B1 blogcsalád



Karácsony, Szigetvári, Vona és Gyurcsány az ellenzékről, összefogásról, elszámoltatásról

2018. április 03. - Mr Flynn Rider

Négy ellenzéki vezetővel is jelent meg interjú a mai lapokban. A legrelevánsabb válaszokat válogattuk össze. 

Lesz-e összefogás? Lépnek vissza más pártok, jelöltek javára?

Szigetvári Viktor: A szavazók egy dolgot várnak el: hogy a lehető legtöbb helyen egy jelölt legyen. Amikor az LMP azt mondja, hogy azért nem lép vissza budapesti körzetekben más ellenzéki pártok javára, mert a Jobbik nem csatlakozott, akkor az szerintem súlyos hiba.

Vona Gábor: Önállóan indulunk, sem erkölcsi, sem taktikai okokból nem tartjuk helyesnek a koordinációt, nagyon rossznak tartom, hogy a baloldali pártok vagy akár bizonyos szereplők túltolják a kérdést, mert csalódás lesz a vége. Láttuk, hogy az V. kerületben, ahol nincs is szükség a Jobbikra, a baloldali pártok képtelenek megegyezni. (…) A szavazóbázis annyira heterogén, hogy nem várhatjuk el tőlük, hogy egy irányba lépjenek. Vannak törzsszavazók, csalódott fideszesek és csalódott baloldaliak. Nekünk ezt a közösséget együtt kell képviselni. Sok esetben, ha visszalépnénk, lehet, hogy a Fidesz jelöltjét segítenénk.

Gyurcsány Ferenc: Mi 61 helyen léptünk vissza, ez messze a legtöbb az ellenzéki oldalon. Azoknak a pártoknak van ebben adósságuk, akik eddig csupán 1-2-3 helyen léptek vissza. Mi hoztuk a legnagyobb áldozatot, egyoldalú lépéseket semmiképp nem fogunk már tenni. (…) A főbb politikai kérdések eldőltek a térképet nézve. Az LMP, a Momentum és az Együtt a mai tudásunk szerint egy választókerületet sem tudnak nyerni, de több helyen meg tudják akadályozni a baloldali győzelmet. Az ő felelősségük, hogy ne akadályt jelentsenek a demokraták sikere előtt. De nem látok bele a kártyáikba. 

Szigetvári Viktor:  Minden ellenzéki pesszimizmussal szemben még mindig látom az esélyt arra, hogy 2018 áprilisában a Fidesz hatalmát megtörje az ellenzék, és ez nagy dolog. Mert ehhez az esélyhez kell a Fidesz összes hibája, a választók kiábrándultsága és az is, hogy az ellenzéki pártok minden gyengeségükkel együtt képesek legyenek alternatívát nyújtani.

Vona Gábor: Én nem Karácsonnyal akarok vitázni, nem őt akarom leváltani, hanem Orbán Viktort. 

Karácsony Gergely: A Jobbikkal való összefogósdi nagyon rossz irányba ment, mert együttműködés nem jött létre, közben pedig sok jó szándékú balliberális értelmiségi nem vette észre, hogy amit csinál, azzal elbizonytalanítja, összezavarja a választókat. Ez életveszélyes. (...) Megjegyzem, én voltam az első még 2011-ben, aki legitim eszköznek tartotta a Jobbikkal való technikai koalíciót az alkotmányos korrekció érdekében.

Ki győz a választáson, április 8-án?

Szigetvári Viktor: Ha a Jobbik hajlandó lett volna átfogó megállapodást kötni az ellenzékkel, akkor még azt is elképzelhetőnek tartottam volna, hogy a Fideszt egyharmad környékére szorítsuk vissza. Optimista csak azért vagyok, mert mindenütt, ahol járok az országban, az elégedetlenséget látom a választók többségénél. Kérdés, hogy az elégedetlenséget mandátumra tudják-e váltani az ellenzéki pártok. (...) A hódmezővásárhelyi választás üzenete, hogy le lehet váltani a Fideszt. Szerintem elérhető az is, hogy abszolút kisebbségbe szorítsuk őket, vagyis kevesebb mint 50 százalék legyen a parlamenti képviselőik aránya a következő ciklusban. 

