B1 blogcsalád



A német sajtó szerint ideje volt, hogy lépett a Bizottság a visegrádi államok ellen, mert a közös játékszabályokat be kell tartani

Szelestey Lajos összeállítása

2017. december 08. - Szelestey

• Elvi kérdés, hogy Brüsszel érvényt szerezzen a kvótahatározatnak a magyarokkal, a lengyelekkel és a csehekkel szemben, nincs ingyenebéd, sem kimazsolázás

• Trócsányi azt ígéri, hogy az Európai Bíróság újabb döntését már tiszteletben tartják, Szíjjártónak megint habzott a szája

• Schulz kitessékelné a jövendő Európai Egyesült Államokból azokat a tagokat, amelyek felvizeznék az integrációt, miközben tartják a markukat

FAZ

fraknfurter.jpg

Azt meg kell érteni, ha Budapest, Varsó és Prága nem akar beállni a német menekültpolitika mögé, ám a három kormánynak végre kell hajtania az európai döntéseket. Így látja a helyzetet a vezető német konzervatív lap. A kommentár szerint nem lehet kényszeríteni őket arra, hogy elfogadják a nyílt társadalmat. De nem is kellene elmagyarázni nekik, hogy mi is az a szabadság, illetve a nemzet. Mert amit mások elfelejtettek, azt a három országban nagyon is jól tudják. Hiszen csak nemrégiben szerezték vissza a függetlenségüket és az még nem biztos, mivel frontállamok lettek a Moszkvával kibontakozott új viszályban. Viszont olyan nincs, hogy kicsemegézik az uniót, annak joganyagát ezeknek a büszke uraknak teljes egészében át kell venniük. Mert vagy egészben kell az unió, vagy sehogysem. A közös határozatok érvényesek, ideértve a menekültek elosztását, amint az az Európai Bíróság kimondta. De a konkrét szabályokon túl létezik olyasmi, mint európai szolidaritás. A kelet-európai tagoknak csak jelentéktelen számban kellene átvenniük menedékkérőket. Ám az idegenekkel szembeni gyűlöletnek és erőszaknak semmi helye egy jogállamban. A hovatartozást kifejezi, hogy elfogadjuk a nemszeretem-döntéseket is. A menekültpolitikai egyébként is megváltozott – a többi közt Varsó, Prága és Budapest hatására.

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

1. A Bizottság következetesen jár el azokkal a tagokkal szemben, amelyek vonakodnak menekülteket átvenni. Brüsszelben azonban kétlik, hogy ily módon meg lehet oldani az alapvitát, amely megbénítja az európai menedékpolitikát. De politikailag sem jutnak előbbre. A tagországok belügyminiszterei ugyancsak tegnap Brüsszelben tanácskoztak, ám igazából nem sok szót fecséreltek az észtek indítványára. Általános a vélemény, hogy annak semmi esélye. A dublini rendszer átalakítása jelentené az igazi választ a két évvel ezelőtti válságra. Hiszen ha sokan jönnek, nem lehet várni a déli államoktól, hogy ők viseljék a terhek döntő részét. Ezért vetődött fel, hogy osszák szét a menedékkérőket. Ám ebből a közép-európaiak nem kérnek – a nemzeti szuverenitásra építve azt mondják, ne kényszerítsenek rájuk migránsokat.

Azóta próbálkozik az EU azzal, hogy létrehozzon egy állandó rendszert, azaz az országok ereje és nagysága alapján telepítenék szét a menekülteket. Aki ellenáll, azt a Bizottság pénzbírsággal bírná jobb belátásra. Csakhogy az olyanok, mint Magyarország és Lengyelország kitartóan elutasítják a kötelező kvótát. Őket azzal igyekeznek megnyerni, hogy anyagiakkal, határőrökkel, felszerelésekkel megválthatják a segítségnyújtást, ám az meg Németország számára politikai szempontok miatt elfogadhatatlan. De az is valószínűtlen, hogy a magyarok és a lengyelek belemennének a kompromisszumos indítványba, hiszen abban szerepel, hogy ha nagy a baj, többségi döntéssel el lehetne rendelni a kötelező elosztást. Így azután nem lehet várni, hogy olyan formulát találjanak, amely mindenkinek megfelel.

2. A liberális lap helyzetértékelése helyénvalónak nevezi, hogy a Bizottság beperli a vonakodó három államot, mert itt az elvről van szó, vagyis aki megszegi az uniós megállapodásokat, azt meg kell büntetni. Az eljárás már igencsak időszerű volt a magyar, a lengyel és a cseh vezetés ellen. Az Európai Bíróságnak pedig tetemes büntetést kell kiszabnia. Mégsem valószínű, hogy a három állam beadná a derekát. Az érintett populista kormányok vezérelvükké tették a menekültpolitikát és az idegenek kirekesztését. Inkább fizetnek – az elején legalábbis -, semmint hogy akár csak egyetlen embert befogadjanak. De a felzúdulás hatalmas lesz a három országban. Csakhogy az nem járja, hogy mind a három milliárdokat markol fel Brüsszeltől, ám nem hajlandó teljesíteni a tagságból eredő kötelezettségeit. Még jobb volna, ha a Bizottság más ügyekben a tettek mezejére lépne. Meg kell fizettetni az árát, ha valamely ország profitál az EU-ból, ám feladja a közös normákat.

Die Welt

die_welt.jpg

Az újság úgy értékeli, hogy Magyarország vegyesen reagált a brüsszeli lépésre: szakmailag higgadt maradt, ugyanakkor kiszámítottan heveskedésbe kezdett. Ami az előbbit illeti, Trócsányi László azt közölte, hogy elfogadják az Európai Bíróság döntését, amely kvótaügben elutasította a magyar és a szlovák panaszt. Ám úgy értékelik, hogy mégsem kell eleget tenni az ítéletnek, mert a két évvel ezelőtti EU-határozat érvényessége szeptemberben lejárt. A Bizottság újabb keresetét pedig arra kívánják felhasználni, hogy egyértelművé tegyék a jogi helyzetet. De ha az lesz a pereskedés vége, hogy kötelezik a magyar kormányt a menedékkérők befogadására, azt tiszteletben fogják tartani. Annál élesebben nyilvánított véleményt Szíjjártó Péter. Azt fejtegette, minden lehetséges eszközt igénybe vesznek, hogy megakadályozzák az olyan határozatok életbe lépését, amelyek ellentétesek a magyar emberek akaratával és biztonságával. Szerinte a felsőoktatási törvény módosítása, valamint a civil szervezetekre vonatkozó jogszabály megfelelnek minden uniós szabálynak.

Guardian

guardian.jpg

Timmermans alelnök figyelmeztette Budapestet, Varsót és Prágát, hogy a következmények súlyosak lehetnek, ha továbbra is kihúzzák magukat a menekültkvóták alkalmazása alól, mert ami késik, nem múlik. Sőt, ki is mondta, hogy más tagok azt kérdezik, mivel jár ez a kérlelhetetlen elutasítás a három országgal szembeni szolidaritás szempontjából egy sor területen? Itt nagy valószínűséggel arról van szó, hogy ne kapjanak támogatást azok a kormányok, amelyek visszalépnek a demokratikus viszonyokban, illetve megsértik a közösségi jogot. Juncker azonban egyelőre elutasítja a gondolatot. A kérdés várhatóan elmélyíti az ellentéteket Brüsszel és a három állam között.

Az unió fokozza küzdelmét Kelet-Európában a demokratikus értékek védelmében és perre viszi a Soros György elleni magyarországi hadjáratot, miután Orbán Viktor támadást indított a politikai szabadságjogok, valamint a CEU ellen. Utóbbi törvény elvezethet akár az egyetem bezárásához is, miközben a kormányfő lejárató kampányt folytat Soros ellen. Az intézményt a hatalom jó ideje a liberalizmus ellenséges bástyájának tekinti. Az üzletember viszont pár hónapja azzal vádolta meg a kormányt, hogy az maffiaállamot épít. A Bizottság térdre akarja kényszeríteni a magyar felet a civilek ellen hozott jogszabály miatt is.

BBC

bbc_1.jpg

Az Európai Bíróság súlyos bírságot vethet ki, miután a Bizottság a luxemburgi testület elé viszi a menedékkérők átvételének megtagadását. Előzőleg a magyar, a lengyel és a cseh vezetés nem adta jelét, hogy változtatna elhatározásán, Brüsszel ezért döntött úgy, hogy magasabb fokba kapcsol a kötelezettségszegési eljárásban. A hírügynökség azt jelentette, hogy a cseh miniszterelnök továbbra is ellenzi az áttelepítési tervet, mivel az felkorbácsolja a migránsellenes érzelmeket és a szélsőjobb kezére játszik.

Washington Post/AP

wp.jpg

Lengyelország kitart elutasító álláspontja mellett, a kijelölt cseh miniszterelnök viszont tárgyalni kíván a Bizottsággal, miután Brüsszel bejelentette, hogy beperli az Európai Bíróságon a két kormányt, valamint Magyarországot, amiért szembeszegülnek a kvótadöntéssel. A testület előzőleg szeretett volna valami épkézláb magyarázatot kapni arra, mi áll a hármas elutasítás mögött, de ilyesmire hiába várt. Igaz, Timmermans alelnök a döntés bejelentésekor jelezte, hogy még vissza lehet csinálni a pert, ha az érintett államok befogadnak pár ezer menedékkérőt. A vita megvilágította, milyen mélyen megosztott Európa az ügyben, miként kellene kezelni a migránsválságot. Egyben aláásta a bizalmat az EU-partnerek között. A jelentés kitér arra, hogy Magyarországot az unió a Lex CEU, valamint a civil törvény miatt is bíróság elé citálná. Mindkét eset mögött az húzódik meg, hogy a hatalom korlátozni igyekszik Soros György befolyását.

