B1 blogcsalád



Süddeutche Zeitung: Orbán börtönben végezheti a választások után

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. április 03. - Szelestey
  • Ha veszít, börtönbe kerülhet a kormányfő és a haveri kör;
  • A Fidesz ráerősített a migránsellenes heccelésre, majd meglátjuk, milyen eredménnyel, mert a lakosság kezd ráunni a süket dumára. A politikus ugyanakkor hős a nemzetközi szélsőjobb számára;
  • A magyar gazdaság tud eredményeket felmutatni, csak éppen sokan maradtak az út szélén és kétséges, hogy uniós források nélkül meddig tart a langymeleg helyzet.

orvit.jpg

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A szürke eminenciás hadjárataként ad hírt a legnépszerűbb német újság arról, hogy Simicska Lajos korrupcióval vádolja Orbán Viktort. Kettejük közt az egykori barátság a legkeményebb ellenségeskedésbe fordult és az üzletember veszélyeztetheti akár a Fidesz újraválasztását is. Ehhez jól jön a miniszterelnök egykori éceszgéberének a sajtóimpérium. A Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió bombázza a polgárokat a kormányfő birodalmának hatalmi visszaéléseiről és nepotizmusáról szóló jelentésekkel. Legyen szó Semjén Zsolt ingyenes svédországi vadászatáról, egy államtitkár offshore-számlájáról, valamit arról a hírről, hogy az FBI pénzmosó hálózat nyomára bukkant és a szálak a legfelső szintig vezetnek. A legnagyobb hullámokat azonban az Elios-ügy kavarja, amely a többi botrányhoz kapcsolódva bőségesen gondoskodik robbanóanyagról. Olyan kép rajzolódik ki az emberek előtt, hogy itt egy klikk szégyentelenül megszedi magát. Lásd Mészáros Lőrincet, a nemzet legtehetségesebb gázszerelőjét.

A kegyencek hálója telepedett rá az országra, és ha Simicska ez ellen harcol, akkor azért meg kell jegyezni, hogy annak idején ő maga is fonta a szálakat. Jócskán kaszált az építési közbeszerzéseken, közreműködött abban, hogy a sajtóban elnémítsák a bíráló hangokat, illetve hogy a 2002-es kudarc után 8 évvel Orbán dicsőségesen vissza tudjon térni. A törés alighanem azért következett be közöttük, mert a politikus úgy vélte, már túl nagy lett az útitárs befolyása. Simicska jelenleg a Jobbikot támogatja, ám Orbán az állami sajtóban nem reagál a korrupciós gyanúsításokra, hanem gerjeszti a félelmet az olyan külföldi hatalmasságokkal szemben, mint Soros. Úgy tűnik, már kezd derengeni számára, hogy vereség esetén nem csupán az uralmat veszíti el, hanem börtönben végezheti. Simicska azzal fenyeget, hogy az utolsó pillanatban hatalmas bombát robbant.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Kleptokraták vannak a kormányrúdnál a kelet-európai reformállamokban és ők uniós pénzekből igencsak erőteljesen táplálják a korrupciót. Mert igaz a régi mondás, hogy a hatalom korrumpál, ami azután az abszolút hatalomra abszolúte áll. Nemzetközi kutató intézetek, valamint a független sajtó anyagai Oroszország, Törökország és Magyarország kapcsán  utalnak arra, hogy kifejlődött a kleptokrácia. Itt olyan uralmi formáról van szó, amelyben a fölül lévők önkényesen rendelkezhetnek az alsóbb rétegek vagyonával, jövedelmével – ők a klientúrájukkal együtt utóbbiak rovására gazdagodnak meg. 

Nagy különbség van azonban Moszkva és a Visegrádi Csoport között, mivel utóbbi az utóbbi 11 évben 150 milliárd eurós EU-támogatáshoz jutott. Ezek a pénzek fontos szerepet töltöttek be az infrastruktúra fejlesztésében, ám egyúttal, megfelelő ellenőrzés híján, hatalmas lökést adtak a korrupciónak. Kitűnően bizonyította ezt a minap az FAZ jelentése az MNB felfoghatatlan üzelmeiről, vagyis hogy a jegybank tetszése szerint vitt ki hatalmas összegeket kétes alapítványokba. A kampányhajrában szinte nap mint nap bukkannak fel újabb és újabb vesztegetési ügyek. Márki-Zay Péter azt mondja, hogy ma a Fidesz a maffia. A csömör fokozódik az urambátyám-rendszer miatt, de aligha valószínű, hogy vasárnap megismétlődik a „hódmezővásárhelyi csoda“.

 

Bild Zeitung

unnamed_7.png

Orbán Viktor a menekültek elleni uszítással akar jó pontokat szerezni a választóknál a jövő vasárnap előtt. Ezt bizonyítja, hogy a kormány propagandájaként rakták ki az egész országban, buszmegállókban, hirdetési felületeken azt a fényképet, amellyel megint csak a migránsok ellen heccelnek. Bár a zászló szinte bizonyosan a Fidesznek áll, a miniszterelnök még jobban felerősíti a hangot a menedékkérőkkel szemben. Ami érdekes, hogy a szóban forgó posztereken nincs választási jelszó, nem szerepel rajtuk egyetlen párt logója sem, ellenben ott áll a szöveg, hogy a kabinet tájékoztató anyagáról van szó, megtoldva a címerrel.

