B1 blogcsalád



Jó volna tudni, miért volt olyan lelkes bécsi tárgyalásai után Orbán, amikor a határvédelmen kívül Kurz a legfőbb kérdésekben egész más véleményen van

Nemzetközi sajtószemle

2018. február 05. - Szelestey

kurz_orban.jpg

  • Kurz kerek-perec megmondta a magyar kormányfőnek, hogy az unió kifizetések visszafogását akarja elérni.
  • A magyar kormány Kína szálláscsinálói között van az EU-ban.
  • Nagy-Britanniát is utolérheti az, amit Magyarországon csinált a megválasztott autokrácia.

Der Standard

der_standard.jpg

Az osztrák kancellár cáfolja, hogy nagyon keresné Orbán Viktor barátságát, sőt azt hangsúlyozza, hogy a külső határok ellenőrzésének szükségességét leszámítva igen jelentős nézetkülönbségek vannak köztük. A legfőbb ezek közül az, hogy Kurz a keleti államoknak fizetett uniós támogatások csökkentését javasolja a következő pénzügyi időszakra. Mint mondta, nem véletlen, hogy beiktatása után először Brüsszelbe, Párizsba és Berlinbe ment el, és csak utána fogadta a magyar vezetőt. Ily módon jelezte, hogy melyik irányba kíván haladni a következő öt évben. Egyébként az első külföldi vendége nem is a magyar, hanem a holland miniszterelnök volt, akivel sokkal részletesebben megvitatták az ügyeket, mint magyar kollégájával. Kurz igen fontos tartja a francia államfő európai reformterveit, de ettől még szükségesnek tartja, hogy tartsa a kapcsolatot Orbánnal.

Megerősítette, hogy a múlt heti bécsi találkozón végigvették a legfőbb vitapontokat, hiszen Ausztria egy sor kérdésben egészen más álláspontot képvisel, mint Magyarország, legyen szó az európai védelemről, vagy éppen az EU-s alapok elosztásáról. Azt is kifejtette azonban, hogy ha Európa előbbre akar jutni, akkor enyhíteni kell a belső feszültséget, és ő maga ebben kíván közreműködni hídverőként. Szerinte a kérdés nem az, hogy több vagy kevesebb unió szükséges-e, hanem hogy hol kell erősíteni a központi jogkört, és mely területeken lehet kompetenciákat visszaadni a kormányoknak, illetve a régióknak. Ami brüsszeli kifizetéseket illeti, a politikus úgy fogalmazott: ott tényleg kell valami bibinek lennie, ha egy csomó pénz megy Kelet-Európába, ám az érintett államok közül jó pár elégedetlen. Sőt, időnként még azt is megkérdőjeleződik, hogy a megfelelő címre mennek-e a szubvenciók. A másik oldalon viszont Nyugat panaszkodik, hogy mennyire nem szolidárisak ezek a kormányok. Kurz a maga részéről határozottan a támogatások visszafogása mellett van, a többi nettó befizetővel együtt.

A politikus megismételte, hogy a kvótákkal egymagukban nem lehet megoldani a migrációs gondokat, és örvendetesnek nevezte, hogy időközben az állam- és kormányfők nagy része belátta: a külső határok szigorú őrizete nélkül nem jutnak sokra ebben a kérdésben.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Kína már rég behatolt Európába, képes befolyásolni az unió döntéseit és ebben kezére játszik a többi közt Görögország és Magyarország. Erre a következtetésre jut a legfrissebb tanulmány, amelyet Berlinben tettek közzé a kínai befolyásról. Hogy utóbbi máris mekkora, azt igazolja a tény, hogy a tavaly júniusi EU-csúcson a német kancellár hiába figyelmeztetett, hogy a kínaiak felvásárolják, a kulcsiparágakat a földrészen, véleménye a görög és cseh ellenállás folytán csak igen felvizezve került be a záródokumentumba. Peking nem azt csinálja, mint Oroszország, vagyis nem hamis híreket gyárt az európai közvélemény befolyásolására, ám idáig javarészt elsikkadt, mennyire nyomul a brüsszeli intézményekben. Pedig az elemzés szerint nagyon is komolyan kell venni a veszélyt. Magyarország pl. csaknem egy éve megtagadta, hogy csatlakozzon ahhoz a levélhez, amelyben a szervezet tiltakozni kívánt bebörtönzött kínai jogászok megkínzása ellen. Nem sokkal később Athén akadályozta meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában egy közös, uniós nyilatkozat elfogadását a kínai emberi jogsértések ügyében.