New York Times/Reuters

reuters.jpg

A Bizottság fokozta a nyomást a nacionalista magyar kormányra a menekültekkel, valamint a civil szervezetekkel szembeni bánásmód, illetve a Közép-Európai Egyetem miatt. Orbán Viktor egy sor vitába bonyolódott az EU-val, miután több nyugati állam, valamint Brüsszel úgy gondolja, hogy a politikus tekintélyelvű megfontolásokból présbe fogta az ellenzéket és a szabad sajtót. A tudósítás kitér arra, hogy az EP illetékes bizottsága szintén megvitatta, fenyegeti-e rendszer szinten veszély a jogállamok és a demokratikus normákat Magyarországon. Ha a végeredmény az lesz, hogy igen, akkor példátlan módon a 7-es paragrafushoz folyamodhat az Európai Parlament. Azaz kinyilvánítja, hogy nem demokratikus a magyar vezetés és ezzel megszégyeníti Orbánt, de még szavazati jogától is megfoszthatja az országot, igaz, ez nem valószínű. Ugyanakkor még arra sem volt példa, hogy bármely tagállam ellen beélesítették volna az eljárást.

Timmermans bizottsági alelnök mindazonáltal jelezte, hogy a Bizottság nem ért egyet Strasbourg véleményével, és úgy ítéli meg, hogy Magyarországon nem áll fenn olyan átfogó veszély a jogállammal szemben, mint Lengyelországban. A hírügynökség kiemeli, hogy a lengyel kormány több területen is igyekszik átvenni a magyar miniszterelnök módszereit és egy sor kérdésben ugyanaz a véleménye a világról. Éppen ilyen alapon gyakran ütköznek bele a nyugati tagok liberális felfogásába, ám fedezik egymás hátát és ez vonatkozik arra is, ha az EU szankciókat rendelne el bármelyikük ellen.

FT

financial_times.jpg

Az unió magasabb szintre vitte a jogi vitáját a három közép-európai országgal, mivel azok nem kívánnak átvenni egyetlen menekültet sem. A két éve született kötelező kvótahatározat megmutatta, milyen nagy a kelet-nyugati törés a szervezeten belül. Egyébiránt a döntést a határozott magyar, lengyel és cseh ellenállás dacára vitték keresztül. Szíjjártó Péter kitart amellett, hogy a módszer a céllal ellentétes és veszélyes. Közben Brüsszel azon dolgozik, hogy olyan rendszert hozzon létre, amely nem csupán a menedékkérők áttelepítésével, hanem a segítség más formáival is enyhít a peremállamok terhein. Pár napja a soros elnökséget ellátó észtek terjesztettek elő idevágó javaslatot.

NZZ

neue_zurcher.jpg

A szolidaritás hiánya miatt panaszt emel a Bizottság az Európai Bíróságnál Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen. A cél az, hogy rávegyék a három kormány, mégiscsak vegyék ki részüket a menekültek elosztásából. Ha nem sikerül, büntetés lehet az ára. Timmermans alelnök egyben felszólította a tagállamokat, hogy a jövő júniusikg jussanak egyetértésre a menedékrendszer megreformálásáról. Olyan rendszert igyekeznek alkotni, amely tehermentesítené az erősen érintett országokat egy újabb menekültválság esetén.

Kurier

kurier.jpg

Az újság azt emeli ki a perindítással kapcsolatos hírekből, hogy az illetékes biztos szerint még van mozgástér, azaz ha a magyarok és a többiek mégiscsak átvesznek menekülteket, akkor a Bizottság visszavonja a keresetet. Avramopulosz elárulta, hogy megpróbálta meggyőzni a három kormányt, ám eddig sikertelenül, így nem volt más választás, mint hogy Brüsszel megtegye a következő lépést és az Európai Bírósághoz forduljon. Szíjjártó Péter harciasan fogadta háromszoros panaszt, ám azt is közölte, hogy nem kíván az ítélet elé vágni. A kérdés az volt, hogy a magyar fél ezúttal is el fogja-e utasítani a luxemburgi verdiktet. Arra ugyanakkor nem lát semmi okot a miniszter, hogy megvonják a magyarok szavazati jogát. Azt hangoztatta, hogy Magyarország az EU tagja és az is marad. Az osztrák belügyi tárca vezetője amúgy üdvözölte a Bizottság elhatározását, merthogy a szerződéseket be kell tartani.

Daily Telegraph

daily.jpg

A német szociáldemokraták elnöke, aki heteken belül alkancellár lehet, azon van, hogy az EU helyett 8 év múlva jöjjön létre az Európai Egyesült Államok. Pártja kongresszusán, ahol a nagykoalíció felújításáról döntöttek, Schultz azt hangsúlyozta, hogy amelyik országnak nem tetszik a mélyebb integráció, beleértve az új alapszerződést, az veheti a kalapját, mivel automatikusan elvesztené tagságát. Merthogy Európa nem fenyegetés a tagok számára, hanem előnyös plusz. A politikus a kül- és belpolitikában, valamint az adók ügyében beleszólást adna Brüsszelnek a tagállamokkal szemben. Azt is kiemelte, hogy az új Európa-politikát kulcselemnek tartja a Merkellel kötendő megállapodásban. Javaslata azt célozza, hogy Németország álljon a francia elnök oldalára, aki a szorosabb integráció zászlóvivője.

A terv alighanem szembefordítja egymással a németeket és a franciákat, illetve Közép-Európát. Kelet és Nyugat között éles ellentétek vannak a migrációs válság kezelése, illetve a jogállam és a demokrácia magyarországi és lengyelországi helyzete ügyében. Schulz a beszédben azzal vádolta a varsói kormányt, hogy az módszeresen aláássa az európai értékeket, a magyar vezetésről pedig az mondta, hogy az mind inkább elszigeteli magát

FT

financial_times.jpg

Ha a Jobbik nem tudna részt venni a választásokon, az megkérdőjelezné a Fidesz győzelmét. Egyben erős aggályokat váltana ki a liberális ellenzéki pártok körében. Az előzmény az volt, hogy a Jobbik szerint a függőben lévő, átszámítva kétmillió eurós büntetés megkérdőjelezi indulását a választásokon, miközben a lap szerint a párt a közvélemény kutatások alapján Orbán Viktor legveszedelmesebb riválisa lett. Vonáék igyekeznek betagozódni a politikai főáramlatba, a közép felé húzódnak, elhatárolódnak a korábbi, antiszemita nyilatkozatokból, ugyanakkor korrupciós vádakat hangoztatnak a kormány ellen. Megfigyelők szerint a bírság és a Kovács Béla elleni kémvád visszafoghatja a Jobbik lendületét, amit jelentősen növelt a Fidesz elleni agresszív hirdetési kampány. A lap megjegyzi, hogy párt elleni verdiktet kimondó Számvevőszéket a hatalom egyik volt parlamenti képviselője vezeti. Egyben idézi Mérce hírportál véleményét, miszerint ha az egypártrendszer képes csődbe vinni a legerősebb ellenzéki szerveződést mindössze fél évvel a választások előtt, akkor mi akadályozza meg, hogy ugyanezt tegye bárki mással?

Ami Kovács Bélát illeti, az újság birtokában van az a levél, amelyet Polt Péter három éve küldött az Európai Parlamentnek, és amely azt tartalmazza, hogy az EP-képviselő adatokat szolgáltatott Oroszországnak az unió tárgyalási stratégiájáról a Gazprommal szemben. Továbbá az időközben kútba esett Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos brüsszeli álláspontról is tájékoztatta az oroszokat. A politikus tagadja a vádakat.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4013454817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK12 2017.12.08. 07:02:07

a b1 helyében egy szót sem írnék a kvótaperről, mert most csak kiderült, hogy a fidesznek volt igaza. de reklámozzátok csak, jövőre úgyis választás :)

indekssz ISIS AlQaida mind CIA projekt 2017.12.08. 09:19:29

Milyen kvóta?
Nincs semmiféle, pláne kötelező kvóta, soha nem is volt és nem is lesz.
Maga az igazság letéteményese, a béeggy blogg is megírta:

www.facebook.com/Elegahazugsagokbol/videos/1567405433281236/

b1.blog.hu/2016/09/14/okafogyotta_valt_a_migransellenes_nepszavazas

2017.12.08. 09:57:38

" Merthogy Európa nem fenyegetés a tagok számára, hanem előnyös plusz. "

Ööö... legyünk precízebbek. Vannak tagországok, amik nettó haszonélvezői az EU-nak.. ebből következően vannak, akik meg nem annyira. Ha nem így lenne, akkor nem kellene zsarolni, meg fenyegetni azokat, akik megpróbálják a saját érdekeiket is érvényesíteni ...

" Olyan rendszert igyekeznek alkotni, amely tehermentesítené az erősen érintett országokat egy újabb menekültválság esetén."
??? újabb? Miért? A mostani már véget ért? Illetve ami nem is volt, az már végetért? Mivan? Aztán miként is képzelik ezt? Csak nem kvótákat akarnak bevezetni? Központi tervgazdálkodás keretében a németek, a franciák kimazsoláznák a transzportot, a resztlit bevagoníroznák és útnak indítanák Treblika, meg Mauthausen felé? Vagy a 'szolidaritásra kötelezett' keleti végekre? Na, de ha nem akarnak menni? Értem én, hogy a németeknek vannak referenciáik , gyakorlatuk ezen a téren, de tuti működni fog ez?
Áááá.... mán megint valami afterparty után összedugták a fejüket az okosok és ment az ötletelés. Ahogyan azt a "nem terv, csak javaslat" előírja.

