B1 blogcsalád



Macronnak tele van a hócipője, mert Orbán az uniós pénzekből csaklizza el a nyugati beruházókat

Nemzetközi sajtószemle

2017. november 18. - Szelestey
  • A franciák a kohéziós és szerkezeti támogatásokat egyaránt visszafognák - a jogállam megsértése, illetve a tisztességtelen keleti adóverseny miatt, és ebben jó pár fontos tagállam támogatja őket.
  • Orbán Viktor ugyanazzal a szociális mantrával etette az uniós partnereket, mivel amivel a hazai szájtátiakat szokta.
  • A Nyugat rajta veszt, ha hagyja, hogy Oroszország palira vegye.

FT

financial_times.jpg

Az göteborgi uniós csúcson a francia államfő alig leplezett támadást indított Magyarország és más közép-európai államok ellen, mert azok szerinte visszaélnek az EU-tól kapott pénzekkel, és azokból fedezik agresszív adópolitikájukat. Macron szorgalmazta, hogy 2020-tól kezdve a tagok csak akkor részesülhessenek támogatásban, ha teljesítenek bizonyos feltételeket. A tanácskozáson különben a szociális jogokról volt szó. A francia politikus jelezte: elege van abból, hogy az új tagállamok közül többen is megsértik az elveket a kohéziós alapok ügyében, és a támogatásokat nem az elmaradt körzetek gazdasági felzárkóztatására, hanem adócsökkentésre fordítják. Vagyis a rendeltetésükkel ellentétesen használják fel ezeket a forrásokat. A lap megjegyzi, hogy a kijelentés elsősorban a magyar kormánynak szólt, amely az idén 9%-os vállalati adót vezetett be, ami a legalacsonyabb az egész unióban, de hát Orbán Viktor szeretne minél több külföldi nagybefektetőt csábítani az országba.

Békés Gábor, a budapesti Közgazdaságtudományi Intézettől azt mondja, hogy a jelentős cégek csökkenthetik adóterheiket Magyarországon és a szomszédos államokban, hála az uniós társfinanszírozásnak, illetve a kormányoktól kapott kedvezményeknek, a munkahelyteremtésért cserében. Németország ugyanakkor szintén szeretne szigorúbb feltételeket szabni a következő pénzügyi időszakban a közösségi források fejében, ideértve a jogállam tiszteletben tartását Magyarországon és Lengyelországban. Csak éppen nem ígérkezik könnyűnek keresztülvinni az elképzelést, mert egyhangú döntés kell hozzá. Az erősödő populizmus láttán Juncker azt fejtegette a göteborgi konferencián, hogy az unió alapvetően az értékekről és arról szól, miként akarunk élni. A kelet-európai tagok ugyanakkor attól tartanak , hogy a szociális védelem címén valójában a francia és a német piacot akarják elzárni munkavállalóik és szolgáltatásaik előtt.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

A német lap szintén úgy véli, hogy Macron Orbán ellen kelt ki Göteborgban. Az elnök éppen abban a munkacsoportban fejtette ki véleményét, amelyben a magyar kormányfő is jelen volt. Arról beszélt, hogy olyan Európa kell, amely óvja polgárokat és a vállalatokat, de az uniónak meg kell védenie saját szociális modelljét is a világban. Orbán ugyanakkor oldalvágással kezdte, amikor reményét fejezte ki, hogy Franciaország is rátalál a maga sikeres szociális rendszerére. Ezzel szemben roppant büszke arra, amit ő Magyarországon elért. Hogy kevesebb a munkanélküli, nagyobb a növekedés, azaz szerinte a szisztéma bevált. Célja a teljes foglalkoztatás és a demográfiai gondok orvoslása. A migráció problémáját továbbra is a maga szakállára próbálja rendezni. Az európai modellt egy szóval nem említette. Abban ugyanakkor nem biztos, hogy sűrűn szükség volna ilyen szociális csúcsértekezletekre.

