B1 blogcsalád



Merkel főleg Trumpnak üzent Davosban, de Orbán is érthet belőle, ha akar

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. január 25. - Szelestey

merkel.jpg

  •  Az olasz és a görög kormányfő egyértelművé tette, hogy mit gondol a magyar bezárkózási politikáról, az unió illetékes biztosa pedig elfogadhatatlannak nevezte a menedékkérők átvételének visszautasítását.
  • Közép-Európában a kevésbé képzett rétegek körében aratnak a populisták.
  • Soros György alapítványai úgy látják, hogy Magyarország veszélyes útra tévedt.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A konzervatív lap úgy értékeli, hogy igen meggyőző volt a német kancellár davosi beszéde Európa jövőjéről. Merkel szerint a földrész napjainkban hasonló kihívással néz szembe, mint 100 éve, amikor véget ért az 1. világháború, ám a protekcionizmus és a nacionalizmus nem  megfelelő válasz. Az államok csak együtt tudják megoldani a gondokat, és ha közülük valamelyik úgy érzi, hogy igazságtalanul bánnak vele, akkor azt párbeszéd útján kell tisztázni. A menekültkérdésre rátérve úgy fogalmazott, hogy az EU kapuja előtt zajlik a globális konfliktusok jelentős része. Sajnálatosnak nevezte, hogy még nincs egyezség az ügyben, mitévők legyenek azokkal a menedékkérőkkel, akik már a földrészen vannak.   

A miniszterelnök jelezte, hogy országának szánja a vezető szerepet az unión belül, azaz üzent Macronnak, aki az elmúlt hónapokban kihasználta a német kormányalakítási nehézségeket és benyomult az európai hatalmi vákuumba. Merkel sürgette, hogy az unió találjon közös megoldást a protekcionizmusra, és jusson megállapodásra a migránsok, valamint a európai védelem kapcsán. Mint mondta, ha nem küldenek egyértelmű jelzéseket a világ olyan nehézsúlyú szereplőinek, mint Kína vagy India, akkor Európa elveszett. Ugyanakkor önkritikusan állapította meg, hogy Németországnak nem vált javára, amikor a belső gondok miatt hosszú időre kivonult a nemzetközi politikából.  

Daily Telegraph

daily.jpg

Az olasz és a görög kormányfő igen epés megjegyzésekkel illette Magyarországot, amiért az kerítést emelt a déli határon. Mindketten Davosban, a Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésében szólaltak fel. Ciprasz azt hangsúlyozta, hogy közös migrációs politikára van szükség, azaz, hogy jogi eszközökkel megfelelő csatornába tereljék a beáramlást. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy leállítsák a folyamatot, és nem egyenlő azzal sem, hogy határzárat emeljenek, ahogy az Görögországtól északra történt. Mindkét politikus sürgette, hogy a tagállamok vegyék át a menedékkérőket és ne azt várják, hogy a mediterrán országok majd egymaguk megbirkóznak a teherrel.

Arról is beszéltek, hogy a migráció okait kell felszámolni, ezért egyfajta Marshall-segélyt kell adni Afrikának. Merthogy a gond nem az, hogy emberek új életet igyekeznek teremteni maguknak Európában, hanem az, hogy miért nem tudnak élni a saját hazájukban. A görög miniszterelnök kitért arra, hogy a többi EU-kormánynak vállalnia kell a felelősséget a menekültek befogadására. Gentilone pedig a kvóták fontosságára figyelmeztetett. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan kezdődik a vita a közösség következő, hosszú távú költségvetéséről, ám a bevételi oldalon a britek miatt hibádzik 13 %-nyi tétel. De miként tömjék be a lyukat, ha nincs szolidaritás és együttműködés – kérdezte.

Die Welt

die_welt_1.jpg

Az illetékes brüsszeli biztos ismét elfogadhatatlannak minősítette, hogy sok kelet-európai kormány nem hajlandó átvenni menedékkérőket. Avramopulosz a tagállamok belügyminisztereinek szófiai tanácskozása előtt kifejtette: minden országnak ki kell vennie a részét a közös politikából, hogy enyhüljön a hatalmas nyomás. Figyelmeztette az érintett tagokat, hogy egy nap őket is elérheti a bevándorlási hullám. A politikus elismerte, hogy jelenlegi formájában halott a dublini rendszer, ezért fontos, hogy az EU új menedékpolitikát alakítson ki. Erre öt hónap áll rendelkezésre. A forgalomban lévő tervek értelmében ha felerősödne a menekültáram, akkor automatikus kvóták szerint osztanák el az érkezőket az államok között. Ezt azonban a kelet-európai vezetők elutasítják, mert ők senki sem akarnak befogani Olaszországból, illetve Görökországból. Emiatt azonban már hónapok óta akadozik a reform. 

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

A vezércikk nehezményezi, hogy a német koalíciós tárgyalások alig foglalkoznak olyan fontos kérdéssel, mint hogy Németország miként viszonyuljon a Magyarországon és Lengyelországban lejátszódó változásokhoz. Mindkét államban ismét völkisch-alapon határozzák meg a nemzetet. Márpedig ez ellentmond az EU szellemének, így Brüsszelnek be kell avatkoznia, hacsak nem akarja radikálisan új jelleget adni a szervezetnek. Csak éppen nehéz fellépni, mert az unió szinte minden tagjánál hasonló, régmúlt időket idéző irányzat rajzolódik ki. Annál szükségesebb azonban cselekedni. Európa szétesőben van. A német kormány azonban évek óta nem tesz semmit az Európa- illetve az idegenellenességgel szemben. A hatalomnak azt is meg kell akadályoznia, hogy a jövőben is gyorsan nőjön a különbség gazdag és szegény között. Már csak azért is, mivel az egyenlőtlenség könnyen robbanásveszélyes lehet. Az elemzés szerint a nagykoalíció felújítása csupán az időnyerést szolgálja. Mert nem lehet megkerülni az embereket a politikában.

