B1 blogcsalád



Az egyik legnevesebb szélsőségkutató összefogást tanácsol a baloldalnak a Jobbikkal, hogy meg lehessen menteni a demokráciát

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. március 29. - Szelestey

mszp_jobbik_montazs.jpg• A taktikai koalíció nem legitimálná a Jobbik ideológiáját, viszont ha nincs együttműködés, akkor végképp tort ül az illiberális állam - mondja Cas Mudde

• Orbán Viktor már négy éve azt közölte bizalmasan, hogy megszabadul a civil szervezetektől

• Ráfizethet a Fidesz, ha sokan járulnak az urnákhoz, de úgy néz ki, hogy hiába szállta meg a társadalmat, csak a saját híveit tudta megetetni a migráció képzelt veszélyével. A szlovákok viszont nem szeretnék úgy végezni, mint a magyarok

Guardian

guardian.jpg

Napjaink egyik legnevesebb szélsőségkutatója azt mondja, hogy a haldokló magyar liberális demokráciát csak akkor lehet kimenteni Orbán Viktor szorításából, ha a politikai közép taktikai alapokon szövetségre lép a Jobbikkal. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem tanára azzal érvel, hogy Vonáék elvben még a Fidesznél is rosszabbak, ám a gyakorlatban nem. Ez persze nem vonatkozik arra, hogy ha hatalomra kerülnek, mert akkor még a mostani kormánypártot is alulmúlnák. De a lényeg éppen az, hogy kevés az esélyük önmagukban, így nem valószínű, hogy kabinetet tudnának alakítani. Orbánék ellenben ott ülnek a volánnál és folyamatosan lebontják a demokráciát. Ahogy Kim Lane Scheppele megfogalmazta: Frankensteini államot hoztak létre.

Ráadásul a miniszterelnök kleptokráciát épített ki, vagyis vazallusai egyre csak vastagszanak, nem utolsó sorban az uniós pénzek és a német beruházások jóvoltából - a lakosság nagy részének rovására. A Fidesz tisztában van azzal, hogy ha fenn akarja tartani a korrupt rendszert és nem szeretné, ha oligarchái börtönbe kerülnének, ezért a párt folyamatosan manipulálja a választási folyamatot. Ellenzéki politikusokat veszteget meg, kamupártokat segít életre és korlátozza a demokratikus erők kampánylehetőségeit. Pontosan ezért április 8. valószínűleg az utolsó alkalom lesz – legalábbis elvben -, hogy legyőzzék Orbánt. Ez a tét, éppen ezért elfogadható és szükséges az átmeneti összefogás a Jobbikkal. Enélkül ki van zárva az ellenzéki siker. Itt azonban nem arról van szó, hogy elfogadnák, sőt legitimálnák annak populista, radikálisan jobboldali ideológiáját. A cél az, nehogy a Fidesz beverhesse az utolsó szöget a demokrácia koporsójába!

 Ennek érdekében az ellenzéki erőknek közösen elfogadható listát kell készíteniük arról, hogy ki a legesélyesebb jelöltjük az egyes körzetekben, a többieknek pedig vissza kell lépniük az ő javára. A liberálisoknak választaniuk kell: vagy tiszták maradnak és akkor bizonyosan az illiberális állam vár rájuk, vagy “bepiszkítják a kezüket” és legalább harcolnak a demokratikus jövőért. Az óra ketyeg, már alig egy hét van hátra.

Der Standard

der_standard.jpg

A demokráciák manapság nem államcsínyek vagy forradalmak, hanem választások útján szenderülnek jobblétre. Ezt bizonyítja egy most megjelent amerikai szakkönyv Magyarország, Venezuela és Törökország példáján keresztül. A demokráciák sebezhetők, a pártok, intézmények és normák, a lakosság hagyományai védik. Ebben kulcsszerep jut a hagyományos politikai szerveződéseknek, mert válság esetén nekik az ország érdekeit kell figyelniük és inkább a demokratikus vetélytársakat kell támogatniük, nehogy esélyt adjanak a veszedelmes szélsőségeseknek. Merkel ennek megfelelően inkább a népszerűtlen szociáldemokratákkal szövetkezett, semmint a szélsőjobbos AfD-val. Ausztriában Kurz vsizont ezzel ellentétes utat választott.

A demokrácia fontos támaszát jelentik az intézmények, így a független igazságszolgáltatás, a sajtó, az érdekképviseletek, a kulturális hálózat és a titkoszolgálatok. Nem véletlen, hogy az autoriter erők éppen ezeket akarják szétverni, vagy átalakítani, amint csak módjuk nyílik rá. Példa van rá bőséggel, Perutól Lengyelországig. Ugyanakkor a válságok elbizonytalanítják az embereket, így azok fogékonyak lesznek a tekintélyuralmi megoldásokra. Napjainkban a menekültkérdés serkenti leginkább, hogy sutba vágják az elveket és a jobboldali populistákra hallgassanak. A kiutat a két szerző, Levitzky és Zieblatt abban látja, hogy igazságosabban kell elosztani a jólét áldásait, de még ennél is fontosabb, hogy a politikai ellenfelek lépjenek koalícióra.

Die Presse

die_presse.jpg

Orbán Viktor sorsa attól függ, elég sokan vesznek-e részt a választáson. Mert bár a Fidesz toronymagasan vezet a közvélemény kutatások alapján, az ellenzék megszorongathatja, már ha összeáll. Ezt már Hódmezővásárhely megmutatta, ahol a kormányellenes erők igen sokakat tudtak megnyerni a bizonytalanok, illetve a nem szavazók táborából. Azon kívül Márky-Zay Péter ki-ki-alapon mérkőzött meg riválisával. Így most országos szinten is zajlanak a lázas számítgatások. Vona Gábor úgy gondolja, hogy ha több, mint 70 % megy el voksolni, akkor nem lesz meg a többsége Orbánnak. Kormányzati forrásokból bizalmasan azt hallani ugyanakkor, hogy nem lesz gond, ha a részvétel 60 % alatt marad. A bajok 63 %-tól kezdődnek. Ha a Fidesz kikap, feltehetőleg továbbra is a legerősebb párt lesz, az ellenzéki erők ellenben koalícióra kényszerülnének, mert egyedül egyikük sem volna képes irányítani az országot.

