B1 blogcsalád



Polgármestert választ Hódmezővásárhely: a lakmuszpapír és a mocskos kampány esete a Fidesszel

2018. január 16. - Mr Flynn Rider

Megvásárolt pap, bekamerázott és kirúgott ellenzéki vezető, ál-ellenzéki ellenjelölt. Hódmezővásárhelyen időközi polgármester-választást tartanak egy hónap múlva.

lazar_hodmezovasarhely.jpg

Hódmezővásárhelyen azért kell időközi polgármester-választást tartani február 25-én, mert Almási István, a település eddigi vezetője tavaly elhunyt. A fideszes alpolgármesterrel, Hegedűs Zoltánnal szemben Márki-Zay Péter jelentette be indulását, aki mögé beállt a teljes ellenzék az MSZP-től a Momentumon, a DK-n, az LMP-n át a Jobbikig.

A városban a jelek szerint hisztérikus hangulat uralkodik a választás miatt; a pártok ezt a mostani voksolást nyilvánvalóan erőpróbának szánják és mind a Fidesznek, mind az ellenzéknek egyfajta teszt arra, hogy felmérjék a közhangulatot. A helyzetet fokozza, hogy tényleg egyfajta „puding próbája” –választásról van szó, hiszen a teljes ellenzék beállt egy független jelölt mögé.

Márky-Zay többek között e szavakkal jelentette be január első hetében, hogy elindul a választáson:

"Vásárhelyen már 2010 előtt is diktatúra volt. A város egyszemélyi ura dönt minden kérdésben. Központi utasítás sejthető a mögött, hogy ki kap állást és ki nem; kit kell elüldözni a városból és ki kap jövedelmező megbízásokat; sőt, hogy melyik bankban nyitunk számlát vagy melyik céggel temetkezünk. Ha igaz az, hogy a befektetők Vásárhelyen nem kedvezményeket kapnak, hanem sarcot fizetnek, nincs mit csodálkozni azon, hogy a rendszerváltás óta egyetlen nagyvállalat sem települt ide, és a kisvállalkozások is menekülnek az önkény és a magas adók elől. A fiatalok nem találnak munkát, nem indítanak vállalkozásokat, kénytelenek elhagyni a várost – szegény idős szüleik és nagyszüleik magukra maradnak öregkorukra. Hét gyermekemet Hódmezővásárhelyen, vásárhelyinek nevelem, nem szeretném megélni, hogy unokáimat csak skype-on láthassam."

A sors fintora, hogy a polgármester-jelölt korábban Fidesz-hívő volt. Üzemgazdász, közgazdász, villamosmérnöki és történészi diplomája is van, hét gyermeket nevelnek feleségével, és a hódmezővásárhelyi római katolikus Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke.

marky_zaj.JPG

A 444-nek azt mondta, 2010, de különösen 2006 előtt Orbán Viktorral tudott leginkább azonosulni a hazai politikusok közül, úgy vélte, hogy sokszor ugyan ravaszkodva, de alapvetően jó ügyekért harcolt: a piacgazdaságért, a jogállamért, egy európai Magyarországért. 2010 után egyértelműen csalódott benne, úgy tűnik számára, mintha az eszközből céllá vált volna a pénzszerzés, a nemzet felemelése helyett saját családja és szűk köre meggazdagodásán dolgozik.

Márki-Zay így fogalmazott: 

"Míg 2010 előtt félelem nélkül kritizálhattam a balliberális kormányt, ma a hozzám hasonlóan magát kereszténynek valló kormánnyal ezt nem tehetem meg! Barátaim nem merik megosztani Facebook-posztjaimat; Fideszre szavazó édesanyák óvják gyermeküket, nehogy nyilvánosan elmondja véleményét; a helyi hatalmasságok ellenfelei nem kapnak állást lakóhelyükön, újra listázzák az embereket és a párt dönti el, ki kap földet, trafikot, állást..."

A választás előtt mindkét oldal beveti a nehézfegyvereit is, de a Fideszre jellemző, hogy az antidemokratikus módszereket sem vetik meg.

Csak az utóbbi egy hétben a következő hírek szállingóztak elő Hódmezővásárhelyről:

Márki-Zay Péter utcáját hirtelen bekamerázták.

