B1 blogcsalád



Focus: nálunk halnak bele a legtöbben az alkoholba

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. november 20. - Szelestey
  • Andor László aggasztónak minősíti a demokrácia magyarországi állapotát;
  • Nálunk isszák a legtöbben a halálba magukat  Európában.

alkohol.jpg

                                                 

Internationale Politik und Gesellschaft

 

ipg.pngAndor László szerint az uniónak többet kell tennie a korrupció ellen Magyarországon. A Bizottság volt foglalkoztatási biztosa egyetért azzal, hogy az utóbbi 7 évben jelentősen meggyengült nálunk a jogállam, az ország visszalépett a demokrácia szintjét tekintve, és hogy ez nagyon aggasztó. Ráadásul Magyarország nincs egyedül ezen a téren, a lengyelek hasonló irányba tartanak. Az EU-nak ebben a helyzetben fenn kell tartania a párbeszédet, hogy tisztázza a közös normákat, illetve hogy melyek azok az értékek, amelyeket be kell tartani – mondta a szakember. Azt is hozzátette, hogy Brüsszelnek jobban oda kellene figyelnie támogatások felhasználása, mert a politika gyakran saját klientúrájának fenntartására fordítja ezeket a pénzeket. Vagyis nem az szabja meg a programokat, hogy a különféle közösségeknek mire van szükségük, hanem az, hogy a hatalom közeli csoportok leszívhassák ezeket az alapokat.

 

Focus

foc.png

Európán belül Magyarország mondhatja magáénak azt a szomorú rekordot, hogy nálunk halnak meg a legtöbben túlzott alkoholfogyasztás miatt. Ezt holland kutatók állapították meg 17 ország csaknem 40 évre visszamenő statisztikáinak áttanulmányozása alapján. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a földön a halálesetek 5,9 %-ában játszik szerepet a szeszes ital, ami évente 3,3 millió emberéletet jelent. A magyaroknál viszont minden 10. férfi végzetét az ital okozza, és bár hasonló a kép a finneknél, a dánoknál és szlovénoknál is, de még akkor is listavezetők vagyunk, ha a nőket idevesszük. Általános különben, hogy minden társadalmi réteg képviselői isznak, de a kevésbé képzettek jóval többet, és ők ennek megfelelően rövidebb ideig is élnek. Az alkohol a leggyakrabban májkárosodást, rákot, illetve szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz, egyértelműen kockázati tényező. Viszont a társadalmi ranglétra alján sűrűbben fordul elő, hogy pl. az ájulásig leisszák magukat az érintettek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4413316531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK11 2017.11.20. 07:14:46

gulyásmarci és társai az élő bizonyíték arra, hogy a demokrácia köszöni, jól van.
Andor László állapota viszont aggasztó :D

sinus67 2017.11.20. 08:09:10

@FCUK11:
A demokrácia csorbítása egyes területeken attól még jelenlévő állapot-, más területeken közelgő veszély lehet.
Pl. a civilszervezetek vegzálása, a Ceglédy ügy országgyűlés általi "ítélethozatala", stb.
A demokrácia fokmérője nem az, hogy a gulyásmarciék rohangálnak az utcán, vagy éppen gyűlést tartanak valahol.
A demokrácia egyik fokmérője a megfelelő jogrend. Jogrendről csak akkor beszélhetünk, ha a társadalmi elvárások és jogos igények megjelennek a jogalkotásban és jogalkalmazásban. Ezek alapját az alkotmány -mit nem írok - Alaptörvény biztosítja. Amikor a jogalkotás alaptörvénybe ütközik, akkor demokráciákban nem az alkotmányt változtatják meg, csak azért, mert megvan rá a többségük. A jogalkotást viszik abba a mederbe, hogy az megfeleljen - minő érdekes - az általuk kőbevésettként megalkotott alaptörvény szabályozásainak.
És még lehetne sorolni.
Úgyhogy a demokrácia az nem gulyásmarci/tüntetés/nap mértékegységgel rendelkezik.

FCUK11 2017.11.20. 08:23:43

@sinus67: a civilszervezeteket nem vegzálja senki. született egy törvény, aminek meg kell felelni, ez 15 perc, aztán megy minden tovább. sokal több idő, amit hisztivel töltenek.

A ceglédy-ügy érdekes. Amikor pénzügyi szolgáltatók dőltek be, a teljes baloldal azt akarta, hogy a kormány/MNB azonnal fizessen. most megtörténik, ez rögtön ítélethozatal. kettős mérce, elvtárs :)

az alaptörvényes részre nem térek ki, mert akkora baromság amit írtál, hogy a fal adja a másikat.

demokrácia van, demokratikus választásra készülünk, mindenki becsókolhat

2017.11.20. 10:34:38

@sinus67: Az Alkotmányt nem (csak) azért változtatták meg, mert megtehették, hanem mert már ideje volt. Talán nem a Fidesz hibája, hogy a választók olyan többséggel juttatták kormányra őket, hogy ez lehetővé tette számukra ezt.
A civilek esetében meg pont ugyanazt látni, mint a hazai politika/közélet több területén is megszoktunk: egy marginális (ám jól körülírható, identifikálható...) ám annál hangosabb és aránytalanul nagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező , hangos, néha agresszív , akarnok kisebbség tematizál amúgy lényegtelen dolgokat. A civil szervezetek parányi töredékét érintik a törvényi változások, talán ha pár tucatnyi 'szervezetről' van szó, de ennek ellenére hónapokon át sikerült porondon tartani a témát, úgy, ráadásul, hogy rajtuk kívül lényegében egyetlen egyéb civil szervezet sem érezte kényszerét a demonstrációnak, állásfoglalásnak, protest akcióknak.
Nem fura?

2017.11.20. 10:37:32

Ja... lehet, nálunk viszi el az alkohol a legtöbb embert (egyébként nem hiszem...de ez szubjektív) Viszont relatíve kevesen esnek áldozatául lőfegyvereknek, drogoknak, terrorcselekményeknek... persze megértem, a heti 'magyarozós' penzumot hozni kell, itt az év vége, hátha lesz bónusz.

zsindex ISIS Alqaeda mind CIA projekt 2017.11.20. 11:31:48

Az amerikai nagykövetségi tartótiszt elég béna cikkeket válogatott össze ennek a hazaáruló bandának.
süti beállítások módosítása