B1 blogcsalád



Asselborn: a jogszegő magyar és lengyel kormány miatt becsődölhet az EU menedékpolitikája

Szelestey Lajos összeállítása

2017. december 05. - Szelestey
  • A magyar és a lengyel kormány lábbal tapod az európai normákon, mégis kétvállra fektetheti a többieket a menekültek ügyében.
  • Az EP a boszorkányüldözés és az egykori kirakatperek keverékét készíti elő Szíjjártó számára - mondja Kovács Zoltán.
  • Timothy Garton Ash szerint Merkelnek el kell felejtenie a mag-Európát, a németeknek a politika Beckenbaureként az egész földrész játékmestereként kell irányítaniuk.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A luxemburgi külügyminiszter attól tart, hogy Európa a teljes kudarc felé halad a menekültpolitikában, miután Magyarország és Lengyelország egyetlen menekültet sem hajlandó átvenni. Ezért Asselborn úgy gondolja, hogy az EU a teljes vonalon csődöt csődre halmoz, csupán a kitoloncolások és a határok őrizete ügyében van egyetértés az Európai Tanácsban. Viszont a magyarok és a lengyelek megtagadják a többiektől a szolidaritást, így aligha lehet közösen megoldani a feladatot. Hiszen már egyetlen tagállam is meghiúsíthatja az együttes döntést. Viszont ha ez történik, akkor vége a közös menedékpolitikának. Sakk-matt helyzetbe kerülne az Európai Bíróság, illetve az Európai Parlament. Értelmét vesztené továbbá a Bizottság joga, hogy javaslatokat tegyen. Ellenben – tette hozzá a luxemburgi diplomácia vezetője – azok az államok győzedelmeskednének, amelyek lábbal tiporják az európai szabályokat és megtagadnak minden szolidaritást. Az újság emlékeztet arra, hogy Budapest és Varsó egyetlen menedékkérők sem vett át a kvóta alapján. Azon kívül a magyar fél dacol az Európai Bíróság ítéletével is ez ügyben.

New York Times/Reuters

reuters.jpg

Magyarország elutasítja a kompromisszumos észt javaslatot a menedékkérők átvételére. Szíjjártó Péter kijelentette, hogy a kormány továbbra is határozottan ellenáll az illegális bevándorlásnak, mert azt veszélyesnek tartja, az Uniónak inkább a külső határok védelmére kell összpontosítania. A külügyminiszter egy dél-európai fórum alkalmából tartott sajtótájékoztatót. Azt mondta, hogy nem szabad bátorítani a migránsokat, mivel az ellentétes volna Európa érdekeivel. Magyar szempontból azt nevezte az egyedül elfogadható megoldásnak, hogy a nem kívánatos jövevényeket meg kell állítani, amennyire csak lehetséges, még jóval az unió határain kívül. Mint ismeretes, Észtország az EU soros elnökeként felvetette, hogy a Bizottság szabja meg, hogy az egyes tagállamok – népességük és anyagi helyzetük alapján – hány embert tudnak befogadni. Ha bármelyikük közelít e plafon felé, akkor a többieknek segíteniük kell neki.

Politico

politico_1.jpg

A portál azt emeli ki Kovács Zoltán brüsszeli sajtótájékoztatójából, hogy a boszorkányüldözés és a szocialista kirakatperek keveréke az, ami Szíjjártó Péterre vár az Európai Parlament belügyekkel és polgári jogokkal foglalkozó bizottságában. A testület csütörtökön Magyarország helyzetéről hallgatja meg a minisztert. Rajta kívül meghívtak emberi jogi aktivistákat, valamint egy tudóst is. Az előzmény az, hogy erősödik a feszültség az Orbán-kormány és az unió között. A Bizottság ennek megfelelően magasabb szakaszba emelte a civil törvény miatt indított eljárást, de ellentét van amiatt is, mert a magyar vezetés nem enged be menekülteket, noha erre EU-döntés kötelezi. Kovács kifogásolta, hogy nem ismerik a holnapután tartandó esemény pontos napirendjét, a kérdéseket. Emellett Magyarország erősen úgy gondolja, hogy itt beleavatkoznak a belügyeibe.

