B1 blogcsalád



Washington Post: Magyarországon kiépült a tekintélyelvű rendszer, a demokrácia csak látszat

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. december 30. - Szelestey
  • A luxemburgi külügyminiszter szerint az EU igencsak mélyre süllyed, ha a magyar és a lengyel vezetéshez igazodik;
  • Hasznosak a populisták, mert rávilágítanak a rendszer gyengeségeire, ugyanakkor a sanyarú magyar viszonyok magyarázzák, hogy a nincstelenek közül annyian bedőlnek az orbáni propagandának;
  • Németországnak sürgősen új keleti politikát kellene kidolgoznia, mert Oroszország újragyarmatosítja a térséget.

orban_okt_23_terror_haza_beszed.jpg

 

Washington Post

wp.jpg

A vezércikk szerint félő, hogy Közép-Európában visszafelé fordul a demokrácia. Magyarország az utóbbi években élen jár a de facto tekintélyuralmi rendszer építésében, noha a homlokzat demokratikus, csak éppen kiüresítették az érintett intézményeket. A lengyelek ugyanerre a vonalra álltak rá. Az Európai Unió képtelennek tűnik, hogy jobb belátásra bírja őket. Lehet, hogy éppen ezért, de Románia is rohan afelé, hogy lazítson a korrupcióellenes szabályozáson, amelyet Brüsszel nyomására hozott meg. Az igazságszolgáltatás kiiktatása nem elegendő a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt számára, amely a járványos méretű vesztegetések epicentruma. Most már a BTK-t is módosítani akarja, hogy a politikusok mentesüljenek a vizsgálattól, kezdve a vesztegetéstől, egészen a szexuális zaklatásig. A legnagyobb hasznot az egészből a párt erős embere, Dragnea húzná, akit választási csalás miatt elítéltek, és más ügyeiben is nyomoznak, ideértve 25 millió dollárnyi uniós pénz elsikkasztását.

Szerencsére, a tervekkel szemben erős az ellenállás az országban. Johannis államfő élesen bírálja a múlt héten elfogadott jogszabályokat, de nem tudja megakadályozni azok hatályba lépését. Viszont talán a leglényegesebb, hogy tízezrek tiltakoznak az utcákon a „parlamenti államcsíny” ellen. Sajnos, Dragneát és bandáját nem lehet egykönnyen elrettenteni. Ezért a tisztességes románokat támogatni kell a külföldi kormányok részéről. Olyanoknak is meg kell nyilatkozniuk, mint Merkel és Trump. Még nem késő, hogy megállítsák a demokrácia leépítését Közép-Európában, de ehhez sürgősen és összehangoltan lépni kell a legmagasabb szinten.

 

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

A luxemburgi külügyminiszter szerint az EU nem tud úgy működni, ahogyan azt az új osztrák kancellár gondolja. Asselborn a lapnak adott interjúban szokásához híven nem tett lakatot a nyelvére. Nagy bajnak nevezte, hogy Kurz ugyanazt a nyelvet beszéli, mint Trump. Azaz kizárólag a saját országa számára igyekszik kikaparni a gesztenyét. A menekültkérdésben pl. a magyarok és a lengyelek mögé áll, és maga akarja eldönteni, hogy befogad-e menedékkérőket. Aki ilyesmire törekszik, az nem fogja fel, hogy az unió alapja a szolidaritás. Ha a magyar vagy a lengyel kormányt tekintjük igazodási pontnak, akkor igencsak mélyre süllyedtünk. Hogy azután miként működik az új osztrák vezetés, azt a politikus a tetteken kívánja lemérni. Ám az már most egyértelműnek tűnik számára, hogy Ausztria a Visegrádi Csoportot igyekszik erősíteni, legalább is a menekültpolitikában. Csakhogy a Visegrád-modell azt jelenti, hogy nemet mondanak az európai együttműködésre. Márpedig ha ilyen alaptémában nincs egyetértés, akkor hosszú távon fokozódik a veszély, hogy összeomlik az EU.

