B1 blogcsalád



Babis nem az a populista eresztés, mint Orbán, viszont Európa-barátságot ígér

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. október 22. - Szelestey
  • A cseh választások nyertesét nem zavarják ideológiai becsípődések, ő simán a pénzre megy.
  • Veszélyben az Európai Ház, mert nyomulnak a populisták.
  • Magyarországon "Führer-demokrácia" van, Orbán Viktornak köszönhetően.

 

New York Times/Reuters

reuters.jpg

A cseh választások győztese a Visegrádi csoport kibővítésével próbálja elérni célját az unióban, ideértve a migrációt és az élelmiszerek minőségét, de máris jelezte, hogy nem megy szembe az EU-val. Babis úgy nyilatkozott, hogy országának aktív szerepre kell törekednie az unióban és ehhez szövetségesekre van szüksége, a közös cél az illegális bevándorlás leállítása. A politikus, akinek pártja csaknem 30 %-ot kapott, ellenzi a mélyebb integrációt, valamint az euró bevezetését, és így aggályt keltett, hogy esetleg csatlakozik Magyarországhoz és Lengyelországhoz a Brüsszel elleni hadjáratban. Ám úgy nyilatkozott, hogy Európa-barát vonalat kíván vinni. A lehetséges partnerek között Ausztriát nevezte meg, hozzátéve, hogy a V4-eknek más támogatókat is kell találniuk, így pl. a szlovénokat és a horvátokat. Babisnak jelenleg fel van adva a lecke, mert több párt is jelezte, hogy nem szeretne vele koalícióra lépni, ezért felmerült a lehetősége, hogy a kommunistákkal vagy a szélsőjobbal fog össze. Ám közölte, hogy ettől nem kell tartani. Egyelőre azt tervezi, hogy tárgyal minden párttal, mivel igyekszik eloszlatni az aggodalmakat.

FT

financial_times.jpg

Csehországban földrengésszerű győzelmet aratott az ANO, így a csehek is csatlakoztak azokhoz a közép-európai államokhoz, ahol felemelkedtek a populista erők. A német Külkapcsolati Tanács nevű elemző intézet egyik szakértője úgy értékelte, hogy teljes lázadás zajlott le az eddigi elit, a politikai fő áramlat pártjai ellen. Franciaország, Németország és Ausztria után a populizmus újabb hadálláshoz jutott, noha a cseh gazdaság igen jól áll. Babis sikerében közrejátszott, hogy politikailag kívülállónak tüntette fel magát, jóllehet tagja volt a legutolsó kormánynak. Fontos tényező az is, hogy élesen bírálta az eurót, valamint az EU bevándorlási politikáját, mivel a csehek nagy része nem bízik az unióban. Még az sem ártott neki, hogy mindössze két héttel a választások előtt indult vizsgálat ellene 2 millió eurónyi közösségi támogatás elsikkasztásának gyanújával. Szlovákiában pedig azt akarják kideríteni, együttműködött-e annak idején a kommunista titkosszolgálattal.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Európában alighanem fokozódnak a félelmek, hogy az ANO sikere után mélyül az árok az unió keleti és nyugati fele között. A cseh vezető máris a visegrádiak egyik szövetségesének nevezte Ausztriát az EU menedékpolitikája elleni küzdelemben. Egy cseh politológus azonban úgy gondolja, hogy Babis nem az a fajta nacionalista, mint Orbán vagy Kaczynski. Nem határozott meggyőződés vagy eszme vezérli, csak még jobban meg akar gazdagodni. Tipikus egocentrikus oligarcha, némi küldetéstudattal. Ebben inkább Trumphoz, illetve Berlusconira hasonlít, semmint az említett magyar, illetve lengyel úrra.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Csehországban ugyan megerősödtek a jobboldaliak és a populisták, mégsem kell magyar, illetve lengyel állapotoktól tartani. Utóbbi két országban a nacionalista kormány az EU ellen zsörtölődik. Babis ellenben szintén populista, de ideológia nélkül. Inkább hidegen számító pragmatikus, aki számára az a fontos, hogy a saját érdekeit érvényesítse. Programját nagyobb mértékben befolyásolja a legutóbbi közvélemény kutatás, semmint valamiféle alapvető meggyőződés. Hogy a csehek most milyen irányba fordulnak, az nagyban függ attól, milyen koalíció alakul. Maradhat az eddigi szövetség, csak éppen felcserélődnek a pozíciók. Viszont igencsak jobbra csúszhat az ország, ha az ANO a jobboldali-nacionalista SPD-vel fog össze. A két pártot igazából csupán az unióellenesség köti össze, ám a politikai légkör szempontjából drámaiak lennének a következmények.  