Der Standard

der_standard.jpg

Paul Lendvai kockázatos kísérletnek tartja, amit legutóbb Heller Ágnes vetett fel, hogy ti. Orbán Viktor megbuktatására a demokratikus ellenzék működjön együtt a szélsőjobbos, roma- és zsidóellenes Jobbikkal. Maga a kérdés még nem sokkal ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna, ám a filozófusnő mostanában több ízben is kinyilatkozta, hogy a győzelem nem lehetséges az összefogás nélkül. Azt is hangsúlyozta, hogy a Jobbik bocsánatot kért múltbeli kisiklásaiért, ugyanakkor az Országgyűlésben támogatja az ellenzék fontos beterjesztéseit. Ezzel szemben a kormánypárt szélsőjobbos színezetet kapott, mivel uszító kampányt folytat a bevándorlók, az EU és a Soros Görgy-féle Nyílt Társadalom Alapítványok ellen.

Lehet, hogy Heller provokatívan fogalmaz, de ugyanezt mondja Medgyessy Péter, valamint a kitűnő természettudós, Teplán István is. Ők is úgy gondolják, hogy a Jobbik megváltozott, ellenben a legnagyobb veszélyt a Fidesz uralma jelenti. És a szabályok folytán az a helyzet, hogy Orbán Viktor a jogosultak 31 %-nak szavazatával kétharmadot tud szerezni. És a legutóbbi felmérések szerint nagyon neki áll a zászló. Ám visszaüthet, ha a szociálliberális pártok összeállnak Vonáékkal. A Jobbik ugyanis a flört miatt elvesztheti a radikális szélt, a baloldal pedig a törzsválasztóit. Akkor pedig a miniszterelnök minden eddiginél jobban élvezhetné abszolút hatalmát, hiszen a Nyugat nem veszélyezteti, a Kelet pedig udvarol neki.

Kurier

kurier.jpg

Egy osztrák szakértő Magyarországot és Törökországot negatív példának tartja Európában abból a szempontból, hogy miként lehet visszaélni a közvetlen demokráciával. Abból az alkalomból fejtette ki véleményét, hogy a leendő osztrák kormány fokozottan kíván a néphez fordulni olyan ügyekben, amelyekben a parlament nem hoz törvényt. A lap megjegyzi, hogy a magyar nemzeti konzultáció kérdései cseppet sem voltak elfogulatlanok, az akció a politikai agitációt célozta. Az eredmény ugyanis nem kötelez semmire, hivatalosan az egész arra szolgált, hogy a kormány megismerje a lakosság véleményét. Ám valójában éppen fordítva van: a hatalom sugallta a magyaroknak, hogy mit gondol Sorosról, az első számú közellenségről. A leendő osztrák modell ugyanakkor 10 országban van érvényben, a tapasztalatok jók is, meg rosszak is. Vagyis a közvetlen demokrácia kétélű fegyver, mert a kezdeményezés a legtöbbször a pártoktól, illetve az érdekképviseletektől indul ki. És a népszavazást ott becsülik a legkevésbé, ahol különösen gyakran szólítják az embereket az urnákhoz.

Politico

politico_1.jpg

Orbán Viktor nincs a legjobb viszonyban Merkellel, de úgy igyekszik befolyáshoz jutni a német politikában, hogy mosolyoffenzívát indított a tartományokban. Ily módon próbálja kivédeni a berlini kritikát, illetve afelé terelni Brüsszelt, hogy ne legyen kemény Budapesttel, függetlenül annak menekültpolitikájától és más vitás kérdésektől az illiberális demokrácia kapcsán. Ezért akar a kormányfő új barátokat szerezni a német vidéki fellegvárakban, amelyek közül az utóbbi fél évben ötöt is felkeresett. Az üzenet az volt, hogy a maga útját kívánja járni, egyébiránt pedig kész üzleti lehetőségeket biztosítani a partnereknek. De minden érdeke ahhoz fűződik, hogy megmaradjon a szoros kétoldalú gazdasági kapcsolat.

