B1 blogcsalád



A kormány igenis sokat költ az iskolásokra, akiknek ezt dalban kell majd megköszönniük

2018. február 12. - kkerenyi

Miközben néhány állami fenntartású iskolaépület lassan életveszélyessé válik, mert nincs pénz a felújításra, a Mindennapos Éneklés Bizottsága két kézzel szórhatja a pénzt 

5310003463_4bb250284e_b.jpg

2015 őszén nagy hírverés közepette külön bizottság alakult, hogy az iskolákban segítse a mindennapos éneklés bevezetését. A helyzet biztatónak tűnt, hiszen nem sokkal azelőtt a napi testnevelésórákat is sikerült kötelezővé tenni országos szinten, nem törődve azzal, hogy ehhez megvannak-e az intézményekben a megfelelő személyi és tárgyi feltételek, úgy is, mint megfelelő képzettséggel rendelkező pedagógusok, tornaterem, illetve sportszerek. Az énekléshez pedig igazán nem kell semmi, a gyerekek egyébként is egész nap csak hangoskodnak, miért ne tehetnék ezt úgy, hogy közben dalban éltetik a hazájukat? Mármint a magyarok hazáját természetesen, nem mindenki a sajátját, mert micsoda multikulturális fertő lenne abból, ha mindenki szabadon válogathatna különböző népek zenei kincseiből?! 

img_1621.jpg

A lendületes kezdés után aztán hosszú szünet következett. Egészen mostanáig. Valószínűleg véletlenül sincs összefüggésben a közelgő választásokkal, hogy 2017 utolsó negyedévében a Mindennapos Éneklés Bizottsága hirtelen felébredt Csipkerózsika-álmából, és pályázatok útján több, mint 250 iskolai kórust juttatott nagyobb összegű támogatáshoz. Ezeknek az énekkaroknak a  jelentős része egyházi fenntartású intézményekben működik, vagy ott szeretné megkezdeni működését az elnyert pénzből, így az eddig is az egyházi iskolák felé billenő mérleg egyik serpenyúje nagy koppanással ért földet, miközben az állami iskolákban továbbra sincs pénz alapvető felszerelésre és karbantartási munkákra sem. De nem lenne szép azt állítani, hogy a többi oktatási intézmény semmit nem kapott: 2018 elején mindannyiukhoz megérkezett egy remek kis könyvecske “Mindennapi énekeink” címmel, amely sorvezetőként kíván szolgálni a napi rutinba beépülő közös daloláshoz. 

"A mindennapos éneklés teret kaphat valamelyik óraközi szünetben, illetve bármelyik tanórán - fogalmaz a könyvecske előszava - “de nagyobb léptékben is gondolkodhatunk, a közös dalkincsből merítve az intézmény minden tagja énekelhet együtt egy-egy iskolai ünnepélyen”.

Azt ne feszegessük, hogy a projektmódszer,a konstruktív pedagógia és a kompetencia alapú oktatás korában mennyire szakszerű egy iskolai ünnepséget tekinteni az osztályeremből való kilépés netovábbjának. Nézzük meg inkább, hogy  a kötetben szereplő száz dal milyen tematikus egységek szerint került csoportosításra! A könyv szerkesztői szerint magyar népdalkincsünk az alábbiak szerint kategorizálható: 

  • Köszöntők

Ezek közül külön említést érdemel a “Tele szívünk örömmel” kezdetű mű, amelynek minden sora valódi kincs, pl: “Éljen bölcs igazgatónk számos éven át/ne ízlelje soha a bú poharát”.

  • Ünnepi énekek

A gyűjtemény összeállítói szerint a legfontosabb ünnepek hazánkban: karácsony, újév, húsvét, pünkösd, Gergely-járás és Szent István napja. 

  • Napszakok énekei

Összesen négy dal, ebből három az estéről/éjszakáról szól. Optimista megközelítés. 

  • Nemzeti és történeti énekek

Kiemelt helyen szerepeltetve a “Boldogasszony anyánk” című ének. Némi önkritikát azért tetten érhetünk az “Elindultam szép hazámból” kezdetű dal beválogatásával a gyűjteménybe.

  • Szerelmi dalok

A fejezet szinte kizárólag szomorú dalokat tartalmaz. Gyerek legyen a talpán, aki ezek után nem menekül el sírva, ha esetleg valamilyen érzelmi kötődése kezdene kialakulni!

