B1 blogcsalád



Orbán, a neobolsevik

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. november 7.

2017. november 07. - Szelestey
  • Lenin a tenyerét dörzsölné örömében, ha látná mai követőit, Trumpont, Orbán, Le Pent és Kaczynskit.
  • A német védelmi minisztérium már olyan forgatókönyvön dolgozik, hogy mit kell tenni, ha a kelet-nyugati belső ellentétek miatt felbomlik az EU.
  • Hiába magánút, nem mindenki örül Orbán Viktor kelet-németországi látogatásának.

washington_post.jpg
100 év elteltével visszatért a bolsevizmus, pl. Orbán Viktor alakjában, és emiatt igencsak érdemes aggódni. Erre figyelmeztet a Kelet-Európával foglalkozó történész-újságíró, Ann Applebaum. A hosszú elemzés szerint a történelem ismétli önmagát, csak persze nem ugyanabban a formában. Ezért Trump, Orbán, Farage, Le Pen és Kaczynski neobolsevik, és bár jobboldalinak vallja magát, de nem sok köze van a 2. világháború után megismert jobboldalhoz. Az amerikai elnököt leszámítva az európaiak gúnyt űznek a kereszténydemokráciából, Semmiben nem azonosíthatóak az angolszáz konzervativizmussal, mert azok a képviseleti demokráciát, a vallási türelmet, a gazdasági integrációt és a nyugati szövetséget szorgalmazzák. Az említett vezetők viszont semmit sem akarnak megtartani abból, ami van. Csak ők Leninnel ellentétben nem boldog jövőt ígérnek, hanem a múlt hamis és félrevezető víziójával szolgálnak. Etnikailag és fajilag tiszta nemzetet vázolnak, régi típusú gyárakat, hagyományos férfi-nő hierarchiát, áthatolhatatlan határokat. Ellenségeik közé tartoznak, a meleget, a faji és vallási kisebbségek, az emberi jogok szószólói, a sajtó és a bíróságok. Cinikus módon a kereszténységet törzsi jellemzőként arra használják, hogy megkülönböztessék magukat az ellenségtől, a muzulmánoktól, vagy ha azok éppen nincsenek kéznél, a liberálisoktól.
 
Leninhez hasonlóan nem hajlandóak kompromisszumra, csak bizonyos társadalmi rétegeket támogatnak, és dühödten támadják „illegális” ellenfeleiket. Náluk a nép misztikus fogalom, de nagyon hasonlít ahhoz a tömeghez, amelynek nevében annak idején Trockij szólt. Amikor beiktatási beszédében Trump azt hangoztatta, hogy a hatalmat vissza kell adni az amerikai népnek, az nagyon emlékeztetett a proletárdiktatúrára. De ide lehet sorolni azt is, amit Le Pen és Kaczynski szokott mondani a népről. Persze elődeikhez hasonlóan ők is hazudnak. Orbán pl. eltitkolta a paksi szerződés részleteit, és nem véletlenül. Az sem puszta egybeesés, hogy a sikeres neobolsevikok alternatív sajtót hoztak létre, dezinformáció és gyűlölethadjárat céljaira. 100 évvel ezelőtt ezt propagandának hívták és magas szinten művelték. A maiak meggyőződésből hazudnak, mert azt gondolják, hogy egy rothadt világban az igazságot fel lehet áldozni a „nép” nevében, vagy eszközként vethetik be a „nép ellenségeivel” szemben. A hatalmi harcban minden megengedett.
 
A legfájdalmasabb azonban, hogy ők is kezdik nagyra becsülni az erőszakot a tisztogatás módszereként. Trump varsói beszédében még a háború lehetősége is felmerült. Szerencsére napjainkban nem 1917 Szentpétervárján vagyunk, az állam még nem olyan gyenge, mint akkor. Azon kívül vannak már tapasztalatok a múltról, és azok a demagógok, akik a nemzetet ellenségekre és hazafiakra osztják, kellemetlen emlékeket ébresztenek. A francia, holland és osztrák választók visszautasították a nihilizmus és az idegengyűlöletet. Sőt, lehet, hogy Macron megválasztásával a franciák megtették az első lépést a liberalizmus újjáéledése felé. Az államfő receptje jelzi az utat, miként kell felvenni a küzdelmet korunk hamis prófétáival szemben. Pozitív, nyitott és hazafias képet kínál. Ne engedjétek meg, hogy a nacionalisták az „emberekhez” forduljanak a szavazók feje fölött. Nem szabad belemenni abba, hogy a szélsőségesek adják a politika fő áramát.  Nincs mentség az engedékenységre. Csak épp a világ nincs kellőképpen felkészülve arra, hogy milyen szörnyetegek léphetnek színre és milyen szörnyűségek történhetnek meg.  
guardian.jpg
Egy kiszivárgott dokumentum szerint a német védelmi tárca terveket dolgoz ki arra az esetre, ha összeomlik az unió. Az elképzelés abból indul ki, hogy 2040-re teljesen leáll a bővítés, akkorra több tagállam is kilép, és a rendezetlen, időnként kaotikus, viszályra hajlamos világban drámaian megváltozik a biztonsági környezet. A 120-oldalas elemzés igencsak reális forgatókönyvet vázol, nevezetes olyan kelet-nyugati konfliktust, amelyben egy-két tagállam Oroszország oldalára áll át, átveszi az orosz politikai és gazdasági modellt. Hogy a minisztérium ilyen lehetőséggel foglalkozik, az önmagában a megnövekedett feszültség jele. A képhez az is hozzátartozik, hogy a helyzetértékelés még Trump győzelme, illetve az előtt készült, hogy a kínai államfő közzétette volna tervét az ország ázsiai terjeszkedésére. A legsúlyosabb gondnak a terrorizmust tartja, de azt is rendkívül aggasztónak minősíti, hogy gazdasági gondok és a migráció megbontotta az EU egységét, ideértve a vitát Brüsszel, illetve a magyar és a lengyel kormány között.  
 
