B1 blogcsalád



3 eszköz, amivel a Fidesz csalhat a választásokon

2018. március 11. - Mr Flynn Rider

A határon túli szavazókat, a kamupártokat és a helyi megfélemlítést is beveti a Fidesz a győzelemért.

valasztasi_csalas.jpg

 

1. A határon túli szavazók

A Fideszben is elismerik, határon túli szavazatok nélkül nem lett volna meg a kétharmad 2014-ben. Idén áprilisban kétszer annyi határon túli szavazhat majd, mint négy éve. Ez azt is jelenti, hogy ezúttal nem egy, hanem két mandátumot is hozhatnak Orbánéknak a külhoni voksok. Pedig az egyszerűsített honosítási eljárással és a választási névjegyzékbe való tömeges bekerüléssel kapcsolatban is komoly aggályok merültek fel – írta az Index.

(A lap emlékeztet: Áder János 1993-as parlamenti felszólalásában még az ellen érvelt, hogy a határon túli magyarok is szavazhassanak.)

A rendszert úgy találták ki, hogy legalább 3-4 lehetőség egyen benne csalni. Az első az, ahogy bekerülnek a névjegyzékbe.

A kormány 2010-ben bevezette kettős állampolgárságot és az egyszerűsített honosítási kérelmet. Az hagyján, hogy több ezer orosz bűnöző kaphatott ezen az úton magyar papírokat, amelyek szabad mozgást biztosíthattak nekik az EU-ban – de ők mind szavazhatnak. A hírekben az is bekerült, hogy az ukrán maffia tízezrével osztogatta a magyar állampolgárságot.

Így lett egymillió új magyar állampolgár a határon túli magyarok között (akikből már 415 ezer fog szavazni), hogy nem csak az ukrán maffia, vagy az oroszok osztogatták, hanem a legnagyobb romániai magyar párt, az RMDSZ is. Sőt, aláírásgyűjtés keretében rögtön a névjegyzékbe segítette a külhoni magyarokat és közben a Fidesznek mozgósítanak. A faramuci helyzetet az fokozza, hogy az RMDSZ akár saját maga is szavazhat a külhoni magyarok helyett.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hívta fel a figyelmet, hogy  

„Különösen aggályos lehet, ha a választópolgár által a regisztrációhoz megadott, és az ellenőrzése alól kikerült személyes adatait a segítő (különösen, ha az politikai szervezet) tárolja, és ezzel lehetősége nyílik arra, hogy – a saját címet megadva a szavazólap-kézbesítési címként – a szavazási levélcsomagot az állampolgár helyett (annak tudta nélkül) átvegye, azonosító nyilatkozatot a választópolgár adatainak felhasználásával kitöltse, és a választópolgár helyett szavazatot adjon le"

A legutóbb a levélben érkezett 128 ezer szavazat 95 százaléka a Fideszre érkezett, valószínűleg a határon túli voksok is Orbánékat fogják segíteni. Két mandátum döntően befolyásolhatja a választások eredményét, könnyen lehet, hogy ezen múlhat az újabb Fidesz-kétharmad. A kétharmadhoz ugyanis 133 mandátum kell, plusz egy-két (extrém esetben három) mandátum is rengeteget számíthat. 

Nem „csak” itt van a gond.  Valószínű, hogy a határon túliak nagy része soha nem élt Magyarországon, és a magyarországi hírekről, történésekről is csak a kormányközeli sajtóból tud értesülni. Így el is hiszi, hogy mekkora veszély leselkedik rá, ha nem sikerül Orbán Viktornak hatalmon maradnia. Ezért ennek megakadályozására bármit megtenne. 

Ez még mindig semmi: a külhoni szavazót simán meggyőzik arról is – akár az RMDSZ-ben, akár a Fidesz aktivistái -, hogy legyen papíron egy magyarországi lakcíme. Kap egy lakcímkártyát és mindjárt nem csak listára szavazhat A Fidesznek pedig semmi sem drága, ahogy a békemenetre is, úgy a szavazásra is busszal, szervezetten szállítja majd a határon túliakat.

A csalás teljesen legális, ugyanis azt senki nem nézi, hogy valaki életvitelszerűen a bejelentett lakcímén lakik –e – hívja fel a Közéleti pad blog. Viszont teljesen ellenőrizhetetlen, hogy hány ilyen szavazat érkezik a határon túlról. A billegő körzetekben elég 1-2 ezer ilyen szavazót „betelepíteni” és mindjárt nem billegő lesz, hanem fideszes.