  • Táncnóták

nem teljesen érthető, hogy az itt szereplő dalok miért nem férnek bele a többi kategóriába. Lehet, hogy titokban már megalakulóban van a Mindennapos Néptánc Bizottság, csak még nem tudunk róla?

  • Vidám dalok

Ide kerültek azok a művek, amelyek szerelmi dalnak túl pajzánnak bizonyultak. Kétségkívül a könyv legszórakoztatóbb része. 

  • Népdal-kánonok

Valószínűleg az előszóban megálmodott iskolai ünnepélyekre létrehozott kategória. Egyébként “vidám dalok” és “táncnóták” szerepelnek itt. 

Nem kell hozzá sok fejszámolás, hogy bárki ráébredjen: a Mindennapos Éneklés Bizottsága által különféle kórusoknak odaítélt támogatások és a Mindennapi énekeink című kiadvány együttes költségvetése sok százmillióra rúg. Ki meri ezek után állítani, hogy nincs pénz az oktatásra? 

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr413656086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Énmégújvagyok 2018.02.12. 16:14:47

"A mindennapos éneklés teret kaphat valamelyik óraközi szünetben, illetve bármelyik tanórán - fogalmaz a könyvecske előszava - “de nagyobb léptékben is gondolkodhatunk, a közös dalkincsből merítve az intézmény minden tagja énekelhet együtt egy-egy iskolai ünnepélyen”. Erről a Csocso bácsi jutott eszembe! Lassan eljutunk a csasztuskákig!
De kell is ez az éneklés, nehogy a szerencsétlen szabolcsi kiskölyök szomorúan szédelegjen az éhségtől!

mikimackó 2018.02.12. 16:14:58

mintamókus..........

werecke 2018.02.13. 06:56:08

@Énmégújvagyok: Ha jár iskolába akkor ingyen eszik. Miért éhezik akkor ? Más ha este éhes de a szülei elisszák a vacsora árát.

2018.02.13. 07:05:48

"a gyerekek egyébként is egész nap csak hangoskodnak, miért ne tehetnék ezt úgy, hogy közben dalban éltetik a hazájukat? "

Ezt persze a poszt írója képzelte bele.
Nem vagyok pedagógus, akkora szakember meg végképp nem, mint az írás megalkotója, de aggodalommal nézem a fejleményeket. Amikor végre sikerült volna az individualizmust csúcsra járatni, előállnak ezzel az agyrémmel. Az iskolai szünetekben a hagyományőrzés ideje van. A cigánygyerekek rugdossák meg az osztálytársaikat, vegyék el a tízóraijukat, köpjék le a tanárnőt hátulró. A többiek sodorjanak egy jointot, a fiúk rendezzenek pöcs-méricskélést a wc-n, a lányok igazítsák meg a sminkjüket ... hová lesz így a világ. Lassan bevezetik az egyenruhát és jön a barna eső.. vagy a gulag.

énduma 2018.02.13. 08:30:41

Most mi az igazi probléma? Ez a kötet is a teljesség igénye nélkül készült - csakúgy, mint sok-sok korábbi. A dalra buzdítás pedig lényegesen hasznosabb a jövő nemzedéke számára, mint megtanítani őket a hőbörgésre-háborgásra, egymás gyalázására és az önzésre. @Womb Raider: Az egyenruha "bevezetése" pedig nem is lenne nagy baklövés, legalább az újgazdag és rongyrázós szülők gyerekei nem cickiznék a szegényebb, de okosabb gyerekeket. Nem véletlenül van egyenruha több nyugati országban!

Énmégújvagyok 2018.02.13. 10:48:38

@werecke: Nem, nem isszák el! Nincs mit elinniuk!

István Tamasi 2018.02.13. 10:51:07

Valami olyasmit mondott legutóbb lézerjankó, hogy ne vigyük be a politikát az iskolába. Bemutatta hogyan kell segget csinálni a szájából.

felső határ nincs 2018.02.13. 16:38:48

latva azt a sok eletveszelyes iskolat es a tanitok, tanarok es diakok napi szintu tomegtunteteseit, azt gondolna a zember hogy siman balliba 2/3 lesz

AAAAASSSIIIT

2018.02.13. 16:42:03

@énduma: Bizony... egy magát valamire is tartó iskola (akár magán, akár állami) egyenruhát ír elő (de minimum dresscode van..) ezzel is erősítve az összetartozás (a valahova tartozás..) érzését a diákokban. Persze értem én, hogy nálunk ez miért is gúny tárgya..

nemecsekerno_007 2018.02.13. 16:43:54

Már megint rémeket láttok. Akkor lesz baj ha tényleg jön egy rém.

