B1 blogcsalád



Szijjártó nem csak a "kül"-höz nem ért, de a gazdasághoz sem

2018. március 10. - ashwood

szijjarto-peter0fd70db7-8a08-4ee7-bc34-fbe0de2ec9721.jpgIgazán nagyot ment a minap a külgazdasági miniszter. Nem kevesebbet állított, minthogy: Európában a legversenyképesebb beruházási környezet Magyarország, főleg az alacsony adók miatt. Szerencsére Kósa földjén edzettek már a plafonok, nem szakadnak olyan könnyen.

Tudjuk persze, hogy kampány van, a nagynál is nagyobbat kell mondani. Hát Szijjártó Péter külgazdasági miniszternek sikerült igazán nagyot gurítania – mármint igazán nagy baromságot. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a mindenkivel hadban álló Magyarországnak nem épp a diplomácia finom világában jártas külügyminisztere van – lásd még az elefántot a porcelánboltban –, de hogy gazdasági téren sem átallja lehazudni a csillagokat az égről - nos, igazából ez sem újdonság.

Szijjártó azt találta mondani egy gyáravatón Debrecenben, hogy

Európában a legversenyképesebb beruházási környezet nem más, mint Magyarország. Ma Magyarországon vannak Európa legalacsonyabb adói, az egyetlen egyjegyű társasági adó, a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadó…"

Akkor most lássuk a rideg tényeket: a Világgazdasági Fórum évente elkészített versenyképességi rangsorában Magyarország a 60. helyen áll, 137 vizsgált ország közül. A Visegrádi 4-ek országait, miként a legtöbb régiós riválist és a kontinensünk nyugati államait előrébb kell keresni a listán. Persze előhozhatnánk számos más versenyképességi rangsort is - az eredmény ugyan ez lenne. Sajnos Magyarország minden, csak nem Európa legversenyképesebb állama.

Hogy egy fideszes politikus röhögés nélkül el tudja mondani: "Ma Magyarországon vannak Európa legalacsonyabb adói" - ez már önmagában megsüvegelendő teljesítmény. Talán elég, ha a világrekorder, 27 százalékos forgalmi adóra gondolunk. Ilyen magas ÁFA nem hogy Európában, de a világon sincs máshol.

Szijjártó persze igyekszik a valóban alacsony adófajtákkal alátámasztani nonszensz állítását. A 9 százalékos társasági adó valóban kirívóan alacsonynak számít Európában, de a világba is. Eddig azonban nem látnánk, hogy emiatt multik rohantak volna ide, ahogy ezt tették hasonló lépések után Írországba. Hagyjuk, hogy mennyire etikus az EU-n belül kvázi adóparadicsomot ígérni globális cégeknek - ha bejön. Eddig nem úgy tűnik, hogy sikeres a lépés.

Szintén lehet az egykulcsos személyi jövedelemadóval kampányolni - szeretik is azt a gazdagok. Nincs még egy olyan állam az Unióban, amely ennyit tenne a legvagyonosabb rétegeiért. Azonban a versenyképesség és a működő tőke idecsalogatása szempontjából szinte mellékes, mennyit is von el az állam a munkavállaló béréből – amúgy rengeteget, ám nem az szja, hanem a nyugdíj és az egészségügyi oldalon. Ennél sokkal fontosabb, hogy a munkáltatónak mennyibe kerül egységnyi fizetést adni a dolgozójának. Ebben pedig – vagyis a munkára rakódó adóterhelésben - szintén éllovasok vagyunk a régióban. Hazánkban ugyanis 100 egységnyi nettó jövedelem kifizetése mintegy kétszer annyi, 196 egység teljes költséget jelent a munkáltatónak jövedelemszinttől függetlenül. Ez az érték Szlovákiában 164, Csehországban 160, Lengyelországban 166, Romániában pedig 175 egység a gyermektelen dolgozó havi 500 eurónyi jövedelemszintje esetén. Igaz, a hazai mutató az elmúlt években javult, de mind az 500, mind a 2000 eurós havi jövedelemnél a 19 ország összehasonlításában továbbra is csak a stabil utolsó helyre elég.

Ennyire vagyunk versenyképesek, és ennyire alacsonyak a magyar adók. És ennyit ér - ért Szijjártó Péter is.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5613728706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2018.03.10. 13:02:03

Szijjártó egyszerűen csak hazudik, mint mindíg. Nem túl bonyolult ez.

miért 2018.03.10. 15:25:27

..ebben az országban még egy autista is lehet miniszter!

rallus 2018.03.10. 17:22:50

Micsoda színvonal esés a kócos asszony óta...és komoly politikusok nem állnak szóba velünk, a külkereskedelmünk meg romokban...

BAZINGA2 2018.03.10. 18:42:02

Elég ránézni! Biztos nem az eszéért fogják ellopni. A többiek is ilyen okosak. Ott van a kupakos Kósa, a rezsi Szilárd .. stb. Sír a föld alattuk, amerre járnak.

Punxsutawney Mormota 2018.03.10. 18:49:47

Szerintem, akik csak ötödik nekifutásra tudja előrukkolni egy olyan számsorral, hogy miképpen is néz ki a családi összefogásban összedobott 150 millió a dunakeszi házra, az jobb, ha semmilyen kérdésben nem nyilatkozik.

F1őr 2018.03.10. 19:42:57

@rallus: Komoly politikusok? Csak nem a büsszelita kreténekre gondolsz?