A tanácskozáson meghirdették a szociális jogok európai pillérét, amelynek alapján minden tagállam köteles megállapítani a minimális normákat. Az esélyegyenlőség jegyében ez a többi közt megfelelő minimálbéreket jelent. Csak éppen nem kötelező, inkább amolyan szándéknyilatkozatnak számít. A tagokon múlik, hogy mennyit váltanak valóra belőle. A vezetők legközelebb 4 hét múlva találkoznak, tehát Orbán és Macron hamar viszontlátja egymást. És akkor már jelen lesz Merkel is, aki ezúttal a kormányalakítási tárgyalások miatt maradt távol.

Bloomberg

bloomberg.jpg

A francia elnök fokozza a nyomást az olcsó költségekkel dolgozó Kelet-Európára. Macron az EU göteborgi tanácskozásán sürgette az unió vezetőit, hogy segítsenek az életszínvonal megőrzésében, illetve hogy büntessék meg azokat a kormányokat, amelyek erre nem hajlandóak. Mint mondta, egyes tagok hasznot húznak a közösségi támogatásokból, azok segítségével alacsonyan tartják az adókat, de ezt a gyakorlatot meg kell torolni a következő pénzügyi időszakban. Hozzátette, hogy a szóban forgó államok a szerkezeti alapból folyósított pénzekből finanszírozzák az adóversenyt. Az ellenintézkedéseket pedig azért tartja szükségesnek, mert azok révén fel lehet tartóztatni a Le Pen-féle nacionalistákat, ugyanakkor mélyebb együttműködést lehet kialakítani az EU-ban.

Macron szándéka nehéz helyzetbe hozza a lengyeleket, magyarokat és cseheket, mert azoknál elakadt a folyamat, hogy csatlakozzanak az euróövezethez, noha nagyjából-egészében teljesítik a felvételi követelményeket. De nem is szeretnének kimaradni, ha létre jön a szorosabb integráció. A francia államfő most kifejtette, hogy a szociális normák ügyében országonként meg kell állapítani a minimális szintet. Kijelentette egyben, hogy a jövőben a szerkezeti támogatásokat ezeknek a szociális és adóelőírásoknak a betartásától kell függővé tenni.

Le Monde

le_monde.jpg

A lap megerősíti azokat az értesüléseket, miszerint Franciaország 3 napja, az uniós külügyminiszterek értekezletén igen élesen felvetette a kohéziós alapok csökkentését, ha valamely tagállam nem tesz eleget a jogállami normáknak. Németország, Finnország, Belgium, Hollandia és Svédország pedig támogatja, hogy ezeket a kifizetéseket a jövőben csak akkor folyósítsák, ha az érintett kelet-európai tagok betartják a demokratikus alapértékeket. A mostani időszakban 63,4 milliárd euróról van szó, ezekből főleg energetikai és közlekedési fejlesztéseket finanszíroznak az új tagországokban. A kérdés igencsak érzékeny, és várhatóan újra napirendre kerül hétfőn, amikor a miniszterek a következő uniós költségvetés tervezetét vitatják meg. Az európai ügyek francia gazdája azt mondja, igencsak egy véleményen vannak Németországgal az ügyben, hogy a felzárkóztatást szolgáló pénzeket csak akkor utalják át, ha a célállamokban minden rendben van a jogállamiság körül.

A tervezett szigorítás kimondatlanul is főleg Lengyelországnak szól, amely a PiS-kormány alatt komoly vitába keveredett Brüsszellel. Az ország a mostani időszakban86 milliárd eurót vehet kézhez, vagyis a korlátozás igencsak érzékenyen érintené. A szavazati jog felfüggesztése viszont nem jön szóba, mert jelen állás szerint Magyarország szükség esetén a lengyelek segítségére sietne. De a katalán válság, illetve a máltai újságírónő meggyilkolása miatt az sem biztos, hogy a spanyol, illetve a máltai kormány túlságosan forszírozná e pillanatban a jogállami elveket. Ezért azután a vezető tagok inkább a pénzügyi befolyásolára helyezik a hangsúlyt. A vita a tavasszal éleződhet ki, mert a Bizottság akkor terjeszti elő a maga pénzügyi elképzeléseit. Úgy tudni, hogy azokban több változatban is szerepel a kohéziós alapok megnyirbálása. Az egyik igen drasztikus, 30 %-os csökkentést irányoz elő.

