B1 blogcsalád



Washington Post: az Orbán-féle illiberális demokrácia visszatérés a gulyáskommunizmushoz

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. április 13. - Szelestey
  • Nem kizárt, hogy az illiberális úton haladó közép-európai államok visszajutnak Moszkva érdekövezetébe, az orbánizmus a gulyáskommunizmus reinkarnációja;
  • Orbán Viktor gyorsan lép,hogy valóra váltsa fenyegetését a "Soros-zsoldosokkal" szemben, a nép már nem bízhat abban, hogy érvényesülnek az alapértékek;
  • Heller Ágnes: a kormányfő megmérgezi és tönkreteszi a magyarok lelkét, de ajánlatos, ha Európa résen van.

 

Washington Post

wp.jpg

1. A Freedom House legújabb jelentése alapján a kommentár egyenesen lehangolónak minősíti a demokrácia állapotát Közép-Európában. Mint ismeretes, a felmérés azt állapította meg, hogy ezek az országokban az illiberalizmus lett a normális állapot. A cikk külön idézi, hogy az Orbán-féle illiberális demokrácia igazából visszatérést jelent gulyáskommunizmushoz, amikor csak ritkán üldözték az embereket nézeteikért, viszont nem léteztek független intézmények és nem volt különbség a párt és az állam között. És sajnálatos módon az amerikai elnök jelenlegi hozzáállása sajtóhoz csak felbátorítja ezeket a politikusokat, akik szintén álhíreket vetne be, illetve közülük egyesek a keresztény Európa védelmezőinek állítják be magukat a muzulmán invázióval szemben.

A helyzet olyannyira romlott, hogy Magyarországot és Bulgáriát már nem lehet konszolidált demokráciának tekinteni és Lengyelország is közel jár ahhoz, hogy kikerüljön ebből a kategóriából. A lap hozzáteszi, hogy Orbán Viktor ismételt megválasztásával valószínűleg csak még rosszabbra fordulnak a dolgok.

Yascha Mounk, harvardi politológus emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök puszta propaganda eszközt csinált a közmédiából, a bíráló magán sajtó jelentős részét pedig hozzá hű üzletemberek kezére juttatta. Az ellenzéki pártokra vaskos büntetéseket szabtak ki. Márpedig Orbán a nagy győzelem birtokában várhatóan még inkább érvényesíteni fogja felfogását. Ő ellenőrzi az igazságszolgáltatást, a választási gépezetet. Már többször is kinyilvánította, hogy létveszélynek tekinteni nem csak a maga, hanem a magyar nemzet szempontjából is, ha a mostani kormányellenes erők jutnának hatalomra. Immár nehéz elképzelni, hogy saját akaratából feladná hivatalát. Mounk sajnálatosnak tartja, hogy az EU elfogadta a választási eredményt és nemigen tett bármit is, hogy megbüntesse a rendszert.

Mindebből két következtetés lehet levonni: 1. a kelet-közép-európai államok eltávolodnak a nyugati demokráciáktól, és lehet, hogy visszacsúsznak Oroszország vonzáskörzetébe. Annak azonban alapvető kihatása volna a Nyugat számára. 2. Ha az Egyesült Államok nem tölt be következetes és erőteljes szerepet a demokrácia megvédésében, illetve előmozdításában, akkor annak az USA megfizeti az árát. Nem luxus, hogy legyenek demokratikus szövetségesek, sőt szükségszerű Amerika biztonsága és jóléte érdekében.

 

2. A világ szempontjából aggasztó, hogy Magyarországon haldoklik a demokrácia. Sőt a kommentár szerint már odáig jutottak a dolgok, hogy inkább múlt időben kellene róla beszélni. Még vannak szabad választások, de ezek már nem tisztességesek. Orbán Viktor oly mértékben a maga javára módosította a feltételeket, hogy a Fidesz a szavazatok 48 %-val jutott kétharmadhoz. A legjobban talán úgy lehet leírni azt, ami van, hogy diktokrácia (demokratúra – a szerk. megj.). Azaz gyakorlatilag egypártrendszer, ahol a vetélytársaknak nincs esélyük győzni. A legijesztőbb, hogy mindez milyen szélsebesen ment végbe. Ez részben a rossz gazdasági helyzeten, részben a balszerencsén múlt. Az emberek elűzték a gazdasági bajokért felelős szocialistákat, csak azt nem értették, mennyire veszedelmes Orbán, a maga tekintélyelvű hajlamaival. Az elit látta, csak nem tudta megállítani. 