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2018.02.13. 17:16:04

Az elkúrók alatt a magyar gyerekeknek az is tiltva volt hogy magyar dalokat énekeljenek, a magyar gyerekeket aztán Orbán Viktor védte meg hogy énekeljenek csak bátran, ne féljenek a migránsoktól.

Azonkívül az elkúrók alatt a gazdagok 40%-os adót fizettek, most meg 9-et, de valójában azt se kell befizetniük mert arra kérnek adó visszatérítést amire csak akarnak. Ezzel sikerült Orbán Viktornak létrehoznia a magyar nagytőkés osztályt, ami már nagyon hiányzott minden nemzetiül gondolkodó kisembernek és most már az emberektől lerabolt pénzt nem viszi ki külföldre a Strabag, hanem az itt marad a magyar nagytőkés osztály zsebében.

Ennek a magyar gyerek is örül, ezt ők is értik és csak a Soros bérenc elkúróknak újdonság, hogy hálaadásuk jeléül miért ne énekelhetnének akár egész nap, akár Orbán Viktort is a dalukba foglalva?

Amúgyis se szeri se száma a jó magyar emberre nevelő daloknak, akinek van ideje énekelje velünk:

Hegyek völgyek között zakatok a Felcsúti kisvonat,
Én a legszebb Soros gyülölő, migránst felrúgdosó, fajtiszta magyar lányok közül téged választalak,
Egy a jelszó Orbán népe,
Állj köz´énk és vonulj érte!

2018.02.13. 17:33:38

@Ballib Cenzúrázók Réme 26: Téged megszívattak a haverjaid... elhitették veled, hogy vicces vagy, humoros. Most meg jókat röhögnek rajtad, hogy folyton-folyvást hülyét csinálsz magadból. Persze én megértelek. Neked is meg kell élned valamiből.. ha már a közmunka alól is felmentést kaptál...

"Azonkívül az elkúrók alatt a gazdagok 40%-os adót fizettek, most meg 9-et, de valójában azt se kell befizetniük mert arra kérnek adó visszatérítést amire csak akarnak."
Te kis irígy :) Amúgy kb. a TAO ami 9%, de ez ne zavarjon, mert megsúgom, az osztalék pont úgy 15%-os kulcs alá esik, mint a "szegény" polgár szja-ja :)
A többi hablaty viszont végképp a te beteg elméd terméke, ne kend a kormányra.

ursus artos 2018.02.13. 17:41:48

"Miközben néhány állami fenntartású iskolaépület lassan életveszélyessé válik, mert nincs pénz a felújításra, "
Melyek ezek???
Néhány, tehát mondjuk 2-3 példa elég lesz.

2018.02.13. 17:54:48

@ursus artos: Majd, lassan... vagy nem..

mikka 2018.02.13. 18:03:25

A szerző Albániában lakik vagy egy kő alatt töltötte az elmúlt éveket?

ember100 2018.02.13. 18:41:12

Helló !

Nem értem a fanyalgókat . A csasztuska is NAGYON lyó volt .
Meg az ének tágítja a tüdőkapacitást is. Nézzétek meg az Észak-Koreai szurkolócsapatot tök jó :)
Aztán itt lenne a minden napi rajzóra is. CSAK 1-2 Picasso , Leonardo , Van Gogh , Monet....
És az eladott képekből mi lehetnénk a VILÁG leggazdagabb országa .Mi ehhez képest az olaj , Dubaj ?
Lehetne minden nap dráma-tánc óra nézzük csak mennyit is keresnem az amerikai , nyugati filmsztárok ? RENGETEGET és őket imádja a fél világ , ilyen oktatással kenterbe verhetnénk Hollywoodot , Bollywoodot HÁT IGEN .
Meg még lehetne vizuális kultúra óra minden nap az is fontos ám hogy a diákok meglássák mindenben a legjobbat :)

2018.02.13. 19:05:51

hát... tombol a gulyáskommunizmus, de hát ha ez kell a népnek, akkor legyen. Csak azt nem értem, a vezír és pajtikái miért külföldi iskolákba pakoltatják a gyerekeiket, ha itthon úgy is olyanra formálják azt, ami nekik tetszik.

ursus artos 2018.02.13. 19:09:04

@ember100: tarnazsadányiban a mai napig nincs előrelépés, ez gáz. Bár azt nem tudni, hogy konténeres wc-t telepítettek-e azóta.
A szegedi cikk 20015-ös. Nem tudni történt-e azóta változás...

