B1 blogcsalád



Magyarország kerítést épít és nem fogad be menedékkérőket, de azért segíteni kívánja az üldözött keresztényeket

Nemzetközi sajtószemle

2017. november 22. - Szelestey
  • A hatalom ukázt adott, így a titkosszolgálat kutakodik a "Soros-hálózat" tagjai, valamint újságírók után.
  • A magyar kormány szép lassan elvonja a levegőt a CEU-tól.
  • A német válság messze nem olyan fokú, mint az, hogy Magyarországon és Lengyelországban bedöntik a demokráciát.

Le Monde

le_monde.jpg

Soros György visszautasította az ellene irányuló magyarországi kampányt, Orbán Viktort pedig egy maffiaállam vezérének minősítette. A mecénás, aki a most zajló nemzeti konzultáció célpontja, és aki a 80-as évektől kezdve csaknem 350 millió eurót adományozott magyar intézményeknek, úgy határozott, hogy megtöri a hallgatást. A maga módján, az interneten keresztül. Pontról pontra cáfolta az ellene felhozott vádakat. Egyidejűleg nyilatkozott a Financial Times-nak is. Ha Soros úgy döntött, hogy megnyilatkozik – hangsúlyozza Daniel Makonnen, a Nyílt Társadalom szóvivője -, akkor az azért van, mert úgy ítéli meg, hogy kortescélokból indították a megfélemlítő kampányt, és most már bizonyos személyek biztonságáért aggódik. Orbán a múlt hónap végén utasította a titkosszolgálatot, hogy vizsgálják ki a külföldi támogatással működő szervezetek alkalmazottait, mert azok a miniszterelnök szerint veszélybe sodorják az ország biztonságát. Célba vették a „Soros-hálózat” választott tagjait, valamint az újságírók egy részét is. 

A magyar kormány beavatkozási kísérletet lát abban, hogy az Egyesült Államok csaknem 600 ezer eurót kíván adni a független vidéki sajtó támogatására, annál is inkább, mert az amerikai ügyvivő nemrégiben nyilvánosan kiállt a média szabadságáért. Orbánt időről időre meggyanúsítják azzal, hogy el akarja némítani a bíráló riportereket. Ugyanakkor nyugtalanok a hátrányos körzetekben működő civil szervezetek, mint az Igazgyöngy Alapítvány is, mert félnek attól, hogy megszakad az együttműködésük a polgármesteri hivatalokkal, illetve mivel névtelen fenyegetéseket kapnak. Daniel Makonnen elmondta, július óta listát vezetnek az NGO-król a kormány honlapján, mint akiket külföldről pénzelnek, mivel a Nyílt Társadalom segíti őket.

Die Welt

die_welt_1.jpg

Soros György védekezik az Orbán-féle hecckampány ellen, miután a miniszterelnök hónapok óta azzal vádolja, hogy a háttérből ő mozgatja a szálakat a menekültválságban. A befektetőnek elege lett a támadásokból, abból, hogy a hatalom megpróbálja lejáratni, ellenséget kreál belőle, miközben voltaképpen a saját politikai kudarcáról igyekszik elvonni a figyelmet. A lap hozzáteszi, hogy az üzletember a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül évtizedek óta a támogatja a demokratikus és emberi jogi mozgalmakat, és emiatt összetűzésbe keveredett a mind inkább tekintélyuralmi módszereket alkalmazó Orbán Viktorral. Sok megfigyelő gondolja úgy, hogy a miniszterelnök a választások miatt megy neki egyre hevesebben a lehetséges ellenfeleknek. Közéjük tartozik a CEU is. Soros ellen már júliusban megindult a plakáthadjárat. A politikus az EU-val szintén tengelyt akasztott, megkérdőjelezi a jogi alapelveket, valamint a sajtószabadságot. Sok elemzőt a 30-as évek antiszemita propagandájára emlékeztet a Soros elleni kampány. Úgy vélik, hogy itt az antiszemitizmus köszön vissza.