FT

financial_times.jpg

1. Az elemzés szerint a következő nagy erőpróba Csehországban leselkedik a liberalizmusra, az elnökválasztás péntek-szombaton esedékes, 2. fordulója tanulságokkal szolgál majd másutt is a demokrácia számára. A hivatalban lévő államfő, Zeman migráns- és iszlámellenes, euroszkeptikus, oroszbarát jelzéseket ad, hasonlókat ahhoz, mint amit a szélsőjobbos és konzervatív-nacionalista politikusok részéről tapasztalni Közép-Európa más országaiban is. Kihívója, Drahos, a prágai Tudományos Akadémia volt vezetője, az unió értékeivel rokonszenvező, liberális értelmiségi. Az első körben kizárólag a fővárosban tudott győzni. Vetélytársa, aki 12 %-kal többet kapott, a vidéki települések idősebb, szegényebb, és kevésbé képzett lakóira támaszkodik.

Az ilyesfajta szociális szakadék az egész térségben megfigyelhető. Magyarországon pl. budapesti értelmiségi és diákkörökben a leglátványosabb az elégedetlenség az „illiberális demokrata” Orbán Viktorral szemben. Az ellenzék 4 évvel ezelőtt a fővárosban és Szegeden szerepelt a legjobban. De a liberálisok vesztésre állnak az idén is, nem utolsósorban azért, mert a Fidesz a maga javára alakította át a választási rendszert. Ugyanez a makacs sündisznó-állás jellemző a liberálisok oldaláról Ausztriában is. 2016 végén a kozmopolita Bécsben 65 % támogatta a liberális Van der Bellent a migráns- és iszlámellenes, szélsőjobbos Hoferrel szemben. Vidéken ez pont fordítva volt. A régió bizonyítja, hogy volt abban valami, amikor Macron arról beszélt, hogy a demokráciák két, csaknem egyenlő táborra oszlanak: a nyílt, illetve a zárt társadalom híveire. Zeman és Drahos csatája megmutatja, mennyire erős az illiberalizmus Közép-Európában.

2. Mélyül a törésvonal az unióban a jogállam ügyében: ezúttal Romániában merültek fel kérdések a korrupció és a bíróságok függetlensége körül. A kormányt azzal vádolják, hogy visszalép a demokrácia ügyében. A Bizottság felszólította Bukarestet, hogy törölje az igazságszolgáltatás reformját, amely az ellenzők szerint azt eredményezné, hogy leállnának a korrupciós vizsgálatok több száz politikus, illetve állami tisztségviselő ellen. Brüsszel azt közölte, hogy aggodalommal figyeli a fejleményeket. Vagyis Lengyelország és Magyarország után immár Románia is összecsap az EU-val a közösségi szabályok feltétezett megsértése miatt. Az újabb eset rávilágít arra, hogy a tekintélyelvű nemzeti kormányok megerősödése veszélyeztetheti a szervezet egységét. Brüsszelnek ebben a helyzetben nemigen van eszköze arra, hogy rákényszerítse a tagokat az irányvonal módosítására. A jogállam ügyében kirobbant ellentétek azzal fenyegetnek egyúttal, hogy elmélyítik a megosztottságot a nyugati, illetve a nemrégiben csatlakozott keleti tagországok között. Bírálók kettős mércével vádolják az uniót, mert az nem hajlandó lépni, pl. a szélsőjobbos erők nyomulása láttán.  

US News and World Report

us_news.jpg

Magyarország veszélyes úton halad, mert a népnek szabad és független sajtó kell. Erre hívja fel a figyelmet a Nyílt Társadalom Alapítványok sajtófőnöke, miután a lap egyik cikke a minap azt fejtegette, miért avatkozik bele az Egyesült Államok a magyar választásokba. Laura Silber furának nevezi, hogy egy újságíró azt kifogásolja, ha valahol a független médiáért dolgoznak. Orbán Viktor azonban azon van, hogy kémkedjen a civil szervezetek után és megszegje a jogállamot. Azzal fenyeget, hogy bezárja a Közép-Európai Egyetemet, illetve legújabban az újságírás szabadságát igyekszik korlátozni. Márpedig mindez nem egy egészséges és működő demokráciára utal. Igazából egy tekintélyelvű forgatókönyvbe illik. A magyaroknak minden eddiginél inkább szükségük van arra, hogy a szabad sajtó a kormány körmére nézzen.