VáradiJános 2018.02.13. 19:12:39

@felső határ nincs: ne hazudj putyin troll, igenis volt diáktüntetés, csak a gonosz echo tv belefojtotta a szót a szinpatikus független fiatalemberbe aki így nem tudta elnagyarázni, hogy miért volt ott több dk-nyugdíjas mint gyerek

ember100 2018.02.13. 19:41:52

@ursus artos:
Helló !

Akkor szerinted mire fontosabb pénzt adni ?

2018.02.13. 19:47:26

Bele kellene szarni minden Orbán-hívő szájába. Ha a vezér szarát eszik, akkor a libsi szart biztosan imádnák, hiszen az kóser.

ursus artos 2018.02.13. 19:53:08

@ember100: Mindenre kell pénz. Stadionra is meg vasútra is. Egyébiránt a zene és a matematika jótékony kapcsolata közismert.

ember100 2018.02.13. 20:28:29

@ursus artos:
Helló !

Naaaaaaa neeeeee !
Ezek szerint ha lyukas a cipőd színházba mész ?????

felső határ nincs 2018.02.13. 20:51:45

majd ha az SZDSZ tartozásait behajtották, akkor ki lesz ganyázva a lipsi iskolák klotyója

addig is, ganyézzák csak maguknak

ha ha ha

nick papagiorgo 2018.02.13. 21:06:56

Mondjuk annak a levezetését várnám, hogy hogy sikerült az énekléssel meg ezzel a kiadvánnyal "sok százmilliót eltapsolni", de az az érzésem, hogy ezzel várni is fogok egy darabig :)

Aki ilyeneket ír, hogy "a napi testnevelésórákat is sikerült kötelezővé tenni országos szinten, nem törődve azzal, hogy ehhez megvannak-e az intézményekben a megfelelő személyi és tárgyi feltételek, " - ugyanakkor nem zavarja sem a kakaóbiztos számítógép, sem a digitális palatábla, sem a többi hülyeség, amit bizonyos kormányok kitaláltak, csak a napi (szerinte szemmel láthatólag felesleges) testnevelés izgatja, attól sok minden kitelik :)

VáradiJános 2018.02.13. 21:33:32

@nick papagiorgo: fizikai igénybevétel? Mi lesz a következő? Tábor?

dr. mesterséges színezék 2018.02.13. 22:07:09

Boldog dallama így önti dalba ma:
Csuda jó, gyönyörű az élet.

Megint.

miketbeszéltek 2018.02.13. 23:51:23

@nick papagiorgo: Én szeretem a éneklést. De esetleg a mai világban a versenyképességet biztosító nyelvtudás (esetleg informatika) fejlesztése nem lenne ezerszer fontosabb? És most is túl vannak terhelve a gyerekek. Ha meg az énekeknél tartunk: a protestáns családokra is rákényszerítik a katolikus dogmákat?

2018.02.14. 00:48:03

"A mindennapos éneklés teret kaphat valamelyik óraközi szünetben, illetve bármelyik tanórán - fogalmaz a könyvecske előszava"

Ez nagyon jó ötlet. De ezt a logikát végigvihetnék matematikával is. A differenciálszámítás helyet kaphatna énekórán, történelemórán is. A szertorna és kötöttfogású birkózás elemeit pedig gyakorolhatnák idegennyelvórán és kémia órán.

Én gimnáziumban szabotáltam az énekórákat, mivel nem tudok énekelni és szolmizálni se. Viszont nekem ma van normális munkám, azok, akik énekkarosok voltak, meg Tescoban pakolják a polcokra a Biopon mosóport.

Aki akar, az járjon énekórára délután, szakkörbe vagy különóraként.