BTO11 2018.03.10. 21:53:02

Na ez a szijj petike is gyalaso pofanveresre var.

illaim 2018.03.10. 22:13:33

@F1őr: Hova nem gondolsz? Még hogy brüsszelita? Arra a kedves. foghíjasan mosolygó
utcalány anyukádra gondolt, aki ilyen selejtet képes volt a világrahozni mint te! lol

F1őr 2018.03.10. 23:40:07

@illaim: Maga olyan viccesnek tetszett lenni. Olyan jót röhögtem és még mindig kuncogok.
A világra hozni kifejezést meg legközelebb tessék külön írni. Általános iskola első osztály.
Ön egy jó példája az értelmiséginek nevezett libsi szavazóknak.

morpho 2018.03.11. 00:01:32

@F1őr: Helyesírásnácinaktetsziklenni?

FCUK19 2018.03.11. 02:22:11

"a Világgazdasági Fórum évente elkészített versenyképességi rangsorában Magyarország a 60. helyen áll, 137 vizsgált ország közül. A Visegrádi 4-ek országait, miként a legtöbb régiós riválist és a kontinensünk nyugati államait előrébb kell keresni a listán" egy szubjektív listán. ez olyan, mint a mennyire van demokrácia-lista, meg a szuverén államadósság-lista. az utóbbin épp befektetésre ajánlottak voltunk, mikor az IMF mentett meg az éhenhalástól... szóval felejtős, viszont:

" Talán elég, ha a világrekorder, 27 százalékos forgalmi adóra gondolunk. Ilyen magas ÁFA nem hogy Európában, de a világon sincs máshol." ugye, benne van a nevében, hogy fogyasztási adó, itt meg termelő egységek jöveteléről van szó, őket az ÁFA vajmi kevésbé tartja vissza :) baszki, a b1nél ennyire luxus a gondolkodás?

"Eddig azonban nem látnánk, hogy emiatt multik rohantak volna ide, ahogy ezt tették hasonló lépések után Írországba. " valóban. csak dupláz a Mercedes, mert megéri nekik, és dupláz az Audi, mert megéri nekik, és a Peugeot-Citroen épp idehozza a fejlesztését, mert megéri nekik. ti melyik országban éltek, mert hogy itt nem, az tuti.

" Ebben pedig – vagyis a munkára rakódó adóterhelésben - szintén éllovasok vagyunk a régióban. Hazánkban ugyanis 100 egységnyi nettó jövedelem kifizetése mintegy kétszer annyi, 196 egység teljes költséget jelent a munkáltatónak jövedelemszinttől függetlenül. Ez az érték Szlovákiában 164, Csehországban 160, Lengyelországban 166, Romániában pedig 175 egység a gyermektelen dolgozó havi 500 eurónyi jövedelemszintje esetén. Igaz, a hazai mutató az elmúlt években javult, de mind az 500, mind a 2000 eurós havi jövedelemnél a 19 ország összehasonlításában továbbra is csak a stabil utolsó helyre elég." és hogy is nézett ez ki 10 évvel ezelőtt? na, szóval akkor kuss.

taga20 2018.03.11. 08:04:17

@morpho: mondja mindezt egy ilyen selejt nick névvel, a fityeszdroid:)))

sinus67 2018.03.11. 09:51:29

@FCUK19:
szakszervezetek.hu/hirek/8447-munkahelyenkent-tizmilliot-fizet-az-allam-a-multiknak

24.hu/belfold/2017/08/26/masfelszer-tobb-penzt-adott-a-multiknak-a-fidesz-mint-a-szocik/amp/

A duplázáshoz még annyit:
"Írásunk a fizetési mérlegnek egy olyan tételével foglalkozott, amelyet gyakran félreértenek. Az FDI újrabefektetett jövedelme két helyen van elszámolva a fizetési mérlegben: a folyó fizetési mérlegben jövedelemként, a pénzügyi mérlegben pedig - ellentétes előjellel - FDI-befektetésként. Az elszámolt újrabefektetett jövedelem azonban sem effektív jövedelem-áramlással, sem pedig tényleges tőkemozgással nem jár együtt. Mivel a Magyarországon újrabefektetett jövedelem negatív előjellel szerepel a folyó fizetési mérlegben, ezt a tételt sokan a belföldön megtermelt jövedelem "kiszívásaként" értelmezik. E tétel párját, a pénzügyi mérlegben pontosan azonos összegben FDI-beáramlásként elszámolt újrabefektetett jövedelmet viszont az ország fejlesztési forrásait bővítő tőkeáramként szokás ünnepelni. E két - egymást kinullázó - tétel párhuzamos elkönyvelése számos félreértésre vezet."

Azaz Te most ünnepled a "tőkeáramot" duplázásként. Amikor pedig a multikat kell osztani, akkor ugyanazt az összeget arra használja a propaganda, hogy a multik kiviszik!
Azért eldönthetnétek már, hogy a multik azok most faszagyerekek, vagy köcsög kapitalisták, akik kiviszik a lét!

Szalay Miklós 2018.03.11. 13:12:44

Aki jobban akar érteni hozzájuk nála, az itt nézzen szét. A politikához:

egyvilag.hu/temak.shtml#politika1

A gazdasághoz:

egyvilag.hu/temak.shtml#agazdasagelmelete1

(Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

tryclops 2018.03.11. 13:55:54

@FCUK19: "" Talán elég, ha a világrekorder, 27 százalékos forgalmi adóra gondolunk. Ilyen magas ÁFA nem hogy Európában, de a világon sincs máshol." ugye, benne van a nevében, hogy fogyasztási adó, itt meg termelő egységek jöveteléről van szó, őket az ÁFA vajmi kevésbé tartja vissza :) baszki, a b1nél ennyire luxus a gondolkodás?"

