B1 blogcsalád



A kormányközeli intézet kihozta az ellenzék bukását, az ellenzéki a kormányét és mindkettő bejöhet

2017. október 28. - Mr Flynn Rider

Most kapaszkodjon meg: lehet, mindkettőnek igaza van.

micsoda_gif.gif

A kormányközeli, fideszes Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint az MSZP-t a teljes népesség  körében már csak a lakosság 5 százaléka támogatja, ami a valaha mért legalacsonyabb népszerűség és azt mutatja, hogy Botka megfúrásával a törzsszavazók is kezdenek elfordulni a párttól - írta az Index.

A teljes népesség körében 

  • a Fidesz 31,
  • a Jobbik 10,  
  • az MSZP 5,
  • a DK 4,
  • az LMP 3,
  • a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt pedig 2-2 százalékon áll.

A biztos pártválasztók között a listán a következőképp alakulna az eredmény, ha holnap lennének a választások:

  • a Fidesz 44,
  • a Jobbik 19,  
  • az MSZP 10,
  • a DK 8,
  • az LMP 7,
  • a Momentum 4,
  • és a Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékon áll.

A Publicus Intézet viszont, amelyikre azt szokta a 444 rácímkézni, hogy „MSZP-közeli”, mert a Vasárnapi Hírek megbízásából havonta készít hasonló felméréseket, láthatóan más adatokkal dolgozott. Október 11. és október 17. között közvélemény-kutatást végeztek a pártok támogatottságáról, és azt hozták ki, hogy

inkább a Fidesznek van oka a nyugtalanságra, nem pedig az MSZP-nek.

Mégpedig az, hogy többen mennének el szavazni a Fidesz ellen, ha a Fidesznek nagyobb esélye van a kétharmadra.

Felmérés szerint

  • a Fidesz-KDNP-nek 2,2 milliós tábora van,
  • viszont a Fideszt nem támogatók száma 6,07 millió fő.

Utóbbiak többsége két esetben lenne hajlandó egy ellenzéki összefogásra szavazni:

  • 2,48 millión akkor, ha van reális esélye a győzelemnek;
  • 2,64 millióan akkor, ha csak így lehet megakadályozni a Fidesz-KDNP újabb kétharmadát.

A Publicus kutatása szerint mindez az LMP és a Jobbik szavazótáborának hozzállásából adódik.

Ha az ellenzéki győzelem a tét, az LMP-sek 75, a jobbikosok 47 százaléka voksolna balra, ha viszont a kétharmad megakadályozása, akkor már 81 illetve 65 százalékuk.

Van még egy, a Fidesz számára kedvezőtlen jelenség: a választási kedv erősödik az országban. A Fidesznek az a legkedvezőbb, ha az ő biztos táboruk szavazói elmennek voksolni, viszont a többi párt választói passzívak maradnak és nem szavaznak. Vagyis, a saját voksaik minél nagyobb arányt tesznek ki az összes szavazaton belül. Annál is inkább, mert a mérések azt mutatják, nekik nem hozott szavazókat a gyűlöletpropaganda; ha egy nem Fidesz-szimpatizáns egyet is ért a migránsozással és Sorosozással, nem ez alapján dönti el, melyik párt mellé teszi az ikszet.

Az Index és a Vasárnapi Hírek cikkei szerint a szavazási kedv erősödése azért is aggaszthatja a Fideszt, mert a mérés szerint párhuzamosan növekszik az elégedetlenek aránya.

  • Míg 2016 novemberében 39 százalék szerette volna, ha a Fidesz-kormány folytatja és ugyanennyien akartak új kormányt,
  • 2017 tavaszára már csak 32 százalék akart továbbra is egy Orbán + Fidesz vezette országot, de már 49 százalék akart új kormányt.

A két közvéleménykutató által idézett adatok nem mondanak ellent egymásnak, akár mindkét jelenség igaz lehet. Érdemes azonban mindig az adatokat hosszú távon nézni, nem csupán egy-egy hónap adataiból vonni le következtetéseket. Hogy Botka után hogy alakul az MSZP sorsa, vagy, hogy mennyire kell a Fidesznek aggódnia, azt a következő két-három közvélemény-kutatás adatainak összehasonlításával célszerű elemezni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5613112112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.10.28. 17:12:47

"A Publicus Intézet viszont, amelyikre azt szokta a 444 rácímkézni, hogy „MSZP-közeli”, "
vs
"A kormányközeli, fideszes Nézőpont Intézet..."
Azért kormányközelinek vagy MSZP-közelinek nevezni egy intézményt olyan véleményszerű. MSZP--snek vagy fideszesnek nevezni már azért ezen túlmutatóbb, mondhatni, durvább.
Bár van olyan, hogy egy blog azon fanyalog, hogy egy intézetet "leemeszpéközeliznek" - néhány sorral feljebb azonban éppen ők neveznek egy másikat nemes egyszerűséggel "fideszesnek".

