B1 blogcsalád



Ha a Fidesz győz, Magyarország még gyorsabban csúszhat le a balkáni államok sorába

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. március 24. - Szelestey
  • May bizonyítékokkal rukkolt ki az EU-csúcson, így Orbán is kénytelen volt beadni a derekát az oroszok elleni közös fellépés ügyében. Viszont az EU-t megmentheti, hogy ekkora a baj a világban
  • A civileknek nem volt más választásuk, mint hogy hadüzenetnek tekintsék az ellenük hozott lépéseket.
  • Az uniónak komolyan kellene vennie az Orbán jelentette veszélyt. Súlyos következményekkel járna, ha defetizmusból engedne a politikusnak.
  • Ha a Fidesz győz a választásokon, bizonyos, hogy a CEU bizonyos intézményeinek el kell költözniük Budapestről.

ceu_5.jpg

 Washington Post

wp.jpg

Oroszország először az ideggázt vetette be, most pedig a hazugsággépezetet – figyelmeztet Ann Applebaum, miután Moszkvában az állami sajtó, illetve tisztségviselők hada egész sor változattal állt elő, hogy ki is akarhatta megölni Nagy-Britanniában a volt orosz-brit kémet és annak a lányát. A brit Külügyminisztérium 21 változatot számolt össze, ki mindeki lehetett a bűnös, de valószínűleg még lesznek továbbiak is. Persze senki se lepődjön meg, hogy záporoznak az egymásnak ellentmondó állítások, ez már nem először fordul elő Moszkvában, ha valamilyen botrányos ügyről van szó.

A szigetországi hatóságok azonban rájöttek, hogy teljesen felesleges minden kijelentést egyenként cáfolni, inkább azt választották, hogy a módszert leplezik le. De ettől még folytatódik az orosz propaganda hadjárat, csak olyan helyeken, ahol sokkal nehezebb azt átlátni. Pl. amikor oroszok széttrollkodják az internetes közvélemény kutatásokat az ügyben. De észlelni, hogy az orosz dezinformáció immár folyamatosan működik, nem csupán, ha valahol választás közeledik. Úgy hogy nagyos is tanácsos követni a brit utat: feltárni, hogy milyen eszközökkel dolgozik az orosz hálózat. Ha a Nyugat nem kezd hozzá, akkor olyan világ közeledik, amelyben azok mondják meg, hogy mi az igazság, akik a lehető legkevésbé tisztelik azt.

https://www.washingtonpost.com/opinions/first-russia-unleashed-a-nerve-agent-now-its-unleashing-its-lie-machine/2018/03/23/5eb85628-2ed4-11e8-8ad6-fbc50284fce8_story.html?utm_term=.5f6a4e00d3d0

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A brit miniszterelnök bizonyítékokkal szolgált az eheti EU-csúcstalálkozón a kettős gyilkossági kísérletről és ez segített, hogy megnyerje a többieket az oroszok elleni küzdelemhez. Maynek nem volt könnyű dolga, hogy meggyőzze a 27-eket, mármint hogy Moszkva felelős a mérges gázzal elkövetett akcióért. A kétkedők közé sorolták Magyarországot, Görögországot és Olaszországot. A britek azt akarták elérni a csúcson, hogy egyrészt mindenki csatlakozzon a keményhangú elítélő nyilatkozathoz, másrészt pedig értse meg az összes tagállam, hogy fel kell számolni Putyin kémhálózatát. Akár úgy, hogy követik London példáját és diplomatának álcázott hírszerzőket utasítanak ki.

May Brüsszelben először külön találkozón nyerte meg Merkel és Macront, majd csütörtök este a vacsoránál kiemelte, hogy ami Salisbury-ben történt, az támadás volt a szabályokra épülő nemzetközi rendszer és az európai értékek ellen. De a görög, az olasz és az osztrák kancellár még mindig ellenkezett, több mint két órán át vitáztak. A végén azonban győzött a német-francia-brit nyomás, olyannyira, hogy még azt is elhatározták: konzultáció céljából példátlan módon visszarendelik Moszkvából az unió nagykövetét. Tusk azonban jelezte, hogy további lépések várhatóak.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-23/may-served-secrets-over-dinner-to-win-eu-allies-for-russia-fight

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A világban jelenleg igen veszélyes a helyzet, ám éppen ez mentheti meg az EU-t. A brüsszeli tudósító úgy ítéli meg, hogy az állam- és kormányfők kétnapos tanácskozása mindenképpen megmutatta: ha most a szétválást szorgalmaznák a tagállamok, az ajándék volna a Trumpok és Putyinok számára. Vagy más szóval: őrület. Az ülésen válaszolni kellett mind az amerikai elnöknek, aki kereskedelmi háborúval fenyeget, mind orosz kollégájának, aki viszont hideg háborús húrokat penget. Emiatt azután háttérbe is szorult a tervezett fő téma: az unió reformja. De hát a külső veszélyek fontosabbnak bizonyultak, bár maradnak a belső gondok, ideértve a menekültválság ügyében tanúsítandó szolidaritást, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának eltörlését Lengyelországban. Utóbbit a nagy többség a jövőben sem akarja tudomásul venni, de nem is képes rá.