 

Wall Street Journal

wsj_logo_jo.jpg

A magyar választás meg fogja mutatni, milyen politikai hatása van a bevándorlás kérdésének. A jelek szerint Orbán Viktort, Európa vezető migránsellenes politikusát negyedszer is győzelemhez segítik a szavazók. A miniszterelnök azzal kampányol, hogy folytatja az erőteljes védekezést, óvja a határokat és a kultúrát a Közel-Keletről és Afrikából induló tömegek beözönlésétől. Jelen állás szerint a jogosultak nagyjából fele támogatja a Fideszt, a többiek megoszlanak az ellenzéki erők között. Azaz ezúttal a kormánypártnak nem lesz kétharmados többsége. A migránellenes álláspont Orbánt egyfajta hőssé tette a nacionalisták nemzetközi táborában, idehaza viszont egyre kevesebbet hoz a konyhára. A riválisok többsége elfogadja a bevándorlás korlátozását, azon kívül erőteljesen csökken az illegális határátlépők száma

Ebben a helyzetben ütött be Hódmezővásárhely, hiába hirdette a hatalom, hogy Márki-Zay le akarja bontani a kerítést. Krekó Péter szerint a Fidesz már nem tud rugalmasan alkalmazkodni, immár a csapból is a migráció folyik. Csakhogy a korrupciós vádak kezdik eluralni a közbeszédet, ám pl. az OLAF Tiborcz-féle jelentésére a miniszterelnöki hivatal úgy reagált, hogy nem találták a nyomát semmiféle visszaélésnek. Orbán ugyanakkor elégtételt ígér támogatóinak a választások utánra.

 

Politico

pol.png

Orbán Viktor az illiberális demokrácia bajnokakét, illetve migráció keményvonalas ellenfeleként széles körben abszolút esélyesnek számított a választás előtt, csakhogy a kampány meglepően feszültnek bizonyult és sok-sok sérüléssel járt számára. Kémvádak, hamis hírek, kiszivárogatások, korrupciós botrányok jellemezték. Ezek sosem estek messze a kormány által indított támadásoktól, amelyek célja az, hogy meghurcolják Soros Györgynek, Orbán liberális indulásának támogatójának a nevét. A választási törvényt ugyan a Fidesz alakította ki és a párt ellenőrzi a sajtó javarészét, ám az intenzív választási hadjárat feltárta, mennyire fél a vereségtől a miniszterelnök. Azt persze még sok ellenfele sem hiszi igazából, hogy le lehet győzni, ám a kampánykudarcok ráerősítettek az ellenoldal reményeire, hogy ti. legalább meg tudják gyengíteni, ha mindenhol a legerősebb kihívó mögé állnak be a Fidesz jelöltjével szemben. A kormánypárt számára szóba sem jöhet a vereség. A korrupciós ügyekből az következik, hogy ha kénytelen feladni a hatalmat, akkor Orbán szövetségesei hosszú börtönbüntetésre számíthatnak, de lehet, hogy maga a miniszterelnök is kényelen lesz szembenézni ezzel az opcióval. 

 

New York Times/Reuters

unnamed_9.png

A magyar gazdaság ugyan jól alakul, az orbáni közgazdaságtan, az orbánomics azonban jó pár embert az út szélén hagy a legelesettebbek közül. A cikk emlékeztet arra, hogy a választás előtt a hivatalos propaganda nem győzi kürtölni a nagyarányú növekedést és az egyre nagyobb béreket, ám nem sok figyelmet szentel azoknak, akik a közmunkaprogramban dolgoznak, azaz megrekedtek az egyre nagyobb szociális megosztottság rossz oldalán. A kormányfőt ugyan széles körben elismerés övezi, amiért fenntartható pályára állította az állam pénzügyeit, ám a fellendülésből messze nem mindenki profitál. Az egységes adó és a társadalmi juttatások csökkentése az új középosztály kialakítását veszi célba, azaz mind jobban szélesedik a szakadék a gazdag és szegény között. Utóbbiak közé tartozik az a 48 éves, kétgyermekes, hosszúhetényi férfi is, aki azt mondja a riportban, hogy a feleségével együtt annyit keresnek, hogy nem kell guberálniuk, de egyik napról a másikra élnek. A lányuk viszont anyagi megfontolásokból külföldre költözött. A feleség ezzel együtt azt ígéri, hogy a Fideszre fog szavazni, mert tart a gazdasági bizonytalanságtól, illetve a bevándorlástól egy esetleges új hatalom alatt.

A közmunkások bérét tavaly befagyasztották, így ők nem részesülnek a jövedelmek kétszámjegyű emelkedéséből. A lépés célja az volt, hogy az érintetteket a versenyszféra felé tereljék, de ennek nem sok hatását látni, miután az érintettek többsége alacsony végzettségű. Kutatások igazolják, hogy az adórendszer legnagyobb haszonélvezői a legtehetősebb, gyermektelen dolgozók. A GKI pedig arra világított rá, hogy a CSOK megint csak a gazdag családoknak kedvez leginkább. A másik oldalon 2010 óta csaknem egymillió nincstelen keresete egyfolytában csökken. Az egy főre jutó GDP-t tekintve Magyarország áll a legrosszabbul a térségben. Az egyik legfrissebb felmérés azt támasztja alá, hogy a megkérdezettek többsége úgy érzékeli: anyagi helyzete nem javult az utóbbi években. És csak kevesebb, mint a harmaduk gondolja, hogy ez kedvezően változik a következő időszakban. Mellesleg a fő téma a migránskérdés, mert az emberek biztonságra vágynak. Závecz Tibor szerint az ellenzéknek nem segít a belső marakodás sem.

 

FT

financial_times.jpg

Félévszázad után új formában jelentkezik a Nyugaton az antiszemitizmus, és a kommentár a kérdés összetettségét Orbán Viktor kapcsán mutatja be. Úgy értékeli, hogy a magyar vezető alig kódoltan adagolja a zsidóellenességét, de ezzel együtt valószínűleg megnyeri a választást. A jelenség annyiban emlékeztet a régi időkre, hogy a zsidókat egy nemzetközi árnyékhatalom embereinek festi le, ám összekapcsolódik egy szélesebb küzdelemmel az iszlám és Izrael ügyében. A szélsőbal számára a fő ellenség a zsidó állam, a szélsőjobb szemében viszont az iszlám, amelyet a terrorizmussal és a tömeges bevándorlással azonosít. Orbán pár napja olyan beszédet tartott, amely tele volt antiszemita szóképekkel. Kampányában a mumus Soros György, aki ellen az a fő vád, hogy el akarja árasztani az országot muzulmán menekültekkel. Hogy Orbán kerítést építtetett a határon, az az amerikai és a európai szélsőjobb hősévé emelte. Az izraeli kormányfő, aki tavaly szívélyes látogatást tett Budapesten, szintén ellenséges Sorossal szemben, és Európa iszlamizálásával vádolja az üzletembert.