A felmérésekből olyan kép bontakozik ki, mintha a kormánypártnak egy cseppet sem kellene aggódnia. A végeredmény azonban lehet más is, mert a Fideszt hagyományosan túlértékelik. Azon kívül az adatok a pártlistákra vonatkoznak, ám ez csupán 99 helyet jelent. Szakértők abból indulnak ki, hogy az ellenzék akár 25 egyéni körzetben is nyerhet. További 40 helyen akkor kerekedhet felül, ha együttműködik. Ha sikerül elhódítania 40 körzetet, akkor Orbánnak nincs már többsége, ez pedig a hatalom elvesztését jelentheti számára. Az ellenzék széttagolt, ám azért fokozatosan, bár nehézkesen összefog. Hozzáértők arra számítanak, hogy a szavazás napja előtt egy sor jelölt visszalép, és akkor mindenki meredten a részvételi arányra figyel majd április 8-án.

New York Times

nyt.png

Orbán Viktor erős Magyarországon, a társadalmat alakítja át, amiért hős az olyan populisták szemében, mint Steve Bannon. Viszont a demokrácia hívei pontosan azért tartanak tőle, mivel megállás nélkül átformálja a közösséget. A hatalom legkülönfélébb úton-módon befolyásolja a közvéleményt, főként a menekültválság ügyében. A szélsőjobbos vezér még az iskolai tankönyveket is beveti. Az eltelt 8 évben módszeresen támadta a magyar demokrácia hardverét, az alkotmánytól a választási rendszer egyoldalú megváltoztatásáig. De most már igyekszik átkódolni a demokrácia szoftverét is, a kulturális szférát, a civil társadalmat és az oktatást. Kinevezettjei vagy támogatói uralnak egy sor művészeti intézményt és egyetemet. A hatalommal szemben kritikus vallási csoportok, illetve civil szervezetek számára elzárták az állami pénzeket. Orbán elsősorban azokat a demokrácia-párti NGO-kat becsmérli, amelyeknek Soros György nyújt segítséget.

A közvélemény kutatások a közvélemény irányítására szolgálnak, és szabad préda a történelem is. A kormány tengelyt akasztott a tanárokkal, miközben a tananyag azt hirdeti, hogy a magyarok áldozatok voltak, egyben pedig az etnocentrizmust népszerűsíti. Orbán várhatóan simán győz a választáson, és ez megerősíti státuszát a világméretű szélsőjobb egyik vezető figurájaként. A Bertelsmann-alapítvány legutóbbi demokrácia-jelentése szerint Magyarország a tekintélyelvűség küszöbe felé tart. Hivatalos budapesti források ugyanakkor azzal intézik el a társadalom átépítését, hogy itt nem ideológiai kampányról, hanem javarészt technokrata reformokról van szó, amelyeket a választási siker igazol vissza. Ám a miniszterelnök felismerte, mekkora politikai erő származik abból, ha bedarálja a kultúrát, a történelmet és a civil társadalmat. Ehhez tanulmányozza a legújabb tudományos kutatásokat, pl. személyesen kért tanácsot egy amerikai pszichológustól az ügyben, miként lehet feltüzelni a csalódott fiatal embereket, akik úgy érzik, hogy magukra maradtak a korszerű világban.

A Civil Összefogás Fórum arra példa, hogy a kormányfő hogyan igyekszik befolyásolni a civil szférát kulturális harcosok segítségével. Amihez egyben óriási anyagi támogatást ad. Amúgy Csizmadia László, a CÖF elnöke azt hirdeti, hogy a civilek feladata a kormányprogram végrehajtása. Viszont mivel a hivatalos források egyre inkább elapadnak az emberi jogi szervezetek számára, azok kénytelenek növekvő mértékben külföldi forrásokra támaszkodni, főleg a Norvég Alapra és a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványra. Válaszul a hatóságok átkutatták több olyan csoportnak az irodáit, amelyek norvég pénzt osztottak szét, illetve azzal vádolták meg pl. a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot, hogy azok külföldi erők megbízásait teljesítik. Illés Zoltán volt miniszter azt meséli, hogy 4 éve Orbán azt közölte vele: szeretné szétzúzni az össze NGO-t Magyarországon.

A kormány beszivárog a művészetek területére is, a legprovokatívabb húzás talán a szélsőjobbos Dörner György kinevezése volt az Új Színház élére. Alföldi Róbert ezzel szemben sokkal hűvösebb hivatalos fogadtatásban részesült. A hatalom által vastagon kistafírozott intézmények közé tartozik a Művészeti Akadémia, amely a pénzek elosztásánál abszolút figyelmen kívül hagyta pl. Konrád Györgyöt. és inkább kurzusalkotókat karolt fel. Sokak szerint ugyanakkor a felsőoktatás alárendelt szerepét bizonyítja, hogy Debrecenben vizsgálat indult 4 tanszék ellen, miután azok tiltakoztak a Putyinnak adandó díszdoktori cím ellen. Azon kívül lényegesen korlátozták az egyetemet anyagi önállóságát, így autonómiáját. Nem sajnálja viszont az oktatási tárca a pénzt a nemrégiben létesített Közszolgálati Egyetemtől, valamint a Veritas Intézettől. Utóbbi feladata, hogy revizionista módon értelmezze a 20. század magyar történelmét. Egy sor egyház ugyanakkor nem jut állami pénzekhez. Nem úgy viszont a Hit Gyülekezet, amelyet korábban az ellenzékhez soroltak, ám vezetője, Németh Sándor most már Orbán újraválasztása mellett korteskedik.