Viszont azt is látni, hogy már nem elegendő a változáshoz, ha a németek és a franciák egymás között megállapodnak valamiben. Már nem bosszanthatják fel a többieket következmények nélkül. Feltételezhetőleg igen nagy a bizalmatlanság Keleten. Ez nem csupán a Magyarországot és Lengyelországot irányító kérlelhetetlen nacionalistákra vonatkozik. Sok helyütt az aggodalom vette át az EU iránti lelkesedés helyét, mármint hogy szuperállam lesz az unióból. A kvóta ügyében annyira megkeményedtek a frontok, hogy az még évekig megkeseríti a közös munkát. Merkellel szemben csillapodott a menekültválság idején kialakult ellenérzés, de nem ült el teljesen. Macronról nem alaptalanul feltételezik, hogy hátra akarja hagyni azokat az államokat, amelyek nem osztják európai jövőképét. Viszont az is igaz, hogy nincs más hajtómű a földrészen. Ha júniusig sikerül megállapodni a vitás kérdésekben, akkor abba belejátszik Putyin és Trump is.

http://www.sueddeutsche.de/politik/europas-zukunft-die-gefaehrliche-weltlage-koennte-die-eu-retten-1.3918426

Deutschlandfunk

unnamed.png

A magyar kormány hónapokon át keltette a hangulatot Soros György ellen, plakátokon, a sajtóban, nemzeti konzultáció formájában. Hódmezővásárhely után azonban egy időre – állítólag utasításra – csendesebb lett a hang, az érintettek azonban élénk figyelemmel követik a fejleményeket. Az Orbán-kabinet egy éve hirdette meg, hogy kisepri az országból a befektetőt és az általa támogatott szervezeteket. Törvényt hozott a CEU, illetve az olyan, menekülteket segítő csoportok ellen, amelyek pénzt kapnak külföldről. Most pedig a hatalom rátett még egy lapáttal, a ‚Stop, Soros“-csomaggal. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság vezetője azt mondja, hogy a civil társadalom részéről ezt hadüzenetnek kellett venni. Azokat a szervezeteket, amelyek támogatásban részesülnek Soros-alapítványától, a kormány tisztségviselői az üzletember zsoldosaiként bélyegzik meg. Az zavarja őket, hogy a civilek bírálják pl. a menedékpolitikát, a felsőbbség nem szereti, ha valaki az útjába áll. Pedig az uniós jog és az Emberi Jogi Konvenció is azt tartalmazza, hogy mindenkit ugyanazok a jogok illetnek meg, még a migránsokat is.

A riport megszólaltatja Ligeti Miklóst a Transparency International-tól, aki azt mondja, hogy az uniós forrásokból finanszírozott pályázatokat akár 25 %-kal is túlárazzák. Ez a korrupciós hányad, amit ellopnak. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy propagandának kell tekinteni az EU elleni lázítást. De itt is nyílik alkalom arra, hogy „közeli cégeknek“ adják a reklámokat, ezen a területen is tetten lehet érni a korrupciót. A Soros elleni kampány pl. tavaly jó 40 millió euróba került. Ligeti arra hívja fel a figyelmet, hogy az unió jövője érdekében az eddiginél sokkal jobban oda kell figyelni a jogállamiságra és az emberi jogokra. Különben bekövetkezhet a dominóhatás. Magyarország magával ránthat a tekintélyelvű örvénybe más csalódott, kiégett államokat is az egykori keleti tömbből.  

http://www.deutschlandfunk.de/bruessel-vs-budapest-5-5-die-soros-soeldner.795.de.html?dram:article_id=413169

Washington Post

wp.jpg

A magyar kormány megállás nélkül kampányol Soros György ellen, így ha a Fidesz győz a választásokon, bizonyos, hogy a CEU bizonyos intézményeinek el kell költözniük Budapestről. Ezt Charles Gáti írja Paul Lendvai legújabb Orbán-életrajzának amerikai megjelenése kapcsán. Megjegyzi, hogy Magyarországon manapság minden bajért Soros a hibás, és be is válik, hogy befeketítik, hiszen a szavazók egy része hajlandó volna a nem létező Soros-párt ellen voksolni. Vagyis termékeny talajra hull a mozgósítás a nyugati értékek ellen. A kormányfő hívei tényleg azt gondolják, hogy ha nem volnának az összeesküvő külföldi ellenségek, az országnak sokkal jobban menne. Mert különben miért lenne Magyarország az EU öt legszegényebb tagja között? Mi másért ment volna mintegy félmillió ember Nyugatra? A hivatalos magyarázat az, hogy az ország ezúttal Soros és az unió cselszövésének áldozata.