Miután bejelentette, hogy indul a polgármesterségért és nem sokkal korábban, hirtelen és furcsa módon, karácsony előtt elbocsájtották az állásából. A cég, ahol dolgozott, ugyan jelezte: még akkor döntöttek Márki-Zay kirúgásáról, amikor az előző polgármester még dolgozott. (Ugyanaz nap figyelmeztetést is kapott, hogy a felesége vállalkozásánál hamarosan hatósági ellenőrzés lesz.)

Két héttel később, január közepén

a helyi pap elkezdett kampányolni a fideszes jelölt mellett.

A mise végén, mert a Fidesz „pénzt ad egy harmadik katolikus templom építésére”. Németh László plébánosteljesen nyíltan arról beszélt a mise végén, hogy az egyháznak sosem volt még olyan jó dolga, mint az Orbán-kormányok alatt, ezért arra kérte a híveket, hogy lelkiismeretük szerint ne a független jelöltet támogassák a választáson. A beszámolók szerint a hívek körében komoly felháborodást keltett a 17. századi időket idéző beszéd. A mise végén távozó egyik hölgy szerint húsz évig jóban volt a plébános és az ellenzéki jelölt, még együtt is dolgoztak az egyházközösségben, de "ennek most egy pillanat alatt vége lett".

A plébános a mise előtt két nappal be is jelentette, hogy el fogja mondani a véleményét a február végén esedékes időközi polgármester-választásról. A pap azzal indokolta, hogy a fideszes jelölt mellett kampányol a templomban, mert az egyház pénzt kapott a Fidesztől. Vagyis egyszerűen bevallotta: megvették. Aztán elkezdte az erkölcsöt emlegetni:

A második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap. Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, könyvkiadásban, és lehetne sorolni. Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot

- mondta Németh László, aki szerint aki politikára adja a fejét, annak meg kell felelnie valamilyen minimális erkölcsi követelménynek.

Hogy a sztori teljes legyen, a Fidesz előkaparta Hernádi Gyulát, a hódmezővásárhelyi MSZP 2002-es és 2006-os polgármester-jelöltjét és

rávették, hogy induljon a független ellenzéki jelölttel szemben.

Az MSZP válaszul kezdeményezte a párttagsága felfüggesztését. Hernádi elmondása szerint “kapott egy telefont” egy jóbarátjától, aki szerint nem maradhat baloldali jelölt nélkül a város a közelgő vezetőválasztáson.

A Mérce.hu és több más portál egymástól függetlenül írta meg, hogy Hernádi közel áll a helyi Fideszhez, így indulásának elsődleges célja csak az lehet, hogy megosszák az ellenzéki szavazókat Márki-Zay Péter indulása után, így pedig Hegedűs Zoltán jelenlegi fideszes alpolgármester jelöltségét segítsék.

2010 előtt Hernádi Gyula nagyon fontos szerepet játszott az MSZP-SZDSZ kormány Hódmezővásárhelyre érkező fejlesztési pénzeinek elosztásában. Egy, a 2006-os kampányhoz kapcsolódó, fideszes városházi sajtóanyag szerint az akkor még csak fideszes önkormányzati képviselő Hegedűs azzal vádolta meg az ugyancsak a városházán ülő Hernádit, rokonai között osztotta szét az EU-s LEADER vidékfejlesztési program pénzeit. Az Index.hu hírportál már 2008-ban beszámolt arról, Móricz Zsigmond Rokonok című regényébe illő kis birodalmat tart fenn Hernádi Gyula az alföldi kisvárosban, mindezt pedig az EU-s vidékfejlesztési forrásokból tette.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6513580321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicmen. 2018.01.16. 15:26:51

Már előre magyarázzák a bukást? Mi lesz az országos választások előtt közvetlenül? Ugyanez?