2018.02.14. 00:52:32

Gimnáziumi éveim legrosszabb élményei közé tartoztak az énekórák. Viszont a matematikát és természettudományokat szerettem és pont emiatt van ma munkám. És hallgatok zenét is, mert ma én választhatom meg, hogy mit fogyasztok.
A Boldogasszony anyánk az nincs a kedvenceim közt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.14. 07:05:59

@Énmégújvagyok:

Mint tudjuk, Zorbán miatt 10 magyar diákból már 8 kitántorgott a szüleivel Londonisztánba, a maradék 4 meg éppen éhhalálba agonizálva esik ki a padból, de ezek még utolsó erejükkel elmennek a diák-gigatüntetésre.

Na most, szerinted nem vidámabb dolog énekelve kiesni éhesen a padból, mint csendben?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.14. 07:07:36

@werecke:

Ha a kormány nem ballib, akkor éhezés van. Ez a helyzet. Ha másképp látod, akkor fasiszta vagy.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.14. 07:11:27

@ember100:

Nekem tetszenek az észak-koreai szurkolók. Csupa szép lány, tiszta, derüs tekintettel, örülve az életnek. Van bennük egyfajta mesterkéltség, ez tény, de még mindig jobb, mintha állig bedrogozott, plusz szájzos, nyugati leszbi femininácik éktelenkednének és hörögnének az emberiség ellen.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.14. 07:13:33

@Colonel H. Stinkmeaner:

Zavart érzek a ballib körökben.

Én eddig úgy tudtam, hogy aballibek többek közt istenítik a Waldorf-iskolákat, ahol pedig egész nap énekelnek. Atya Isten, ezek szerint ezek a waldorfok náci bűnbarlangok???

ember100 2018.02.14. 08:31:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Helló !

Látom megfogtad a lényeget :) Tényleg szépek az Észak-Koreai lányok :)
Te láttál már akár kívülről is Waldorf iskolát ?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.14. 09:07:41

@ember100:

A mongoloid fajból a legszebbek a koreaiak.

Waldor van egy rakás Mo-on. Ott szokás még a szorzótáblát is énekelni.

VáradiJános 2018.02.14. 09:31:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: “
Én eddig úgy tudtam, hogy aballibek többek közt istenítik a Waldorf-iskolákat, ahol pedig egész nap énekelnek. Atya Isten, ezek szerint ezek a waldorfok náci bűnbarlangok???”
Attól függ, hogy mit énekelnek

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.14. 09:38:59

@Womb Raider:

Ez is csak egy ballib nickhamisító.
A ballib patkányoknak ha elfogy a muníciója, akkor bármit megtesznek.

Az feltünt egyébként hogy a poszt arról szól, hogy fikázza az énekkaroknak jutatott többlet forrásokat ?
Agybeteg ballibek.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.14. 09:57:14

@VáradiJános:

Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy a Waldorf-rendszer sokban éppenhogy nem liberális szellemiségű, pl. hangsúlyt fektetnek a szellemi szférára, azaz abszolút nem materialista típusú az oktatás.

De tény, hogy a módszereik teljesen mások a magyar oktatásban megszokottakhoz képest.

Az előbbi miatt nem is értem miért lett ennyira pozitív az értékelése ballib körökben.

conchita wurst 2018.02.14. 09:58:31

Azzal mi van, hogy Orban azt szabta feltetelul h elismerjuk a nemet kormanyt, hogy ki kell rugni belole a balliba Sulcot?

Ez nem hir?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.14. 09:59:26

@Rettegek mert ballib vagyok:

Akit hamisítanak, az büszke lehet magára. A Soros Alapítványnál külön civilellenes osztály működik a független gondolatok eltiprására. Ennek egyik módszere a nikkek hamisítása. S csak olyanokat hamisítanak, akik letettek valamit az asztalra.

Szóval ez hatalmas elismerés.

2018.02.15. 02:21:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem tudom a ballibek mit istenítenek, de ha a gyerek/fiatal úgy kerül ki az oktatási rendszerből, hogy nem tud énekelni, azzal még nem teszik kockára a jövőjét. Ha viszont egyetem első évében bukik mert nincsenek meg a matematikai alapjai egy mérnöki vagy természettudományos szakhoz, vagy nem kap munkát, mert kárpitosként felületet/anyagszükségletet se tud számolni és legalább angolul vagy németül nem tud középfokon, akkor az kellemetlen.
A Waldorf és Montessori számomra humbugnak tűnnek, de aki akarja, az járassa oda a gyerekét.
süti beállítások módosítása