B1 blogcsalád



Orbán jóbarátai, bizalmasai, a „nemzeti elit” bukott le a legújabb offshore-botrányban

2017. november 06. - Mr Flynn Rider

Orbán barátja, a volt berni nagykövet, Demján Sándor, Andy Vajna, az OTP és az MKB bank is érintett az ügyben.

offshore.jpg

Másfél évvel ezelőtt kaptak nyilvánosságot az ún. Panama-iratok, rengeteg bizalmas céges adat került a sajtóhoz. A botrányt az okozta, hogy számos cég, közéleti szereplő offshore-ozós, adóelkerülős ügye is napvilágra került, nem kímélve politikusokat, üzletembereket sem.

Magyarország leggazdagabb emberei közül többen is szerepeltek a Panama-iratokban. Akkoriban is és most is a Direkt36 dolgozta fel az aktákat. Az akkori botrányban értinett volt Csányi Sándor bankvezér, a szintén bankár Spéder Zoltán, Gattyán György internetmilliárdos és Kovács Gábor műgyűjtő is. A listán megtalálták egy korábbi fideszes képviselőnek, Horváth Zsoltnak, valamint Boldvai László szocialista politikus feleségének rejtett offshore érdekeltségeit is. Volt offshore-kötődése Matolcsy György egyik unokatestvérének, Szemerey Tamás üzletembernek is, aki az MNB-alapítványok körül kirobbant botrányban is érintett.

Akkor szinte mindenki megúszta az esetet, a Polt-féle ügyészséget nem izgatta a dolog sokáig.

Most újabb adatok kerültek nyilvánosságra, az ügyet most Paradicsom-iratoknak hívják és ugyanilyen izgalmakat rejtegetnek. Természetesen ezekben is gazdag magyarok szerepelnek, hiszen első sorban nekik van lehetőségük (és vagyonuk), hogy megpróbálják elkerülni az adózást.

 

A dokumentumokból a 444 az alábbiakat mazsolázta ki:

  • A berni követ: az Orbán Viktorral személyesen is jó viszonyt ápoló Nagy István svájci nagykövet tisztséget viselt egy cégben, amely az egyik leggazdagabb európai nemesi családhoz kötődik.
  • Demján szigete: Az OTP és az MKB bank egy offshore szolgáltató céghez fordult jogi tanácsért egy ügyvéden keresztül egy Seychelles-szigeteken zajló és Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, ingatlanfejlesztési projekttel kapcsolatban.
  • A magyar állam tulajdonában lévő Eximbank az egyik projektjéhez egy magyar ügyvédi irodán keresztül adott megbízást ugyanennek az offshore szolgáltató cégnek.
  • Vajna egy karibi szigeten: A kiszivárgott adatokban szerepelnek információk Andrew Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozó két korábbi, már több mint tíz éve megszüntetett offshore cégéről is.
  • Emellett az iratok tartalmaznak részleteket Soros György, az Orbán-kormány által sokat támadott magyar származású amerikai üzletember offshore-érdekeltségeiről is.

A Direkt36 egy máltai cégnyilvántartásból több mint 560 olyan magyar embert azonosított, akik tisztviselőként vagy tulajdonosként megjelentek máltai cégekben.

A nemzetközi nyomozás több fontos politikai szereplőnek – köztük Donald Trump amerikai elnökhöz kötődő embereknek és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egyik közeli szövetségesének, illetve a U2 frontemberének, Bonónak  – és óriásvállalatoknak (mint az Apple, a Nike vagy a Glencore) offshore ügyleteiről tárt fel részleteket.

 A botrány nemzetközi szálai a 444 cikkében.

További részletek a Direkt36 cikkében.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4813195430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.06. 13:57:04

"A dokumentumokból a 444 az alábbiakat mazsolázta ki:"

Egy magát függetlennek hazudó tényfeltáró média, a ballib offshore bandát miért nem mazsolázza ki véletlenül se egyébként meg ?

Ez hogy lehet ?

emzperx 2017.11.06. 14:54:31

1., Úgy lehet, hogy el kéne olvasni a hivatkozott cikket és abban "Boldvai László" nevét.
2., Talán nem meglepő ha egy 8 éve bukott szoci banda offshore ügyeinek alacsonyabb a hírértéke mit az aktuális kormánypárt hasonló ügyeinek. Ezt egy fidióta troll nyilván nehezen fogja megérteni, a cikk épeszű olvasóinak valszeg nem kell magyarázni.

morpho 2017.11.06. 16:05:05

„Oligarchák a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsenek, és nem is lesznek”

(Orbán Viktor, Parlament, 2012 május 7.)

Hozzá kell/érdemes ehhez tenni bármit is?

felső határ nincs 2017.11.06. 19:17:21

az offshore üzletelés legális, tehát milyen felelősségrevonásról beszél poszterünk?