NemodaBuda 2017.10.28. 18:45:21

Ami fideszes, az fideszes, azon vitatkozni kár ! Ami meg a másik oldalon áll, az lehet MSZP közeli, DK közeli, észhez és racionalitáshoz közelebbi, bármi ! A lényeg - és ezt minden oldalon látni kell - az ellenzék már nem gyengül, hanem erősödik. Még nincs adekvát (erejének megfelelő) szervezete, de erősödik ! És a fidesznek ez a véget jelenti, ha nem holnap. hát holnapután. Kezdhetünk bízni a nép józanságában (végre csak megjön az esze, másnak már évek óta - száz éve - megjött, de hát ennyivel még mindig le le vagyunk maradva) !

FCUK10 2017.10.28. 18:59:20

@NemodaBuda: te valami nagyon másik valóságban létezhetsz :) erősödik az ellenzék? melyik országban? :):):)

LucisFero 2017.10.28. 19:53:20

A képlet egyszerű: ha többen akarnak kormányváltást, mint ahányan a Fidesz további regnálást, akkor kormányváltás lesz. Ha nem, nem.

Júlia Pless 2017.10.28. 20:49:03

A FIDESZ-KDNP propaganda-fegyvereinek egyre csökken a hatékonysága. Ha végignézzük az IDEGEN-ELLENESSÉG fogalmának Gyurcsánytól napjainkig terjedő változásait megfigyelhetjük milyen új elemekkel bővítve lehetett ennek a hatást fenntartani. Ma már csak a vallási elemekkel díszített uszítással és gyűlölettel összekapcsolva lehet ezt eladni.

Ggábor 2017.10.28. 22:27:24

@LucisFero: nem.
Ha a fidesz jelöltjének 34% választója van egy kerületben, az MSZP-nek 33, a jobbiknak szintén 33, akkor a kerületet vitte a fidesz.

Most a kerületek úgy vannak kitalálva (gerrymandering), hogy majdnem tökéletesen kiegyenlített szavazati arányok mellett (1-2 szavazattal nyer a kerületben hagyományosan erősebb), akkor 6-8 képviselőnyi fideszes többség alakul ki.

werecke 2017.10.29. 09:49:04

@Júlia Pless: Gyurcsány mit változott ? Addig lát hogy Orbánt le kell váltani. És utána ? Nem hallottam még a következő nemzedékekről beszélni Gyurcsányt. Őt csak a választás érdekli , a többit majd Brüsszel lediktálja neki. Ott tart mint 11 éve.

belevauvau 2017.10.29. 13:35:07

@werecke: Látszik hogy fogalmad sincs a pártok programjairól. Nyugodtan ismerkedj a Dk-s programmal, amely sokak szerint a legmegvalósíthatóbb program.

Zsoltbacsi 2017.10.29. 15:22:10

@belevauvau: Arra gondolsz, amit romániában vettek fel? Esetleg az egészségügyi részre, amit 2006os fotókkel "illusztráltak"?

Muhaha

Janossz 2017.10.29. 16:25:14

@werecke: "Őt csak a választás érdekli ..." Téged meg csak Gyurcsány. Szerelem?

Buchhalter 2017.10.29. 16:37:39

MSZP esélye elúszott Botkával,LMP összefogása Új erővel nagyon gyenge eddig ősz végéig.DK-ból sokan nem kérnek Gyurcsány miatt,Momentum programja sokaknak nem tetszik.A Több kulcsos SZJA belengetése mostanság csak szavazat vesztésre jó.Az átlag a zsebét nézi és Bokros a több kulcsos adójával anno annak idején sokaknak elvette a kedvét a balra szavazástól.Együtt és PM fing párt ,Kb csak Pesten van pár ezer entelüktel támogatójuk ,vidéken lusták voltak megszólaltatni az embereket.A kétfarkút pedig max egy cunami után lehetne komolyan venni. Áhh,Jobbik - a cuki náci fazon sokakban viszolygást kelt.Engem inkább az érdekelne ,hogy a semmiből kelt és eltűnt ultra jobb mozgalmak lásd 64 vármegye,fekete sereg,betyár sereg kik mozgatták a háttérben és kik pénzelték vajon? A katalán válság hátterében is érdekes szar kavarás állhat.Egyeseknek sok a pénze a káosz keverésre.

nemecsekerno_007 2017.10.29. 17:07:09

" Míg 2016 novemberében 39 százalék szerette volna, ha a Fidesz-kormány folytatja és ugyanennyien akartak új kormányt,
2017 tavaszára már csak 32 százalék akart továbbra is egy Orbán + Fidesz vezette országot, de már 49 százalék akart új kormányt."

Ügyes csúsztatás, de szerintem nem kéne.