Mesélj róla cuncibogár, hogy miért is nem faktor az a 27% ÁFA egy exportra dolgozó cégnek. Talán nem kell befizetni az államkasszába és várni rá, hogy a NAV kegyeskedjen visszautalni? Gondolom szerinted annak a forgóeszköz hitelnek sincs semmi költsége, amit fel kell venni, hogy 1-3-6 hónapig finanszírozd Európa legversenyképesebb államát.

Jakab.gipsz 2018.03.11. 15:23:22

Szijjártó nem csak a "kül"-höz nem ért, de a gazdasághoz sem.

Bezzeg Soros meg Bokros, nagyon ért mind kettőhöz, ugyebár, szívunk is miattuk rendesen.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.03.11. 15:37:28

@Jakab.gipsz: Bezzeg az anyád. Tényleg nem érzed te fidesze, hogy a "bezzegelés" se nem mentség, se nem indok a fidesz elmebeteg ámokfutására, amit többek között a külpolitikában is művel?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.03.11. 15:51:36

Valaki minél primitívebb és minél gátlástalanabb, annál magasabb pozícióba jut a Fideszben.

biggianni 2018.03.11. 15:54:29

szijjártó egy szarházi férfiatlan seggnyaló orbán droid, egy undorÍtó megélhetési bűnöző! Onnan tudható mi az igazság, hogy amit mond, mindig az ellenkezője az igaz! Amikor meglátom azt a homár spagetti alakját, ahogy az öntelt pofájával kiáll okádni magából a rohadt énje tartalmát, a talpam is ökölbe szorúl! Idióta vakegér, tehetségtelen senki!

felső határ nincs 2018.03.11. 15:56:12

Azt jól mondta szíjjártó, hogy a fidesz adórendszere meg a szoci között olyan a különbség mint a svájci meg a jamaikai között.

A jamaikai a szoci.

Duplaxiii 2018.03.11. 16:04:43

Most tényleg! Nektek fizetnek azért, hogy az ilyen faék magashomlokú-féléket reklámozzátok?
1) soha demmihez nem értett, egy odatett köpőcsésze csupán.
2) ha ezek mondanak valami ostobaságot, ti ezt tévedésnek hiszitek? Ez SZÁNDÉKOSAN hazudott, ha szembesíted ezzelm letagadja, kinevet stb. Lázár-effektus. Beletöhög az emberek szemébe,
Egyszerűen totális bojkott kellett volna ezek ellen már évek óta, aztán csak a seggnyalói hallanák, azoknak meg nem mindegy?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.11. 17:04:53

Sokkal profibb, mint a folyton Brüsszel és Washington talpát nyaló ballib elődei, ezt húzzuk alá.

chrisred 2018.03.11. 17:11:51

@Jakab.gipsz: Egyszerre három külgazdasági miniszterünk van?

chrisred 2018.03.11. 17:17:21

@tryclops: Na meg ugye az sem szempont a külföldi befektetôknek, hogy a helyi belsô piacon nincs fizetôképes kereslet, többek között a magas áfa miatt.

L von Richthoven 2018.03.11. 17:42:36

@rallus:
mesélj a jólmenő kereskedőházakról is, ha már ilyen jó rálátásod van a csúti geci farpofáitól...

2018.03.11. 17:49:18

Ennek a szarházi papagájnak a beültetett haja nem sokat segített az intellektusán, ugyanolyan copy-paste gép maradt a fideszbűnöző apparátusban, mint eddig. Eléggé közel, hogy mindig benne legyen az idomtalan tökfeje a nagy dakota vezír seggében.
Ha lesz gengszterváltás, ez a nyomorék biztosan ülni fog: ha az összelopott háza miatt nem is, de a forint bedöntése miatt biztosan, Kupak Lajával egyetemben (meg annak a stróman anyjával).

Szilárd vélemény 2018.03.11. 17:56:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ezt te sem gondolod komolyan?! Csak egy példa: Martonyi.

Szilárd vélemény 2018.03.11. 18:00:01

@Jakab.gipsz: Hát ha nem egy troll lennél, akkor utána olvasnál szakmai írásokban (itthon, keleten, nyugaton) Bokros munkásságának és nem mondanál ilyen ordító ostobaságokat. Egyébként mi is a szakmád, mert minden blogon, mindenről van jó "szakmai" véleményed. Csak kérdezem. Nem támadólag.

Egyébként már jó lenne, ha elfelejtenék az emberek itthon ezt a széthúzást. Így tényleg nem jutunk el sehova. Nem minden narancsos gondolkodásra képes zombi és nem minden ellenzéki ostoba libsi. Mikor tanulunk már meg összefogni és nem kizárni egymást a magyarságból?

morpho 2018.03.11. 18:14:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Sokkal profibb, mint ballib elődei, ezt húzzuk alá"
Az baj, hogy a te megállás nélkül primitíven libsiző ócska logikád ezt mondja neked. Mindenki magához viszonyítja atöbbi embert. Ehhez képest a valóság az, hogy Szijjártó tökéletesen alkalmatlan a külügyminiszteri posztra. Megmosolyogtató kijelentéseket tesz ömlik belőle a butaság. Még mindig azt gondolja, hogy ő afidelitasz szóvivője. A szóvivői poszttal ki is maxolta a képességeit. Nem hogy tekintélye nincs, de lövése nincs a nemzetközi diplomáciáról, nincs egy önálló gondolata, az egész külügyi apparátus kiröhögi a háta mögött. Ő a valóságban Orbán strómanja a külügyben. Azt csinálja, amit mondanak neki. Nekem kellemetlen az ő tevékenysége.