Guardian

guardian.jpg

A magyar szélsőjobb gerjeszti a migránsokkal szembeni félelmet a választások előtt, gettókról és olyan övezetekről regél, ahová nem tanácsos belépni, ha valaki nem odavalósi. Orbán Viktor Miskolcon is kulcskérdéssé tette a bevándorlást, pedig a város igencsak messze van a politikus által lezárni kívánt határtól. A helyszíni tudósítás szerint a helybéliek nemigen tudják megmondani, találkoztak-e valaha is menekültekkel. A településen mégis heves kampány folyik, de nem a kormányzatra is kiterjedő korrupciós botrányokról, nem is a siralmas állapotban lévő helyi egészségügyi ellátásról, vagy az alacsony bérekről, hanem a migrációról. A hangot a kormányfő adta meg, szélsőjobboldali alapállásból. Kijelentette, hogy ha újraválasztják, kívül maradnak a bevándorlók. Ha nem, akkor Soros emberei felnyitják a határokat a nemkívánatos tömegek előtt. Úgy próbálta beállítani, hogy az ellenzéki pártok az üzletember bábjai.

A hatalom minden nap sortüzet ad le a migráció ügyében. A bírálók szerint ugyanakkor a végeláthatatlan retorikai folyam csupán a miniszterelnök belső köreinek anyagi visszaéléseiről igyekszik elvonni a figyelmet. Simicska orgánumai sorra lepleznek le offshore számlákat és a legfelső vezetőkhöz kapcsolódó bűnös mesterkedéseket. Ám az ellenzék megosztott, a lakosság jó része pedig közönyös a politika iránt. A felmérések azt tanúsítják, hogy a migrációs mantra elég jól hat Orbán szavazótáborán belül, így a Fidesz újra nyerhet. Miskolcnak nem a menekültek, hanem a romák beilleszkedése okoz gondot és a feszültséget csak felszította a kormányfő, amikor a migránsokhoz hasonlította a helyi roma közösséget. Miközben az városból 20 ezren vándoroltak el az elmúlt 10 évben. Ám nem úgy tűnik, hogy a politikus visszavenne a hangerőből, sőt győzelme esetén szembe akar szállni Brüsszellel is a kvóták ügyében. A hangulatkeltésben nagy segítségére van, hogy kormány közeli erők ellenőrzik a sajtó jelentős hányadát.  

Le Monde

lm.png

Debrecenben, az orbáni Magyarország hűbérbirtokán az emberek bástyát látnak a miniszterelnökben a külső veszélyek és a bevándorlás ellen. Ezt tapasztalta a helyszínen a tudósító. A település kirakat a rendszer számára. Az utóbbi 8 évben dőlt a pénz a városba, miután azt az Orbán-klán emberei tartják kezükben. Nem könnyű olyat találni, aki a hatalom ellen van, még az egyetemen sem. A korrupció, az urambátyám-rendszer, a kórházak katasztrofális állapota? Mindez csak az ellenzék hazugsága. Kéri László azt mondja, a meggyőződéses Fidesz-hívek ritkán találkoznak más véleménnyel. A liberális ellenzék jó része külföldre távozott az utóbbi 8 évben. Akik maradtak, azok alá vannak rendelve a hatalomnak. A kormánypárt pedig csak a sajátjaival törődik, hogy hatalmon maradhasson.

Orbán Viktor két éve azt sulykolja, hogy az etnikailag homogén Magyarországnak meg kell védenie magát a külső erőkkel, illetve az összehangolt invázióval szemben. Ily módon sikerült elfordítania a közfigyelmet a belpolitikai bajokról és felsorakoztatnia saját híveit az olyan, képzelt ellenségekkel szemben, mint Soros György és Brüsszel. Most meg már az ENSZ is a célkeresztbe került. Magyarországon nem sok tér jut a finom részleteknek. Debrecenben, amely a fehér keresztények védőbástyája, mellesleg 4300 külföldi kapott engedélyt, hogy az egyetemen tanuljon. Köztük sok muzulmán, pedig ezt a vallást Orbán úgy állítja be, mint rengeteg baj forrását. Mintha hatalmas különbség volna egy agyrémeklel küszködő állam molyirtós nyelvezete és a valóságos ország között, amely nyitottabb, mint amilyennek látszik.

Euronews

 euronews.png

Moszkva, migráció és elnémított sajtó. Ezt a három tényezőt emeli ki a televízió a magyar választás előtti beharangozójában, hozzátéve, hogy újabb győzelem felé tart Orbán Viktor, Európa elsőszámú populistája, akit Brüsszel ki nem állhat. Ám csak újabb összecsapások várhatóak az EU-val, ha a Fidesz megőrzi hatalmát és továbbra is az oroszok, illetve a törökök nyomában halad, azaz korlátozza a sajtószabadságot, gyengíti a demokráciát és lecsap a külföldről támogatott civilekre. A vád már jelenleg is az, hogy Budapest elfogadja az unió adományait, de nem tartja tiszteletben a közösség értékeit az emberi és az alapvető szabadságjogok ügyében. Magyarország élharcos a populizmus térhódítását tekintve is. Vagyis a választás jelzésnek ígérkezik, hogy mennyire erősek a földrészen a populisták. A lakosság jelentős része azonban támogatja az EU-tagságot.

A fő kampánytéma a bevándorlás, bár már alig érkeznek menekültek az országba. Egyébként 151 ezer külföldi él magyar földön. Két éve 23 ezren települtek be, de 60 % Európából. Így, mint László Róbert, a Political Capitaltől kifejti, a Fidesz-hívek inkább az ismeretlentől félnek, de ők csupán a kisebbséget alkotják. A többség érzi, hogy mindez csupán hazugság és propaganda. Vannak sokkal súlyosabb gondok is, mint a menedékkérők. A lakosság 72 %-a azt válaszolta a minap egy felmérés során, hogy számára a legaggasztóbb az egészségügy helyzete. Utána a korrupció, az oktatás és a munkanélküliség következik a rangsorban. Hogy Orbán Sorost és a CEU-t ostorozza, abban László Róbert bizonyítékot lát arra, hogy a politikus putyini irányba tereli az országot. A sajtószabadság dolgában a magyaroknál csak a bolgároknál és a görögöknél rosszabb a helyzet az EU-n belül.

