listáján, így jelenleg a 73. helyet foglalja el a 180 állam között. A jelentés szerint általában elmondható, hogy világszerte erősödött a gyűlölet légköre a médiával szemben, pedig az újságírók elleni uszítás, fenyegetés, az egyik legsúlyosabb fenyegetést jelenti a demokrácia szemszögéből. Európán belül a legkirívóbb esetek Bulgáriában, Montenegróban, Olaszországban és Lengyelországban fordultak elő. A földrész középső részén magyar, szlovák, cseh és albán politikusoktól hangzottak el sajtóellenes kirohanások.

Ami a magyar állapotokat illeti, a felmérés rámutat, hogy a Fidesz nem egyszerűen új orgánumokat vett meg tavaly, hanem egy sor külföldi tulajdonos helyébe lépett. Megszerezte az utolsó három független megyei lapot. De azért a sajtó még nem teljesen egysíkú. Mind nyomtatott, mind elektronikus kiadványok azonnal közlik, ha tudomásukra jut valamilyen korrupciós ügy a kormánypárt háza tájáról. A hatalomhoz közelálló szerkesztőségek megszállottan cikkeznek a migrációról és gyűlöletkampányt folytatnak Soros György ellen. A másik tábor az anyagi visszaélésekre összpontosít. A kormányellenes média túlélése javarészt Simicska Lajosnak köszönhető. A kabinet és szövetségesei viszont most az RTL Klubra és az Indexre igyekeznek kivetni a hálójukat.

Die Welt

die_welt.jpg

A lap rámutat, hogy Orbán Viktor hatalomra kerülése óta a magyar sajtószabadság állapota példátlan módon romlott, a Riporterek Határok Nélkül kimutatásában 8 év alatt csaknem 50 helyet zuhant vissza. A Fidesz győzelme napján zárt be a Magyar Nemzet, a legfrissebb összeállítás azonban azt is szóvá teszi, hogy a hatalom a közmédiában időnként szó szerint lehozatja az általa készített szövegeket. A regionális újságok pedig egytől egyik Orbán-közeli vállalkozók tulajdonában vannak. Ezért a nemzetközi szakmai szervezet azt sürgeti, hogy az EU lépjen fel határozottabban azokkal a tagállamokkal szemben, ahol veszélyben van a média szabadsága, szükség esetén pedig a nyomásgyakorlástól se riadjon vissza.

A német konzervatív lap megjegyzi, hogy sehol sem lett olyan mértékben rossz a helyzet, mint Európában. Máltán és Szlovákiában újságírót öltek meg. Mind gyakoribbak a támadások a populisták részéről, akik a probléma részének tekintik a sajtót, ezért uszítanak annak munkatársai ellen. Ily módon olyan légkör alakul ki, ami veszedelmes lehet a kritikus nyilvánosság szempontjából. Ennek részeként bizonyos kormányok igyekeznek politikai tőkét kovácsolni az újságírók elleni hangulatkeltésből, és egyes országokban baljós összefonódásokat tapasztalni a politika, a gazdaság és a média között, ami fenyegeti a média szabadságát.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Az újság azt emeli ki a RHN helyzetértékeléséből, hogy az elmúlt évben Európában fordult leginkább rosszra a sajtószabadság állapota: a kormányok és politikusok mind inkább szítják a hangulatot az újságírók ellen, ezáltal létrejönnek az ellenséges, mérgezett klíma alapjai, ami azután előkészíti a talajt az erőszakhoz, illetve állami elnyomáshoz. A szervezet szóvivője szerint azonban ez játék a tűzzel, amikor nyomulnak a populisták. Példaként Magyarországot és Lengyelországot említette, ahol az állami vezetők leplezetlenül ellenségnek tekintik a kormánykritikus médiát. De az Egyesült Államokra is vonatkozik, hogy mind inkább szalonképessé válik a sajtóellenes retorika, valamint politika.