Altusz Kristóf külügyminiszter-helyettes azt mondja, hogy a regionális német sajtón keresztül válaszolni tudnak az igazságtalan jelentésekre, miután azok gyakran elfogultak. Ő is azt fejtegette, hogy Magyarország Európa biztonságát szavatolja, amikor védi a külső határokat. Szerinte ez nagyon is a szolidaritás része. Balog Zoltán pedig arról beszélt, hogy amikor a múltkor elkísérte Orbán Viktort, meglepte, hogy a keletnémet vezetők mennyire kifogásolják a nyugati bánásmódot. Azaz a magyar fél a jelek szerint rájátszik a belnémet ellentétekre, hogy elnyerje a keletnémet politikusok rokonszenvét.

FAZ

fraknfurter.jpg

Timothy Garton Ash azt javasolja, hogy Németország legyen Európa Beckenbauere. Ám egyben arra figyelmeztet, hogy a németek ne próbálkozzanak a mag-Európával, mert az ország csakis az unión belül tud eleget tenni globális szerepének. A kitűnő politikai elemző, az oxfordi egyetem tanára, óv attól, hogy Berlin felélessze a Nagy Károly-féle kemény magot a földrész közepén. Sokan vannak ugyan, akik úgy gondolják, hogy a Brexit, illetve Trump sikere miatt az angolszász államok külön utat választottak. Keleten pedig a magyaroknál, lengyeleknél és másoknál újra megerősödőben vannak a régi, tekintélyelvű-soviniszta áramlatok, amit szintén természetesnek lehet tekinteni. Ennél fogva az elmélet hívei szerint a kontinens középső részének magának kell boldogulnia. Csakhogy Németország számára ez nem volna jó megoldás, mert az ország csak akkor tud kilépni középhatalmi státuszából, ha gazdasági, politikai és biztonsági közösséget alkot mind nyugati, mind keleti szomszédjaival. De Európa sem profitálna belőle igazán, mert pl. hogyan volna lehetséges hatékony Oroszország-politika a lengyelek és a balti köztársaságok közreműködése nélkül? Ash ezért jut arra a következtetésre, hogy Berlinnek az európai futballcsapat karmesterének kell lennie – a világligában. Beckenbauer módjára, aki annak idején összefogta a gárdát, fazont adott a játéknak.

New York Times

new_york_times.jpg

A világhírű közgazdász, Paul Krugman a Visegrádi Csoport példájára hivatkozva óv bárkit attól, hogy túlzott reményeket fűzzön a készülőben lévő amerikai adócsökkentésekhez. A Nobel-díjas elemző kobold közgazdaságtannak nevezi, amit a négyek csinálnak. Azaz hogy az alacsonyabb adókkal nagy tőkét vonzottak magukhoz Nyugatról, amihez járultak még a nyomott bérek, így nőtt a GDP. Csak éppen a nemzeti jövedelem kisebb lett, mert a többlet nagy része a külföldi befektetőkhöz vándorolt. Így azután az átlagháztartások nem profitáltak a bővülés áldásaiból, merthogy Magyarországon és a másik 3 államban a legfontosabb ágazatok idegen kézben vannak. A cseheknél pl. a bruttó nemzeti termék (GNP) 18 éve alatt jó 8 %-kal lett kisebb a bruttó hazai termékhez (GDP) képest. Vagyis lehet, hogy mostantól az USÁ-ba is szép számmal mennek beruházók, de ennek gyümölcseit javarészt nem az amerikaiak aratják majd le.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8113436289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 06:47:58

Most kell ütni Brüsszelt, amíg kómában van. A magyar-lengyel akció helyes.

2017.12.05. 08:09:15

"És a szabályok folytán az a helyzet, hogy Orbán Viktor a jogosultak 31 %-nak szavazatával kétharmadot tud szerezni."

