B1 blogcsalád



Aki kritikát mer mondani, az az ország ellensége

2018. január 18. - ashwood

d_sos20171019014_0.jpgAnnyira túltolta az ÁSZ-biciklit a Fidesz, hogy most már úgy tolják a hülyeséget, ahogy a csövön kifér – hátha lesz, aki ezt is elhiszi. A legújabb: az Állami Számvevőszék szerint aki őket kritikával meri illetni, a jogállam alapjait veszélyezteti.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hosszú és alapos véleményt tett közzé, amelyben alkotmányos és törvényi szempontok alapján aggályosnak nevezte az Állami Számvevőszék pártoknak kiszabott büntetéseit. Érdemes pontról pontra végigmenni a TASZ érvein, ahogy tanulságos az ÁSZ reagálást is átfutni. Mindezek előtt azonban az állami intézmény reagálásának vége, vagyis a lényege: "ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas vélemények a magyar demokratikus jogállam alapjait, a közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodás szabályosságát veszélyeztetik." Vagyis: aki kritizálni merészeli a fideszes vezetésű számvevőszéket, az aláássa a demokratikus jogállam alapjait. Ez aztán a demokratikus hozzállás.

Lássuk a TASZ főbb megállapításait:

– mivel az ÁSZ döntéseivel – és azok jogkövetkezményeivel – szemben az érintett nem fordulhat jogorvoslatért bírósághoz, sérül a jogorvoslathoz való alkotmányos jog.

– Minthogy a választások előtt kizárólag az ellenzéki pártokat vizsgálta az ÁSZ, felmerülhet a visszaélésszerű hatalomgyakorlás gyanúja.

– Mivel az ÁSZ korábban nem élt büntetés kiszabására vonatkozó jogosítványával, ismét csak felmerül a visszaélésszerű jogalkalmazás lehetősége.

– Az ÁSZ korábbi gyakorlatával ellentétben ezúttal határozataiban nem szerepeltet részletes indoklást, ami alapján megítélhető – és az érintettek számára cáfolható – lenne a kirótt büntetés megalapozottsága. Ez szintén erősíti a visszaélésszerű hatalomgyakorlást.

– Mindezek alapján az ÁSZ elmúlt hetekben mutatott működése ássa alá a közbizalmat a szabad és demokratikus választásokban.

(A TASZ ezek mellett sorra veszi a pártok előtt álló lehetőségeket is. Megjegyzik: az egyedüli esély az ügyek bíróságra terelésére, ha nem fizetik ki a büntetést és megvárják akár a Magyar Államkincstár, akár a NAV hivatalos lépését. Azonban a civil szervezet megjegyzi: egyik eset sem kecsegtet a siker legapróbb esélyével sem, azonban alkalmat ad arra, hogy Alkotmánybírósághoz forduljanak az érintettek.)

Kétségtelen, hogy a TASZ véleménye egyértelműen arra utal: az Állami Számvevőszék jelenlegi gyakorlata arra enged következtetni, hogy politikai megrendelést hajt végre. Ezt a gyanút pedig nem eloszlatja, inkább megerősíti az elnök, Domokos László Fidesz- és Orbán-hű múltja.

A kritikák elején azonban a TASZ, amely korábban a párt- és kampányfinanszírozás szigorításának volt az élharcosa: "Kiemelkedő jelentőségű minden alkotmányos demokráciában a pártok gazdálkodása törvényességének megfelelő ellenőrzése és a jogellenes gazdálkodás olyan szankcionálása, amely a politikai verseny jogtalan előnyszerzésből következő torzulásainak korrekciójához szükséges és azzal arányos."

Az Állami Számvevőszék a kritikákra sajnos csak egy hisztérikus hangvételű közleménnyel volt képes reagálni – mondandóját kérdésekbe oltva:

– "a TASZ azt írja, hogy nem rendelkezik elégséges információval a pártok gazdálkodásáról, valamint a számvevőszéki ellenőrzésekről. Milyen alapon nyilvánít egyoldalú véleményt akkor a civil szervezet az ÁSZ jogszerű ellenőrzéseiről?"