Úgy fogalmazott, hogy a tűzzel játszik az, aki semmibe veszi a kvótadöntést. Tuskról pedig úgy gondolja, hogy tévedett, amikor hatástalannak minősítette a menekültek áttelepítését, hiszen az idáig 32 ezer embert érint. A határozatot egyébként annak idején a luxemburgi uniós elnökség idején hozták meg, és Asselborn egy cseppet sem bánja, hogy többségi alapon mondták ki a döntő szót, mert anélkül háború tört volna ki a Balkánon.

A legrégebben szolgáló uniós külügyminiszter nehezményezi, hogy a hónap közepén a tagállamok megerősítették közös álláspontjukat Jeruzsálem ügyében, majd hat kormány, köztük a magyar kitáncolt a sorból, amikor az ENSZ-ben kellett szavazni Trump döntéséről. Vagyis ismét csak nem sikerült együttes vonalat kialakítani a világpolitika egyik alapvető kérdésében. Így azonban a szervezet törpe lesz a külpolitikában. Lengyelországról szólva Asselborn kiemelte, hogy a közösségi támogatásokat nem lehet egy jogtipró rendszer javára fordítani. Továbbá elképzelhető, hogy meg kell értetni a keleti tagokkal: nem okvetlenül kell osztaniuk az amerikai elnök véleményét, ha jó európaiak akarnak lenni. Éppen ellenkezőleg: a földrész nem lehet az USA papagája, főleg nem egy ilyen elnök alatt. Máskülönben a kárt nem lehetne rendbe hozni az EU-ban.

 

New York Times/Washington Post/AP

new_york_times.jpg

Az összeállítás magyar, lengyel és török példát hoz fel annak alátámasztására, hogy bizonyos államok némi idő elteltével szembefordulnak a szólásszabadság demokratikus normájával. Magyarország esetében pl. a kormányfűhöz hű oligarchák ellenőrzésük alá vonták a sajtó jelentős részét, miután bezárták a Népszabadságot. A média emberpróbáló és veszélyes időket él át ezekben az országokban. A hatalom a közrádiót és a köztévét mindenütt saját szócsövévé alakítja át és igyekszik elhallgattatni a bírálatokat. A Freedom House elnöke úgy látja, teljesen mindegy, hogy bebörtönzik-e az újságírókat vagy álhírekkel árasztják el a hivatalos tájékoztatást. A cél mindig az, hogy visszaszorítsák a negatív jelentéseket a rendszerről és kedvező információkkal váltsák fel azokat, főleg azon réteg számára, amelynek támogatása nélkülözhetetlen a politikai uralom fenntartásához.

Elvileg persze az alkotmány mind a három országban szavatolja a szólás- és sajtószabadságot. Csak éppen Orbán Viktor – orosz és török mintára – illiberális államot épít. Vannak nyilvánvaló próbálkozások, hogy megfélemlítsék a világlapok Budapesten dolgozó munkatársait, akik írtak az állami forrásokból finanszírozott kampányról Soros ellen. A miniszterelnök azt állítja, hogy a milliárdos emberbarát migránsokkal akarja elárasztani Európát. Azon kívül a CEU mellett támogat több olyan civil szervezetet, amelyet kritikusnak tartanak a rezsimmel szemben. A 888.hu nemrégiben 8 olyan külföldi újságíró listáját közölte, akik a kormánypárti portál szerint Soros „propagandistái”. Orbán egyúttal felkérte a titkosszolgálatokat, hogy vizsgálják ki azokat az újságírókat, akik szerinte a „Soros-hálózat” részei.  

 

FAZ

fraknfurter.jpg

A hallei Max Planck Intézet vezetője úgy gondolja, hogy hasznosak a populisták. A brit születésű Chris Hann szociális antropológiával foglalkozik, egyik kutatási területe Magyarország. Mostani cikkében ellentmond a német Alkotmánybíróság elnökének, miután az nemrégiben azzal vádolta meg a magyar és a lengyel kormányt, hogy az eltér az európai demokrácia alapvető értékeitől. Mint a válaszcikk írja, Magyarországon már a háború előtt jelen volt a populizmus, ma pedig többféle formában jelentkezik, hiszen a Fidesz és a Jobbik vonala nagyon nem esik egybe. Ugyanakkor Németország sem döngetheti nagyon a mellét a többpártrendszerre hivatkozva, hiszen a néppártok kivételezett szerepet töltenek be. Ebből a szempontból jó, hogy bekerült a törvényhozásba az AfD, hiszen ily módon a kritikus hangok immár a Bundestagban is megszólalnak.

