B1 blogcsalád



Ha Orbánnak van egy csöppnyi esze és még nem teljesen elvakult, akkor hallgat a németek szavára

Nemzetközi sajtószemle

2018. február 22. - Szelestey

angela-merkel-ke_zcso_k-03.jpg

  • Berlin szerint ha Közép-Európa kitart a jogállam mellett és átvesz menekülteket, akkor továbbra is kaphat uniós támogatást. De ha nem.
  • Kelet-Európa az illiberális demokrácia melegháza, a legnagyobb veszélyt jelenti az EU jövője számára.
  • Magyarországon egyre rosszabb a korrupció, ami összefügg a sajtószabadság és a civilek elleni hadjárattal.

FT

financial_times.jpg

1. A vezércikk arra biztatja az unió tagállamait, hogy ne riadjanak vissza, amikor a szervezet alapértékeit kell megvédeni Lengyelországgal szemben. A készülő vihar várhatóan próbára teszi, mennyire állják a megpróbáltatásokat az alapnormák. A britek kiválása után a lengyelek az 5. legjelentősebb taggá rukkolnak előre, és ez növeli majd befolyásukat a Bizottságban, illetve az Európai Parlamentben. Csakhogy a nacionalista varsói vezetés visszalép a demokrácia és a jogállam ügyében. Más keleti tagokkal együtt feldühítették a németeket, amiért nem volt hajlandóak menedékkérőket átvenni. Ez csak tovább élezi a feszültséget a következő költségvetés ügyében.

Brüsszel, Berlin és Párizs mind inkább úgy érzi, hogy nem kellene anyagilag ennyire nagyvonalúnak lenni a lengyelekkel, ha azok továbbra is szembemennek a közös értékkel. Németország a demokrácia betartásához kívánja kötni a támogatásokat. Az aggályok jogosak, annál is inkább, mivel a lengyel reformok miatt felvetődik: kell-e a többiek részéről nagy pénzeket adni egy olyan országnak, amelynél nem biztos, hogy a jogrendszere megfelelő biztosítékokat tartalmaz az urambátyám-rendszerrel és a korrupcióval szemben? Varsónak ajánlatos volna szívére vennie a figyelmeztetéseket. Berlin – másokkal együtt – lassan elveszti a türelmét, noha javaslatait nem lesz könnyű keresztülvinni. De ki kell állnia az igazáért, a többiekkel egyetemben, mert az alapértékek forognak kockán.

2. A jelek szerint Németországnak mind inkább elege van abból, hogy a magyar, a lengyel és más kormányok felveszik a hatalmas uniós támogatásokat, ám nem kívánnak befogadni egyetlen migránst sem. Az újság megszerezte azt az állásfoglalást, amelyben Berlin kifejti, hogy a következő költségvetési időszakban a regionális alapok kifizetéseit a jogállam tiszteletben tartásától akarja függővé tenni, beleértve a szolidaritást, ami igencsak érzékenyen érintené a kelet-közép-európai államokat. A kezdeményezés egybeesik azzal, hogy Brüsszelben és más fővárosokban fokozódik a nyugtalanság, mert úgy ítélik meg, hogy Magyarország és Lengyelország fittyet hány a bíróságok és más demokratikus intézmények függetlenségére. A németek a pozíciós papírt a héten terjesztették elő, és törekvésük teljesen új irányba fordítaná a kohéziós források felhasználását. Ugyanis kizárólag olyan kormányok részesülhetnének azokból, amelyek vállalják, hogy befogadnak menekülteket és integrálják is őket. Ez azt jelenti, hogy már nem kiemelten fontos szempont a felzárkóztatás, a támogatásból az eddiginél sokkal többen kaphatnának olyan, gazdagabb tagok, amelyek betelepítenek migránsokat. Márpedig itt a közös büdzsé több mint egyharmadáról van szó. De hát Merkel már nyilvánosan jelezte, hogy a szolidaritás nem lehet egyirányú utca. 

New York Times

nyt.png

A lengyel nacionalizmus az európai értékeket és összefogást fenyegeti. Az utóbbi hónapokban a nacionalista kormány többször beleharapott Brüsszel kezébe, noha az ad neki enni, lásd az igazságszolgáltatás reformját, az állami médiát és a holokauszt-törvényt. A kötélhúzás csak erősödött, mivel Kelet-Európa lett a keltető az illiberális demokrácia számára, amelynek Magyarország rakta le az alapjait. De most már Lengyelországon múlik, hogy a sok vesződség után sikerül-e integrálni a volt szocialista államokat. Sokak szerint a tét sokkal nagyobb, mint a Brexit esetében, mert a szervezetnek szembe kell néznie azzal, hogy minden ellenkező erőfeszítése dacára elősegítette-e a demokráciaellenes irányzat megerősödését, és hogy akkor most mitévő legyen. A kelet-nyugati viszály a legnagyobb fenyegetés az unió túlélése szempontjából. Itt identitás, értékkánon, történelem, vallás, a demokrácia és a „szolidaritás” értelmezése csap össze.