A TASZ valójában ezt írta: "Nem rendelkezünk és nem is rendelkezhetünk elégséges információval a pártok vagyongazdálkodásáról ahhoz, hogy megítélhessük, az ÁSZ pártok ellenőrzéséről készített, 2017. decemberi és 2018. januári jelentéstervezeteinek, jelentéseinek megállapításai megállják-e a helyüket, és ennek fényében a szankciók érdemükben jogszerűek-e. Azonban az érintett pártok által nyilvánosságra hozott jelentéstervezetek és jelentések, ahogy az ellenőrzések időpontja is, mind azt a feltételezést erősítik, hogy az ÁSZ az említett időszakban visszaélésszerűen gyakorolta a pártok ellenőrzésére szolgáló felhatalmazását." De mindez alapvetően mindegy is, hisz mindenkinek alkotmányos joga véleményt nyilvánítani például az ÁSZ működéséről.

– "a TASZ azt állítja, hogy a Számvevőszéknek egyoldalú és átláthatatlan politikai szempontokat kellett volna figyelembe vennie az ellenőrzések tervezése és elvégzése során?"

Természetesen ilyet sem állított a TASZ, mindössze azt vette fel: a számvevők tisztában voltak azzal, hogy 2018 tavaszán választások lesznek. Ha egy nem időközi országgyűlési választás az ÁSZ szerint átláthatatlan politikai szempont, akkor nagyobb a baj, mint hittük.

– "A TASZ álláspontja az, hogy Magyarországon a pártoknak a gazdálkodásuk során nem kell betartani a hatályos törvényi előírásokat? A TASZ valóban nyílt törvénysértésre és a jogállam kereteinek átlépésére buzdít egyes politikai pártokat."

Mondanunk sem kell: sehol nincs, egyetlen, erre utaló sor se a TASZ állásfoglalásában.

– "Az ÁSZ nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat."

Hát épp ez az, amit egyre nehezebben tudunk elhinni. Pontosabban: ez után a közlemény után már annyira sem, mint korábban.

– "Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas vélemények, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait, a közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodás szabályosságát veszélyeztetik. Az ÁSZ független és szakmailag megalapozott ellenőrzési tevékenységének valós tényeket nélkülöző minősítése a feltárt törvénysértések, illetve a korrupciós helyzetek elfogadására, támogatására enged következtetni."

A csúcs: aki kritikával illeti az ÁSZ-t, az aláássa a demokratikus jogállamiságot. Nem győzzük hangsúlyozni: ilyen az igazán demokratikus hozzáállás.

És amikor azt gondolnánk, ennél lejjebb már nem mehet a számvevőszék, akkor megteszik: "az ÁSZ megdöbbentőnek tartja, hogy a TASZ véleményének nyilvánossá tétele után anarchisták fizikailag is megtámadták az Állami Számvevőszék budapesti székházát."

Egy civil jogvédő szervezet jogilag megalapozott kritikáját összekötni egy politikai akcióval, több mint aljas húzás, igazán habonyi koponyában született ötlet. Azt pedig külön nem értjük, miként veszi magának a bátorságot az ÁSZ, hogy anarchistának minősítsen bárkit - miközben saját magával szemben megfogalmazott kritika ugye a jogállam megdöntése maga.

Lehet, hogy le tudják mosni a székházról a narancssárga festéket, de magukról nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2113585529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK17 2018.01.18. 11:07:11

- mivel az ÁSZ döntéseivel – és azok jogkövetkezményeivel – szemben az érintett nem fordulhat jogorvoslatért bírósághoz, sérül a jogorvoslathoz való alkotmányos jog. NEM IGAZ

– Minthogy a választások előtt kizárólag az ellenzéki pártokat vizsgálta az ÁSZ, felmerülhet a visszaélésszerű hatalomgyakorlás gyanúja. 1994 óta így van, köszönhetően az MSZP-nek. eddig nem volt probléma, hogy nem egy évben ellenőrzik a fideszt meg a többieket. ha 23 évig jó volt így, most sem lehet gond.

– Mivel az ÁSZ korábban nem élt büntetés kiszabására vonatkozó jogosítványával, ismét csak felmerül a visszaélésszerű jogalkalmazás lehetősége. megváltozott a törvény, jó reggelt!

– Mindezek alapján az ÁSZ elmúlt hetekben mutatott működése ássa alá a közbizalmat a szabad és demokratikus választásokban. a közbizalmat az ássa alá, hogy olyanok óbégatnak, akik talán nem is tudnak róla, hogy milyen szabályokat kellene betartaniuk. a törvény nem ismerete viszont nem mentesít. B verzió, hogy leszarták. szopás.

A TASZ egyre inkább leírja magát, a kérdés csak az, ez kinek jó.

" most már úgy tolják a hülyeséget, ahogy a csövön kifér" ez az ellenzékre is igaz, de a b1 viszi a pálmát.

aptikjampó 2018.01.18. 13:22:42

"A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hosszú és alapos véleményt tett közzé, amelyben alkotmányos és törvényi szempontok alapján aggályosnak nevezte ......."

