B1 blogcsalád



Euronews: mentálisan Európához tartozik-e még Magyarország?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. november 25. - Szelestey
  • Sorosnál optimálisabb rémkép nincs is egy olyan állam számára, amely illiberális és Oroszországhoz törleszkedik;
  • Schöpflin György: Közép-Európa, benne Magyarországgal sosem lesz nyugati típusú demokrácia;
  • A Visegrádi Csoport rászolgált, kétkedéssel nézzenek rá az unió nyugati részén.

                                                  

Le Monde 

le_monde.jpg

1. A vezető francia lap különtudósítót küldött Budapestre, hogy utánajárjon a „Soros-ügynek”, miután meglátása szerint Orbán Viktor fokozza a támadásokat a milliárdos ellen, akit túlságosan liberálisnak, illetve menekültek kapcsán túlságosan elfogultnak tart. Most éppen nemzeti konzultációt tart az első számú közellenség ellen. Soros lehetne persze népszerű is, hiszen külföldön szerzett vagyonából egyetemet létesített egykori hazájában, de nem. A miniszterelnök teleaggatta fényképével az országot. És miközben egyetlen menekült sincs Budapest utcáin, a szavazóknak véleményt kell mondaniuk az állítólagos Soros-tervről. Az üzletember hosszú idő után a napokban megszólalt és visszautasította a vádakat, ám a hatalom megpróbálta ezt is a maga javára fordítani, mégpedig azzal a felkiáltással, hogy a befektető immár saját maga is frontális támadást indított az ország ellen. Soros persze ideális mumus egy illiberális rendszer számára, amely Oroszországhoz közeledik. Az emberbarát mindazt megtestesíti, amit Orbán megvet.

Kovács Zoltán azt hangoztattaa, hogy Soros politikai célokra fordítja a vagyonát. A nemzeti konzultációról pedig azt fejtegette a szóvivő, hogy az segít összehangolni a kormány, illetve a nép álláspontját, ennél fogva nem populista, hanem demokratikus aktus. Ám a poszterekre több helyütt is rámázolták: „Büdös zsidó!” Egyébiránt Kovács továbbra is offshore intézménynek tartja a CEU-t, amelyet változatlanul a bezárás fenyeget, mivel a kormány nem írja alá a kész megállapodást. Virág Andrea a Republikon Intézettel úgy véli, hogy a magyar társadalom részben rasszista, ezért jól fogadja, hogy Magyarország deklarálja: az európai keresztény kultúrát védi Sorossal és a menekültekkel szemben. Viszont veszélyes nekimenni a Közép-Európai Egyetemnek, mert az emberek tisztában vannak annak értékével.

Ignatieff rektor alávalónak minősíti, amit Orbán művel Sorossal szemben, bár a miniszterelnököt nem tartja fasisztának. Ugyanakkor az egyetem elleni hadjáratot a demokrácia elleni merényletnek nevezi. Ő maga csak annyit szeretne, hogy a politika hagyja őket békén, adja meg nekik a tanszabadságot. Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője szerint a fő választóvonal Magyarországon a nemzetiek és a globalisták között húzódik. A magyarok otthon vannak Európában, de nem szeretnének sem szövetségi uniót, sem multikulti társadalmat. Boros Tamás a Policy Solutions-tól, ezt némiképp másként látja. Mint mondja, első kormányfői kudarca után Orbán elhatározta, hogy a félelemre játszik rá. Az ellenséget mindig a határon túl találja meg hozzá.

 

2. A vezércikk veszélyes kereszteshadjáratnak tartja, amit a magyar kormány hónapok óta folytat Soros György ellen. Ám úgy véli, az eljárás pontosan jellemzi az ország tekintélyelvű és populista sodródását. Orbán Viktor biztos abban, hogy megnyeri a párharcot, de mennyire jelképes, hogy éppen a magyar származású milliárdost választotta ellenfelül, belőle csinált első számú közellenséget. A hatalmas sajtókampánnyal megtámogatott nemzeti konzultáció eredménye nem lehet kétséges: fel kell mutatni, hogy a tömegek egyöntetűen elítélik a „Soros-tervet“. A hatalom azzal vádolja befektető-emberbarátot, hogy összeesküvést sző szülőhazája ellen, és hogy az EU támogatásával évente egymillió migránst akar Európába hozni. Nem meglepő, hogy Magyarország nem kér a menekültek befogadásából. Orbán Viktor évek óta igen határozottan utasítja el ez ügyben az emberséges politikát. Orbán sikere zálogává tette a nacionalizmust, és hogy visszaverje a brüsszeli „diktátumokat“.

