B1 blogcsalád



Mutatjuk az április 8-i választás végeredményeit

2018. március 19. - ashwood

origo_hu_1.jpgAlapvetően három lehetséges fogatókönyv létezik – bár az ellenzék bőszen hirdet egy negyediket is. Sorra vesszük, milyen végkimenetele – és annak milyen következménye – lehet a közelgő választásoknak.

1, Újra kétharmaddal nyer a Fidesz

A napi folyamatokat látva erre lényegében alig van esély. Az ellenzéki összefogás, ha csak korlátozottan is valósul meg – praktikusan a koordinált visszalépésekkel –, akkor is képes megakadályozni a Fidesz újabb, mindent elsöprő győzelmét. A közvélemény-kutatások adatai szerint a kormánypárt érdemben nem volt képes növelni szavazói számát, a biztos Fidesz-szavazók ma is 2,2-2,5 millió között vannak. Ez a szám akkor lenne elegendő a kétharmad visszaszerzéséhez, ha nagyon alacsony részvétel mellett folyna a választás. Erre azonban lényegében semmi esély sincs már.

A következmény azonban ismert: a Fidesz, Orbán Viktor valóban leszámolni mindenkivel, aki egy kicsit is kritikus a hatalommal szemben. A tervek készen vannak, részben nyilvánosságra is hozták azokat. Kétharmad esetén kormánykritikus civil szervezetek, médiumok egy éven belül lehúzhatnák a rolót.

2, Egyszerű többséget szerez a Fidesz

Ez a legvalószínűbb forgatókönyv, azonban ez is csak (!) 50 százalékos valószínűséget kap. Az előbb említett, koordinált jelöltállítás miatt az ellenzék könnyen elhozhat 30-35 egyéni mandátumot a Fidesz elől.

Az eredmény alig különbözne a kétharmados többség megszerzésétől. Az állampárt már ebben a ciklusban is egyértelművé tette: ha számára fontos ügyről van szó, nem ragaszkodik ahhoz, hogy a joglakotás törvényes legyen. Gond nélkül tol át kétharmados többséget igénylő szabályozást feles többséggel. A NER működik, a finomításához – vagyis a kritikus hangok totális elfojtásához – elég lesz a feles többség is.

3, Bár nyer a Fidesz, nem tud egyedül kormányt alakítani

Ennek a forgatókönyvnek nagy, 40 százalékos esélyt adnánk. Az már most látszik, hogy igen nagy a részvételi hajlandóság a polgárokban. Orbán Viktor március 15. beszéde ugyancsak a mozgósítást célozta – ám ez könnyen kontraproduktiv lehet. Ha a Fidesz, a rettegés 50 árnyalatát bedobva igyekszik aktivizálni saját táborát, az ugyan így hat az ellenzék támogatóira is – akik pedig sokkal többen vannak. A szétaprózódást minimalizálandó koordinált visszalépésekkel maximalizálhatják az Orbánnal szemben álló pártok mandátumaik számát. Az eredmény pedig egy győztes, de kormányzásra képtelen Fidesz frakció, miközben az ellenzéki oldal legalább négy, kisebb frakcióból áll majd.

Ennek a forgatókönyvnek több, lehetséges kifutása is létezik, azonban mindegyik vége az előrehozott választás. (Ettől azonban nem érdemes megijedni. Csak a Fidesz tartja akkora erénynek, hogy a rendszerváltás óta minden kormány kitöltötte a mandátumát. Olaszországban ilyesmire a háború vége óta nem volt példa – mégis, nagyon szeretnénk olasz életszínvonalon hanyatlani.)

Jelen pillanatban biztosnak látszik, hogy nem jut be olyan párt a parlamenbe, amely hajlandó lenne, akár csak kívülről is támogatni egy újabb, Orbán vezette kormányt. Kisebbségből pedig Magyarországon sem kormányt alakítani, sem kormányozni nem lehet.

Ha az összellenzék képes legyőzni Orbánt, a legvalószínűbb, hogy a Jobbik rendelkezik majd a legnagyobb frakcióval, őket követné a közel azonos MSZP-Párbeszéd, az LMP és egy kisebb DK képviselőcsoport. Másnak túl sok esélye nincs a parlamentbe kerülésre.

Alapvetően mindegy is, melyik párt – vagy időleges pártszövetség – próbálkozna a kormányzással, mindenképp szüksége lenne a teljes ellenzéki támogatásra. A Jobbikkal azonban a baloldali pártok nem fognak közös kormányt alakítani – és ez visszafelé is igaz. A megoldás: olyan kisebbségi kormány, amelyet – ez a legvalószínűbb – a Jobbik támogatna kívülről.

Az ellenzéki pártok rendelkeznek közös nevezővel: Orbán rendszerének leépítése. A NER-t feles többség birtokában nem tudnák alapjaiban megbontani, de képesek lennének arra, hogy az Orbán számára legkínosabb ügyekben vizsgálatot kezdjenek, az eredményeket pedig a nyilvánosság elé tárják. A folyamat egyetlen lehetséges végkimenetele: miután kellő mértékben feltárták az orbáni oligarcha-rendszert, és az Orbánhoz kötődő korrupciós hálózatot – előrehozott választást írnak ki. Erre nagyjából egy év múlva kerülne sor.

4, Az ellenzék szerez kétharmados többséget

Minthogy leírtuk az első, teljesen valószínűtlen forgatókönyvet, így ezt is megemlítjük – noha százalékban alig mérhető erre az esély.

Ez az eredmény is kényszerkoalíciót szülne, még akkor is, ha valamelyik homogénebb ellenzéki csoportosulás kormányt tudna alakítani. A kétharmados többség ugyanis lehetőséget teremtene a NER teljes lebontására, ám ehhez az oldalak közötti folyamatos párbeszédre és kompromisszumokra lenne szükség. Jelen pillanatban a szavak szintjén erre minden oldal nyitott – ám a hatalom közelsége könnyen elfelejteti a tegnapi szándékokat.

Orbán ünnepi (???) beszéde azt mindenképp jól mutatja: a három hónapja még lefutottnak gondolt választásnak ma már valódi tétje van.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8313752732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2018.03.20. 14:46:45

@chrisred: kategóriájába tartozik. Bélyeget gyűjt vagy templomba jár, az ő döntése. Másokra nem kényszerítheti rá a meggyőződését.

konrada 2018.03.20. 14:49:20

@chrisred:
...azért erről nem tudnál hosszú felsorolást írni...
(...no azért 1-egyet segítek: Dugonics Titusz. ...bár azt mondják, az se volt igaz...;)

Superuser 2018.03.20. 15:02:32

"A következmény azonban ismert: a Fidesz, Orbán Viktor valóban leszámolni mindenkivel, aki egy kicsit is kritikus a hatalommal szemben. "

tudni magyarul?

közel 24 óra elteltével, kommentbeli idézés ellenére sem sikerült javítani...

megmondjam miért?
mert ehhez is síkhülyék vagytok, pont, mint a matekhoz.

azért is maradtatok ilyen lúzer barmok, akik egész nap fékellensúlyoznak a bloghun. és a végére már olybá tűnik az egymást szakmányban hergelő, tehetségtelen félművelt libsi mesügéknek, hogy amit idehánynak, az maga az ARANY IGAZSÁG.

a valóság ezzel szemben az, hogy a tehetséges emberek ezekben a percekben kihasználják a jelenlegi adminisztráció vállalkozás- és családbarát politikáját, és dolgoznak, gyarapodnak.

katáznak, kiváznak, babáznak.

élvezik a csokot és a csakot.

és eszük ágában sem lesz a fentiek ellen voksolni.

és nem fogjátok érteni, miért kenik el a libsi szájatokat 8-án. újfent.

de semmi baj ezzel, sok mindent nem értettek már :D

sinus67 2018.03.20. 15:05:17

@RHalacska:
Azért nálunk az sem mindegy kinek a szakértője ül az adott bársonyszékbe. Fidesz közeli "szakértők" szerint minden nagyon fasza! Ellenzéki "szakértők" szerint minden szar!

ostvan1 2018.03.20. 15:07:05

Nekem szimpatikus lenne egy olyan (kényszer) koalíció, ahol a felek folyamatosan egymásra kiabálják a disznóságaikat (= kevesebb mutyi).

sinus67 2018.03.20. 15:09:45

@Berelhetoreklamfelulet:
Azért a Jobbikot ne nevezd már migráncssimogatónak (egyébként a többit se nagyon), csak azért, mert az Origó, a Magyar Idők meg a Pesti srácok azt írta, az M1 a Duna és az Echo Tv meg azt mondta!