Brix 2017.12.08. 15:59:27

Az EU tévúton jár a migrációs politikát illetően, és a bukott politika káros következményit szeretné most igazságosan elosztani a tagországok között. Hiába a magországok elsöprő ereje, a józanul gondolkodó országok nem fognak befogadni kvóták alapján menekülteket. Orbán Viktor meg nevet magában, hiszen olyan háborúban van, amit soha nem fog elveszteni, sőt éppen ezért van most szürreálisan sok híve, Magyarországon és Nyugat-Európában is. Közben, meg elterelődik a figyelem, más életbevágóan fontos kérdésekről...MIből fogjuk Paks 2 -t kifizetni...Hogyan fogunk bérekben lassan felzárkózni Nyugat-Európához... Ez most a fő kérdés...Még a választás előtt sem adnak normális fizetésemelést, lsd: egészségügyi dolgozók átverése,. nyugdíjasok alamizsnája...Hiába a "száguldó " gazdaság , a valódi életszínvonal-növelő intézkedések helyett, csak a látványpolitika megy..
A nyugat hülye politikája miatt probléma csak a migráció , amely egyébként könnyen megállítható lenne. Évi 1 milliárd euró, 300 milliárd forint megy el csak a határőrizetre, és 82 milliárdot adtak 80 ezer egészségügyi dolgozónak.. Ez abszurd!
Jelenleg szürreális világban élünk Európában. Lassan, az itt élő emberek jóléte senkit sem érdekel , csak a ko...os migránsok...Pedig , nagy a baj, még nyugati szinten is...Németországban is van egy csomó szegény és mini job-os, főleg a keleti részeken.. Dél-Eu-ban , 50%-os fiatalkori munkanélküliség, a keleti tagállamok meg majdnem gyarmati sorban vannak, 25-30%-os "nyugati " fizetéssel..
A konklúzióm az, hogy roh...djon meg a nyugati liberális elit , a hülye emberjogi politikájával együtt, amíg a nyugati gazdasági kizsákmányolás ellen nem lépnek fel...
DE, Orbánnak is nagy adóssága van, ha nem fog belekezdeni mostmár a a bérek és a nyugdíjak erőteljes felzárkóztatásába.. Paks 2-t és Belgrád-Budapest vasutat meg ne építsen , mert azt is nekünk kell a végén , meg az elején is kifizetni!

illaim 2017.12.08. 16:06:45

Mi van köcsög fidesses trollok? Riadót fújtak? Mocskos egy hazug banda vagytok, ha úgy tetszik, politikai prostituáltak! LOL

guvat 2017.12.08. 16:12:36

Nyugodtan be lehet fogadni a migránsokat, mert ha felélték Európát és nem lesz aki dolgozzon értük, úgyis hazamennek... Otthon legalább meleg van és nem kell Merkelt szeretniük némi készpénz+ koszt-kvártélyért.....

FayRodisz 2017.12.08. 16:29:49

@guvat:

Örülhetsz. A fideSS húszezer migránst már be is fogadott, a vezér még maga mellé is körözött bűnözőt engedett.

ostvan1 2017.12.08. 16:39:00

Az a bajom, hogy ha mi nem vagyunk együttműködők a többi tagállammal, akkor miért legyenek ők (a gazdag tagállamok) szolidárisak, amikor a pénzüket beadják abba a kasszába, amiből minket is kifizet Brüsszel. Mert itt nem Brüsszel pénzéről van szó!

MACISAJT 2017.12.08. 16:40:51

Tusk „hatástalannak" minősíttetné a kötelező kvótákat az EU-csúcson
2017. DECEMBER 8. 13:41 - SZERZŐ: MTI

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arra kéri az európai uniós tagországok vezetőit, hogy jövő heti találkozójukon minősítsék „hatástalannak" a kötelező menekültügyi kvótákat, és különítsenek el több pénzt a migráció kezelésére - jelentette pénteken a Politico.

Tusk az uniós állam- és kormányfői találkozóra hívó levelének tervezetében azt írta, hogy „a kötelező kvóták kérdése rendkívül megosztónak, ez a megközelítés pedig hatástalannak bizonyult" – közölte a brüsszeli hírportál.

„Egyedül a tagállamok képesek hatékonyan kezelni a migrációs válságot", míg az EU szerepe az, hogy ebben "minden lehetséges módon teljes körű támogatást nyújtson a tagországoknak" – olvasható a tervezetben a cikk szerint.

A tanács elnöke emellett úgy véli, hogy „stabil és hosszú távú finanszírozási mechanizmust" kell létrehozni a mostani ad hoc megközelítés helyett. Szerinte ennek kell lennie a következő hétéves uniós költségvetési ciklus egyik fő prioritásának.

A migráció ügye a jövő heti EU-csúcs csütörtöki napirendjén szerepel.
----------

Úgy tűnik, nem Szijjártó "vergődött"...

Bravehearth 2017.12.08. 16:48:13

blablabla ismét... A szelestey hozta a formáját.

VT Man 2017.12.08. 16:48:31

@indekssz ISIS AlQaida mind CIA projekt:
Es tenyleg!!

b1.blog.hu/2016/09/14/okafogyotta_valt_a_migransellenes_nepszavazas
"A luxemburgi Jean Claude Juncker bizottsági elnök szerdai beszédében, a Parlament előtt bejelentette, hogy a Bizottság nem javasolja már a menekültek arányos elosztását az Unió miniszterelnökeinek.

Meggyőződésem, hogy sokkal több szolidaritás kellene. De a szolidaritásnak önkéntesnek kell lennie. Szívből kell jönnie. Nem lehet kikényszeríteni.

(I am convinced much more solidarity is needed. But I also know that solidarity must be given voluntarily. It must come from the heart. It cannot be forced.)

Azaz gyakorlatilag bejelentette, hogy nem akar kötelező kvótát. Nem ragaszkodik hozzá. Nem javasolja.

...
Az ő alternatív univerzumukban egyáltalán nincs jelentősége annak, hogy már nemcsak a migránsok hiányoznak Magyarországról, de már nem is küldi őket ide senki."

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 16:53:03

Ha ennyire aggódik a Financial Times, Soros házi hírmondója a Jobbikért, akkot az tényleg nagy baj. Mármint a Jobbik szempontjából. Gyurcsány után megvan az új kedvence a globális nagytőkének

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 17:04:22

'olyanok, mint Magyarország és Lengyelország kitartóan elutasítják a kötelező kvótát. Őket azzal igyekeznek megnyerni, hogy anyagiakkal, határőrökkel, felszerelésekkel megválthatják a segítségnyújtást, ám az meg Németország számára politikai szempontok miatt elfogadhatatlan.'

Itt a lényeg. A német belpolitika cikkcakkjait szívja a maradék Európa. Hitler óta nem sokat változott a helyzet

horvathviteztamas 2017.12.08. 17:04:48

Vergődött??? Valamit nagyon félrenéztetek...mint már nagyon sok mindent. Hála a jó Istennek és mindenkinek, hogy nem ti vezetitek ezt az országot!!!

MACISAJT 2017.12.08. 17:05:09

index.hu/kulfold/eurologus/2017/12/08/kiallt_a_magyar_allaspont_mellet_az_eu/

És itt sem úgy tűnik hogy Szijjártó hiába "vergődött"volna...

Bár két napja még a ballibák kéjjel számoltak be hogy Magyarországot megint elmarasztalják:
hvg.hu/vilag/20171206_A_NATO_erdekeinek_megsertesevel_vadolja_11_orszag_a_magyar_kormanyt

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 17:09:39

@ostvan1:
Nem fizet Brüsszel, a határvédelemre például gyakorlatilag nem adott semmit, pedig az schengeni kötelezettség. Inkább arról van szó, hogy az eddigi mézesmadzag mellett most egyre inkább elő akarják venni a korbácsot, hogy mindenkit a Nagy Terv szolgálatába kényszerítsenek

hansoloo 2017.12.08. 17:15:16

Jah, ha a nemet sajtó megírta, akkor itt nincs apelláta. Akkor az meg van írva, és bizony úgy is kell lennie.
Istenem mennyire szánalmas vagy.

Jakab.gipsz 2017.12.08. 17:20:15

A Soros-izmust és a "nyitott társadalom" hipotézisét "KI KELL IRTANI", a globalizmus áltudományos fantazmagóriájával egyetemben.

És ebben az ideológiai háborúban a kormánynak és Orbán Viktornak, minden kétséget kizáróan igaza van.

Tehát nem az a kérdések kérdése, hogy kinek van igaza: Orbánnak vagy Sorosnak.

Hanem mit mutassunk fel, a globalo-mánia helyett !

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 17:21:28

@MACISAJT:
Szíjártóék ezzel leleplezik az EU álszent aggodalmaskodóinak kettős mércéjét. Ukrajnában nem probléma, ha betiltják a kisebbségi nyelvek oktatását (bár ez az ország lakosságának közel egyharmadát érinti), ezzel szemben Magyarországon blablabla blablabla

rasztaszív 2017.12.08. 17:30:32

@Jakab.gipsz: az a kérdés,mi az,amit orbán felmutat.ne gondold,hogy a klerikálfasizmus szerinted nemes eszméje majd tömegeket fog megmozgatni...:)

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 17:31:10

@MACISAJT:
Itt is kőkemény gazdasági érdekek ütköznek, amit álszent duma takar:

"12 darab Mi–24-es harci helikoptert 21 milliárd forint értékben újítanak fel Novoszibirszkben, illetve Szentpéterváron. ... értetlenséggel fogadták, mondván, a jelentős összegeket miért nem a NATO-nak is fontos fejlesztésekre költjük. "

Nem mellesleg az amerikai haderő is használja a típust, de az más ugye

www.flightglobal.com/news/articles/in-a-spin-the-us-army39s-top-10-helicopter-types-410852/

Janossz 2017.12.08. 17:40:50

De frankó kis csapat összejött itt ma! Már a vízcsapból is ezek folynak...
A 888-ra meg kutya se néz, ki érti ezt?

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 17:43:43

A kötelező kvótát jövő júniusig akarja tető alá hozni, mintegy hattyúdalként a jelenlegi elnökég:

"Vizekommissionspräsident Frans Timmermans forderte zudem alle EU-Staaten auf, sich bis Juni kommenden Jahres auf eine Reform des europäischen Asylsystems zu verständigen. " (NZZ)

Azután lelépnek, és bizonyára kapnak majd valami gigantikus zsebpénzzel járó szinekúra pozíciót egy nagy banktól mint ahogy Barroso is kapott

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 17:48:01

@libsi nóta bárki unja:
Hogy a lényeg le ne maradjon:
'Eine Lösung könnte nach Angaben von Timmermans darin bestehen, ein Konzept zu beschliessen, das in schweren Krisensituationen eine Umverteilung inklusive Aufnahmepflicht vorsieht. '

Szóval a kötelező kvóta mégiscsak

Helga Beauty Salon. 2017.12.08. 18:33:40

@illaim: "Mi van köcsög fidesses trollok? Riadót fújtak? Mocskos egy hazug banda vagytok, ha úgy tetszik, politikai prostituáltak! LOL"

Balos humán erőforrás kommentel! :D
Amikor ezt látom felvetődik bennem hogy be lehetne engedni a migránsokat, még azok sem ilyen szemét söpredék mint a ballibek!

Helga Beauty Salon. 2017.12.08. 18:38:12

A német sajtó szerint .......

