B1 blogcsalád



A választási siker receptje: körzetenként egy ellenzéki jelölt és sok-sok szavazó

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. március 19. - Szelestey

download_1_1.jpeg

  • Orbán ma már a nemzetközi szélsőjobb üdvöskéje.
  • Seehofer a magyar miniszterelnök kezére játszik menekültügyben Merkel ellenében.
  • Putyin mesterien meg tudja zsarolni vélt barátait.

Washington Post

wp.jpg

Az Orbán-ellenes erők a széttöredezett ellenzékbe vetik reményüket, bár ehhez csak csekély támaszt nyújt a sok közvélemény kutatás, mégsem kizárt, hogy ők győznek. Márky-Zay Péter a hódmezővásárhelyi siker tapasztalatai alapján ezt úgy fogalmazza meg, hogy akkor nyerhetnek, ha az egyéni körzetekben csupán egyetlen jelölt indul a Fidesz emberével szemben és sokan mennek el voksolni. A honlapon közölt 3 perces riportfilmben úgy mutatja be Orbán Viktort, mint aki liberálisként indult, ám napjainkban ő a szélsőjobb hőse szerte a világban. Azt hirdeti, hogy csakis ő tudja megvédeni Európát a muzulmán migránsoktól, akik a földrész keresztény mivoltát fenyegetik. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a választások a kontinensről, értékekről és arról szólnak, hogy kik vagyunk.

A tudósítás beszámol arról, hogy a hatalom talált egy új ellenséget: Soros Györgyöt. A róla készült plakátok elárasztották az egész országot, és az összeesküvés elmélet beválni látszik. Balázs Péter, volt külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarország mind inkább leválik a nyugati értékekről és rossz példát mutat olyanoknak, akiket amúgy is bátorít a szélsőjobb Nyugat-Európában. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság nevében arra mutatott rá, hogy immár a civilek is célkeresztbe kerültek. Olyan törvényjavaslat fekszik a Parlament előtt, amelynek alapján tevékenységüket nemzetbiztonsági kockázatnak minősíthetik.

FT

financial_times.jpg

Fico lemondása nem csillapította a tiltakozásokat Szlovákiában. Harmadik hete vonulnak tömegek az utcára, az elégedetlenség ilyen fokú megnyilvánulására a rendszerváltás óta nem volt példa az országban. Vagyis ha a kormányfő azt hitte, hogy távozása majd véget vet a válságnak a kettős gyilkosság után, akkor tévedett. Pénteken megint 10 ezrek tüntettek a városokban. Ezek után Kiska elnök reményét fejezte ki, hogy a Fico által kijelölt új miniszterelnök, illetve a héten megalakuló kabinet nem lesz megosztó és lehetővé teszi a gyors vizsgálatot annak kiderítésére, ki ölte meg a tényfeltáró újságírót és annak barátnőjét. Kiska jelezte, hogy ennek érdekében kész élni alkotmányos jogaival, ami után találgatások indultak meg, hogy esetleg visszavonja a kormány megbízatását, ha az összetételt nem találja megfelelőnek.

Ettől azonban még marad a közfelháborodás. Egy szakértő szerint nem lehet tudni, meddig irányíthatja a dolgokat az eddigi miniszterelnök, immár a színfalak mögül. Ez lesz a következő egy-két hét nagy kérdése. Pozsonyban 3 napja minden eddiginél többen követelték az új választásokat és az egész kabinet lemondását. Ebből a szempontból kulcsfontosságúnak ígérkezik, hogy ki kapja a belügyi tárcát. Egy elemző ugyanakkor rámutat, hogy a civil társadalom dühe viszonylag gyorsan csitulhat, de az indulatok nem, és ez veszélyes, mert a szélsőjobb rájátszhat.

The Times

unnamed_8.png

Az új német belügyminiszter bírálta az uniót, mert szerinte az leereszkedően viszonyul a keleti tagokhoz a menedékkérők elosztása ügyében, vagyis Seehofer egy héten belül már másodszor rombolta Merkel tekintélyét. Előzőleg azt fejtegette, hogy az Iszlám nem Németország része, ami pont az ellenkezője annak, amit a kormányfő mond. A két politikus már többször összecsapott a menekültek kapcsán, de a kancellár kénytelen volt kinevezni a bajor vezetőt, különben a CSU nem csatlakozott volna a koalícióhoz. Ugyanakkor a mostani állásfoglalás megerősíti, hogy Seehofer választókat akar elhódítani a szélsőjobbos AfD-től.

