B1 blogcsalád



Az ügyészség 2018-ban bizonyíthatná, hogy nem Orbán bábja – de esze ágában sincs

2018. január 02. - ashwood

polt-peter-orban-viktor-e1452850993332.jpgA jogállamiság alapja: a bűn nem annak függvénye, hogy ki követi azt el, a törvény egyformán súlyt le a megsértőire. Erről Magyarországon évek óta nem beszélhetünk. A választás évét akár arra is felhasználhatta volna az ügyészség, hogy bizonyítsa: nem Orbán füttyére ugranak. De jó előre jelezték: eszükben sincs levetni a fideszes mezt.

A 2014-es választások előtt hetekig másról sem szóltak a hírek, mint a volt szocialista politikus, Simon Gábor megvádolásáról. Sorjáztak a képek a rabláncon vezetett politikusról, előzetes letartóztatásáról, az állítólagos szoci korrupció leleplezéséről, százmilliós bankszámlákról. Az ügy végkimeneteléről már messze nem számolt be ilyen lelkesedéssel a kormánypropaganda: Simont végül 200 ezer forintra bírságolták meg. Alig többre, mint egy vaskosabb gyorshajtásért járó büntetés. Még az ügyészség sem kérte, hogy ültessék le azt a politikust, akit alig három évvel korábban az évszázad korrupciós vádlottjaként igyekeztek bemutatni, megelégedtek volna egy kis felfüggesztett börtönnel.

Mondanunk sem kell: Simon ügyét direkt politikai megrendelésre időzítette Polt Péter legfőbb ügyész a választások előtti hetekre. (Természetesen a politikai indíttatás semmivel nem csökkenti Simon Gábor bűnösségét.)

Hasonló eljárásokba most is belekezdett már az ügyészség: Czeglédy Csabát hurcolják éppen meg, meglehetősen bizonytalan lábakon álló vádak alapján. A politikai lóláb most is kilóg, mégpedig elég alaposan: Orbán füttyjelére ugrott az ügyészség, a parlament lényegében azonnal határozatot fogadott el a gyanúsított (még csak nem is vádlott!) bűnösségéről, a következő napokban pedig a kormány dönt majd az állítólagos károsultak kártalanításáról. Biztosak vagyunk abban, hogy a választás napjához közeledve egyre többször látjuk majd rabláncon vezetve a politikust. Az ügy végeredménye pedig teljesen mellékes lesz. A lényeg, hogy bele lehessen keverni bárkit az ellenzéki oldalról.

Az ügyészség azt is egyértelművé tette: esze ágában sincs szakítani a jelenlegi gyakorlattal. Polt, bár szavakban harciasan tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz kesztyűsbábjának titulálják, tettei továbbra is ebbe az irányba mutatnak.

A legújabb húzása: miután a parlament gazdasági bizottsága kénytelen volt egy bírósági döntés nyomán kiadni a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos anyagit, a dokumentumokat átnyálazó Magyar Nemzet egészen elképesztő visszaélésekre bukkant:

– akadt vállalkozás, amelyik 2013 május 27-én nyújtotta be kérvényét a kötvényforgalmazásra, a bizottság mégis május 23-án fogadta be azt,

– volt cég, amelyik egy nappal azelőtt alakult kötvényforgalmazásra, hogy Rogán Antal benyújtotta volna az erről szóló törvényjavaslatát a parlamentnek,

– több vállalkozás még a hiánypótlás során sem csatolta a szükséges dokumentumait,

– az egyik kötvény-kereskedőnek egy szobában van irodája a Távol-Keleten Habony Árpáddal,

– a kötvényforgalmazással foglalkozó cégek elsöprő többsége off-shore paradicsomban bejegyzett, valójában ismeretlen tulajdonú vállalkozás.

Mindezt a lap csupán megírta, az erről szóló dokumentumok eddig is elérhetőek voltak sokak – így például az ügyészség – számára is, csak épp a nyilvánosság elől próbálták rejtegetni azokat.

Megjelenésük után a szocialista Harangozó Tamás érdeklődött Poltnál: a hivatalos papírok láttán nem jut-e eszébe hivatalból nyomozást indítani az ügyben? A válasz nem igazán meglepő: nem. Az indoklás legalább megmosolyogtató. Polt szerint ugyanis az ügyészség csak olyankor indít eljárást, ha "hivatali hatáskörben jut tudomására" adat. Márpedig az újságot olvasó Polt – vagy bármely kollégája – akkor éppen nem ügyész, hanem egyszerű magánember, akinek egyáltalán nem kell odafigyelnie a sajtóra.

