B1 blogcsalád



Karácsony: hozni lehet 40 körzetet, így megrendülhet Orbán birodalma

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. március 04. - Szelestey
  • A szlovákok azt hitték, hogy a korrupciót tekintve különbek a magyaroknál, pedig nem;
  • Az MPSZ-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje patthelyezetet jósol a választások után, de lehet, hogy Orbán talál valakit koalíciós partnernek;
  • Orbán mindent egy lapra tesz fel az uniós támogatások ügyében.

karacsony_gergely_mti.jpg

 

FT

financial_times.jpg

Szlovákia mélyben gyökerező korrupcióval küszködik, a kettős újságíró gyilkosság arra ébresztette rá az országot, hogy félre kell tenni a derűlátást, mert a helyzet azért nem annyira jó. Vagyis hogy téves a feltételezés, hogy különösen a magyar és a lengyel jogállami gondokhoz képest jobban mennének a dolgok. Az egyik vezető újság kiadója úgy fogalmaz, hogy már-már szigetnek látták magukat, miután évtizedekig le voltak maradva a térségben és tudták, hogy fel kell zárkózni. Kuciak és barátnőjének halála felháborodást váltott ki a szlovákok körében, mert a jelek arra utalnak, hogy mindkettőjüket megbízásból ölték meg.

A Kuciak-ügy jelkép és rá kell jönni, hogy még küzdeni kell a szabad országért, miközben a gazdaság szárnyal. Csak éppen sokan panaszkodnak arra, hogy a korrupció továbbra is megfertőzi az életet. Pl. az üzleti életben, de az egészségügyben is. Az nem lehet tudni, hogy mi lesz a gyilkosság következménye a politikában. De a nyomás erősödik a kormányra, mivel az áldozat utolsó cikke szálakat mutatott ki az olasz maffia és Fico két közeli munkatársa között. Egyelőre mindketten felfüggesztették munkájukat, bár tagadják a vádat. Az egyik legnevesebb elemző, Meseznyikov valószínűnek tartja, hogy lemond a belügyminiszter és a rendőrfőnök. A Német Külkapcsolati Tanács egyik szakértője azt mondja, Szlovákia átlépett egy vonalat. Hozzátette: az ország egyetlen nagy falu és mindenki érzi ezt.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Meginoghat Orbán Viktor biztosnak hitt hatalma, mert Karácsony Gergely, az új politikai csillag egyesíteni igyekszik az ellenzéket. Az ingujjas miniszterelnökhöz képest a szocialisták és a Párbeszéd jelöltje ártalmatlannak tűnik, pedig ő a leghitelesebb kihívó. Az egyetlen, aki megközelíti a népszerűségi listán a kormányfőt. Igazából persze Vona Gábornak kellene a logikus riválisnak lennie, mégis Karácsony a vezérürü. Némiképp átalakította Orbán mondását, miszerint forradalmár nép a magyar, mert ő azt hirdeti, hogy forradalmat akar. Bejött a húzása, hogy szövetségre lépett a szocialistákkal. Az MSZP és a Párbeszéd mellett az idáig biztos vesztesnek látszó trió 3. tagja a DK, és ez a hármas váratlanul reménysugárrá lépett elő. A lökést Hódmezővásárhely adta meg, ahol olyanok is elmentek szavazni, akik korábban sohasem. Ebben nagy szerepe volt az Elios-ügynek, a polgármester választás állásfoglalás lett a sógorság-komaság ellen, ami sokat szerint az orbáni rendszer ismertetőjegye lett.