Kína törekvéseit megkönnyíti az EU megosztottsága. Görögországnak pl. nagy szüksége van a kínai beruházásokra. Az „Új selyemút” infrastrukturális fejlesztései 900 milliárd dollárból építenék ki a jobb összeköttetést az ázsiai nagyhatalom és Európa között, ideértve a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalat. Az Európai Parlament illetékese azt mondja, Peking csak kihasználja az unió által hagyott lyukakat. Ehhez járul, hogy az olyan keményvonalas politikusok, mint Orbán Viktor vagy a cseh elnök ideológiailag igencsak közel állnak a tekintélyelvű kínai modellhez. A magyar vezető tavaly Pekingből azt üzente Brüsszelnek: az EU-nak van alternatívája. A 16+1-es kezdeményezés jól jön a kínaiaknak, hogy éket verjenek a 27-ek közé. Ez a fórum teljes egészében Kína érdekeihez igazodik, és Brüsszel nemigen tud tenni bármit is, hogy ellensúlyozza a törekvéseket. Igaz, ebben a nyugati államok is ludasak, mert pl. Berlin az utóbbi években igyekezett különleges kétoldalú kapcsolatokat kialakítani, így azután a kelet-európaiak önálló utat választottak. Ennél fogva egyáltalán nem biztos, hogy keresztülmegy a Merkel által felvetett beruházási korlátozás, mert Kínának már túl sok barátja van az unióban.

The Times

unnamed_8.png

Jobboldali olasz pártok úgy tudták növelni népszerűségüket a tavaszi választások előtt, hogy gerjesztik a migránsellenes érzelmeket, miután az utóbbi négy évben 625 ezer menekült érkezett az országba Észak-Afrikából. Ugyanakkor a hatalmon lévő Demokrata Párt támogatottsága visszaesett, noha a Líbiával kötött egyezménynek köszönhetően tavaly 34 %-kal kevesebben jöttek az észak-afrikai államból. Sokan közülük már tovább is álltak észak felé, de még mintegy 200 ezren várnak a kérelmük elbírálására. Hogy jelenlétük ne keltsen intoleranciát a nagyvárosokban, kisebb településeken helyezték el őket. Ám amíg ügyük nem rendeződik, nem dolgozhatnak, a kormány – Németországtól eltérően - nem teremt nekik munkalehetőséget, és nyelvtanfolyamokat sem szervez nekik. Emiatt a bírálók szerint erősödik velük szemben az ellenérzés, hiszen a helybéliek azt látják, hogy nem csinálnak semmit, csak közpénzen lebzselnek.

Guardian

guardian.jpg

A kommentár arra figyelmeztet, hogy Nagy-Britannia csak ne higgye azt, nem juthat Oroszország, Magyarország, Lengyelország, az Egyesült Államok és Venezuela sorsára. Ezeket egytől egyik választott autokraták irányítják, akik félresöprik, vagy legalábbis megpróbálják félresöpörni a demokratikus fékeket. Felhatalmazást kapta a néptől, ezért bárki, aki az útjukban áll, az szerintük magának a demokráciának az ellensége. Meg kell nézni tehát azokat az országokat, ahol szélsőségesek vannak hatalmon, akik egyébként meglepően emlékeztetnek a hasonszőrű brit erőkre, és nem szabad azt hinni, hogy ugyanez nem történhet meg az Egyesült Királyságban. Annál is inkább, mert a brit jobboldal meg akarja szerezni az ellenőrzést a demokratikus intézmények fölött. A hazafiak, akik üvöltik, hogy mennyire szeretik a szülőföldjüket, azok nap mint nap kinyilvánítják, mennyire gyűlölnek minden elvet, ami korlátozhatja őket. Így a jogállamot, a parlament függetlenségét, a tanszabadságot, a közszolgálat semlegességét.