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.20. 15:11:43

@chrisred:
Neked mindenből az jön le hogy a fidesz, a fidesz, meg a fidesz, ezért nem látod meg a fától az erdőt. Az egész EU-ban harmadosztályú nímandok csinálják a politikát, akik az első perctől fogva mindig csak azt lesték, ki az erős ember aki mögé be kell állni.

Az erős politikusokat pedig a még erősebb lobbik tartják kézben. Gyakorlatilag legfontosabb az irányításhoz a megfelelő sajtóháttér. Aki birtokolja a médiát, az nagyjából kézben tudja tartani a politikumot. Ha nem a média által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően csinálja, akkor az újságok tépik szét a politikust, és nem fordítva, legyen bárki. Nézd meg hogyan járt pl. Fico, akinek lefogadom semmi köze nincs az újságíró meggyilkolásához (nagy valószínűséggel az olasz maffia bevándoroltjai követték el), mégis őrá verte a média az űgyet.

Ezek után már csak egy számadat: Soros hálózatához (Project Syndicate) 1500 újság tartozik szerte a világon, Simicska ehhez képest kismiska, de a magyar sajtó nagy része a zsebében van. Az általad leírt magasztos képzelgés nem sokat nyom a latban.

sinus67 2018.03.20. 15:11:52

@nnnnnnnn:
És ha nyer az ellenzék? Mit csinálsz? Leveszed a cipőd és a falba rúgsz? Esetleg megint égni fog Budapest?

Neo07 2018.03.20. 15:14:18

@megamedve:
"Egyébként ezen felül is befogadtuk azt az 1300-at, akik ellen rohadtul harcoltunk"

Ez az 1300 nem az az 1300. Mo. most is fogad be valódi – és leigazolható – menekülteket, mindenféle kvóta nélkül is. A kötelező kvóta arról szól, hogy Mo.ra tíz és tízezreket küldjenek, olyanokat is, akik egyáltalán nem szorulnak védelemre, mert ők gazdasági bevándorlók (akik úgy gondolják, hogy az ő vallásuk, ás államfelfogásuk az egyedüli igaz, ennélfogva nem akarják elfogadni a vendéglátó állam törvényeit).

@Brix: "A második forduló eltörlése elveszi a lehetőséget, hogy összefogjanak a kisebb pártok a legerősebb ellen..."

Ezért nem volt nálunk soha igazi kormánybuktatás, előrehozott választás a legkevésbé sem. Emiatt az összefogás miatt nem voltak teljesen autonóm pártok (a baloldalon). Bizonyos szemszögből (az angliai választó szemszögéből) a második forduló felfogható választási csalásnak is...

"A Fidesz gazdasági és politikai túlhatalma egészen elképesztő egy európai liberális demokráciában."
2010 előtt gazdasági- és politikai "túlhatalma" az MSZP-SZDSZ-nek volt. Érdekes, 2010-ig nem emlegettetek túlhatalmat...

Egyébként le kell fordítani az újbeszél szavakat: liberális demokrácia = liberálfasiszta (ezért szélsőliberális) "demokrácia" (a toleranciabajnokok mindenkit lefasisztáznak, lenáciznak, akik másként vélekednek.) Nézd mi megy Skandináviában, Ny-Európa nagy részén: a "tolerancia" jegyében feljelentik, fenyegetik, cenzúrázzák a másként gondolkodókat... Tisztára, mint 1930-as évek sztálini Szovjetuniójában... A magukat "liberálisnak" nevező bolsevikok itt vannak még mindig köztünk.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.20. 15:15:47

@ostvan1:
Korrupciós ügyek abból lesznek, ha valakit kihagynak az osztogatásból. Az rögtön feldobja a többit. Az ilyesmi általában belső megegyezéssel végződik, hogy jó akkor legközelebb jut majd neked is. Ha többen vannak érdekeltek, attól még nem fog csökkenni a korrupció

arabok balrol 2018.03.20. 15:25:33

Persze hogy komoly tetje van.

A pragai diaszpora egy emberkent szavaz Orbanra, remeljuk a tobbi kulfoldi is.

2018.03.20. 15:28:09

@mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu:

"Minden elozetes kutatas azt igazolja, hogy realisan csak ket forgatokonyv johet szamitasban: fidesz ketharmad vagy fidesz abszolut tobbseg."

Ezt honnan sikerült kisz..ni?

DFK 2018.03.20. 15:31:25

@chrisred: Figyu, már a válság előtt (2006) padlóra vitték a nagyon demokraták az országot.

bbrrr 2018.03.20. 15:32:37

@chrisred: "Egy vallásos embernél természetesen lehet életmód, hogy az egyházi előírásokat követő. Eddigez még mindig a magánügy"

Egészen addig lehet magánügy, amíg az adott vallás előírásai között nem szerepel az, hogy hogyan lépj interakcióba másokkal. Pl: szeresd ellenségeidet, vagy "Tegyetek tanítványommá minden nemzetet", vagy öld meg a hitetleneket. Ezek egyike sem magánügy.

Ráadásul a vallások legfontosabb szerepe, hogy az emberi kapcsolatokat "építi", javítja, jobbá teszi (elvileg), azt szabályozza, hogy hogyan viszonyuljunk másokhoz. Hogy lehetne ez magánügy? Már az elképzelés is abszurd (ennek ellenére sajnos egész Európa benyalta ezt, a keresztényekkel együtt)

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.20. 15:32:41

@Orbánra szavazol vagy meghalsz te mocskos sorosbér:
A libbantak nem iszlamizálni akarnak, hanem rombolni, amihez az iszlám pont megfelelő eszköznek tűnik. Annyira elvakultak a gyűlölettől, hogy a többi már nem is érdekli őket. Pedig megehet ők esnek majd áldozatul a sária törvénykezésnek

ben2 2018.03.20. 15:38:39

"A megoldás: olyan kisebbségi kormány, amelyet – ez a legvalószínűbb – a Jobbik támogatna kívülről."

A kívülről támogatott kisebbségi kormány politikai felelősség kérdésében nem sokban különbözik egy koalíciós kormánytól.
Egy kormány parlamenti támogatása nem szimbolikus kérdés, hanem gyakorlati: előbb-utóbb dönteni kell alapvető ügyekben, amiben a Jobbik és a többi ellenzéki párt homlokegyenesen ellentétes állásponton van.
- Maradjon a kerítés?
- Maradjanak a bankok különadói?
- CSOK?
- Gyerekek utáni adókedvezmény?
- Paks bővítése?
- Összerúgjuk a port az oroszokkal?
- Kvótát lenyeljük?
És így tovább.
Ezeket a döntéseket nem lehet megkerülni, a Jobbiknak pedig szavaznia kell róla.
Ha a Jobbik folyamatosan a programja és a saját választói ellen szavaz, azzal lenullázza magát.
Ha nem szavaz, akkor megbuktatja a kormányt.
Láthattuk 2008-ban, hogy még az olyan szimbiózis koalíciókat is szét tud vetni az ellentétes érdek, mint az MSZP-SZDSZ koalíció. Mi lesz itt, ha a kisebbségi kormányt egyik irányba a DK húzza, a másikba a Jobbik, a harmadikba pedig az LMP?

A másik, hogy jelenleg akármekkora is az acsarkodás ellene, a mostani kormány jól karban tartja a gazdaságot. A balosokról már tudjuk, hogy ha kezük köze kaparintják a kormányzást, akkor bezony el fogják kúrni. Ebben lesz majd partnerük a Jobbik és az LMP? Komolyan?