FCUK16 2018.01.16. 20:04:15

megint egy cikk olyantól, akinek köze nincs Vásárhelyhez, Vásárhelyről.

talán meg kellene kérdezni az ott élőket is, miért nem rúg labdába senki évtizedek óta, csak a jobboldal. amíg ezt ti, balfaszok, nem értitek meg, soha nem fogtok ott győzni. ellenben jó nagy szopások lesznek :)

Garai László 2018.01.16. 20:54:02

Láttam a templomban készített videót. Enyhén szólva nem repedtek ki a templom falai a zsúfoltságtól. Akkor minek harmadik templom. hogy üresen kongjon? És a nagy paphiány közepette ki fog ott misézni?

Lamlam 2018.01.16. 21:07:53

A ballib oldal magyarázata arra miért véreznek el olyan városban ahol biztos a bukás . Ez olyan mintha Szegeden egy fideszes venné fél a harcon , előre tudván a végeredményt és világraszóló ajvékolást vertnének be .Egy szegedi picsa : talpig becsületes emberként aposztrofálta Márky-Zajt független képviselő jelöltet , miközben olyan papot bírált aki adományt fogadott el a kormány felől , és hisztérikusan kampányolt az atya ellen : egy pap ne politizáljon stb . Kérdés ! mitől becsületes ?

aptikjampó 2018.01.17. 09:38:10

@Lamlam: Pap miért ne politizálhatna? Mert a ballibek azt mondják? Köves Slomó végső soron papnak tekinthető, politizál is rendesen, Iványi Gábor, Donáth László, Hit Gyülekezete, miről beszélünk?

Kivlov 2018.01.17. 14:03:52

@aptikjampó:
Arról nem beszélve, hogy mi van abban hogyha elmondja a véleményét?
Libbantaknak ez is csak akkor baj, ha nem az ő s*ggük van nyalva...

Sexual Harassment Panda 2018.01.17. 14:37:10

@aptikjampó: mert pap csak akkor politizál6, ha ballib nézeteket vall.

miért 2018.01.17. 14:42:04

@FCUK16: Vajon mennyi pénzért lehet valaki ennyire szemellenzős?

miért 2018.01.17. 14:43:26

@Sexual Harassment Panda: ..és köpködni csak a fideszes zsoldosoknak szabad?

miért 2018.01.17. 14:44:20

@Lamlam: Kisöreg! Ha annyira biztos a gazdátok a sikerében, akkor mire fel ez kell az ávós stílus?!

halaloszto 2018.01.17. 14:44:48

Majd mindenki eldönti, hogy tényleg az-e a fontos, hogy sok templom épüljön.

1ghost 2018.01.17. 15:01:00

Amit a fidesz létrehozott az valami olyasmi, mint a rákosi világ az 50-es években.

Ezt a mocskos orbánbandát eltakarítani felelősségre vonni, első számú nemzeti ügy, minden más csak ezután jön.

Itt már nincs olyan hogy jobbikos, mszp-s, lmp-s csak a korrupt, rabló rezsim támogatói és nem támogató között van a határvonal. A fidesz ellenfele ma már nem az ellenzék, hanem Magyaroszág és akár az ország eltiprására képesek, hogy az ezermilliárdokra rúgó lopott zsákmány megtarthassák.

Hát kurvára nem fogják, mert sittre vágják őket a magyarok rövidesen.

1ghost 2018.01.17. 15:03:11

@FCUK16: @Cicmen.: Na mi van te szarházi orbántroll? Neked minden blogon azonnal ott kell rohadnod, hogy tolvaj korrupt gazdád mocskát felnyald.

De hiába, mert a tolvaj fideszfajtádnak reszeltek, senki nem hisz már nektek egy szavatokat sem, az emberiség legalja vagytok.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.17. 15:16:35

Azért valahol nagyon durva, hogy egy jelöltet központilag lejáratnak a ballibek, mert el mer indulni a választásokon !

Soros féle diktatúra loaded. Nesze neked nyílt társadalom.