Ájjjon meg a menet... ezen szabályok az összes párt számára ugyanolyan feltételeket biztosítanak.. aki összeszed 31% szavazatott (és a többiek egyike sem szerez 32%-ot, vagy többet ;) ) az pont ugyanígy megszerezheti a kétharmadot.
A képlet egyszerű: meg kell szerezni a szavazók támogatását, legalább ilyen mértékben, plusz az egyéni képviselőjelöltek közül is minél többnek kell győzni a saját körzetében és nad öö ez é bóódottá! Olyan nem szerepel a választási törvényben, hogy csakis a fidezs :)
Az a szomorú tény, hogy ez a világ minden mérvadó demokratikus államában így működik. A többséget szerző kormányoz, a resztli meg nyavalyog.
A 31% érdekes megközelítés, de arról ki tehet, hogy nagyon sokan lusták elmenni szavazni? Lusták az ellenzékre és lusták a fideszre is szavazni.. vagyis valójában nem tudjuk , mik a szándékaik, kit támogatnak passzivitásukkal. Dőreség azt hinni, hogy az ellenzéket..
Vagy másfelől... a Fidesz 31%-al szerzett kétharmados mandátum többséget? Mi lenne az igazságos? Ha a szadesz spórák a maguk 3-5 %-ával kormányozhatnának??
Végül... a nyekergők tanulmányozzák az angol, a franci, az amerikai rendszereket. :) Meg mindenekelőtt álljanak elő végre olyan programmal, íránymutatással, ami mögé legalább 31% szavazatot biztosító tömeg sorakozik fel. A soros nyalás és a migrisímogatás nem ilyen...

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.12.05. 13:56:39

Az ember azt hinné hogy nincs is kvóta, de ha van akkor is csak 1294 ember, de Soros Terv az istenuccse nincs.

Erre kiderül, hogy jogszegőek vagyunk Asselborn szerint, mert elutasítjuk a korlátlan kvótát.

El kéne lassan dönteni mit hazudtok !

Sexual Harassment Panda 2017.12.06. 09:21:36

Seggbenszületett János hisztizik? Helyes!
@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: szerinted az Ep keresztül tudja vinni a (természetesen nem létező!!) kvótâkat, vagy az Et-ben (nem a földönkívüli) el fog akadni?

Sexual Harassment Panda 2017.12.06. 09:25:22

@Ballib cenzúrázók réme 25: jó, elmagyarszom, figyelj!
1. Nincs migránsprobléma! Gumicsont!
2. Jó, van migránsprobléma, de a kerités nem állítja meg őket!
3. Jó, megállítja őket, de a menedékkérők mind áldozatok, háborús menekültek!
4.jó nem mind menekült, de nagyon jól képzettek!
4. Ok, egyáltalán nem képzettek, de terroristák nincsenek köztük!
5. Ok, vannak köztük terrosisták...

2017.12.06. 09:33:24

@Sexual Harassment Panda: "Seggbenszületett János hisztizik? Helyes!"

ROTFL Te nem vagy noormális :))))

Európai téridő 2017.12.06. 09:35:44

A luxemburgi politikus csak ne pampogjon, történik náluk elég disznóság nélküle. Az európai értékek iránti kritikátlan hódolat pedig a történelmi tapasztalatok birtokában nem igazán helyénvaló. Szegény Lendvai, most aztán nézhet, mint Rozi a moziban, hogy miket is talált mondani Ágnes asszony. Timothy Garton Ash, a vörös róka pedig már megint fején találta a szöget.

Sexual Harassment Panda 2017.12.06. 09:37:15

"Orbán Viktor a jogosultak 31 %-nak szavazatával kétharmadot tud szerezni. "

Nem tud.

Wrex 2017.12.06. 09:41:19

"a jogszegő magyar és lengyel kormány miatt becsődölhet az EU menedékpolitikája"
Lefordítva: Orbán megoldotta (természetesen nem egyedül, hanem, mint látható a címből is, a lengyelekkel együtt) hogy a magyar (és a lengyel) emberek akarata érvényesüljön (polák wenger dwá brátánki, i do szábli, i do szklánki, jeee). Ez pedig jó. Mármint a magyar (és a lengyel) embereknek, a libsiknek értelemszerűen nem. De ők meg elmehetnek mondjuk a svédekhez, van ott migri - bocsánat, menekült - elég.

Ad Dio 2017.12.06. 09:49:20

A migrációs krízist konkrétan a török fegyverek tették kezelhetővé. Brüsszel kínjában azt kérte a török kormánytól, hogy lője le a határukon át igyekvőket. Megtették. Pedig azok az emberek ott és akkor jó eséllyel VALÓBAN menekültek lettek volna. EZ volna az európéer megoldás, amiért lelkesedni kellene?!?!

felső határ nincs 2017.12.06. 10:09:05

Az EU menekultpolitikaja mar becsodolt az elso pillanatban.