Mintha lenne német sajtó! Nem igazi német ott már semmi sem, mert akkor nem ez menne! Jól kicsinálták azt a szerencsétlen országot és azt a büszke és tehetséges népet!

2017.12.08. 18:44:32

@ostvan1: "Az a bajom, hogy ha mi nem vagyunk együttműködők a többi tagállammal, akkor miért legyenek ők (a gazdag tagállamok) szolidárisak,"

Ohhhogyne..,. a világ mán csak ilyen. Szolidárisak a népek. Ebből gazdagodott meg Németország, ebből szedte meg magát Franciaország, Hollandia... meg a magállamok. A folyton folyvást gyakorolt szolidaritásból. A szolidaritást rögtön meg is felezheted, mert a befolyó pénzek fele (minimum) azzal a lendülettel folyik is vissza az uniót domináló gazdaságokban, jobbára a németekébe. Szóval nehogy körbeszopkodd az EU-t,nem jótékonysági intézmény. Ha így lenne, nem feszülnének meg, hogy minden disznóságunk dacára benntartsanak minket meg a hasonszőrűket.

2017.12.08. 18:47:57

@libsi nóta bárki unja: Ahhh... a paksi beruházás is csak addig csípte az usákok szemit, amíg a GE ígéretet nem kapott, hogy jut a tortából... a Siemens detto... addig ment a hupákolás német oldalról.

Nagyorrú Barbi 2017.12.08. 18:59:28

@illaim: Édesanyád az, akinek sajnos nem folytál végig a lábán anno...

Bogyó 2 2017.12.08. 19:38:49

@libsi nóta bárki unja: "Szíjártóék ezzel leleplezik az EU álszent aggodalmaskodóinak kettős mércéjét. "

Mit lepleztek le? Az EU kiállt a magyar álláspont mellet, nem??? Pont ez az, hogy nincs kettős mérce, az nálatok van fideszlibsik, mert amit az Eu tesz az mind rossz, ő az új Moszkva stb. baromságok, megy a hangulatkeltés meg a néphülyítés, ellenben Putyinról rossz szót nem hallasz fideszes szájából, ott bezzeg minden fasza, hát tényleg, hogy költöznétek mind Novoszibirszkbe vagy Ufába meg a többi csodálatos, szabad jóléti helyre az élhetetlen Németország, Dánia, Svájc, Hollandia helyett, de valahogy a ti rokonaitok is inkább oda húztak el.

Bogyó 2 2017.12.08. 19:42:51

@Helga Beauty Salon: "Jól kicsinálták azt a szerencsétlen országot" Jaj Istenem, tényleg, amikor Németországban jár az ember, azt a nyomort, azt a pusztulást, hát igen, olyan mint Szíria, igaz, kicsinálták. Bezzeg a virágzó Szabolcs megye, az amit irigyelnek Baden Württembergben, tényleg.

Bogyó 2 2017.12.08. 19:47:44

@Womb Raider: Nyilván ez is ennél jóval bonyolultabb, mert nézz már szét a környéken és hasonlítsd össze a nem Eu Szerbiát, Ukrajnát, Boszniát, Moldovát, Macedóniát, Horvátországgal, Szlovéniával, velünk, a szlovákokkal, románokkal. Azt hiszem, nem kérdés, hogy hol élnének inkább az emberek. Vajon miért nem vették már ezeket mind fel, ha csak arra megy a játék, hogy jól kizsákmányolják őket? nyilván nem is jótékonykodás, nem ilyen primitív ügy ez.

Bogyó 2 2017.12.08. 19:49:56

@libsi nóta bárki unja: "Azután lelépnek, és bizonyára kapnak majd valami gigantikus zsebpénzzel járó szinekúra pozíciót egy nagy banktól mint ahogy Barroso is kapott"

Hát igen, nem mindenki tudja megszerezni egy ország nemzeti vagyonának jelentős részét a klientúrájának meg a Lőrinc barátjának.

Helga Beauty Salon. 2017.12.08. 19:56:29

@Bogyó 2: Csicskaszempontból nézed? Majd kifosztják most anyagilag is őket ne félj.

Bicepsz Elek 2017.12.08. 19:57:31

Legalabb tudjuk melyik libsi lapok tartoznak a haverokhoz.
Nagyon jo, hogy Merkel beenged bevandorlokat, aztan meg ekvarja az "igazsagos elosztast"!!
Afrika evi 10 millioval szaporodik, Azsia hasonlo, es folyamatosan ozonlenek majd a bevandorlok, akiket az olaszok, gorogok beengednek, de a franciak es a nemetek mar nem!! Majd ideteszik oket hozzank???

Bicepsz Elek 2017.12.08. 19:58:50

@Bogyó 2:
Svajc nem EU tag, Norvegia sem es hoppa!! Ott bem elnek jol az emberek????

meszena 2017.12.08. 20:01:59

Annak szól az örvendezés, hogy megbüntetik Magyarországot, ha a kormány nem járul hozzá a bevándorlók kényszer betelepítésének? Igen, tudom, hogy ez pc kifejezéssel nem pont így hangzik (mert szerintük az a szolidaritás, ha tömegével telepítik be az érkezőket), de a lényeg mégiscsak ez.
Ennyire hiányoznak a balliberálisoknak a bevándorlók?

meszena 2017.12.08. 20:06:10

@Bogyó 2: Azért vegyük figyelembe, hogy a nem eu Szerbia, Ukrajna, stb. mindig is fejletlenebb volt, akár nálunk is. És hiába vagyunk most eu tagok, mi is fejletlenebbek (és szegényebbek) vagyunk, mint a nyugati eu országok. A történelmi adottságok nem változnak meg egy eu tagsággal. Talán Írország lehetne kivétel, de az ő felzárkózásuk sokkal előbb kezdődött...

Bogyó 2 2017.12.08. 20:08:36

@Helga Beauty Salon: Persze, folyamatosan fosztogatják a belépőket. Melyik ország is élt jobban a belépés előtt a "fosztogatókón" kívül? Ceausescu , csirkelábért sorban álló, majd bányászjárta Iliescu-s Romániája? A volt szovjet baltiak? A titosta szlovének, horvátok?, Meciar Szlovákiája? A 90-es évek 20-30%-os inflációjú, olajszőkítette Magyarországa? A volt kommunista országoknál nem sokkal előrébb tartó 60-as évekbeli görögök, portugálok? Egyik sem? Nahát! Tudod, ez az ország mindig akkor szívta meg igazán, amikor Keletről jöttek a fosztogatók, mert akkor kő kövön nem maradt. Amazok építettek is, de ezek csak mecsetet vagy laktanyát. Jó volna ezt észben tartani.

Bogyó 2 2017.12.08. 20:16:20

@Bicepsz Elek: Persze, Kuvaitban is jól élnek, meg Szingapúrban is. DE az más tészta. Ahogyan Svájc és Norvégia is olyan különleges helyzetben van, ami miatt mérlegelhette a közösködés előnyeit, hátrányait. A legtöbben nincsenek ilyen helyzetben, mi sem. Mellesleg OECD-tagok, EFTA-tagok (Lichtenstein, Norvégia, Svájc és Izland) ez utóbbi kereskedelmi szempontból kvázi EU-tagság, de pl vízumot se kell kérned Svájcba, míg az oroszokhoz igen. Nem azért élnek jól, mert nem EU-tagok, hanem annak ellenére. És milyen érdekes, valahogy Szerbia meg a többi is toporog az Unió kapujában. Szóval, nem kell a ruszki propaganda.

Meridian74 2017.12.08. 20:18:36

Na, ha minket meg akarnak büntetni migránskérdésben, akkor kezdjük a sort Görögökkel, Olaszokkal és a Spanyolokkal. Mivelhogy ők elfogadták a schengeni szerződést, vállalva azt, hoyg megvédik az EU külső határait. Jól láthatóan NEM TELJESÍTENEK. Ha teljesítenék a - valódi - kötelezettségeiket, akkor migráns-kvóta kérdés sem lenne.

Itt kezdődik az egész, és nem ott ahol most amivel minket csesztetnek. Ráadásul nekünk szuverén jogunk van ezt megtagadni.

meszena 2017.12.08. 20:19:39

@Bogyó 2: Nem tagadva, hogy a nyugati integrációnak vannak számunkra is előnyei, azt is figyelembe kell venni, hogy az általad nevezett időszak az összeomlás időszaka volt Kelet-Európában. A már nem szocializmus, de még nem nyugati gazdasági kapcsolatok átmenete. Az átalakulás során alig maradt valami a régi hazai gazdasági kapacitásból. Cserébe kaptunk idetelepített kereskedelmi láncokat, és összeszerelő üzemeket, és még a közszolgáltatások is a külhoni befektetők kezébe kerültek.
És most ott tartunk, hogy az itt felnevelt és kiképzett munkaerőt ajándékba kapják a gazdagabb országok, a jóval magasabb jövedelmek miatt. Az igazi mérleget talán csak jóval később lehet majd megvonni...

Bogyó 2 2017.12.08. 20:21:57

@meszena: Akkor nézd meg, hogy hogyan éltek az EU előtt a szlovákok, az észtek, a lettek, a litvánok, a szlovének. Románia lassan utoléri Magyarországot. A szlovákok is hátrébbról indultak, már eurójuk van és igen, jobban élnek. Szóval az Eu az nem tuti jólét, hanem esély. Van aki ügyes, dolgozik és él vele, valaki várja a sült galambot, meg lop, csal, hazudik, elbassza, aztán amikor szopóágra kerül, akkor hőbörög, hogy milyen szar az EU, kizsákmányolás van, meg elnyomás, pedig csak béna volt. És akkor döntsd el, hogy mi van velünk.