Itt még nincs vége, van egy harmadik lehetőség is: a levélben szavazás. A határon túl élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok levélben is leadhatják szavazatukat (kizárólag pártlistára, azaz egyéni jelöltre nem), addig a magyarországi lakcímkártyával rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó magyarok viszont nem szavazhatnak levélben, és más akadályokat is gördít eléjük a rendszer. Ez önmagában antidemokratikus (hiszen két magyar állampolgár közül az egyik könnyebben szavazhat, a másik pedig nehezebben). De a levélben szavazó határon túli helyett szavazhat bárki más is – hiszen hogyan igazolja a saját személyazonosságát hitelt érdemlően, levélben? Sehogy.

2. Kamupártok közpénzmilliárdokból a billegő körzetekbe

Szintén a billegő körzetekbe jönnek jól a fidesznek a kamupártok, akik milliárdos költségvetési támogatásból kampányolhatnak, nem kell a támogatással elszámolniuk sem. Idén már 40 párt nyújtott be pártlistát, és közülük 34-nek a múlt heti állás szerint akár még meg is lehet a listaállítás. Ez 8,7 milliárd forintnyi pártámogatást jelent.

A választási rendszer annyira nem szűri az aláírásokkal való visszaélést, hogy még Péterfalvi Attila NAIH-elnök adataival is visszaéltek – hívta fel a figyelmet az Átlátszó. 

Az Index pedig megnézte, hány képviselőjelölt indul azokban az egyéni választókerületekben, ahol legutóbb nyert a baloldal, hány azokban, ahol necces lehet a Fidesz győzelme, és hány ott, ahol sima győzelemre számíthatnak Orbánék. A kapott eredmények alapján nagyon úgy tűnik, hogy a kamupártok kamujelöltjeinek indulása összecseng a Fidesz érdekeivel. Vagyis: a gyanútlan vagy bizonytalan választókat könnyedén megzavarhatják a hasonló nevű pártok, amelyekből akár 18 is lehet egy szavazólapon. Mindez a Fidesznek kedvez, hiszen Orbánéknak vannak a legelkötelezettebb szavazóik, akik csak a Fideszre szavaznának és senki másra (hiszen Soros, illetve veszélyen a haza). 

3. Helyi megfélemlítés, zsarolás

Erre ugyan semmilyen bizonyíték sincs, még, súlyos bűncselekménynek számít: ha a helyi fideszes potentát arra kéri a választót, hogy fotózzák le a szavazólapot, azaz azt, hogy kire szavaztak és küldjék el neki a képet. Így például az önkormányzati alkalmazottak és családtagjaik olyan intelmet kaphatnak, hogy muszáj a "jó helyre" szavazniuk, különben nem lesz munkájuk. Zalaegerszegen a helyi Fidesznek azt sikerült elérnie, hogy alföldi Róbert ne tarthassa meg az estjét a városban. 

Ugyanez a séma az EU-s és állami támogatásokkal, infrastrukturális fejlesztésekkel. Minden fideszes jelölt elmondja: ha a Fidesz nyer, de helyben az emberek nem a fideszes jelöltet szavazzák meg, a régió, a város, vagy az adott környék kimarad az állami támogatásokból.  (Tállai András is ugyanezt csinálja Mezőkövesden - hívta fel a figyelmet a 168 Óra.) Ez is ugyanolyan egyszerű zsarolás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9313731706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.12. 12:36:32

rögtön a csaláson jár az eszetek

adam hyl 2018.03.12. 13:03:06

eléggé be van rosálva a fidesz, csapkodnak-kapkopdnak.

2018.03.12. 14:26:52

@aleksz róz: Kell valami elegáns magyarázat a sokadik buktára.."Mer'csaltak!"

2018.03.12. 14:31:35

Egyébként nem értem én ezt a kamu pártozást... ha két párt lenne, az diktatúra lenne...ha sok van, az is diktatúra.. Ha támogatják a kis pártocskákat, az baj..ha meg nem, az a szabadságjogok csorbítása...
@adam hyl: Ja... míg a többiek az esélytelenek nyugalmával a magyarázkodásra koncentrálhatnak :)

Nzoltan 2019.04.05. 09:14:20

Ez az egész egy nettó baromság. A szabályok mindenkire érvényesek. Csak élni kell tudni vele. Az, hogy a baloldal kül- és belföldön hitelét vesztette, az nem a jobboldal hibája.

És ehhez adjuk hozzá, hogy minden volt ellenzéki párt feladta az eddigi politikáját.
süti beállítások módosítása