És akkor még nem beszéltünk a ballibekkel garantáltan együttjáró korrupciós ügyekről, elvégre olyanokkal állnak össze, mint Molnár "épp hogy megúsztam a börtönt" Gyula és Gyurcsány "privatizátor" Ferenc.
A Jobbik és az LMP is a korrupció merev elutasítására építette a teljes programját (pontosabban: a korrupción kívül nem is nagyon van más mondanivalójuk).
Mi lesz ha elkezdenek szállingózni a korrupciós sztorik?
Tényleg hagyják majd, hogy a ballibek lehúzzák őket a mocskukba?

bbrrr 2018.03.20. 15:40:47

@ostvan1: "Nekem szimpatikus lenne egy olyan (kényszer) koalíció, ahol a felek folyamatosan egymásra kiabálják a disznóságaikat (= kevesebb mutyi)."

És miben tudnának döntésre jutni? semmiben?

Mert az egy dolog, hogy egy jó kormány keveset lop, de azért attól, hogy valaki keveset lop, még nem lesz jó a kormányzása. Mert ahhoz jó, hosszútávon is működőképes intézkedések kellenek, amiben nem sok segítséget ad az, hogy az adott párt folyamatosan a hatalmát félti. A hatalomféltés inkább demagógiát szül (lásd választási költségvetés), ami hosszútávon nem működőképes, néha rövid távon se. Esetleg háttéralkukat: "én viszem az autópályákat, te viszed az egészségügyet, ő meg viheti a stadionokat, az iskolákat meg hagyjuk együtt tönkremenni".

2018.03.20. 15:43:20

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

"Korrupciós ügyek abból lesznek, ha valakit kihagynak az osztogatásból."

Köszönjük Emese!

chrisred 2018.03.20. 15:46:19

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: És egész Európában kezdik elzavarni a harmadosztályú nímandokat, mert elegük van belőlük. Ott a példa, csak utánozni kell, nem sopánkodnak, hogy "jaj, mi lesz, ha utána nem lesz kőbevésett, atombiztos kormányzat", hanem cselekednek.

Neo07 2018.03.20. 15:49:13

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: "A libbantak nem iszlamizálni akarnak, hanem rombolni, "
Vagy talán inkább uralkodni. A rombolás az nekik csak másodlagos veszteség. Ők a betelepítésekkel kevert népességű, gyökértelen társadalmakat akarnak, amiket könnyebb lesz megvezetni és irányítani.

Marx és Engels a kommunizmust akarták megvalósítani. Láttuk hogy ezt a SzovjetUnióban hány millió (vagy tízmillió) áldozattal sem tudták elérni.

Most egy újabb önjelölt társadalommérnök (Soros) a Kalergi-terv alapján próbál liberalizmust (valójában szélsőliberalizmust) építeni, és a nemzetállamokat szétverni...

moRtiZ 2018.03.20. 15:53:51

@bbrrr: Hát, netadónál nem igazán volt más választás, mert az 100%-nál kiakasztotta a biztosítékot.
Olimpián szintén muszáj volt, mert a momentum kieszközölt egy népszavazást a témáról, ott azért nem igazán volt mozgástér.

Az internettel egyetértek, én is így tájékozódom, és próbálok minél többfelől tájékozódni, de azt látnod kell, hogy a 45+ évesek nagy %-a vagy nem olvas, vagy csak fix netes oldalakat olvas. És így elég erőteljesen félre vannak tájékoztatva, vagy propagandásítva. Legalábbis én így látom. A legnépszerűbb portálok akiket mindenki ismer, azok meg valamelyik (vagy kormány vagy ellenzéki) kézen vannak, és csak a keresztbe lejáratás megy. Az ellenzék ekézi az Origo-t, a kormány ekézi az Indexet, etc...

chrisred 2018.03.20. 15:55:12

@bbrrr: A vallások mára Európában elvesztették a monopóliumukat, hogy az emberi kapcsolatokat uralják. Amit leírtál, hogy építik, javítják az emberi viszonyokat, ez a funkció sok minden mással helyettesíthető. Senki nem kényszeríthető arra, hogy a társadalmi viszonyait egy vallási eszmerendszeren keresztül élje meg, ha nem akarja.

chrisred 2018.03.20. 15:59:33

@Neo07: Marx és Engels leírt egy gazdaságelméleti tézist a XIX. században. Semmi közük nem volt ahhoz, hogy évtizedekkel később a kifacsart változatát meg akarták valósítani.

bbrrr 2018.03.20. 16:06:43

@chrisred:
Persze, nem kényszeríthető, ha nem akarja. De ha akarja, akkor kényszeríthető arra, hogy mégse tegye? Nem kötelező államvallásról beszélek, hanem szabad vallásgyakorlásról.

"A vallások mára Európában elvesztették a monopóliumukat"

Ezt inkább csak a keresztény vallásra lehet kijelenteni. Mindenki ebből indul ki, mert azt látja, hogy az utóbbi 30-40 évben az egyházak annyit puhultak, hogy gyakorlatilag semmilyen szinten nem vezeti a híveit, maximum csak tanácsokat ad. A többi vallás nem ment keresztül ilyen "modernizáción", éppen annyira magánügy muzulmánnak lenni ma, mint 100 éve. semennyire.

A szabad vallásgyakorlással az a baj, hogy a muzulmán, a keresztény és a liberális, ha komolyan veszi a vallását, nem egyezhet ki egymással. Az előbbi kettőnek feladata, hogy meggyőzze a másik kettőt, a liberálisnak pedig az az elve, hogy mindenki legyen lehessen olyan, amilyen, DE NE akarja meggyőzni a másik kettőt (ő meg erről akarja meggyőzni a másik kettőt). Csakhogy ez PONT a vallás megtagadását jelentené. A hitedet megtarthatod, de nem hirdetheted, nem terjesztheted, mert esetleg sértő lehet másra nézve.
Tehát végeredményben mindhárom a maga "vallását" szeretné ráerőltetni a másik kettőre. (igen, a liberális is, azt akarja, hogy a másik kettő is legyen liberális)

Neo07 2018.03.20. 16:07:50

@chrisred: "Senki nem kényszeríthető arra, hogy a társadalmi viszonyait egy vallási eszmerendszeren keresztül élje meg, ha nem akarja. "

Kivéve a muzulmánokat. Ők kényszerítik önmagukat és sok fiatalabb, normális tagjukat, hogy szigorúan kövessék a középkori és egyáltalán nem európa-kompatibilis elveiket. Náluk a szekularizációt eleve kizárják a tanaik – és ezért nem fog nagyon nagy részük beilleszkedni a nyugati társadalmakba, helyette párhuzamos életmódot és törvénykezést valósítanak meg.

Brix 2018.03.20. 16:08:55

@Neo07: 2010 előtt egy kormànynak sem volt ekkora túlhatalma , mint most a Fidesznek. A hatalom ereje itt nem a képviselők szàmàban mérhető, hanem abban, hogy milyen közjogi rendszer tàmasztja alà, es milyen feudàlis struktúra àll mögötte. Most egy meghekkelt közjogi rendszer van, a demokràcia kiüresítve , és mindenhol lekötelezett emberek védik a kormàny politikàjàt. A helyi bürokràcia legutolsó funkcionàriusa is a Fidesz- függő ember màr...Tiszta Kàdàr- rendszeri reménytelenség...Az àtlag kisembert vidéken egzisztenciàlis félelemben tartjàk, így nem is nagyon mer làzadni, mert mindenhova elér a hatalom keze. Ezért mondom: rendszert kell vàltani es a Fideszt megbuktatni! Jöjjenek az új erők: Jobbik, Lmp, Momentum...Én adnék egy esélyt nekik. Talàn kevésbé lesznek a nagypolgàri elit es a nagytőkések pàrtja, mint ahogy a Fidesz!

bbrrr 2018.03.20. 16:09:33

@chrisred: Egyébként, ha az iszlámot szeretnéd megérteni, nézd meg az iszlám államokat: van-e például szabad vallásgyakorlás? nincs? jé...

moRtiZ 2018.03.20. 16:10:28

Amúgy a legtávolabb álljon tőlem hogy az MSZP vonalat egy nagyon kicsit is védjem vagy ilyesmi, abszolút nem tudok azonosulni velük. De nagyon furcsának tartom, hogy 2008-at rengetegen az MSZP hibájának tartják. Ha kicsit is reálisan próbálja valaki nézni a 2008-at akkor rájön hogy ott nem nagyon volt olyan hogy: "Jó döntés". Ott szopás volt, nem csak itt, hanem világszinten is, és a Fidesznek nagyon nagy szerencséje volt, hogy nem ők voltak kormányon. Ebben teljesen bizonyos vagyok.