Amíg Polt áll az ügyészség élén, addig Magyarországon Iustitia nem vak, sokkal inkább inkább egy félszemű kalóz, aki a fideszes bűnök fölött szemet huny, szájában az Orbán által vetett zabla, kezében a fideszes lángpallos. Az igazság nálunk szabadságra ment.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6513540671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sinus67 2018.01.02. 13:00:33

@Peter Götz:
Nem szabad ilyen állításokat tenni országunk és népünk megmentőiről. Minden törvényes és jogszerű. Ezt igazolhatja az ügyészség és az alkotmány bíróság is.
És aki nem ezt mondja az...

az vagy nem ismeri a magyar viszonyokat, mást mond.
:)))))

Cycmen 2018.01.02. 14:04:59

"Az ügyészség 2018-ban bizonyíthatná, hogy nem Orbán bábja – de esze ágában sincs"

Elhiszem hogy hiszterizálni kell a törzstagjaitokat, de két nap telt el 2018-ból és már előre tudod mi?
Nyilván abból fakad a kijelentés hogy az ügyészség nincs ballib kézben mint a bíróság!
Ami pedig nincs ballib kézben teljesen az demokratikus nem lehet!

BAZINGA2 2018.01.02. 14:28:59

Ne már! Ez nem kívánság műsor! Ilyen jó dolga sosem lesz. Csak asztalát kell leseperje!

FCUK13 2018.01.02. 14:32:15

"Mondanunk sem kell: Simon ügyét direkt politikai megrendelésre időzítette Polt Péter legfőbb ügyész a választások előtti hetekre. " erre valami igazolásféle?

"Márpedig az újságot olvasó Polt – vagy bármely kollégája – akkor éppen nem ügyész, hanem egyszerű magánember, akinek egyáltalán nem kell odafigyelnie a sajtóra." az egyáltalán nem igaz, de az sem, hogy kellene. meg kell nézni azt is, ki írja.

Lévai András 2018.01.02. 17:15:25

Az a baj a magyar igazságszolgáltatással hogy nem független, ha nem nekem van igazam. De ha én nyerek, akkor természetesen olyan független hogy csak na!

1ghost 2018.01.02. 20:20:07

@FCUK13: @Cycmen:

Na mi van te szarházi, bérhazudozó, pszichopat orbánbérenc? A többi nickedet kivágták a bloggból? Nem csodálom, annyit hazudoztál már itt, hogy egyszer mindenkinél betelik a pohár.

1ghost 2018.01.02. 20:21:15

@Lévai András:

Hogy te mekkora ökör vagy. Mindenesetre a nap hülyéje pálmát elvitted.

2018.01.02. 20:24:23

@Peter Götz: Kombinálhatod, például így: fideszbűnözés.

Jakab.gipsz 2018.01.02. 20:25:49

Az ügyészség a törvényesség egyik őrzője, a hatalmi ágak pedig szét vannak választva.

Kinek a bábjává szeretnétek változtatni, az ügyészséget, ha már egyszer azt hazudod, hogy báb.

Szerinted valakinek báb hiánya van? Csak kérdezem?

2018.01.02. 20:27:20

@Jakab.gipsz: Idejöttél hazudni, batyufasz?

2018.01.02. 20:31:10

Ha valamelyik fideszes tolvaj trollnak nem tetszik, hogy van fideszbűnözés, akkor nem kell elolvasni a cikket és feleslegesen trollkodni. Úgysem hiszi el senki, hogy a fideszesek nem lopnak reggel, délben és este.

nemecsekerno_007 2018.01.02. 20:38:36

- Magyarországról 300 ezer járulékfizető vándorolt ki, de a nyuggereket itthagyták.
- Előbb precíz elszámolás, utána jöhetnek az olyan úri huncutságok mint független igazságszolgáltatás meg hasonlók.