Bogyó 2 2017.12.08. 20:30:57

@meszena: Még egyszer mondom, menj el Ljubljanába vagy Tallinba, aztán hasonlítsd össze Athénnal, Lisszabonnal, mint régi Eu-s tagokkal meg velünk. Az, hogy az átalakulás során mi került nyugati kezekbe, akkor ugye, amikor nem is voltunk tagok, nagyrészt a mi politikai elitünkön is múlt. Az, hogy teszem azt a MATÁV-ot, GÁZcégeket privatizálták, lehet, hogy rossz volt, de akkor még 2000-ben is kurblis telefon lett volna, a falvakban meg nem lett volna gáz. Nem volt tőke a beruházásokhoz. Hogy az üzlet jó volt vagy sem, lehet rajta vitatkozni, de KÁDÁRÉK is felvettek egy csomó hitelt, Románia meg büszkén mutatta nincs adóssága és tényleg a csirkelábért álltak sorban az emberek, üresek voltak a boltok. Mi is maradhattunk volna a kurblis telefonnál, hitel meg nyugati befektető nélkül, de mondom, nézd meg a baltiakat, nekik, a volt szovjet tagköztársaságoknak hogy-hogy sikerült? Őket miért nem fosztják ki? Nem lehet, hogy egyszerűen csak ésszel csinálják? Meg egy kis morállal, Mészáros Lőrincek, meg öszödi ügyek nélkül?

Bogyó 2 2017.12.08. 20:36:52

Az baj, hogy az orosz propaganda elfeledteti, hogy az EU a WIN-WIN szituációra épül, azt a kelet-európai gondolkodásmódot lovagolja meg, hogy minden üzlet lényege, hogy miként tudjuk átbaszni a másikat. De ez a mi rossz tapasztalatainkra épít, amelyeken túl kellene lendülni, mert az EU története, -mondjuk az, hogy nem volt még a történelemben talán soha ilyen hosszú békés és jólétben töltött időszak az EU államainak életében - már 70 éve bizonyítja azt, hogy ez egy sikeres szisztéma. Persze, hogy vannak bajai, problémái, mert a világon egyedüli és első kísérlet, nincs kitaposott ösvény. De már a 70 éves béke miatt megérte.

Meridian74 2017.12.08. 20:39:18

@Brix: "MIből fogjuk Paks 2 -t kifizetni.."

Hogyhogy miből...? Még mindig nem tudod? Ne alibsi mantrát rágjad már...! Ezért kapjuk az orosz hitelt. Amit - lehetőség és alkalom alapján - BÁRMIKOR olcsóbbra is kiválthatunk, ugyanis ilyen kötöttség nincsen.

Másrészt a hitelt akkor kell törleszteni, amikor az erőmű 100%-ban elkészült és üzembe helyezve lett. Hol kapsz még ilyne konstrukciót? Amikor az autómat vettem hitelből (hazsnált autó) már törlesztenem kellett a hitelt, mikor még az ügyintézése ment az autó adás-vételének és átiratásának, biztosításának, stb.

Harmadrészt, azt halottad-e (hallanod kellett, a szuperzöld libsi haverjaidtól), hogy az EU-ban le kell majd állítani az ÖSSZES gázerőművet? 2030-2040 közötti dátumról vitatkoznak, mikor legyen... Na, akkor nekünk, mivel PAKS-I is leáll, nem lesz erőművünk. Egy sem. Vehetjük majd a most sem olcsó világpiaci áron, ami mennyi is most? Na, mennyi?... elárulom: 23 eurocent / KWh. Azaz: 72Ft/KWh. Most mennyi is van a számládom? Megnézted-e már? Ugord át a narancssárga részt, parasztvakítás az, és menj a fizetendő összegre. Ezt oszd el a fogyasztott KWh-val... és kijön, mennyi is? 38-42Ft / KWh? Okoska, látod ezt...? Azt akarnád hogy 72+kereskedő árrés (mert a 72 Ft az csak világpiaci ár, erre rájön a kisker árrés, amiért kapsz számlát és ügyfélszolgálatot és persze a kisker haszna is + azt nem tudom, hogy ebben benne van-e már a tranzit ár is). Csakhogy tudd: németországban 112Ft/1Kwh az áram ára... amiből 21Ft-nyi összeget a német állam, azaz az adófizetők pénzéből, dotálnak, így a számlán "csak" 91Ft/1Kwh díj jelenik meg... amit most asszem emeltek egy kicsit, de ebben nem vagyok biztos, de a korábbi ár az 91Ft/Kwh volt. Ezt viszonyítsd a 40Ft/KWh-hoz, oké?!
Úgy egyébként tudtad-e? 2015-ban PAKS-I 10.5Ft/KWh áron termelt áramot, úgy, hogy közben egy blokkot felújítottak nem kevés pénzből, és ennek költsége is benne van ebben a 10.5Ft-ban. Az erőmű kihasználtsága 92% körül alakult úgy, hogy az egyik blokk jóideig le volt állítva karbantartási munkálatai miatt!

Erre varrjál, balfasz libsi okoska, gombot!

Bogyó 2 2017.12.08. 20:42:11

@meszena: "az általad nevezett időszak az összeomlás időszaka volt Kelet-Európában."

Már túl vagyunk Kelet-Európa összeomlásán lassan 3 évtizede. És a leggazdagabb egykori keleti államok-kivéve, ha valami olaj esett az ölükbe, de ezt talán ne számítsuk sikeres gazdasági átalakításnak- pont az EU tagjai. Nem Moldova, nem Szerbia. Nem elgondolkodtató?

Csuti Ördögüző 2017.12.08. 20:45:43

'Azt meg kell érteni, ha Budapest, Varsó és Prága nem akar beállni a német menekültpolitika mögé, ám a három kormánynak végre kell hajtania az európai döntéseket.'

Mert ha nem akkor mi lesz? Én visszavevennék az arcból mert nem marad EU.

meszena 2017.12.08. 20:45:57

@Bogyó 2: Moldova és Szerbia mindig is az elmaradottabb országokhoz tartoztak. Szerbia pedig a több részletben szétesett Jugoszlávia utódállama, amit nem volt egyszerű kihevernie. Figyelmen kívül hagyod a történelmi adottságokat, és leegyszerűsíted a képet.

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 20:46:56

@Bicepsz Elek:
"Afrika evi 10 millioval szaporodik, "

Az jó is lenne, de valójában 50 millióval. Jelenleg 1,2 milliárd a lakossága, ami legkésőbb 2030-ra eléri a 2 milliárdot. És nagyjából addigra elfogy az olajuk is

ostvan1 2017.12.08. 20:48:00

@libsi nóta bárki unja: Miért csodálkozol rajta? Eddig szemben mentünk a forgalommal az autópályán. A többi utazó (akikkel baráti szövetségben lennénk) megunta, hogy hiába kérlelnek.

meszena 2017.12.08. 20:53:03

@Bogyó 2: Ezekből a Balti országok érdekesek igazán, de pl. Szlovákia a meglehetősen fejlett Csehszlovákia (igaz szegényebb) tagországa volt. Nem a semmiből jöttek ők sem. Nem vitatva az eu tagság előnyeit, csak azt tudom mondani, hogy túlságosan leegyszerűsített összehasonlítás a tag - nem tag állapot. Az euba eleve a jobb állapotban levő gazdaságok léptek be, tehát nem meglepő, hogy most is előrébb vannak, mint pl. Ukrajna. Érdekes lenne megvizsgálni, hogy milyen kulturális különbség van Ukrajna és a balti államok között. A Balti államok voltak az SZU-nak azok a területei, ahol a nyugati kereszténység formálta a kultúrát.

meszena 2017.12.08. 20:55:23

@Csuti Ördögüző: A tömeges bevándorlás elfogadást állítják be európai meghatározó értéknek. Ha jól értem, ezt a befogadás kultúrájának nevezik.
Szerinted ezt miért akarják mindenkire rákényszeríteni?

meszena 2017.12.08. 20:59:52

@Bogyó 2: A kifosztás szót nem használtam, ennél árnyaltabban látom a kérdést. A befektetések esetében nem jótétemények történtek, hanem a haszon reményében jöttek ide. Ezzel nincs is baj, így működik a gazdaság. Egy befektető annyit tehet meg,a mennyit megengednek neki (és a mi politikusaink nemigen voltak a helyzet magaslatán, - mármint az ország érdekeit tekintve), ahogy mondtad is.

Bogyó 2 2017.12.08. 21:00:08

@Meridian74: Tök jó, hogy ennyit tudsz a titkos feltételrendszerű szerződésről, hogy az mennyire jó nekünk. De akkor miért is titkos? Másik dolog, az új beruházáshoz nem a mostani árat kellene felmutatni, mert ma már nem kell sokat feccölni Paksba, ellenben a tömérdek befektetésnek meg meg kell majd térülnie. Harmadrészt, kurvára nem lehet tudni, milyen áramár lesz 20 év múlva, a megújulók fejlődése kiszámíthatatlan, lehet, hogy nem lesz előrelépés és örülhetünk az atomnak, lehet, hogy mindenhol megújulókra térnek addigra át, mert megoldják a tárolást. És persze a kiégett fűtőelemekről ne is beszéljünk, ami az egyik legnagyobb tahóság a gyermekeink ellen. Fukusima is kurvára biztonságosnak volt mondva. Biztosan elhiggyük, hogy 100-200-500 év alatt sose lesz olyan földrengés, ami utat nyithat a sugaraknak? Nem biztos, hogy próbára kellene tenni murphyt.

meszena 2017.12.08. 21:01:34

@ostvan1: Vagyis, ha az eu vezetői a tömeges bevándorlással képzelik el Európa jövőjét, akkor nekünk is úgy kell?

Bogyó 2 2017.12.08. 21:09:50

@Csuti Ördögüző: Amúgy ez olyan korrekt. Ez a gengsztermentalitás. Amíg nekünk buli addig elfogadunk mindent, amikor bennünket támadnak, akkor bírósághoz fordulunk, amikor meg mégse úgy dönt, akkor meg arcoskodunk. Elvileg aláírtunk egy társulási szerződést. Ha egy állam így viselkedik, mit várunk az emberektől? Addig tartsanak be egy jogszabályt, amíg az személyes előnyük? Itt látszódik, ki az aki azért tart be egy megállapodást, mert így a fair, és ki az aki csak azért, mert kénytelen. Nem az a baj, hogy más a vélemény, de ha klubtagok vagyunk, el kell tudni viselni, ha valaki kisebbségben marad a véleményével, legyen az bármilyen téma.

Bogyó 2 2017.12.08. 21:12:38

@meszena: "Moldova és Szerbia mindig is az elmaradottabb országokhoz tartoztak." Jó, de az a mantra, hogy mondjuk Szlovéniát kifosztják, Moldova meg szabadon fejlődhet, mert nem Eu-tag, de jó neki. Hát, tényleg! Szegény Szlovénia, megszakad a szívem, ahogy lerabolja a sok szemét holland, meg francia.