A magzar, meg a lengzel meg mukodik, es kosz nekunk igy tetszik.

Willkommenskultur 2017.12.06. 10:24:36

A luxembourgi kulugyminiszternek pont annyi koze van a magyar bevandorlasi szabalyokhoz mint David Copperfieldnek, akkor meg mindek idezgetni a velemenyet?

A velemeny olyan mint a segg, mindenkinek van belole.

Brix 2017.12.06. 10:35:59

Orbánék menekültpolitikájával egyetértek , de úgy látom: kezdik túltolni a biciklit ebben a kérdésben is. Nem igaz, hogy a folyamatos konfrontáció helyett nem tudnak " okosban " kibújni a kvóták alól..
A harcot mostmár a magyar bérekét kellene vívni, mert a kizsákmányolás nem csökken, és döcög a bérfelzárkózás folyamata.
Ez a másik nagyon fontos európai kérdés...Lassan kezdem elveszteni a hitet, hogy lesz -e valaha érezhető bérkonvergencia...Csak az euróban számított béreket nézem, a többi szemfényvesztés..
Az a helyzet, hogy a lakásárak, az albérelet árak viharosan közelítenek a nyugati szinthez...Az élelmiszerek és szolgáltatások is drágulnak, nem a bullshit , hivatalos infációt kell nézni...
Béremelések és nyugdíjemelések terén alig történik valami érzékelhető...
Úgy tűnik, az elsöprő többség NEM, vagy alig részesül a gazdasági fejlődés előnyeiből!

Sexual Harassment Panda 2017.12.06. 10:51:37

@Brix: a látványos konfrontáció fontos teàtrális elem.

Willkommenskultur 2017.12.06. 11:13:27

@Brix: Csak realberekrol erdemes beszelni vasarloero paritason.

Nekunk a centrum berei elerhetetlenek de a nyugari periferia 2000 brutto koruli atlagos berei meg mindig a duplaja az itteninek. A kerdes, milyen arak tartoznak ehhez, foleg az ingatlanokat tekintve, mert az ingatlanarak azonnal megindulnak fel, amint emelkednek a berek.

Alick 2017.12.06. 11:18:10

@Ad Dio: Az EU "menekültipara" Mengele módjára válogat: a könnyen beilleszkedőket kicsemegézték, a képezhetőeket még benyomják a rendszerbe, de a "használhatatlan" analfabéta kétharmaduktól mindenáron szabadulni szeretnének.
A magyal kolmány pedig puha:
Olbánnak mál légen le kellett volna dobnia Melkelt dulván a padlóla.
:)

Alick 2017.12.06. 11:20:51

@Brix: A sorosozás egyértelműen belpolitikai célokat szolgál, viszont a valódi gazdasági növekedés (aminek a haszna az országban marad) hiányzik.

2017.12.06. 12:08:40

@Willkommenskultur: Naná... 1 évig élvezhetné a pógár a nagy EU-s béreket, aztán integethetne a kelet és észak felé rohamléptekben távozó multik után. A nagy autógyárak és a teljes autóipari vertikum kb addig marad, míg megtudja tartani a 1000EUR környékén a nettó béreket ÉS fel tudja markolni a különféle 'támogatásokat' meg adókedvezményeket.
"A kerdes, milyen arak tartoznak ehhez, foleg az ingatlanokat tekintve, mert az ingatlanarak azonnal megindulnak fel, amint emelkednek a berek."
Na, ez jó kérdés.. mert a lélektani 500000Ft/nm ár Pesten és É.Nyugat Dunántúlon már megdőlni látszik. Átlagban egy valamirevaló ház négyzetmétere 360-400000Ft... ez elszakadni látszik a havi átlagfizetésektől :)