Nagyorrú Barbi 2018.03.11. 18:23:08

Bezzeg gyurcsótány elvtársatok, aki a szakadékba tolta hazánkat, ő aztán...

Szilárd vélemény 2018.03.11. 18:36:44

@Nagyorrú Barbi: Kedves Barbi. Attól, hogy valakinek nem tetszik a mostani rendszer, az nem azt jelenti, hogy helyesli az előző kormányok intézkedéseit és szakmailag jónak tartja az egykori köztisztviselőit. Nem minden fekete és fehér. Van konzervatív, aki a baloldalra szavaz és van liberális aki a mostaniakra.

Emberek ébredjünk már fel és egymás szapulása helyett építsünk már egy jobb jövőt.

Budapest a kutyaszar városa 2018.03.11. 19:45:06

@Nagyorrú Barbi: Barbika, Gyurcsány és Bajnai idején az állam nem szervezett bűnbandaként működött és mindig elfelejtkeztek a nemzetközi válságról. Most pénzbőség van, Európa jó passzban van és számolatlan öntik ide az euró milliárdokat sajnos, mert így nem lesz soha piacgazdaság csak feudális, haveri kapitalizmus, önkény.

6.Lenin 2018.03.11. 20:09:51

@Szilárd vélemény:

"A világ számos problémája megszűnne, ha nem egymásról, hanem egymáshoz beszélnénk.

(Ismeretlen)"

Mi lenne a megkívánt első lépés?

Szilárd vélemény 2018.03.11. 20:18:28

@6.Lenin: Ne kutyázzuk egymást. Fogadjuk el az eltérő véleményeket.

Én magamat például liberális konzervatívnak tartom. Igen, van ilyen. :)

A mostani kormány sok intézkedéséhez kritikával fordulok, de az államháztartás egyensúlya figyelemreméltó. Varga nagyon jól végzi a dolgát. És valahol Matolcsy is azzal, hogy segíti Varga nemzetgazdasági terveit, de az MNB alapítványok ügye nagyon csúnya dolog.

A másik ami megint kettős bennem, hogy látom, olvasok külföldi lapokat, a bevándorlás és a párhuzamos társadalmak kialakulása probléma, ahogy a genderkérdés sem annyira egyszerű, de a haragkeltés és az uszítás szerintem nem helyes. Ahogy az sem, hogy mindkét oldal egymás ellen uszítja a népet.

Sok jó ötletem lenne, pl. az, hogy meghallgatjuk egymást. Szerintem abszurd, hogy az összes ellenzéki párt és vezető soros ügynöknek van megbélyegezve, ahogy Czeglédy ügye is abszurd a másik oldalról vagy a 4-es metró ügye.

Lehetne bennünk annyi, hogy nem azt nézzük, hogy ki mit tett kormányon, hanem igényesek lennénk és elvárnánk, hogy bárki van, még ha nem is tökéletes, akkor is értünk akarjon tenni.

Röviden ennyi.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.11. 20:31:15

@morpho:

Jó végrehajtó.

Valóban nem önálló politikus saját gpndolatokkal, ez tény, de ez nem is szükséges.

Szilárd vélemény 2018.03.11. 20:38:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: És attól, hogy Martonyi liberális volt, hogy következik, hogy ő ne lenne jó szakember és diplomata? Azért te ennél okosabb vagy.

Az meg, hogy nem kellene önálló gondolat egy külügyminiszternek szerintem meredek. Hogy képviseli akkor az ország érdekét egy zárt ajtós tárgyaláson egy olyan helyzetben, amire nem készítették fel a "kívánt" gondolatokkal?

Egyébként te nekem nagy rejtély vagy, mert látom az olvasottságot, meg a műveltséget rajtad, még ha legtöbbször nem is értek egyet, de néha olyan leegyszerűsítve tálalsz dolgokat, és érvelsz, hogy nem értelek. Példának okáért a libsizésed. Te is tudod, hogy ez egy érzelmi manipuláció, semmi mögöttes tartalommal. A célja, hogy ne kelljen észérveket mondani, vagy hogy egy vitában ki lehessen térni a kellemetlen kérdések megválaszolása elől.

morpho 2018.03.11. 20:40:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Egy külügyminiszternél azért nem árt, ha nem egy Tesco árufeltöltő szintjén értelmezi a saját képességeit és felelősségét. (bocsánat az árufeltöltőktől, akik sértőnek érzik ezt magukra nézve, csak egy példa volt)

Egyébként annyi dolga van, hogy beszólogat a külföldi politikusoknak, de ez nem diplomácia. Szólni kéne neki, hogy ő már nem szóvivő!

6.Lenin 2018.03.11. 20:41:18

@Szilárd vélemény:

"Lehetne bennünk annyi, hogy nem azt nézzük, hogy ki mit tett kormányon, hanem igényesek lennénk és elvárnánk, hogy bárki van, még ha nem is tökéletes, akkor is értünk akarjon tenni."

És, ha mindenki mást gondol az "értünk akarjon tenni" alatt.

Mondjuk én azt értem az 1%-os adó alatt, hogy érdemes tanulni, dolgozni, mert akkor több marad. Nem fogyasztok felesleges dolgokat, akkor is több marad. A megspórolt jövedelmem arra használom, hogy még többet tanuljak, hogy még könnyebben tudjam elvégezni a munkám, vagy pihenésemre költök, hogy így feltöltődve tudjak könnyebben dolgozni.