Meridian74 2017.12.08. 21:18:26

@Bogyó 2: Azért építünk tárolót is, okoska. Ja, ahová mások is hozhatják - igazán jó pénzért - a cuccot. Van egy további előny is... ami most hulladék, az holnap egy energiaforrás. Ha nálunk lesz ez a hulladék, azt később szintén jó pénzért adhatjuk el.

A megújulókkal kapcsolatban a balfasz ballibsik mindig elfelejtik megemlíteni azt, hogy azért forszírozzák a befektető hitelezők, mert ezek az erőművek élettartama 15-20 év. Ami egyben azt is jelenti, hogy ennyi idő alatt térül meg a beruházás, haszonnal. És ennyi idő után újra is kel ezeket építeni, ami jó a befektetőnek, mert újból indulhat a profitszerzési ciklus.
Míg ezzel szemben az atomerőmű 60-80 évre vannak tervezve, és ennyi idő alatt térül meg, haszonnal a beruházás. Na, szted, melyik a drágább, melyikért fizet a fogyasztó TÖBBET? Na...? Megy a matek még? Vagy a 8 általános után már csak filozófiát tanultál...?

Bogyó 2 2017.12.08. 21:19:40

@meszena: "túlságosan leegyszerűsített összehasonlítás a tag - nem tag állapot." Na, de ha kizsákmányolás, kifosztás van, - ezt a szót használta fentebb egy kolléga - akkor 30 éve minden kezdeti előny ellenére már le kellett volna amortizálódniuk ezeknek az országoknak. Valójában szó nincs erről, csak versenyről, béna meg ügyes államvezetésről mohó meg kevésbé mohó tőkésekről, akik lehetnek nyugatiak, de hazaiak is. Kinek hogyan sikerült a felzárkózás. Nyilván minden államvezetés igyekszik a saját érdekeit, saját polgárait előnyös helyzetbe hozni, de ez enm feltétlen jelent tisztességtelen lerablást. És valójában pont, amit mondasz az évszázados lemaradás az, amit nem lehet behozni 30 év alatt se teljesen, de lehet közeledni mint Észtországnak és megverten hátul kullogni, mint ahogyan mi tesszük. Ha belépnek, a szerbek is lassan átlépnek rajtunk. Szlovákia pont azért jó példa, mert semmivel se voltak nálunk fejlettebbek.

Bogyó 2 2017.12.08. 21:29:34

@Meridian74: A tárolóról beszéltem, kb. elképzelem, hogy ugyanezt a dumát nyomta Viktor Poljanovics szovjet mérnök Csernobilban egy atomerőmű-látogatáson, hogy itt aztán minden tökéletes. Gondolom, Fukusimát is tökéletesnek állítottad volna be. A bátaapáti tárolót te 10 000 évre garantálod, hogy nem jön ki semmi. Csak tudod, ha olyan jó vagy matekból, akkor foglalkozz valószínűség számítással, mi minden fordulhat elő 10 ezer év alatt. A hulladékot elvileg az oroszok kiviszik, kiszednek ezt-azt, aztán vissza. De ki veszi meg az atomhulladákot? A németek? Elképzelem, kik fognak sorban állni, tényleg az évszázad üzlete, mindenki bennünket irigyel az atomhulladékért. Azt elfelejted kispajtás, hogy azért, mert 60-80 évre terveznek egy atomerőművet, az nem jelenti azt, hogy annyi idő alatt akarják abból kivenni a pénzt. Akarhatják 80 év alatt, akarhatják 20 év alatt, attól függően mit tudunk elviselni, és ez a kurzus pont a mértéktartásáról híres...

meszena 2017.12.08. 21:34:15

@Bogyó 2: Azért a szlovákok előnye korántsem olyan jelentős és nem is minden területen mutatkozik meg se földrajzilag, se iparágilag.

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 22:02:17

@Bogyó 2:
"az EU a WIN-WIN szituációra épül"

És a migrincsügyben ki lesz a "win" szereplő Soroson kívül?

Mert akárkihez kerülnek, az ráfizet, nem véletlen hogy szabadulnának tőlük mint a pestisestől. Csak ezt szép frázisokba kell csomagolni, mint pl. "szolidaritás"

libsi nóta bárki unja 2017.12.08. 22:15:22

@ostvan1:
" Eddig szemben mentünk a forgalommal az autópályán. "

Nálatok mindig szükség van valami távoli fantaszta célra, amihez egy kijelölt út vezet.

Így volt ez a komenizmusban, most pedig egy még annál s kevésbé körvonalazott víziót akartok eladni ballibsi realitásként. Schultz elftársad minap egyesült Európáról beszélt, sőt még a szabályait is megnevezte mint valami nacsalnyik a táborlakóknak. Egyesült Európa, egy iskolázatlan, kocsmatöltelék randapofájú alak vezetésével? Vagy olyanéval, mint a seggberúgott nyugdíjasként toporgó, csontig korrupt Juncker meg a többiek? Egyesült Európa azért, hogy minél több afrikait tudjanak ezek importálni?

A nagy álomból így lesz lázálom, ismerjük ezt a történetet a komenizmusból

torró 2017.12.09. 06:20:28

Ha meghívok valakit vendégségbe, akkor ne a szomszédokkal próbáljam etetni őket! Ezt olyan nehéz megérteni? Az alapszabály nem tartalmazza, hogy nekünk kötelező átvenni x menekültet. És ne próbálják erőszakosan a nyakunkba varrni a baromságukat! Merkel mama csalogatta őket, azt mondták kell a nyugatnak a frissítés. Hát akkor csak frissüljenek! A Nieder meg menjen a jó nénikéjébe, a hülye hasonlóan gondolkodó haverjaival együtt!
"A német pilóták megtagadták az Afganisztániak szállítását". Ezt majdnem félremagyarázták, mert kiderült a menetrend szerű járatokon akarták őket szállítani. Ez viszont kockázatos a rendes utasokra nézve! Ez is olyan Merkeles gondolat. Tegyék fel őket katonai gépre fegyveres kísérettel, és akkor meg van oldva!
Ezek az újságok meg,menjenek a búsba.Ne erőszakoskodjanak velünk.

déjá vu39 2017.12.09. 07:58:38

@Womb Raider: "Ööö... legyünk precízebbek. Vannak tagországok, amik nettó haszonélvezői az EU-nak.. ebből következően vannak, akik meg nem annyira"

Az EU nem egy zéró összegű játszma. Mindekni nyerhet,de nem feltétlenül azonosat. Azt kell eldönteni, hogy rosszul menő üzletben egyszemélyi tulajdonosak elgyünk, vagy egy jól menőben kisebbségi tuladonosok.

lilaköd 2017.12.09. 08:14:47

Ez a páratlan intellektusú párbeszédfolyam - megtalálható minden olyan portálon, blogon, amely nem arra rendezkedett be, hogy kritikátlan ömlengéssel magasztalja a jelenlegi rezsimet és az általa létrehozott maffiaállamot - a legszemléletesebb bizonyítéka annak, hogy a következő évtizedeket egy kvázi polgárháborús légkörben fogjuk leélni Magyarországon. Teljesen függetlenül attól, hogy éppen melyik párt vagy érdekcsoport van hatalmon. Az ellentétek kibékíthetetlenek. Erre pedig rámegy az ország, mert az erőforrások nem a közös boldogulást szolgálják, hanem a hatalmon lévők egyéni és kiscsoportos érdekeit, legfeljebb morzsák jutnak a hatalmon maradás közvetlen érdekeit szolgáló kiadásokon túli feladatokra.
Ha bárkinek egy csepp esze van, mindent megtesz azért, hogy saját maga, vagy ha ezt már nem tudja/nem meri vállalni, legalább a gyermekei olyan helyére kerüljenek a világnak, ahol nem mérgezi az agyat, a hangulatot, az emberi kapcsolatokat az állandósult hadiállapot és gyűlölködés (Bödőcs egy negyven éve Norvégiába szakadt házaspárról: "És a felesége mivel foglalkozik?" "Nem tudom, még soha nem kérdeztem.")
Azt azért megkérdezem a "szuverenitást", a "nemzeti érdekeket" kispukkancsként szajkózó (képzavar), itthonról a világba kiabáló honfitársaktól, elgondolkoztak-e már azon, hogyan lehet a mértékadó világsajtóból naponta összeszedni több oldalra való, az országra nem éppen hízelgő tudósítást, és miért nem lehet ugyanennyi dícsérőt? (tudom, soros, válaszolja egy pócsista, de ennél színvonalasabb válasz lenne érdekes)
Ugye senki nem gondolja, hogy ha a világban ilyen a hírünk, akkor azt nem követik más országok diplomatái, gazdasági döntéseket hozó üzletemberek, és nem befolyásolja ez a döntéseiket? Komolyan gondolja valaki, hogy bel- és külföldi botrányaink nem intik óvatosságra azokat, akikhez szöveségi kapcsolatok kötnek minket, vagy akikhez ugyan még nem, de látványosan dörgölőzünk hozzájuk?
Eljön még az idő, amikor a ma "barát"-nak és "ellenség"-nek tartott/nevezett országok is hirtelen ejtenek majd minket, és akkor olyan óriási pofáraesés lesz, amibe belerokkan Magyarország. Na, ebbe az irányba pávatáncol a "büszke és erős" Magyarország, amely "nem lesz gyarmat", csak mindent megtesz ennek érdekében.
Pedig lehetne egy kiegyensúlyozott, nyugodt, kiszámítható ország is, ahol nem lózungokkal és állami propagandával tömik be az éhes szájakat. De nem az, és évtizedekig nem is lesz az. Majd talán egy második generáció, amelyben többségben lesznek az önállóan gondolkodó, világlátott, tanult fiatalok.

sZulamith 2017.12.09. 09:43:37

Egyre jobban süllyedünk abban az ingoványban amit a kvóta elutasítása hozott. Elfogadtuk volna, és jó diplomáciával szimpátiát nyertünk volna. Így meg mindenki ellenség aki nem úgy gondolkodik, mint mi. Diplomácia nem az erősségünk az biztos, külügy miniszterünk még rá is tesz egy lapáttal:)

libsi nóta bárki unja 2017.12.09. 09:53:33

@lilaköd:
"hogyan lehet a mértékadó világsajtóból naponta összeszedni több oldalra való, az országra nem éppen hízelgő tudósítást, "