A miniszterelnök többediziglen eltorzította és megalázta Soros György, illetve a Nyílt Társadalom Alapítványok munkáját. A politikus egykor maga is Soros-ösztöndíjas volt. Ám napjainkban azzal próbálja megerősíteni hatalmát, hogy groteszk és antiszemita módon démonizálja az üzletembert. Szellemi öngyilkosságnak minősítette a nyugati liberális demokráciák nyújtotta szabadságjogokat. Ezért Silber azt javasolja, hogy az újság munkatársa vegye alaposabban szemügyre, mi zajlik abban az országban, amely egyre ellenségesebb a demokratikus gyakorlattal szemben. Már ameddig még lehetséges az elfogulatlan tudósítás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8713601517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.01.25. 10:10:03

A megoldàst azoknak a tagàllamoknak kell megtalàlni a sajàt problémàjukra , akik bàtorítottàk és lehetővé tették a korlàtlan népvàndorlàst. Mi azzal tudunk nekik segíteni, ha megvédjünk a rànk eső európai hatàrszakaszt, de azt ne vàrjàk tőlünk, hogy megadjuk magunkat a mesterségesen kierőszakolt multikulturàlis tàrsadalomnak. Úgy làtom, megint elindult egy rossz irànyba az EU- hiszen az emberek akaratàval ellentétesen - nem felszàmolni akarjàk az illegàlis migràciót, hanem legalizàlni.

FCUK17 2018.01.25. 11:43:33

a németek már párszor lángba borították Európát, és megint nagyon erőlködnek.

morpho 2018.01.25. 12:01:35

@Brix: Kedvenceim a teljesség igény e nélkül: "korlàtlan népvàndorlàs" A korlátozott az milyen? Amikor csak a Vereckei hágóig engednek? :))
"A megoldàst azoknak a tagàllamoknak kell megtalàlni a sajàt problémàjukra" Mégis, kinek kéne? Orbán Viktornak? :))
"megvédjünk a rànk eső európai hatàrszakaszt" Csak aztán agyon ne nyomjon, ha már úgy is ránk esik... :))
" ne vàrjàk tőlünk, hogy megadjuk magunkat a mesterségesen kierőszakolt multikulturàlis tàrsadalomnak" :))) Ez a legnagyobb!! :)) Úgy elképzelem, ahogy hét milliárd ember mesterségesen kierőszakol, Krumpli Szilárd meg ellenáll! :))
"Úgy làtom, megint elindult egy rossz irànyba az EU" Attól most tekintsünk el, hogy ez nem magyarul van, de ha megint, akkor megint. Az Eu mindig rossz irányba indul!! Mindig!
" az emberek akaratàval ellentétesen" Mennyi is most Magyarországon az EU támogatottsága? :))
"nem felszàmolni akarjàk az illegàlis migràciót, hanem legalizàlni" Vannak ilyen álladékok mi? :))
Orbán Viktor a korrupcióval van így. Nem felszámolni akarta, hanem legalizálni. Sikerült!
Nagyon szórakoztató voltál ma! : )) De tényleg! :)

morpho 2018.01.25. 12:02:37

@FCUK17: "a németek már párszor lángba borították Európát, és megint nagyon erőlködnek" Kifogyott a benzin az öngyújtóból? Elázott a gyufa? Nem süt a nap?

Itt a kezem nem disznófasz 2018.01.25. 12:23:56

Nem is értem a Helgát mit keresett ilyen lepratelepen. A Subba ennél sokkal színvonalasabb. Helga meg azt üzeni nem jön vissza ide és magasról szarik rátok.

kunzoo 2018.01.25. 16:40:46

@morpho:
Azért az a pofátlanság teteje hogy a görög miniszterelnök ekéz minket a kerítés miatt. Tudniillik a görögök által emelt kerítés volt a minta a magyar kerítéshez. Még helyszíni szemlére is utaztak innen a görög török határra. Az is schengeni határ ez is az. Akkor mire ez a felhajtás?

Sexual Harassment Panda 2018.01.25. 17:23:07

Hogyan lehet a legnagyobb akadály Orbán??
Idáig azt hallottam a balliba megmondóemberektől hogy Orbán egy jelentéktelen, marginális alak.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.25. 17:45:21

Sok beszédnek sok az alja, főleg ha lúzerek kimagyarázkodásáról van szó. Merkel mami lassan készülhet a nyugdíjas éveire, nem nagyon figyel már rá senki. Ebből a hínárból, amibe beletekerte magát Schultzcal együtt, már soha nem fognak teljesen kivergődni. Alternatíva viszont nincs, befuccsolt az egész német nagypolitika

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.25. 17:51:22

Mókás amikor a bolsi görög elnök arról beszél, milyen óriássegélyeket adjon az EU másoknak, miközben ő maga gatyáig el van adósodva. Mások pénzéből persze mindig könnyű osztogatni. Ezenkívül még a migrincsek tömeges behozatalban utazik. Már rég ki kellett volna tenni Schengenből, de az EU tagságuk is túl nagy luxus az Uniónak

Flúgatlan 2018.01.25. 17:55:33

Orbánnal sok dologban nem értek egyet, de ezek a Merkel-félék totál idióták a migráció kérdésében. Már miért lenne baj a kerítés felhúzása? Kezelnünk kellett volna 10 milliós országként a napi 5000 beözönlőt, aki szándékosan papír nélkül érkezett, nem engedte még orvosilag sem megvizsgálni magát vagy ujjlenyomatot venni? Aki azt mondja, hogy ez rendben van, hagyni kellett volna a követelőző, ellenőrizhetetlen tömeget, az komplett idióta és mellettük még Orbán félmaffia-állama is alternatívaként tűnik fel. Ja, és persze a "felvilágosult", "nyitott társadalomért" küzdő szervezetek, újságíró-hordák stb. meg még azt fejtegették, hogy érthető, ha nem adnak ujjlenyomatot, stb. Kösz, ebből nem kérek. A liberalizmus ilyen értelmezéséből sem.