A mai populisták alapvetően abban különböznek az egykori szocialistáktól, hogy a mostaniak jobban építenek a nacionalista retorikára. Ugyanakkor egy sor országban a bevándorlók lenyomják a béreket, így érhető, hogy a veszélyeztetett hazai rétegek arra a pártra voksolnak, amely megvédi őket ettől a hullámtól. A németeknél a Szociáldemokrata Párt és a Baloldal ez ügyben a kozmopolita elit, de legalábbis azoknak az embereknek az oldalára áll, akiknek nem kell félniük a betelepülő idegenektől. Vagyis a populisták feltárták, hogy milyen szociális folyamatok ássák alá a demokráciát. Annak idején Thatcher is a nemzeti érdekeket helyezte előtérbe és ez nincs messze attól, amit Orbán Viktor hirdet.

A szerző idézi a német taláros testület vezetőjét, aki úgy gondolja, hogy európai szinten kellene felelősségre vonni azokat a populista kormányokat, amelyek alatt már nincs független igazságszolgáltatás. Csakhogy – hangsúlyozza a válaszcikk – a magyar példa mutatja, hogy a vitatott politikai lépések során a Fidesz megszerezte a jogi felhatalmazást, a jogállam elve érinthetetlen. Ellenben a német kancellár volt az, aki a 2015-ös válság csúcsán felmondta a dublini a szerződéseket, amelyek alapján a magyarok eljártak a menekültekkel szemben. Ám az egyoldalú lépés munícióhoz juttatta Budapesten a populistákat: be tudták beszélni a híveiknek, hogy ők védik a jogállamot. Jó két év elteltével a magyar vezetés még mindig gúnyosan nyilatkozik a döntés kapcsán a régi EU nagyképűségéről és képmutatásáról, beleértve Merkel felhívását, hogy a Kelet legyen szolidáris a menedékkérők elosztásánál.

Nemcsak a magyarok kérdezik, hogy ha a dublini egyezményt fel lehetett rúgni, akkor miért nem kíséri jajszó, amikor a spanyol állam Katalóniában választott vezetőket börtönöztet be? Az EU figyeli és bünteti Magyarországot és Lengyelországot, ugyanakkor behunyja a szemét, amikor másutt emberi jogsértéseket tapasztal. A magyar déli határ mentén kutatóként szerzett tapasztalatai alapján Hann rámutat, hogy a térségben Orbán Viktor bizton számíthat a lakosság túlnyomó részének támogatására, aki pedig nem rá szavaz, az a még szélsőségesebb Jobbik fel tendál. Az ottani falvakban igen szűkös a megélhetést, a jólét leginkább akkor lehetséges, ha kivándorol valaki. Kint egy hónap alatt többet keresnek, mint odahaza egy év alatt. Szóval a viszonyok pontosan megvilágítják, az ott maradottak miért annyira fogékonyak a populista-nacionalista üzenetekre.

Hogy a romákat, a belső idegeneket állítják be bűnbakként, abban semmi új sincs Magyarországon. Ugyanez vonatkozik a zsidókra, ám mivel ők kevesen vannak, a hatalom Soros személyében külső figurát keresett a globalizáció jelképeként. Minden populista párt egyetért abban, hogy ő testesíti meg a nemzetközi tőkés liberális összeesküvést az adott ország ellen. A magyaroknál pedig a választások közeledtével propaganda célokból ördögnek festik le.

Nagy-Britanniában az ottani populisták csinálnak bűnbakot a magyarokból, mondván, hogy vissza kell szerezni az ország ellenőrzését az idegenektől. Miközben a UKIP hazugságával szemben a kilépés után a brit egészségügynek igencsak hiányozni fognak a magyar és a lengyel vendégmunkások befizetései. Az EU-ban ugyanakkor jelenleg minden rosszról Budapest és Varsó tehet. Ennek okát leginkább abban kell keresni, hogy az EU krónikusan egyenlőtlen feltételeket teremtett, rossz hatékonysággal működik, a legitimitása viszont igencsak hiányos.