A politikus azután gyorsan kimutatta a foga fehérjét. Mindent csak azért tett immár kormányon, hogy megszilárdítsa a saját hatalmát. De a helyzet csak ezután fordult igazán rosszra. Már ott tart, hogy a nyolcadikosoknak készült tankönyvben démonizálja a menekülteket. Soros pedig a nyíltan antiszemita propaganda célpontja lett. Magyarország nem fasiszta, de nem is nem fasiszta, a kettő között van. Ráadásul a jelenséget az egész világon meg lehet figyelni, amihez még hozzájön a migránsok által keltett riadalom. Ily módon az ellentétek már nem a bal- és jobboldal, hanem a kozmopoliták és a nacionalisták között húzódik, vagyis súlyosabb, mert a tét az identitás, ami még keményebb indulatokat vált ki, mint az ideológia. 

A legszörnyűbb azonban, hogy mindez bátorítja a világvége-szemléletmódot. Vagyis ha most nem győzöl, akkor oda a szeretett ország és ez azután még a legantidemokratikusabb taktikát is igazolja. A kutatók ezért mutatták ki, hogy a támogatókat nem zavarja Orbán diktatórikus fordulata. Azt csinálja, amit kell. Jópofa, hogy ha az országot elsőbbségét hirdeted, akkor az utolsó helyre rangsorolod a demokráciát. 

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A súlyos következményekkel járhat, hogy az Európai Parlament számára készülő jelentés szerint Magyarország jelentős mértékben megsérti az európai értékeket, ezért a dokumentum azt ajánlja, hogy a 7-es paragrafus alapján indítsanak eljárás az Orbán-kormány ellen. Vagyis néhány nappal a Fidesz győzelme után az EP Belpolitikai Bizottságában előterjesztett anyag immár konkrét formában tartalmazza, hogy a jogállam megszegése miatt Strasbourg szankciókra igyekszik kifuttatni az ügyet. A jelentéstevő, a holland Sargentini úgy fogalmazott: a demokrácia nem a többség uralmát jelenti, hanem azt, hogy tegyék lehetővé az eltérő vélemények kinyilvánítását is. Ám a képviselő utalt arra, hogy a legnagyobb frakció, a magyar kormánypártot is magában foglaló Európai Néppárt jó ideje megosztott a magyar kérdésben. Mindenesetre a tervezet úgy fogalmaz, hogy egyértelmű a veszély: Magyarország szembemegy az uniós alapértékekkel, majd felsorol egy tucatnyi területet, ahol ezt lehet tapasztalni.

A holland zöld képviselő különösen azt bírálta, hogy alaptörvényt immár hatszor módosították és szűkítették a bíróságok, valamint a sajtó mozgásszabadságát. A végkövetkeztetése az, hogy a magyar nép immáron nem bízhat az alapértékek érvényesülésében. A konzervatívokat leszámítva, a liberálisok, baloldaliak, illetve szociáldemokraták támogatják az előterjesztést. A kereszténydemokraták hozzáállása kétértelmű.

 

Le Monde

lm.png

Nem sokat késlekedik Orbán Viktor, hogy beváltsa a jóvátétel ügyében tett ígéretét: a kormányközeli Figyelő 200 fős listát hozott nyilvánosságra azokról, akikről úgy gondolja, hogy Soros György szolgálatában állnak. A névsorban vannak külföldiek is, mint a CEU osztrák professzora, Anton Pelinka, de akadnak olyanok, akik már nem élnek. Mint Léderer András, a Helsinki Bizottságtól rámutat, a Vajna-féle TV2 két nappal korábban már Soros zsoldosaiként sugárzott műsort a civil társadalom több képviselőjéről is.

A budapesti kanadai nagykövet úgy reagált: igen zavaró látni a hosszú listát a civil mozgalmak, egyetemek munkatársairól, újságírókról. A képviselet együtt sokakkal közülük évek óta szorosan együttműködik. A svéd nagykövetség vezetője roppant zavarónak minősítette, hogy egy folyóírat összeesküvőnek tüntet fel egy sor kitűnő magyart, aki nagy áldozatot hoz országáért és a demokráciáért. Ignatieff, a Közép-Európai Egyetem rektora úgy értékelte, hogy itt kirívó megfélemlítési kísérletről van szó. A kormány ugyanakkor nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a névsorban ugyanazok szerepelnek-e, akiket Orbán korábban Soros-zsoldosokként emlegetett. A hetilap közben azzal fenyeget, hogy további neveket tesz közzé.