Na meg az újságcikkek előhozzák a sorosozásban az antiszemitizmust. Innen kezdve leírta magát előttem ez a cikk. Sorost Izraelben sem szeretik. Meg Angliában sem. Meg van az okuk rá. Ők is antiszemiták? Aztán, melyik nagyvárosban voltak antiszemita tüntetések mostanság? Berlinben vagy Budapesten?

Amíg ilyen szemellenzős barmok vannak a baloldalon, akik függetlenítik magukat a tényektől, addig sokan lesznek, akik jobb híján elfogadják Orbán rendszerét.

Bolshevik 2018.01.25. 18:09:17

"De a liberálisok vesztésre állnak az idén is, nem utolsósorban azért, mert a Fidesz a maga javára alakította át a választási rendszert."

Abszolúte. Olyan rendszer kéne, ahol ötszázalékos párt alakít kormányt.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.25. 18:16:38

@kunzoo:
Avramopulosz, aki EU biztosként most rá akarja tolni a migrincstömeget a többiekre, és le akar bontani minden akadályt előttük, annak idején görög belügyérként a saját kerítés ügye mellett állt. Na jó, akkor azért kapta a fizetését, most meg ezért kapja a még nagyobb fizetést, mindig meg kell élni valamiből

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.25. 18:18:51

@Bolshevik:
Az 5%-os küszöb nem teljesíthető egy liberális párt számára, tehát fasiszta dolog. Mindig annyi legyen a küszöb, amennyit az ügyeletes libsi párt éppen el tud érni

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.25. 18:25:43

Mondjuk az utolsó cikkhez idézni illett volna a viszontválaszt, ami együtt jelent meg. A lényege röviden, hogy ha az Openly Socialist Foundation úgy gondolja hogy saját sajtót kell létrehozni Magyarországon, akkor tegye ezt abból a 18 milliárd dollárból, amit nemrég kapott Sorostól, és ne az amerikai adófizetők pénzéből

kunzoo 2018.01.25. 18:37:42

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
Marxnak igaza volt abban a dologban hogy a lét határozza meg a tudatot. Az maga egy vicc hogy görög ember a menekültügyi biztos.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.25. 18:48:19

@kunzoo:
A lé határozza meg a tudatot, különösen egy politikusnál

steery 2018.01.25. 18:52:10

Mennyi médiahazugság! Totális pofátlansággal előadva!
Az nem demokrácia, hogy Merkel nem kérdezte meg a német népet egy szavazás keretében: akarjátok, hogy több millió idegent, megfelelő ellenőrzés nélkül beengedjünk, majd éveken át eltartsuk őket a saját pénzünkből, remélve, hogy egyszer majd integrálódni fognak és dolgozni, önállóan megélni? Ahogy az sem demokrácia, hogy egy ország vezetése rá akarja erőltetni a területén lévő bevándorlókat más országokra, és közben úgy tesz, mintha ez szolidaritás lenne és kötelező, az ennek való ellenállás pedig büntetendő bűncselekmény.
Az ilyen fasiszta, elnyomó diktátorokkal szemben könyörtelenül fel kell lépni és meg kell állítani őket! Merkel és Brüsszel megállítása és felelősségre vonása még fontosabb, mint a migránsok megállítása! Persze ezt nem a mi dolgunk elvégezni, mert az nem lenne demokratikus módszer. A német nép dolga bíróság elé állítani Merkelt hazaárulásért!

Fidesz bérszámfejtés 2018.01.25. 19:09:10

Na ezt már szeretem! Mindenki fizetésemelést kap!

arabok balrol 2018.01.25. 19:17:50

@steery: Merkelnek van annyi esze h önként vonja vissza a migránskvótát:

index.hu/kulfold/2018/01/25/nemetorszag_menekultkvota_thomas_de/

A választási eredmény ő is látta.

Jakab.gipsz 2018.01.25. 19:23:53

Társadalom mérnökösdit játszanak a nyugati szövetségeseink, kilóra mérik a demokráciát, mint a krumplit.

David Bowman 2018.01.25. 19:33:53

Győzött Viktor, vesztett Mutti. Figyeljétek meg, Viktor lessz az EU császára, ha megéri. Az egyetlen államférfi az unión belül.

morph on deer 2018.01.25. 19:46:44

@Sexual Harassment Panda:
“Orbán egy jelentéktelen, marginális alak.”

Politikusnak marginális, embernek jelentéktelen, de kadálynak már elég nagy.

6.Len!n (törölt) 2018.01.25. 19:54:43

@FCUK17: európát nem fogják, legfeljebb felcsútot

midnightcoder2 2018.01.25. 19:56:29

@morph on deer: Helyes. Kell is valami akadály hogy Merkel nyanyát megakadályozza a kollektív öngyilkosság levezénylésében. A következő 30 évben úgy 1.3 milliárd afrikai fogja elözönleni Európát, többségük szélsőséges muszlim - ha csak idejében le nem állítjuk ezt a folyamatot.

Amúgy elég vicces az, amikor Merkel nyanya üzenget Trumpnek, aki kb. egy mozdulattal a padlóra küldheti az egész európai gazdaságot, különös tekintettel a németekre.