Washington Post

wp.jpg

A Nyugat támadás alatt áll, de saját magát hozza vesztes helyzetbe, mert az oroszok kezére játszik. A kommentár szerint az amerikaiak és szövetségeseik nincsenek felkészülve arra, hogy az ellenség kikezdi a kulturális előnyöket, a szabad beszédet, a piacgazdaságot, a többpárti demokráciát. Közben pedig Oroszország, és akik támogatják, hétről hétre ráerősítenek a nyugaton a politikai és kulturális megosztottságra. Az a zseniális ebben a kíberháborúban, hogy a munka legnagyobb részét a nyugatiak végzik el. A világ ebből az egészből azt észlelte legelőször, hogy Moszkva meghekkelte az amerikai választásokat, de már ott tart, hogy a briteket is célba vette. May ugyan azt üzente, hogy nem fog sikerülni a próbálkozás, de idáig téved.

Putyin is azt csinálja, amit a Kreml 70 éve: igyekszik meggyengíteni és lejáratni a Nyugatot. Ehhez rásegített a Brexitre, nacionalista mozgalmakat támogat a franciáknál, németeknél, hollandoknál, lengyeleknél és magyaroknál. Ráadásul itt van még Trump is. Persze vele a Kremlnek nem is kell összejátszania, ideális gazdaállat az orosz vírus számára, amely viszályt szít a nyugaton. Az elnök árasztja magából a konfliktust. És mindaddig nem lehet ez ellen tenni semmit sem, amíg a Nyugat nem látja, hogy mi történik. Meg kell értenie, hogy a tények ellenőrzése, az igazmondás és a jó szándék jelenleg több mint erény. Hazafias kötelesség. Mert napjainkban a saját ellensége.

Guardian

guardian.jpg

Timothy Garton Ash azt mondja, hogy a gusztustalan volt egy héttel ezelőtt a nemzetközi trendbe beleilleszkedő varsói nacionalista felvonulás, de a szélsőjobb felemelkedését meg lehet akadályozni, ha a politikusokon kívül mindnyájan teszünk érte. A siker érdekében először is látnunk kell, hogy mi folyik itt. Minden esetben találunk különleges helyi, illetve általános, nemzetek fölötti jellemzőket. Varsóban azonban új vonás volt, hogy létrejött a szélsőséges idegengyűlölők nemzetközi hálózata, amely ügyesen kihasználja a közösségi médiát és azon keresztül terjeszti gyalázatos üzeneteit. Egyébként Németország jó példa arra, miként mosódik el a határvonal a konzervatív nacionalizmus és a szélsőjobb között. Ugyanezt meg lehetett figyelni Trump Amerikájában is.

A szélsőséges nyelv és eszmék elleni küzdelemben igen fontos, hogy az internetes platformok, a Twitter, Facebook, átláthatóbbak legyenek és az oroszok és mások ne használhassák ki azokat. Azután a közéleti szereplőknek mindig meg kell szólalniuk, amikor valaki túllép a törvényes politikai vita keretein. A lengyel kormány ezt elmulasztotta a demonstráció kapcsán, leszámítva Duda elnököt. Ugyanakkor szégyenletes, hogy hallgatott a lengyel katolikus egyház, pedig a felvonulók visszaéltek Isten nevével. De nem maradhatnak némák a kisemberek sem, amikor ezt a nyelvet hallják a kocsmában, a kávéházban vagy a futballstadionban. Nincs szükség dühödt vitára. A humor nagyszerű ellenpólus a fanatizmussal szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4613298151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekex 2017.11.18. 08:21:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Te nagyonbirka! Pont ezt akarja tenni:_ nem tesz bele pénzt a "mancsával" illetve amit korábban beletett, azt ki akarja húzni. Leginkább azt szeretné, ha köze nem lenne a zsebünkhöz!

illaim 2017.11.18. 14:41:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Egy ilyen degenerált állat mint te, eddig se értette! LOL

FCUK11 2017.11.18. 15:46:42

Amíg a franciák talicskázták tőlünk kifelé a pénzt, minden jó volt. Lapozzunk.

anyadmajma 2017.11.18. 21:03:57

@FCUK11: na te hazaáruló bolsevik geci, amíg a gyurcsány tizedét lopta mint a gazdád, addig vísítoztál parancsra, most meg tapsolsz az ország romba döntéséhez parancsra. Ki a faszt érdekel hát, mit pofázol itt?