Mert az mérvadó hogy Soros által pénzelt gittegyletek léhűtői mit minek neveznek?
Nekem már a megfogalmazási szokásaik is aggályosak :D!
Egy eljárás vagy törvényes, vagy törvénytelen de az aggályos kifejezés úgy buziság ahogy van! Bocs a buziság kifejezésért, nem vagyok homofób, leszophat az összes buzi! Na ez a mondat meg lehet hogy aggályos!

morpho 2018.01.18. 14:21:30

@FCUK17: Gratulálok az új sorszámodhoz pubi! A narancskullancs 17. pillanata! Szép volt!

aptikjampó 2018.01.18. 14:29:55

@morpho: A narancskullancs 17. pillanata!

Stirlitz belépett a B1-be.
Prolik. Gondolta Stirlitz.
Stirlitz! Gondolták a prolik.

legeslegujabbkor 2018.01.18. 19:30:10

"Az ÁSZ nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat."

"2010. Megválasztotta az Országgyűlés az Állami Számvevőszék elnökének Domokos Lászlót, a Fidesz eddigi parlamenti képviselőjét. A mandátum 12 évre szól.
Az ÁSZ az Országgyűlés és a magyar állam pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, az elnöke ellenőrzi a költségvetés hitelfelvételeire vonatkozó szerződéseket. A feladatai között szerepel az is, hogy javaslatot tegyen az olyan szervezetek elügyelőbizottságának posztjaira is, amelynek többségi tulajdonosa az állam, és tőkéje meghaladja a 200 millió forintot. A számvevőszék ellenőrzi a költségvetést, továbbá egyebek mellett a társadalombiztosítás és az elkülönített állami pénzalapok, a pártok és alapítványaik, a helyi és kisebbségi önkormányzatok, a megyei területfejlesztési tanácsok, a gazdasági kamarák, a közalapítványok és az egyházak gazdálkodását.
A szervezet élére a törvény szerint "nem jelölhető az Állami Számvevőszék elnökévé, illetve alelnökévé olyan személy, aki a megelőző négy évben tagja volt a Kormánynak, vagy ha bármely párt országos (központi) szervezetében választott vezető tisztséget töltött be". Domokos László a Fidesz központi szervezetében nem töltött be az elmúlt négy évben tisztséget, most is csak pártja Békés megyei elnöke, emellett országgyűlési képviselő volt az elmúlt 12 évben."

"Az elnök és az alelnök tájékoztatója után Balczó Zoltán (Jobbik) és Mesterházy Attila (MSZP) egymást követően tiltakoztak az ellen, hogy a Fidesz "pártkatonát" tett meg az ÁSZ elnökének. Ez szembemegy az európai gyakorlattal és a számvevőszék függetlenségével - mondta Balczó Zoltán. Mesterházy Attila pedig azt hangsúlyozta: reméli, hogy az ÁSZ apparátusa ellen tud állni a politikai kéréseknek, amennyiben lesznek ilyenek."

1ghost 2018.01.19. 19:31:29

@FCUK17: Hazudsz te mocskos orbánbérenc. Éppen úgy hazudsz, mint a tolvaj, korrupt, gazdád.

6. Ienin 2018.01.20. 10:29:09

Ezektől a kommunista fidesz patkányoktól ne várjunk mást. Emlékezzünk csak biszku elvtársra a fidesz politikai tanítómesterére, amikor vádlottként jóformán ugyanúgy érvelt, mint most az ász.:"Az 56-os forradalmárok anarchisták voltak" No reméljük hogy hallhatjuk ezeket a fidesz férgeket is a pereikben ugyanígy védekezni.

A tudomány sosem téved! 2018.01.20. 10:33:15

elvtársak, ha hazudik, miért nem cáfoljátok meg, miért csak gyűlölködtök?

No mind1.
Sok sikert 2018hoz... Akkor megmutathatjátok... Megint! XD

Mr. Waszabi 2018.01.20. 10:34:16

Nem az ország, csak az aktuális komcsi-állam ellensége. Nem mindegy. Szerintem lassan falnak megy az ámokfutás, mivel nem nagyon lehet tovább fokozni, nincs további mozgás tere. Még lehet esetleg sárga csillagot - narancssárgát persze - bevezetni a demokraták számára, esetleg más féle csoportok számára, ki is lehet telepíteni esetleg, de aztán vége van a bulinak - viszont maradnak a hosszú távú következmények. Megéri? Nem hiszem.