Washington Post

wp.jpg

Tízéves uralma alatt a szlovák kormányfő bemutatta a világban jelenleg oly divatos autokrata erős ember minden húzását, ám a lakosság fellázadt ellene és kirúgta. Pedig Fico a muzulmán menekülteket és Sorost tette meg bűnbaknak, hazai oligarchákhoz, orosz apparátcsikokhoz és az olasz maffia kulcsfiguráihoz törleszkedett, miközben nagyúri módon élt. Ám közbejött, hogy meggyilkolták azt az újságírót és barátnőjét, aki már igencsak a politikus sarkában volt annak pénzügyei kapcsán. Az egykor apatikus nép azonban tízezrével vonult az utcára, így a hatalmas nyomás hatására a miniszterelnök lemondott.

A békés felkelés meglepő eltérést jelent a világhoz képest, mivel ott olyan vezéreknek áll a zászló, akik a maguk javára változtatják meg a törvényeket, normákat és intézményeket, ahogy épp a kedvük szottyan. Az erős hatalom, a nacionalista mondandó és a versengő nézetekkel szembeni intolerancia kerekedik felül. A Föld kevés részében látszik ez jobban, mint Kelet-Európában, ahol több ország is egyre jobban hasonlít a régi egypártrendszerre. Főleg Magyarország és Lengyelország célozta meg az illiberalizmust és a tekintélyuralmat. A szlovákok viszont nem szeretnék követni Budapest és Varsó példáját. Egy tüntető úgy fogalmaz: nem szeretnék úgy végezni, mint a magyarok.

Fico, akinek a hatalma sosem volt olyan nagy, mint pl. Orbán Viktoré, egy másik erős emberé, megmaradt a Smer élén. Meseznikov, a pozsonyi Közügyek Intézetének vezetője úgy gondolja, hogy az új kormány nem változtat az eddigi irányvonalon, pedig nem szabadna alábecsülni a tömegmegmozdulások hatását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4913787368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

index ISIS Al kaida mind CIA projekt 2018.03.29. 09:09:01

Ajjajj... A CIA- csicskasajtó már megint a demokráciáért aggódik.
Bombázni is fognak?

imgur.com/a/Rwj2j

Helga Beauty Salon. 2018.03.29. 15:13:14

@index ISIS Al kaida mind CIA projekt: Bombázni is fognak?

Persze! Humanitárius alapon! Még jó hogy nincs olajunk!

Colonel H. Stinkmeaner (törölt) 2018.03.29. 15:38:37

Tudtommal Debrecenben volt egy menekülttábor, ahol a migrik balhéztak és ezért felszámolták a tábort.
A kődobáló, Allah Akbarozó iszlámista migriknek nincs köze a Debreceni Egyetemen tanuló sok ezer külföldi diákhoz. Pont ez igazolja, hogy a magyarok nem ellenzik a kontrollált bevándorlást. Rengeteg legális bevándorló van Magyarországon.

Bolshevik 2018.03.29. 22:55:16

röviden összefoglalom a fentieket:

ORBÁÁÁÁN JAJ MEGEESZ VÉGÜNK SÍRUNK

VáradiJános 2018.03.29. 23:06:35

Hülye lenne a jobbik összefogdosódni a leprásokkal

conchita wurst 2018.03.29. 23:22:03

Azt még nem látom pontosan, hogyan fogja képviselni a hazát brüsszelben meg sorosnál az euroszkeptikus, libbantak ellen létrejövő jobbik és a libbant euróseggnyalonc csapat kooalája.

Szerencsére, haha, ez nem is mostanában fog kiderülni.

ezneménvagyok 2018.03.29. 23:33:09

Höhö. Olyanok vagytok, mint a viccbéli figura, aki azt hiszi, hogy mindenki más megy rossz irányba az autópályán. A ti irányotokba már csak oroszok mennek, a törökök, meg egy-két hasonszőrű társaság. De azért csak szidjátok a sok "hülyét", aki "szembejön" :-)

Egyébként én a Jobbikkal kapcsolatban nem a rasszizmusuktól tartok, hanem éppen attól, hogy pár éve még ők voltak a nagy oroszbarátok, és akkor nagyon enyhén fogalmaztam. És nem vagyok biztos benne, hogy Putyin valóban átnyergelt-e a Vona póniról az orbán muraközire, vagy csak kijátssza őket egymás ellen. A korrupció (azaz orbán maga) mellett a másik nagy probléma az orosz irány. Ha a jobbik is arra akar majd menni, akkor nem sokat nyerünk velük.

conchita wurst 2018.03.29. 23:43:06

@ezneménvagyok: putyin nagyon veszélyes!

a múltkor is idebuszoztatott párszézezer kecskepásztort....oh wait

ezneménvagyok 2018.03.29. 23:53:15

@conchita wurst: Remélem, ha végleg eldől, hogy Magyarország nem abba az irányba akar menni, te Moszkvába vagy Sztaraja Losadnaja Zagynicába költözöl, és akkor végre mindenki boldog lesz :-)

conchita wurst 2018.03.30. 00:03:46

@ezneménvagyok: milyen irányba? putyin buszoztatott ide kecskepásztorokat?

putyin akarja őket idekvótázni?

a putyin barát Ukrajna sorozta be a seregbe a kárpátaljai magyarokat? ...oh wait

ezneménvagyok 2018.03.30. 00:12:34

@conchita wurst: (Te, figyi, háromszor leírtad putyin nevét kisbetűvel. Nem lesz ebből valami bajod? :-) )

VáradiJános 2018.03.30. 01:06:45

@ezneménvagyok: nem lesz, de nyugaton lecsuknák ha azt gondolná, hogy nem pusztult el negyvenmilliárd kis soros asvicban

ételizésítő 2018.03.30. 02:31:32

Utána lehet nézni, én már régóta azt mondom, hogy össze kell fogni a baloldalnak a Jobbikkal, csak így verhető a Fidesz.

