B1 blogcsalád



Tarlós kisebb puccsot buktatott le a Fideszben

2018. február 25. - Mr Flynn Rider

Rettenetes történet a demokrácia haláláról, a környezetvédelem haláláról, a budapestiek semmibe vételéről és egy kisebb puccsról a Fideszben - egyben. 

tarlos_integet.jpeg

„Tarlós keresztbe feküdt a margitszigeti mega-teniszstadionnak” – olvashatjuk mindenhol. Sajnos az egész történet nem ilyen egyszerű. A kormány ugyanis 14 500 négyzetméteres, 26 méter magas teniszstadion építéséről döntött a Margit-sziget zöldjébe. Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnökének egyéni képviselői indítványát egy nap alatt át is nyomták a parlamenten.

A beruházás szokás szerint kiemelt minősítést kapott,

vagyis itt sem kellene sokat bajmolódni környezet- és örökségvédelmi szempontokkal. Az új épületet és az ideiglenes lelátókat illetően nem kell figyelembe venni a fővárosi önkormányzati rendeleteknek

  • a parkolás rendjére,
  • az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére,
  • a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó,
  • valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait.

Vagyis a kormány

bármit, bárhogy építtethet a Margit-szigetre, anélkül, hogy bármilyen előírásnak eleget kellene tennie.

Ismerős?

Ugyanez történik jelenleg a Városligetben, ahol a megalomániás Liget Projektet hajtják végre, a budapestiek, a környezetvédők, az építészek és a tájépítészek tiltakozása ellenére. Nincs még egy város a világon, amely ilyen mértékben építené be és pusztítaná el a saját parkjait.

A törvény lehetővé teszi olyan drasztikus lépések is megtehetőek, mint az, hogy

„a beruházás érdekében az önkormányzat a tulajdonában lévő önkormányzati vagyon tulajdonjogát az állam javára versenyeztetés mellőzésével átruházhatja, vagy a tulajdonjog állam javára történő ingyenes átruházására vonatkozó megállapodást köthet".

Nem csak az brutális, hogy milyen pusztítást végezhetnek így a Margit-szigeten az építkezők, hanem az is, ahogy az egész törvényt átnyomták a Parlamenten, ellenállás nélkül.

A demokratikus folyamatok halálát jelzi, hogy nem intézmények egyeztetnek, nincsen igazi társadalmi igény és a jogszabályokat totálisan semmibe veszik.

Van egy valaki a Fideszben, akinek elég nagy hatalma van és az rákényszeríti az ötletét az ország fővárosára.

A hírek szerint Tarlós István főpolgármester ugyanakkor keresztbe tett a projektnek: arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a döntést a főváros nem hajtja végre, erről pedig már a kormányzattal is egyeztetett. Hozzátette, személyesen Rogán Antal miniszterrel tárgyalt, aki azt mondta neki, felülvizsgálják a döntést. A parlament ebben a ciklusban többet már nem ülésezik, ezért kérdés, milyen formában törvényesítik a változtatást.

Látszólag ez a jó hír. Hiszen azt jelzi: van még józan ész és demokratikus elkötelezettség legalább a főváros vezetésében. Amikor azonban tovább olvasunk, kiderül, hogy nincs. Az apró csavar a történetben, ami jól jelzi Tarlós elkötelezettségét a demokrácia, a városlakók egészsége és a város parkjai iránt: a főpolgármester ugyanis azt mondta,

nem önmagában a teniszstadion építésével van problémája a fővárosnak, viszont csak olyan tervet tudnak támogatni, melyről velük is egyeztetnek.

„Ezt a törvényt el lehet felejteni” - mondta Tarlós István, a kormánnyal ugyan abban maradtak, hogy egy új teniszcsarnok építését a főváros is támogatja, ám ez csak az önkormányzattal és a fővárosi közgyűléssel egyeztetve valósulhat meg.

Tehát, nézzük még egyszer: Tarlóst nem érdekli, hogy

  • a Margit-szigeten mennyi a zöld, a fa, a természeti érték egy percig se.
  • Az se zavarja, hogy semmilyen előírást nem fognak betartani az építkezésnél, hogy nem lesznek tekintettel semmilyen szabályra és valami szörnyeteg betonmonstrumot szabadítanak a zöldnek megőrzött szigetre.
  • Az se zavarja, hogy a Margit-szigetet a vizes vb miatt már egyszer felforgatták,
  • vagy, hogy az ilyen építkezést nyilván valamelyik oligarcha kapja (lás a Városligetet ismét, ahol Mészáros Lőrinc és Garancsi István építkezik jelenleg is).
  • Az se zavarja, hogyan nyomták át ezt a törvényt a Parlamenten.
  • Hogy semmilyen társadalmi egyezetetés nem történt,
  • hogy senkit sem érdekelt a budapestiek véleménye a Fideszben.