Ám a Soros elleni kampány bizonyosan mellétalál. Itt egy bűnbakot kreálnak, alig leplezetten antiszemita alapokon, és ez drasztikusan mutatja, milyen irányban is halad Magyarország, illetve a térség több, más állama. Az üzletember nemzetközi befektető és sok esetben gátlástalan spekulánsként járt el, ám vagy 40 éve egyben liberális filantróp, aki milliárdokat áldozott a korábbi szocialista országok demokratikus átmenetének támogatására. Ő hozta létre a CEU-t, amely mostanában szüntelen piszkálódásnak van kitéve a magyar hatóságok részéről, de a Nyílt Társadalom Intézettel együtt döntő szerepet játszott az új elit képzésében, Orbán Viktorral az élen. Az EU, és főként Franciaország nem ülhet ölbe tett kézzel az ügy láttán. Nem csupán azért, mert az Orbán által kezdett cinikus hadműveletet minden szempontból el kell ítélni. Hanem mert a Soros-ügyön túlmenően az európai demokraták nem maradhatnak közönyösek, miután a magyar kormány magára vállalta, hogy a nacionalista és idegengyűlölő Európa kísérleti laboratóriuma legyen, ellenpólus az unió értékeivel szemben.

 

EuroNews

 

A tévé vitára hívta meg Schöpflin Györgyöt valamint azt a holland EP-képviselőt, aki Strasbourg megbízásából vizsgálja, hogy megsérti-e a magyar kormány az unió alapvető értékeit. A televíziós beszélgetés tisztázni igyekezett, mentálisan Európához tartozik-e Magyarország. Merthogy az ország egyre több tagállammal, illetve brüsszeli intézménnyel tűz össze. Nem hajlandó menedékkérőket átvenni, ugyanakkor a bírálók szerint egyre több szabadságjogot nyírbál meg, egyidejűleg mind több teret enged a jobboldali radikálisoknak. A Fidesz politikusa tagadta, hogy immár elmosódott volna a különség a kormánypárt és a szélsőségesek között.  Viszont szerinte a menekültválságnak csak azért van vége, mert az Orbán-kabinet kerítést építtetett.  A politikus azt sulykolta, hogy a lakosság nagy része nem kér a muzulmán bevándorlókból, sem a multikulturális társadalomból. Egyben célzatosnak minősítette, hogy az Európai Parlament éppen a választások előtt vizsgálódik a magyarok házatáján. Szerinte azonban idővel az egész vizsgálat megfeneklik, és kiderül, hogy teljesen használhatatlan a 7-es paragrafus.

Schöplin úgy folytatta, hogy Közép-Európa sosem alakul át nyugati állammá, a Nyugat ugyanakkor nem fogadja el a Kelet teljesen már történelmét. Bennünket nem terhel a gyarmattartó múlt, ennek megfelelően értelmezzük a nyugati értékeket. Viszont a többiek nem hajlandók meghallgatni a térséget, láthatóan nem szeretik az itt élő embereket. A jogállamiságot azonban egységesen kell megítélni és egyformán kell alkalmazni az egész EU-ban. Szerinte ugyanis Brüsszel kipécézi Magyarországot. Kettős mércét alkalmaz, a jogállamot arra használja, hogy nekimenjen a Fidesz-kormánynak.

 

Reuters

reuters.jpg

A német kancellár pont akkor lett politikai invalidus, amikor Európa tele van gonddal. Így látja ezt John Lloyd, aki a Reuters újságíró tanszékének egyik társalapítója volt az Oxfordi Egyetemen. A részletekről szólva felsorolja, hogy távoznak a britek, a spanyoloknál a kormány közvetlen irányítás alá vonta Katalóniát. Az egyre tekintélyelvűbb lengyel vezetés nap mint nap hajba kap az EU-val. Az olaszoknál a jobboldalnak, sőt a szélsőjobboldalnak áll a zászló a választások előtt. A magyar vezetés idehaza igen népszerű, mivel kőkeményen elutasítja a migránsok befogadását, és még az Európai Bíróság ítéletével is szembeszáll. Ausztriában a Szabadságpárt, a koalíció valószínű részvevője, ellenzi a bevándorlást és várhatóan több jogkört akar a nemzetállamoknak. A cseheknél sehol sem tartanak a kormányalakítási tárgyalások.

Trumpot Európában elszabadult hajóágyúnak tekintik, a földrész országainak meg kell tanulniuk, hogy amerikai védőernyő híját magukat védjék meg. Az unió és Oroszország viszonya javíthatatlannak tűnik. És mindehhez járul a mostani német válság, amely mérgezőbbnek ígérkezik az EU számára, mint bármely más viszály. Brüsszelnek sürgősen számot kell vetnie a saját gyengeségeivel, azzal, hogy képtelen szorosabb integrációra, hát még arra, hogy szövetségi állammá alakuljon. Ez még akkor is így van, ha a német bajok minden bizonnyal csak átmenetiek. Ám mindenképpen új keretet kell létrehozni egy másfajta Európa számára.