 

The Times

unnamed_8.png

Németország nem tölti be a vezető szerepet Európában, a Merkel-kormány működésképtelen, és ez csak fokozza a bizonytalanságot a földrészen. A németek persze beleborzonganak a gondolatba, hogy a legnagyobb és leggazdagabb államként megpróbálják megoldani a kontinens gondjait. Ez egyszer már balul ütött ki, mondják. Igaz, a háború után sokáig az Egyesült Államok vezérelte a világot, Európát Berlin és Párizs közösen navigálta, eredetiséget a német külpolitikában csakis a szocialista tábor kapcsán lehetett felfedezni, hogy gyengüljön a szovjetek szorítása a kicsiny szövetségeseken. Csakhogy az égető európai kérdések napjainkban választ követelnek a német döntéshozóktól. Az ottani politikusoknak azonban nem nagyon akaródzik, hogy megmondják a szavazóknak: a földrész biztonsága azt jelenti, hogy szembe kell szállni az idegengyűlölő orosz kleptokráciával. A lakosság ugyanis nem szeretne ilyesfajta konfrontációt, noha rengeteg bizonyíték igazolja, a Kreml hányféleképpen avatkozik bele a nyugat belső dolgaiba.

Berlin az elől is kitér, hogy szembekerüljön a magyar és a lengyel tekintélyelvűséggel. E pillanatban persze van magyarázat: a belpolitikai patthelyzet. De Merkel súlyosan meggyengült. És még ha meg is alakul a kormány, a kancellár akkor is béna kacsa lesz. Miközben Németország ugyanúgy a saját érdekeit követi, mint Trump, csak éppen képmutatásba burkolja azt, lásd Oroszországot, Kínát vagy Iránt, ahol mindig az üzlet a legfőbb, a szövetségesek csak utána következnek. Az Északi Áramlat-2 gázvezetők pl. egyértelműen politikai vállalkozás, mert növeli az oroszok gázszállítói szerepét. De az olcsó energiahordozó felülírja a szállítók diverzifikálásának követelményét.

Hogy Németország nem hoz meg bizonyos döntéseket, azzal a instabilitást exportálja. Jó pár kelet-európai állam aggódik, mert látja, hogy Berlin nem vállalja a felelősséget egy sor kérdésben. Pedig történelmi okokból velük szemben is lehetne némi lelkifurdalása. Gondoljunk a balti köztársaságokra vagy Lengyelországra. A német baloldal nem veszi észre, hogy a keleti szomszédságban egy igazi birodalom ügyködik lázasan azon, hogy helyreállítsa a hegemón uralmat korábbi gyarmatai fölött. Hiszen az példátlan, ahogyan Oroszország bánik Ukrajnával. Sürgősen új keleti politika szükséges tehát, a szolidaritás és a felelősség alapján.

 

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

Az újság jogosnak tartja a felháborodást a kisebbik osztrák kormánypárt idegen- és Európa-ellenes, nacionalista megnyilvánulásai miatt, ám óv attól, hogy az unió államai kövessék értelmiségiek és politikusok felhívását és újra bojkottálják Ausztriát, amikor az a jövő év 2. felében az EU soros elnöke lesz. A kiközösítés nem lenne bölcs húzás, mert egyszer már kudarcot vallottak a hasonló szankciók a konzervatív-szabadságpárti osztrák kabinet ellen. Továbbá könnyen azt eredményezné, hogy még több osztrák sorakozik fel az FPÖ mögé. Azon kívül ha a tagok fel akarnak lépni Bécs ellen, akkor ezügyben először Magyarországot és Lengyelországot kellene elővenni, miután azok arcátlanul megszegik a közösségi jogot. Végül pedig esély kell adni Kurznak, hogy bizonyítsa Brüsszel-barát irányvonalát, hiszen azt ígérte. Persze ha Bécs megsérti az EU szabályait, pl. rasszista politikával vagy a menekültek jogának semmibe vételével, akkor el kell járni vele szemben. Az éles bírálattól kezdve, a szavazati jog megvonásán át, egészen odáig, hogy szélsőséges esetben fel kell szólítani: távozzon szépszerével a szervezetből. Ennyire drámaian azonban remélhetőleg romlik a helyzet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9713533727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2017.12.30. 08:51:36

