B1 blogcsalád



Miniszterelnöki beszéd gyorsan, otthoni hozzávalókból: sehol egy "Soros"

2017. október 28. - B1blog

Most, hogy bármikor felbukkanhat egy miniszterelnök-jelölt, vagy akármelyikünkkel megeshet, hogy önhibáján kívül azzá válik, nem árt felkészülni arra sem, ha esetleg váratlanul beszédet kell mondanunk. Mutatjuk hozzá a receptet!

marabu_orban_okt_23.jpg

Marabu karikatúrája

A Tökéletes Szónoklat összeállításához egy pici technikai segítségre van csak szükség. A Miniszterelnöki Kabinetiroda fáradhatatlan munkájának köszönhetően a honlapjukon fellelhető bölcs vezérünk minden fontosabb megnyilatkozása írásos formában. A szövegeket egy bármilyen szógyakoriság-számláló program (online verziók is léteznek, le sem kell tölteni) használatával feldolgozva kaphatjuk meg a beszédünkhöz szükséges alapanyagokat, azaz a miniszterelnök által leggyakrabban használt szavak listáját.

Mivel a kormányfő gyakran és szívesen nyilvánul meg népe előtt, mi csak a legfrissebb, ebben a hónapban elhangzott beszédeket gyűjtöttük össze elemzésre. Népünk bölcs vezére igen aktív hónapot tudhat maga mögött: 13 beszédet tartott, ezen kívül heti egyszer szólt hozzánk a megszokott pénteki rádióműsorán keresztül, és három interjút adott. Ebből rögtön levonható az első tanulság: az interjú kevésbé fontos műfaj. Talán azért, mert magában rejti a kölcsönös kommunikáció lehetőségét. Sokkal jobb kiállni és belemondani az emberek arcába a közlendőnket, majd időben, a bosszantó kérdések előtt távozni testőreink kíséretében.

Na, de lássuk az októberben leggyakrabban elhangzott miniszterelnöki szavakat! Talán nem meglepő, hogy a kedvenc szófordulat, a “tisztelt hölgyeim és uraim” a harminc leggyakoribb kifejezés között van. Néha egy beszéden belül mintha önálló életre kelne: volt olyan szónoklat, amelyben 14 alkalommal fordult elő. Ugyanígy az “önök”, az írott változatban szigorúan mindig nagy Ö-vel. Sokszor felbukkannak a szakszerűen csengő “gazdasági”, “politikai” és “nemzetközi” szavak. Az összetartozás érzését hivatottak felkelteni a “nemzeti”, “Magyarország”, “belső”, “vagyunk”, “közös” kifejezések. Az, hogy a miniszterelnök melyik idősíkon mozog a legotthonosabban, jól kikövetkeztethető abból, hogy az “akkor”, “amikor”, “elmúlt” szavak jóval gyakrabban fordulnak elő, mint a “ma”, vagy a “jövő”. Örökkévaló értékeket sugall a “minden” és a “mindig” sűrű használata, sőt, maga az “érték” is fontos kifejezés. A “keresztény” szó is nagyon gyakran szerepel a beszédekben. Néha a legnagyobbak is elérzékenyülnek, így csúszhatott be több szövegbe is az, hogy “én”, “emlékszem” “érték”, “belső”. De az idillt sokszor törik meg olyan (ó, igen, az “olyan” is benne van az első harmincban) nyugtalanító kifejezések, mint a “határok” vagy “határaink”, “külföldi” “országok” (együtt is), illetve az “ezért” “kell” (szintén sok esetben összekapcsolva).

Az első három helyezett megérdemli, hogy külön is megemlítsük. Harmadik helyen (106 előfordulás) az “európai” szó áll. Ez követi a “magyarok” (147). A toplista abszolút első helyezettje pedig nem is lehetne árulkodóbb: a miniszterelnök kedvenc szava eben a hónapban a “nem” volt, 316 alkalommal használta a nyilvánosság előtt. És a top harmincas listán ebben a hónapban sehol egy “Soros”! A meglepő eredmény valószínűleg annak köszönhető, hogy az ő feltűnően gyakori emlegetése mások számára leosztott feladat, a miniszterelnök csak elvétve nevezi meg, akkor viszont éppen emiatt sokkal nagyobb hangsúlyt kap. Nem kell mindent kimondani, na. Úgyis mindenki tudja.