FAZ

die_welt_1.jpg

A lap azt írja, hogy szép lassan megfojtják az európai egyetemet Budapesten és Szentpéterváron, mégsem tiltakozik senki, pedig itt az európai felsőoktatás eszméje a tét. A szerző, aki kelet-európai történelmet oktat Münchenben, rámutat, hogy mind a CEU, mind az oroszországi Európa Egyetem ellen a hatalom indított támadást, noha igen sikeres tanintézményekről van szó. Nem mondják persze ki, hogy a bezárás a cél, csak éppen bizarr adminisztratív intézkedéssel apránként mindkettőt felmorzsolják. A Közép-Európai Egyetemmel nem sokat teketóriázott a kormány. Módosította a törvényt, ám nem volt kétséges, ki ellen irányul a lépés. Csupán nemzetközi nyomásra tett úgy, mintha szívén viselné a megoldást. Orbán az amerikai kormányzattal akart tárgyalni, csak éppen Trumpban emberére akadt. Így azután New York Állammal jött létre a megállapodás, ám a miniszterelnök megint meggondolta magát. Így az egyetemnek egy évig tisztázatlan jogi körülmények közepette kell működnie. A következmény, hogy módszeresen elbizonytalanítják a diákokat, a tanárokat és a támogatókat. De az is lehet, hogy egy nap lehúzatják a redőnyt.

Az okokról sokféle találgatás van forgalomban. Közülük az egyik igen kézenfekvő, hiszen mindkét egyetemet a 90-es években, amerikai pénzből alapították. Egyik sem liberális erőd, ideológiailag igen csak vegyes a professzorok hovatartozása. A CEU esetében azonban nagyon is valószínű, hogy Orbán le akar számolni Sorossal, és ez húzódik meg a háttérben. Az üzletember elleni kampány tele van gyűlölettel és antiszemita jegyeket mutat. Tudatosan úgy állítja be, hogy Soros egy világméretű összeesküvés fejeként a nyílt társadalmat szeretné a magyar nemzet helyébe állítani. Az egyetem elleni fellépés ennek a hadjáratnak csupán az egyik eleme. És félő, hogy a miniszterelnök – tekintélyelvű alapokon - csak még jobban átalakítja az országot.

New York Times/Reuters

reuters.jpg

Az európai reformokat veszélyezteti a német belső helyzet, vagyis nagyot változott a világ a Macron győzelme óta eltelt fél év alatt. Jelenleg egyre sötétebb a kép, hogy az új német és francia vezetés képes-e jelentős mértékben előrelépni az uniós együttműködésben. A francia elnök választási programjának szerzője ezt úgy fogalmazza meg, hogy a politikai bizonytalanság átkelt a Rajnán, és még egy jó ideig hiába várja a fölrész, hogy erős lesz a berlini kormány. Ráadásul, ha új választás jön, akkor akár a jövő nyárig is eltarthat, amíg megalakul az új kabinet. Pedig akkorra döntő szakaszba lép a Brexit előkészítése, már közelegnek a kényes tárgyalások a következő költségvetésről és az EP ráfordul a választásokra. Azonkívül a jövő hónapban indul a féléves párbeszéd az euróövezet átalakításáról, de a siker esélyei e pillanatban csekélyek. Áldozatul eshet a politikai zavarnak a szorosabb védelmi kooperáció is.

Már most is elakadt a vita a menedékpolitika megújításáról, noha jelenleg szembenáll e kérdésben Magyarország és Lengyelország, illetve Görögország és Olaszország. A németek nélkül itt sincs remény az áttörésre. Timmermans bizottsági alelnök úgy értékelte, hogy a lassulás nem tesz jót az uniónak, ám az nem tér le a pályájáról. Talán az egyetlen terület, amibe nem játszik bele a német helyzet megingása, az a britek kiválása, mert abban egyetértenek a német pártok. Itt Merkelnek ügyvezetőként is marad elég mozgástere. Mindazonáltal halványulnak az EU bátor átalakításának reményei. És csak ront a kilátásokon, hogy a választások nem valószínűek március, április előtt, ugyanakkor Merkelnek előreláthatólag akkor sem lesz több lehetősége a koalícióra, mint jelenleg. Sőt, még meg is gyengülhet. Az pedig újabb csapás volna Macron európai terveire.