Brüsszeli impotentók benyalták rendesen a g csutit és tolvajait,mire észbekaptak putingazda zsebrevágta ezt a baksisért bármilyen szintre lealacsonyodót.Nincs ma már ollan komcsi és volt komcsi kgb basi akinek ne nyalt volna be csontig,genetikai alattvalói mög tapsikolnak neki.

puszt 2017.12.30. 09:40:53

@pedigré: Döbbenj meg, de a demokratikus döntésekhez nem kell 100%-os egyetértés. Nem csak a nekünk jó javaslat többségi elfogadása a demokratikus.
A 100% a szocializmusban volt...

Cycmen 2017.12.30. 11:00:10

Mondja már meg valaki hogy mi a faszom ez a demokrácia? Mármint ami veszélyben van! Amit a lexikonok, tankönyvek neveznek demokráciának az egyáltalán nincs veszélyben, viszont azok a dolgok amik miatt a hiszti szokott zajlani köszönőviszonyban sincsenek mindazzal amit demokráciának nevezhetünk!
A kedves "barátaink" már megint kisajátítottak egy jobb sorsra érdemes fogalmat és megtöltötték azzal ami tőlük telik! Az eredmény körülbelül egy nagyon szép külsejű, értékes, de teleszart antik vázához hasonlítható!

Cycmen 2017.12.30. 11:06:46

@puszt: " Döbbenj meg, de a demokratikus döntésekhez nem kell 100%-os egyetértés. "

Nagyszerű! Ezekszerint teljesen demokratikusan javasolhatjuk hogy ne fogadjunk be migránsokat!
Dehogy javasolhatjuk! Amit az erősebb diktál az demokratikus, ha pedig mi nem akarunk ebbe beledögleni az nem demokratikus!

FCUK13 2017.12.30. 14:37:55

@puszt: egyrészt az unióban sokmindenhez még mindig 100% kell. másrészt örülök annak, amit leírtál, mert ezek szerint még mindig demokrácia van itthon :)

a nagy hohoohooo 2017.12.30. 18:20:01

Senki hsz-ni?...először?....másodszor?...harmadszor?.....na azé'senki nem merészeljen addig megmukkanni amíg az "ÚR "ki nem nyilvánítja önmagát :
" maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · bircahang.org 2017.12.22. 20:35:16
@tomboló ballib:

Egyszerűen csak sikerült szintet lépnem, ennyi az egész. Képes vagyok enyhén lebegni a valóság felett, alig pár mm-mel felette, de ez is elég egy enyhe távolságtartó állappthoz."

Ámen ......wastappsi....ezt a nyomi birkát valaki végigfosta egy bulgáriai sziklás hegyoldalon ......hehee..hát nem kikeltette a nap...hehee....

a nagy hohoohooo 2017.12.30. 18:32:32

@FCUK13: Bocs ,de kiröhöglek hehee..

Európai Tanács
Az Európai Unió Tanácsa
Language selection

Az Európai Tanács
Az Európai Unió Tanácsa
Szakpolitikák
Ülések
Dokumentumok és kiadványok
Sajtó
Kapcsolat

Kezdőoldal Az Európai Unió Tanácsa Szavazási rendszer

Szavazási rendszer

www.consilium.europa.eu/hu/council-eu/voting-system/

Alick 2018.01.01. 02:15:44

Érdekes látni, hogy a nemzetközi sajtó is képes olyan demagóg lenni, mint a hazai.
:)

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.01.01. 03:00:30

Azért a bürokratikus iszlamizációt demokráciának nevezni nem semmi!