DFK 2018.03.20. 16:11:51

@chrisred: nem kellett azt kifacsarni; az bizony a csőcselék diktatúráját vizionálta.

chrisred 2018.03.20. 16:14:43

@Neo07: Meg még egy csomó keresztény szekta is így működik, nem csak a muszlimok közül a radikálisok. Ettől még a szabály érvényben van, a Btk. se veszti az érvényét, mert vannak, akik embert ölnek.

chrisred 2018.03.20. 16:17:27

@bbrrr: Mert Észak-Koreában van? A diktatúra az diktatúra, függetlenül az ideológiai háttértől.

bbrrr 2018.03.20. 16:19:46

@moRtiZ: nem 2008-ért felelős az MSZP, hanem az előtte levő 6 évért. Amiben a régió többi országa lehagyott minket. A világgazdasági válságban is lehet egyébként rossz és jó döntéseket is hozni. A legrosszabb általában az, ha nem csinálsz semmit, vagy ha csak nagyon lassan reagálsz az eseményekre. Egy koalíciós kormány ilyen esetben elég nagy átok, mert mindenről külön pártközi egyeztetés kell, ami jelentősen lelassítja a döntéshozatalt. Napok helyett hetek-hónapok telnek el, amivel nagyon nagyokat lehet bukni. Pl devizahitel - forintosítás aktuális árfolyamon: elsőre úgy tűnt, hogy semmire nem lesz jó, sőt.. aztán pár héttel/hónappal (nem emlékszem pontosan) később még durvábban elszállt a frank. A szomszédok csak akkor kaptak észbe, amikor már késő volt, és irigykedtek. Persze, ott nem volt akkora devizahitel arány, szóval nem okozott olyan nagy összgazdasági érvágást, mint amit itt okozott volna.

Neo07 2018.03.20. 16:23:13

@Brix: Te "hekkelt" rendszernek tartod azt, amit teljesen szabályos jogi alapokon állva változtattak meg?

Jobbik? Amely radikális antiszemita pártból lett migránssimogató baloldali? Ne nevettess... Csurka 2008/9-ben megmondta, a Jobbik valójában SZDSZ-találmány.
LMP? Melynek élén még mindig ott van egy olyan embertelen "politikus", aki 20 milliós hobbija mellett kizsigerelt , és ezzel halálba kergetett egy kispénzű beteg nyugdjast? Nem mondott le, és teljes kuss van az LMP-n belül ezzel kapcsolatban...
A hobbirepülés mióta ökohobby?
Momentum? Ez egy viccpárt, épp csak szét nem estek mára...
Karácsony G? aki azt találta mondani Brüsszelben, hogy ez emberek elutasítják a kerítést?? Akkorát hazudott, mint ide Makó, egy előjelet tévesztett az állításában...

bbrrr 2018.03.20. 16:23:32

@chrisred: Ezzel most mit akarsz mondani? azt, hogy az iszlám igenis liberális vallás? Nagy türelemmel más vallásúak, ateisták, homoszexuálisok felé?

Azt gondolod, hogy az iszlám egy felülről jövő ideológia, ami csak arra szolgál, hogy az embereket megvezessék vele, de valójában ezek az emberek mind látens liberálisok, és ha kiszabadulnak az elnyomás alól, akkor mind szivárványos zászlóval vonulnak majd a pride-on? Nem így van. Ha így lenne, akkor nem okozna gondot a beilleszkedésük nyugaton. Szóba állnának nőkkel, nem alkotnának párhuzamos társadalmat, stb.

ben2 2018.03.20. 16:26:24

@Brix:

Ugyanez volt a Horn Gyula és Gyurcsány alatt is.
A Horn kormány alatt vagy az MSZMP-ből maradt káderek ültek minden létező pozícióban vagy simán kirugdalták az MDF embereit.
Medgyessy-Gyurcsány alatt dettó. Fletó ráadásul rendszeresen kikelt az ügyészség és a bíróságok ellen, amikor azok utánajártak a szoci balhéknak.
Szász Károly PSZÁF elnököt pedig először megverették, majd amikor továbbra sem tágított a Kulcsár ügy mellől, akkor módosítotték a PSZÁF törvényt csak azért, hogy elmozdíthassák a pozíciójából.
Gyakorlatilag a Fidesznek egyetlen olyan lépése nem volt 2010 óta, amire ne lett volna az előző szocialista kormányok alatt precedens, beleértve az alkotmány módosítását, a médiatörvény vagy a választási törvény átírását.

Ettől még persze lehet jogosan kritizálni a "győztes mindent visz" mentalitást, de ne csináljunk már úgy, mintha nem ez lenne a magyar politika gyakorlata 1994 óta. Azaz nem kellene kettős mércével mérni és mindent a Fidesz nyakába varrni, mert pont az ilyen egyoldalú, szektás mentalitás miatt nem jut az ellenzék egyről a kettőre.
A Fidesz ugyanis köszöni szépen jól elvan a híveivel, az ellenzéknek viszont meg kellene győzni a többséget, ami nyilvánvalóan hamis hittételek mantrázásával nem fog menni.

Neo07 2018.03.20. 16:31:07

@chrisred: A bigott keresztény szektákat azért kontroll alatt lehet tartani, nem is túl nagy létszámúak, és nincs is sok ilyen szekta.
Ellenben pl. Molenbeek-ben tudsz érvényt szerezni a btk-nak? Amikor is oda csak a hadsereggel mertek csak bemenni letartóztatni?

ben2 2018.03.20. 16:34:50

@moRtiZ:

Az MSZP 2008 októberében még javában tolta a "beindultunk" sikerpropagandát. Bajnai "szakértő" Gordon gazdasági miniszter ugrásra kész pannon pumával kampányolt, Gyurcsánt Ferenc pedig nyilvánosan felszólította Orbán Viktort, hogy ne riogasson gazdasági válsággal, mert a gazdaság soha nem állt annyira jól, mint akkor.

Aztán rá egy hónapra az IMF gyorskölcsöne kellett, hogy ne jelentsen csődöt az állam. Akkor aztán 180 fokos fordulatot vett a szoci megmondógépezet és onnantól kezedve minden létező bajunkért a gazdasági világválság lett a felelős, amit "nem lehetett előre látni".

Brix 2018.03.20. 16:37:04

@ben2: Az Mszp- Szdsz kormàny is a sajàt embereit ültette pozícióba , de a demokratikus rendszert nem próbàltàk lebontani és az orszàgot illiberàlis demokràciàvà ( oximoron..) alakítani. Orbàn viszont fondorlatos jogi eszközökkel igyekszik bebetonozni a hatalmàt, minden szinten...A fékek es ellensúlyok rendszerét szétverte, az Alkotmànybírósàgot kiherélte, de lehetne folytatni az ASZ, OVB, legfelsőbb bírósàg-, ügyészség àtalakítàsàval...Ez nem demokràcia, hanem egy autoriter rendszer, amivé züllött az orszàg...

Brix 2018.03.20. 16:46:57

@ben2: A 2010 előtti kormànyok sok problémàval küszködtek: 2002- ben meg kellet lépni a 40%- os közalkalmazotti béremelest, ami eladósította az orszàgot. Akkor , sokkal magasabb volt a nemzetközi kamatkörnyezet és az inflàció, ami hitelekkel együtt betett az orszàgnak...Erre jött a vilàgvàlsàg...Most Orbànéknak könnyű dolga van, hiszen európai konjunktúra van, a GNI 4-6%- àt kitevő EU forràsok jönnek, és példàtlanul alacsony a nemzetközi kamatkörnyzet. Mindez azért arra nem volt elegendő, hogy az akkor szerzett lemaradàsunkat ledolgozzuk a többi V4 orszàghoz képest, sőt, a romànok is utól fognak érni minket....