Andras J Fazekas 2017.11.18. 23:34:55

@anyadmajma: @ !

Akkor beszélj majd lopásról, ha megint IMF hitelt kell felvenni, te nagypofájú balf@sz !

Már hazudni se tudtok normálisan …

Milyen hazugság az olyan, amit nem hisz el senki, és szembemegy a valósággal ?

GyMasa 2017.11.19. 10:23:38

@anyadmajma:
Szerintem beszélgessél majd el olyanokkal, akiknek francia közműszolgáltatójuk volt '90 után, hogy milyen olcsó és jóminőségű szolgáltatást kaptak mekkora ügyfélközpontú szemléletmóddal...
(Víz, csatorna, telefon.)
Mert, amit ezek a francia cégek az országban csináltak, az egyszerűen rablás volt.

2017.11.20. 08:36:42

@GyMasa: Meg az étkezési jegyek piacát uraló francia cégekről se feledkezzünk meg... Anno, az Erzsébet utalványok előtti időkben irgalmatlanul sok pénzt nyeltek el azok is. Volt, amelyiknél 50% körüli éves nyereségeket találhattunk.. Medgyessy eftárs is nyilván azért kapott becsületrendet, mert lelekesen szolgálta ki a francia cégek igényeit.
Macron amúgy nem kifejezetten a mi zsebünket túrja, legalább ennyire böki a csőrét, hogy a németek ügyesen megoldották az uniós támogatások átcsatornázását, a volt szoci blokk országainak közbeiktatásával. Az ide becsorgó pénzek nem kis hányada végső soron a németeknél landol.

GyMasa 2017.11.20. 13:08:36

@Womb Raider:
...Macron amúgy nem kifejezetten a mi zsebünket túrja, ...
Hat, jah mert szepen lassan ki lett vasarolva a düsznyo' franciaja ezekböl az aranytojast tojo tyukokbol...
Mondjuk azert ba'jos, mekkora arccal megy neki az EU ujraosztasanak!
Tisztara ugy tunik, mintha arrol lenne szo, hogy nagyobb szeletet ker az orszaga az altalad emlitett EU-s penzlenyulasbol...

2017.11.20. 13:36:28

@GyMasa: Hááát... ha Merkel végre kilábal a koalíció-képtelenség dágványából és újra nyeregben érzi majd magát, elkeni a száját a kis kakasnak. Macron igazi egyesült európai politikus.. azt gondolja magáról, ő sz@rja a spanyol viaszt. (Is)

GyMasa 2017.11.20. 13:45:22

@Womb Raider:
Jaja...
Mutti most azert tart alacsony profilt, mert lehet, hogy ujabb valasztasok lesznek, de az mar az eddigi megszolalasaibol is latszott, hoyg azert _ANNYIRA_ nem osztja Micron lelkesedeset az "Uj, meg több" EU viziojarol...

2017.11.20. 14:57:02

@GyMasa: Amúgy én az egész kirohanását nem értem ennek a fickónak.. évtizedek óta felmérhetetlen mennyiségű pénzt tudtak hazatalicskázni a multi Mo.-ról, a nevetséges béreken hízlalt nyereségükből. Ez ellen soha egyik vezető állam sem lázadt :) Nem érdekelte őket a magyarországi melósok szociális biztonsága... bár lehet, most sem pont miattuk görbül a szája sírásra Macronnak. Attól meg végképp beteg vagyok, hogy ezeket az úniós pénzösszegeket úgy próbálják csomagolni, mintha valamiféle karitatív kampány adományai lennének. Holott erről soha, sehol nem volt szó. Ez csupán egy eszköz, hogy az Unió a saját képére formálja.(illetve a vezető tagállamok gazdasági szereplőinek elvárásaihoz igazítsa) a magyar gazdaság szerkezetét, az ország irányítását. Plusz ezzel kompenzálják azt a nehezen számszerűsíthető veszteséget, amit a kvótarendszer, a saját piacok elvesztése és a mesterségesen alacsonyan tartott bérek okoznak. A balosok mégis szeretnek szent áhítattal csúszni-mászni a nyugat előtt az ő nagy kegyes adományaikat megköszönve.