bkkzol 2018.01.01. 08:04:49

"a luxemburgi külügyminiszter...." előbb nézzen körül a pénzmosoda, adócsalók paradicsoma hazájában. Miután megszüntette az állami szintű csalást, pénzmosást azután legyen a "demokrácia" élharcosa.
usa: amég a "demokrácia importot" tengerészgyalogosokkal honosítják meg idegen országokban addig nem túl hiteles "demokráciáról" papolni. nagyköveti posztokat úgy adnak, hogy ki mennyit tarhált az aktuális elnöknek. Azt hiszem nem teljesen sikerült még a feketék integrációja se.
franciák: miután 50 év alatt nem sikerült az észak-afrikai "franciákat" a társadalom szerves és hasznos részévé nevelniük úgy döntötttek, hogy másnak se legyen jobb.

Nzoltan 2018.01.01. 08:57:54

@Cycmen: Szerintem nem gond, ha a többség dönt elven dőlnek el dolgok. A lényeg, hogy az előre mindenki által lefektetett szabályok szerint játszák le a meccset. Brüsszel azért kavar, mert ezek a szabályok neki nem felelnek meg. Fel akarja rúgni őket. A kócosasszonyság-gyurcsány kombóval menne a dolog, de a Szíjártó-Orbán páros nem akkora barom. Szerencsére.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.01. 09:00:49

Jó a cikk: azt jelzi, hogy a nyugat retteg a keleti népek lázadásától.

Ez jel nekünk: ne adjuk fel.

torró 2018.01.01. 09:13:53

Az jó demokrácia, amiben ha megállít a rendőr igazoltatásra, de ha leveszed a kezed a kormányról , úgy lő be azonnal az üvegen keresztül, hogy ihaj! Vagy a németeknél a hírek hamisítása. Ugyan. Itt a blogokon nyílt uszítás megy Orbán akármilyen lámpavasra meg egyebekre való húzására, és senkinek nem rúgták szét a seggét. Van ellenzéki média is, és nyugodtan leírhatnak minden hülyeséget. Ha diktatúra lenne ezek az emberek már rég börtönben csücsülnének. Ez csak felesleges sivalkodás. Molnár Gyuszi meg Tv nyilvánosságban beismerte, hogy tényleg jók az ország pénzügyi mutatói. Most meg mindjárt megjelenik az ellenzéki aranyszájú megmondói. Kulturált, és demokratikus stílusban. Boldog új évet!

guvat 2018.01.01. 09:17:07

A matematika furcsa tréfája, hogy a szabad és független külföldi sajtó tekintélyes újságírói szinte mindig egyszerre és mindig ugyanabban a dologban látják meg a demokráciára leselkedő veszélyt.

Európai téridő 2018.01.01. 09:55:10

@puszt: Mit gondolsz, okoska, akkor mi a francért van kitalálva a konszenzusos szavazás az Unijóban? És a vétójog?

2018.01.01. 10:02:46

@torró:
nem.
az a jó demokrácia ahol a hatalom, felvásárolja(tatja) közpénzből az összes médiát és napi 24 órában az ő hírei hangzanak el, ahol nincs szó korrupcióról, lopásról, csak a sok pozitív kormánytevékenységről.
akit meg tényleg veszélyesnek tart a hatalom, ráküldi az ász-t, navot és földönfutót csinál belőle.
az meg, hogy az interneten ki, mit írogat kurvára nem veszélyes egyetlen diktatúrára sem!
ha a seggfej gyurcsány lépi meg ezt az ügyes lépést annó, ma a fasorban sincs a fidesz!
orbánmaffia ügyesebb, életrevalóbb és ennyi.

midnightcoder2 2018.01.01. 10:23:31

Ha valahol mostanság bajban van a demokrácia, az éppen az USA. Ezt egyrészt az mutatja, hogy a felhozatal Klingonnéből és Trumpból állt - és bármennyire hülye is Trump, az amcsik még így is a kevésbé rossz alternatívára szavaztak - másrészt a választások utáni támadások Trump ellen mutatják, hogy arrafelé még a magyarországinál is sokkal inkább egy párt kezében van a média.