Libération

liberation_1.jpg

Az újság szintén azt hangsúlyozza, hogy a cseh jobbra-át kicsit más, mint ami Európa többi részén történt. Az ANO populista, de a liberális frakció tagja Strasbourgban. Csak néhány elemben emlékeztet azokra az ultrakonzervatív kormányokra, amelyek bizonyos államokat irányítanak az EU keleti felén. Egy prágai szakértő kiemeli, hogy Babis pártja más, mint a Fidesz vagy a PiS. Sőt, lehet, hogy nem is jobboldali, nehezen lehet ugyanis kihámozni, hogy mit is akar. Mindenesetre élesen visszautasítja a menedékkérők befogadását. Retorikájában a migránsellenes hullámot lovagolja meg, de nem iszlámellenes. Nem kér az euróból és az unió elmélyítéséből, viszont nem nacionalista, és nem Brüsszelt szokta felelőssé tenni a világ összes bajáért. Jelszavai leginkább arra szolgálnak, hogy elhódítsa a szavazók többségét, ezért hirdeti az adók csökkentését, a korrupció leküzdését, a határok ellenőrzését. Határozott ideológia azonban nem rajzolódik ki nála.

A bevándorlás egyébként nem valós probléma, hiszen nem engednek be senkit, viszont a kérdés megmozgatja a lelkeket. Az emberek jobbára azért állnak az ANO mellé, mert csaknem 30 év után elegük van a szegénységből, az olyan gazdag országok szomszédjaként, mint Ausztria. Babis felismerte ezt az elégedetlenséget és a maga javára fordította.

Die Presse

resse.jpg

A vezércikk azt ajánlja a Szabadságpártnak, hogy tisztázza álláspontját Európa ügyében, még mielőtt létrejön a koalíciós megállapodás, a lap azonban egyben figyelmeztet arra, hogy kár volna erőltetni a kapcsolatot a visegrádiakkal, mert Ausztria csak veszítene az unió peremén. Hogy a leendő kormány összetétele aggodalmat kelt a világban, azt az FPÖ magának köszönheti. A párt Strasbourgban egy frakcióban van a Le Pen-féle Front Nationallal, amely bevallottan szét akarja verni az EU-t. Azon kívül Strache nem húzta meg egyértelműen a választóvonalat bizonyos szélsőséges álláspontokkal és személyekkel szemben, noha irányvonala az utóbbi időben némileg mérsékeltebb lett. Ám nem hagyhat kétséget afelől, hogy alapvetően Európa-barát. Igencsak ártana, ha az ország csatlakozna a V4-ekhez. Először is a volt szocialista államok nem vágynak egy újabb tagra, azon kívül a menekültpolitikán kívül nemigen van közös pontjuk az osztrákokkal. A munkaerőimport és az atomenergia kapcsán kifejezetten eltérnek az álláspontok. Továbbá meglódítaná a sajtó fantáziáját, hogy Kurzot egy oldalra állítsa Orbán Viktorral. Pedig nem ott a helye. Ausztriának középen kell maradnia. Európa tükörbe néz, ha az osztrákokra pillant.