Nagyon sok olyan szélsőjobbos akad, aki rajongója mind Orbánnak, mint Izraelnek. Azt mondják, hogy a közös ellenséget a radikális iszlám jelenti, amely az igazi fenyegetés az európai zsidók számára. A zsidókat ugyanakkor épp a szélsőjobbos “támogatás” aggasztja. Le Pent pl. nem engedték oda a napokban, amikor csatlakozni akart egy idős túlélő asszony meggyilkolása miatt szervezett tüntetéshez. Ugyanilyen kétértelműség jellemzi Trumpot is, de Izrael sokkal jobban kijön vele, mint Obamával. A lényeg, hogy a szélsőbal és szélsőjobb között vannak olyan hasonlóságok, amik miatt mindkettő táptalajul szolgál az antiszemitizmus számára. A kapcsolatot az adja közöttük, hogy mind a kettő előszeretettel pártolja az identitás politikát. A szélsőjobbosok úgy gondolják, hogy ők a fehér kultúráért harcolnak az iszlám ellenében. Az identitás politika eredendően illiberális, mert csoport- identitást kényszerít az emberekre, jóllehet egy liberális társadalomban mindekire rá kellene azokra hagyni, hogy minek tartja magát. Az pedig változhat az idők során. A zsidók és a muzulmánok érdekeit úgy lehet a legjobban megvédelmezni, ha egyenlő polgárokként kezelik őket, beleértve, hogy a törvény alapján mindkettőt azonos védelem illeti meg. Vagyis az identitás politika fenyegetés, jöjjön az akármelyik oldalról is.

 

NZZ

nzz.jpg

Orbán gazdasági sikereiről lehet vitatkozni – írja a lap, elismerve, hogy a legújabb adatok kedvezőek, legyen szó a növekedés üteméről, a munkanélküliség visszaszorulásáról vagy a 10 %-os reálbérnövekedésről. Ám a hivatalos derűlátást érdemes egybevetni azzal, hogy az egész térség fellendülést él át, köszönhetően az olyan külső tényezőknek, mint hogy robog a német, illetve a világgazdaság, azaz a hazai feltételek csak kevéssé számítanak. Azon kívül a hatalom idő előtt rengeteg uniós pénzt hívott le, ami nagyjából 3 %-kal lendíti fel a GDP-t a választás előtt. A hátrány ugyanakkor az, hogy ugyanezek a források hiányoznak majd 2019-22 között. Azaz, ha nem sikerül új alapokat találni, akkor megtörik a lendület. Továbbá javult a helyzet a munkaerőpiacon is, de ez is csupán feltételesen a kormány érdeme. Sok százezren vándoroltak ugyanis ki, arról nem beszélve, hogy a közmunkások, akik gyakorlatilag kénytelenek ingyen dolgozni a településeknek, nem szerepelnek az állástalanok statisztikáiban. Ugyanakkor bizonyos ágazatokban és körzetekben már nincs elegendő munkáskéz.

A politika javára kell írni a társasági jövedelemadó és társadalmi járulékok csökkentését. Sikerült egyenesbe hozni az államháztartást is, igaz, ennek ára a sok különadó volt. Mindent egybevéve 2018 után kemény időszak következhet Orbán Viktor számára. Nagy próbatétel előtt áll a gazdaság, hiszen elapadnak az uniós támogatások, nőnek viszont a bérek. Az elemzés annak kapcsán jelent meg, hogy a lap külön riport számolt be a magyar fejlődést kísérő egyenlőtlenségekről.  Kecskemét pl. igencsak előreszaladt, hála a Mercedesnek, bár azt még Orbán Viktor is szóvá teszi, hogy az ottani autógyárban a bérek a német szint ötödét teszik ki, pedig a termelékenység még magasabb is, mint a német anyacégnél. Messze nem megy ilyen jól viszont Pécsnek. A  Kereskedelmi Kamara ottani vezetője azt mondja, hogy a nyugati cégek kizsákmányolják az országot. Nagy profitot kaszálnak, adót alig fizetnek, és a keresetek nyomottak. Vagyis nem lehet cél, hogy a régiók rabszolgamunkát végezzenek a külföldi konszernek számára. Inkább a tudáson és innováción alapuló gazdaságot kellene fejleszteni. VAgyis mindent egybevéve azt látni, hogy a magyar gazdaság a vártnál csak lassabban képes felzárkózni, bár azért vannak szerencsés körzetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1713801710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2018.04.03. 07:37:49

Narancstrollseregletnek még nem kezdődött el a munkaideje.Nagyon mellényúlt a csüngőhasú gazdi sorosmigráncsozással.

szárny 2018.04.03. 08:08:26

Én sokkal kíváncsibb vagyok nyolcmillió magyar véleményére, mint nyolc liberális külföldi újságéra. Mert számomra a nyolcmillió magyar a releváns, és nem a nyolc kozmopolita. És megkockáztatom, hogy a nyolcmillió is így van ezzel, és ez a választás eredményén is látszani fog.

sZulamith 2018.04.03. 08:29:45

A hatalmon levő kormány tagjainak érdeke Orbán Viktor megtartása. ( meg is tesznek érte mindent). Az Ő számára a hatalom a lényeg, tagjainak meg a gazdagodás, miközben, pár kivételtől eltekintve, lenézik.