A cikk szerint a németek szinte egyöntetűen elutasítják Macron uniós elképzeléseit, számukra fő gond a menekültek beilleszkedése, illetve hogy az idősebb, kevésbé iskolázott rétegek hallani sem akarnak további társadalmi változásokról. Közben pedig Görögországban nyomul Oroszország és Kína. Putyin hibrid hadviselést folytat a nyugati demokráciák ellen, beleértve, hogy jobboldali populistákat pénzel. A médiát pedig arra használja ki, hogy lerántsa a leplet az európai demokráciák leépüléséről, korrupciójáról. Az újságíró azt tanácsolja, hogy Európa csak ne legyen olyan biztos a demokrácia és az integráció elmélyítésének sikerében. Mert ha kudarcot vall a program, akkor éppen akkor állnak tótágast a dolgok, amikor az USA már nem megbízható szövetséges, sőt, nem is stabil demokrácia. Épp ezért nem lenne jó, ha Nagy-Britannia valóban csökkentené a katonai kiadásait.   
die_presse.jpg
Ausztriában egy szakember óvatosan ugyan, de azt ajánlja, hogy a leendő kormány uniós kérdésekben egyeztessen a Visegrádi Csoporttal. Paul Luif, a Bécsi Egyetem politológusa emlékeztet arra, hogy a négyektől eltérően Bécs nem támogatja az atomerőművek építését, nem csatlakozik a Nato-hoz, és nettóbefizetőként szintén mások a szempontjai, mint a keleti szomszédjainak. Viszont jelentős gazdasági érdekei fűződnek a térséghez. Ugyanakkor az is tény, hogy az osztrákoknak nincsenek szoros szövetségesei az EU-ban, ezért csak nehezen tudja érvényesíteni a törekvéseit. Erre az alkalmi szövetségek nem alkalmasak, hiszen Brüsszelben a legtöbb esetben csomagban, árukapcsolással születnek meg a döntések. Ezért érdemes volna fontos kérdésekben rendszeresen egyeztetni a visegrádiak és Ausztria véleményét, és akkor talán kialakulhatnak olyan bizalmi viszonyok, amelyek mindkét fél javára válnak.  

die_welt.jpg
Az eddig ismert programtól eltérően ma Drezdában folytatódik Orbán Viktor magánlátogatása Kelet-Németországban. A kormányfő tegnap Haseloff, Szász-Anhalt miniszterelnökének  társaságában felkereste Luther Márton sírját, ma pedig Szászország fővárosában, a tartomány szintén CDU-s  vezetőjével, Tillich-hel találkozik - ebéd keretében, de szintén magán alapon. A lap megjegyzi, hogy a vendég a többi közt a menekültválság során tanúsított kemény politikája miatt vitatottnak számít. Nemrégiben migránsmentes övezetnek nyilvánította Kelet-Közép-Európát. A mostani út előző állomása is éles ellenérzéseket váltott ki. Szász-Anhalt EP-képviselője felszólította a házigazdát, hogy a megbeszélésen hozza szóba a vallásszabadságot és a toleranciát, amit a jobboldali-populista Orbán lábbal tapos. Tegye világossá számára, hogy a látens orbáni antiszemitizmusnak nincs helye sem Wittenbergben, sem Európában. A szociáldemokrata politikus tiltakozásul a Luther-emlékház elé állította az a biciklijét, rajta németül és magyarul a következő felirattal: „Isten hozta, Orbán úr! Az SPD a vallási türelmet, a jogállamot, az egyetemes szabadságot támogatja, ugyanakkor elutasítja a zsidóellenességet. És Ön?”
New York Times/Reuters
new_york_times.jpg
Budapesten népszerű lett a szervezett séta, hogy az érdeklődők megismerjék a muzulmán közösséget és a mecsetet, és ily módon szabaduljanak meg a félelmeiktől, illetve fenntartásaiktól, miközben a kormány kemény migránsellenes kampányt folytat. A szervezők szerint ’A muzulmánok, akik köztünk élnek’ című program mára a legkeresettebb közé tartozik, pedig 3 éve szinte senki sem jelentkezett rá. Ám ez megváltozott, köszönhetően részben annak, hogy a sajtóhírek igen sok feszültséget keltenek a mindennapi életben. Az érdeklődők túlnyomó többsége diplomás, kétharmaduk nő. A magyarországi muzulmánok olyan 40 ezren lehetnek, számuk a menekültválság óta megnövekedett, habár az érkezők nagy része továbbment nyugatra. Ugyanakkor a Tárki adatai azt tanúsítják, hogy az idén a tavalyelőtti adatra 19 %-ot ráverve 60 %-ra ugrott az idegengyűlölők aránya. A túrán egyébként havonta kb. 80-an vesznek részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3413197486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK10 2017.11.07. 07:17:43

„Isten hozta, Orbán úr! Az SPD a vallási türelmet, a jogállamot, az egyetemes szabadságot támogatja, ugyanakkor elutasítja a zsidóellenességet. És Ön?”

Az SPD nem támogatja az egyetemes szabadságot. Ha támogatná, akkor elismerné, hogy lehetnek emberek vagy országok, amelyek másként gondolkodnak, mint ők, és ezt el is fogadnák. De nem teszik, tehát az idézet hazugságot tartalmaz. Mondjuk ebben semmi csoda, balról hazudnak itt is, ott is :)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.07. 11:06:13

"A túrán egyébként havonta kb. 80-an vesznek részt."

Pompás..
Már csak 2500 hónap azaz cirka 208 év, és ripsz ropsz már a parlamentben is lesznek a migránspártiak 5%-al.

chrisred 2017.11.07. 11:12:16

@FCUK10: Az egyetemes szabadság a polgárokra vonatkozik és nem az államokra.

Célkereszt 2017.11.07. 12:03:58

Marhaság! Leninnek és a bolsevizmusnak ideológialag semmi köze Orbánhoz. Orbán rezsimjét a klerikárfasiszta szó írja le.

dadddd 2017.11.07. 12:05:01

Azért nem lenne nagy gond, ha a szerző megpróbálna némi distinkciót tenni a felsorolt emberek közt.
Az viszont igaz, hogy mindnyájan egy teljen nyilvánvalóan zsákutcába jutott világnézet bukásából tudtak erőt mert, mert a nemzetállamok természetes védelmi mechanizmusai beindultak. Az más kérdés, hogy valójában nyújtanak-e megoldást, de tisztán látszik valami radikálisan eltérőt szeretnének az emberek az ún. liberális kurzus világképéhez képest.

Alick 2017.11.07. 12:35:04

Nigel Farage jobboldali liberális, szabad európai piacot és nem etatista apparatcsikok európai gittegyletét szeretné látni. Lenin tapsikolna örömében, ha látná az Európai Bizottság munkáját.

Cinkes 2017.11.07. 12:40:23

ami közös, hogy követőik buták mint a tök. alapvető baloldali normákat állítanak be jobboldalinak, a hívők meg hisznek. a kommunizmus alatt is nagy hangsúlyt helyeztek a nemzetieskedésre, csak akkor még balra beszéltek ma meg jobbra. mszp, fidesz egy brancs, kb hasonlóan értelmes követőkkel... az mszp meg a fidesz is megfutotta a putyinhhoz dörgölőzős kört és mit ad isten ugyanazt a kivetnivalót látták meg emiatt egymásban, csak eltelt közben pár év.

2017.11.07. 12:50:21

Ahogy a Biblia is tanítja: gyűlölj, gyűlölj, gyűlölj mindenkit, aki kicsit is más, mint te.