A 2017-es eredménynél is a Fidesz és nem Orbán vezette kormányt kéne nézni v. a 2016-os adatnál is a Fidesz + Orbánt. Valszeg közelebb lenne a két eredmény :)

- 2/3 tényleg nem kéne, de MSZP-DK_Együtt-PM meg a többi 1%-os MSZMP klón se.

vaffanculo 2017.10.29. 17:23:23

@nemecsekerno_007: "2/3 tényleg nem kéne, de MSZP-DK_Együtt-PM meg a többi 1%-os MSZMP klón se"
Pontosan. Hozzátenném, hogy a rabló fityesz sem kőne, de ez egyelőre csak álom. Sajnos még mindig nincs egy kományzóképes alternatíva, amit én egy erős polgári, konzervatív pártnak képzelnék el.

MACISAJT 2017.10.29. 17:27:36

A Nézőponttal most nem foglalkozom. Bár abban van logika, hogy a botka elvtárs megfutamodása? megpuccsolása? utrán a tábor elcsüggedése az adatokban is megmutatkozik.

Hanem a publicus nevű bohócintézet és az őket magyarázó vasárnapi hírek&co:)
Volt itt már minden:
Botka népszerűbb Orbánnál - A Publicus szerint - Népszava
nepszava.hu/cikk/1130617-botka-nepszerubb-orbannal---a-publicus-szerint
2017. máj. 28. -

És itt van a legutolsó mérés, ahogy azt a népszaga tálalta:
nepszava.hu/cikk/1144233-a-megkerdezettek-tobb-mint-fele-kormanyvaltast-szeretne

"A Publicus Intézet által, a Vasárnapi Hírek megbízásából készült felmérés szerint ugyanakkor az elmúlt két hétben egy százalékponttal nőtt a Fidesz támogatottsága, ami így 26 százalékon áll. Az MSZP tábora változatlan, 10 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkenve 10 százalék."

Tiszta sor, ennyi a lényeg.Muszáj volt visszafogniuk magukat, egyre közeledik a választások időpontja, ilyenkor mindegyik intézet igyekszik közeledni a propagandától a valóság felé, mert különben ismét akkorát égnek mint a zuglói kabátgyár.
Csakhogy ennyivel nem elégedhettek meg. Ezért kitaláltak valami iszonyú katyvaszt, hogy aszondja:
"A nem-kormánypárti szavazók majd' kétharmada (62 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre, ha annak lenne esélye legyőzni a Fideszt. Az MSZP és a DK szavazókon túl az LMP szavazók háromnegyede (75 százaléka), és a Jobbik szavazók majd' fele (47 százalék, 47 ellenében) szintén szavazna egy baloldali együttműködésre ilyen esetben. A bizonytalan szavazók is több mint fele (53 százalék, 33 ellenében) szintén szavazna balra ezzel lenne esélye legyőzni a Fideszt."

meg hogy
"A nem-kormánypárti szavazók kétharmada (66 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre ha szavaztával meg tudná akadályozni a Fidesz kétharmadát. Az MSZP és a DK szavazókon túl az LMP szavazók 85 százaléka, és a Jobbik szavazók majd' kétharmada (61 százalék) is szavazna egy baloldali együttműködésre ebben az esetben. Ha a kétharmad megakadályozása a cél, a bizonytalanok több mint fele (55 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre."

Mindezt 1002 főből szűrték le :P
Ja és az Index is jubilált:

"A szavazási kedv erősödése azért is aggaszthatja a Fideszt, mert a mérés szerint párhuzamosan növekszik az elégedetlenek aránya. 2016 novemberében még 39 százalék szerette volna, ha a Fidesz-kormány folytatja, illetve ugyanennyien akartak egy másik kabinetet, 2017. tavaszára viszont átvették a vezetést az új kormányt akarók (részesedésük 49 százalék), egy negyedik Orbán-kabinet hívei pedig kisebbségbe (32 százalék) szorultak. (Ez utóbbi adatról a Publicusnak nincs friss mérése"

Ja hogy véletlenül éppen erről nincs friss mérése.,..:P
Így aztán maradnak a kedvesch eftáresak, idézem: "2017 tavaszára már csak 32 százalék akart továbbra is egy Orbán + Fidesz vezette országot, de már 49 százalék akart új kormányt."

Muhaha

Bolshevik 2017.10.29. 18:22:54

" viszont a Fideszt nem támogatók száma 6,07 millió fő.
Utóbbiak többsége két esetben lenne hajlandó egy ellenzéki összefogásra szavazni:
2,48 millión akkor, ha van reális esélye a győzelemnek;
2,64 millióan akkor, ha "

6,07 milliónak nem "többsége" sem a 2,48, sem a 2,64 milió.

sumes67 2017.10.29. 18:53:20

Persze tudom én is, szinte biztos ,h a tetves narancskomcsik maradnak, de egyre többen mondják, hogy azért ,(csak a lelkük megnyugtatására) beleköpnek a fidesz levesébe, egyéniben -ha esélyes-behúzzák a jobbikot is akár , elempésként.....:-)

libsi nóta bárki unja 2017.10.29. 19:43:47

Olyan ez, mint amikor egy romlott húsból odakozmált ételmaradéknak kell kitalálni valami szuper nevet az étlapra. Balfácánpecsenye saját gennyében pácolva
süti beállítások módosítása