$pi$ 2017.11.06. 20:04:50

"A berni követ: az Orbán Viktorral személyesen is jó viszonyt ápoló Nagy István svájci nagykövet tisztséget viselt egy cégben, amely az egyik leggazdagabb európai nemesi családhoz kötődik."

Hú b+! És ezzel nem akart foglalkozni az ügyészség?! Hogy egy ember, akivel a zorbán jóban van dolgozik egy cégnek, amelyiknek valami közük van a gazdagoknak?

Állat!

Budapest a kutyaszar városa 2017.11.06. 20:12:33

@Ballib cenzúrázók réme 25: Csak éppen van egy hatalmas különbség : Soros György minden ügyletében a saját pénzét kockáztatja, míg a narancsfundamentalisták a magyar költségvetésből kiszivattyúzott közpénzeket fialtatják ! Nem beszélve arról, hogy egy állami export-import banknak nem az a feladata, hogy kormánytagoknak és azok csókosainak nyújtson ingyenhitelt , gyanús vircsaftokban.

Wilson11 2017.11.06. 20:16:10

@felső határ nincs: Arról az elcsalt adómilliárdokról beszél, amihez eleve szükség volt egy offshore cégre.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.11.06. 20:31:07

@Budapest a kutyaszar városa:

Soros az álcivil szevezetei által kurva sok állami támogatásból támogatja az üzleteit.
Pl Norvég pénzeket egy az egyben lenyúlja a Kelet-Európai blokkban.
Másrészt meg nem kockáztat semmit.
Tutira megy mikor bedönt bankokat, devizákat, tönkretesz államokat.

Értem hogy szemedben egy hős, mert a Fidesz most támadja, de ettől még csak egy pénzéhes gyökér, aki offshoreban menekíti a vagyont, mint mindenki aki kevesebbet akar adózni.

morpho 2017.11.06. 20:50:16

@Legeslegalja: Na várjunk pubi! Most akkor bedönt bankokat, devizákat, tönkretesz államokat és lopja a norvég alap pénzét (nem nehéz amúgy, sima ügy) vagy offshoreban menekíti a vagyont, mint mindenki aki kevesebbet akar adózni? Mert ez így egyszerre nem nagyon megy. Olyan, mintha baszni is akarna, meg szűz is akarna maradni! Te sem tudod mi az, hogy Norvég alap, meg Offshore cég, de azért fasza, hogy van róla véleményed! Még valamit ha Soros betelepítős migráncsos tervéről is írnál, akkor lenne teljesen kerek a történet! Na?

illaim 2017.11.06. 20:52:17

@Legeslegalja: Miért hazudsz fidesztálib? A fröcsögő tetves kurva anyádat!

vaffanculo 2017.11.06. 21:21:02

@illaim: Na, ezt nem kőne. Mi, akik utáljuk ezt a tetves korrupt bandát, ne süllyedjünk le a szintjükre, ha kérhetem..

$pi$ 2017.11.06. 21:37:36

@Budapest a kutyaszar városa: "Soros György minden ügyletében a saját pénzét kockáztatja"

Meg a befektetői pénzét. Meg a világ jövőjét, csak erről szemérmesen kussolnak a rajongói.

"narancsfundamentalisták a magyar költségvetésből kiszivattyúzott közpénzeket fialtatják !"

Aztán mégis mindig a balos politikusok buknak meg. :D

vajdasagi 2017.11.06. 21:59:07

@Legeslegalja: Adott esetben most a Soros egy kupacban van egy csomó Orbán-közeli oligarchával. Hadd értsem meg: az Andy Vajnát is kritizálod most éppen, vagy csak a Sorost?

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.11.06. 22:01:17

@Ballib cenzúrázók réme 25: @$pi$: @Legeslegalja:

Te tucatnyi álnickes fidesz troll, te vagy a legjobb példa arra, hogy tényleg elfogytak az orvosok Maygarországon, élükön az elmegyógyászokkal. Te meg itt maradtál keteletlenül a blog szférában.

Mocsokfidesz 2017.11.06. 22:06:55

@Ballib cenzúrázók réme 25: "Soros György 1986-ban ismerte a meg a fiatal ellenzékieket, akiket azonnal támogatni kezdett, így a Fidesz-alapítók zömét adó Rajk és Bibó szakkollégiumok az elsők között kaptak támogatást. A Rajk mintegy hatmillió forint támogatást kapott, ez mai értéken meghaladja a 120 millió forintot, míg a Bibó valamivel kevesebbet, 5,8 milliót, ami ma nagyjából 111 milliót ér. A Bibó például ebből a pénzből alapította a Századvég című folyóiratot. Az alapítvány pártoknak már nem adott támogatásokat, ám éppen a két szakkollégiumból kinövő Fidesz volt az utolsó jelentős ellenzéki szervezet, mely bejelentette párttá alakulását – a Fiatal Demokraták Szövetsége annyi Soros-pénzt kapott, mint egyetlen másik akkori „alternatív” szervezet (pártkezdemény) sem: közel négymillió forint értékű eszközadományt, és 4,2 millió forint készpénzt, ez mai értéken számolva majdnem 125 millió forintot jelent. Ekkora forrást sehonnan máshonnan nem tudott volna szerezni a Fidesz a rendszerváltás előtt; ebből futotta az alapvető infrastruktúra megteremtésére."