A börtönt kizárnám, mert vannak ott okosok is, gondoskodnak arról, hogy ne legyen alapja. A bosszú az alattomos buta emberek módszere. Nyugati demokráciában erről nem hallani.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.04.03. 08:46:46

@szárny: "a választás eredményén is látszani fog. "

A választás eredményén látszani fog, hogy a csúti geci milyen ügyes a választási csalásban.

aquaticus 2018.04.03. 09:01:38

Azért van egy hangyányi különbség... 2010-ben az volt a fő gondunk, hogy csődbe megy az ország, most meg Semjén rénszarvasa...
Ha visszajönnek a ballibek, akkor majd legalább újra komoly problémákkal foglalkozhatunk...

morpho 2018.04.03. 10:13:15

@szárny: A nyolc millió magyar szavazónak semmi köze ahhoz, hogy Orbánt milyennek ítélik meg külföldön. Putyinnak is hatalmas támogatottsága van, mégsem szeretik túl sokan Orbánon kívül...

Európai téridő 2018.04.03. 10:28:19

Ez az OV börtönnel való "fenyegetése" azért kicsit erős. Keller Lászlónak és Budai Gyulának sem jött össze ez a fajta elszámoltatósdi.

morpho 2018.04.03. 10:49:29

@Európai téridő: Szerinted Orbán mindent törvényesen csinált?

sZulamith 2018.04.03. 13:31:09

@aquaticus: Azért nem volna baj, ha fegyverek nélkül mutatnánk meg, hogy ki is az úr. A rendszerválást t kivéve, fegyverrel védtük meg az igazunkat. Jobb helyeken ezt a választók döntik el.

ebella 2018.04.03. 15:37:47

Én azt már régen mondom. Amennyit ártott a magyaroknak, a legkevesebb az öt év kurtavas.

ebella 2018.04.03. 15:39:21

@Európai téridő: Ha az akarat megvan, nincs gond. A bűn az megvan. A maszop meg a kiszfiúk egymást nem is akarták börtönbe juttatni. Ugyanabból az alomból jöttek.

Európai téridő 2018.04.03. 19:06:49

@morpho: Ezt a független magyar bíróság dolga megítélni, ha befogad ilyen beadványt.
@ebella: Hát, valami tennivalót hagyni kell a bírói hatalmi ágnak is, vagy hagyni a fenébe a dolgot.

morpho 2018.04.03. 19:42:12

@Európai téridő: Azt kérdeztem, hogy szerinted!

Európai téridő 2018.04.03. 21:48:10

@morpho: Szerintem OV börtönbe való voltával példálózni egy patinás német napilapban, az már azért túllép egy szintet.

morpho 2018.04.03. 22:10:28

@Európai téridő: Te tényleg képtelen vagy válaszolni egy kurva egyszerű kérdésre? Az a baj pubi, hogy aki 11 óra alatt nem tud válaszolni egy ilyen egyszerű kérdésre, az tőlem azt ír, amit akar.

Pista Sagemono 2018.04.03. 22:27:12

A nyugati sajtó munkatársai a börtönt emlegetve a hazájukban szokásos, jogrendszerből indulnak ki Így érthető a feltételezés hogy akire bizonyítható a hatalommal vagy előnyt segítő törvények alakításával torzítja a szabadpiacot azt etilélhetik. A kormány dolga minden állampolgárról gondoskodni. Ennek elmulasztása már felvet erkölcsi alkalmassági kérdéseket. Mindenütt megvan a melós aki termel a létra alsó fokán, de ez nem jelentheti a létra tetején levők extra kiváltságait. Erre alkalmazzák a többkulcsos adórendszereket extra szolidaritási adót stb.
A kinti parlamenteknél számtalanszor volt már a közpénzek magáncélra használatának esetén lemondás vagy büntetés.
Szóval erkölcsileg áll a zászló.
Kérdés van e itthon vasprefektus aki a törvény betűje és nem érzelmi alapon dönt.(ami helytelen, de emberi)
Független ügyészség és független bíróság esetén ez megvalósítható lenne.
Bár mint látjuk a 2/3 birtokában sem született meg az ügynökakták feltárása a nyilvánosság felé.
Persze hisz a többség együtt ült a kiszben, vagy a Mszmp gyűlésen.
Ezeknek ki kell halniuk, és ez idő kérdése.

Willkommenskultur 2018.04.03. 23:59:03

Mióta írnak a német újságokba magyar cikkeket?

Willkommenskultur 2018.04.04. 00:00:33

@Európai téridő: "Szerintem OV börtönbe való voltával példálózni egy patinás német napilapban, az már azért túllép egy szintet."

Szelestyei nyomán....aki elfelejtette berakni a linket az eredeti cikkre.

Bolshevik 2018.04.04. 00:29:45

@Pista Sagemono: "Erre alkalmazzák a többkulcsos adórendszereket extra szolidaritási adót stb."

Valahogy Magyarországon mégis úgy alkalmazták, hogy ha átlagosan kerestél, akkor burzsuj geci voltál akitől el kell venni. Köszi nem.

Bolshevik 2018.04.04. 00:38:26

"Azon kívül a hatalom idő előtt rengeteg uniós pénzt hívott le, ami nagyjából 3 %-kal lendíti fel a GDP-t a választás előtt."

És minden évben 3-4%-kal TÖBBET hívott le, mint az előző évben? Mert különben a GDP _NÖVEKEDÉST_ ez nem magyarázza.

Értitek, ha MO teljesítménye 100X, és lehív még 3X-et, akkor MO teljesítménye így 103X, és akkor mondhatjuk, hogy a lehívás miatt nőtt 3%-ot.

Na de jövőre, ha további 3%-ot akar nőni, akkor nem hívhatja le csak ugyanazt a 3%-ot, mint tavaly, mert akkor nem lesz növekedés (tavaly is 103X, idén is 103X, az nem növekedés). Tehát jövőre már 6%-ot, majd 9%-ot, stb kell lehívnia, hogy az évi 3%-os növekedést tartsa.