A másik meg azt mondja, el kell venni, akinek sok van, és nekem adni, mert nekem az, amit adnak, kevés, több járna. Miért kapjon többet a másik?

Ezt hogyan lehetne közös nevezőre hozni?

morpho 2018.03.11. 20:42:15

@Szilárd vélemény: " látom az olvasottságot" Aztán te hol látod ezt Birkánál? Én csak a vérprimitív libsizést látom, ami eleve fából vaskarika.

morpho 2018.03.11. 20:43:27

@6.Lenin: Ne értékeld túl magad, hogy megszólítalak, de milyen 1%-os adóról tetszik értekezni????

6.Lenin 2018.03.11. 20:47:31

@morpho:

Bocs, 1 kulcsos, természetesen, ami elég alacsony ahhoz, hogy ösztönző legyen.

Szilárd vélemény 2018.03.11. 20:48:48

@morpho: 1kulcsosra értette, de gondolom te is tudod. ;)

Birca régóta kommentel mindenhol és van ahol nem csak a politikával foglalkozik. Sokszor képes értelmesen kifejteni a véleményét, de ahhoz értelmes és türelmes párbeszédet kell kezdeményezni. Közösen alkotjuk ezt az országot és a politikusok ennek csak nagyon kis része. Szerintem nem reprezentál egy majdnem 10 milliós országot 200 politikus akik bent ülnek a parlamentben.

Szilárd vélemény 2018.03.11. 20:51:25

@6.Lenin: Ebben igazad van. A közös nevező nehéz. Ezért van szükség a párbeszédre. Személy szerint jobban járok az egykulcsossal, de gondolom magam annyira felvilágosultnak, hogy az igazságosabb rendszert tartanám helyesnek a progresszív adózást, ahol a szegény kevesebb adót fizet, míg aki, még ha önmaga sikeréből is, de többet tesz bele a közösbe. Ez a társadalmi felelősségvállalás. Számomra elfogadható lenne egy ésszerű többkulcsos. De azért az nem korrekt, hogy a bruttó 180ezer és a bruttó 2 millió is ugyanakkora kulccsal adózik. Nem jogilag, hanem társadalmilag.

6.Lenin 2018.03.11. 20:53:44

@Szilárd vélemény:
Persze, hogy értette, de neki nem ez a dolga.

"Ne értékeld túl magad, hogy megszólítalak, " neki ezt kell kiélnie, mert ha bennszorul, feltehetőleg valamilyen belső következményei lehetnek.

Mondjuk, jó példa rá, hogy miért is nem lehet közös nevezőt találni még egy ilyen kis országban is.

Nem akartam neveket sorolni, mert tudom, hogy szépen sorban jönnek majd maguktól is.
És ezt hogyan?

morpho 2018.03.11. 20:57:44

@Szilárd vélemény: Birka sosem érvel, csak kinyilatkoztat. Ha érvelésre kényszeríted, akkor is, aztán eltűnik.

@6.Lenin: Te nem létezel.

Jakab.gipsz 2018.03.11. 21:02:20

@Mr Elios:

Ez a "Bezzeg az anyád" ismerős!

Ha jól emlékszem Kertész Ákos fejlesztette tökélyre, tudod, Zolára hajazva fingott egy nagyot és összekacsintott az övéivel. Valahogyan imigyen szólt a magyarokhoz,Ő tökéletessége, ( ha kíváncsi vagy rá folytathatom) de Te ezt ne akard.

Szilárd vélemény 2018.03.11. 21:02:42

@6.Lenin: Igen. Láttam és ahogy látod azzal sem értettem egyet, hogy egyből egy elütésbe valaki beleköt. Értelmes párbeszédre lenne szükség (és nem a pártra :)).

Látod én így mindkét oldal trolljai számára megfelelő vagyok, mert én nem azt nézem, hogy ki milyen oldalon áll, hol ki a vezér, hanem az ésszerűséget. És az nem ésszerű, hogy például minden ellenzéki oldalon minden kormányoldali droidozva van, bár tény, hogy van köztük, ahogy az sem igaz, hogy minden kormányoldali portálon minden ellenzéki libsibolsizva van.

Mert ezzel tényleg csak azt érjük el, hogy még nagyon sokan elhagyják az országot, ha nem a hanyatló nyugatra, akkor ausztráliába, új-zélandra, kanadába stb. és az senkinek sem lesz jó, ezt meg a kormányoldali szavazóknak kell megérteni.

Itt van például a bécsi videó. Arra jó lehetne, hogy a párhuzamos társadalmakról értelmes vitát lehessen folytatni, hogy jó-e vagy nem. De a mellé behúzott propaganda, hogy bécsben milyen rossz élni és milyen mocskos, bűnös város, az rossz, mert egyszerűen nem igaz és sok dologban még így is példaértékű.

Persze azt is értem, hogy a kommunikációt le kell egyszerűsíteni mind a két oldalon, de ne menjünk már egy szint alá. Magunk miatt. Nem miattuk. Ők csak politikusok.

6.Lenin 2018.03.11. 21:03:50

@Szilárd vélemény:

" A közös nevező nehéz. Ezért van szükség a párbeszédre."