Larry Fondue 2018.01.01. 10:24:33

El kell menni 2018-ban is szavazni, van lehetőség demokratikusan leváltani Orbánt! Csak aztán ha veszítetek megint, nem kell "diktatúrázni" a saját balfaszságotok miatt! A választások demokratikusak, és a végeredménye is! Ám az akit megválasztanak, annak joga végig vinni a politikáját, akkor is ha honi liberál-bolsevik savazóknak ez nem tetszik!

midnightcoder2 2018.01.01. 10:26:08

@vitéz Beverneky: "az a jó demokrácia ahol a hatalom, felvásárolja(tatja) közpénzből az összes médiát és napi 24 órában az ő hírei hangzanak el, ahol nincs szó korrupcióról, lopásról, csak a sok pozitív kormánytevékenységről."

Akkor a 90-es években itt tényleg nagyon jó demokrácia volt. Az ellenzéknek volt két alig olvasott újságja, a baloldalnak pedig a kezében volt a maradék írott és a teljes elektronikus média. Ja, és az átlagpolgárnak akkor még nem volt internet elérése sem.

Nem is esett túl sok szó arról, hogy a volt pártállam emberei épp hogy lopják szét az országot. Ma pedig a csapból is az folyik, hogy Orbánék mennyit lopnak.

midnightcoder2 2018.01.01. 10:27:56

@Larry Fondue: Na ja. A baloldali demokraták szerinte csak akkor van demokrácia, ha ők vannak hatalmon. Ha nem, akkor a legjobb esetben is a demagógia által megvezetett tahók szavaztak a másik oldalra, míg ha épp ők vannak hatalmon, akkor az elnyomott kisemberek.

torró 2018.01.01. 10:33:55

@vitéz Beverneky:
Bocsáss meg de ez így ebben a formában nem egészen így van! Van ellenzéki írott és elektronikus média. Mikor lehet vásárolni valamit? Ha megjelenik az eladási szándék, aminek számos oka van. Hogy ezt ki vásárolja meg, erre van több példa. Az természetes, hogy minden kormányzat azon van, hogy minél több felülete legyen. Ez a világon mindenütt így működik. Korrupció, lopás egyenlőre nem bizonyított. Legalábbis jogi értelemben. De! Van é egyetlen volt kormány akinél ilyesmit jogilag bizonyították? Ezt hosszan lehet elemezni, mert mi úgy látjuk hogy minden politikai párt valamennyire sáros. De a törvény úgy vizsgálja ezeket, hogy nem bizonyított. Itt van az EU 7-s cikkelye. Úgy van megoldva, hogy az eljárás alá vont ország a második lépcsőnél már fellélegezhet. A harmadik lépcsőig sosem jut el senki. Ugyanis az EU-s szabályoknál gondota arra is, hogy ez alá bárki bevihető. így csak az ejnye- bejnye stádiumig jut el az eljárás. Nálunk is működik a "ma ő, holnap én" elv, így az elmúlt 25 év alatt gyakorlatilag szinte senki nem került börtönbe, és ezután sem fog.Kivéve a Zuschlág Jani, akit viszont tudjuk miért nyomták le. Nem a 70 milla miatt! Ez nálunk így működik! Volt már az úgymond fideszes lopásokról szó, de komoly jogászok úgy nyilatkoztak erről, hogy minden hatalom lepapírozza a dolgokat , úgy, hogy jogilag nem lehet belekötni. És minden az aktuális jogi környezetben lehet csak vizsgálni! Ennyi!

2018.01.01. 11:22:07

@torró:
" Ha megjelenik az eladási szándék, aminek számos oka van"
pl: ellehetetlenítik az orgánumot és az kénytelen eladni.
ennek számos példáját látjuk a fidesz kézben lévő frekvencia és médiafelügyelet részéről...