Neo07 2018.03.20. 16:48:03

@Brix: "Az Mszp- Szdsz kormàny is a sajàt embereit ültette pozícióba , de a demokratikus rendszert nem próbàltàk lebontani"
Nem is kellett, mert eleve rájuk volt szabva a jogelődjük, az állampárti MSZMP "demokratikus" rendszere. Minden szinten és pozícióban, a sajtóban is az MSZP (MSZMP) emberei ültek.

"...igyekszik bebetonozni a hatalmàt,..." Ezt úgy írod, mintha az lenne, hogy hiába szavaznánk a Fidesz ellen, akkor is ők győznének. Ez egyáltalán nem így van, mindenki, még az ellenzék is elismeri, hogy teljesen tiszták a választások. Tehát leszavazhatók. De a közvélemény-kutatások nem ezt mutatják. Úgyhogy ne diktatúrázz. Inkább a Macron elvtársadat, meg Merkel elvtársnődet diktátorozd le, mert internetcenzúrát akarnak bevezetni, elfojtva ezzel a szólásszabadságot (Amiben persze a faszbúk örömmel és ezerrel segédkezik már most is.)

Neo07 2018.03.20. 16:55:51

@Brix: A felpörgetett privatizáció (az állam szétverése mellett) feltornászták az államadósságot 56%-ról 80% fölé. Még 2010 után is jó magasan tartották az MNB-kamatokat (7% körül), hogy a Nyugat felé menő pénzszivattyú működjön. Aztán végre-valahára lehetett új vezetőt kinevezni, és jé, a pénzszivattyú fokozatos elzárása után sem omlott össze a gazdaság...

Ne a külső környezetre fogd a bajokat, hanem az a helyzet, hogy a dilettáns és/vagy tudatosan romboló gazdaságpolitikájuk miatt kerültünk a tönk szélére.

Neo07 2018.03.20. 16:58:21

@Brix: "Most Orbànéknak könnyű dolga van..."
Egy nagyon nehéz és óriási ellenszélben végzett munka árán.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.20. 17:02:38

@chrisred:
Van ahol elzavarták a nímandokat, pl. Ausztriában a teljesen alkalmatlan szoci Faymannt, de van ahol nem, pl. Németországban. Itt továbbra is harmadosztályú senkik osztják az észt, bár igazából ők is csak bábuk, akiket kézben tartanak a szigorúan kontrollált sajtón keresztül.

Végeredményben Merkel is csak egy lavírozó politikus, soha semmi eredeti ami tőle származna nem hangzott még el a szájából

Lali Lila 2018.03.20. 17:13:05

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

miért, a Fidesz mennyivel jobb a kocsmai politizálás szintjénél ezzel a debil xenofób propagandával meg a mindent ellopással?

vagy szerinted tök jó, hogy Románia is hamarosan lehagy minket?

arabok balrol 2018.03.20. 17:22:29

@Lali Lila: annyira mindent ellopott a fidesz hogy felemelte az adokat, de ez se volt eleg felvett egy csomo hitelt a kovetkezo kormany karara, aztan csodbe vitte az allamkasszat

ja vagyis az a zellenzek voooot

Brix 2018.03.20. 17:26:36

@Neo07: A hazai kamatok mindig a nemzetközi piaci környezethez igazodtak. Matolcsy pénzpolitikàja sok kàrt okozott az orszàgnak , mert az alacsony kamatkülönbözet nem védte meg a forintot, a zivatarosabb időszakokban. A devizahiteleseket sem mentették meg, hanem piaci àron àtszàmítottàk nekik a CHF- t és az eurót, amivel több szàz milliàrd forintot keresett a jegybank...ez pénz az embereket illetné...Az alacsony kamatok követeztében a betétesek is szàzmilliàrdokat vesztettek, a bankadóval együtt meg bekövetkezett a negatív reàlkamat...A nagytőke viszont jól jàrt a növekedesi programmal...ezt a pénzt viszont a többi embertől vették el...

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.20. 17:28:18

@chrisred:
" Marx és Engels leírt egy gazdaságelméleti tézist a XIX. században. Semmi közük nem volt ahhoz, hogy évtizedekkel később a kifacsart változatát meg akarták valósítani."

Már évtizedekkel előtte tudni lehetett hogyan zajlik az ilyesmi, elég ha valaki ismeri a francia forradalom eseményit. Ideológiailag elvakult félműveltek hergelik az utca népét, úgy vitetik be magukat a hatalomba, utána ár csak egymással kell leszámolni. Most is ezt csinálják idehaza lájtos formában a ballerek, azóta sem bírtak paradigmát váltani

Sir Galahad 2018.03.20. 17:30:11

Van egy olyan lehetőség is, amiről a szerző megfeledkezett, pedig van valószínűsége. Mégpedig, hogy a Fidesz nyer, de nincs meg az 50% +1, és mégis kormányt tud alakítani. Ha csak néhány képviselő hiányzik a többséghez, annyit simán átigazol. El tudom képzelni például, hogy amint az anno a kisgazdákkal történt, szétesik a Jobbik. Vona beígérte, hogy lemond, ha nem nyernek, a párt amúgy is elég rossz állapotban van, súlyos belső konfliktusokkal. Lehet, hogy lesz pár jobbikos képviselő, aki mondjuk a nemzet érdekére meg a szavazóik akaratára hivatkozva, hogy ne kerülhessen a migránspárti baloldal hatalomra, hajlandó külső támogatást nyújtani egy Fidesz-kormánynak. Az egy jó kérdés, hogy ez így kellene-e Orbánnak, de nem tartom kizártnak.

anyadmajma 2018.03.20. 17:30:54

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: mi van, te hazaáruló bolsevik geci birka, megint új nicked van?

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.20. 17:35:35

@Lali Lila:
Ez a "Románia lehagy minket" egy tipikus kocsmai fordulat. Megnézném hányan fognak majd gazdasági okból Romániába költözni. A xenofóbia úgyszintén, mivel nem jelent mást, mint azt hogy a magyarok többsége nem örül annak hogy afrikai kecskepásztorokkal akarják a vérét felfrissíteni

taga20 2018.03.20. 17:45:55

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

droid egy kérdés. melyik országban van korrupcióellenes ügyészség?

melyik ország nem akar csatlakozni az európai ügyészséghez?

anyadmajma 2018.03.20. 17:47:46

@taga20: és melyik szavazta meg Brüsszelben a múlt héten a bevándorlás kiterjesztését?:)

taga20 2018.03.20. 18:07:54

@anyadmajma: most mit izélsz? ott kurvára ki vannak téve a sorosdelejezésnek.

te se tudnál ellenállni!:)))

Sorrybori77 2018.03.20. 18:21:12

@Duplaxiii: Jól hangzik! Erre hol tudok szavazni?

megamedve 2018.03.20. 19:10:37

@Neo07: hülyeségeket beszélsz, (most már kezdem azt hinni, hülye vagy).
A gazdasági bevándorló (egyáltalán a "bevándorló"), és a menekült nem ugyanaz a kategória, nem ugyanaz a személy.
Menekültből lehet bevándorló (ha elfogadja, és betartja az anyaország szabályait), de bevándorlóból nem nagyon lehet menekült (hacsak közben népirtás nem kezdődik a hazájában).
Bevándorlót nem KELL befogadnia senkinek sem, mivel, ha elnyeri a státuszt, oda mehet, ahová akar. Na ezek nem akarnak Magyarországon maradni, jelenleg több okból sem, részben azért, mert nem akarnak éhen halni, részben azért, mert nem akarják, hogy őcsény szintű nemzeti érzelmű magyar hazafiak meglincseljék őket.

Magyarország fogy, méghozzá rekordsebességgel, hiába éget el rengeteg pénzt a családok támogatására a kormány, ebből is látszik, hogy nem csak pénz kérdése a gyerekvállalás (egyébként a CSOK lesz az új devizahitel, pár év múlva, amikor a hirtelen felvett pénzt vissza kellene fizetni, mert válik a sok nemzeti házaspár).

A bevándorlást egy szűrőn át kell(ene) kezelni: akinek a személyazonossága megállapítható, hajlandó nyelvet, szakmát tanulni, és tudni, hajlandó beilleszkedni a magyar társadalomba, dolgozni, és főleg nem bűnözni, azt be kellene fogadni, mert különben Magyarország azért fog megszűnni, mert 2200-ra nulla lakója lesz. Aki ezt nem teljesíti, vagy megszegi, azt rövid úton családostól kiutasítani.