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A kommentár „Illiberálisok harca” címmel arra figyelmeztet, hogy magyar, lengyel és cseh politikusok veszedelmes módon alakítják át a jogállami rendet. A sajtószabadság korlátozásán pl. nem csak azt kell érteni, hogy működik a cenzúra, vagy újságírókat üldöznek. Vannak másféle fenyegetések is, mégpedig olyan államokban, amelyeket általában demokratikusnak gondolnak. És nagyon jó éppen ezért, hogy a Riporterek Határok Nélkül rávilágított a magyar, a lengyel, illetve a cseh helyzetre. Mert ami ebben a három államban beszivárog a jogállamba, az gyakran nem annyira látványos, mint ha egy újságírót megölnek, de nem kevésbé veszélyes.

Riasztó, hogy az illiberálisok, Orbántól Trumpig kijátsszák a sajtót, mint 4. hatalmi ágat a „nép” ellen, úgy jelennek meg, mintha annak felkent képviselői volnának, miközben megvetik a demokráciát. Pedig szabad sajtó nélkül nemigen lehetséges a demokratikus vita. Aki azonban igazi szövetségesének véli ezeket a politikusokat, az nagyon fog csodálkozni, amikor személyesen is megtapasztalja, hogy mennyire semmibe veszik a jogállamot. Ezt a figyelmeztetést tartalmazza a Riporterek Határok Nélkül jelentése és ez nagyon jó.

New York Times/Reuters

nyt.png

A kormányzattal összetűzésbe került civil szervezetek arra készülnek, hogy a hatalom keményebben fellép ellenük a jövőben. Épp ezért új finanszírozási forrásokat, illetve jogi utat keresnek, hogy kikerüljék a „Stop, Soros”-t, amelynek értelmében a belügyminiszter betilthatja az NGO-kat, ha azokat nemzetbiztonsági kockázatnak minősíti. Azt mondják, hogy Orbán Viktor el akarja hallgattatni az általuk képviselt kritikus hangokat. Kapronczay Stefánia a TASZ-tól úgy látja, hogy a törvényjavaslat nincs összhangban az alkotmánnyal, az uniós joggal, valamint a nemzetközi normákkal. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság társelnöke hozzáteszi, hogy a csomag jócskán befolyásolja munkájukat, mind az engedélyezést, mind azt tekintve, hogy beléphessenek a határövezetbe. Mind rámutatott, a hatalom célja egyértelműen az, hogy lehetetlenné tegye olyan csoportok tevékenységét, amely igyekeznek számon kérni bizonyos dolgokat a kormányon.

Kovács András, a Menedék igazgatója arról számolt be, hogy szükségtervet készítenek, mert a hatóságok két hónapja felfüggesztették pályázatukat az EU illetékes alapjánál. A Transparency International nem gondolja, hogy vonatkozik rá a „Stop, Soros”, mert nem foglalkozik menekültekkel. De nagy csapás volna számukra, ha minden külföldi támogatást megadóztatnának a jövőben, mert kiadásaik 13 %-ára Soros alapítványától kapnak pénzt. Martin József Péter szerint ha mégis ez következik be, akkor kénytelenek lesznek alkalmazottakat elbocsátani. Ritók Nora, a szegény roma gyerekeket felkaroló Igazgyöngy Alapítványtól szintén úgy gondolja, hogy rájuk nem érvényes a készülő jogszabály, mindenesetre próbálnak több adományt gyűjteni, mert esetükben a költségvetés 10 %-át állja a Nyílt Társadalom Alapítvány.

Die Presse

die_presse.jpg

1.. A lap úgy mutatja be Soros Györgyöt, mint aki a nyílt társadalom megteremtésére tette fel a vagyonát. Liberális szervezetek támogatója és fontos politikai változásokra is befolyással van, erre épülnek az ellene irányuló összeesküvés elméletek. A milliárdos beszállt a menekültkérdés megoldásába is, ez ügyben javaslatokat tett közzé, ám pontosan emiatt hamarosan összetűzött a jobboldali-nacionalista magyar kormánnyal. Orbán Viktor már két éve kinyilvánította, hogy Isten őrizze Sorostól az országot. A mostani választási kampányt is teljes egészében a befektető ördögnek beállított figurájára szabta. A magyar vezetők folyamatosan „Soros-tervről” szónokoltak. Úgy tüntették fel, hogy a komplett ellenzék a pénzember bábja