A Jobbiknak egyedül nem lesz akkora aránya, hogy kormányt alapítson, viszont koalícióban törölhetik a Fidesz törvényeit, és börtönbe csukhatják az egész Orbán-rablóbandát.
A románok megcsinálták.
Itt is mennie kell. Dutyiba velük, és teljes vagyonelkobzás.

ételizésítő 2018.03.30. 02:32:30

@ezneménvagyok:
Ráadásul Ukrajnát meg naggyal...
Szerintem a kivégzőosztag már elindult Moszkvából.

Gáborné Bori 2018.03.30. 03:26:04

A jobbikra SOHA. Vona nézz a tükörbe. Benned jobban csalódtam, mint eddig bármelyik politikusban. Tölük tudtam mire számíthatok. Orbán Viktor magyarország miniszterelnöke szerintem jár neki némi tisztelet. Biztos vagyok benne, hogy egyedül csak a Fidesz vezetésével tud hazánk létezni ebben a megkavarodott Európában. A jobbik mindent elárult, a nemzetet is. Úgyhogy kedves Vona Gábor SOHA.

MACISAJT 2018.03.30. 05:22:50

Ha valaki teljesen tájékozatlan politikában.Mert ilyenek is vannak , nem kevesen.
Akkor van egy egyszerű támpont: meg kell nézni mit javasolnak népünk bevált ellenségei.
És ha látod hogy a hellerágnesek, alföldik,schillingek , scheppelek, cas muddek stb. azt próbálják beadni hogy szavazz bárkire, akár az operettnácikra..csak a Fideszre ne...

akkor te pontosan tudhatod mi az amit Magyarországnak NEM szabad csinálnia.

nyerafidesz 2018.03.30. 06:04:53

Állítólag a Jobbikban ott tanyázik még a sok fasiszta. Mást sem hallottunk évekig. Most a komcsi gyökerű ellenzéki pártok mégis összefognának vele. Néhai Sztálin csettintene egy jót erre. Komcsi-fasiszta, jó kis kombó. Jó értem én, hogy ez legalább akkora ostobaság, mint elvárni egy ilyen "széles" koalíciótól a megfelelő kormányzást...
Mosolyognom azért szabad. Az ellenzék elbukik, és csalásra fog hivatkozni. A Jobbikot ismét marganizálják, a Gyurcsány-félék pedig ott folytatják, ahol abbahagyták.

aquaticus 2018.03.30. 07:38:14

A Jobbikra maga Heller Ágnes adta áldását, ami legalább annyira garancia, mint a dolláron a vízjel...

MACISAJT 2018.03.30. 09:55:44

@MACISAJT:

Elnézést, elmulasztottam bemutatni ki az a cas mudde nevű "egyik legnevesebb szélsőségkutató", aki a brit Guradianban ajánlgatja a ballibák és az operettnácik összeborulását:
www.theguardian.com/commentisfree/2018/mar/28/hungary-liberal-democracy-tactical-alliance-far-right

'last Summer I gave a keynote lecture at a workshop on “Fighting Back: Liberal Democratic Responses to the Populist Challenge” at the Central European University (CEU) in Budapest'

Csak hogy világos legyen hogy honnan fúj a szél...Véletlenül ez is a soros-egyetemről.

Boar. 2018.03.30. 10:12:45

Elnézve, micsoda rajzást rendeznek itt a narancskullancsok, nagyon foshat a fidesz ettől az összefogástól.
Simán össze lehet fogni velük, ezen nem is kell gondolkodni.
Utána mi lesz? Visszakélrdezek, most mi van? Most se kormányoz senki...
Elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatók, marakodás de egyszer úgyis megegyeznek. Az élet addig sem áll meg. A fidesz sem csinál lófaszt se, tevékenysége mostanra kimerül a lopásban és a figyelemelterelő uszításban. Nagyon látványosan csinálják a semmit, ez tény, de pártucat öszödi beszédre való önkritika már kitelne a tevékenységükből...

Boar. 2018.03.30. 10:13:25

Elnézve, micsoda rajzást rendeznek itt a narancskullancsok, nagyon foshat a fidesz ettől az összefogástól.
Simán össze lehet fogni velük, ezen nem is kell gondolkodni.
Utána mi lesz? Visszakérdezek, most mi van? Most se kormányoz senki...
Elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatók, marakodás de egyszer úgyis megegyeznek. Az élet addig sem áll meg. A fidesz sem csinál lófaszt se, tevékenysége mostanra kimerül a lopásban és a figyelemelterelő uszításban. Nagyon látványosan csinálják a semmit, ez tény, de pártucat öszödi beszédre való önkritika már kitelne a tevékenységükből...

Boar. 2018.03.30. 10:14:03

Csókoltatom a blogmotort...

ogli dzsí 2018.03.30. 10:20:31

@Boar.: "A fidesz sem csinál lófaszt se, tevékenysége mostanra kimerül a lopásban és a figyelemelterelő uszításban. "

Jó tudni hogy az országnak akkor is jól megy ha a fidesz nem csinál semmit. De a ballipsik nagy szorgalommal most is csődbe tudják vinni, mint 2006ban.

A 2006os választáson sem azzal kampányoltak a lipsik hogy csődbe megyünk 1 éven belül, muhaha.

easy mango 2018.03.30. 10:46:45

@ogli dzsí: nem volt magyarországon államcsőd. Ellenben a fidesz a 2008-as válság során igen konstruktívan az összpárti krízistárgyalásokon, amikor az imf hitelről egyeztettek, olyan konstruktív megoldással állt elő, hogy ne emeljük a forintkamatot, ami szuper ötlet (instant csőd) és elkezdte betámadni a nemzeti bank elnökét, hogy megágyazzon a politikai sikerének. Még szerencse hogy nem ők voltak kormányon, azonnal csődbe mentünk volna. Azonkívül ilyen válsághelyzetekben az ellenzéknek is igen komoly szerepe van abban, hogy akár az elveiből valamennyit visszaadva az ország érdekét szem előtt tartva, ha kell akkor az általa utált kormányt segítve hozzon döntéseket.

ogli dzsí 2018.03.30. 11:00:08

@easy mango: jó akkor nem volt csak hitelt nem kaptunk senkitől, nekem tökmind1 szómágiával nem lehet az ElQrást elkenni

"Ellenben a fidesz a 2008-as válság során igen konstruktívan az összpárti krízistárgyalásokon, amikor az imf hitelről egyeztettek, olyan konstruktív megoldással állt elő, hogy ne emeljük a forintkamatot, ami szuper ötlet (instant csőd) és elkezdte betámadni a nemzeti bank elnökét, hogy megágyazzon a politikai sikerének. "

Nem a fidesz kormányzott. Egy fidesz kormány sem ment csődbe a 3ból, egy %-kal sem emelkedett az államadósság egy fidesz kormány alatt sem a 3ból.