FCUK13 2018.01.02. 20:43:43

@1ghost: nem állítottam, kérdeztem :) tudom, hogy neked ez mindegy, és meghaladja az értelmetlenségi képességed, de azért jeleztem :D:D:D

legális 2018.01.02. 20:45:56

@FCUK13: Szerintem nem bonyolultabb feljelentést írni, mint újságcikket. Igaz, ha az előbbit szúrom el nem történik semmi, ha az utóbbit, akkor jönnek a lelkes ballib bérbloggerek és tényként kezelik az "újságcikket" és következtetést vonnak le belőle. Ez egy ilyen ballibbant görbült valóság. Szerencsére csak virtuális.

1ghost 2018.01.02. 20:55:31

@legális: Na@nemecsekerno_007: @FCUK13:

Na mi van te retkes bérhazudozó? Még estére sem tudtad fényesre nyalni a tolvaj, korrupt orbángazdád seggét? Már megint lebuktál te szánalmas bohóc!

nemecsekerno_007 2018.01.02. 20:57:03

@1ghost: Tudod, gyógyszert bevenni! :)

1ghost 2018.01.02. 20:59:25

@Jakab.gipsz:
Figyu csak te idióta orbánfasz! Klassz ez a nicked is, esetleg próbálj meg rajta a retkes fideszes kurva anyádnak hazudozni, hátha ő elhiszi.

2018.01.02. 21:00:15

@legális: "jönnek a lelkes ballib bérbloggerek és tényként kezelik"

Akkor mi a kurva anyádért olvasod, te retardált? Hülye-e vagy? És még pofázol is róla...
Takarodj innen a román fideszesekhez, azok jobbakat mondanak, te gyökér troll.

legális 2018.01.02. 21:14:47

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: @1ghost:
igaz, én sem gondolkodom, ahogy ti sem. Viszont az én kifizetőhelymenél az a komment nem hoz pénzt, amelyikben szidom a velem egyet nem értőket.
nem mellesleg nem szóltam hozzátok, csak a bloghoz, meg FCUK13 sporttárshoz.
Talán, he lenne véleményetek a felvezető cikkhez előbbre vinne. Tudjátok - olvas, megért, érvel (mellette-ellene engem nem zavar, csak ne legyetek már ilyen taplók). Próbáljatok már valami szimpatikusat villantani, nem nekem, hanem annak, aki éppen bizonytalan, és nem tudja milyen mezt vegyen magára.
Konkrétan, szerintetek Simon és Czeglédy kimosdatható? Igen? Ezzel a cikkel?

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.01.02. 21:17:35

@Cycmen: Honnan veszed ezt a hülyeséget, hogy "ballib" a bíróság? Egyrészt amit én utoljára láttam értékkimutatást, a jogászok és köztük a bírók inkább konzervatívabbak, ha pedig jársz-kelsz a jogi egyetemeken, a légköréről magad is meggyőződhetsz. Másrészt a bíróságot nem úgy vezetik, mint az ügyészséget: utóbbi egy embernek, a legfőbbnek van alárendelve, az előbbinek nincs ilyen szervezeti felépítése és vezetése, úgyhogy "fideszes" vagy bármilyenes csak az ügyészség lehet, a bírósági szervezet sosem. Harmadrészt megdöbbentő, hogy mégis próbálkozik a Fidesz Handó Tündével, ha neked épp emiatt kinéz egy állás a bíróságon, akkor érthető a véleményed.

2018.01.02. 21:22:37

@legális: Most tereltél egy nagyot, gyökér, arra viszont nem válaszoltál, hogy mi a kurva anyádért olvasol liberális bérblogot, ha nem tetszik? Hülye vagy?
Vagy inkább szeretsz másokat zavarni, akiknek tetszik a téma? Ugye erről van szó, te mocskos disznó troll? Azért fizetnek titeket, hogy Putyin trollgyárához hasonlóan fertőzzétek a még szabad médiumokat kormánypropagandával (fideszpestissel). Hogy szakadnál meg, mint a véres hurka.

morph on deer 2018.01.02. 21:35:19

Most mi a bánat a probléma, de tényleg?

Hiszen például az is köztudott, hogy Safarov kiadatásakor senki, de bizisten senki nem gondolt arra a lehetőségre, hogy nem börtönben fog negrohadni a baltás gyilkos, de tényleg, és az a TÉNY, hogy ezt követően landolt nagyösszegű azeri lóvé ‘magyar’ számlán, az csak véletlen, “házon kívül van, és a másik vonalon beszél...” - de semmi, ismétlem, SEMMI indok nincs a nyomozásra!