Ha az embert isten teremtette saját képmására, akkor :
1. Minden embert, a meleget, a bevándorlót, stb. egyenlőnek teremtett, hiszen mindannyian isten akaratából olyanok, amilyenek.
2. Csak a fehér fideszeseket teremtette saját képmására, a többi emberszabású élőlény a majomtól származik és ezért alsóbbrendű.
3. Nincs isten, minden ember a majomtól származik és győzzön az erősebbik. A vallás pedig a gyenge emberek mentsvára az igazság és az önálló gondolkodás elől.

chrisred 2017.11.07. 13:01:19

@FCUK10: Legfeljebb a nézőpontodból.

dadddd 2017.11.07. 13:05:10

@roli101: Az Ószövetségben sok ilyesmi van. :)

Nem a bevándorló befogadásával van a gond, hanem azzal, hogy túl sokan tartanak errefelé, és olyan kultúrát képviselnek, ami az európai világlátással nem összeegyeztethető. Elég a nők helyzetére gondolni. És itt nem arról van szó, hogy 1-2 szerencsétlen családot be kell fogadni, hanem arról, hogy az integrációra képtelen és hajlandóságot egyáltalán nem mutató tömegeket kellene valahogyan kezelni.

A kóros gyűlölet persze nem megoldás, de a feltétel nélküli befogadás sem az ún. tolerancia jegyében. Ők egyáltalán nem toleránsak, ezt jobb, ha tudjuk.

felső határ nincs 2017.11.07. 13:34:23

Lenin szomoru lenne ha latna a ballibek vegromlasat

2017.11.07. 13:50:00

@dadddd: Ez már rég nem a befogadásról szól. Ez a színtiszta gyűlölet, amit a magukat kereszténynek valló embereket szítanak. Olyanok gyűlölik a másságot, akik sosem találkoztak vele.
Az a jó megoldás, ha meggyilkolunk mindenkit, aki más, mint mi? Ez is benne van a bibliában?
Ausztriában pár éve ki volt írva egy boltban, hogy "magyar ne lopj". Te egyetértettél ezzel, mert te magad is lopni szoktál, ahogy minden magyar? Vagy szégyellted magad, mert néhány magyar lop, de te nem? Azért, mert néhány sötétebb bőrű ember nincs tisztában a mi kultúránkkal, az nem azt jelenti, hogy összes buta és tudatlan. Nagyon sok olyan magyar ember van, aki ugyanolyan szinten van kulturáltságban, mint migránsok. Ennyi erővel őket is elzavarhatnánk. Vagy csak egyszerűen tanítani kellene őket is.

Én sem akarom, hogy tömegesen idetelepüljenek, de az ország jövője szempontjából lehet, hogy jó megoldás lenne valamennyi befogadása.

felső határ nincs 2017.11.07. 13:52:58

@roli101: nem sosem votl kiirva hogy magyar ne lopj

hanem magyarul is ki volt irva hogy ne lopj

ugye a ballibek syeretnek fantazialni

foleg szebb jovorol hahaha

dadddd 2017.11.07. 14:06:06

@roli101: Németország példája jól mutatja, hogy nem lehet integrálni őket. Akkor pedig milyen jövőről beszélünk? Nem butaságról vagy tudatlanságról, hanem eltérő normákról van szó. Olyanokról, amit ha egy fehér európai ejtene ki a száján, az ún. liberálisok rögtön keresztre feszítenének.

A migrációt a leginkább a probléma gyökerénél kellene kezelni (ti: a háborús övezet rendezésével), de ebben nemhogy sikerek, de még próbálkozások sincsenek. Azok pedig pont ne osszák az észt, akiknek lehetőségük lenne erre. Pl: A Rothschild vagy a Kissinger birodalom, ahol olyan anyagi források vannak, amikkel ez kb. tíz perc lenne. :) (Sorost szándékosan nem akartam idehozni.)

Tisztességes Természettudomány 2017.11.07. 14:17:18

Lenin előszeretettel ölte a saját népét.
Ebben Kádárt tekinthetjük a követőjének, nem Orbánt.

De Lenin igazi követője a mindenkori amerikai elnök, francia elnök, német kancellár, akik más országokat bombáznak, ölik az embereket, azért, hogy - már most is idejétmúlt - ideológiájukat terjesszék.

MEDVE1978 2017.11.07. 14:18:16

A Washington Post cikke történelmileg extrém megalapozatlan baromság, csodálkozom, hogy valaki ezt le merte írni. Le Pennek, Trumpnak meg Orbánnak nem sok köze van Leninhez. Akit Lenin érdekel, az például olvasson bele a múlt havi Rubiconba, ami az 1917-es orosz forradalomról hozott egy pár történelmi cikket. Csak röviden belemenve a dologba: Lenin internacionalista volt, ezért ellenezte a háborút (mert úgy gondolta, hogy az ellentétek osztályok között feszülnek és nem nemzetek között). Ezért ellentétbe is került több korai orosz kommunistával, akik viszont támogatták a Németország elleni háborút (kezdetben Sztálin is ezek között volt). Lenin valóban világforradalmi célokat dédelgetett, azt, hogy Oroszország segítségével felkelnek majd az elnyomottak és megvalósul a proletárdiktatúra. Ezért egyszer még a bolsevik pártból is ki akarták záratni, azonban tehetsége és jó szónoki képességei miatt sikerült az élre kerülnie. A másik az, hogy Lenin idealista és radikális volt: míg számos korabeli kommunista arra törekedett, hogy szép lassan koalícióra lépjen az egyéb szocdem erőkkel és félig-meddig reformokkal váltsa le az eddigi társadalmi rendet, Lenin radikálisan a forradalmi változásban = bolsevik hatalomátvételben látta a megoldást. Lenin forradalommal, sokak szerint puccsal jutott hatalomra.

Nézzük ezzel szemben az európai szélsőjobbosokat és Trumpot. Mindegyikük erősen nacionalista, míg Lenin internacionalista volt. Lenin puccsal került hatalomra - bizonyítottan nem támogatta a társadalom többsége (a kommunisták által rendezett első választásokon eszer pártok nyertek, nem az SZKP), Trump vagy Orbán szabad választásokon, demokratikusan nyertek, Le Pen pedig egyáltalán nem is került hatalomra. Orbán 5 cikluson keresztül szalámizta le a magyar jobboldal egyéb erőit, nagyban demokráciaellenes lépéseket csak a második kormányában alkalmazott.

Ez mind-mind eltér Lenintől, gyakorlatilag nulla közös pont. Persze a másik hasonlat - Adolf Hitlerrel jóval erősebben megállna, de történészünk valószínűleg nem akarja ezt húzni (pedig amit leír, szinte egy az egyben a náci rendszer: Etnikailag és fajilag tiszta nemzetet vázolnak, régi típusú gyárakat, hagyományos férfi-nő hierarchiát, áthatolhatatlan határokat. Ellenségeik közé tartoznak, a meleget, a faji és vallási kisebbségek, az emberi jogok szószólói, a sajtó és a bíróságok. ). Csak persze a Hitler hasonlatnak nincsen évfordulója, illetve ő is érzi, hogy beállna a nácizók táborába, ami hiteltelenítené alapból.