2. Több gyereket akar Magyarországon Orbán Viktor, hogy ne zsugorodjon a népességszám, már ha nem engednek be bevándorlókat az országba. Bennfentesek szerint éppen ezért Novák Katalin felemelkedő csillag a hazai politikában. Akár családpolitikai miniszter is lehet belőle. Szokásához híven a kormányfő nagy elánnal lát munkához, azt kívánja bizonyítani, hogy a migráció helyett a születések számának növelésével is orvosolni lehet a demográfiai gondokat. A mostani ráta 1,5 %, a Fidesz győzelmekor, 2010-ben, ettől alig volt alacsonyabb: 1,4 %. Viszont 2030-ig 2,1 %-ra kell felmennie. Persze ennek érdekében még egy csomó mindenben kell eredményt felmutatni, pl. hogy legyen elég óvodai hely, részidős munkalehetőség, stb. A siker érdekében az eddiginél sokkal több pénzt kíván költeni az állam ilyen célokra. Orbánnak, akiről az a hír járja, hogy a nőket alkalmatlannak tartja a politikára, Novák Katalinról állítólag igen elismerő a véleménye. Azonban sok szakértő kétli, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire radikálisan meg lehetne növelni a születések számát.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9113870824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK21 2018.04.26. 12:06:02

amíg itthon is nyugodtan meg lehet írni, hogy nincs sajtószabadság, addig van :D

jut eszembe, hát az egész ország a retekklubot nézi, akkor hogy lehet ennyi fidesz-szavazó? :)

sZulamith 2018.04.26. 13:11:59

@FCUK21: Úgy, hogy a Fidesz szavazó (2.8 millió) kevesebb, mint az ország lakossága:)

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.26. 17:46:47

Mindig azokban az országokban romlik minden a legnagyobb mértékben, ahol nem fogadják leterített vörös szőnyeggel Sorost

Csehországban nagyon szabadszájú a sajtó, Lengyelországban is, és Magyarországon is csak pénz kérdése, ki mit és milyen terjedelemben kíván megjelentetni. De mint tudjuk a klasszikustól "akinek nem tetszik a TV, az vegyen magának saját csatornát", hát akkor ez már maradjon is így. Pláne hogy Megyó kijelentését a Sorosrikkancsok Határok Nélkül szervezet akkoriban nem kifogásolta

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.26. 17:48:52

@sZulamith:
A fidesszimpatizánsok hasonló arányban nézik az ertéelt, mint mások, úgyhogy fuss neki mégegyszer a magyarázatnak

sZulamith 2018.04.26. 19:29:42

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: Nekifutottam, és ha nem rébuszokban beszélsz, a válaszom is más. Fidesz szavazó is ember, a retekklubtól azt kapja amit a többitől nem:)

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 20:13:25

Ez a rangsor - Svéd sajtó a legszabadabb, Magyar Lengyel a legelnyomóbb, csak mutatja, honnan fújnak a nyílt társadalom riporterei

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.26. 20:18:55

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
A svég sajtóban nem illik beszélni a bűnelkövetők származásáról, ha jól tudom. És a svédek nagyn illemtudók. Hogy is mondá Marx: szabadság a felismert szükségszerűség

lobaszopiatej 2018.04.26. 20:19:16

Azt kapjuk, amit a szocializmus elől menekülve akartunk.
Feudalizmust.

taga20 2018.04.26. 20:20:58

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
olyan jól toltad itt egész héten, hogy kapsz egy riposzt előfizetést!:)))

mekkora egy fasz vagy fityeszjobbágy!

Ménár Atya 2018.04.26. 20:25:21

Hú, de rossz nekem.
Még jó hogy szóltak mert eddig fel sem tűnt,
Sajtószabadságtalanná tett ez a Geci orbán!
Ilyeneket nem lehet ám leírni, mert jönnek értünk éjszaka, miután a gyermekeink éheztek egyet.
Cigány leszbikus transzvesztita homér vagyok.
Ezért amúgy meg elvagyok nyomva!
:)

taga20 2018.04.26. 20:31:07

@Ménár Atya: neked bazdmeg az se fog feltűnni, ha itt is erdogáni vagy putyini rendszer lesz!

kunzoo 2018.04.26. 21:05:44

@taga20:
A német sajtó cenzúrázta saját magát, elhallgatott híreket. Különösen szép így a német újságok aggodalma azon hogy Magyarországon sérül a sajtószabadság.

lombozódó 2018.04.26. 21:09:37

a terhesség idejét kell 9 hónapról 3 hónapra lerövidíteni és születések száma megoldva.

taga20 2018.04.26. 21:10:38

@kunzoo: bezzeg a rásséjtudéj mindent megírt, mi muzsik?

elmész te a picsába, vagy mészaroslölö egyik vidéki lapjába!

nemecsekerno_007 2018.04.27. 07:41:14

@lobaszopiatej: hát te lehet, de inkább vedd be a bogyókat.