Guardian

guardian.jpg

A német válság bizonytalanság hoz Európára, de ez nem végzetes. A kontinens éppen akkor ingott meg, amikor rengeteg kérdést kellene megoldani. A kulcs a francia elnök lesz, de még Merkelnek sem szabad búcsút inteni. A német bajokat senki sem látta előre, ám itt másfajta gondról van szó, mint pl. a magyar és a lengyel demokratikus visszalépés esetében. A német politika alapjai nem rendültek meg, nemigen fenyegeti veszély a háború utáni demokratikus berendezkedést. Ám a német zavar még több kérdőjelet vet fel az EU számára, persze szó sincs sorsdöntő krízisről. Szélsőjobbos portálok viszont örvendeznek, hogy Merkel bajba került. De hát a kancellár már eddig is kedvenc homokzsák volt a populisták és szélsőségesek számára. Putyin és Trump pl. sokat ócsárolta a németek európai vezető szerepét. A gond jelenleg az, hogy ketyeg az óra. Jövőre EP-választások jönnek, az olaszok pedig már a jövő év elején az urnákhoz járulnak és aggasztóan jók a populista Öt Csillag Mozgalom esélyei. Szóval, Németországnak ki kell jönnie a zsákutcából, nélküle nem mennek a dolgok a földrészen. Leginkább persze a francia elnök függ a német fejleményektől.

FT

financial_times.jpg

Az uniós tagállamok közti adóverseny aláássa az európai szolidaritást és túl sok kiskaput kínál a becsábítandó multik számára. Így értékeli a jelenlegi állapotokat egy diákverseny egyik győztes pályázata. A Bizottság ugyan tavaly előterjesztette javaslatát a szociális pillér megerősítésére, a bérdömping elkerülésére, ám a tervezetből kimaradt az egység egyik fontos elem, ti. hogy összhangba kellene hozni a nemzeti adókat. Az elmúlt évtizedekben a tagok súlyos küzdelmeket vívtak egymással a külföldi befektetők kegyeinek elnyeréséért, ami nem tett jót a szolidaritásnak. Az EU vezetőinek három dolgot kell tenniük, ha helyre akarják állítani az uniós polgárok bizalmát a szervezet iránt, illetve ha győzelemre törekszenek a protekcionizmus fölött: 1. fel kell számolniuk az offshore területeket a szervezeten belül 2. véget kell vetniük az egykulcsos vállalati, illetve személyi jövedelem adónak. Itt jelenleg Magyarország a listavezető, a maga 9 %-ával, miután az Orbán-kormány több külföldi beruházásra vágyik, de ez az elképzelés már Bulgáriában sem vált be 3. az országokon belül sem szabadna megengedni, hogy a kevésbé fejlett körzetek adókedvezményeket adjanak az idegen vállalkozásoknak. Európában erősödnek a szélsőséges és populista mozgalmak, egy eljött az idő, hogy határozottabb intézkedésekkel részesítsenek minden EU-polgárt a fellendülés áldásaiban. 

Radio Vaticana

radio_vaticana_1.jpg

Magyarország nem vonzó célpont a tömeges bevándorlás számára, mert mindenki tovább akar menni Nyugatra. Ezt Erdő Péter mondta abból az alkalomból, hogy a Püspökkari Konferencia 19 tagja a héten Ad-limina látogatást tesz a pápánál. Ferenccel már megvitatták, hogy a magyarok miként bánnak a menekültekkel. A rádió megjegyzi, hogy az utóbbi hónapokban éppen e téren éles bírálatok érték az Orbán-kormányt. A világot bejárták a kerítésről készült felvételek, és Európában sok helyütt értetlenség fogadta, hogy a miniszterelnök kemény hangon elutasította a menedékkérők befogadását. Ezek után fejtette ki a bíboros, hogy segíteni kívánnak az üldözött keresztényeknek. Nagy gyűjtőakciót szerveztek, így Észak-Irakban iskolát építettek. Jelenleg pedig egy falu újjáépítését finanszírozzák, miután a települést korábban elfoglalta az Iszlám Állam. Arról is beszélt, hogy változatlanul nagy az életszínvonalbeli különbség Magyarország és a Nyugat között. A magyar átlagbér a németnek csupán a 25 %-a. Emiatt sokan kivándorolnak, ám ez munkaerőhiányhoz vezet. Ami azután az egyház lelkipásztori munkájában is gondot okoz. Erdő Péter ugyanakkor örömmel számolt be arról, hogy az iskolákban a gyerekek több mint fele a hittant választja, emiatt további tanárokra van szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7113345579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK11 2017.11.22. 07:23:47