Érdekes, hogy amíg tolta nektek a lét, nem volt bajotok Sorossal, pedig ő akkor is ugyanazokat az elveket vallotta mint amiért most kikiáltottátok Goldsteinnek.

Nevetséges, szánalmas vesztesek vagytok egytől egyig.

Itt nyaljátok orbán seggét éjjel-nappal, ő meg röhög rajtatok, nyomult kis talpnyalókon. Meg is érdemlitek. A fél életedet itt töltöd azzal, hogy egy olyan ember seggét nyaljad aki szarba se vesz, aki kirabol, átbasz, te meg megköszönöd neki. Szánalmas lúzer...

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.11.06. 22:06:58

Nagy Istvánról köztudott, hogy orbán házi bankárja, hosszan tudna mesélni hogy hány titkos bankszámlája van a fidesz maffiózóknak Svájcban.

Mocsokfidesz 2017.11.06. 22:10:30

@$pi$:

Kicsodák Soros György rajongói?

Nem a Fidesz adta ki véletlneül az alábbi közleményt?

"A Fiatal Demokraták Szövetségének nyilatkozata - Soros Alapítvány

1992. szeptember 28., hétfő - Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon.

Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog."

Nem zavar, hogy a gazdáid tök hülyének néznek?

Mocsokfidesz 2017.11.06. 22:15:41

@felső határ nincs: Érdekes, mintha 2010 előtt nem ezt hangoztattátok volna az offshore ügyletekről. Ja várj csak tudom már: a ti offshore lovagotok jó offshore lovag. :)

Olyan szép azért, ahogy ültök a nyomorult kis panellakásotokban és foggal-körömmel véditek a multimillárdosokat, akik pont leszarják, hogy ti a világon vagytok. Csak ellopják a pénzeteket, a jövőtöket, a gyerekeitek, unokáitok, de még az ükunokáitok jövőjét is és röhögnek rajtatok, hogy ti még meg is köszönitek, sőt harcoltok is értük, hogy ők nyugodtan, zavartalnul lophassanak.

Mocsokfidesz 2017.11.06. 22:18:42

@Legeslegalja: De bezzeg amíg abból a vagyonból a Fideszt támogatta, addig semmi bajotok nem volt vele. Csak akkor kezdtétek támadni Sorost, amikor már nem tolt több pénzt a Fideszbe. Úgy csináltok mintha ti mindig Soros ellen lettetek volna, holott konkrétan az ő pénzből jött létre a Fidesz.

Bafana 2017.11.06. 23:37:42

@Ballib cenzúrázók réme 25: @Legeslegalja: Azért vissza nem térítendő adóforintokkal kitömni az offshore cégeket nem durva?

www.parlament.hu/irom39/10564/10564-0001.pdf

2017.11.06. 23:43:32

"Úgy csináltok mintha ti mindig Soros ellen lettetek volna, holott konkrétan az ő pénzből jött létre a Fidesz."

A kettő nem zárja ki egymást...

LAM 2017.11.07. 01:04:20

A mostani botránnyal valójában az a baj, hogy az derül ki belőle: mindenki offshore-ozik, aki teheti. Vajnától Demjánon át Sorosig, Lewis Hamiltontól a nagy embermentő Bonón át a brit királynőig (bazmeg, a brit állam első embere - pontosabban a vagyonkezelője, de, ugyebár Messi és Ronaldo is ezzel védekezett - adót titkol el...) , a liberális közellenség Trumptól a liberális ikon Trudeau-ig.

Ha mindenki bűnös, akkor a végén senki sem lesz bűnös. Ráadásul az országok nagy részében ez nagy eséllyel nem is törvénytelen. Sürgősen egységes nemzetközi szabályozás és összehangolt hajtóvadászat kell, különben a hétköznapi emberek szemében teljesen hiteltelenné válik az adózás intézménye.

2017.11.07. 05:24:26

Ebben mi az új hír ?

Morpheus. 2017.11.07. 06:42:19

A "nemzet nem lehet ellenzékben" sem a "nemzeti elit" ugyebár. ... De hogy hol nem lehet még (pl. börtön) ... azt egyelőre nem tudjuk.

VaradiJanos 2017.11.07. 07:44:10

Jó volt mektudni hogy soros és bono no meg az aple is orr bán jóbarátai

komiszár 2017.11.07. 08:44:42

Ez van. Amikor a bolsik talpa alól már szinte teljesen kicsúszott a lé.
Más nem bukhat le.
süti beállítások módosítása