Az első világháború után a német militaristák és fasiszták azt állították, hogy a hadsereg nem az idegen ellenség, hanem a hazai kommunisták, a zsidók és a pacifisták miatt szenvedett vereséget. Ugyanígy, ha kudarcot vall a Brexit, az a jobboldal szerint a bírák, a közalkalmazottak, a szabotőrök és a lázadók bűne lesz. És a kormány ahelyett, hogy visszafogná a szélsőségeseket, még bátorítja is őket, a Munkáspárttal karöltve. Sőt, nem nehéz elképzelni egy olyan jobboldali hatalmat, amely – hogy elterelje a figyelmet saját bűnösségéről -, összeesküvés elmélettel igyekszik igazolni a támadásokat az igazságszolgáltatás önállósága, a közalkalmazottak és a BBC ellen. Egy szélsőbalos kabinet ugyanezt csinálná, és sorra cserélné ki a semleges munkatársakat popónyaló ideológusokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7913634732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK18 2018.02.05. 08:04:01

új vezetők általában a legfontosabb partnerek vezetőivel, illetve a szomszédokkal szoktak először találkozni. nem látom Olaszországot felsorolva... pedig uszkve 6x nagyobbak nálunk, és az egyik kapu az érkezők előtt. azért ha más nem, ez sokat mutat.

"Németországtól eltérően - nem teremt nekik munkalehetőséget" na, azok is csak a teremtésig jutottak el, de hogy is fogalmazzunk finoman, nem aratott a német állam osztatlan sikert ezzel a húzással. mondhatni büdös a munka nekik.

Peter Götz 2018.02.05. 13:10:59

@FCUK18: minek irogatsz,nincs más dolgod?

Gleccsertetű 2018.02.05. 16:31:13

@Peter Götz: szia megamedve, miért csináltál másik nicket?

BAZINGA2 2018.02.05. 16:55:35

Még szép, hogy lelkes volt. Jóllakott virslivel és biztos leöblítette egy sörrel. A lakosztályát is fenntartják Grazban. Tehát minden OK! Csak a választás van még hátra.

rovid 2018.02.05. 16:55:58

@FCUK18: habony elküldte a hozzászólást?

rovid 2018.02.05. 16:56:35

örült, hogy nem vitték Grázba!

kunzoo 2018.02.05. 17:53:45

Azért a határvédelmen kívül egyetértenek a kvóták értelmetlenségében is. Ez benne van a cikkben is, így mi értelme van hazudni róla a címben?

Miért fontos az hogy mindenki mindenben egyet kell hogy értsen? Ha erre vágyik a szerző javaslom Észak Koreát. Ott teljes az egyetértés (ha kedves az életed).

Európai téridő 2018.02.05. 18:27:17

Kurz könnyen szélkakaskodik, mert ha a törökök, bolgárok, macedónok és mi, magyarok reteszeljük a balkáni migránsútvonalat holmi falakkal, kerítésekkel, műszaki zárakkal, akkor ezt megteheti. A mocsok Európához igazodva csak megismétli azt, ami a geopolitikai konstans adottságokból következik. A munka dandárja persze ránk marad. A különbség csak az, hogy a törökök most nem akarnak errefelé hódítani - remélhetőleg.

Pyrrhus 2018.02.06. 00:10:11

"Ezeket egytől egyik választott autokraták irányítják, akik félresöprik, vagy legalábbis megpróbálják félresöpörni a demokratikus fékeket. Felhatalmazást kapta a néptől, ezért bárki, aki az útjukban áll, az szerintük magának a demokráciának az ellensége. "

Ez súlyos tévedés. g.Orbánt senki se választotta. Nem is tehette, mert a gyávája több, mint 25 éve nem is mer elindulni a választásokon.
A választópolgároktól kapott szavazata = NULLA!
süti beállítások módosítása