Ez a B1-en komoly kihívás. Sok sikert.

morpho 2018.03.11. 21:06:01

@Szilárd vélemény: Párbeszédhez két fél kell. Ha azt látod, hogy nem a felvetésedre reagál valaki, hanem nyiltan kormánypropagandát tol, azzal nem vitázok, mert minek. Az nem vita lesz, hanem fingfűrészelés. Egy narancskullancs, aki azért van itt, hogy propagandát terjesszen nem is alkalmas a vitára. Ha valaki szerint a kormány mindig mindent jól csinál, az ellenzék pedig mindenben szar, azzal sem. Ha valaki képtelen belátni, ha téved, mert tudja, hogy "téved", hiszen a hazugság a cél, azzal miért kéne közös nevezőre jutni? A nyuszika sem akar közös nevezőre jutni a rókával. Amiről te beszélsz, ahhoz konstruktív vitapartnerek kellenének, akik a megoldást keresik és nem a problémát. A blogtér tele van propagandistákkal, akik úgy csinálnak, mintha "érvelnének", de hamar kiderül, hogy csak a munkájukat végzik. Azt gondolom, hogy idealista vagy. Ráadásul a fidesz 8 éve minden vitát ellehetetlenít és elkerül. Minden szinten. A miniszeterelnöktől a bérkommenetelőig. (közben van még egy rezsiszilárd) Az nem vita, hogy felteszel egy kérdést és ha nekik kellemetlen, akkor te sorosbérenc vagy. Az nem vita, hogy te "rohadt migránssimogató libsi"! Ez értelmetlen fingfűrészelés. Az meg külön tetszik, hogy ha azt mondom neki, hogy narancskullancs, akkor felháborodik és még saját magát sem vállalja fel. Pedig a vita ott kezdődne, hogy tisztázzuk az alapfelállást. Hát ez van.

Szilárd vélemény 2018.03.11. 21:06:22

@morpho: Ha visszakérdezel miért gondolja ezt, akkor elég sokszor tényekkel és számokkal jön. Amivel már lehet mit kezdeni. Nincs elveszett ember. ;)

Sose hagyjon el benneteket a remény. ;)

6.Lenin 2018.03.11. 21:07:53

@Szilárd vélemény:

Most megyek megnézem a Bayert. Majd utána talán visszanézek.
Tényleg érdekel a véleményed (küzdelmed a párbeszédért)

Szilárd vélemény 2018.03.11. 21:09:08

@morpho: Ezt mind mind értem. Lehet idealista vagyok, de szeretem ezt az országot, szeretem a hazámat. Nem akarnék azért elmenni máshova, mert olyan szinten meg lesz mérgezve a közélet és a mindennapok, mert az emberek nem értenek egyet dolgokban, hogy élhetetlenné válik.

Egyébként, ha megnézed a kommenteket, láthatot, hogy 6. Leninnel is lehet beszélni. Kölcsönös tisztelet, nyitottság, talán egy kis érzelemmentesség.

morpho 2018.03.11. 21:09:44

@Szilárd vélemény: Elütés? A % jel csak akkor jön elő, ha két billentyűt lenyomsz egyszerre. Elütés? A kulcs szó öt karakter. Elütés? Nem elütés, hanem tévedés.

Szilárd vélemény 2018.03.11. 21:12:56

@morpho: Akkor tévedett, de tudjuk mire gondolt. Szőrszálhasogatás ebbe belekötni.

Jakab.gipsz 2018.03.11. 21:17:56

@Szilárd vélemény: Tisztességes kérdés felvetésre, tisztességes választ érdemelsz. Tehát Bokros "szakmai munkásságát" méltányoltad, tartok tőle tévedsz, azt a munkát amit teremtő pusztításnak, nevetek el a a neo-marxista neoliberálisok, tévesen méltányolod.

Az még nem tudomány, ha néhány kretén ateista-zsidó körbedicséri egymást és kezdetben Vörös diplomát, majd Nobel-díjakat osztogatnak a sajátjaiknak, az emberiség pedig bele rokkan, egy föld nevezetű börtön bolygón, ebbe a nagy-nagy filantrópiába.

morpho 2018.03.11. 21:22:23

@Szilárd vélemény: Birka már a kurva anyámat is a zászlajára tűzte, mikor egyszer visszakérdeztem. Régi barátok vagyunk.

6. Iljics egy narancskullancs, akivel nem lehet és nem is szabad "beszélni" A semmiről beszéltél most vele és ebben nagyon egyetértettetek, de ha feldobsz egy olyan témát, ami Orbánéknak kellemetlen, akkor hírtelen megváltozik ez az idilli kép. Engem is megvezetett már, vele is régi cimbik vagyunk. Ő például tipikusan az a fajta fidesznyik, aki az egyébként érdekes beszélgetéseket tudatosan szétbarmolja. Ezért nem reagálok rá. Most kivételt tettem, mert orbitális baromságot írt.
És képzeld, én is szeretem a hazámat és borzalmas azt nézni, amit csinált belőle ez a társaság az elmúlt években. És nem is az alegszörnyűbb, hogy szétbarmolták a rendszerváltás összes konszenzusos vívmányát, hogy súlyos demokráciadeficitete okoztak, hogy két kézzel lopják a közpénzt. Nem. A szellemi kútmérgezés, ami 2015 óta megy. A társadalom totális hülyének nézése és szellemi nyomorba döntése a hatolom érdekében egy olyan országot hozott létre, aminek semmilyen jövője nincs. Semmilyen jövőképet nem tudunk mutatni Magyarországon a gyerekeinknek. Aki arra buzdítja és neveli a gyerekét, hogy menjen külföldre, annak van igaza. Itt csak megfulladni lehet abban szennyben, amit ez a brigád rápakolt az egyébként is roskatag gyurcsányi alapokra. Az nem jövőkép, hogy lopjál te is kisfiam, különben esélyed sincs előrejutni! Az nem jövőkép,, hogy legyél politikus! Az nem jövőkép, hogy menje el bérkommentelőnek. Az nem jövőkép, hogy bármikor bárkit ellehetetleníthetnek, ha érdekük úgy kívánja!

morpho 2018.03.11. 21:25:48

@Jakab.gipsz: A bokros csomag konszolidálta a magyar gazdaságot a rendszerváltás után. Antalléknak kellett volna megcsinálni, de ők nem merték felvállalni. A fidesz '98-as országlása is a bokros csomagra épült. Olyannyira, hogy egyik legfontosabb elemét a forint csúszó leértékelését 2001-ig meghagyták.