Szerinte az EU-nak nem kellene moralizáló hangot alkalmaznia azokkal a keleti államokkal szemben, amelyek nem hajlandóak migránsokat átvenni. Ez ugyanis szerinte a kívánt hatás ellenkezőjét váltja ki. Azon kívül nem kellene a tagországok feje fölött döntéseket hozni. Épp ezért párbeszédet sürgetett a menedékkérők elosztásáról. Azzal érvelt, hogy kellő türelemmel meg lehet győzni a kormányok többségét. Merkel különben aligha tudja meneszteni szövetségesét, mert a keresztényszociálisok nélkül a hatalomnak nincs többsége a Bundestagban.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

A pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozón az állam- és kormányfők titokban megkérdezik majd maguktól, hogy most akkor építik vagy bontják az Európa Házat. A franciák és a németek a Bizottsággal együtt azon vannak, hogy a közösségen belül ismét béke és jó szellem uralkodjon, de igazából a tét az, hogy miként legyen a továbbiakban? Hogy a szervezet egyáltalán életképes-e, és ha igen, mennyire? Hogy Macron és Merkel képes-e megnyugtatni, illetve fellelkesíteni a földrészt? Továbbá megállítani a nacionalista hullámot, hogy újból utat mutasson az európai eszme. A közös építmény igazából állam, megfelelő jogrenddel, és így amíg ott a törvények uralkodnak, Európa államnak számít.

Az olyanok, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek kifejezetten, tartósan és a makacsul figyelmen kívül hagyják az együttes normákat, magukat léptetik ki a jogközösségből, helyezik ex lex állapotba. Ez a tagsági jogok törlésével, illetve megvonásával jár együtt. Az állam a jogközösséggel egyenlő, így megint oda jutunk, hogy Európa is egy állam. Az EU pedig a földrész történelmének csúcspontja. A legjobb, ami az itt élő emberekkel történt a hosszú-hosszú történelem során. Mert ez az Európa Ház az európai otthonnal egyenlő, ha jól mennek a dolgok.

Die Welt

die_welt.jpg

Putyinnak sok szövetsége van, viszont nincs barátja, de a nemzetközi forgószínpadon már nélkülözhetetlen figura lett az orosz elnök, legyen szó Szíriáról, vagy Iránról, Ukrajnáról vagy Magyarországról. A jelek szerint az USA és Európa is tehetetlen vele szemben. Mindenki a színe elé járul, a szaúdiak, akik az amerikaiak legerősebb szövetségesei az arab világban, hallgatólagosan elfogadták közvetői szerepét a szír viszályban. A magyarok annak idején elsőként törtek ki a keleti tömbből, de most azért lobbiznak, hogy vessenek véget a Moszkva elleni szankcióknak. Az államfő globális hálózata azt mutatja, hogy a politikus mindig ott erős, ahol mély megosztottságot tapasztalni a nemzetközi színtéren. Nagy érzéke van ahhoz, hogy kitapogassa az állítólagos barátok gyengéit, és bevesse ellenük a zsarolás pszichológiáját. Ettől lesz ő az úr a válságok és a kaotikus állapotok övezeteiben. Amíg nem jelentkezik komoly ellenállás, addig az idő neki dolgozik. Nagy hasznára van az európaiak kettészakadása. Ebbe besegít a maga részéről radikális pártok és a közösségi háló manipulálása útján.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2713751472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.19. 06:43:19

A kisemberek már kordinálnak. Minden körzetben kiválasztjuk a legesélyesebbet, aki képes heyben legyőzni Soros és Brüsszel ballib jelöltjét.

Közben Jó hírek Oroszországból, ahol folytatódik a lassú építkezés, a demokrácia kiterjesztése, az életszínvonal emelkedése, a liberális álértékek zuhanása, az ország nagyhatalmi erejének biztosítása.

Ez jó más országok kisembereinek is. Jó tudni, hogy van egy erő, mely meggátolja a nyugat háborús, agresszív, elnyomó vágyait.

sinus67 2018.03.19. 09:20:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ritka szórakoztató hozzászólásaid vannak a hódmezővásárhelyi fiaskó óta!

Ezt akár Hruscsov is írhatta volna. Igaz, a jelenkorban inkább Kim szónokolhat ilyeneket a népnek! Na nem Basinger, hanem a Jong Un.
:))

Halibuli 2018.03.19. 09:52:35

Választásra

Rezsiproletárok, drága polgártársak!
Csak rám figyeljetek, ne higgyetek másnak!
Ígérek én nektek, amit csak akartok,
Apátok helyett leszek az apátok.
Narancsot vegyetek, abban van az erő!
Trafiknál, bányánál, földnél ez a nyerő!
Ledes vejem fénye világítson rátok,
Király is lehetek, ha azt akarjátok,
Gyertek hát szavazni, és én akkor jövök,
A koronába lassan, majdcsak belenövök.