Brix 2017.12.06. 12:10:30

@Willkommenskultur: ÉN a vásárlóerő-paritáson számolt bért is egy kicsit szemfényvesztő dolognak tartom. Nem elég objektív. Amiben hiszek: mennyi a bérünk euróban- , zlotyiban-, koronában-, számítva.. Látok egy rossz tendenciát nálunk: ahogy kicsit emelkednek a bérek, mindját picit gyengül a forint. .. Az idén a cseh korona és a zlotyi is erősödni tudott...Az Euró is 214 körül mozog...Remélem nem az implicit bérleértékelés politikáját kívánjuk követni, hogy 5%-béremelést, 5 % forint leértékelés követ..
Én a magyar béreket mindig nemzetközi összehasonlításan , és több éves trendekben nézem... Ami itt Közép-Európában és keletebbre zajlott: szlovákok , lengyelek elhúztak tőlünk, románok megközelítettek, az elgondolkodtató... Valamit másképp kellene csinálni, hogy ne az olcsó bérű munkások összeszerelő üzemcsarnok országa legyünk!
Az első lépés: az erős , vagy erősödő forint.. Nem akarok olyat többet olvasni, hogy a "cheapest destinations "-ok között ott van Magyarország. Az olcsóság, a szegénység egyik legnagyobb fokmérője... Miért nem lehet horvát, szlovák, vagy lengyel bért fizetni nálunk? Nem fér bele a GDP-be? Most itt nem a cseh vagy szlovén példát hozom ahol több a GDP/fő... Szerintem a gazdaságpolitika elszúrta, több ponton is..Persze, az általános európai gazdasági fejlődés miatt itt is jobb egy kicsit, de közel sem használjuk ki a potenciálunkat..

2017.12.06. 12:14:20

@Ad Dio: Ezeket a problémákat a gyökerüknél, helyben lehet egyedül megoldani. (Más kérdés, hogy előbb-utóbb mindenképpen óriási népvándorlás fogja kezdetét venni, az erőforrások kimerülése miatt..) Az csak a probléma importálása, ha szegény kicsi menekülteket (meg a köpönyegük alá búvókat) kutyulimutyuli módra pátyolgatjuk, csak, hogy saját eget verdeső humanizmusunkat , meg az európai értékeket (jelentsen ez bármit is..) demonstráljuk. Értem, hogy a menekülő kapaszkodik minden szalmaszálba, de mostanában volt pár példa, hogy elég sajátos módon hálálják meg néhányan a segítséget.

Willkommenskultur 2017.12.06. 12:22:28

@Womb Raider: Nem, hisz nyugaton is sok autogyar van. Es, az autok aranak a munkaber-tartalma minimalis.

azonban, az a plusz 50% ami ahhoy hianyzik h a magyar jelen arakon europai atlag szinten -nem osztrak, nemet- eljen, elerheto 10 ev alatt, szvsz.

senki se szamitson 3000 euros atlagberre de nem is fel millio euro egy falusi haziko, szoval....

Willkommenskultur 2017.12.06. 12:24:37

@Brix: A berek emelkedtek Mon. euroban is, mondjuk a 10 evvel ezelottihez kepest.. Hiaba gyengult a forint.

de a vasarloero paritasnak van a legtobb ertelme, az euro osszehasonlitasnak kb. semmi, a bolgar faluban meg Munchenben tok mas erteke van ugyanannak a pemnznek

Willkommenskultur 2017.12.06. 13:20:34

@Brix: a szlovakok, lengyelek pont ugyanarra a bermunkara vannak beallva amire Magyarorszag - a brutto berek/teljes munkaltatoi ktg. kozott minimalis az elteres, az adoknal, tbnel van inkabb - mo-n meg mindig rengeteg az ingyenelo parazita a rendszerben

mellesleg jobb bereket keres az atlagnal a legtobb osszeszerelo uzemi melos, szoval ez nagyon fontos iparag mert ezek a helyek hozzak a tomeges munkahelyet, a legfeljebb kozepes kepzettseguek erre jok. Nem mindenki atomtudos itt se.