Varsó boldogan elfogadja közösségi támogatást, de aggódik, hogy a lakosság lelkesedése megcsappanhat, ha a tagországok a költségvetés útján igyekeznek rászorítani a PiS-t, hogy álljon be a sorba. Az eddigi halovány utalások, hogy a bőségszarut el is lehet zárni, valószínűleg nem ösztökélik változtatásra a lengyel kormányt. Az ugyanis a nemzeti büszkeséget írta zászlójára. Sürgeti, hogy az ország ne térdeljen tovább és egy olyan katolikus állam képét festi le, amely hagyományosan a történelem áldozatának tekinti magát. Kaczynski azt mondja, itt az idő, hogy öntudatra ébredjenek. A Jog és Igazságosság messze népszerűbb minden más pártnál, köszönhetően a nacionalizmusnak, a vallási konzervativizmusnak, az elitellenességnek és a támadásnak azok ellen, akik állítólag diktálni akarnak a lengyeleknek az értékek és a kvóták ügyében. A holokauszt kapcsán vívott csörte jól mutatja, hogy a hatalom belpolitikai megfontolásokból hajlandó kikezdeni a nyugat érzékenységét a szólásszabadság ügyében.

Varsó számára a cél a nemzetek Európája, amely nem avatkozik bele a tagok belügyeibe, illetve nemzeti kultúrájába. Macron reformtervéről viszont úgy gondolja, hogy az megint a partvonalra nyomná. Elutasítja a kétsebességes Európát is, de látja, hogy Brüsszel nagyon is abban az irányban halad. Hogy lehetséges-e bármiféle kompromisszum, azt nehéz előre látni.

Independent

independent.jpg

Orbán Viktor még rátesz egy lapáttal a populista, migránsellenes retorikára a választások előtt. Hívei előtt elmondott országértékelőjében Európa utolsó reményének nevezte a kereszténységet, körvonalazta, hogy folytatja a harcot a földrész “iszlamizálása” ellen. Továbbá, hogy kormánya ellenzi az ENSZ és az EU erőfeszítéseit, mármint hogy a bevándorlást elfogadható tegyék a világ számára. A beszéd ismételten rávilágított arra, hogy a Fidesz a mind erősebb migránsellenes érzelmekkel házal. A Brit Külpolitikai Társaság, a Chatham House szakértője úgy ítéli meg, hogy Orbán számára szavazatokat hoz, ha gerjeszti a nacionalizmust. Mert hogy a magyar szavazók körében kapós a populista nacionalizmus, amely a nyugatinál jóval kifejlettebb és etnikai alapokon nyugszik. Az elemző hozzátette, hogy a fokozódó összefogás a magyar, a lengyel, a cseh és az osztrák kormány között lényeges kihívás Brüsszel, Párizs és London számára. 

Viszont ha Orbán nagy győzelmet arat, az nem volna jó hír Nyugat-Európa számára, mert ez esetben tovább mélyülnének az ellentétek a nacionalista, illetve a liberális tagok között. A Chatham House már idézett munkatársa megjegyzi, hogy a menekültválság feltárta a törésvonalat az olyan politikusok, mint Merkel, illetve az olyan emberek között, mint a magyar miniszterelnök, aki egészen másként reagált az eseményekre. A lényeg, hogy a földrész megosztott. A magyar vezető, aki az etnikai homogenitást hirdeti, évek óta támadja Soros Györgyöt. Olyan bábjátékosnak állítja be a zsidó emberbarátot, aki rászabadítja a migránsokat a kontinensre, hogy aláássa annak kulturális és gazdasági épségét. 