A rendelkezésünkre álló harminc szóval már csodálatos mondatokat alkothatunk, illetve ízlés szerint további kifejezésekkel is fűszerezhetjük azokat. Ötletadónak egy-két példa:

Tisztelt hölgyeim és uraim, közös belső értékeink jelentik a jövőt, nem az európai értékek.

Magyarország Önök és én vagyunk, nem külföldi országok határainkhoz közelítő keresztényei.

Esetleg:

Még emlékszem, amikor a magyarok gazdasági helyzete volt számomra érték, és fontos volt a nemzetközi politika is. Ez elmúlt.

 

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9713111732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2017.10.28. 14:13:31

Az a vicces, hogy ha megkérdeznénk az embereket az utcán, hogy idézzenek már egy Orbán beszédből, akkor ez nem nagyon menne. Pedig mennyi "nagyívű" beszédet mondott már ez a derék ember. Ha viszont arra kérnék a zembereket, hogy idézzenek egy Gyurcsány beszédből, az mindenkinek menne...

chrisred 2017.10.28. 15:34:30

@morpho: Majd ha Orbánt is ki akarják buktatni az övéi a székből, és kiszivárog egy beszéd, amit a belső körnek szán.

morpho 2017.10.28. 15:52:34

@chrisred: Az okokat ismerjük, ez nem kérdés. Viszont vicces, hogy Fletó simán lekörözte a nagy beszédmondót! :)

Kútmester 2017.10.28. 15:59:13

@morpho: Amilyen szavakat és jelzőket használt a Fletó azt tényleg nehéz elfelejteni.

morpho 2017.10.28. 16:16:48

@Kútmester: Gyanítom, hogy zárt körben Orbán is hasonló szavakat és jelzőket használ, csak azt még nem hallottuk. Legalább is egyenlőre. Viszont amit hallottunk, arra kb senki nem emlékszik. Még a hívek sem.

Okos Tóbiás 2017.10.28. 19:54:55

@morpho: Ne légy ennyire elfogult. Azért sulykolják naponta 1000-szer: Soros, Soros, Soros,..., hogy a sok 1 bites talán megjegyzi tavaszig. :)

morpho 2017.10.28. 20:39:33

@Okos Tóbiás: ...és egy Orbán beszéddel fogják azonosítani? Melyikkel?? :))

conchita wurst 2017.10.29. 19:10:26

Jó elemzés.

A kérdés az, hogy ha Orbán ilyen egyszerü beszédekkel is nyerni tud akkor mi az oka a ballib agóniának?

Jakab.gipsz 2017.10.29. 19:31:11

Te Katus ügyesen össze szedegetted a leggyakoribb szavakat, ez idáig rendben van.

És? Mi volt a célod. Ha a Soros emlegetését hiányolod.
Elárulom neked Sorost nem Magyarország miniszter elnökének kell, ki csinálnia, ez tévedés! Orbánnak nem ez a dolga, nem ezért fizetjük.

Ezt a hazug és szélhámos patkány Sorost aki bele ugat a tudományba, lopott pénzből bölcsek köve egyetemet alapít a saját ostobaságának dicsőítésére, az akadémiai előadó termekben kell, kirekeszteni, szegregálni az értelmes tudósok közül.

Egy valamire mérget vehetsz ezt a munkát nem a "füttyös történészek" és nem a CEU-n végzett politológusok fogják elvégezni.

profilo 2017.10.29. 19:36:54

@conchita wurst: Nagyjából fogalmuk sincs. Ha tudnák a választ, akkor már nem a Fidesz irányítana.

Brix 2017.10.29. 20:28:18

Az európai értékek nàlunk , Magyarorszàgon fognak megőrződni. Nyugat- Európa irànyt vesztett, mivel vezetői képtelenek racionàlis vàlaszokat adni az új kihívàsokra. Kell néhàny fehér, európai, keresztény orszàg is , ez lehet Közép- Európa

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.29. 20:45:38

@Jakab.gipsz:

Napi háromszor Orbánról kell írnia.
Szar meló és gyakran elfogy az ötlet.

Olyankor van ez.

Jakab.gipsz 2017.10.29. 21:15:15

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Ti pedig csak Orbán megbuktatásáról tudtok fantáziálni. Kéne a hatalom mi.
süti beállítások módosítása