Te az a fajta lehetsz, aki mindig azt veszi meg, amit a legjobban reklámoznak. Mert az nem lehet, hogy hogy ne legyen a legjobb ha mindenütt kínálják. Bölcsebb ember inkább szkeptikusan elolvassa a teszteket, fogyasztói véleményeket, meghallgatja az ismeretségi körében szezett tapasztalatokat, aztán dönt

Az afrikai meg más hasonló bevándorlók Európába hozataláról vannak bőven tapasztalatok, ennek alapján a többség nem kér belőlük. Azokban az országokban sem, ahonnan tukmálják. Nyilván pont azért tukmálják, és mert megszokták hogy úgyis az ő akaratuk dönt a csicskanépekkel szemben

libsi nóta bárki unja 2017.12.09. 09:55:44

@sZulamith:
"mindenki ellenség aki nem úgy gondolkodik, mint mi"

Úgy gondolkodik ahogy akar. Ha úgy gondolja jók a migrincsek, akkor fogadja be őket. Ja hogy akkor nincs kötelező kvóta

lilaköd 2017.12.09. 10:39:35

@libsi nóta bárki unja: Kicsit erőltetettnek érzem ezt az érvelést. Különösen annak fényében, hogy belföldön pedig a rezsim támaszául szolgáló huszonöt százaléknyi választó pont azt kajálja, amit a legjobban reklámoznak, "Mert az nem lehet, hogy hogy ne legyen a legjobb ha mindenütt kínálják." (a te szavaid), vagyis százmilliárdokért az állami propagandát az állami és a rezsimhű médiában. "Bölcsebb ember inkább szkeptikusan elolvassa a teszteket, fogyasztói véleményeket, meghallgatja az ismeretségi körében szezett tapasztalatokat, aztán dönt" - ismét a te szavaid, és teljes mértékben egyetértek, vagyis a rezsimtámasztók nem tartoznak ebbe a csoportba.
Az öntökönszúrás szép példája.
Ami a tapasztalatok megszerzését illeti: van elég személyes. Évekig éltem egy európai országban nemzetközi közösségben: észak- és közép-afrikaiak, dél-amerikaiak, arabok, távol-keletiek között. Voltak néhány fős, de száz fős nemzeti közösségek is közöttük. Ugyanazon a helyen étkeztünk, ugyanazokra a rendezvényekre jártunk, ugyanazokra a szórakozóhelyekre. Egy csapatban kosaraztunk. A rokonságomban is van muszlim vallású. Soha semmilyen együttélési konfliktusom nem volt, és soha nem tapasztaltam semmiféle agressziót a más bőrszínűek, vallásúak részéről - mindig kölcsönösen tiszteletben tartottuk egymás nézeteit, kultúráját.
A te szavaidból pont az süt, amit az enyémben bírálsz. Csak nem tűnik hitelesnek, inkább kétségbeesett vagdalkozásnak.

libsi nóta bárki unja 2017.12.09. 11:21:12

@lilaköd:
Az érvelésed rögtön bukik azon, hogy egy "rezsim" ellenes médiafelületre írtad, amelyik dömpingben tolja ezt az "egész világ ellenünk van" dumát.

Ha tényleg arra vagy kíváncsi, mit gondolnak erről odakint a zemberek, olvasd el a kommenteket a Die Welt cikke alatt (a többinél nincs kommentelési lehetőség). A közel 150 hozzászólás legalább 90%-a a magyar kormány álláspontjával van összhangban, talán ha 2-3 ami radikálisan eltér ettől, és a libsi kiskátét tolja (nem is lájkolta őket senki). Ők a magányos harcosok, nem Orbán és aki vele ért egyet, akármennyire is ezt akarod elhitetni

2017.12.09. 13:20:28

@lilaköd: "Különösen annak fényében, hogy belföldön pedig a rezsim támaszául szolgáló huszonöt százaléknyi választó pont azt kajálja, amit a legjobban reklámoznak,"

No, ennél jobb hírt nem is mondhatnál. Akkor van még legalább 75%, akiket magatok mögé sorakoztatva pikk-pakk rezsimdöntögetést tudtok megvalósítani. (Már, ha nincs túl hideg, és nincs valami jó buli az A38-on.
A tanmesét a jó muszlimról, aki a rokonod, pl. el kellene mesélni azon embereknek, akik szeretteit meg nem a rokonságodban békésen kosarozó, hanem gonosz muszlimok bombája tépte cafatokra, kamionja kente péppé a hideg aszfalton. Biztos enyhítené a gyászt, a fájdalmat. Fogjátok már fel, hogy az emberek egyáltalán nem gyűlölik ezeket a többségében amúgy hasonlóan nyomorult tevepatkolókat. FÉLNEK tőlük. Mert látták, mire képesek, ha a vallásukon keresztül fanatizálják őket. Az emberi ösztönök, amik a túlélést biztosították többszázezer éven át, tapasztalatokból származtatott előítéleteken alapulnak. Ha a bumfordi ősember azt tapasztalta, hogy az 5 medve közül, amivel a törzs összefutott a barlang előtt, 2 megette egy-egy társát, 1 meg eltörte egynek a gerincét, hát legközelebb nem arra emlékezve fog reagálni medve láttán, hogy volt két medve, ami csak megkergette őket, hanem biztosra megy és elkerüli messziről amackót.. később, ha már lesz fegyvere, akkor szembeszáll vele. Ha valami törzsi bölcs ennek dacára elveszi a fegyvereket és mértékletességre szólít fel, tisztelendő a másságot, akkor egyszer lesz, aki a törzsi bölcset húzza maga elé, ha jön a mackó. Vagy profilakszis gyanánt saját maga vágja fejbe.
Fura,hogy minden ilyen migráns témájú poszt alatt menetrendszerűen feltűnik egy-egy hozzászólás,amiben egy több országban, huzamosabb ideig, kizárólag amúgy nogo-zónának tartott kerületekben, 8 különféle kultúra képviselői között, manapság kiemelten sok-sok muszlim között élt, paradicsomi idillben. Amit csak néha-néha zavart meg nacionalista keresztények terrorja. Sokszáz , a világ számtalan pontján élő tudós, művész, orvosprofesszor muszlimot ismer, levelezik velük, néha-néha még családi ebédekre is összejönnek. ...
Egyszerűen nem is érti az ember, hogy ilyen eredendően jólelkű, elfogadó,nyitott népek hogyan tehették lakhatatlanná sorra az arab térség országait, hogyan tűrhették meg, hogy ortodox keresztények törzsi viszályokból háborúvá hízott konfliktusok során elpusztítsák az évezredes kultúra kincseit.

2017.12.09. 13:28:06

@déjá vu39: Oké... akkor légyszíves pár olyan dolgot, amit az ország nyereségként könyvelhet el. Az ország vagyona vajon nőtt, vagy csökkent? A függetlenség nőtt, vagy csökkent? Oké, hogy már kilóra adják az 50"-os lapostévét, de többszázezer ember lecsókolbászt sem tud venni, és ki tudja mennyi él fedél nélkül. Pakoljunk már mindent bele abba mérleg serpenyőbe... Engem nem vígasztal, hogy vannak eu szinten is gazdagnak számító emberek, ha összességében a létbizonytalanság nagyobb rétegeket ért el. A jövedelmi különbségek felfoghatatlanul megnőttek, egy sikeres(nek tekinthető) emberre jut 20 egyik napról a másikra vegetáló..Amit egyébként a kapitalista országokban a leginkább panaszolnak az emberek, az a totálisan kiszámíthatatlan jövő. Nem tudod, mi fog történni 1 év (vagy 1 hónap múlva..) és mivel a legtöbb ember csak minimális tartalékkal rendelkezik, 1 hiba is végzetes.

sZulamith 2017.12.09. 13:42:35

@libsi nóta bárki unja: Olyan sok lett volna 1300 embert elosztani? Nem kell befogadni őket, mert mielőbb szöknének innen.

libsi nóta bárki unja 2017.12.09. 15:12:22

@sZulamith:
Bejött Európába egy rohamban úgy 3 millió, bár a pontos számot nem lehet megmondani, tekitve hogy illegális, kontrollálhatatlan migrációról van szó. Ezt meg kell szorozni x-szel a későbbi családegyesítések miatt. És bejön még tízszer ennyi, ha nem ütközik kőkemény falakba

2017.12.09. 15:37:08

@sZulamith: 1300 embert? Ez valami kvóta?
Te mennyit vittél haza? Vagy úgy vagy vele, hogy majd mások teremtik elő ezen 1300 ember megélhetésének költségeit? Te meg ellátod őket tanácsokkal és szurkolsz nekik?

HorseFucker 2017.12.09. 17:08:47

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Kussolj mocskos hazaáruló, véred mossa a bulgár követ !

HorseFucker 2017.12.09. 17:16:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: NE hallgassatok a rohadt oroszbérenc takony hányadékra !
A rohadt orosz gazdád, az az elnyomó te szarevő bolgár hazaáruló állat !

sZulamith 2017.12.09. 18:03:10

@Womb Raider: Bocsi, milyen választ vársz, ha még azt sem tudod, mi és mennyi a kvóta:)

sZulamith 2017.12.09. 18:11:53

@libsi nóta bárki unja:" És bejön még tízszer ennyi, ha nem ütközik kőkemény falakba" Hát igen mi megállítjuk őket, még ha a gatyánk is rámegy.

Viszont jóslásban dobogósok vagyunk:)

David Bowman 2017.12.09. 19:30:49

Nincsenek közös játékszabályok. Mi sosem egyeztünk bele. Az EU a közös, ellenvetés nélküli döntések egyletének indult. Sose egyeztünk bele ennek a megváltoztatásába.

David Bowman 2017.12.09. 19:34:07

Az lenne az európai szolidalitás, ha kifizetnék a kerítés rájuk eső részét.