A ballipsik szellemi elődei csődbe mentek a 80as években, s letolt gatyával mentek az IMFhez pénzért. Ezzel elő is készítették hogy 90 után mindent el kelljen adni a nyugatiaknak az ő általuk kitalált áron. Nem bízták a véletlenre.

Eztán jött Horn kormánya, ami végrehajtotta a 90 utáni idők legnagyobb megszorítását, miközben privatizált mindent ami nem volt lecsavarozva.

De ez sem volt elég a barom magyarok ismét megszavazták a kommunistákat 2002ben, 5 év múlva a világ legnagyobb konjunktúrágjában a GDP emelkedés ismét 1% alá esett /2007ben a szlovákoknál akkor ez 9% volt/, ismét senki nem adott pénzt, mehettünk letolt gatyával az IMFhez, aki megmondta Bajnainak milyen megszorítást szeretnének...

Ma egymást tapossák a befektetők, hogy idehozhassák a pénzüket, soha nem volt ennyi munkahely 1990 óta, soha nem volt ilyen reálbér emelkedés, ésatöbbi.

Szerintem, szavazzuk meg újra a soros komcsikat, szinte már hiányzik egy jóféle szakértő kormány, muhaha.

easy mango 2018.03.30. 11:06:01

@ogli dzsí: befordultatok a célegyenesbe? Nem lennék bértollnok ezen a héten.
A fenti állításaid többsége nem igaz, vagy részigazság, vagy ferdítés, vagy a tények általad rosszul értelmezése, véletlenül, esetleg szándékosan.
le tudnád nekem írni a kommunista rendszerek jellemzőit és sajátosságait 10-15 mondatban? Szerintem nem, vagy nem mered, mert gyönyörűen kirajzolódna a kis fideszed. Azt meg neked ugye nem szabad besározni...

ogli dzsí 2018.03.30. 11:11:17

@easy mango: "A fenti állításaid többsége nem igaz, vagy részigazság, vagy ferdítés, vagy a tények általad rosszul értelmezése, véletlenül, esetleg szándékosan."

Ez olyan Gyurcsányista érveléstechnika!

De hisz MAGA HAZUDIK!

easy mango 2018.03.30. 11:18:33

@ogli dzsí: semmi gond. Támaszd alá az érveidet!
Mikor volt utóljára kommunista rezsim Magyarországon?
Mekkora az államadósság összege ma, mennyi volt 2010-ben?
Kik a befektetők akik egymást taposva próbálnak idejönni?

ogli dzsí 2018.03.30. 11:27:47

@easy mango: mondom nem érdekel a szómágiád, amikor azt mondom kommunista, ElQró, államcsőd, akkor mindenki tudja kikről van szó

kit érdekel az államadósság összege? mennyit ért 1 ft 1990ben és mennyit ma?

"Kik a befektetők akik egymást taposva próbálnak idejönni?"

Akik miatt ma 4,5 millióan dolgoznak, nem 3,7 millióan mint a szakértő Qrmány alatt. Praktikusan ez 10.000 ezer darab 50 embert foglalkoztató cég, a közmunkások levonása után.

Az alapkamat ma ezért nem 10% hanem 1%, mert válogathatunk a befektetőkben nem az aluljáróban az uzsorás az egyetlen reményünk.

easy mango 2018.03.30. 11:39:35

@ogli dzsí: semmit nem értesz a gazdaság működéséből sem makro-, sem mikro szinten. A globális tényezőkhöz meg mégannyira sem. Nem mondtál egyetlen tényt sem!
A számok egzakt dolgok, egyszerűen kikeresheted őket a neten is. Tedd meg, írd le, és meglásd, bebizonyítod, hogy nincs igazad. Ami előfordul, nincs ezzel baj. Csak ez nem szómágja, hanem felnőtt értelmes vita.
De lehet, hogy ez túlzó elvárás szerintetek?

ogli dzsí 2018.03.30. 11:43:35

@easy mango: én írtam számokat, veled ellentétben

aquaticus 2018.03.30. 11:52:34

@easy mango:
"Magyarországnak csökkent a legnagyobbat a sérülékenysége a CEEMEA (Közép-Kelet Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben a világgazdasági válság kitörése óta – derült ki a Morgan Stanley tanulmányából. A krízis kirobbanása után Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, amelyik nemzetközi mentőcsomagra szorult, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A Morgan Stanley azonban rámutat: míg 2008-ban a leginkább sérülékeny feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban, addig mostanra a középmezőnybe kerültünk"

Tudjuk, hogy korrekt adat csak a Veres-Gyurcsány párostól várható el, de ezek az amatőrök így látták már 2016-ban...

taga20 2018.03.30. 12:00:06

@ogli dzsí: szutyok, ha ilyen nyalod fel a fityeszesszart, akkor jutalmul te lehetsz a következő rémszarvas!:))

döbbenet, hogy vannak ilyen tetvek, mint te, akik a legegyértelműbb fityeszlopást is próbáljátok elkenni!

döbbenet rohadék!