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

A lap egyértelműnek tartja, hogy a Figyelő, illetve Orbán hívei a bírálók ellen akartak hangulatot kelteni, amikor a hetilap közzétette 200 tudós és emberi jogi aktivista nevét, mondván, hogy ők a „spekuláns emberei”. Mindössze négy nappal a választás után fokozódik a nyomás az ellenzékiekre. A Soros elleni uszítás évek óta folyik, bár február végén rövid időre leállították a hódmezővásárhelyi vereség hatására. A Fidesz képviselői, illetve jelöltjei szigorú utasítást kaptak, hogy semmiféle negatív, rágalmazó bejegyzést ne posztoljanak a befektetőről – jelentette az akkor még működő Magyar Nemzet.

 

Spiegel

der_spiegel.jpg

Heller Ágnes aggódik Magyarországért, mert Orbán Viktor szétrombolja a magyarok lelkét, de egész Európát is veszélyeztetheti. A filozófusnú fenntartja, hogy az ellenzék együttes erővel le tudta volna győzni a Fideszt, ehelyett azonban az ideológiai ellentétről vitázott. Ám ezt a vezetői majd megvitathatják a börtönben, a falon át morzézva. Biztosra veszi ugyanis, hogy Orbán beváltja a nemzeti ünnepen tett fenyegetését. Itt egy hataloméhes szörnyeteg működik, amely a végletekig viszi el a dolgokat. Heller úgy fogalmaz, hogy zsarnokságban élünk, amelyet négy évente megerősítenek. Tömeghatását a szélsőséges ideológia útján fejti ki, építve a rasszista nacionalizmusra, az ellenségképre, a fenyegetettség érzetére, a folyamatos harcra. Miközben Orbán a védelmező és megmentő. A nép lelkét gyűlölettel és félelemmel mérgezik meg.

A miniszterelnök szeretne az európai politika egyik vezére lenni, és ez ma már nem is tűnik képtelenségnek. Az orbánizmus olyan vírus, amelyre nem csak a magyar szabadságmehet rá, hanem minden, ami a Felvilágosodás örökségét alkotja. Szóval : Európa, vigyázz ! Nincs emberarcú orbánizmus.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Pintér Sándor nemigen tartja szükségesnek az ellenőrzést osztrák részről a közös határon, mert elenyésző azoknak a száma, akiket ily módon tartóztatnak fel. A határ többi részén sokkal több illegális bevándorló bejut Ausztriába. A belügyminiszter, aki 13 uniós tagállam szakminiszteri tanácskozására érkezett Bécsbe, úgy gondolja, hogy ha minden ország betartja a schengeni szabályokat, akkor szavatolni lehet a biztonságot egész Európa számára. Megerősítette, hogy a magyar kormány tavaly 1291 menedékkérőt fogadott be. Kijelentette, hogy a magyar hatóságok Szerbia felől teljesen lezárták a zöld határt, de másutt nem terveznek kerítést, mert sehol máshonnan nem fenyeget jelentős migrációs hullám.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A lap úgy ítéli meg, hogy a Visegrádi Csoport egyáltalán nem egységes, igazából több választja el, mint amennyi összeköti őket. (A négyek megosztják a németeket: az egyik oldal szemében elmaradottak és idegengyűlölőek, a másik számára a konzervatívok utolsó bástyáját jelentik a szabados modernnel szemben.) Magyarországot úgy mutatja be az összeállítás, hogy Orbán Viktor a maga elképzelésének megfelelőn átalakította a jogállamot. Így szinte a hatalom teljes egészében az ő ellenőrzése alatt áll. Azon kívül oligarcha-hálózatot hozott létre, az viszi el a közbeszerzések javarészét. A választás előtt azután megindult a rendszert bíráló civilekkel szemben, akik megmaradt ritka kivitelként még ellenállást tanúsítanak. Az unióhoz fűződő viszony rendkívül feszült. Ennek oka elsősorban a jogállam, de politikailag még kényesebb a menekültek kapcsán kirobbant viszály. 