ne keverjük a cáfolást a tagadással, a kettő nagyon nem ugyanaz.

Soros a másodikig jutott el, az elsőtől messze jár.

zsindex ISIS Alqaeda mind CIA projekt 2017.11.22. 09:22:08

Kedves béeeggy CIA- csicskablog:

Mürkül NSA- spiclitek túltolta a migráns- biciklit. Bele is bukott.
Mivel ti is ugyanezt művelitek, rátok is ugyanez vár.

kalapácstollú 2017.11.22. 09:58:40

"Magyarország kerítést épít és nem fogad be menedékkérőket, de azért segíteni kívánja az üldözött keresztényeket"

Magyarország nem fogad be menedékkérőket? Ez egy méretes hazugság, nem ezt állítja a kormány. Arról beszélnek, hogy az ország nem fogadja el, hogy ránk kényszerítsék a befogadás. Arról van szó, hogy ne az eu vagy bárki kívülről más mondja meg, mikor és kiket kell befogadni.
Magyarország befogad, de csak önszántából és nem bárkit.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.22. 10:16:32

Az antiszemita kártyát cseppet hitelteleníti, hogy Izrael is támadja Soros-t, illetve hogy szerintük:

zsido.com/netanjahu-nem-antiszemitizmus-soros-kampany/
Netanjahu: Nem antiszemitizmus a Soros-kampány

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.22. 10:18:36

Meg persze önmagában érdekes kérdés, hogy Sorost, aki segített zsidók vagyon elkobzásában, érheti-e antiszemita támadás ?

888.hu/article-soros-gyorgy-igazi-arca-egy-konyortelen-kapitalista
...
Az újságíró ezzel kapcsolatban megkérdezte Sorost, hogy nem volt-e nehéz neki ezt pszichésen elviselnie, illetve hogy később érzett-e megbánást azért, mert zsidó honfitársainak a vagyonelkobzásában részt vett.
Soros egyértelmű nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy ő ezzel pont úgy volt, mint ma a piacokkal, azaz:
"ha nem ő, akkor más tette volna meg, tehát semmi értelme nem lett volna annak, hogy ne tegye meg. "
...

ZX 2017.11.22. 10:34:14

@FCUK11: A fidesz állít valamit amit még nem sikerült bebizonyítania. Miért kéne bármit is cáfolnia? Ráadásul ami nincs azt nem is lehet cáfolni.

2017.11.22. 10:41:36

@Ballib cenzúrázók réme 25: ""ha nem ő, akkor más tette volna meg, tehát semmi értelme nem lett volna annak, hogy ne tegye meg. ""
De ciki... még mindig nem írták át a múltat.
Viszont... ezen logikából származóan, mi miért fogadjunk be potenciális veszélyforrásokat, amikor bőven van erre más jelentkező???@kalapácstollú:

"Magyarország nem fogad be menedékkérőket? Ez egy méretes hazugság, "
Csak az idén közel ezer kérelmező kapott menekült/oltalmazott/befogadott státuszt... és arról se feledkezzünk meg, hogy bőven vannak, akik (ki tudja miért..) elzárkóznak a sztenderd ügymenet bizonyos kritériumainak teljesítésétől. Nem erőszak a disznótor, amúgy is más országot szemeltek ki, ahol nagyobb (anyagi) biztonságban éreznék magukat.. hát menjenek isten hírével.