2017.11.07. 14:22:07

@felső határ nincs: Elnézést a pontatlan idézésért. Biztos félreértettem, hogy magyarul azért írták ki, hogy a svájciak is értsék.

2017.11.07. 14:33:17

@dadddd: Nem azt mondom, hogy neveljünk belőlük istenfélő magyar embert. Munkásnak kellenek ide, más szóval rabszolgának. Olyannak, aki elvégzi azt a munkát, ami a magyarnak már nem felel meg. A világ okosabbik felén már régóta erre használják őket.
Mert vannak munkák, amit csak olcsón, rossz körülmények között lehet elvégezni.
Erre 3 lehetőség van a világon:
1. robotokkal
2. a magyarság egy részét örökre nyomorba, tudatlanságba kell dönteni, hogy ők legyenek a rabszolgák.
3. máshonnan kell rabszolgákat hozni, akik elvégzik ezeket a munkákat.
Jelenleg nálunk a 2. lehetőséget erőlteti a kormány. Te melyiket választanád, ha neked és a családodnak kellene ilyen munkát végeznie élete végéig?

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2017.11.07. 14:35:09

Igen ti Soros bérencek, nemcsak Lenin, de Kádár is könnyes szemmel lelné boldogságát Orbán Viktorban, hiszen Orbán Viktor már szinte be is végezte azt müvet, amit a népéért küzdő és élő Lenin és Kádár elkezdtek. Mindannyian a népükért élő és küzdő államférfiak voltak, mindannyian harcoltak a népüket kizsákmányoló imperilista EU ellen, mindannyian felemelték a kisembert a semmiből és kitaníttták őket majd munkát, ha az nem volt, akkor közmunkát adtak nekik. Mindannyian harcoltak a kizsákmányoló nyugat ellen, elvették a kizsákmányoló tőkésektől a gyáraikat, kaszinóikat, trfikjaikat és azt szétosztották a megbízható nemzeti magyar emberek között.

Mi igenis büszkék vagyunk Orbán Viktorra hogy végiveitte Lenin álmát, hogy az ország a kisembereké legyen ne pedig kizsákmányoló nagytőkéseké akik csak összelopták a vagyonaikat. Reméljük hogy 2018 Orbán befejezi Lenin és Kádár országának a felépítését és az utolsó darabig leszámol a nyugat és Soros által felbérelt rendszer ellenség álcivilkkel.
A migránsokra továbbra lövetni kell, különben lerohanják az országunkat és túl fognak szaporodni minket keresztény fajt, hogy aztán bevezessék a Saria országot ahol a tolvajoknak csak úgy levágják a kezét, és nem lehet többé disznózsírt meg pacal pörköltet enni.

SOHA TÖBBET ELLENZÉKI KORMÁNYT AKIK A PORIG LEROMBOLNÁK ORBÁN VIKTOR RENDSZERÉT!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.07. 14:37:13

@MEDVE1978:

A Washington Post az amrikai idiótáknak íródik.
Ott is elsősorban a Soros Clinton klánban feltétel nélkül hívő demokrata klikknek.

Az amerikak az Orosz Lenin, vagy kommunista szavakat a gonosz szinonímájaként használják.
Tehát teljesen érdektelen hogy milyen kontextust írnak, milyen eszement baromságot hazudnak, ez csupán a gonoszság szinonímájaként hat.

Nem véletlen hogy a Soros által irányított Facebook által is használt internet cenzúra papíron az oroszok ellen készül.
Valójában pedig a korlátlan cenzúra lehetőségét nyitja meg elöttük.

Amire a Sorosék által megírt Fact Checking szoftver azt mondja hazugság, az nincs is.
Ennek nyomai már itthon is tapasztalhatóak.

Pl a Soros-Terv maga hiába van fent a neten, mivel a ballib megmondók orosz propagandának titkulálták, rgo számukra nem létezik.

Igen ezek ilyen barmok.

MEDVE1978 2017.11.07. 14:42:35

@roli101: A globalizáció elért egyszerűen odáig, hogy az emberek számára már felfoghatatlanul gyorssá és érthetetlenné, követhetetlenné válik. A migráció és a digitalizáció is ennek a paradigmának a része. Számos válság rakódik egymásra és erősíti egymást. Van egy elosztási válság országok között és egyben országokon belül is. Ez azt jelenti, hogy a fennálló nemzetközi gazdasági rendszer országokat tesz tönkre a nemzetközi verseny jegyében és azt is, hogy az egyes társadalmakon belül rétegeket tesz tönkre vagy éppen - kevesebb esetben - emel fel. A kormányok és integrációk (EU, USA) szerepe és ráhatása az egész történetre tendencia szinten egyre kisebb és kisebb.
A digitalizáció hatása jelentős, azonban mértéke ismeretlen és kiszámíthatatlan a kormányok számára.

Ebben a helyzetben a korábban nyugati demokráciáknak a fő bázisát adó középosztályok mérete és szerepe csökken (Piketty: Tőke a XXI. században), egyre kiszolgáltatottabbak lesznek ezeknek a folyamatoknak. Ahogy a középosztályok fenyegetettsége és tényleges lecsúszása nő, úgy kerülnek előtérbe a szélsőségek, mert ezeknek a rétegeknek a napi tapasztalata a hanyatlás és a kormányukat tehetetlenként élik meg. Ennek a folyamatnak egyik mellékzöngéje a "nem lehet annyi gyerekem, amennyit szeretnék", mert anyagilag nem engedhetem meg magamnak jelenség. Ha még ehhez a nemzeti - kulturális azonosulási - kereteket is hozzáadjuk, akkor nem kell meglepődni azon, hogy az az érzet alakul ki társadalomszerte, hogy a nemzet és egyszerre az állam alapját is adó középosztály gyengül, lecsúszik, anélkül, hogy a kormányok sokat tennének ez ellen.
Más helyeken még az is hozzájön ehhez, hogy a kormány még azt is mondja, hogy itt van rengeteg eltérő kultúrájú ember, akit az állam ellát, egyszerűen azért, mert ők menekültek vagy migránsok. Így elég hamar kialakulhat az a nézet, hogy a mi közszolgáltatásaink színvonala csökken, a képzés, infrastruktúra stb. lerohad, de a menekültekre azért költenek. Nyugat-Európában gyakorlatilag ez a reakció jelen pillanatban. A helyzetet súlyosbítja persze az, hogy részben számításból a nyugati "baloldali" erők egy része a sajátjává és ismertetőjévé tette a nemzetköziséget, tehát azt, hogy képviseli a migránsokat is. Ezért ezek az erők a további migráns beáramlásban érdekeltek (a berlini német menekültek között csináltak egy próbaválasztást a német országgyűlési választások előtt: a menekültek döntő többsége - 70%-ban - az SPD-re szavazott, néhányan csak a CDU-ra).