Őt csupán az zavarja, hogy vele erről nem egyeztettek.

Tarlós István duzzog, mert kihagyták a milliárdos buliból. 

A mazsola a kuglófban, hogy a Népszava azt is kiderítette: a főpolgármester szerint a párt meghatározó vezetői nem is tudtak a margitszigeti óriás-teniszstadionról benyújtott törvényjavaslatról. Ahogy a lap fogalmaz,

„a NER legjobb pillanatait idéző módon két fideszes képviselő Szűcs Lajos és Kucsák László önálló indítványára egy nap alatt átnyomta a Parlamenten”

a 26 méter magas betonkolosszus-stadiont a Margitszigeten.

A lap azt írja: Tarlós mostani elmondásában félreértések vígjátékának írta le a történteket. Szerinte

  • Orbán Viktor miniszterelnök Bulgáriában hallott az ügyről és amikor meghallotta, hogy mi történt a távollétében, csak a fejét fogta.
  • Rogán Antal is csak a repülőtéren hallott a törvényjavaslatról és a miniszter abban a hitben volt, hogy a beterjesztők leegyeztették a dolgot a fővárossal.
  • Gulyás Gergely frakcióvezetőt ellenben úgy tájékoztatták, hogy mindent megbeszéltek Rogánnal. Ez utóbbit azért tarthatta fontosnak megjegyezni a főpolgármester, mivel a Fidesz frakciótagok név szerinti aláírásukkal támogatták, hogy sürgősségi javaslatként tárgyalja a törvényt a Parlament.

A Népszava kérdésére, a főpolgármester szerint elképzelhető-e, hogy két fideszes képviselő ilyen fajsúlyú ügyben partizánakcióba kezd a párt és a kormány háta mögött Tarlós leszögezte: ismeretei szerint a Fidesz mértékadó vezetői nem értesültek arról, hogy pontosan milyen törvény kerül a plénum elé.

Tarlós szerint Szűcs – akinek a javaslata máskülönben olyan gyöngyszemeket is tartalmazott, hogy az állam kisajátíthasson önkormányzati területeket, vagy hogy a betonstadion milliárdos közbeszerzését meghívásos módon bonyolítsák le, azaz, még lophassanak is belőle a tűzközeli vállalkozók – valóban tárgyalt a fővárossal, ám főváros egyáltalán nem adta az áldását az ötletre, ellenkezőleg, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a fenntartásait közölte az ügybuzgó fideszes képviselővel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8113697032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tótágas 2018.02.25. 14:30:52

Nem lehetséges, hogy ez volt az egyetlen amibe kapaszkodni tudott?

rallus 2018.02.25. 16:11:46

Slendrián diktatúra...

2018.02.25. 16:56:50

Eljutottunk oda is, hogy már egymást is átverik. Ebben az a szép, amikor ezen méltatlankodnak. Mert itt szintén egy olyan áll szemben, akire igaz, hogy "neki szabad".

staropramen 2018.02.25. 17:24:05

A jó viktor király nem tudott a dologról, mert ha tudott volna ,biztos nem engedte volna.
Ne röhögtessetek már......

adam hyl 2018.02.25. 17:30:16

A Margit sziget és a Városliet közti hasonlóság még a szélcsatorna semmibevétele, nem létezőnek tekintése.

legeslegujabbkor 2018.02.25. 22:29:41

Nem tudom mi itt a probléma. Le kell zárni a Margitszigetet mindkét oldalról, és 1000 forintos beléptidíjat kell szedni.
Miután az egészet átépítették tenisz és golfpályává, be lehet engedni a giroszosokat

legeslegujabbkor 2018.02.26. 22:29:45

Szűcs Lajos és Kucsák László

Miután megnéztem, kik ezek a képviselők, tényleg megrémültem. Az egyik nyelvtan és irodalomtanár volt, a másik is valami izé szakot végzett aztán nagy nehezen jogász lett. Tényleg rájuk kell bízni a Margitsziget rendezési tervét.

Most már csak egy kérdés van:

Minden építész , kertészmérnök és józanul gondolkodó tájépítész már külföldön van?
Esetleg takarít egy iskolában?
süti beállítások módosítása