2017.11.22. 10:44:20

@ZX: "A fidesz állít valamit amit még nem sikerült bebizonyítania. Miért kéne bármit is cáfolnia? Ráadásul ami nincs azt nem is lehet cáfolni."
Ahogyan az is igaz, attól még, hogy valamit nem sikerül cáfolni, még bőven létezhet :)
Hasonmód, ahogyan a bizonyítottság hiányában ejtett vád esetén sem azt mondják, hogy bűncselekmény hiányában. Meccsoda különbség...

ZX 2017.11.22. 10:48:55

@Womb Raider: Ha állítasz valamit akkor azt bizonyítanod is kell, különben csak légből kapott vádaskodás az egész. A fidesz meg sem próbálja bizonyítani a dolgot, mert jól tudják, hogy faszság az egész meg amúgyis beszopja a sok ostoba.

FCUK11 2017.11.22. 12:09:05

@ZX: a Fidesz nem állít semmit, csak emlékeztet, miket nyilatkozott az öreg korábban. ő maga is kezdi már elfelejteni, nem árt, ha eszébe juttatják :)

ZX 2017.11.22. 12:13:37

@FCUK11: Én is emlékeztetlek, hogy faszságokat írsz. Nem tudom tudom tudod-e, de az internet tele van baromságokkal, meg sok minden nyilatkoazttal aminek a tizede sem igaz, vagy amit valaki valaha gondolt azt most meg már nem.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.22. 14:47:44

@FCUK11:

Retorikai fordulat.

Soros és a ballibek "cáfolják" a vádakat, a jobboldaliak pedig "tagadják".

Legalábbis a ballib hírhamisítóknál.

Soros esetén csepp nehezítés a "tagadás"-ban, hogy a Tervét önnön maga hozta nyílvánosságra. Így "cáfolat"-ra esélytelen, legfeljebb a ballib agyhalottak szopják azt be.

2017.11.22. 15:30:36

@ZX: Mit kéne bizonyítanom? Hogy az USA konstans beleavatkozik országok belpolitikájába? Hogy ezt sokszor különféle jószándékú(nak álcázott) szervezetek mögé bújva teszi? Hogy Soros alapítványi hálózata is besározódott már ilyenben?
dailysignal.com/2017/03/02/how-soros-money-is-corrupting-politics-in-this-small-european-nation/
Meg az ukrán cirkuszban is vastagon benne volt. Mit kell ezen külön bizonygatni? Macedóniával kapcsolatban odahaza , az USA-ban is kérdések merültek fel:
www.foxnews.com/politics/2017/02/17/lawmakers-probe-us-funding-for-soros-groups-left-wing-causes-in-europe.html
Szerinted pont velünk kapcsolatban lehet tiszta a lelkiismerete?
A "terveiről", meg az "elképzeléseiről " és "tanácsairól meg a legautentikusabb személy, ő maga tett közzé nyilatkozatokat. Az internet nem felejt, de ő maga sem gondolta fontosnak eltüntetni azokat. Ebből is látszik, hogy nem gondolja másként, nem is jelezte soha, hogy másként gondolná mindazt, amit a nyitott társadalmakról gondol. (Bár továbbra is állítom, hogy a háttérben mindig visszakeverednénk az USÁ-hoz, mint a szálakat mozgató erőhöz:)
Egy kérdést kell megválaszolni: kinek van hasznára, kinek az érdeke az EU destabilizálása? Ki és milyen módon profitál abból, ha az EU erőforrásainak egy jókora részét a "menekült ügy" megoldására kötik le?

2017.11.22. 15:32:44

@ZX: "de az internet tele van baromságokkal, meg sok minden nyilatkoazttal aminek a tizede sem igaz, vagy amit valaki valaha gondolt azt most meg már nem."

Óhhhogyne... pont emiatt szokás támadni Orbánt, hogy nem maradt hű Soroshoz, akkor még úgy gondolta, most meg már másként és hogy ez mennyire elítélendő gyakorlat :) Szóval a mentora megteheti, ő meg nem? Nahát...
süti beállítások módosítása