VáradiJános 2018.03.30. 12:04:20

@Boar.: csókoltatom a kurva patkány anyucidat

VáradiJános 2018.03.30. 12:05:49

@taga20: még nincs szombat, balfácán patkány, ne dübörögj! Ja, munkaszüneti nap .... akkor igyál, patkányfi!

easy mango 2018.03.30. 12:09:52

@ogli dzsí: édes öregem! Olyan sületlenségeket írtál, pont, mint szeretve tisztelt vezérünk szokott mondani a parlamentben, amikor látod, hogy a varga mihaly döbbenten forgatja a szemét.
Az alapkamat alakulása a világpiaci folyamatoknak köszönhető. Magyarország finanszírozása, és adóságbesorolása abban a gazdasági helyzetben, amikor a világ vezető országai öntik a pénzt a piacra és ezzel mesterségesen tartják alacsonyan a kamatot, nem is alakulhatna másképp, mint a világtrend. Te mit vennél, az euro övezet 0%-os kamatú kötvényét, vagy a magyart?
A munkanélküliség leküzdésében elért siker remek teljesítmény. Főleg, ha úgy oldjuk meg, hogy a ksh-ban egy értekezleten belevesszük a külföldön dolgozó magyarokat. Meg az állam által fizetett, szervezett közmunkásokat. Az valóban megoldotta a problémát.
Az államadósság 2010-ben 78426 millió ecu, 2016-ban már 83664.....
És ezek az értékek úgy jönnek ki, hogy dec 27-én furcsa módon az mnb egy két hitelintézményt közbeiktatva kiszervezi pár napra (januárig) az adósságát. Meg trükközünk a manyup 3200 milliárdjával. Az eurostat szerint meg rendre más adatok jönnek ki.

taga20 2018.03.30. 12:10:28

@VáradiJános: mi van haver, elgurult a kipád?:)))

kicsit vegyé má vissza, vagy szójá a másik csicskajaninak, akivel legalább lehet hülyülni!:)

easy mango 2018.03.30. 12:16:37

@aquaticus: köszönjük a szép véleményt.
A vezető hitelintézetek adósság-besorolása miért nem tükrözi ezt?

VáradiJános 2018.03.30. 12:19:48

@taga20: nem ér rá, patkánycsapdákat állít össze

taga20 2018.03.30. 12:22:34

@VáradiJános: csak vigyázz, nehogy belelépjetek, ti janik!:))

easy mango 2018.03.30. 12:24:36

@aquaticus: az imf hitel rossz. 3,5%-ért adják a pénzt a gonoszok. De nem baj, mert orbán kiszúrt velük 8%-ért adtuk az eurokötvényt. Az sokkal jobb üzlet! Te meg én fizettük ki a kamatkülönbséget a nyugdíjunkból. Sokkal jobb választás, mint az imf. Meg azok a rohadékok még olyan ördögtől való dolgokat is javasoltak, hogy állami kiadáscsökkentés. Meg átlátható költségvetés, meg az alkotmánybíróság költségvetési intézkedési jogkörének normalizálása. Meg szja egyszerűsítés. Elvetemültek

taga20 2018.03.30. 12:26:49

@easy mango: csak szólok, hogy ennek a fityeszzombinak bármit írhacc, me olyan mintha vizet gereblyéznél:)))

easy mango 2018.03.30. 12:33:10

@taga20: ja, gondolom...jön majd valami részletbaromságon rugózás, féligazság, aztán, ha nem marad más, akkor a helyesírási hibák kivesézése. Aztán egy kis bújtatott zsidózás, aztán annak tagadása. Majd jön, hogy én miért támadok, és, hogy minden ballibsi egy gyilkos.

easy mango 2018.03.30. 12:48:33

@taga20: köszönjük! Még valami?
Ebéd kész?

easy mango 2018.03.30. 12:50:08

Úgy nézem a narancsoknál gőzölög a leves mert lehalkultak nagyon.
Egyébként pont azon gondolkodtam hogy Virág elvtárs ott megnézem újra, olyan régen láttam már! Kösz a tippet!

VáradiJános 2018.03.30. 13:28:51

@taga20: vigyázunk, patika, köszi az aggódást

Boar. 2018.03.30. 13:45:30

@VáradiJános: Hiába dörgölőzöl fideszgyökér, nem vagy az esetem...
Menj le a kamionparkolóba, hátha valamelyik török kamionostól kapsz egy öteuróst ha nem fogazol...

Hókirályfi 2018.03.30. 13:46:35

@Gáborné Bori: Ovinak egyetlen dolog fog járni, egy tisztességes bírósági eljárás, ahol majd a büntetőbíró eldönti, hogy tettei mennyiben álltak összhangban akár a mostani törvényhozás által meghozott törvényekkel, akár a felálló új parlament által majdan meghozott törvényekkel.

Hókirályfi 2018.03.30. 13:49:25

Ha elég sokan elfogadják az "egyénire ésszel, listára szívvel" elvet, akkor Ovinak és bandájának harangoztak...:)))
www.taktikaiszavazas.hu

ételizésítő 2018.03.30. 13:59:41

@Gáborné Bori:
Orbán Viktor egy nyomorult tolvaj, börtön jár neki, nem tisztelet.

aquaticus 2018.03.30. 14:12:59

@easy mango:"A vezető hitelintézetek adósság-besorolása miért nem tükrözi ezt?"

2017. december 25. - 06:51

Először márciusban fordult elő az, hogy Magyarország negatív kamattal tudott eladni állampapírt, vagyis gyakorlatilag a befektetők fizettek azért, hogy hitelt adjanak a magyar államnak. Októberre az MNB újabb lépéseinek köszönhetően pedig már az egyéves kincstárjegyeket is negatív hozam mellett sikerült értékesíteni....

Ha egy hangyányi eszetek lenne, akkor megmaradnátok a nem azonnal cáfolható rágalmak mellett, mint a demokrácia, sajtó és szólásszabadság, korrupció, rejtett antiszemitizmus, stb.