Ez viszont lehetetlen, tök nyilvánvalóan nem duplázhatja, triplázhatja meg az EU támogatásokat évről évre. Úgyhogy ez a "csak az EU segélyek miatt nő a gazdaság" egy jó nagy faszság.

Bolsi Buster 2018.04.04. 00:40:34

Engem amugy az se zavarna nagyon, ha a valasztas uta Semjen raengedne a REMszarvascsordajat a korutra, aztan Rogan helikoptererol legeppuskazna mindet.

Sot, talan ez lenne a megfelelo jelzes a lippsiknek, hogy tudjak hol a helyuk.

sakkosfx 2018.04.04. 00:50:52

Ennyire még senki nem cseszett ki a Magyar néppel mint Orbán! Valahogyan csak meg kell hálálni! Ha nem mással akkor legalább ne szavazzunk nyomorban tartónkra!

sakkosfx 2018.04.04. 00:51:40

Ennyire még senki nem cseszett ki a Magyar néppel mint Orbán! Valahogyan csak meg kell hálálni! Ha nem mással akkor legalább ne szavazzunk nyomorban tartónkra!

Larry Silverstein 2018.04.04. 00:58:02

@Bolshevik: A novekedes onmagaban nem annyira nagy dolog

Novekedett a gazdasag a Megyo ciklusban is, de akkor mar az allamadossag erosebben nott mint a gazdasag, azaz az nem volt fenntarthato, most meg igen.

A Ferko ciklusban meg beallt minden, meg a valsag elott, aztan a valsagot is megszivtuk.

Ami jo az az hogy a serulekenyseg nagyot csokkent, kicsi a kulfoldi kitettsege az adossagnak.
Nem privatizalnak hanem noveik az allam vagyonat.

Masszivan pozitiv a kulker tobblet. Masszivan nő a turizmus.

GIGA beruhazasok valosulnak meg: Paks, 4es metro, 3mas metro, Liget, Varbazar, Stadionok, Kisvasutak, szuperkorhazak, utepitesek, hidepitesek

A komaromi uj hidat mar kb. 20 eve igergetik a helyieknek, a 7vegen a sajat szememmel lattam hogy betonozzak a buvarok az alapot, 2 ev es kesz.

"kedvezmenyes" devizahitelek helyett megfizethető forintkamat

munkaerőhiány miatti realberemelkedes, sokkal több SZJA adófizető miatt egészségesebb közteherviselés

Azaz az előnyök sokkal nagyobbak szerintem, mint a hatranyok ezzel a kormannyal.

Jakab.gipsz 2018.04.04. 01:43:33

A sátáni Soros, végzi börtönben, a választások kimenetlétől, függetlenül !

Remélhetően még itt a földön mielőtt, a megérdemelt helyére: a pokolra kerül.

Colonel H. Stinkmeaner (törölt) 2018.04.04. 02:48:12

Orbánek bandája pofátlanul lop, de jelenleg nincs alternatívájuk. Hogy Gyurcsány kerüljön újra hatalomra? Akkor inkább maradjon Orbán. Kádárt is túléltük, majd ha természetes halállal távozik a Főni, akkor lehet gondolkozni az utódláson. Akkor lehet, hogy lesz valódi rendszerváltás is.

Ha az EU 2 éve elzárta volna az uniós forrásokat, amiket következetesen ellop a Fidesz-holdudvar, akkor mára kormányváltó hangulat lenne az országban, mert uniós pénz nélkül gyakorlatilag semmi nem épülne, fejlődne, kitört volna az éhséglázadás.
De úgy látszik az EU-nak és a német nagytőkének nem érdeke a kormányváltás Magyarországon. A nyugatnak tökmindegy mi van Magyarországon.

babbaba 2018.04.04. 03:23:36

@Colonel H. Stinkmeaner: A Köpcösnek nem Gyurcsányi az alternatívája (lehet be se jutnak a parlamentbe), hanem Vona. neki meg megvan minden esélye. Nem véletlenül támadják olyan elkeseredetten, az ifjúkommunisták szolgái.

rasztaszív 2018.04.04. 04:54:22

@Larry Silverstein: giga beruházások...?!:))egyet mondj,ami összemérhető az autópálya-építésekkel.kisvasút...?:)))

Wéső 2018.04.04. 05:30:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: egyszerű vagy mint egy kalapácsfej. Az a bajotok, hogy csak gyűlöltök, de nem gondolkodtok és ez már nagyon régen így van. Én meg röhögök rajtatok majd vasárnap éjjel, miközben egy jó vörösbort kortyolgatok és arra gondolok, hogy milyen szar lehet nektek, akik aktív vagy passzív életeteket a fidesz rezsimben vagytok kénytelenek leélni :D

chrisred 2018.04.04. 05:52:15

@Colonel H. Stinkmeaner: Éppen hogy nem tökmindegy. A német iparnak szüksége van az olcsó munkaerőre. A Fidesz bizonyította, hogy képes kiszolgálni a német nagyvállalatokat azzal, hogy hatékonyan alacsonyan tudja tartani a magyar bérszintet.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.04. 07:10:47

Azért valahol megdöbbentő, hogy amíg Gyurcsányt és tolvaj haverjait ugyanezek mentegették, addig itt börtönnel fenyegetnek Soros csciskásai.

Fazakas László 2018.04.04. 07:26:22

@szárny:
Már maga az alap-elgondolás rettenetes nagy hülyeség, hisz még ha veszítene is Orbán, MINDENKÉPPEN utána is ott lenne a Parlamentben s az országgyűlésben, tehát azt mentelmi joga sohasem engedné meg, hogy itélkezzenek felette s börtönben végezze!
Ez csakis a magyarellenes liberális, migránssimogató balos söpredéknek lehet vágyálma.

2018.04.04. 07:28:47

@Fazakas László:

Hüüüü de buta ember vagy te.