Reuters

unnamed_9.png

Magyarország még jobban lecsúszott az Amnesty International korrupciós indexén, azaz folytatódik az évek óta lefelé tartó irányzat Orbán Viktor alatt, aki ellenőrzi a bíróságokat és a sajtót. A nemzetközi civil szervezet ez évi listáján a magyar kormány csupán 45 pontot kapott a lehetséges 100-ból, azaz 3-mal kevesebbet, mint egy éve, és összesen 10 kevesebbet, mint 6 évvel ezelőtt. Jelenleg az uniós átlag 66 pont. Ez azt jelenti, hogy az EU tagjaként korruptabbnak minősül, mint Montenegró, amelynek pedig az EU a napokban azzal koppintott az orrára, hogy a kenőpénzek elterjedtsége miatt egyelőre nem számíthat a felvételre – hívta fel a figyelmet az TI vezérigazgatója. Dolan mulatságosnak tartja, hogy Brüsszel ezt közli Podgoricával, ugyanakkor olyan tagja van, mint Magyarország. Mellesleg Montenegró a legfrissebb listán egy ponttal jobban áll, mint az orbáni magyar állam.

Az NGO úgy látja, hogy ami a magyaroknál történik a jogállammal, az hamarosan eljut a lengyel szintre, ahol a szintén jobboldali Jog és Igazságosság hasonló módon igyekszik kiterjeszteni befolyását a demokratikus intézményekre. Ebből következik, hogy a Transparency International szerint az EU-nak minden tagállamban külön is figyelnie kellene a korrupció alakulását, ahogyan az a románoknál és bolgároknál teszi. Egyébként az unióban a TI listáján már csak Bulgária van Magyarország mögött. A szervezet vezérigazgatója azt mondja, Brüsszelnek már csak azért is tanácsos volna követnie, hogy hány vesztegetési ügyben indul nyomozás, illetve, hogy milyen kihívások érik a jogállamot, mert így jobban érzékelné az aggasztó irányzatokat.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A Transparency International különösen aggódik a magyarországi korrupció terjedése miatt. Az Orbán-kormány ugyan annak idején maga mögé tudta állítani a választókat, mert harcot hirdetett a vesztegések ellen, csak éppen az utóbib hat évben mégis romlott a helyzet, mondják a megkérdezett szakértők. Minél közelebb van az adott ország számára megállapított érzék a nullához, annál nagyobb a korrupció. A magyarok jelenleg éppen hogy megelőzik Szenegált, amely a friss index szerint az utóbbi években nagyot lépett előre a közélet romlottsága elleni küzdelemben. A TI elnöke kijelentette, hogy a helyzet ott rosszabbodik leginkább, ahol nem védik meg a sajtószabadságot, illetve a civil szervezeteket. A konzervatív lap emlékeztet arra, hogy Magyarországon tavaly törvényt hoztak a külföldi támogatással működő NGO-k ellen. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9013688910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.22. 06:54:08

Ezek a német "figyelmeztetések" a keleti tagállamok felé kb. olyanok mint Észak-Korea ötezredik most már tényleg legutolsó ultimátuma az USA felé: maguk a németek is elalszanak már rajtuk.

FCUK19 2018.02.22. 08:04:16

"a németek szavára" melyik németekére? a szocdemekére, akik épp beestek az AfD alá? vagy Merkel szavára, aki annyira ragaszkodik a hatalomhoz, hogy lassan bárkinek befekszik? ne vicceljetek már :)

rallus 2018.02.22. 09:16:20

A Transparency International természetesen nem a gazdája akaratának megfelelő eredményt hozza ki, hanem az objektív igazságot!
Meg kell a szívnek szakadni!

Anna Kisfaludiné Baán 2018.02.22. 11:21:41

a németekre hallgatni? gondolom ezt viccnek szánták!

conchita wurst 2018.02.22. 13:58:59

Merkel nem viszi vegig ezt a ciklust, szvsz, de a menekultellenesse valo nemet hangulat valoban azt okozhatja hogy rank akarjak majd tolni a migriket.

ebben az esetben megfenyegetjuk oket azzal, hogy kilepunk az EUbol /a V4 en bloc/, es kesz...az nem erne meg a nemeteknek

azigaziraptor 2018.02.22. 16:08:21

Orbánról mindent el lehet mondani, de azt nem, h ha egy csöpp esze lenne .....
Még annyi sincs, h hazataláljon!
Viszik a gecit!
Bár inkább maradt volna örökké az, vagy anyucija csúnyája lett volna szecskavágó!
Vagy nyelte volna le!

kunzoo 2018.02.22. 16:42:34

Ezt most valóban a német kormány mondta (ami ugye csak ügyvivő) avagy az újságírók álmodoztak róla?

Különös bája van annak hogy az amik aggódnak a magyar és a lengyel jogállam és demokrácia miatt miközben tovább üzemeltetik Guantanamót, kerítést építenek Mexikó felől, fegyvereket adnak egy sötét középkori államnak (Szaúd Arábia) amihez képest az egyenlőség és a nők jogainak tekintetében még Észak Korea is egy fejlett állam. Ezek után értünk aggódnak.