HA Soros engedélye ellenére indulsz, akkor kiásnak rólad dolgokat, hazudnak, lejáratnak, családostul.

kakukkboy 2018.01.17. 15:24:13

Mocskos kampány kezdődik a qrmány részéről, látszik.
Igaz, már Karácsony előtt kijelentette qvik, hogy háború lesz!

anyadmajma 2018.01.17. 16:14:47

@Rettegek mert ballib vagyok: te inkább egy hazaáruló bolsevik geci vagy, te szarházi birka:)

rallus 2018.01.17. 16:15:11

Amatőr Fidesz!
Sokkal egyszerűbb lenne íratni egy könyvet Kende Péterrel, hogy ez a Márki-Zay Péter már az óvodában munkásőr volt, azért lett a Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke, hogy lophassa a perselypénzt, dekádonként félholtra veri a feleségét, akit a szomszéd falú kovácsa gyógyítgat patafüsttel.
Ami egyszer bevált, azt érdemes megismételni!

BOAR 2018.01.17. 16:56:30

Hernády "Úr" a kétlábon járó magyarázat arra, miért tart ott az mszp, ahol. Fidesz által felvásárolt korrupt senkiháziak bandája, ha egynek közülük véletlen normális, előremutató gondolata támad, azonnal kicsinálja a többi.

Pop40 2018.01.17. 17:01:15

"A 444-nek azt mondta, 2010, de különösen 2006 előtt Orbán Viktorral tudott leginkább azonosulni a hazai politikusok közül, úgy vélte, hogy sokszor ugyan ravaszkodva, de alapvetően jó ügyekért harcolt: a piacgazdaságért, a jogállamért, egy európai Magyarországért."

Hát, ez a csóka se a legélesebb kés a fiókban.

Vitya épp olyan hatalommániás diktátor és mocskos tolvaj volt világéletében, mint most.
Az egyetlen különbség, hogy 2010 előtt szerencsére nem tudott kibontakozni, mert nem volt teljhatalma, mint most. Ezt szívja épp az ország.

Pop40 2018.01.17. 17:01:54

"A 444-nek azt mondta, 2010, de különösen 2006 előtt Orbán Viktorral tudott leginkább azonosulni a hazai politikusok közül, úgy vélte, hogy sokszor ugyan ravaszkodva, de alapvetően jó ügyekért harcolt: a piacgazdaságért, a jogállamért, egy európai Magyarországért."

Hát, ez a csóka se a legélesebb kés a fiókban.

Vitya épp olyan hatalommániás diktátor és mocskos tolvaj volt világéletében, mint most.
Az egyetlen különbség, hogy 2010 előtt szerencsére nem tudott kibontakozni, mert nem volt teljhatalma, mint most. Ezt szívja épp az ország.

nemecsekerno_007 2018.01.17. 17:08:42

"Bekamerázott, kirúgatott" Gondoljátok, hogy ordas hazudozással sikerülhet bármi is?! Már a lead-ben hazudtok, akkor mit várjunk a cikktől?! Gyerekek, inkább dolgoznátok.

DFK 2018.01.17. 17:34:35

1. A térfigyelőrendszert már megtervezték.
2. Munkaadó jelezte, nem ezért mondtak fel.
3. Amikor egy pap balra politizál, akkor nem visongtok (sőt).
4.Nem az a demokrácia lényege, hogy aki akar és indulhat választáson, az indulhasson is jelöltként?

1ghost 2018.01.17. 18:01:46

@nemecsekerno_007: @rallus: @Rettegek mert ballib vagyok:

Húzzá már a picsába te orbánista soros bérenc migráncssimogató. Világosan megüzentük a tolvaj korrupt orbán gazdádnak hárommillióan, hogy nem akarunk migráncsot. Erre ti szarházi gazemberek suttyomban végrehajtjátok a soros tervet, még kicsit túl is teljesítitek.

De kurvára lebuktatok, a hülye államtitkárotok bevallott mindent.

rallus 2018.01.17. 19:18:30

@1ghost: Nincs a világon ember, akit te lehülyézhetnél! Az, hogy ezt a szót használták rád legtöbbször, nem jelenti azt, hogy te is használhatod, még akkor sem, ha szegényes szókincsed 50%-tól esnél el...

Netuddki. 2018.01.17. 19:56:49

Az ostoba fidelitasos hülyegyerekek egyre pofátlanabbak itt a blogon.

Lamlam 2018.01.22. 02:03:08

@aptikjampó:
Naná hogy politizálhat .Mindíg is politizáltak az egyház tagjai.Félreértettél ! Nem is erről írtam !
süti beállítások módosítása