2017.12.06. 14:15:30

@Willkommenskultur: "a szlovakok, lengyelek pont ugyanarra a bermunkara vannak beallva amire Magyarorszag - a brutto berek/teljes munkaltatoi ktg. kozott minimalis az elteres, az adoknal, tbnel van inkabb - mo-n meg mindig rengeteg az ingyenelo parazita a rendszerben"
Na, ez a lényeg! (Meg az, hogy a szlovák mit kap a járulékaiért...)
Lehet, ugazad van, nem nagy zsé az a 3-400millió euró/év amit mondjuk az audi megspórol a béreken, meg fölébe az adókedvezmények... de mégsem ingolstadtot fújta fel kétszeresére, hanem a győri gyárát. Olcsóbb volt a beruházás is nyilván, de mi más tartaná itt? Az, hogy vagy fúj a szél, vagy harangoznak?

kalapácstollú 2017.12.06. 18:33:08

"a jogszegő magyar és lengyel kormány miatt becsődölhet az EU menedékpolitikája"

Végül is, ami abnormális, annál a becsődölés pezsgőbontásra ad okot.
Kell helyette egy normális menekültpolitika. Olyan, amely a menekülteket támogatja, nem pedig a migrációt.

2017.12.07. 06:21:03

Tanulság: Máskor verd be jobban a patkószöget!

Ad Dio 2017.12.07. 08:26:04

@Womb Raider:

Pont ennek kellene elébe menni Európa peremvidékeinek felerősítésével. Víz, mezőgazdaság, nyersanyagok, némi ipar. Mindezt a minimális politikai belepofázás elve mentén.

2017.12.07. 09:13:04

@Ad Dio: Elébe menni... szinte az egész nyugati világ sodródik, majd lesz valahogy alapon, kontraszelektált, dilettáns és szociopata, elmeroggyant politikusok mögött felsorakozva. Pillanatnyi, rövidtávú céloknak/hasznnak alárendelve mindent. Néha az az érzésem, az elit már feladta Európát, már csak azzal vannak elfoglalva, hogy mindent, ami mozdítható, azt elvigyenek, megszerezzenek. Az usa meg csapkodja a térdét és könnyesre röhögi magát.
Náluk egy tollvonás az arab menekültügy: 6 arab ország polgárai kipipálva, nemkívánatos vendégek, se a rakétamérnök-agysebészek, se a tevepatkolók.

Ad Dio 2017.12.07. 11:46:51

@Womb Raider:

Az USA feladhatja Európát, mi viszont nem, mert... őőő... nos nincs másik otthonunk :-). Viszont sok mindent el lehet mondani, de azt nem nagyon, hogy Európa ne lett volna képes aránylag komolyan vert helyzetekből is újra a csúcsra törni. Én hiszek benne, hogy idővel meg fogja találni a golyóit megint.

Ad Dio 2017.12.07. 11:55:15

@Womb Raider:

Egyébként a peremvidék felizmosításának a kérdését már egy ideje pedzegetik. Persze ehhez a befogadás politikájának még el kell véreznie - legkésőbb a következő hullámon el fog, ez garantált. Befogadás helyett szervezett és kontrollált bevándorláspolitika, amit a határon kívül intézünk, emellett irányított támogatás, ahogy mondtam víz, mezőgazdaság, némi ehhez kapcsolódó ipar, kereskedelem. Mindezt simán lehet win-win alapon intézni.

2017.12.07. 12:04:55

@Ad Dio: Legyen igazad.. ám, ha az elmúlt század történelmét nézzük, az összefogásra oly sok példa nincs, viszont az ellenkezőjére annál inkább. Ha mindez társul némi jóindulatú segítséggel, akkor újfent randa helyzetben fogjuk találni magunkat. A franciák csipája megint kezd kinyílni, Macronnak böki a szemét a német dominancia meg az, hogy a franszia gazdaság nem tud akkora szeletet kikanyarítani magának, mint amennyit a német. Fura egybeesés, hogy pont azon államoknak ront neki újfent, amelyek a németekkel élnek szimbiózisban, akiken a németek keresztülszívják az EU támogatások nagyrészét. Bár egy mindenkit egyaránt érintő veszély talán lehet kohéziós erő és az egszerű emberek ösztönei talán még működnek.

Ad Dio 2017.12.07. 12:44:18

@Womb Raider:

Ha jól értem a folyamatokat szvsz a jövőben az ideologikus gondolkozás gyengülését és a pragmatikusság erősödését látom. Józan, praktikus alapokon pedig a demokrácia megoldja ezeket a problémákat. Aki nem jó felé húz, azt kigolyózza.
süti beállítások módosítása