6.Len!n (törölt) 2018.01.25. 19:56:55

@arabok balrol: drága 30 kilós, szovjetcsicska gecista, a nedves álmaidat ne éld újra és újra, ha ébren vagy

Rettegek mert baIIib vagyok (törölt) 2018.01.25. 19:59:08

@David Bowman: szar ébredés lesz amikor a recski táborban töröd a követ, ahol anno ti álltatok a kerítésen kívül, szovjetcsicska komcsi gecista

midnightcoder2 2018.01.25. 20:00:23

"Merkel szerint a földrész napjainkban hasonló kihívással néz szembe, mint 100 éve, amikor véget ért az 1. világháború"

Ha csak akkora lenne a kihívás mint akkor, a seggünket verhetnénk a földbe örömünkben. A gond csak az, hogy ma kb. 1000x szarabb Európa helyzete mint akkor, nem is szólva a várható kilátásokról. Öregedő népesség, gazdasági, politikai marginalizálódás, kulturális hanyatlás, a migrációs nyomás fokozódása. Ezek várnak Európára a következő évtizedekben.

David Bovvman (törölt) 2018.01.25. 20:02:39

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: recsken fogsz majd felébredni te szovjetbérenc gecista komcsi, amit ti építettetek és kórházi kosztot kaptok

1ghost 2018.01.25. 20:12:42

Migrációs stratégiai dokumentumot, amit 2013 októberében fogadott el és nyújtott be az Orbán-kormány az derül ki, hogy a kormány bármilyen migrációbarát intézkedést önként végrehajt, ha cserébe kap pénzt a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap nekünk szánt 98 millió eurós keretösszegéből.

Kaptunk is: ebből álljuk a lakhatási támogatását azoknak a menekülteknek, akikről a kormány a több tízmilliárdos migráncsellenes kampányban elfelejtette tájékoztatni a magyarokat.

A stratégia szerint 2013-ban az alábbi célokra kért pénzt “Brüsszeltől” a kormány:
a migránshátterű civil szervezetek megalakításának ösztönzése, kapacitásaik fejlesztése és közöttük, együttműködési fórum megteremtése, a migránsok beilleszkedését segítő önkéntesek munkájának támogatása, a magyar lakosság befogadó szemléletét ösztönző programok (!), felvilágosító kampányok szervezése, a kulturális sokszínűséghez való igazodás képességének elősegítése.

És kérem szépen évekig az ellenkezőjét hazudták a képünkbe. Így országot még nem basztak át a történelemben, mint orbán a magyarokat.

Kurva nagy pech, hogy lebuktak. A hülye államtitkáruk bevallott mindent.

1ghost 2018.01.25. 20:19:11

@FCUK17: @Rettegek mert baIIib vagyok: @David Bowman: @Jakab.gipsz: @arabok balrol: @NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

Na mi van te retkes orbánista migráncssimogató bérhazudozó? Látom ma is egész nap itt rohadtál, de hiába nyaltad rojtosra tolvaj korrupt gazdád seggét, nektek már reszeltek game over, mindenki csak köp a hazug rabló fideszfajtátokra.

Jön az elszámoltatás! Végetek, bazdmeg! Az OLAF jelentés a tiborczos 12 milliárdról csak a kezdet.

élhetetlen 2018.01.25. 20:40:49

@midnightcoder2: „Amúgy elég vicces az, amikor Merkel nyanya üzenget Trumpnek, aki kb. egy mozdulattal a padlóra küldheti az egész európai gazdaságot”. Tényleg vicces, minek ide Trump, elég Orbán, ő is padlóra küldheti az egész EU-t, nem? Olyan erős, olyan befolyásos, és olyan szép! Európa legjobb politikusa. Nem?

NagyLaszlo137 2018.01.25. 20:46:32

Sterry tetszik a bejegyzesed es igen 8s 100% igazad van!

Közép-Európa más országaiban is. Kihívója, Drahos, a prágai Tudományos Akadémia volt vezetője, az unió értékeivel rokonszenvező, liberális értelmiségi. Az első körben kizárólag a fővárosban tudott győzni. Vetélytársa, aki 12 %-kal többet kapott, a vidéki települések idősebb, szegényebb, és kevésbé képzett lakóira támaszkodik

Ezek a libsik milyen ertelmesek!! KoncsitaWurstvrajongok stb.
Az nem baj h lenezik a videkieket?? Ez nekik "demokratikus kozelittes"??
Az nem baj h a fovarosokban mennyire sok a narkos, kockahasu ures eszu, plaza cica.??? Persze lehet h tobb diplomajuk is van, de embersegbol mint megbuktak mar reg a libsikkel egyutt!!
Es a Libsik persze h a fovarosokba tomorittik az importalt szavazokat (migransokat) es aztan hangsulyozzak h nekik csak a fovarosokban van eselyuk ...a ferde diplomas eszukkel amivel csak elrontsak a vilagot.

élhetetlen 2018.01.25. 20:57:23

@1ghost: Ne legyél optimista, itt lehet akármekkora lebukás, senki nem fog lemondani. Az adófizetők pénzéből visszafizetik, ami akárki lenyúlt, és megy minden tovább. Minden szép, minden jó, mindennel meg vagyunk elégedve. Nem érted? Pedig ez a „nép” szava!

morph on deer 2018.01.25. 21:04:30

@midnightcoder2:
“...aki kb. egy mozdulattal a padlóra küldheti az egész európai gazdaságot,”

Asszem előbb küldi a sajátját.

Egyébként lehet az még több is, mint 1,3 mlilliárd, ahogy a klimaváltozás kinéz. Ami mégnagyobb baj, hogy nem csupán Afrika lesz érintett, hanem a többi földrész is, ennek kivédésére meg már alkalmatlan akár a jelenlegi magyar módszer is.