Európai téridő 2018.04.27. 07:57:39

Csak nem sajtószabadosságot akart mondani, kedves Lajos?

kunzoo 2018.04.27. 08:07:19

@taga20:
Attól még a német sajtó leszerepelt. Nyalta a mutti seggét. Ugyanezek keseregnek azon hogy itthon nyalják Orbán seggét. Mit nem értesz ezen?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.27. 09:03:05

Hála az égnek Soros szervezeti ügyesen mérik ezeket a sajtó szabadságra meg demokrácia állapotára vonatkozó cuccokat.
Ha jobboldaliak vannak kormányon akkor folyamatosan romlanak a mutatók, ha ballibek kerülnek kormányra egy csapásra helyre áll a világ.
Ez egy ilyen cucc.

Pl 2010 elött, mikor csak baloldal média volt, 100%-ban uralták a szocik a TV-ket rádiókat, és az újságok 80%-át, akkor rohadtul ki volt egyensúlyozva Soros mérései szerint a sajtó.

Aztán valami elromlott nyílvánvalóan. Lettek jobboldali TV-k, és újságok. Tűrhetetlen.
Ez nem fér bele a sajtó szabadságba nyílvánvalóan, így Soros emberkéi lepontoztak minket ahogy szokták.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.27. 10:42:14

@fájnöl verzsön: Szomoru h a lippsik rendort hivnak a felkegyelmu agysebeszre, csak hogy megcsinaljanak 2 cimlapot.

Amugy migransnak neztek jo vicc, mer migrans is vagy a lippsik szerint micsoda?

Armatúra 2018.04.27. 10:52:05

Drága, szép Szelestey Úr! Méltóztatna elmagyarázni, hogy a választás előtti állapotot tekintve: RTL, ATV, Hír Tv, Lánchíd Rádió, Index, HVG, MN, + internetes változataik és még jó pár, országos eléréssel, hogy jelenthetett kisebbséget? Minden felmérés azt mutatta -ellenzéki oldalról -, hogy a pénzért kitartott lakáj médiát verik országos látogatottságban, nézettségben Mint kimagaslóan objektív média szakértő, ismerő, elmagyarázná? Előre is köszönöm. Üdv. Szép napot.

Occam beretvája 2018.04.27. 11:01:56

Ó nem. Az a szomorú hogy nem vitték le a határra és baszták át a kerítésen.Ez a primitív troglodita többet ártott az afrikaiak megítélésében mint bármi más. Egyéb iránt meg szerintem elég belőlük az a pár akik a SOTE-n tanulva beleszédülnek egy szőke muffba
és itt maradnak praktizálni. Akiknek meg ez nem elég azok menjenek ki az abidjani piacra
és vegyenek maguknak egyet.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.27. 11:17:01

@fájnöl verzsön:
Miért lenne szomorú? :-)
Lapite Oludayo, ismertebb nevén Fekete Pákó (Ibadan, Nigéria, 1976. április 17.) énekes, kongadobos.

Szerinted tős-gyökeres magyar? Családfáját vissza tudja vezetni a 7 vezérig? :-)

BiG74 Bodri 2018.04.27. 11:23:04

@fájnöl verzsön:
Nem tudom, én jót röhögtem. Ez legalább nem olyan abszurd, mint a sállal betekert hajú, fehér nők. Szegény Úáomás úr sajnálom, de van környezetemben több olyan színesbőrű, akiket sokkal jobban.

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2018.04.27. 12:40:07

@taga20: ;) szívemből szóltál - csak az a baj, hogy élni is fog vele...sőt: valószínűleg a heti jelentésbe is bekerül, aztán plusz pont, plusz pénz, plusz buksisimi... :-/
süti beállítások módosítása