Stephen Lakos 2018.01.20. 11:07:22

@1ghost: Jo lenne ha befognad fiam. Nyeled az ellenzeki propagandat mintha muszaj lenne.

Stephen Lakos 2018.01.20. 11:09:33

@6. Ienin: pici kis Jobbikos torpepart vagy te ahhoz hogy te itt barkit is lekommunistazz. Nem a te partod dolgozik az oroszoknak egyebkent?

Netuddki. 2018.01.20. 11:18:01

@aptikjampó: "Mert az mérvadó hogy Soros által pénzelt gittegyletek léhűtői mit minek neveznek?"

Ó te faszkalap tolvajfideszmentegető nyomoronc!
Valakit kikiáltotok sorosbérencnek, utána már nem is kell vele foglalkozni milyen disznóságaitokról rántja le a leplet? Lófasz a valagatokba! Egyszer még ülni fogtok azért, amit a magyarok ellen elkövettetek! És ez még a jobbik kimenetel lesz a számotokra narancsgecik.

Duplaxiii 2018.01.20. 12:17:04

Korrek írás!
Kár, hogy ezt az egyébként nem hiteles TASZ-köré fogalmaztad.
Engem sok éve zavar, hogy az emberi alapokat tagadja a fidesz, azaz nem azt mondja, hogy nincs igazam, osotba vagyok stb, ha más a véleményem, hanem azt kikerüli, érdemi ütköztetést elkerüli és alapból lehazaárulóz.
Ez tettenérhető a fidesz-hívőknél is, mert vegy kikerülik a vitát vagy azonnal átlöknek a ellenséges oldalra.
Az ilyen mentalitás meg csak a politikában és a médiában lehetséges, egy kiskocsmában is azonnal beferik a pofáját az így beszélőnek.
Rengetegszer "éltem" át vitát úgy, hogy engem, aki görögkatolikus, polgári, jobboldali értékrendű, csaláládi okokból baloldaltagadó lennél, a fidesz hívő a vitát azzal zárt le, hogy én zsidó, linóberális baloldali vagyok...
Miközben ő a BM-alkalmazott, párttag és MSZMP tag volt...
Na így dolgozik ma a fidesz kommunikáció.
(És sajnos a neoliberális média, blogtér is...)
Akinek más - autonóm - gondolatai vannak, az káros és azonnal átlök a számára ellenséges halmazba.
Miért van az, hogy sok éve egy szdsz-es gond nélkül vitázhatott egy MIÉP-essel????
Hogy valamikor természetes volt a ideológialiag más oldalon állók között egy kocsma "veszekedés"???
Ma meg akár fideszes, akár aktivista neoliberális kerül szembe egy átlag középenállóval, mindkét fajta azonnal a neki elleség közé löki a tisztességest?
Mert mindkét fél leszűkítette fehérre-feketére a világunkat?
Miközben 60% felett van a középen álló tisztességes halmaz, a két tábornak meg összesen nincs ennyi híve...
.
Szóval jó írás!

rallus 2018.01.20. 12:21:20

@Netuddki.: Még két ilyen hozzászólás és kapsz a pofádra a TASZ-tól, mert ők egyenlő mércével mérnek!

felső határ nincs 2018.01.20. 12:21:38

A tasz egy kártékony soros szervezet, soros főmumussá való kinevezése előtt is egy kártékony soros szervezet volt.

Szíjjanak gázt, szvsz.

felső határ nincs 2018.01.20. 12:26:14

@Mr. Waszabi: fidesz kormany lesz 20-30 évig.

Nem biztos h Orbánnal, de sokáig fidesz kormányok lesznek. Ezen max. egy újabb nagy gazdasági válság v. háború /külső esemény/ változtathat, de akkor is csak kb. 1 évig müködne a mai tarka ellenzéki koalíció, aztán előrehozott választás és az emberek sírva követelnék vissza Orbánt.

Jakab.gipsz 2018.01.20. 14:33:00

Társaság a Szabadság Jogokért. Nézzünk a hangzatos név mögé, hátha találunk valakit:

Kinek a szabadságának a jogaiért hozott létre Soros, (a kaszinó kapitalista fenevad) ricsajozó szervezetet: saját magáért, szeretne mindent tudni a magyarok pártjairól.

Pontosan úgy ahogyan a mesében, a vasorrúbába is szerette a gyerekeket.

Ezért épített nekik mézeskalács házikót.

Világos nem. Ennyi.
süti beállítások módosítása