2018.01.01. 11:26:08

vajna elvtárs jelenleg a mnb hitelekből folytatja a tv és rádiócsatornák felvásárlását.
gondolom az mnb hitelekhez meg teljesen véletlenül ő jut hozzá...

midnightcoder2 2018.01.01. 11:32:25

@vitéz Beverneky: Gondolom te sem hiszed, hogy baloldali barátaink eddig nem loptak annyit, amiből a BBC-t is felvásárolhatnák. Ráadásul a ballibeknek inkább a Népszabó fáj, ami szintén fel volt ajánlva nekik is, csak nem kellett. De ha annyira hiányozna nekik, úgy egy-két száz millióból simán el lehet indítani egy hasonló újságot mondjuk Új Népszabó néven. De minek ? Van nekik HVG, Népszava, 444, millió pártember a blog.hu-n, aztán az ő befolyásuk alatt van az Index, RTL Klub. Sokkal több a felületük, mint a mondanivalójuk.

Jakab.gipsz 2018.01.01. 12:11:48

Mi magyarok jobban aggódunk a nyugati szövetségeseink épelméjűsége miatt, mint a nyugatiak a miénk miatt.

putris72 2018.01.01. 13:00:09

@vitéz Beverneky: Te figyu!Szerinted milyen médiákat vásárolt fel a kormány??Lényegében 2002-ig nem is létezett jobboldali média!Az,hogy most ki egyenlítődtek a viszony az miért is baj??

VaradiJanos 2018.01.01. 13:41:21

@torró: nálunk demokjatikus libejális civil gondolkodóknál annyi kultúra van amennyit a putyinista paraszt néped elképzelni sem tud .... hogy basszad szájba a csúti gecit

VaradiJanos 2018.01.01. 13:42:28

@vitéz Beverneky: “vajna elvtárs jelenleg a mnb hitelekből folytatja a tv és rádiócsatornák felvásárlását.
gondolom az mnb hitelekhez meg teljesen véletlenül ő jut hozzá...


Ja, undorító. Biztos ott dolgozik a bolgár anyósa.

VaradiJanos 2018.01.01. 13:44:00

@midnightcoder2: hazucc habonycsicska, az index és a b1 egyáltalán nem elfogult, a múlt héten is megjelent egy poszt amiben nem orr bán volt az ördög

MACISAJT 2018.01.01. 14:17:52

Süddeutsche Zeitung : " Ennyire drámaian azonban remélhetőleg romlik a helyzet."

szelestey et. belevitte freudot a ferdítésbe..:P

fidesz maszop dk egykutya 2018.01.01. 14:22:43

@Cycmen: nem javasolhatjuk. Orbán megmondta hogy bárkit beenged, és még kamatot is kell nekik fizetnünk, és nincs ellentmondás.

MACISAJT 2018.01.01. 14:39:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ez a cikk tényleg jó:
Chris Hann: Warum Populisten von Nutzen sind.

Persze nem szelestey et. tendenciózus félreferdítésében.
De világos hogy a német liberálfasiszták is rettegve nézik az AfD parlamenti bejutását, Merkel béna kacsaságát, és Kurzékat a szomszédban.
Nem baj, teszem hozzá. Az adócsaló operetthercegségnek, asselbornnak az őrjöngéseit pedig kifejezetten szórakoztató olvasni.

torró 2018.01.01. 15:18:38

@VaradiJanos:
:DDD De! El tudom képzelni, éppen most bizonyítottad be a "kultúrátokat". Büszke lehetsz magadra! Én nem vagyok még ezen a szinten, de talán nem is szeretnék! Nem tudom ebből diplomáztál is?

torró 2018.01.01. 15:22:50

Nem tudom mit szólnátok hozzá, mármint a hasonló oldalon állók, hogy ne kommenteljünk ilyen oldalakon, ahol olyan színvonalba ütközünk, mint pl a VaradiJanos". Megpróbáljuk? Csak legyenek el magukba.

nemecsekerno_007 2018.01.01. 18:14:32

Nem unjátok még gyerekek?
- Nézzetek már utána, hogy milyen gazdasági érdekeket sértünk mi, meg a lengyelek
- a demokráciának nevezett 21. századi üveggyöngyökért meg ne akarjátok már elcserélni az erőforrásainkat, termelőkapacitásunkat, piacunkat mint annó.
- utána majd beszélhetünk ilyen úri huncutságokról mint demokrácia, szólásszabadság meg jogállam.

Amúgy meg inkább dolgoznátok, dumálásból nem lesz EU-s jólét.
süti beállítások módosítása