GyMasa 2017.11.20. 16:05:40

@Womb Raider:
...Nem érdekelte őket a magyarországi melósok szociális biztonsága...
A hüdenagyon szomoru inkabb az, hogy az ugynevezett "ügyfelek" sem igazan erdekeltek oket.
Tiszta sapolas folyt itt nagyon hosszu ideig...
...bár lehet, most sem pont miattuk görbül a szája sírásra Macronnak...
Furcsa egy baloldali alak am o is. A legfontosabb az volt neki, hoyg a melosokkal kitoljon a "munkajogi reform"-javal...
...Attól meg végképp beteg vagyok, hogy ezeket az úniós pénzösszegeket úgy próbálják csomagolni, mintha valamiféle karitatív kampány adományai lennének...
Ja, ez tulajdonkeppen egy bujtatott tamogatas -jelenleg eppen pont a nemet - nemzetkozi vallatoknak, baranyborbe varrva...
Mondjuk, ez annyira nem all tavol pl. Nemetektol lasd ugye az Energiewende-t, amelyik tulajdonkeppen a csokos haverok feltokesitese az lakossagi fogyasztok karan...
Es nem is annyira kispalyas, ugye, mert evente 2 komplett Paks2 arat ontik bele...
...Holott erről soha, sehol nem volt szó. Ez csupán egy eszköz, hogy az Unió a saját képére formálja.(illetve a vezető tagállamok gazdasági szereplőinek elvárásaihoz igazítsa) a magyar gazdaság szerkezetét, az ország irányítását. Plusz ezzel kompenzálják azt a nehezen számszerűsíthető veszteséget, amit a kvótarendszer, a saját piacok elvesztése és a mesterségesen alacsonyan tartott bérek okoznak. A balosok mégis szeretnek szent áhítattal csúszni-mászni a nyugat előtt az ő nagy kegyes adományaikat megköszönve...
Nekem lett egy teoriam, marpedig az, hogy az mszp ugye az mszmp utodpartja, es ugye abban eredetileg (is) elsosorban jo kaderekre volt zukseg, es sem karizmatikus, sem onallo alakokra.
Az orosz era alatt ugye Moszkvabol jott az ukaz, amit csak vegre kellett hajtani, a gondolkodas pedig nemhogy nem volt elony, de kifejezetten hatrany volt!
Aztan eljott rendszervaltas, es akkor megszuntek az utasitasok.
Nagy bajba is kerultek a csavok...
De aztan '94-re sikerult uj agyat talalni, megpedig az EU formajaban, es utana (azota is) onnan jonnek az utasitasok, es helyreallt a rend az mszp-ben!
Ezzel csak annyi gond volt, hogy szerintem az EU-ban nem voltak hozzaszokva ehhez a szintu szervilisseghez, hanem valami olyasmihez, hogy azert lecsippentenek majd itt-ott, de azert Magyarorszag csak intezi a sajat dolgait.
Na, ez nem igy tortent...
Persze, a dorzsolt nyugatiak hamar rajottek az itt hevero lehetosegekre, es gyorsan ra is repultek.
Jol "elprivatizaltak" amit csak lehetett, meg adtak a jobbnal jobb "tanacsokat" is.
Megyo meg megkapta az utasitasait (meg ugye a becsuletrendet is erte), de Fletot szerintem mar magara hagytak.
Azt' meg is lehet nezni mi tortent...
(emlekezzunk csak a nagyivu reformotleteire, amik a 2-3 honapos iv utan mind pokolba lovagoltak, es belealltak a foldbe.)
Ez is lehet az oka annak, hogy nem torik ossze magukat a hatalom visszaszerzese miatt, ugyanis:
- fogalmuk sincs rola, hogy kellene azt megtenni
- Ha meg is szereznek, onalloan ugyis keptelenek lennenek barmi erdemlegeset tenni, ami javitana az orszag allapotan.
süti beállítások módosítása