Karácsony úgy látja, hogy a siker receptje, ha mindenki összefog egy ellen. Szerinte bejöhet, köszönhetően a Fidesz által bevezetett választási rendszernek, amelyben az egyéni körzeteknek jut a döntő szerep. Azon múlik az eredmény, hogy sok választó és viszonylag kevés jelölt legyen, leginkább körzetenként egy-egy az ellenzéki oldalon. Ha 40 helyen sikerül győzni, akkor Orbánnak nincs többsége, de 50-nél az ellentábor kerül fölénybe – hangsúlyozza a politikus, kiemelve, hogy a 40 mandátumot szinte biztosan hozzák. De az 50 sem lehetetlen, bár nem valószínű. Inkább patthelyzet képzelhető el. A miniszterelnök maga abból indul ki, hogy lesz összefogás, beleértve a Jobbikot is. Leginkább mégis abból lehet kiindulni, hogy a Fidesznek meglesz az abszolút többsége. Ha mégsem, akkor egy nyugati diplomata szerint biztosan talál valakit a párt, akivel koalícióra tud lépni.

 

euobserver

eu_observer.PNG

Orbán Viktor vabankot játszik az uniós alapokkal – írja vendégkommentárjában Zgut Edit. A Political Capital elemzője rámutat, hogy küszöbön áll az EU-támogatások átfogó reformja, ideértve, hogy politikai feltételekhez kössék a pénzek folyósítását. Magyarország odafigyelt, amikor a német kancellár pár napja a Bundestagban arról beszélt, hogy a szerkezeti alapokat attól kell függővé tenni, az érintett államok kiállnak-e a közös migrációs politika mellett. Mert hogy a szolidaritás nem lehet egyirányú utca. Az ötlet méreg Orbán számára, aki a bevándorlás megakadályozását állította a választási kampány középpontjába. Ennélfogva úgy tekinti az Európai Parlement Bel- és Igazságügyi Bizottságának jelentését a magyar jogállam helyzetéről, hogy az beavatkozás az ország belügyeibe, ami mögött Soros van.

Az elemzés megállapítja, hogy a kötelező kvóták rendszere tényleg nemigen működött, ezért nem jó összekapcsolni azt egy sor feltétellel, amelyek teljesítését még az Európai Tanács sem tudja kikényszeríteni. Annak viszont még lesz jelentősége, hogy Macron a jogállam tiszteletben tartását szabná a kifizetések feltételéül. Magyarország ugyanis éppen arra készül, hogy választás után még jobban megszigorítsa a civil szervezetek tevékenységét, illetve a független sajtó még nagyobb részét hajtsa a hatalom ellenőrzése alá. Külön probléma a korrupció, a miniszterelnök veje a szervezett bűnözés egyik jelképe lett.

De azért a Bizottságnak és a német-francia tandemnek alaposan meg kell fontolnia, milyen politikai kikötéseket ír elő a jövőben a szerkezeti alapok esetében, nehogy az EU-ellenes populisták kezére játsszon a jövőre esedékes európai választások előtt. Az Orbán-kabinet bizonyosan folytatja a romboló kampányát az unió ellen, aláásva a közös intézmények legitimitását, miközben a brüsszeli pénzek egyik legnagyobb haszonélvezője. Viszont hogy nem puszta retorikáról van szó, az kiderül abból, hogy a Fidesz kiterjesztette nyugatellenes szabadságharcát az EU egységes álláspontja ellen az ENSZ migrációs csomagja ügyében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8813713298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LAM 2018.03.04. 05:49:16

"Ha 40 helyen sikerül győzni, akkor Orbánnak nincs többsége, de 50-nél az ellentábor kerül fölénybe – hangsúlyozza a politikus"

- És közte mi van? 40-től 49-ig döntetlen???

rallus 2018.03.04. 09:20:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nekik nincs akkora tehetségük a korrupció megszüntetésében, mint a románoknak, pedig csak egy titka van: amerikai fegyvereket kell vásárolni! Sokat és drágán...

FCUK19 2018.03.04. 11:54:04

@LAM: egyébként 40 hely behúzása mellett is megvan Orbán többsége. A matek sosem volt a ballib erőssége. Mondjuk a kormányzás sem.

jó az arab gyerekeknek mert homokozhatnak 2018.03.04. 16:46:09

Ez a fantasztikus hódmezővásárhelyi győzelem valami azért mégis csak jó volt. Visszatereli a fidesz szavazókat a fideszhez. Márki-Zay Péter, köszönjük! :)
süti beállítások módosítása