A V4-ek közül az Orbán-kabinet ápolja a legszorosabb kapcsolatokat Oroszországgal. A miniszterelnök igencsak keresi Putyin közelségét. Kettejüket összeköti a pragmatikus érdekpolitizálás. Moszkva olcsón gázt szállít, illetve atomerőművet ad el, ily módon bebiztosítja befolyását. A magyar fél képes megvétózni a Kreml-ellenes európai megtorló intézkedéseket. Orbán a lehető legnagyobb előnyökre törekszik a kétoldalú együttműködésben, de anélkül, hogy kockáztatná a szakítást Brüsszellel vagy Washingtonnal.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák kormánykoalíció kisebbik pártját alkotó neonácik már hónapok óta keresik Orbán Viktor kegyeit, mert szeretnének nacionalista tengelyt létrehozni. Ennek megfelelően az FPÖ frakcióvezetője a Fidesz győzelme alkalmából küldött táviratban áradozik a „hatalmas sikerről“. Gudenus úgy értékeli, hogy az eredmény visszaigazolja a hagyományos értékek védelmében tett erőfeszítéseket, egyben jelzi, hogy az emberek a szuverén nemzetállamokból álló Európát akarnak. Az üzenet hangsúlyozza, hogy a két párt azonos eszményeket követ, főleg a hazafiság ügyében. A politikus, aki egyben a magyar-osztrák parlamenti csoport elnöke, reményét fejezi ki, hogy elmélyül a párbeszéd a Szabadságpárt és a Fidesz között. A jelentés megjegyzi, hogy a kisebbik kormánypárt miniszterei az utóbbi hónapokban ingajáratban közlekedtek Budapest és Bécs között. A pártelnök látogatását most készítik elő. Ugyanakkor az Európai Néppártban erősödik a bírálat Orbánnal szemben, aki azonban aligha távozik a saját jószántából. De lehet, hogy már azon dolgozik, hogy átlép a francia Nemzeti Frontot, illetve az olasz Ligát tömörítő frakcióba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8113831446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aquaticus 2018.04.13. 09:46:33

Azt hiszem, hogy a Jobbik a bájos és kedves Heller Ágnes vezetésével végre igazi tömegpárt lehetne. Örülnék, ha bimbózó kapcsolatuk kiteljesedne!

FCUK20 2018.04.13. 11:25:50

@aquaticus: Heller olyan a Jobbikkal, mint anno az SZDSZ volt az MSZP-vel:
hanyatt fekszik, és várja, hogy a másik tegyen, amit akar. ja, széttett lábakkal, persze.

az ember gyomra felfordul, mondjuk ehhez a Jobbik nem is kell, elég Heller látványa :)

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.13. 15:47:27

@FCUK20: Ha annyit letettél volna az asztalra mint Heller akkor neked is lehetne szavad, de igy még hangod sem. Ezt úgy mondom, hogy Heller Ágnes nem a szivem csücske.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.13. 15:50:01

@aquaticus: Heller Ágnes nyugaton is ismert és elismert filozófus. Bár nekem lenne ilyen ép az elmém mint neki ennyi idős korban. Mondom ezt úgy hogy elmúltam 65 éves. Szóval fanyalgók még alkossatok, hogy bírálni tudjatok.

aquaticus 2018.04.13. 19:53:23

@kublerek: Igazad van, mert abból megélni (néhány komoly irányváltással..), hogy ismerte Lukács Györgyöt, valóban komoly teljesítmény. Ha lesz időd, vesd össze az okosságait a tényekkel és kezdj el sírdogálni. Tegnap láttam Kálmán Olgánál, hát hajmeresztő... Az általa lenézett "falusiak" sokkal realistábbak és ezred annyira gőgösek....
Az meg hogy ki elismert... Elena Ceausescu több nyugati elit egyetem díszdoktora volt...

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.13. 19:58:52

@aquaticus: Elenának volt diszdoktorija de nem volt elismert nyugaton. de egyébként egyetértek veled

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.13. 20:37:41

@aquaticus: "Elena Ceausescu több nyugati elit egyetem díszdoktora volt... "

Putyin meg a Debreceni Egyetem díszpolgára. Nem csodálkoznék, ha ugyanúgy végezné.

Európai téridő 2018.04.13. 21:45:40

Látszik, hogy Firkásziában és egyéb fórumokon sem tilos a csűrés-csavarás. Ez az olasz nevű bongyor holland hölgy kapitális marhaságokkal indokolja demokráciáról kialakított álláspontját, a WP alulmúlja még önmagát is, az uniós alapérdekeket alapértéknek állítják be, és a többi marhaságot is rogyásig ismételgetik, hátha attól azok igazak is lesznek, stb., stb.

boriska11 2018.04.13. 23:46:06

Tán' csak a "piócás ember" segíthet!

sakkosfx 2018.04.14. 01:36:31

Érdekes módon a Magyar nép nyomorban tartása és átverése nem tűnik fel egyetlen hatalomnak sem! Ezt nevezik cionista átverésnek! Előre meg egyeznek ki mit fog kifogásolni, hogy újra átverjenek! Az átverős népnek azt sem szabad elhinni amit kérdez!
süti beállítások módosítása