Fazakas László 2018.04.04. 07:28:57

@Peter Götz:

MSZMP/MSZP - s a belőle kivajúdott mini balos balfaszok, + volt szdsz és a liberális uszálya - mind FŐRABLÓK!

Fazakas László 2018.04.04. 07:37:54

@Willkommenskultur:

Mindig ezt csinálják a hazaáruló komcsik és libsik!
Írnak innen egy hazug cikket a nyugati sajtó-médiumoknak (tán még fizetnek is azért, hogy ott tényleg leközöljék - mint apróhirdetést, vagy fizetett reklámot),
aztán ha az ott véletlenül megjelenne az olvasói levelek közt, itt persze egyből arra hívatkoznak nagy hanggal és teli pofával - hogy "hisz már a nyugati sajtó is megírta"!
Na persze!
Elég ősrégi bolsevik trükk - ámde van, aki még mindig beveszi!

Fazakas László 2018.04.04. 07:43:29

@Bolsi Buster:
Nem jobb lenne valamelyik libsi-ellenzéki naggyűlésen géppuskázni lefelé a hazaáruló migráns-imádó csűrhét?
Ha jól tudom, pl. '56-ban a Kossuth téren a házak tetejéről lőtték a népet, mégse lett utána egyetlen egy tettes se számonkérve, hisz - "holló a hollónak szemét ki nem vájja!"

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.04. 07:48:42

De mennyire lehetnénk ha azt a sok pénzt nem lopják el.

n3spr3ss0 2018.04.04. 07:50:42

@sZulamith: Lásd Sárközy, a franciáknál.

Fazakas László 2018.04.04. 07:50:46

@Colonel H. Stinkmeaner:

Annyira jó ez az "ellopós duma"!
Tudod bizonyítani, vagy csak szajkózod itt ezerrel, mert a bukott söpredéknek nincs más fegyvere a jó dolgok ellen, mint hazudozni, rágalmazni ezerrel - (és persze dőzsölni abban az ellopott nagy vagyonban, amit az ő uralkodásuk alatt/után az ország szívott meg!)
Máig se lehet igazából tudni, hol vagy egyáltalán gyucsányi diplomája (vagy szakdolgozata), Bokros Lajos panamai egyeteme, és miből van Simon Gábor (és a többi, még le sem bukott elvtárs), pl. demszky nyaralója, vagy a sok-sok ismeretlen milliója?

Fazakas László 2018.04.04. 07:52:47

@MikeBoy:
Hááát - ha rád nézek, és elolvasom amit írsz - már nem is annyira!

Európai téridő 2018.04.04. 07:53:42

@Willkommenskultur: Wilkommensbunkó, hülye vagy, épp csak nem forogsz.

n3spr3ss0 2018.04.04. 07:57:09

@Fazakas László: Te szerencsétlen, arról regélj hol volt és ki volt 2010 előtt Mészáros Felcsúton? Miért nem volt milliárdos, miért nem volt olyan okos, mint most, 2010 óta?
Oldalakon keresztül lehetne sorolni a hasonló megokosodott személyek listáját.

Fazakas László 2018.04.04. 08:17:51

@n3spr3ss0:
Aha!
Ott van/volt Kóka elvtárs. Vagy a titokban gazdagodott Simon Gábor elvtársad.
Annyi eszetek sincs, hogy egyszer végre felfogjátok - a szabad vállalkozások korát éljük. A befektetések és vállalkozások korát. Aki mer - az NYER!
Mészáros ugyan gázszerelő - a szakmájára nézve. De bele mert másba is fogni. A kapitalizmus egyik alapismérve (Marx is tett róla említést a Tőkében) a"pénzt szülő pénz fogalma". Vagy neked/nálad még mindig Sztálin elvtárs /Csugasvili/a menő?
A néhai útonálló, postakocsi rabló elvtárs?
Esetleg demszky, hagyó, és a véle bukott vörös kompánia? A négyes metrón oly szépen elsíbolt EU- pénzekkel? Ahhoz és azokhoz képest a "gázszerelő" csupán ministránsgyerek!

2018.04.04. 08:47:15

@Fazakas László:

Nézhetsz te bárhova az nem segít rajtad.
Hogy lehet valaki olyan sötét, hogy azt feltételezze, hogy a mentelmi jog azért van, hogy egy képviselő megússza azt, ha bűncselekményt követ el!?

", tehát azt mentelmi joga sohasem engedné meg, hogy itélkezzenek felette s börtönben végezze!"

Az egy dolog, hogy olyan szinten vagy, mint egy óvodás.
De azt remélted itt nem kapnak el kicsi Forest? :D

Vatador 2018.04.04. 08:59:21

Látják barátaim? Ilyen egy igazán demokratikus, semleges lapszemle.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.04.04. 09:02:01

@Európai téridő:

Nem tudom, hogy erős-e, mindenesetre fogalmazzunk úgy: Véleményem szerint van létjogosultsága a börtönbüntetés kilátásba helyezésének az eddig ismert adatok alapján.

Ugyanakkor nem vezet sehova, ha a következő kormánynak állandó féléves programelemévé válik, hogy az elődjét (diverz vizsgálatok után) leültesse. Persze véleményem azt is tartalmazza, ne kelljen vizsgálódni. De ehhez olyan nép is kell, aki nem csinál a tolvajból (szavazatával) politikust.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.04.04. 09:09:09

@Larry Silverstein:

Összehordasz pár dolgot, de nem érted az összefüggéseket.

Vegyünk egy hidat. Megépítése fellendíti az építőipart OTT ÉS AKKOR mikor a híd épül. És utána? Lesz aki használja? Hoz a híd profitot? (Valamennyit biztosan, de nem lesz nyereséges, hacsak nem szedsz rajta hídpénzt.

Én is örülök neki, hogy sok híd és út épül, de mi lesz, ha ezek készen lesznek? Kicsit messzebbre kellene tekinteni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.04.04. 09:13:08

@Fazakas László:

Csuda intelligens ember Lőrinc, ne engedd, hogy bántsák!