A menekülteket, amennyiben nem hajlandó letelepedni, azt a társadalomtól elszigetelten tartani, s mihelyst megszűnik a menekült státusz, visszaindítani oda, ahonnan jött. Ha nem tetszik, mehet ahová akar. Ha 2 évnél tovább marad, munkát szervezni nekik, s kitermeltetni velük a költségeiket, vagy legalábbis törekedni erre. Férfiakat-nőket külön tartani. Mondom: akinek nem tetszik, mehet tovább.
Ha egy család tagjai szeretik egymást, és az életüket féltve menekülnek a halál elől, akkor vállalják azt, hogy a megmentő országban letelepednek, s biztonságban élnek. Ha ez a megoldás nem kell, akkor marad a tábor, és az elkülönítés, vagy mehetnek tovább.

Ennyit a menekült-bevándorló kérdésről.

Neo07 2018.03.20. 20:01:07

@megamedve: Te beszélsz hülyeségeket, és én már erősen gyanítom, hogy hiába érvelek neked, teljesen felesleges, mert egy félbolondnak lehet naphosszat magyarázni, csökönyösebb, mint egy szamár.

-Én is pontosan erről ugatok, hogy nem ugyanaz a kategória
-azt szajkózzátok állandóan, hogy bevándorlókat be kell fogadni. Akkor most döntsétek el, melyik verzió az igaz, be kell fogadni, vagy nem. Ugyanis valódi menekülteket most is fogadunk be, ha nem jan elsején születtek, és megvan az útlevelük, vagy bármilyen papírjuk, amivel leellenőrizhetők. Ellenben a kötelező kvóta arról szól,hogy tipikusan bevándorlókat kell befogadni.
- tévedsz, ha státuszt nyernek, attól még nincs mozgási szabadságuk az unió területén. Éppen ezért lesz vége a schengeni megállapodásnak.
-megint butaságot írsz: "...őcsény szintű nemzeti érzelmű magyar hazafiak meglincseljék őket." Ez olyan ökörség, hogy erre nincsenek szavak.
-nemcsak Mo. lakossága fogy, hanem minden európai államé. Erre nem az a megoldás, hogy idegeneknek adjuk át őseinktől örökölt földeket és feladjunk mindent, hanem a kisebb adókkal és nagyobb támogatásokkal a magyar gyerekek számát növeljük. Egyébként a fogyás üteme most csökkent, úgyhogy megint hazudsz.
-pont a hozzád hasonló szélsőliberálisok erőltetik a gyerekgyilkosságokat Európában, így Magyarországon is. A számok alapján évente több tízezer meg nem született gyerek terheli a "liberálisok" lelkiismeretét – ha van nekik olyan.
-a muzulmánok nagy részére a fentebb megállapított kritériumaid nem teljesülnek. Ezerszer le lett írva, hogy nem tudnak és nem akarnak beilleszkedni. Hahó, párhuzamos társadalmakról hallottál? Nézz utána.
- kiutasítás: tényleg ennyire hülye vagy? Ma is vannak hírek, hogy kiutasítandó személyek köddé válnak. Nézz utána, de ne az Indexen, hanem objektívebb portálokon.
- nem emberi jog, hogy hogy hol akarnak élni.
- ha valaki az életéért fut, nem fut egészen Angliáig, vagy Németországig, hanem már pl. Görögországban is, vagy még korábban, Törökországban is hálát ad allahnak.
-elkülönítés: pont ez az, különülnek ők is maguktól. No-go zónák. Rémlik valami?

Kupaklali 2018.03.20. 20:05:23

Az a baj hogy az mszmp utodpartok, mint a fidesz es az mszp 30 evvel a modszervaltas utan meg mindig tenyezok...de hat ez van, magunknak koszonhetjuk. Az kellene hogy a duce megint nyerjen es ha elakad az eu forras akkor allamcsod, tabula rasa es johetnek a nem megelhetesi politikusok, akik mar valaha dolgoztak...szoval kozeptavon nem baj, ha most megint nyernek, lassan sullyed majd a posvanyba. A magyar nep ingerkuszobet meg nem erte el ezek elsopresenek gondolata...

megamedve 2018.03.20. 20:10:05

@Neo07: hagyjuk, nem fárasztom én magamat egy balfasszal.
Szóval akkor visszatérve az első véleményemhez: mégis hülye vagy zsigerből, az M1 csak rátett.

Neo07 2018.03.20. 20:16:51

@megamedve: Ismerős ez a dolog, elfogynak az érvek és utána jönnek a hülyézések és a balfaszozások.

Dread Naughty 2018.03.20. 20:29:40

Ti mind olyan idióták vagytok.
Számolgatjátok a nem létező hadosztályok átkaroló hadműveleteit a térképen, akárcsak a meghibbant Hitler a végóráiban, miközben a létező legrosszabb esetben is a Fidesz egyszerűen lepaktál az MSZP-vel.

Bogyó 2 2018.03.20. 20:50:59

"Több mint 20 évig nem volt képes senki elvégezni az alkotmányozást a rencerváltás után. Ha nem jön az általad autokratikusnak nevezett kormány, még mindig ugyanott tartanánk."

Mert most hol tartunk? Mire is mentünk ezzel az egyoldalúan elfogadott alkotmánnyal, a kőbe vésett, asztalra kitett, azóta vagy 5-ször módosítottal?

"Magyarországon nem működik konszenzusosan semmi, vagy kézbeveszi valaki és keresztülveri, vagy a parttalan teszetoszaság."

Az ilyen emberek miatt mint Orbán, nem működik. Mert a saját érdekeit mindig előbbre helyezte a nemzeti érdekeknél. Ő az a típus, aki lerúgja az ellenfelet, aki gáncsolással nyer futóversenyt, aki egy szót nem szól, ha devizahiteleket vesz fel a lakosság, ha eladósodnak az önkormányzatok, utólag meg nagyon okos. Valahogy mindig úgy változott a jellemfejlődése, világnézete, hogy annak nagyobb politikai hatalom, szavazótábor lett a következménye. Rendkívül érdekes véletlen... Mellesleg meg Gyurcsány nem volt tehetetlen, mégis tesze-toszaság volt akkor. Egyszerűen csak tehetségtelenségből, nem azért mert rossz dolog ha valaki kompromisszumképes.

Bogyó 2 2018.03.20. 20:55:54

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: "Most is ezt csinálják idehaza lájtos formában a ballerek, azóta sem bírtak paradigmát váltani "

mERT oRBÁN KORÁBBAN MEGCSINÁLTA. Torgyán, Mdf, Mdnp, Miép és igen a KDNP is, a "papucs orrán pamutbojt". Valós párttámogatottságuk nincs, megszűntek, bedarálták őket. Neki megbocsátható?

Bogyó 2 2018.03.20. 20:59:19

@arabok balrol: Ne zavarjon, hogy a fidesz is felvett egy csomó hitelt, és hogy nem, nem volt csőd. Közel volt, de az IMF hitel -keret miatt nem volt csőd. Még egy kis szemkilövetős duma hiányzik, azt is annyira ki lehet facsarni.
A kétharmados fidesz eljutott oda, hogy konjunktúra alatt sikerült 7-8%-nyit csökkenteni az államadósságon, miközben a saját első kormányuk négy éve alatt ennél többre voltak képesek, nem beszélve Hornékról.

Bogyó 2 2018.03.20. 21:04:00

@Neo07: "Minden szinten és pozícióban, a sajtóban is az MSZP (MSZMP) emberei ültek."
Ne beszéljünk hülyeségeket, az MSZP nyilván jogutód párt, a Fideszben és környékén több volt MSZMP elvtárs van mint az SZDSZ-ben bármikor.

Másik dolog, nehogy már akkor ezért lebonthatjuk a demokráciát és másik diktatúrát vezetünk be? Hagyjuk már a hülyeséget, milyen pozíciókban voltak nagy régi MSZMP-sek 1996-ban? AB? Közt. elnök? MNB elnök? Nem, ugye?