Nálunk ennél sokkal egyszerűbb a helyzet, mert belpolitikai indokokból OV nem engedi ezt a beáramlást. Ugyanakkor gyakorlatilag semmi értelme nem is lenne tömegesen befogadni ezeket az embereket, egyszerűen azért, mert:
1. Nem ismerik a nyelvet,
2. Képzetlenek (90%-ban),
3. Ha mégis képzettek, a magyar bérek nem versenyképesek, ezért pillanatok alatt nyugatra fognak távozni.

2017.11.07. 14:43:15

@felső határ nincs: Tök mindegy, hogy németül ki volt-e írva. Ha magyarul ki volt írva, az a magyarokra vonatkozott. Az összesre, rád is. Úgy veszem észre téged nem zavart, tehát te egyetértesz vele, tehát te is természetesnek veszed, hogy a magyarok lopnak. Gondolom fideszes vagy, mert náluk alap.
Egyébként utána olvastam és többen írják, hogy az volt kiírva, hogy "Magyar, ne lopj!" és csak magyarul volt figyelmeztető tábla.
www.urbanlegends.hu/2013/03/magyar-ne-lopj/comment-page-2/#comments

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2017.11.07. 14:52:02

És persze meg kell említeni, hogy Soros nemcsak at EU-t meg a világ sajtóját irányítja, meg az ukran embereket hogy robbantsanak ki forradalmat Oroszország ellen, meg Szíriát hogy csináljon háborút hogy a menekültek lerohanják Európát, hanem Soros kezében vannak a kotongyárak is, hogy ne szülessenek magyar gyerekek. Így akarja Soros hogy a magyarok kihaljanak és helyettük migránsok lepjék be az országunkat, akik ezután már ingyen kapnák a munkát meg ingyen utazhatnának a BKV-n. Mert ezek a migránsok csak ingyen élni akarnak, de dolgozni aztán nem.

Ma már bizonyítottan Soros kezében van a világ dezinformálása is, ezt mind bebizonyították a nyugaton letiltott orosz blogok. Amiket azért tiltatott le Soros mert megírták róla a leleplezést.
Soros troll gyárat müködtet, de azt is úgy álcázza mintha azt Putyin csinálná. Így vezeti félre Soros a világot az orránál fogva. Persze a CIA és Moszad által irányított Index pont az ellenkezőjét terjeszti, a sok idióta internetes liberális troll meg benyalja. Az igazság az, hogy helyettesítsük be Putyint Sorossal, Szentpétervárt New Jorkkal a rubelt dollárral és máris megkaptuk Soros leleplezését:

Putyin trollhadserege: ezer ember, havi egymillió dollárért orosz troll hadsereg

Egy 12 órás műszakban napi 135 komment, 50 tweet, hat kamu Facebook- és tíz Twitter-felhasználó fenntartása: egy orosz kormányzati troll átlagos munkanapja. Egy titokzatos szentpétervári cég ezret foglalkoztat belőlük, egy Putyinhoz közeli oligarcha havi egymillió dollárt költ rájuk. Csoda, hogy olyan hatékonyan terjesztik a Kreml propagandáját a közösségi médiában?

Szentpétervár történelmi városnegyedében áll egy jellegtelen négyemeletes irodaház, itt dolgozik az Internet Research Agency nevű, online kutatással foglalkozó cég. Becslések szerint úgy ezer alkalmazottjuk lehet, többségük az egyetemről éppen kikerült fiatal. A munka kemény, 12 órás műszakokban zajlik, heti hét nap, napi 24 órában; de a fizetés elég jó: havi 50-60 ezer rubel, zsebbe, készpénzben. Ez a 7500 rubeles orosz minimálbérnek pedig a jó öt-hatszorosa, forintban úgy 250 ezernek felel meg. Az IRA valójában egy fedőcég: az orosz online propagandagépezet egyik fontos elemét, a bérkommentelők hadseregét takarja.

MEDVE1978 2017.11.07. 14:53:14

@roli101:
A digitalizáció, sőt a technikai fejlődés pontosan az ellenkező irányba hat: megsemmisíti az alacsony képzettséget igénylő munkahelyeket. Nagyon jó példa erre a cigányok története. A cigányok a XIX. században fegyverkovácsok, cirkuszosok, zenészek, kereskedők voltak.
A XX. századra gyakorlatilag eltűntek a tradicionális foglalkozásaik (a fegyvereket már gyárak gyártották, annyi cirkuszra nem volt szükség, lett rádió, TV és magnó, kereskedelmi egységek sokasodtak), ezért teret vesztettek. Emiatt munkanélküliek lettek és a társadalom számkivetettjeiként élnek.
Ugyanez történne azokkal a kevésbé összetett munkát végző személyekkel, akik bevándorlóként jönnének be az országba. Jelenleg teherautósofőr hiány van, de lehet, hogy 20 év múlva minden második teherautót gép vezeti majd. Ahogy a kettes és négyes metró is vezető nélkül megy.

Ha pedig az alacsonyabb szintű munkákat el akarjuk végeztetni, pontosan ott arra a cigányság, mint óriási tartalék, ehhez nem kell képzetlen tömegeket importálni.

chrisred 2017.11.07. 15:12:53

@MEDVE1978: Vagyis a magyar kormány egyetlen politikai célkitűzése, hogy megakadályozza azoknak a Magyarországra bejövetelét, akik nem akarnak Magyarországra bejönni. Ez sikerrel kecsegtető terv. Ugyanakkor százezrével szórja szét a világban azokat a magyarokat, akik viszont szeretnének Magyarországon megélni, csak nem tudnak.

Tom66 2017.11.07. 15:26:30

"Egy kiszivárgott dokumentum szerint a német védelmi tárca terveket dolgoz ki arra az esetre, ha összeomlik az unió."

Iparkodniuk kellene, mert ha nem változtatnak sürgősen az EU vezetésén, akkor ez hamarabb fog bekövetkezni, mint várnák.

illaim 2017.11.07. 15:28:32

Jókat röhögök, amikor az eszement fidesstálibok az indexen megjelenő nemzetközi sajtószemlét itt az indexen akarják cáfolni! LOL
Ti eszement hülyegyerekek! Aztán mégis mit képzeltek? Melyik külföldi hírforrás főszerkesztője olvassa az indexen megjelenő kommenteket?
Ha valami nem tetszik, írjatok direktbe a Washington Post-nak, vagy az idézett újságoknak! Persze vannak akik megteszik, és azon is jókat derülök, ahogy leoltják őket!
Ketrecben vagytok, de hol is lennétek máshol egy normális kultúrában? Bemutatásra váró eszement majomként! LOL

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.07. 15:37:20

@illaim:

Ja hogy te eddig azt hitted, a blogírónak írnak az emberek, meg annak akiről a blog szól ?