Ezt a hatást legfeljebb valódi globális összefogással/együttműködéssel lehetne valamennyire is kezelni, és csak úgy, mivel mindenkit fog érinteni, esetleg a mértéke térhet el valamelyest, az is csak eleinte. Sajnos ez van a pakliban.
Ami most zajlik legfeljebb arra jó, hogy komolyan kezdjenk gondolkodni a döntéshozók, amíg nem végleg késő.

Bár amíg Trump és a hozzá hasonlók nem fogják fel, hogy az extrém hideg ugyanúgy része a történetnek mint az egyre nagyobb viharok, és nem csupán “meleg” lesz nyaranta, hanem egyre komolyabb szárazság is, addig nem valószínű, hogy akár egy lépés is történni fog a helyes irányba.

Az ilyesmi nem szokott megállni a kerítéseknél, csak szólok.

élhetetlen 2018.01.25. 21:05:00

@steery: Nem a hozzászólásodhoz, hanem ahhoz szeretnék gratulálni, hogy sikerült megszólítanod a megfelelő, egyetértő társat. NagyLaszlo137 2018.01.25. 20:46:32 .

1ghost 2018.01.25. 21:06:13

@élhetetlen: "Pedig ez a „nép” szava! "

Lófaszt! Ez neked, mint orbán segghülye trolljának a szokásos hazugsága.

1ghost 2018.01.25. 21:08:03

@NagyLaszlo137: Na mi van te migráncssimogató orbántroll? Szurol a hurok a korrupt fideszfajtád nyakán, mi? Nyugi! A java csak most jön.

1ghost 2018.01.25. 21:09:44

@David Bowman: Na mi van te agyatlan orbánfasz? Egyik nickeden vállon veregetted a másik nickedet. Ha ez így folytatódik estére még talán le is szopod magadat.

élhetetlen 2018.01.25. 21:11:04

@1ghost: Lehet, hogy fáradt vagy. Olvasd el mégegyszer, amit írtam. Bár, belátom, vannak emberek, akik képesek komolyan is leírni ezt, de azok nem teszik idézőjelbe a „nép”-et.

kunzoo 2018.01.25. 21:11:15

@morph on deer:
Minek is zárod be a lakásod ajtaját hiszen pajszerral úgyis ki lehet feszíteni/Minek sportolsz hisz egyszer úgyis meghalunk! Nagyjából ez a gondolatmeneted.

Ha így nézzük akkor pár milliárd év múlva felfúvódik a Nap, elpusztul a Föld tehát a nemzetközi megoldás is fölösleges.

1ghost 2018.01.25. 21:13:05

@midnightcoder2: Kár, hogy nem mert elmenni a gazdád Davosba! Ugyanis Soros is ott volt!

Biztos megdícsérte volna orbánt, mert kibaszott jól hajtotta végre a soros tervet. Képzeld 100%-kal teljesítette túl. Fasza mi?

Rohadt egy pech, hogy a hülye államtitkárotok bevallott mindent.

NagyLaszlo137 2018.01.25. 21:23:09

1ghost

Csak ennyit tudsz??
Mi van, egyszerre no a szakallad es szor a szoknyad alatt ??
Liberalis- segbe..szott KoncsitaWurst a jelkeped?

Videki ember is tud csufolkodni te liberalis troll.
Legalabb az igazi neved hasznalnad te gyava hernyo!

teéjesenmindegy 2018.01.25. 21:27:02

"Merkel szerint a földrész napjainkban hasonló kihívással néz szembe, mint 100 éve, amikor véget ért az 1. világháború"
Ja. Tényleg. Azt kik is indították? Csak nem a németek azt is?
Marha jó, hogy 100 éven belül már a harmadik vödör szart köszönheti európa a németeknek.

taga20 2018.01.25. 21:28:44

@NagyLaszlo137: laci bazdmeg, ne égesd má le a vidéki retardált fityeszjobbágyokat!

lécc!:))))

teéjesenmindegy 2018.01.25. 21:29:38

@1ghost: @élhetetlen:
Elvtársak! Hát ne egymást lőjétek! A felsőbbrendű intelligenciátokkal nem jöttetek még rá, hogy egy oldalon álltok?

taga20 2018.01.25. 21:41:24

@teéjesenmindegy: szojjá má a gazdádnak, hogy bassza má ki innen a merdzsót, az audit, boscht, a zf-et, a stb.
ja és ne dörgölödzön a CSU-hoz minden évben, me a végén még te is meg fogsz haragudni rá.

ekkora faszt, mint te!

teéjesenmindegy 2018.01.25. 21:48:04

@taga20: Értem. Tehát ha itt van a merci meg az audi, akkor nyugodtan európa nyakába boríthatnak egy nagy vödör szart.
Anno biztos volt olyan hozzád hasonló barom, aki elmagyarázta Dachauban, hogy kuss, mély levegőt a gázból, a krupp művek adják a gdp 10%át.

Igazi szervilis egy balfasz vagy. Akinél a pénz annak mindig igaza van? Ez nem visz sokra.

taga20 2018.01.25. 21:50:38

@teéjesenmindegy: "Igazi szervilis egy balfasz vagy."

szakadok rajtad fityeszjobbágy! annyi eszed sincs, mint a beszélődisznósajtnak!

teéjesenmindegy 2018.01.25. 22:03:27

@taga20: én jobbágy? Kisköcsög, megveszlek kilóra. És a te logikáddal innentől nekem van igazam mindenben. Na, kuss a neved szolga.