Guardian

guardian.jpg

A lap úgy látja, hogy Katalóniától Csehországig veszélybe került az európai álom. Merthogy az egész földrészen válságban van az identitás és a politikai felhatalmazás. Ennek egyik jele, hogy igen sokan elfordulnak a politikától, a hagyományos szervezetek helyett új erők bukkannak fel, ezek néha jószándékúak, de többnyire nem. A lényeg, hogy megpróbálják betölteni az űrt. Lásd Csehországot, ahol a populista, euroszkeptikus, bevándorlás-ellenes, oroszbarát Babis nyert. Ausztriában Kurz sikerének az volt a titka, hogy cinikusan lemásolta a szélsőjobbos Szabadságpárt idegengyűlölő programját. Mindkét osztrák párt elutasítja a migrációt, a beilleszkedést, a multikulturalizmust, így érthető az ország muzulmán és zsidó polgárainak riadalma. 

Még Macron győzelmére sem érdemes hivatkozni, hiszen közben a Front National jobban szerepelt, mint valaha. Ha az elnök nem tud valamit felmutatni, Le Pen legközelebb beviszi a végzetes ütést a francia demokráciának. Szóval szembe kell nézni azzal, hogy Európa széttöredezik, lassaként szétesik az ideológiai, demokratikus és területi egység. A szolidaritást kívülről ássa alá Oroszország. Az új migrációs hullámra közös választ kellene adni, de ilyen nincs. További kihívás az iszlám terror, a tekintélyelvű Törökország, valamint Trump. A magyar és lengyel vezetés a jog és a polgárjogok alapelvei ügyében került összetüzésbe Brüsszellel. Merkel nem tud segíteni, mert odahaza megrendült a helyzete. Ennélfogva Európa mind mélyebben süllyed a létválságba, ezért Nagy-Britanniának segítenie kell neki. 

Newsweek

Paul Lendvai legújabb könyve Orbán Viktorról azt írja le, miként változtatta át Magyarországot egyetlen ember hatalomvágya vezérelvű demokráciává. A lap ezt tartja a legfontosabbnak az Amerikában most megjelent munkából, amely azt ábrázolja, hogyan süllyedt le a rendszer demokráciából tekintélyelvűségbe. Milyen módszerekkel transzformálta át Orbán a Fideszt jobboldali populista párttá, az agresszív nacionalista ideológia segítségével, nem egészen 10 év alatt. A kétharmad birtokában módosította az Alkotmányt, módszeresen lebontotta a demokratikus intézményeket, amelyek útjába állhattak volna. Szétverte a szabad sajtót, és megalkotta a Führer-demokráciát. Hatalma azonban mostanra megkérdőjelezhetetlen, még az EU sem tud ellene tenni semmit.   

Legújabban a menekültválság játszott a kezére, kemény intézkedései az egész világon a szélsőjobb kedvencévé tették. A kötet bemutatja a szédületes korrupciót a Fidesz és az Orbán-család háza táján. Foglalkozik a Soros elleni gyűlöletkampánnyal, annak antiszemita felhangjaival. A miniszterelnök unióellenes retorikája lendületet adott Le Pennek és Wildersnek. Hogy Orbán mély rokonszenvet érez Putyin, a 21. századi tekintélyelvűség iránt, az egybeesett nála az illiberális demokrácia meghirdetésével. Orbán felemelkedése és uralma azonban nem csupán Európa szempontjából jelentős, hiszen a tanulságok messzire mutatnak. Mármint hogy tömegtámogatással futott be, kihasználna a mélyen meghúzódó dühöt, a történelmi sérelmeket, a hagyományos politikával szemben mutatkozó egyre erősebb utálatot, a sajtó elleni bizalmatlanságot. Mindez arra szolgált számára, hogy még inkább megossza a bal-, illetve jobboldalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4513048856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Kisfaludiné Baán 2017.10.22. 16:52:25

ezek szerint átverte a választót és egy újabb seggfejet választottak meg

bordat 2017.10.22. 19:04:18

A hatalom a lényeg nyeregbe ülni pár évre ,aztán majd lesz valahogy

Európai téridő 2017.10.22. 20:21:26

"Ábrándozás az élet megrontója,
Mely, kancsalúl, festett egekbe néz."(Vörösmarty Mihály: A merengőhöz)
süti beállítások módosítása