Neo07 2018.03.20. 21:13:14

@Bogyó 2: "A kétharmados fidesz eljutott oda, hogy konjunktúra alatt sikerült 7-8%-nyit csökkenteni az államadósságon, miközben a saját első kormányuk négy éve alatt ennél többre voltak képesek,..."

Mert nemcsak az államadósság volt problémás, voltak hatalmas visszafizetendő gigahitelek is, a gazdaság is erősen le volt lassulva ezt is fel kellett pörgetni az alacsonyabb adókkal – többfrontos háború volt. "A szarból hozták vissza a kormányzást...", ismerős?

2018.03.20. 21:25:49

Három ?! Nem sok az egy kicsit ?

teéjesenmindegy 2018.03.20. 22:07:06

B1 BLOG
ÁPRILIS 8.
A választás három lehetséges forgatókönyve

Erre leír négyet.. Annyira de annyira

sinus67 2018.03.20. 22:10:34

@teéjesenmindegy:
Annyira, de annyira elolvashatnád rendesen ami oda van írva.

sinus67 2018.03.20. 22:13:15

@Neo07:
Akkor Keszthely is szar hely lehet, mert a robbantó elfogásához páncélkocsikkal ment a TEK.

RHalacska 2018.03.20. 22:23:46

@sinus67: A Vörösmarty tér Pesten egyenesen életveszély, ha adventi vásár, vagy rendezvény van, mert akkor mindig ott a TEK páncélkocsi.

RHalacska 2018.03.20. 22:24:36

Mindenkinek ajánlom a taktikaiszavazas.hu oldalt. ha váltani akar.

fda 2018.03.20. 22:24:46

A cikk írója miképpen számolta ki a százalékos valószínűségeket?
Az ilyen okoskodás helyett inkább azt érdemes tudatosítani az emberekben, hogy az ellenzéknek csúfolt maroknyi csoport hamar romba döntené az országot a döntésképtelenségével és a helyzetfelismerés képtelenségével, azaz bűn rájuk szavazni. Tehát vagy a fideszre érdemes szavazni, vagy ha nem értesz egyet a munkájukkal, ha nem látod, hogy milyen ütemben nőnek a bérek, akkor meg jobb ha nem szavazol senkire, az kisebb kárt tesz.

2018.03.20. 22:30:55

@Superuser:

Nos, ha már így helybe jöttél a lófaszért...
Az megvan, hogy a magyar nyelvben a mondatot NAGYBETŰVEL kezdjük?
Neked, mint kívülállónak, egyébként mi a véleményed az intelligenciáról?

sinus67 2018.03.20. 22:31:46

@Neo07:
Már megbocsáss, de milyen ellenszélről beszélsz?
Az ellenzéknek szava nincs (igaz töketlen is rendesen). Bármit megszavaznak a parlamentben fideszék! Zeng a propaganda arról, hogy sose volt még ilyen jó! Akkor mi a lófasz akadályozza, hogy a gazdaság ne 4, hanem mondjuk 6 % növekedést produkáljon. Mi a fészkes fene a gátja, hogy az egészségügyet rendbetegye a kormány, vagy legalábbis elkezdje végre!
És ne gyere a migránsokkal, meg a Soros-tervvel, mert 1. migráns az országban annyi van, mint szőr a békán, 2. a kormány plakátjai és nemzeti konzultációi alapján Soros a migránsokkal kapcsolatban tevékenykedik és pénzeli a civil szervezeteket - és nem az egészségügy szájától veszi el a garast!
Szóval, milyen ellenszél? Az orvosok és a többi eü. dolgozó tüntet a béremelés ellen? A kórházak vezetése nem akarja elfogadni a ráerőltetett plusz pénzt?
Vagy mi?
De vehetjük az oktatást is! Ott is nagy az ellenszél. Micsoda ellenszélbe ütközött a kormány a diákok tüntetése kapcsán. Miattuk nincs minőségi oktatás? Mert ellene vannak és az istennek sem akarják?
A gazdaság meg nem fog a sok kilátótól meg a buszmegállóktól és a városi térkövektől pörögni. (Csak, hogy ne populistán stadionozzak.)
Kurva nagy az ellenszél! Csak úgy süvít!

Stephen Lakos 2018.03.20. 22:37:24

Powered by Simicska geci

Flúgatlan 2018.03.20. 22:41:06

Nem értem a cikket. Miért zárja ki, hogy pl. 40-45% Fidesz (parlamenti helyben) 20-25% Jobbik esetén Fidesz+Jobbik kormány alakuljon? Akár a 2/3 is összejöhet kettőjüknek.

Ugyan a két párt látványosan szidja egymást, de "arculatváltásban" mindegyik elég profi és simán kidumálnák, hogy "Kényszerű szövetség az ország stabilitása érdekében." meg hasonlók. Nézzük meg a hátralevő 3 hetet: ha a Fidesz és a Jobbik szépen visszavesz egymás pocskondiázásából, akkor lehet, hogy ezt készítik elő.

Nem mondom, hogy ez lesz, de a cikk a lehetséges forgatókönyvekről szól és szerintem ez is az. Inkább belemegy ebbe a Fidesz, mintsem hirtelen kiessen a hatalomból.

De ha nem megy, akkor ha kell, egy 45%-os Fidesz maga mellé csábítja a 8%-os LMP-t is. Ki kell dumálni, de elég nagy a motiváció (részesedés az ország erőforrásaiból).

Lásd: a németeknél is olyan szövetség alakít kormányt, akik ezt fél éve még kategorikusan kizárták.

(Amúgy szerintem is enyhe Fidesz többség a legvalószínűbb.)

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2018.03.20. 23:15:58

“ha számára fontos ügyről van szó, nem ragaszkodik ahhoz, hogy a joglakotás törvényes legyen”
Erre egy példát kérhetek?

Bolshevik 2018.03.21. 00:54:32

"Kétharmad esetén kormánykritikus civil szervezetek, médiumok egy éven belül lehúzhatnák a rolót."

Remélem ezzel a bloggal kezdik. Ahol a "kormánykritikus" úgy értendő, hogy MINDEN EGYES KIBASZOTT POSZT arról szól, hogy jajafidesz megesz.

Nulla, de kibaszottul nulla törekvést nem látok itt bármiféle kritikára, pláne építő kritikára. Ne nevezzük ezt "kormánykritikusnak", nevezzük nyugodtan nyafogásnak, ellendrukkerkedésnek, mocskolódásnak. Kritikus, haha :D

Bolshevik 2018.03.21. 00:56:49

@sinus67: "Akkor mi a lófasz akadályozza, hogy a gazdaság ne 4, hanem mondjuk 6 % növekedést produkáljon."

Aham, akkor meg azon nyafognál, nem mindegy? EU 3. a növekedés, ennél tuti jobb lenne ám a feri, legutóbb is csak véletlen lett államcsőd + IMF :D

teéjesenmindegy 2018.03.21. 01:30:24

@sinus67: pont idemásoltam, te okos. nem tudsz olvasni?
A választás három lehetséges forgatókönyve
1
2
3
4

Bravó ballibek!

chrisred 2018.03.21. 05:55:31

@Brix: A közalkalmazotti béremelésnek semmilyen eladósodás nem volt a következménye.

https://www.kozszolga.hu/hirek/tévhitek-magyar-államadósságról

"Cáfolható, hogy a Medgyessy-kormány (2002-2004) száznapos programja, közalkalmazotti béremelése hitelekből valósult volna meg. A 2002. szeptemberi 50 %-os közalkalmazotti béremelés 800 ezer munkavállalót érintett, és a magyar gazdaságtörténet legnagyobb egyszeri béremelése volt. Medgyessy átvette az inflációt 9,8 %-kal, átadta 2004 végén 4 %-kal. (2004 szeptemberében buktatták meg Medgyessy Pétert.) Kiderül a gyakorlatban is, amit Milton Friedman már elméleti úton korábban levezetett, hogy tudniillik nem létezik bérinfláció. Nem is létezhet, hiszen a globalizált világban a kereslet bármilyen bővülésére a kínálat (termelő és kereskedő) reagál és nem az ár.
Az államháztartás GDP-arányos hiányát Medgyessy 2002-ben 9,8 %-kal veszi át, átadja 5,8 %-kal, illetve ha az autópálya építés költségeit (ppp-konstrukció) ide vesszük, akkor 6,4 %-kal. Az igazi megugrás 2006-tól kezdődik, amikor három év alatt 80 %-ra emelkedik a GDP-arányos államadósság. 1993-ban volt e téren a csúcs, amikor a GDP-arányos államadósság 89 % volt. Ez ment le a Horn-kormány (1994-98) és az első Orbán-kormány (1998-2002) idején 2001 végére 53 %-ra. Arról viszont senki nem beszél, hogy ez a csökkentés miből valósult meg. Nos, a külkereskedelmi és a fizetési mérleg, valamint az államháztartás deficites volt végig. A magyarázat egyértelmű: mindkét kormánynak privatizációs bevételekből sikerült csökkenteni az államadósságot, aminek viszont jelentős nemzeti vagyonvesztés volt az ára.
Medgyessy Péter kormányának már nem volt mit privatizálni. Az államadósság a béremelésektől teljesen függetlenül is nőni kezdett, a kamatos kamat törvényei szerint."