Arról meg nem Lőrinc tehet, hogy ahol hétfőn vásárol, oda az állam kedden milliárdos fejlesztési pénzeket szavaz meg.

---

---

Egyszer beszélgetett két ember a buszon. Azt mondta az egyik:
- Találjátok ki, hogy mit akartok, és akkor csinálunk rá egy törvényt.

polpetti 2018.04.04. 09:43:26

@sakkosfx: Gyurcsánnyal mi a helyzet? Igaz, ő csak rátámadt a népére és szemeket lövetett ki. Mi az, nem igaz? Rövid az emlékezetetek.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.04. 11:05:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Hoz a híd profitot?"

Nos igen, hoz.
A közlekedéshálózat fejlesztése, kiváltképpen a hídépítés, ha nem a központi (Budapest) irányú fejlesztésekről van szó, akkor új kapcsolatokat, új csomópontokat hoz létre, amelyek új piaci lehetőségeket teremtenek, és emiatt a csomópontok környékén hihetetlen értéknövekedést gerjesztenek, mivel a könnyebb elérhetőség és a megnövekedett mozgástér miatt érdemes odatelepíteni a termelő, logisztikai és értékesítési létesítményeket. Ez egy hosszú távú folyamat, de valódi és nagyarányú értékteremtés.

Gleccsertetű 2018.04.04. 11:40:33

@Colonel H. Stinkmeaner: de most akkor ellopja a fityisz az eu-s forrásokat vagy csak és kizárólag az eu-s források miatt nő a dzsídípí???

2018.04.04. 11:41:58

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @szekertabor:

A híd, mint beruházás megtérül vagy nem.
A stadionra is igaz ez, de nálunk jelenleg biztosan nem térül meg.

konrada 2018.04.04. 12:21:21

@n3spr3ss0:
..eyébként igazad van.
Valóban nem volt látható ennyire, kinél landol a pénz, amikor pont így EU-s pénzből épültek az utak, aminek önereje hitelből került ki eladósítva az országot, illetve PPP-ben épültek alagutak a homokban.

...de ténlyleg nem láttuk, kinél landol a nagy pénz, legfeljebb csodálkoztunk, amikor a szerződéseket aláíró egyik miniszterelnök megkapta azt a Becsület-rendet, amelyet a franciák azoknak osztogatnak, akik legtöbbet tesznek a francia érdekekért...

...s ezzel nem a gázszerelőt védem, csak tudatosítom, hogy a lopás akkor is lopás volt, amikor azért nem volt látható, mert zsebpénzért külföldre adták el a magyar állami befektetések megbízásait....

...s igazán dúrva az - ha figyelembe vesszük a gazdaság állapotát: ti. ami közben maradt - akkor nem is tudjuk, mi volt nagyobb: az ellopott pénz - a növekvő adósságot, lemaradó gazdaságot látva - , vagy a gazdasághoz hozzá nem értés.
...s ez az, ami miatt érdemes elgondolkodni, melyik legyen: az, amelyik pofátlanul, szégyen nélkül lop, vagy az amelyik szemérmesen, de a gazdaságot magabiztosan szétqrja.
(...s tudom, egyiket se inkább: de egyenlőre nincs olyan opció, melyben a másik oldal vezető pártjaként ne szerepeljen az, amelyik sikeresen elqrta...)

MACISAJT 2018.04.04. 13:02:26

"Úgy tűnik, már kezd derengeni számára, hogy vereség esetén nem csupán az uralmat veszíti el, hanem börtönben végezheti. "

Klasszikus szelesteys félreferdítés, avagy szárnyakat adott vágyainak...
Az eredeti cikk:
www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-feldzug-der-grauen-eminenz-1.3928514
és az eredeti szöveg:
"Nach den Berichten der vergangenen Wochen dürfte es Orbán dämmern, dass er bei einer Wahlniederlage nicht nur die Macht verlieren würde, sondern im Gefängnis landen könnte."

Ja hogy az utóbbi hetek tudósításai alapján ...:P
Amelyek arról szóltak a simicskás médiumok alapján, hogy Kósa 1300 milliárddal lett sáros, csak éppen senki nem látott abból egy peták fillért sem..
Hogy valami államtitkárnak belizei öt millió dollárja van, ezt már tegnapelőtt kénytelen volt a Népszava megtagadni.
Hogy az FBI meg a Microsoft...na ez is bebukott.

Maradt az egetverő 8 év korrrupciója bizonyítékául egy OLAF jelentés( amiről maguktól a ballibáktól tudjuk a négyes metró kapcsán hogy szart sem ér) és Semjén skandináv vadászata.
Ha valami, Orbán tényleg aggódhat a...börtöntől:P

Nyihihi

MACISAJT 2018.04.04. 13:34:38

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Egyszer beszélgetett két ember a buszon. Azt mondta az egyik:
- Találjátok ki, hogy mit akartok, és akkor csinálunk rá egy törvényt. "

Tényleg volt ilyen. Az egyik ember Tarlós volt a másik Orbán.

Külföldi tulajdonú ingatlanok mellett elhaladva arról beszélgettek, hogy vissza kellene szerezni ezeket, így például a Balettintézet épületét is. Orbán szerint ezt „a főváros kezdeményezheti”, Tarlós elmondta, hogy „ehhez jogszabály kell, nem elég fővárosi rendelet”. „Kezdeményezzétek, hogy legyen ilyen törvény! Én csinálok egyet, csak adjatok egy ilyen javaslatot!” – vágta rá a miniszterelnök.