6.Lenin 2018.03.11. 22:10:30

Pont ahogy gondoltam.
Lesz aki mindent elkövet, hogy ne legyen normális párbeszéd. Miért is?
Sejtem, de most nem válaszolnék rá.

Talán csak annyit, hogy a részemről ezt a fajta tudatos minimális közös célt se látom már megvalósíthatónak. És nem csak nálunk. Valamiért az egész világon szinte reménytelenül szétszakadtak a közösségek. Kultúrák, vallások mentén is.
Érdekes lenne ezeknek okát elemezni, de ehhez valóban őszinte párbeszéd kellene.
Miért lett hirtelen a többség "független" letagadva a nézeteit, elveit.
Így csak sötétben lehetne tapogatózni.

6.Lenin 2018.03.11. 22:35:21

A ma estére hirdetett őszinteségi roham érdeklődés hiányában más időpontban lesz-talán- elérhető.

Jó8!
Mindenkinek.

jjoey 2018.03.11. 22:41:02

@morpho: nem mindegy. Szted melyik mezőn fog kukoricát kapálni ha nem lesz mini sztár?

morpho 2018.03.11. 22:50:25

@jjoey: Nyilván semelyiken. Azt se tudja, hogy kell megfogni egy kapát.

élhetetlen 2018.03.12. 00:33:56

@Szilárd vélemény: Csak Bircáról. „te nekem nagy rejtély vagy, mert látom az olvasottságot, meg a műveltséget rajtad„. Volt már olyan munkatársam, aki felért egy lexikonnak, de két tényt nem tudott összekapcsolni, mert semmi logika.
Bica viszont évek óta olyan elszántan hülye, és az saját véleményét igazságként hírdető, hogy, ha nem gondolná komolyan, akkor esetleg megbicsaklana néha. De ő nem hibázik, következetesen hülye, és állítja magáról, hogy hiteles, mert csak ő tudja a tutit. Ha ezt csak játssza, és nem gondolja komolyan, és ezt éveken keresztül ilyen következetesen tudja vinni, akkor viszont zseni. De attól tartok, hogy komolyan gondolja, amit ír, az meg kétségbe ejtő. Vitatkozni nem lehet vele, mert bármit írsz neki, visszalök egy „alapigazságot”, mármint, ami szerinte az. Szóval nem tudom, de hajlok arra, hogy egy olvasott, tanult hülye. Van ilyen is. (Bár a tanultnak ellentmond, hogy azt írja, egy call centerben dolgozik, tehát hajlok a sok mindent olvasott, és ettől azt hiszi, érti is a dolgokat verzióra.). És nem érzem kínosnak, hogy ezt írtam róla, mert ezt már neki is megírtam.

élhetetlen 2018.03.12. 00:58:23

@Szilárd vélemény: „láthatot, hogy 6. Leninnel is lehet beszélni.”. Néha, adott témákról, de vannak témák, amikről nem, mert ő aztán tudja. Sokat téptük egymást pl. cigány témában, mert szerinte hülyék, szerintem meg nem kapják meg az alapokat az államtól, amit a szülők nem tudnak megadni, és emiatt maradnak le. Na, mindegy.
„azt a munkát amit teremtő pusztításnak, nevetek el a a neo-marxista neoliberálisok, tévesen méltányolod.”. Na, ezt kapd ki, ne a náthát. Hát Jakab. gipsszel beszéld meg a dolgokat értelmesen. Ideológiától függetlenül csak azt próbáltam kiszedni belőle, hogy mit jelent az általa rendszeresen használt két bites jelző (mert az egy bites, ugye, vagy igaz, vagy nem, nincs átmenet, ami az élet kérdéseiben azért van), de nekem még ez sem sikerült. Bár lehet, hogy neked még ez is sikerülhet. Jó szerencsét!

chrisred 2018.03.12. 05:19:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Tehát egy igazi vérbeli, nem libsi kormány egy mindenható vezérből és x számú szóvivőből áll? Oroszországban biztosan.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 06:18:09

@Szilárd vélemény:

Szíjjártó alatt a magyar külügy keményebb lett, ez a legfontosabb tényező.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 06:19:00

@chrisred:

Te láttál már olyan kormányt, ahol a külügyminiszter ellenzéki?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 06:20:18

@morpho:

A diplomáciát ballib szempontból értelmezni tévedés. Nem, nem az a lényege, hogy bólogatunk a nyugatnak.

chrisred 2018.03.12. 07:45:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Mihez képest? Egy kormánytag fogalmilag nem lehet ellenzéki, mert a kormányon lévôkhöz képest lehet valaki ellenzéki helyzetben. De nem pártkatona külügyminisztert sokat. Az említett Martonyi is elôbb lett miniszter az elsô Orbán kormányban, és késôbb lépett be a Fideszbe.

ftlopg 2018.03.12. 08:26:49

van néhány szakmai tévedés ebben a cikkben, ezek az alábbiak:

- a beruházási versenyképesség nem egyenlő a gazdasági versenyképességgel. a hivatkozott felmérés a gazdasági versenyképességre vonatkozott, ami egy átfogóbb kategória. olyan hivatalos kategória, hogy beruházási versenyképesség, talán nincs is. ezért nem célszerű a tanulmányra való hivatkozás.