Lamlam 2018.02.22. 17:10:32

Ennyi nyugati liberális lapot rég láttam aggódni Magyarországért mint ami most van . Viszont azokról a magukat liberális eszméket valló országok mint Hollandia aki kutyákat képez ki arra hogy a zsidó állam palesztin fiatalok kínzására használnálhatja fel , sehol sem jelenik meg az aggódásuk .
aladinsmiraclelamp.wordpress.com/2018/02/18/palestinian-victim-sues-dutch-supplier-of-israeli-attack-dogs/
Csak azért hogy , hatalmát megtarthatja fenyeget , arra vall hogy fél ! Félhet is mert saját népe is félelemben él .Nem lesz olyan hogy / muszlim- keresztény/ egymás mellett élés .
www.youtube.com/watch?v=NT2PmKUu22c&t=225s
Úgy látszik nem okult Európa a I.II. világháborúból !

elismert felhasználó 2018.02.22. 17:17:04

" ... A jelek szerint Németországnak mind inkább elege van abból, hogy a magyar, a lengyel és más kormányok felveszik a hatalmas uniós támogatásokat, ám nem kívánnak befogadni egyetlen migránst sem. ... "

A felzárkóztatásra adott támogatások kiosztásánál eddig nem feltétel a migránsok befogadása, az arra való hajlandóság. Na de majd ezután:

"...A németek a pozíciós papírt a héten terjesztették elő, és törekvésük teljesen új irányba fordítaná a kohéziós források felhasználását. Ugyanis kizárólag olyan kormányok részesülhetnének azokból, amelyek vállalják, hogy befogadnak menekülteket és integrálják is őket. "

A meghívással egyenértékű bátorítás után most hirtelen szétosztogatási pánik kerítette hatalmába azon országokat, melyek eddig azt mondták, hogy nincs problémájuk a menekültek számával, sem viselkedésükkel, sem kultúrájukkal. Talán tisztességesebb lenne beismerni a hibákat, őszintén beszélni a problémákról, nem pedig olyanokat baszogatni, akik nem kértek ebből a foscunamiból.

Lamlam 2018.02.22. 17:49:34

@conchita wurst:
Na ná hogy nem érné meg .Awal hogy csatlakozott az EU-hoz Magyarország,Lengyelország , mert ugye ez a kettő a kirívó ország , mindenki veszítene . A németek a piacot , mert nem elég előállítani a terméket , el is kell azt adni . Az itt lévő 6-6.5 ezer német cég pakolhatna haza , igaz ez magával vonná a pillanatnyi munkanélküliséget , de a javunkra írható a legtöbb helyen a technológia tudás ismerete . egy kollégám mondta egykor (te komám , nem kellenek ide a németek , megtudjuk csinálni ezt nélkülük is ) csak az Ő jóváhagyásuk kellett ahhoz hogy a végtermék tovább mehessen . Komolyabbra fordítva , egyiknek nem megy a másik nélkül . Arra számítok hogy ez a Merkel kénytelen lesz lemondani , mert a bajorok kifejezetten utálják .És hát Orbán ! Na igen , nem ártana ha a körmére néznének és az áprilisi választásokat csak harmaddal nyerné . A 2/3 túlzott uralmat jelent , és tudjuk , vissza is él vele .

Lamlam 2018.02.22. 19:27:16

Szelestey Lajos elvtárs ! Remélem nem ismétlődik meg a történelem , amikor a magyarság képviselői a nyugat szavára hallgatott . Mi lett a vége ?Ön sem akarhatja .Honnan tudja Ön , hogy miként alakulna az ország jövője ha beterítenék az országot a "menekültek " Ön szerint mennyit küldene ide Merkel ? Hol szállásolná el Őket ? Mert ezt Merkel nem mondaná el .Vagy kiköltöztetik a lakokat a saját bérleményükből , hogy helyet adjanak a "menekülteknek " Na nemá ! Nem hiszem hogy nem látja a kinti ellentéteket , a német nép szenvedését ( igaz nem mindenkiét) de az átlag emberek félnek , tartanak a menekültekről .Csendesen jegyzem meg , egy Izraeli újságíró muszlim menekültként tudott belépni az EU területére , pontosabban Németországban , gondolja terroristák nem jutnának be így ? Dehogy nem !

sZulamith 2018.02.22. 21:29:51

Csak nem? Visszanyal a fagyi:)
süti beállítások módosítása