Mint később kiderült, csak ijesztegetett.És bejött. Mint az Index is megírta:
index.hu/urbanista/2017/01/18/w_budapest_balettintezet_lechner_odon_zsolnay_teto_drechsler-palota_mariott_hotel_felujitas/

"A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte gyönyörű ház ráadásul teljesen indokolatlanul pusztul egy évtizede, amióta vérlázító áron elkótyavetyélte Terézváros az ingatlant. Azóta üresen áll, és csak időnként bukkannak fel hírek vele kapcsolatban. Mondjuk, hogy állagmegóvás címén leverték róla a díszeket, meg hogy miután Orbán belengette, hogy vissza akarja venni az üres épületet, hirtelen elkezdtek rajta némi látszatmunkát. Azóta a ház gazdát cserélt, és a mai sajtóbejelentés szerint (amit Portfolió szúrt ki) úgy tűnik, végre rendeződik a helyzete."

No, ez a két fajta kormányzás közötti különbség.

megvagyhadnagy 2018.04.04. 13:36:27

@aquaticus: karácsony megmondta: ideigelenes, szakértői VÁLSÁGKEZELŐ kormányt alakítana. Ha nincs válság, ezek csinálnak. Csak hogy kezelhessék. Remélem a válsaztások után ez az egész nevetséges pereputty - lmp, szocik, dk, jobbik - feloszlatja magát és eltűnnek a süllyesztőbe.

Larry Silverstein 2018.04.04. 13:48:27

"karácsony megmondta: ideigelenes, szakértői VÁLSÁGKEZELŐ kormányt alakítana."

Nyilvan, de realisabb az arnyekkormany a 10% koruli eredmenynel ami kinez neki.

megvagyhadnagy 2018.04.04. 13:55:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ez a hidas eszmefuttatásod egyszerűen nevetséges és minden ismeretet mellőz az infrastruktúra szerepéről.
Vagy azt akarod mondani a példáddal, hogy ez a galád patás Orbán és sleppje leszarja, hogy hol épülnek hidak, meg utak, csak épüljenek, mert abból lehet lopni?
Eccerű gondolkodásra vall.

Larry Silverstein 2018.04.04. 14:03:19

@megvagyhadnagy: Az utolso kozuti hid Komaromban 1898ban epult, ma is azon jarunk.

Orban COMMANDANTE vegre uj hiddal lep[ett meg minket, s ez jo.

Azaz hid itt akkor epul, amikor fasiszta renszarvasolo uram batyam vilag van a tolvaj lipsik szerint, de egy lipsi hidat se latott meg senki.

Legfeljebb alfoldi alagutat.

Bolshevik 2018.04.04. 14:14:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Hoz a híd profitot? (Valamennyit biztosan, de nem lesz nyereséges, hacsak nem szedsz rajta hídpénzt."

...Baszod ezt csak megjátszod, hogy ilyen hülye vagy, mert ha tizenöt kibaszott másodpercig megpróbálnád a vicc kedvéért MEGINDOKOLNI, hogy miért kell híd, akkor ennyi idő alatt simán rájönnél.

A híd, út, vasút = infrastruktúra, könnyű megközelíthetőség. Nem bazmeg, a híd, út, vasút magában nem hoz profitot, hanem a gyár, ami odatelepül mert ott van híd, út, vasút, na az hoz profitot.

Vesd még össze: a tömegközlekedés veszteséges. Viszont a tömegközlekedés lehetővé teszi, hogy az emberek nagyobb körzetben vállalhassanak munkát, emiatt nyereséget hoz.

A tűzoltóság fenntartása veszteséges. Nagy nehéz gépek, folyamatos készenlét. Oszt ha megakadályozzák, hogy leégjen a fél város, ott az a nyereség.

Nem lehet mindent ilyen kreténbaromul nézni, hogy "a híd nem nyereséges". De mondom, te tényleg nem vagy ilyen hülye, csak belekulcsolódott az agyad egy bizonyos logikába. Tényleg ilyenkor jó gyakorlat megpróbálni ŐSZINTÉN 15 másodpercig megindokolni, hogy miért is kell, egyből rájössz.

2018.04.04. 14:49:29

"A zsidók és a muzulmánok érdekeit úgy lehet a legjobban megvédelmezni, ha egyenlő polgárokként kezelik őket, beleértve, hogy a törvény alapján mindkettőt azonos védelem illeti meg. Vagyis az identitás politika fenyegetés, jöjjön az akármelyik oldalról is."

Csakhogy ezzel az a gond., hogy sem a zsidó, sem a muszlim NEM AKAR egyenlő lenni, hanem uralkodni akar! A cigányok felemelésének is az egyetlen akadálya maga a cigányság, akiknek NEM ÉRDEKÜK az, hogy szétszéledjenek, mert azonnal ezt tennék. Lásd a magyarokat, amikor a cigó hatalomra került.

putris72 2018.04.04. 14:51:10

@morpho: Putyinnak csak Gyurcsány nyalta fényesre a popóját minden szarás után!Most max gazdasági kapcsolataink miatt támadják Orbánt!

mr.lipton 2018.04.04. 15:46:56

@Fazakas László: Egyszerű vagy, mint a faék. Még trollnak is túl ostoba, ennyi baromságot rég láttam összehordani. Elemi szintű összefüggéseket nem látsz, érvelni nem tudsz, csak komcsizni. Az ilyen gyökereknek szoktam azt a feladatot adni, hogy üres lapot fénymásoljanak egész nap. Te ostoba fasz.

Colonel H. Stinkmeaner (törölt) 2018.04.04. 16:39:35

@Fazakas László: sorolod a tolvaj MSZP-seket. Igazad van, ők is loptak eleget már. De ezzel nem sikerül elterelned a figyelmet a fideszesek ipari mértékű közpénz-átcsatornázásáról.
Bokros, Gyurcsány, Simon régen lopott. Mészáros, Tiborcz és a többiek meg most. Ha nem vagy Fidesz vagy MSZP, DK hívő, akkor mindkét oldal lopásai zavarnak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.04.05. 00:01:04

@szekertabor:

Ezzel egyetértek, de maga az építőipar, ami közvetlenül a hídból profitál, az után a következő folyamatokból már nem tud akkorát meríteni. - Én erre gondoltam.
süti beállítások módosítása