Te biztosan tudod mi egy blog funkciója és célja, miért lehet azt kommentelni ?

Persze értem, hogy a liberálnáci hited nem engedi a különvéleményeket, így élből ágálsz ezek ellen, dehát erre a többség magasról szarik.

Mint ahogyan Soros csicskáira is, akik az országot lejárató cikkeket írogatják megrendelésre, világ szerte.

1ghost 2017.11.07. 15:48:03

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Húzzá már a picsába a baromságaiddal, te komcsi nicktolvaj!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.07. 15:54:41

@1ghost:

Ezt csúnyán elbasztad.. Elfelejtettél váltani a

@Ballib Cenzúrázók Réme 11:

-es hamisításodra..

felső határ nincs 2017.11.07. 16:08:40

@roli101: termeszetesnek veszem hogy a nemetek lopnak mert ki van irva nemetul

felső határ nincs 2017.11.07. 16:10:35

@roli101: neked nincs szemed? a linkelt cikkben sincs magyar ne lopj tablarol kep, tehat sose letezett.

illaim 2017.11.07. 16:12:47

@Ballib cenzúrázók réme 25: Ha eddig nem vetted volna észre, a kutyaszart átlépni szoktam!

1ghost 2017.11.07. 16:20:16

@Ballib cenzúrázók réme 25: Te enyveskezű komcsi nicktolvaj. Csak nem a tolvaj gazdádnál akarsz ezzel jó pontot szerezni? Ekkora a gáz?

torró 2017.11.07. 16:44:12

@roli101:
Kicsit komolyabban kéne a Bibliát tanulmányoznod, ugyanis, van az Ótestamentum, és van az új testamentum. Az első rész a zsidóságról szól a második Jézus és a tanítványok evangéliumáról. Ebben ilyenre nem tanítanak, sőt pont ellenkezőleg. Te is úgy kevered a dolgokat mint a Washington Post cikkírója. Összevissza ír ökörségeket!

nemecsekerno_007 2017.11.07. 17:04:06

Azon gondolkozok, hogy mi nem volt még a patás Orbán?

nemecsekerno_007 2017.11.07. 17:16:22

@chrisred: "Ugyanakkor százezrével szórja szét a világban azokat a magyarokat, akik viszont szeretnének Magyarországon megélni, csak nem tudnak...."

Hát persze :)

1. CSÖKKENTSÜK AZ ADÓKAT, MEG A JÁRULÉKOKAT, MEG A VILÁGBAJNOK ÁFÁ-t
2. 4 MILLIÓAN ÉHEZNEK, KÖLTSÜNK RÁ TÖBB PÉNZT, NE CSÚSSZANAK LE MÉG JOBBAN.
3. KÖLTSÜNK TÖBB PÉNZT OKTATÁSRA, EGÉSZSÉGÜGYRE

Azt áruld már el, hogy mi a f***ból? Meg nyílván mellett még csökkentsük az adókat is.

Az egyik blogon valaki nagyon szépen levezette azt, hogy mibe kerülne ha többet költenénk a legalul lévő 1 millióra.

- a költségvetés évente 17 500 Mrd Ft, mondjuk a 10%-át költsük ezekre az emberekre.
- ez 1750 Mrd, ha leosztom per fő-re akkor az havonta 63 000 Ft.
- ez a pénz kb. az oktatásra költött összeg 80-85%-a
- vagyis muszáj hozzányúlni a két legnagyob rendszerhez: a szociális kiadások (aminek nagy része a nyudíj) illetve az egészségügy.
- csak 10%-ról beszélünk, meg fejenkén/havonta 63 000-ről.

Kezgyé számolgatni, hogy csoportosítanád át a költségvetésen belül a pénzeket.

inteligencs elenzeki 2017.11.07. 17:19:27

"Tegye világossá számára, hogy a látens orbáni antiszemitizmusnak nincs helye sem Wittenbergben, sem Európában. "

MIIIVAAAN ? Ez hülye ?

Meg hogy Trumpot Leninnel összevetni :)) Ha a párhuzam igaz lenne, ezek után a cikkek után a Washington Post újságírója valahol Alaszkában túrná a gázvezetékeknek a fagyott talajt.

Azt hittem, hogy csak nálunk ilyen hülyék a libsik.

élveteg 2017.11.07. 17:47:51

"A szociáldemokrata politikus tiltakozásul a Luther-emlékház elé állította az a biciklijét, rajta németül és magyarul a következő felirattal: „Isten hozta, Orbán úr! Az SPD a vallási türelmet, a jogállamot, az egyetemes szabadságot támogatja, ugyanakkor elutasítja a zsidóellenességet. "

Elutasítja a zsidóellenességet ? Akkor Lutrhert is nyugodtan besolrolhatja az elutasítandók közé

Európai téridő 2017.11.07. 17:51:41

A 9/11 után Guantanamóba "teleportált" al-Kaidások egyikét hazánk kapta meg őrzésre azzal, hogy segítse elő a társadalomba való beilleszkedését. Ez nagyon nem jött eddig össze, igaz, hogy az sem világos, miért kell őt úgy őrizni, mint a néhai náci Rudolf Hesst a böhöm nagy spandaui börtönben kellett, amit csak Hess, az utolsó fogvatartott halála után tudtak lebontani.

Brix 2017.11.07. 17:55:13

A nyugati, túlságosan liberális társadalom egyre rosszabbul működik... Nincsenek megfelelő válaszai korunk kihívásaira: illegális migráció, terrorizmus, bűnözés, jóléti állam leépülése, stb....Ezért az állampolgárok megunták, hogy irracionális (liberális) társadalomszervező elvek alapján irányítsák az államokat...Törvényszerű, hogy a populizmus és a racionálisabb politika mindenhol előre tör... Azt minden ember - néhány elmeroggyant liberális fanatikust kivéve - megérti , hogy nincstelen , kultúridegen , elmaradott embermilliók beengedése mekkora vesszéllyel jár a tárdsadalom számára, hiszen a jólét és biztonság kerül veszélybe..
Az emberek , a jelen helyzetben nem akarnak semmi mást, csak a társadalmi equilibrium megmaradását, vagyis:
- nem kell a új munkás, aki lenyomja a béreket
- nem kell új ember , aki igénybe veszi a szociális rendszert
-nem kell senki aki más vallású, bőrszínű vagy kultúrájú
Az emberek sok esetben mindennapi harcként élik meg a globalizációt, és olyan politikusokat akarnak, akik ígér és tesz is valamit a globalizáció káros hatásai ellen...
Ha úgy tetszik egyfajta kulturális ellenforradalom van: mesterségesen kierőszakolt egyenlőség helyett visszajön a hierarchia, nemzetköziség helyett nemzetállam, és a PC helyett végre szabadon lehet beszélni ( és gyűlölni is! )

MACISAJT 2017.11.07. 17:56:41

@MEDVE1978: "A Washington Post cikke történelmileg extrém megalapozatlan baromság, csodálkozom, hogy valaki ezt le merte írni. "

Pedig nem kellene csodálkozni... Ugyanis anne applebaum rendszeresen ír effajta válogatott baromságokat, különféle orgánumokban...
Mióta férje , Radosław Sikorski megbukott és elhajtották a lengyel külügyminiszteri(!) poziciójából, azóta olyan mint a veszett kutya.