Felebarátaim! Csendesedjetek el!
Van ugyan keresztünk, de kell sok százezer.
Böjti évek után Kánaánt ígérünk,
Boros poharakba vizet már nem kérünk.
Jó zsíros szalonnát húzhattok a nyársra,
Csak mellettünk hányjátok a keresztet rakásra.
Kenyeretek is lesz, ha dolgoztok érte,
Egy házban szólni nekünk már megérte,
Fényes győzelmünket hirdesse harsona,
S nem lesz szegényes az utolsó vacsora.

Elvtársak, szaktársak, munkások, parasztok!
Remélem, most is a szegfűre szavaztok!
Bizalmatokért majd nem marad el hála,
Mézeskalácsból lesz minden ember háza.
Kolbászból fonjuk nektek a kerítést,
Sohasem hazudunk, úgy halljunk nyerítést!
Nem emelünk adót, gázárat se nagyon,
Legfeljebb a rezsi lesz egy egész vagyon.
Nektek fog tojni a húsvéti nyuszika,
Lesz hozzá cirkusz, kenyér meg muzsika.

Lehet más? Lehet hát! Máshogy nem is lehet!
Csak mi tudjuk másképp elkapni a legyet.
Ha valaki mást mond, ne hidd annak szavát!
Nem verjük csalánnal más emberek hasát.
Ezért minket válassz, az lesz a jó néked,
Velünk zöldebb a fű és az ég is kékebb,
Másként látsz majd mindent, hogyha nem vagy dühös,
Bármilyen melegben a lábad se lesz büdös,
Azért minden másnap másik zoknit vegyél,
Másra ne is figyelj, csak másnapos ne legyél!

Együtt a nagy csapat, megjöttünk hát végre,
Együtt is maradunk, legalább egy hétre.
Nem ígérünk sokat, de azt mind betartjuk,
Gombhoz a kabátot együtt csak felvarrjuk.
Csodát teszünk véled, hogyha bennünk bízol,
Templom egerénél kövérebbre hízol.
Együtt tegyétek most, jó helyre a voksot,
Kaptok majd érte libacombot, bokszot,
Ha már a gyomrotok semmire sem kényes,
A szátok legyen zsíros a cipőtök meg fényes.

Ne legyetek böszmék, ide azt az ikszet!
Koalícióban mondok nektek viccet.
Csodálkoztok, látom, mi lehet a titka,
Szegfű helyett jobban áll a csörgősipka.
Csak a választáson teljesüljön álmom,
Olyan táncot lejtek, Sukoróig járom!
Hogyha rám szavazol, bizony azt jól teszed,
Akkor is jól mulatsz, ha üres a zsebed,
Biztatlak hátulról, nosza, gyerünk rajta!
Ha a ház összedőlt, boruljon a pajta!

Szebb jövőt magyarok! Azt a ragyogóját!
Piros-fehér-zöldre festünk minden gólyát!
Árpádsávos utat kap majd ezer falu,
Csendőr kalapjában lesz kakastoll, daru.
Sarkantyút is adunk, atillát meg mentét,
Minden magyar anya szül három leventét,
Nyereg alatt puhul sok jó kövér sódar,
Felrójuk az égre, nincs több magyar sóhaj,
„Dunyhás testvérre” tedd most a szavazatod!
A turulmadár combját biztosan megkapod.

Epilógus

Választópolgártárs! Kinek keze áldott,
Lábad elé szórják most a fél világot.
Csodát tesznek véled, hogyha hagyod magad,
Húsos fazék mélyén neked mócsing marad,
Rágódhatsz is rajta lenyelni sem tudod,
Mindig ráfaragtál, de ezt te már unod,
Válassz hát kedvedre, ahogy tőled telik!
A csalánt holnap is a tieddel verik.
S hogy mi lesz az eredmény? Nézheted a TV-n,
De ne feledd, mindent TE FIZETSZ AVÉGÉN!

neko1967 2018.03.19. 12:58:48

A felmérések szerint a fidess hívei szeretik legjobban az Orosz Birodalmat és vezetőjét, Putyin főtitkár elvtársat.
Gondolom, hogy az ilyen trükkökért szeretik!

www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=5UFIQamKbjg

anyadmajma 2018.03.19. 22:15:36

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te egy hazaáruló bolsevik geci vagy, hazudj még, köcsög.
Gondolom azért vagy bulgáriába, mert ott nem ünnep márc 15. nincs kamionstop és tudtál menni a parkolóba szopni:)

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.20. 11:26:38

Hááát ez bejöhetne. Csak ehhez még más is kell

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.21. 11:47:26

@Halibuli: Hááát elég jó a verses hozzászólás úgyhogy elloptam a Facéra (bocs)
süti beállítások módosítása