A disznó ÓLAMOT nem biznám Vona Gáborra 2018.03.30. 14:58:12

"Az egyik legnevesebb szélsőségkutató összefogást tanácsol a baloldalnak a Jobbikkal, hogy meg lehessen menteni a demokráciát"

Most hogy kiderult, hogy Vona Gabor eveken at homoszexualis viszonyt folytatott a Papa merenylojevel, nagyon probaljak mosdatni a jobbikot.

A disznó ÓLAMOT nem biznám Vona Gáborra 2018.03.30. 14:59:22

"Az egyik legnevesebb szélsőségkutató összefogást tanácsol a baloldalnak a Jobbikkal, hogy meg lehessen menteni a demokráciát"

Most hogy kiderult, hogy Vona Gabor eveken at homoszexualis viszonyt folytatott a Papa merenylojevel, nagyon probaljak mosdatni a jobbikot.

VáradiJános 2018.03.30. 15:03:30

@Boar.: a nejed nem ilyen válogatós, patkányfi

Boar. 2018.03.30. 15:06:51

@VáradiJános: Böff...lenyelted?
Anyád is jobban tette volna...ha már egyszer a picsája nem volt szecskavágó...

easy mango 2018.03.30. 15:51:35

@aquaticus: mi köze van a besorolásnak és a kamat mértékének egymáshoz?
Mekkora a kamatkockázati felár?
Főleg egy olyan országban, ahol a jegybankelnök (alelnök, igazgató, meg az összes tanácstag) a kormány talpnyalója. És kiszolgáltatottja. Ja nem is, mert a magyar érdekeket szem előtt tartó munkájukért mindenki gyereke kap egy szép lakást. Vagy egy kereskedelmi bankot. Vagy egy jó állást egy alapítványnál.

Sir Galahad 2018.03.30. 17:39:33

Helyesebb volna címnek azt adni, hogy Sz. L. szubjektív nemzetközi szemléje a migránspárti lapokból. Mert ezt a blogot olvasva úgy tűnhet, minden külföldi újság ilyen hangvételű. Pedig nagyon nem.

Tom66 2018.03.30. 17:43:57

Aljas, hazug, hiteltelen sajtó, anno a felsorolt lapok folyamatosan bíráltál és nácizták a Jobbikot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.30. 18:12:26

@VáradiJános: "Hülye lenne a jobbik összefogdosódni a leprásokkal" - ezért utasítottál el a tagfelvételi kérelmedet. Meg azért mert nyilvántartott pedofil vagy. Itt is mindenkit zaklatsz.

taga20 2018.03.30. 18:28:28

@Tom66: tomi menyé le a dunapartra, asztán a jobbikos képviselővel köpjetek bele a cipőkbe!

mi van, elvették tőled a náci jobbikodat és most hisztizel?

taga20 2018.03.30. 18:30:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

engem is zaklatott, kéccer! aszt mondta, hogy lecidáz a kis zaklató, de én átláttam a homáron:)))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.30. 18:51:40

@taga20: Egyedül birca borul össze vele, feltéve ha éppen gyógyult a segge. Mondjuk birca a kedvére tesz, mert beöltözik kisdobosnak, a perverze azt szereti.

GYURIBÁCSI MENJEN HAZA !!! 2018.03.30. 19:02:38

@Tom66: Ja eveken at a jobbikkal probaltak osszemosni, lejaratni a fideszt, most meg ugyan azok az emberek konyorognek a jobbiknak, hogy fogjon ossze veluk.

taga20 2018.03.30. 19:03:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: vagy munkásőrnek, me a cucca is meg van még.

mindennap mekpucolja a dobtárasát:))

www.youtube.com/watch?v=I4N97YJeWxc

taga20 2018.03.30. 19:05:48

@GYURIBÁCSI MENJEN HAZA !!!: gyuribá te ki a kurvaanyád vagy a századik nickeddel?

ha azt mondod, hogy te vagy váradijani, akkor hazucc, me te hülyébb vagy náluk!

aquaticus 2018.03.30. 19:44:00

@GYURIBÁCSI MENJEN HAZA !!!:
Normális vagy te? Te akarod eltartani a semmitérő embereit? Neked kellene taga és kurt úrfi napidíját fizetni, mert ők vannak annyira okosak, hogy nem sikerdíjra szerződtek vele!

taga20 2018.03.30. 19:56:21

@aquaticus: rallus te gerinctelen féreg, válaszolj nekem!

milyen szutyok ember az, aki nagypénteken megüzeni, hogy 2000 magyar embert megfigyel és listázza őket?

erre válaszolj fityesznyuggerzombi, ha van még bőr a pofádon!

kolompar lole 1112 2018.03.30. 20:57:23

Így van, a cigánykommunista tolvaj zsidesz ellen bárkivel KÖTELEZŐ összefogni!!!

Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá 2018.03.30. 22:18:30

@taga20: " hogy 2000 magyar embert megfigyel és listázza őket?"
Ezek NEM magyarok, hanem kulfoldi ugynokok bunozok, akik az orszagunkat probaljak megsemmisiteni.

Toportyán Zsóti 2018.03.30. 22:50:16

@Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá: Nicked mutassa kultúrfölényed,nem tudod hol a dagonyázó helyed?

Toportyán Zsóti 2018.03.30. 22:58:29

1 fordulós választási szisztémában ez a követendő taktika,reszket is a g csuti csüngőhasú maffiacsaládfő és tolvajsereglete...Hódmezőn rendesen alájuk vágtak a magyar emberek,mekkora barom aki migráncsozik miközben baksisért 20000 átvilágítatlan terroristát beenged?!Már nyomoznak is mi folik itt ezügyben,na abból sem fog jól kijönni szegény...már csak kgb basik társaságában fotózkodik .

taga20 2018.03.30. 23:37:17

@Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá:
vicces droid vagy ági, remélem kurva messze élsz az országunktól!

GYURIBÁCSI MENJEN HAZA !!! 2018.03.31. 00:51:17

@taga20: "gyuribá te ki a kurvaanyád vagy a századik nickeddel?"
Hülye vagy bazmeg, én te vagyok, csak másik nikken. Saját magadnak irogatsz te idióta,
térj már észre.
süti beállítások módosítása