Vona Gábor: De a fő kérdés az, hogy az országgal mi lesz. Baljósnak látom Magyarország jövőjét. Ebben a kormányban már nincs önreflexió. De én hiszek a győzelemben. Április 8-án politikai áttörés lesz. Erre készülök és a kormányzásra. 

Karácsony Gergely: (...) Fidesz megosztó és megfélemlítő politikája, illetve a visszalépések és az átszavazások miatt kiszámíthatatlan, mi történik majd. (...) Politikusként nem jósolok mást: magas részvételt és a Fidesz bukását. (...) Ha sokan elmennek és a szavazatok koncentrálódnak, akkor a Fidesznek vége. (...) A Fidesz-kormányzásnak legalábbis vége. És ha elveszítik a választást, úgy egymásnak esnek, hogy a ma ismert Fidesz felrobban. (...) Attól nem tartok, hogy a Fidesznek kétharmada lehet, ezen szerintem túlvagyunk. De az ideális forgatókönyvhöz hozzátartozik, hogy a Jobbikkal együtt pedig kétharmados többsége van a baloldalnak, ami azt jelentené, hogy le lehet bontani azt a közjogi ketrecet, amelyet a Fidesz felépített saját hatalmi érdekei védelmében, az ellenzék lehetőségeinek megnehezítésével. A Jobbikkal való közös kormányzást tehát kizártnak tartom, korlátozott mandátumú, a jogállamiságot és a tisztességes versenyt helyreállító együttműködést tartok lehetségesnek.

 

Milyen állapotban van az ország? Mi lesz április 8-a után? Lesz-e elszámoltatás?

Vona Gábor: Csábító lehetőség a NER rendszerét nem leváltani, hanem beleülni, de mi a rendszer ellen küzdünk. A rendszerrel nem az a baj, hogy Orbán Viktor áll az élén, és nem Vona Gábor, hanem az, hogy az egész rossz, rosszul érzik magukat benne az emberek – azok is, akik benne vannak -, és menekülnek a fiatalok. Engem az motivál, hogy Magyarországot sikeressé, jó országgá tegyük, ahol az emberek boldog életet tudnak élni, de ez a rendszer alkalmatlan erre. Miután a Fidesz nagyon sok mindent megtett, amit 2010-ben a Jobbik is meg akart, élőben láttuk, hogy mennyire balul sült el.

Gyurcsány Ferenc: Kétfajta elszámoltatás van. Az egyik a politikai, ezt választásnak hívják. A másik az igazságszolgáltatás. Egyik sem elégtétel. Az igazságszolgáltatás nem népítélet, nem lehetnek népbíróságok. Velünk szemben egy nagyon érvényes követelése lehet a választóknak: teremtsük meg azt a független igazságszolgáltatást, ami a bűnt üldözi, nem pedig a kormánypárt ellenfeleit, és nem is a kormánypárt bűneit takargatja. (…) Négy- vagy ötpárti parlament lesz attól függően, hogy az LMP bejut-e (Fidesz, Jobbik, MSZP, DK és LMP). 

Karácsony Gergely: Három dolgot emelnék ki :(...) Elfogadnánk egy antikorrupciós csomagot: létrehoznánk a korrupcióellenes ügyészséget, átalakítanánk az átláthatósági szabályokat, ezek készen állnak. A második a nemzeti érdekkel ellentétes nemzetközi szerződések felmondása: Paks2 biztosan ilyen. A harmadik egy szegénységellenes program, különös tekintettel a gyermekszegénység felszámolására.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5313802060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2018.04.03. 22:01:17

Elbeszélnek egymás mellett. Az elég nagy baj hogy legalább a baloldal nem volt képes közös jelöltekig jutni. A szociknál a farok csóválja a kutyát (Karácsony) tisztára mint az SZDSZ. Mintha szeretnék a szocik az önsanyargatást.

Vonánál esetleg felmerülhet egy fidesz-koalíció lehetősége?
süti beállítások módosítása