MACISAJT 2017.11.07. 18:03:01

@élveteg: "Elutasítja a zsidóellenességet ? Akkor Lutrhert is nyugodtan besolrolhatja az elutasítandók közé "

www.luther.hu/juden.html

arckönyv 2017.11.07. 18:04:29

ez nem nagy újdonság... a fidesz tábora is az, nyuggerek meg buta prolik. a társadalom önrendelkezésre legkevésbé alkalmas tagjai. nekik kell a gondoskodó állam, ami ugye nem éppen jobboldali irány...

taga20 2017.11.07. 18:31:20

@indekx ISIS Alqaida mind CIA projekt: gondolom ezt a hülyeségedet is egy ájfonról küldted ibráhim. mi?:)

ja és milyen most az időjárás leningrádban, meséjj!

midnightcoder2 2017.11.07. 18:40:11

Nem emlékszem, hogy Orbán megölt volna vagy 2 millió civilt, úgy hogy Lenin elvtárstól még elég messze van. Az viszont pozitív dolog, hogy ma már az ex-vörösnácik is megtagadják az örökségüket.

midnightcoder2 2017.11.07. 18:41:22

@arckönyv: Mert az MSZP-t ki is támogatta anno, amíg még volt mögötte szavazóbázis ?

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.11.07. 18:46:59

@midnightcoder2:

A segghülye amerikai picsa a bolsevikokkal és oroszokkal riogatja a népét. Felsorolt a jelző mellé 5 teljesen különböző politikust, akik hellyel-közzel jobboldaliak, bár még ezen gyűjtő fogalom is merőben eltér mindegyik személyiségétől, és mindegyik esetén más okból.

Mivel az amcsik a ruszkiktól félnek, ellenük vannak beoltva cirka a hidegháború kezdete óta a filmekben, és politikailag, így ezt a jelzőt, hogy 'bolsevik' aggatta - a demokrata párt és Soros által halállistára tett - vezetőkre.

Szerintem egyébként azt se tudja mit jelent a szó.

Janossz 2017.11.07. 19:19:25

@dadddd: "Németország példája jól mutatja, hogy nem lehet integrálni őket. "
Mit nem mondasz!? Németország példája jól mutatja, hogy lehet integrálni őket.
Ötven éve vannak törökök a németeknél, több milliós számban, és bár németté nem lettek azóta sem, különösebb gond nélkül megy az együttélés. Neked mást mondtak?

1ghost 2017.11.07. 19:24:01

@midnightcoder2: @indekx ISIS Alqaida mind CIA projekt: @MACISAJT: @Brix:

Hehehe, te segghülye bérhazudozó orbántroll!

Baszhatod te itt már a rezet napestig, hazudhatsz, ami fidedeszpropaganda csövön csak kifér, de el se olvassa senki, hiszen mindenki tudja, hogy ócska, tolvaj, korrupt gazemberek vagytok, akiknek a rács mögött a helye.

Duplaxiii 2017.11.07. 19:28:43

Megdöbbentő ez a kamu posztsorozat!
Most tényleg!
Nem ismeritek az izmusokat, a történelmet, vagy ez a habonyi alapú ellenzéki média része?
A másik újnépszabis poszt egy az egyben ezt tartalmzza.
Ki az a barom, aki a Trumpot vagy Erdogánt bolseviknak tart???
Csak azok, akik önmagukban azok és mára lebuktak!
Trum pontosan a neoliberális terror ellen lett megszavazva, erre most a neoliberális ellenzéki média őt neoliberalistázza?
Akkor Pinotchet vagy Franco is bolsevik volt?
Orbán bolsevik de nem neoliberális, putyin egy ideológia nélküli diktárot, ahogy Erdogan is.
De Trump? Akit eddig a full neoliberális ellenségnek tartottak?
A neoliberálisok...
Mert a neoliberalizmus az a bosevizmusnak az egyik mai leszármazottja.
Trump neoliberális, bolsevik, aki híve a PC elveknek, a feminista aktivistáknak, a kozmopolita mozgalmaknak?
Ő a klaszikus liberális fehéramerika vírusvédelmi embere.
Hosszú ideje írjuk ezeknek az aktivista, érdekvédő globalizált érdekvédő szervezetekről, hogy a kirekesztő, erőszakos, a véleményüket a törvényeken átlépve is a többségre erőltető stílusuk a korai kommunista leningyerekekére utal!
A fényes szelek!
Trump pont nem ilyen, de most azok, akire a jelző ráillik, ezt a hazugságot találták ki.
Egy kaszt orbán, putyin és erdogan.
Trum soha nem fog ebbe beletartozni, ő a Pinochet vonal erőszak nélküli változata.
De látom, most ez jön a blogtérben, a "magánbloggerek" hirtelen egyszerre füttyszóra irány váltottak...
Szólok, hogy Trump azokkal ugrott azonnal össze, akiknek orbán napi szinten a seggét nyalja! És a csúti még a clinton feleséggel sem lett volna azonos térben.
Mert ma a csúti kizárólag a orosz és török tanítói majmolja (ahogy régen Berlusconit majmolta...), de ezek röhögnek rajta, és amikor kell, "elejtik".

Duplaxiii 2017.11.07. 19:30:27

@indekx ISIS Alqaida mind CIA projekt:
"(Pl: Venezuela) dobják a dollárkereskedelmet"
Hát ők ma már a kereskedelmet dobják, hála a bolsevik vezetőiknek...
De te csak hazudj, csak hazudj, ez éltet.

chrisred 2017.11.08. 05:38:33

@Duplaxiii: A neoliberalizmus a központosított kapitalizmusnak az egyik gazdasági doktrínája, így a bolsevik államkapitalizmussal is rokonítható.

"A neoliberalizmus a gazdasági liberalizmus egyes doktrínáinak a címkéje, követői nem is feltétlenül liberálisak például az egyéni jogok tekintetében – például Augusto Pinochet, de Margaret Thatchert, Ronald Reagant is ide sorolják. Az Amerikai Egyesült Államokban a neoliberalizmust gyakran neokonzervativizmusnak nevezik. Több konzervatív állítja, hogy ők közelebb vannak a klasszikus liberalizmushoz, mint a libertariánusok.