1ghost 2018.01.25. 22:18:00

@NagyLaszlo137:

Este van! Ideje megszámolnod a gazdád migráncsait. Orbán mérges lesz, ha egy is hiányzik. Mit gondolsz, mi a faszért telepítette be őket olyan lelkesen?

1ghost 2018.01.25. 22:21:21

@teéjesenmindegy:

Na mi van te retkes orbánista bérhazudozó fidesztroll? Hogyhogy ma csak nyóc nickeden nyaltad rojtosra a tolvaj, korrupt gazdád seggét?
Legközelebb jobban igyekezzél.

1ghost 2018.01.25. 22:30:12

Na ezt nézzék!

"Orbán apja alvállalkozóként vesz részt az egyik legnagyobb jelenleg zajló állami építkezésben, a dél-balatoni vasútfelújításban. A Nehéz Kő Kft. nevű fuvarozó cég közel 300 millió forinthoz jut ebből a projektből."

És mit mond erről a Orbán, a Nemzet Hazugja?

"Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki.”

És itt a tény: ilyen velejéig hazug, szarházi ,korrupt kormánya emberemlékezet óta nem volt a hazának.

morph on deer 2018.01.25. 23:13:39

@kunzoo:
“Nagyjából ez a gondolatmeneted.”

Lófax, darling!
A gondolatmenetem nagyjából az, hogy nem a falépítés meg az óbégatás lenne fontos, hanem lehetőleg ésszerűen felkészülni arra, ami néhány évtized múlva elkerülhetetlen lesz.

Az afrikai demográfiai előrejelzés csak az egyik fele akár ugyanannak a kérdésnek, de mondjuk 1,3 milliárd plusz személy mit fog enni, inni? Ha meg nincs mit, akkor hogyan fogod rávenni őket, hogy mégis maradjanak szépen otthon inkább, és ne próbáljanak olyan helyre menni, ahol még van étel-ital?

Arról már nem is beszélve, hogy mondjuk pl működőképes mezőgazdasági technológia telepítésével nem csak lenne ott mit enni és dolgozni, ergo lenne miért maradni, de az exportálónak is bevételt jelenhetne, stb.

A migráció csak a tünet, az messze nem a teljes probléma, és amíg a kiváltó okokat nem tudjuk befolyásolni, addig megállítani sem igazán lehet.
Ez itt az ‘adj halat enni, vagy hálót halászni’ féle kérdés, - szerintem.

Szóval eszem ágában sincs azt propagálni, hogy “ne tegyünk semmiit, mert úgy is mindegy”, ellenkezőleg!
Azt szeretném mondani, hogy faszságok helyett talán a valódi problémákra kéne figyelni, vagy legalább azokra IS kéne!

morph on deer 2018.01.25. 23:20:58

@1ghost:
“És mit mond erről a Orbán, a Nemzet Hazugja? ”

Istenem, hát nagy a család, nem tarthat mindenkit számon, nem igaz?
És képzeld, hogy majd még mekkora lesz, hajaj!
Mivel ez az áldott lélek még nem hallott az óvszer felfedezéséről, most itt állunk kötésig orbánokban... És még rágondolni sem merek, hogy hátha a leszármazottak is ‘hasonlóan’ tájékozottak, és exponenciálisan fog növekedni a klán!

Lehet, hogy ez lesz a “nemzet(t) válasza” az afrikai szaporulatra?

David Bovvman (törölt) 2018.01.25. 23:40:12

@David Bowman: 90-ben majdnem sikerült elkergetni benneteket orbánostól gyurcsányostól és antall imréstöl, de ami késik nem múlik, bűnhődni fogtok tetves kommunisták, sarló kalapács lesz a seggetekre sütve

2018.01.26. 01:01:01

Ezekből a lapszemlékből látszik, hogy Nyugaton teljesen agymosottá teszi az embereket az egyoldalú balliberált propaganda. Nincs egy eltérő, mérsékelt vélemény se a nyugati lapokban, mindenütt dübörög a német liberáltak magyargyűlölete. Elképesztően egyoldalú papagájkommandóvá züllött a nyugati újságírás.

Aki nem úgy viselkedik és beszél, ahogy egy multimilliárdos spekuláns alapítványa elvárja, az nyilván nem demokrata. Értjük.

Az olaszok és görögök meg hallgassanak. Európa két pöcegödör országa.

Jakab.gipsz 2018.01.26. 01:31:02

Attól az országtól kell tartani, ahol egy nyóc osztályos, papagájt, komolyan vesznek és kancellárnak jelölnek.

bkkzol 2018.01.26. 01:36:11

Hazudik az öregasszony! Nénetország lehet, hogy szeretné kezelni a migrációt , de nem tudja. Vagy nem akarja. Nagyságrendleg se tudják mennyi, honnan....milyen összetételű idegen érkezett , érkezik. Fogalmuk sincs hol vannak.
Az olasz meg görög bábjaik meg nincsenek olyan helyzetben, hogy bár mi rosszat mondjanak Angeláról, mert már másnap "kikapcslják az áramot" az országukban.

midnightcoder2 2018.01.26. 06:50:40

@élhetetlen: Ha jelentősen megdrágulna a német export Magyarországra, az nem küldené padlóra a németeket. De ha az USA irányába történne meg mindez, az igencsak. És ha a németek a padlón vannak, akkor az egész EU oda kerül.