Szóval ezek után felvetni még akár a lehetőségét is Polt elvtárs befolyásoltságának semmi más, mint nemzetellenes Sorosbérenc hangulatkeltés, mi több, egyenesen lázítás, mind az azeri nép, mind a nagyar kormányzat ellen!

Addig is bizakodjunk, mert : “majd a jogászok megoldják, oszt jónapot!”

Na, mit mondtam?

legális 2018.01.02. 22:00:21

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: sajnállak.
Talán, he lenne véleményetek a felvezető cikkhez előbbre vinne. Tudjátok - olvas, megért, érvel (mellette-ellene engem nem zavar, csak ne legyetek már ilyen taplók). Próbáljatok már valami szimpatikusat villantani, nem nekem, hanem annak, aki éppen bizonytalan, és nem tudja milyen mezt vegyen magára.
Konkrétan, szerintetek Simon és Czeglédy kimosdatható? Igen? Ezzel a cikkel?

1ghost 2018.01.02. 22:04:07

@legális: Na mi van te szarházi bérhazudozó orbántroll? Mészáros ma is elnyert 50 milliárdot, de úgy látom neked nem sok jutott belőle, ha még most is itt kell rohadnod a gazdád seggét nyalva.

sinus67 2018.01.02. 23:51:55

Kormányfő a főügyésznek:
- Te! Figyu! Tudod vannak ezek a cégek az Árpinak! Na! Ezeket nem kéne b@sztatni! Okés?
- Hát hova gondolsz kérlek? Én a jog- és igazságszolgáltatás legfőbb őrzője vagyok. Nem tehetem meg, hogy a tudomásomra jutott bűncselekmény gyanújára ne indítsak eljárást.
- Te! Figyu! Van egy videófelvételem, meg egy hangfelvételem a ... Tudod?! Meg aztán a család is jól él most már... Tudod?! Mégiscsak benne voltál a bulikban... Tudod!? Szóval mit válaszolsz, ha megkérdik miért nem indult nyomozás?
- Őöőö... BUÉK

A történet kitalált! Bármilyen hasonlóság bármihez, csak és kizárólag a véletlen műve...

Ja?! Nem!

Measurer 2018.01.03. 04:58:02

@legális: a cikkel az a fő probléma, hogy pontatlan. Nem Simon Gábor fő ügyében született a jogerős ítélet. Ez persze nem jelenti annak kimondàsát, hogy a másik ügy törvėnyes vádemelėsen alapulna. Nem vagyok meggyőződve róla, de nem láttam.
24.hu/kozelet/2017/06/21/jogerosen-is-eliteltek-simon-gabort/

Measurer 2018.01.03. 05:19:55

@politologus: mint régi népi ülnök mondhatom, a két szervezet, a bíróság és az ügyészség szervezeti beágyazódása közötti különbség korrelál függetlenségükkel.
Persze nyílt és rejtett (informális) módszerek egyaránt vannak a függetlenség befolyásolására még a bíróságok esetėben is (pl.rejtett: egy-egy ügynek a hatalomhoz lojális biróhoz irányítása, nyílt: amikor a hatalom kępviselöje a helyszinen ellenőrzi hogy megfelelő ítélet hoz-e a biró). A bírósági sajtószolgálat gyakran szervezi egy-egy per nyilvánosságát politikai érdekek mentén. (Az un. közérdeklödésre számot tartás emiatt tekinthető politikai kategóriának!)
Az ügynöki bíráskodás megszüntetėse a bíráskodás átláthatóságának csökkentése irányába mutat.

megamedve 2018.01.03. 06:17:22

@FCUK13: Igazad van! A minap is olvastam a zindexen, hogy a gravitáció makacs dolog. Jól ki is röhögtem a cikket, (buzi lipsi oldal), most aztán jól melléfogtak a kis köcsögök, hiszen ott vannak a yedik (vagy jodák?), azok simán tudnak akár lebegni is.

legális 2018.01.03. 08:45:03

@Measurer: Simon adócsalásos ítéletéről én sem tudok.
Azzal óvatosan, hogy pontatlanságot fedezel fel légy óvatos, mert megkapod, hogy fideszbérenc vagy
süti beállítások módosítása