bigdata 2018.03.21. 07:54:14

@chrisred: ez jó nagy maszatolás, tételesen és összességében is. Kezdjük azzal, hogy Medgyessy nem 2002. december 31-jén lett kormányfő. Csak abban az évben a hiány kb. +3 százalékpontot köszönhetett a 100 napos programnak. Ennek a konszolidálásába bukott bele, mivel a konszolidáció a reálbérek csökkenésével járt. Év/év alapon 2004-ben már a közszolgák bére is csökkent. Az természetesen értékválssztás kérdése, hogy egy kormány a közpénzeket mire fordítja, közgazdasági értelemben viszont eléggé egyértelmű, hogy nem sikerült megteremteni e kiadás fedezetét egészen az IMF színrelépéséig.

bigdata 2018.03.21. 08:03:46

@Flúgatlan: matematikailag nem kizárt és a politikai logika szerint is lehetséges - lett volna még pár hónapja, aztán megszaladt az illiberó szekér, a Jobbikot pl. anyagilag lenullázta a fidesz, erősen alkotmányellenesnek látszó eszközökkel. Azért annyi életösztön mindenkiben van, hogy ha sikerül a kocsmában a késsel hadonászó részeg balf...-t leteperni, akkor elveszik tőle a kést, mielőtt új kört rendelhet.
De kizárni persze nem lehet...

bbrrr 2018.03.21. 08:25:00

@teéjesenmindegy: azért van 4, mert a 4. nem lehetséges. Tehát van 3 lehetséges, +1 nem lehetséges. Érted már? :)
A 4.-nek jóval-jóval kisebb az esélye, mint az 1.-nek, pedig arra sincs sok sansz. pontosabban egyre kevesebb, ahogy egyre több a visszalépés (ami, mondjuk ki, a választási rendszer meghekkelése, és a demokrácia arculköpése. Mi az, hogy a Jobbik "utasítja" a szavazóit, hogy szavazzanak mondjuk a liberális jelöltre? Rosszabb, mint ahogy a fidesz átszabta a választókörzeteket)

kalbász 2018.03.21. 09:55:09

@Online Távmunkás: Nema vg válságban mondott csődöt az ország te gyógyegér, hanem azért mert szétbasztak mindent.
A többi országnak miért nem kellett imf hitel?
Egy régiós vezető pozicióból, nagyon alacsony államadósságból csináltak egy csődöt 6 év alatt. Egy olyan periódusban, amikor mindenki vágtatva fejlődött mi stagnáltunk.
Eladtak mindent, a fidesz ebből hozta vissza az országot.

2018.03.21. 10:45:05

@chrisred: nem értem miért problémázol azon, hogy mennyi volt hiány, hiszen te tudod a megoldást! hát küldünk vissza pénzt a jövőből, amikor már jobban megy, és máris megvan a 2004-2004 közötti hiány fedezete!
:D

2018.03.21. 10:46:14

@Bolshevik: ez a véleményszabadság, papám.
tiltsd be a véleményt!

teéjesenmindegy 2018.03.21. 10:58:57

@bbrrr: Tudsz olvasni?
"A választás három lehetséges forgatókönyve" EZ VAN AZ INDEX CÍMLAPON
Aztán felsorol négyet. Érted, hogy ez miért hülyeség? Vagy mondjak rá két példát?
1,2,3...

bbrrr 2018.03.21. 11:11:12

@aleksz róz:
Igen, ez a véleményszabadság. Az a vélmyeményem, hogy ez a blog szar. Ez nem kritika, hanem vélemény. Kritika az, hogy "ezt az ügyet jobban is meg lehetett volna oldani, például: ..."
A magát kormánykritikusnak tartók csak véleményeket fogalmaznak meg, és az is csak a saját véleményük, hogy valójában kritikát fogalmaznak meg. :) Ezért nem is hallgat rájuk senki, akinek egy csöpp esze van.

Vélemény az, hogy szar a cikk. Kritika az, hogy jobb lenne 4 lehetséges forgatókönyvről beszélni a címben, és nem 3-ról. Még jobb kritika az, hogy " a cikk túl egyoldalú, démonizálja a kormányt, jobb lenne egy nem elvakult kormányellenes tollából olvasni ugyanezen scenariók értékelését". De szerencsére a hozzászólók között van jó néhány értelmes megnyilvánulás, ami kiigazítja a cikk csúsztatásait/hiányosságait.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.21. 11:30:47

@kalbász: Egy olyan periódusban, amikor mindenki vágtatva fejlődött mi stagnáltunk.
Eladtak mindent, a fidesz ebből hozta vissza az országot.
Na azért ez igy nem igaz. De ami tény az tény. Valóban stabilizálták a gazdaságot. Ez jó. De ellopták cserébe a fél országot az EU-s pénzekkel együtt. Valamint olyan magas az államadósság hogy létrán kell fölmászni hozzá annak ellenére hogy ellopták a nyugdijpénzeket is amit arra akartak forditani, hogy csökkenjen az államadosság.

bigdata 2018.03.21. 12:17:44

@kalbász: van ebben a narratívában igazság. Gyurcsányékat nehéz alulmúlni, pénzügyi téren nem is sikerült.

Fájó kimondani, de minden más téren meg igen, pedig ez lehetetlennek tűnt. 2015 óta fokozatosan bolondokháza lett a kormányból, méltatlanok egy ország vezetésére.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2018.03.21. 12:46:15

Lehet még koalíciója a fidesznek. Szél pár hét alatt eljutott a nemfogunkösszétől az összekellfognunkon át a nemfogösszesenkiig. A kampányfőnökūk lehet, hogy emiatt hagyta ott őket. Hadházi helyett viszont előkeveredett a Petőfi.

Lali Lila 2018.03.22. 16:24:11

@arabok balrol:

1. "a zellenzek"-ben benne van a Jobbik, az LMP és pár kisebb párt is akik még soha nem voltak hatalmon, ergó ők nem tehették amivel rágalmazod őket

2. az hogy Gyurcsányék loptak, miért tesz elnézővé Orbánék lopásaival? te is részesülsz belőle személy szerint? mert különben nem értem

3. miből lett birodalma Simicskának, Mészáros Lőrincnek, Tiborcz Istvánnak? ja hogy annyira tehetségesek :)) na persze, mesékben is hiszel?

sinus67 2018.03.22. 22:43:55

@teéjesenmindegy:
És a bevezetőben mit ír? Te okos! Három lehetséges forgatókönyvet, meg még egyet - ami nem az ő véleménye - amit az ellenzék bőszen hirdet.
Azt is a sorba rakja! Es hogyan kezdi a 4.-et? Tudsz olvasni?
Mi a szart nem lehet ezen érteni?

api99 2018.03.26. 21:26:24

@Berelhetoreklamfelulet:
"Jobbikban volt lehetőség, régen... de kibújt a szög a zsákból. Amint elkezdtek átalakulni migráncs simogató "néppárttá""

Ekkora fityeszes hazugságot! Bértroll vagy!!
Mindenki tudja, hogy a jobbik mit képvisel:
kerítés marad; határőrség alakul; kipenderítik a kötvényes migránsokat is; rogánéktól lefoglalják a lóvét
süti beállítások módosítása