Orbán annak idején mindenben pontosan az ellenkezője volt, mint amilyen ma. Lendvai úgy mutatja be, mint ravasz és tehetséges politikai kaméleont. Taktikusként, szerencsejátékosként és rögtönzőként igen fontos látni, hogy elutasít mindenféle tekintélyt. Ez segít megérteni a politikafelfogását. Ma is nehezére esik, hogy elfogadja bárki másnak a felsőbbségét. Emiatt tűnik úgy, hogy ég a vágytól megteremteni a jogi fundamentumokat egy új alkotmányhoz, amely alapján azután teljes egészében tekintélyuralmi rendszert alakíthat ki. Ha kétharmaddal győz április 8-án, tovább korlátozhatja az igazságszolgáltatás függetlenségét, még inkább a maga javára módosíthatja a választási törvényt, és még jobban elfojthatja a szabad sajtót. A jelek szerint számára a Horthy-rezsim szolgál modellül. A puha diktatúra, amely azonban csak megaláztatást és pusztulást hagyott maga után. Vagyis jelen esetben csak felgyorsulna Magyarország lecsúszása Közép-Európából a Balkánra, már ha a történelem ismételné önmagát.

Nehéz megjósolni, hogy az elkövetkező években meg lehet-e fordítani ezt a folyamatot. Szerencsére az USA ragaszkodik a tiszta választásokhoz és a média függetlenségéhez, így ez magában foglalja a demokratikus újjászületés reményét. Az EU ellenben mindig visszariadt a kemény ellenlépésektől. Még rosszabb a dologban, hogy Brüsszel kezdi azt hinni: az idő Orbánnak dolgozik. A politikus a nacionalizmust és a szuverenitást írta a zászlójára. Ráadásul vannak hívei az lengyeleknél, olaszoknál, briteknél és Trump Amerikájában. Így hatékonyan küzd az integráció és a transzatlanti szövetség ellen. Lendvai megállapítja, hogy komolyan kellene venni.

https://www.washingtonpost.com/outlook/why-hungarys-prime-minister-blames-george-soros-for-all-the-countrys-woes/2018/03/23/cb73ac16-26de-11e8-b79d-f3d931db7f68_story.html

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7913775448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.24. 06:05:58

A mintázat világos: először az oroszok csinálnak valami disznóságot (utasszállító lelövése, polóniumos merénylet, ideggázos merénylet), aztán a dezinformáció is beindul, hogy a teljesen nyilvánvaló kapcsolatokat eltussolják és eltereljék az erre fogékonyak figyelmét a valós helyzetről.
Vannak Európában olyan rétegek, akik bármilyen körülmények közt, minden bizonyíték ellenére az oroszoknak hisznek és gyakorlatilag csak a Russia Today nekik a hírforrás. A nagyobb baj az, hogy az orosz propaganda azokhoz is eljut, akik nem a RT-ből tájékozódnak, mert a fősodratú magyar kormánymédia is átveszi kritika nélkül az orosz propagandaanyagokat hírek gyanánt.

rallus 2018.03.24. 07:22:58

Csodálkozom, hogy még mindig nem találták meg Salisbury közelében a ciril betűs "Vidám, rajzos kézikönyv méregkeverőknek" című munkát Putyin dedikációjával.
Az FBI ügyesebb volt, mert 9.11-et megakadályozni ugyan nem tudta, de aztán özönlöttek az egyértelmű bizonyítékok.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.24. 07:34:22

Ki tudja mi lehet az igaz? Semmire nem vennék mérget de még az ellenkezőjére sem. Még a 2006 os Budapesti eseményekről is kiderült a FIDESZ szervezte. Aztán az is hogy a migráncsok. Később valamivel kiderült az is hogy István király volt ennek is az oka. Szóval teljes a zavar minden szinten.

rallus 2018.03.24. 08:34:14

@taga20: Örülök, hogy megjöttél Brüsszelből, a zárt ülésről!
Még te!!! sem mérgeznél meg szovjet gyártmányú idegméreggel egy hat évig börtönben tartott, aztán kicserélt egykori kémet Angliában, a választások előtt!
Jó-jó, tudom hogy Putyinnal nem vagytok egy szinten, de mégis...Ilyenkor felvetődik a Cui prodest?
Tudom, hogy Putyin gonosz ember, mert megakadályozta, hogy a teljes orosz vagyon a "befektetők" kezébe kerüljön és nem olyan demokrata, mint Petro Olekszijovics Porosenko, aki bármit odaad a demokráciáért cserébe, na de ennyire?

taga20 2018.03.24. 08:38:59

@rallus:

kár erőlködnöd IRA troll, me lebuktatok!

kágébésputyin apád nem szólt neked, hogy a napokban te is megkapod a polóniumos csájádat rohadék!

taga20 2018.03.24. 14:20:10

@aptikjampó: mi van helga lebuktatok, hogy ilyen ideges vagy?:)))

Európai téridő 2018.03.24. 22:37:45

A WP publicistája a balkánozásával egyetemben nettó hülye. Az, hoogy a nyugat-mucsai média megkezdte végre szétszálazni, hogy a volt "keleti blokk" miért elégedetlen, az már valami. Gáti Charles úr pedig jobban tenné, ha bölcsen hallgatna.

2018.03.25. 07:40:29

@aptikjampó: a Moszad akciói miatt is folyton voltak diplomáciai botrányok, csak te túl fiatal vagy ahhoz, hogy erre emlékezz
süti beállítások módosítása