David Bowman 2017.12.09. 19:47:19

@sZulamith: Itt az elvről van szó. Legközelebb azt írnák elő kötelezően, hogy betonozzuk le őket bokáig. Az Afrikából ránk jututó néhány tíz miliót.

taga20 2017.12.09. 19:53:51

@David Bowman: szolidaritás. hamá nyelvtannáciskocc haver!

libsi nóta bárki unja 2017.12.09. 19:54:51

@sZulamith:
Libsiknek nem volt erőssége a jóslás az utóbbi évtizedekben. A másik oldalon viszont valahogy rendre bejött

taga20 2017.12.09. 19:57:50

@libsi nóta bárki unja: és azt a falat hova húznád, te fityeszes éceszgéber?

sZulamith 2017.12.09. 21:29:27

@David Bowman: "Itt az elvről van szó. Legközelebb azt írnák elő kötelezően, hogy betonozzuk le őket bokáig. ", és ha nem? Azért kellett volna okosabban politizálni, mondjuk a "húzd meg erezd meg" alapon. Szerintem ezt elszúrtuk, nagy az ára.

David Bowman 2017.12.09. 22:47:59

@taga20: Naná. egész bandájával együtt. Ez alap egy politikusnál. Meg az is, hogy hazudik. Nagyobb baj, ha hülye, vagy hazaáruló. Ezért fogok életemben először ezekre a gecikre szavazni.

Van most egy ilyen URAL eladó 260E Ftért.

David Bowman 2017.12.09. 22:49:24

@Womb Raider: Kvóta nincs, de az kötelező.

taga20 2017.12.09. 22:57:48

@David Bowman: szerintem a nyuggerektől el kéne venni a szavazati jogot.

te vagy rá az ékes bizonyíték!

na de nézzünk érdekes dolgokat!:)

www.youtube.com/watch?v=XHE0MAOgvRY

taga20 2017.12.09. 22:59:56

@David Bowman: szerinted miről szól az avatárom? a motorról?

lilaköd 2017.12.10. 09:01:36

@David Bowman: Nem minden döntéshez szükséges az egyhangú szavazás. de a legtöbbhöz igen. Nekünk nem kellett hozzájárulni ennek a megváltoztatásához, mivel nem is változtatta meg a döntés szabályait. Eddig minden döntés megkapta ugyanis a magyar (miniszterelnöki vagy belügyminiszteri) szavazatot is, beleértve természetesen a menekültek elosztására vonatkozóakat is. Csak itthon kommunikálja ezt a rezsimmédia úgy, mintha az "EU"(!) kényszerítette volna ránk.

Az első ismertté vált magyar vétó Trump Jeruzsálem-döntése miatt volt a héten. Ezért nem is közös nyilatkozatként ment ki, hanem az illetékes biztos nyilatkozataként. A cseh elutasítás csak a magyar után jött, és nem vétó volt.

Ez a kettős beszéd már a könyökünkön jön ki, csak a rezsimtámasztók hadánál süket fülekre talál (lásd libsi nóta... 2017.12.09. 09:53:33, a bölcs ember mit csináljon). Legutóbbi példája Szíjjártó brüsszeli látogatása, amelyet itthon vérpadra húzásként adott el a híveknek, ott meg nem győzött hálálkodni, hogy lehetőséget biztosítottak nekünk a helyzet megvitatására.

lilaköd 2017.12.10. 09:52:11

@Womb Raider: Talán nem tűnt fel neked, hogy egyetlen európai országban sincs olyan államilag szított, hisztérikus gyűlölet (és természetesen félelem), mint Magyarországon. Érdemes lenne követned, hogy ugyanazoknak az eseményeknek ("gonosz muszlimok bombája tépte cafatokra, kamionja kente péppé a hideg aszfalton") mennyire különbözik a médiában történő megjelenése, mennyire különböznek az azokra adott közösségi, állami, politikai reakciók az egyes országokban. A hazai lakájmédia (gyakorlatilag a közéleti nyomtatott és elektronikus sajtó 80%-a) kizárólag a rezsim fenntartása szempontjából hasznos célok érdekében fanatizálja az arra fogékonyakat, és semmivel nem járul hozzá a békés és humánus megoldási alternatívák megjelenítéséhez, mint az például az EU kultúrállamaiban a többséget jellemzi. Ti itt kvótákon meg merényleteken rugóztok, és nem ejtetek szót arról, hogy ez az egész magyar - és ennek példáján a lengyel - helyzet és viselkedés egy konkrét személy (kiscsoport) politikai-társadalmi víziójának a lecsapódása, következménye. Libsiztek és fideszköcsögöztök, pontosan úgy, ahogy ez a politikai-társadalmi vízió (konkrétan Orbán Viktor és legszűkebb harcostársai, amíg ki nem rúgja őket, víziója) azt eltervezte.
Szánalmas ez az egész. Nyugodtan lehetne Magyarország egy, a szomszédaival kiegyensúlyozott kapcsolatot ápoló, a határon túli magyarokat államközi megállapodásokon alapuló támogatási rendszerben megsegítő, a nemzetközi szervezetekben (EU, NATO, és számos más) viselt tagságához méltó viselkedést tanúsító konstruktív, ugyanakkor az ezeréves államiságára büszke ország, amely konfliktusok nélkül is tudja érvényesíteni a nemzeti érdekeket.
De nem ez vagyunk, sőt, egyre inkább nem. Nem azért, mert nem lehetnénk - minden adottságunk meglenne erre -, hanem mert egyrészt az országot irányító vízió téves, társadalom- és fejlődésellenes, másrészt a vízió megvalósítása antidemokratikus, akarnok. Ezért írtam az első kommentemben, hogy egy több évtizedes polgárháború első éveit éljük, és a felelős családfő innen csak menekíteni tudja a családját, ha képes rá.
Magyarországon a migránskérdés huszadrangú. Ezzel csak a közbeszédet lehet tematizálni. Sokkal fontosabb az emögött (meg Soros-terv mögött, meg ... sorolhatnám) meghúzódó véraljas politikai szándék.
A 75% nem a "magatok mögé sorakoztatva pikk-pakk rezsimdöntögetést tudtok megvalósítani" (a te szavaid) gyermeteg érvelés miatt kell. Hanem ők még fogékonyak lehetnek arra, hogy ha megismerhetik a valóság különböző oldalait, saját eszük szerint foglalhatnak állást ebben vagy abban a dologban. A "ballibsik és mi" kategorizálás a rezsim által sulykolt polarizálás, holott a "mi"-n kívüli spektrum nagyon széles, aminek csak egy szelete a "ballibsi". Gondoljunk csak a "mi"-ben csalódott, annak valóságos minbenlétét felismerő egykori harcostársakra. Akik egyre többen vannak.

torró 2017.12.10. 10:36:00

@lilaköd:
A polarizálás már nagyon régen megtörtént. Attól fogva a politikusok ezt a sanszot mindig odaadóan fel is használták, és ügyesen nem hagyták kialudni. És! Nem is fogják! Az emberek attól függetlenül, nem egyforma beállítottságúak, nem is lesznek soha. És bocsánat, de a milliomosok, milliárdosok, bankárok stb, úgyszintén nem érdekeltek az uniformizálásnak. A zavarosban könnyebb halászni. Ki kell ábrándítani mindenkit, mert hiába lesz, vagy lenne kormányváltás, akkor a nyerőnek áll a zászló, akkor az ő érdeke lesz fenntartani a zavaros kommunikációt. Csak annyit változik az élet, hogy mások fognak uralkodót játszani.

2017.12.10. 14:28:33

@lilaköd: "Talán nem tűnt fel neked, hogy egyetlen európai országban sincs olyan államilag szított, hisztérikus gyűlölet (és természetesen félelem), mint Magyarországon."

Óhhogyne... franciáknálszükségállapot van, a németeknél létrehoztak egy elég jelentős létszámú kvázi titkosszolgálati osztályt, ami a migránsokkal hivatott foglalkozni,mint potenciális veszélyforrásokkkal...
A meség többi részére már annyian és annyiszor válaszoltunk, hogy nem tudom,ezek után van-e értelme bármit is írni,hiszen szemmel láthatóan totál elszakadtál a valóságtól , el is utasítod azt. A jelen álomvilágában élsz, nem vagy hajlandó nagyobb időtávon szemlélni a folyamatot. 1 migráns nem gond, valószínű jól képzett, kulturember. Párszáz sem vészes, szétszóródnak, beolvadnak. A gondok a pár ezernél kezdődnek, amikor önkéntes gettósodás beindul, az egyébként normális emberek közé lassan beszivárognak a nem túl eukonform szemléletű, dolgozni nem szándékozó, így a bűnözés felé forduló elemek, vallási fanatikusok. Amikor már több tízezres ne adja az ég százezres tömegek élnek egy-egy városban, onnatól már a láncreakció visszafordíthatatlan. Saját ellenőrzésük alá vonják a mindnnapi életet, komoly szervezett bandák alakulnak ki, újra a felszínre törnek a saját kultúra, vallás dogmatikus elemei, már semmi kényszer arra, hogy a többségi társadalom normarendszerét felvegyék, elfogadják, alkalmazkodjanak. Már maguk között vannak, mi pedig ugyanazon kívülálló, gyűlölt és pusztítandó , másodrendű lények leszünk, akikről a vakon követett vallási vezetőik nagyrésze odahaza is beszélt.
Ha te elmész egy átlagos arab országba, melegen ajánlott bizonyos normák követése. Ruházat, nyilvános helyeken valóviselkedés. Ha ők jönnek ide, számukra elsődleges, hogy ezen normákat hozzák magukkal és mihelyst kellő nyomatékot képesek adni az akaratuknak, igyekeznek egyre többekre rákényszeríteni. Az idiotizmus nyilvánvaló jele, amikor ebben a befogadó ország még megengedő, partner.
Ám legyen, a multikulti jó, szép, szükséges.
Mesélj légyszíves, mit is tesz hozzáa fehért európai/keresztény kulturához ez a horda? Mik azok az értékek, amikkel ők ismertetnek meg bennünket? Mi az,amitől teljesebbé és értékesebbé lesz a közösség, amelyik befogadja őket? Nem bonyolult kérdések, de ritka, hogy ne igyekeznének mellébeszélni a hozzád hasonlók...

libsi nóta bárki unja 2017.12.10. 17:44:43

@lilaköd:
A nicked találó, a többi amit írsz ebből adódik
süti beállítások módosítása