A neoliberalizmust „a hasznok privatizálása, és a költségek társadalmasítása” jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságban keletkező profit a tőketulajdonosokhoz kerül, az ezzel párhuzamosan fellépő károk vagy negatív kockázatok az államot és az adófizetőket terhelik.

Sokszor a „neoliberális” címkét alkalmazzák minden, a szociális biztonságot csökkentő, a felső osztályt előnyben részesítő politikai lépésre."

Szóval igen, Trump neoliberális, ahogy Putyin, Pinochet és Orbán is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.08. 06:18:09

@chrisred:

Ez szómágia. Semmi értelme. A felsorolt 4 ember nehezen hozható be ugyanazon eszme alá.

Trump pl. a két részre hasadt amerikai liberális elit egyik részének képviselője, azaz valóban nem antiliberális.

chrisred 2017.11.08. 07:39:36

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem ideológia, hanem politikai gyakorlat szempontjából lehet párhuzamot vonni köztük. Ahogy a bolsevikok és a nácik ideológiai szempontból a két végletet képviselték, mégis szinte majdnem ugyanolyan államszervezetet hoztak létre.

A gazdasági és a politikai liberalizmus két annyira különböző társadalmi felfogás, hogy a gyakorlatban szinte ellentétei egymásnak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.08. 08:06:52

@chrisred:

Ez se igaz,

Egész más az amerikai, a magyar, az orosz és a chilei rendszer.

Sőt a náci és a kommunista is sokban eltért.

chrisred 2017.11.08. 08:44:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem is lett összehasonlítva ennek a négy államnak a felépítése, csupán egyes politikusok irányítási módszerei. Trump az amerikai demokrácia intézményrendszerén keresztül nyilvánvalóan kevésbé hatásosan tudja az elitépítéssel és a hatalomkoncentrációval kapcsolatos elképzeléseit érvényre juttatni, mint a másik három.

Azt az állítást, hogy a náci és a szovjet hatalomgyakorlás rendszerei között lényeges különbségek voltak, nem ártana valahogyan érvekkel igazolni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.08. 10:18:27

@chrisred:

A náci német rendszer egy kapitalista rendszer volt, a szovjet nem, ez alapeltérés.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.08. 10:19:08

@chrisred:

A hatalom mindin koncentrálva van, a kérdés kinek a kezébne.

chrisred 2017.11.08. 10:41:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Elsősorban ideológiai eltérés, a valóságban sok jelentősége nem volt. A szovjet rendszer célkitűzése volt a magántulajdon felszámolása, míg a nemzetiszocialista rendszerben a magántulajdon korlátozása inkább következmény volt.

chrisred 2017.11.08. 10:42:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha több kézbe (hatalmi ágak megosztása), akkor az nem hatalomkoncentráció.

chrisred 2017.11.08. 11:22:02

@nemecsekerno_007: Az 1-2. pontra már kitalálták a progresszív adózást. A jövedelmeknek arra a részére, ami az önfenntartáshoz feltétlenül szükséges, az állam vagy egyáltalán nem szed be adót, vagy csak jelképes szinten.
Egyebekben meg az átcsoportosítást egyértelműen a közjó számára semmi előnyt nem jelentő presztízsberuházások és a nemzeti tőkésosztály megteremtését szolgáló források irányából tenném.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.08. 12:00:35

@chrisred:

A liberalizmusban a hatalom nagy része - a gazdasági hatalom - magánszemélyeké, s felettük nincs semmilyen demokratikus kontroll. Ennél jobb mind a náci, mind a szovjet megoldás.

nemecsekerno_007 2017.11.08. 19:25:39

@chrisred: "Az 1-2. pontra már kitalálták a progresszív adózást..."

Jajj :) Szerintem ahhoz, hogy a magyar társadalom kigyógyuljon a kádárizmusból jobb az egykulcsos. Nyílván nem az a lényeg, hogy sávos adózás v. egykulcsos, hanem az, hogy hol húzzák meg a határokat.
Egyébként nem ördögtől való a többkulcsos adó, még az is lehet, hogy ez a kormány is be fogja vezetni, de szerintem egyelőre a gazdaságnak jobb az egykulcsos.

"Egyebekben meg az átcsoportosítást egyértelműen a közjó számára semmi előnyt...."

Ez nagyon derék csak jó lenne számszerűsíteni, illetve azt is jó lenne felvázolni, hogy ezek közül melyi egyszeri bevétel/kiadás és mi az ami állandó. Mer' az se mindegy.

A 10% amit írtam az 1 millió szegénynek hozott volna 63 ezer körül havonta, mégis hozzá kellene nyúlni a nagy rendszerekhez. Ha ugyanezt átfordítjuk a 3 millió nyugdíjasra az mindjárt csak 30 ezer havonta. Ha még több emberre akkor az még kevesebb.

"Mindenki nagyon okos amikor ötletelni kell, de ha el kell kezdeni számolni akkor megáll a tudomány..."

Mondta élő klasszikusunk Öszödön... :)

chrisred 2017.11.09. 05:29:40

@nemecsekerno_007: "Nyílván nem az a lényeg, hogy sávos adózás v. egykulcsos, hanem az, hogy hol húzzák meg a határokat."

Ez a kérdés csupán a sávos adózásnál merül fel.

"Szerintem ahhoz, hogy a magyar társadalom kigyógyuljon a kádárizmusból jobb az egykulcsos."

Elméletileg létezhetnek ilyen pedagógiai szempontok. De a parazita, életében soha értelmes tevékenységet nem végző magyar politikusnak semmilyen alapja nincsen arra, hogy a magyar munkavállalókat leckéztesse. Ők a kádárizmus legjellegzetesebb visszamaradt őskövületei.

"Ez nagyon derék csak jó lenne számszerűsíteni, illetve azt is jó lenne felvázolni, hogy ezek közül melyi egyszeri bevétel/kiadás és mi az ami állandó. Mer' az se mindegy."

Ennek az alapja, hogy legyen nyilvános és átlátható a költségvetés összes eleme, beleértve a hosszú távú kötelezettségvállalásokat, mint például Paks2, esetleg Paks3. Enélkül csak hasonló közhelyekkel tudok válaszolni, például hogy nem vagyok mesterszakács, de attól még meg tudom állapítani, ha egy étel ehetetlenül rossz ízű.

chrisred 2017.11.09. 05:31:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A liberalizmus egyik alapvetése, hog a közhatalom a lehető legnagyobb mértékben ki van szorítva a gazdasági életből. Természetesen jogállamban a polgárok felett is van demokratikus kontroll, ezt hívják jogrendnek.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.09. 06:26:02

@chrisred:

"A liberalizmus egyik alapvetése, hog a közhatalom a lehető legnagyobb mértékben ki van szorítva a gazdasági életből."

Így igaz. Ez a liberalizmus egyik hatalmas hibája.
süti beállítások módosítása