 

FT

financial_times.jpg

Európának jobban oda kell figyelnie a Keleti Partnerségre, mert az érintett országok sikere létfontosságú a Nyugat számára. Így látja ezt a washingtoni American Enterprise Institute cseh származású kutatója. Dalibor Rohac úgy gondolja, hogy ha az örmények, azeriek, fehéroroszok, moldávok, grúzok és főként az ukránok előbbre tudnak lépni, akkor az új barátokat és piacokat jelent Európa, illetve az USA számára. Továbbá jó példával járna elöl Oroszország számára. A Kreml kevés dologtól fél jobban, mint az anyagilag biztosan álló és demokratikus Ukrajnától, amely beilleszkedik az EU-ba, illetve a Nato-ba. Merthogy az modellül szolgálna, miként kell megszabadulni Putyin rezsimjétől. Brüsszelnek segítenie kell Kijevet a reformok útján, ehhez hiteles csatlakozási menetrendet kell felállítani. Ám a kérdés jelenleg sehol sem számít halaszthatatlannak.

Ha van olyan csoport, amely számára a Keleti Partnerség fontosabb, mint bárki másnak, akkor az a Visegrádi Csoport, amely vegyes hírnévnek örvend a Nyugaton – nem alaptalanul. A négyes együttműködés egyébként is ingadozik, közös érdekek híján. A csehek és a szlovákokat pl. sokkal kevésbé vonzza az illiberális demokrácia és a teljesen fölösleges szembenállás minden európai kezdeményezéssel szemben, mint a magyarokat és a lengyeleket. Ám valamennyiük számára fontos hogy ne maradjanak a demokratikus és jóléti világ perifériáján. Azon kívül az instabil keleti szomszédság a szervezett alvilág és a fekete pénzek forrása, amely korrumpálja Közép-Európa gazdaságát és politikáját. Továbbá Ukrajnából is elindulhat menekülthullám.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

 

„Monsiuer Európa” címmel a lap arról ír, hogy a francia elnök új lendületet ad a Brexit és a populizmus miatt elbizonytalanodott Európának, aminek éppen itt volt az ideje. Mint a mesében: a semmiből előlép egy ifjú hős és derűlátásának lángpallosával elűzi a sötétség erőit. Megmentette országát a nemzeti-populistáktól, és ezzel – egy időre – az uniót is. Odahaza nagy lendülettel igyekszik rendbe tenni a dolgokat, közben pedig meghirdeti az EU reformját is. Németországnak újból társa lett a földrész élén, bár gyorsan jelezte, hogy számára a szolidaritás azt jelenti: a németeknek többet kell fizetniük, miközben Merkel odahaza a saját bajaival van elfoglalva. Az államfő persze pontosan tudja, hogy az átépítés nehezen kivitelezhető a 27-es körben, ezért azon van, hogy az arra hajlandó országok haladjanak gyorsabban. A magyaroknak és a lengyeleknek pedig nem túl diplomatikusan a képükbe vágja, hogy az unió nem önkiszolgáló bolt. Vagyis hogy a két ország nem csemegézhet a szerkezeti alapokból, miközben ócsárolja a menekülteket.

Macron persze nem a mesék hercege, cseppet sem hibátlan. Sokszor türelmetlennek, tekintélyelvűnek, sőt arrogánsnak tűnik. Ezzel sokakat magára haragít. Az erőssége az, hogy kivételes módon bízik önmagában. Ám itt mindig fennáll a veszély, hogy ez átmegy fennhéjázásba. Ha ezt a hátrányát képes leküzdeni, egészen nagy államférfi lehet belőle, aki kiállná az összehasonlítást Mitterrand-nal is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6413375445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.11.25. 11:04:48

Püff neki! Soros már Görögországban is. :-)

Képernyő közepén szálkereszt felett közvetlenül.

wikimapia.org/#lang=hu&lat=39.301893&lon=22.939882&z=14&m=m

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.25. 13:36:38

Csak szólok, az "emberbarát" szó jelentése nem az, hogy valaki milliérdokat harácsolt össze, lopással.

2017.11.26. 15:29:00

"És miközben egyetlen menekült sincs Budapest utcáin" - ez nem járt budapest utcáin... menekült tényleg nincs. arab bevándorló rengeteg van.

(vagy csak volt? mostanában mintha nem lenne annyi... mi lehet vajon az oka? míg szép az idő, ide járnak a bulinegyedbe elkurvázni a németországban kapott segélyt? :D)
süti beállítások módosítása