midnightcoder2 2018.01.26. 07:03:31

@morph on deer: "Egyébként lehet az még több is, mint 1,3 mlilliárd, ahogy a klimaváltozás kinéz. Ami mégnagyobb baj, hogy nem csupán Afrika lesz érintett, hanem a többi földrész is, ennek kivédésére meg már alkalmatlan akár a jelenlegi magyar módszer is. "

Ennek semmi köze a klímaváltozáshoz. A demográfiához van köze. A demográfusok szerint 2050-re Afrika népessége duplázódni fog. Ez úgy 1.3 milliárd embert jelent ott, ahol már a jelenlegi lélekszám mellett is nyomorognak a népek. A 60-es évek óta Afrika népessége megtízszereződött. Ez kb. olyasmi, mint ha mi itt most 100 millióan lennénk. Éheznénk ? Igen. Próbálnánk elmenni innen ? Igen. Na, ezt fogják csinálni az afrikaiak is. Ehhez még lehet hogy hozzájön a klímaváltozás is, ez az optimista, klímaváltozás nélküli forgatókönyv.

"Ezt a hatást legfeljebb valódi globális összefogással/együttműködéssel lehetne valamennyire is kezelni, és csak úgy, mivel mindenkit fog érinteni, esetleg a mértéke térhet el valamelyest, az is csak eleinte. Sajnos ez van a pakliban. "

A valódi globális összefogás eddig is kb. szart sem ért el. Ehhez első körben a zöldeket kellene mind egy szálig felakasztani, mert jelenleg a legtöbb helyen szén egyetlen alternatívája az atom (vagy ahol van, ott víz, esetleg Izlandon geotermikus, de Pl. az egyenlítő környékén akár a nap is). A németek a nagy megújuló energiás projektjének a következménye viszont a barnaszén bányáik újranyitása lett.

midnightcoder2 2018.01.26. 07:04:17

@morph on deer: Ja, és fúziós erőmű kellene mielőbb. Na, erre tényleg kellene a nemzetközi összefogás.

Kivlov 2018.01.26. 08:38:37

merkelnek is üzenhetne már valaki, hogy ne qrja szét európát...

KivIov (törölt) 2018.01.26. 10:37:53

@Kivlov: te is recskre mész, amit építettetek ti komcsi, szovjetbérenc senkik, a gyurcsánnyal, orbánnak, fodorgáborral leszel egy cellában gecista komcsi

6.Len!n (törölt) 2018.01.26. 10:40:08

@bkkzol: a követ fogod törni recsken, most ti lesztek a kerítésen belül és nem kívül, te szovjetbérenc kommunista senki, a gyurcsánnyal, orbánnal, kunczével fogsz együtt menni a sittre gecista komcsi

kosike 2018.01.26. 10:52:04

@Bolshevik: nos az a helyzet, hogy a Fidesz pont ilyen választási törvényt hozott létre azzal, hogy NINCS érvényességi küszöb, hanem csak az számít, hogy ki kap eggyel több szavazatot a másiknál. Ha csak a szavazóképes lakosság 6 % megy el a választásokra, és abból a Fideszre 5% szavaz, akkor lénygében a teljes választói létszám elenyésző kisebbségével lehet nagyobb, mint 2/3-os korányt alakítani! Ez milyen demokrácia? Persze azt se értem milyen a liberális demokrácia, de ez most egy másik kérdés. Bocs.

nemecsekerno_007 2018.01.26. 11:18:01

A képzetlenek húznak a populizmusták felé?! Jó lenne már letenni ezt a biciklitgyerekek :)

Hohó60 2018.01.26. 11:36:16

Nagyon civilizálatlan dolog olyan bolsevista szarfészkere hivatkozni, mint a Die Welt, meg bármelyik Frankfurter. Ez azért már mégis csak a XXI. század, be kellene már fejezni ezt az ÁVH mentalitást.

arabok balrol 2018.01.26. 11:41:08

@kosike: ki a halal retkes fa*at erdekli az aki NEM megy el szavazni?

Hohó60 2018.01.26. 11:42:32

@1ghost:

Miért nem volt szükség kőre a projekthez?

Hohó60 2018.01.26. 11:53:28

@1ghost:

Ha jól gondolom, akkor korábban azon undorkidtál, hogy a Zorbán miért nem enged be fű-fa bevándorlót bármilyen kontroll nélkül az országba, ahogy a bolsevisták követelik.
Most meg azon undorkodsz, hogy megfelelő eljárás után beengedtek menedékjogra jogisultnak ítélt embereket.
Tipikus ballib magatartás: akár van rajta sapka, akár nincs.
Ez az eszevesztett gyűlölködésetek minden ésszerű akapot nélkülöz, nem is vsida, hogy az utóbii 70 évből hatvanban volt internáci uralom mindig csődbe vitte az országot. A legszomorúbb az, hogy megint erre készültök.

$pi$ 2018.01.26. 13:49:16

@kosike: "Ez milyen demokrácia?"

Teljesen normális demokrácia. A kétfordulós is éppen így működött, egész egyszerűen csináltak egy második fordulót és akkor már nem érdekelt senkit, hogy az emberek nagy része otthon maradt.

bkkzol 2018.01.26. 15:50:14

@6.Len!n: tulajdonképen mi a mondanivalód??? A válaszodban egy értelmes sor sincs.

Prónay P. (törölt) 2018.01.26. 16:15:58

@bkkzol: majd recsken rájössz mi a mondanivalóm te vörösgeci, orbáncsicska, szovjetbérenc
süti beállítások módosítása