- a beruházási döntésekkel kapcsolatos adókötelezettségek vizsgálatakor teljesen szakszerűtlen az ÁFA-ra való hivatkozás, mivel az befektetéseknél, különösen exportra termelő vállalatok esetében ez érdektelen.

- egyik oldalról azt állítja a cikk, hogy a személyi jövedelem alacsony kulcsához nincs köze a befektetőnek, majd egy olyan kimutatásra hivatkozik, amely definíció szerint tartalmazza azt (v.ö: minél magasabb a kulcs, annál nagyobb a távolság a összes kifizetés és a nettó jövedelem között)

- a hivatkozott adatok nem 2018-asok, és önkényesen lett kiválasztva a gyerektelen minimálbéresek kategóriája. már erre a kategóriára is tovább csökkent az adóék (1,8 idén), de célszerű lenne bemutatni, hogy hogyan alakulnak a számok az egy/két gyereket nevelő minimálbéres/átlagbéres munkavállaló tekintetében is. a számok rendre: 1,67;1,38;1,44;1,3. így azért már másképp festenek a számok.

chrisred 2018.03.12. 08:37:18

@ftlopg: Szóba sem került a nyilatkozatban, amivel kapcsolatban a bejegyzés készült, hogy kizárólag exportra termelô, vagyis a belsô piaccal kapcsolatban nem álló külföldi cégek befektetéseirôl van szó.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 09:39:46

@chrisred:

Demokráciában a párttagság nem számít. Tök mindegy, hogy valkai tagja a kormánypártnak vagy csak nem-párttagként követi a pártot.

Martonyi besúgóvezető volt Kádár alatt, mára szerencsére nincs szerepe a politikában. Ő még a liberális Fidesz maradványa.

chrisred 2018.03.12. 10:03:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Vagyis ahol a párttagság számít, az nem demokrácia?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 11:01:49

@chrisred:

Nem, nem feltétlenül. De egy pártdiktatúrában alapvetően minden fontos ember párttag, hiszen a párton keresztül zajlik az állam vezetése.

morpho 2018.03.12. 11:05:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "A diplomáciát ballib szempontból értelmezni tévedés. Nem, nem az a lényege, hogy bólogatunk a nyugatnak"
Nem értelmezhető amit leírtál. Még csak azt se mondhatom, hogy hülyeség, mert ahhoz is értelmezni kéne a szöveget, de ezt nem lehet.

ftlopg 2018.03.12. 11:15:44

@chrisred: köszönöm szépen a kiegészítést. a hozzászólásomban én sem utaltam a kizárólagosságra, kifejezetten általános érvényű megállapítást tettem, hangsúlyozva az export bezzeg jellegét. de belföldi piacra is igaz, hogy az ÁFA-nak nincs jelentősége, köszönöm, hogy erre ráerősített.

chrisred 2018.03.12. 11:24:34

@ftlopg: Vagyis a belsô fizetôképes keresletet nem befolyásolja az áfa mértéke? Meglepô vélemény...

chrisred 2018.03.12. 11:28:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Tehát egy vargabetûvel eljutottunk az eredeti felvetéshez, hogy mi van akkor, ha a fontos pozícióban lévô embereknek nincs önálló véleménye és cselekvési lehetôsége, csak a központi álláspont továbbítására jogosultak. Tehát ez diktatúra.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 11:29:28

@morpho:

Még az ellenség is joban szereti a kemény ellenséget, mint a meghunyászkodó csúszómászót. Ősi törvény ez.

Bólogató ballib gerinctelenekből eleget láttunk, többet nem kérünk belőlük.

6.Lenin 2018.03.12. 11:44:20

@chrisred:

Miért vagyok egy párt tagja? Mert nem fogadom el a politikájukat? Ha meg elfogadom, miért ugráljak a saját véleményemmel?

A 10 parancsolatból, csak 2 egyezik az én véleményemmel, a többiben van saját véleményem.

chrisred 2018.03.12. 11:44:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Aki még a szövetségeseivel is úgy viselkedik, mintha ellenség lenne, elôbb-utóbb magára marad.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 12:18:17

@chrisred:

Egy kormánytag feladata a kormány álláspontjának képviselete.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 12:23:23

@chrisred:

A történelem tanulsága: sose tegyünk minden tétet egy lapra.

chrisred 2018.03.12. 12:26:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Egy kormánytag feladata az ország érdekeinek érvényre juttatása a saját szakmai területén. Ha csak az lenne a dolga, hogy a kormányfô álláspontját ismételgesse, valójában kormányra se lenne szükség. Ahogy a diktatúrâkban a kormány tényleg csupán jelképes intézmény, lásd Minisztertanács.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 12:28:23

@chrisred:

Mutass kormányt, ahol a kormánytagok nem a kormány álláspontját képviselik!

chrisred 2018.03.12. 12:28:43

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A történelem tanulsága: a hintapolitikával csak azt érjük el, hogy elveszítjük mindenki bizalmát.

chrisred 2018.03.12. 12:36:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Eddig hányan mondtak le Trump kabinetjébôl vagy a tanácsadói közül?

Csucsupa 2018.03.14. 00:40:38

...és az égvilágon semmihez sem ért, mivel agyhalott értelmi fogyatékos idióta...
süti beállítások módosítása