B1 blogcsalád



Most kellene pár szervezetfejlesztő, meg pszichológus az MSZP-nek

2017. október 07. - Mr Flynn Rider

Mi történhet az MSZP-vel a választásokig és utána? Megnéztük a lehetőségeket és egyik sem túl hízelgő a pártra nézve, illetve nem kecsegtet túl sok jóval a maradék rájuk szavazóknak.

botka_lemond.jpg

Aki gyorsan képbe szeretne kerülni Botka gyors felemelkedéséről és bukásáról, annak a 168 Óra összefoglaló cikkét ajánljuk.

Izgalmas lenne belelátni most az MSZP-s (ellenzéki) politikusok és a választók fejébe, ezzel próbálkozott meg gyorsan a Publicus Intézet. Annyit sikerült kideríteniük, hogy ellenzéki oldalon még mindig többen bíznak egy baloldali ellenzéki összefogásban, mint sem.

Az elemzés leszögezi: egyelőre kaotikus a baloldali összefogás lehetősége, a két önállóan indulni szándékozó ellenzéki párt, az LMP és a Jobbik az MSZP után a legerősebbnek tűnik, rögtön a nyomukban van a DK is. (Igaz, ezek már hibahatárhoz közeli értékek, ráadásul biztos szavazók körében nem is készült számítás, valószínűleg ahhoz már édeskevés volt a mintavétel nagysága.) 

Milyen tényezők befolyásolják most az MSZP sorsát?

  1. Belső okok: a párt képtelen megújulni és ritmust váltani.

Láthatóan sokan belekényelmesedtek az ellenzéki szerepbe és nem tudnak kormányváltó hangulatot hozni az országba. Sokan ki is öregedtek. A politikusok hozzá vannak szokva, hogy egymás ellen intrikáljanak és a kis alkuikkal építgessék a karrierjüket.

Botka László jelöltsége és lemondása azt mutatja: sem a finom erőszak, sem a zsarolás nem működik a pártnál. Ahhoz, hogy képesek legyenek legyőzni a Fideszt, jól csengő baloldali programot kellett volna letenni az asztalra, beállni mögé és intenzíven kampányolni. A program ugyan meg is volt, de sokan támadták; a kampány pedig csak tessék-lássék indult be.

Az MSZP politikusai láthatóan inkább egymást hátráltatják, mintsem előre viszik a párt ügyét. Úgy pedig, hogy nem képesek egységesen kiállni egy ember mögé, hanem inkább fúrják egymást, sosem lesznek sikeresek.

  1. De azért kell a pénz.

Sok MSZP-s politikus évtizedek óta ebben a szakában van, nem is nagyon ért máshoz, csak, hogy néha tartson egy sajttájt, vagy bemenjen az ATV-be, esetleg lakossági fórumon próbáljon válaszolni az emberek kérdéseire. Lássuk be, mindaddig, amíg az ember készen áll arra, hogy minden reggel skorpiót keressen a cipőjében és a felesége minden reggelét azzal kezdi, hogy rákeres a nevére a Hírkeresőben, addig egy MSZP-s politikus túlél. És ebben a politikai helyzetben az MSZP-sek nagy része a túlélésre játszik; nem is hiszik, hogy le lehet győzni Orbánékat. Kivárásra játszanak, talán arra, hogy Orbán hibázik.

  1. Sokan mások is győzni szeretnének – erős a versenyhelyzet és erős a kényszer az együttműködésre.

Külső okok: a választási rendszer együttműködésre kényszeríti az ellenzéki pártokat, a politikai versenyhelyzet pedig arra, hogy markánsan meg tudják magukat különböztetni a másiktól. Tehát egyszerre kellene két irányba is megfelelniük, amire láthatóan nem képes egyik ellenzéki párt sem.

Mivel sokan vannak, akik ugyanazokat a szavazókat próbálják megszólítani, ezért aztán sokan feleslegesek is. Mostanra minden kicsit karakteresebb politikus mögött áll egy párt (Juhász Péter – Együtt, Karácsony Gergely – PM, Széll Bernadett – LMP, Gyurcsány Ferenc – DK), akiket tulajdonképpen a saját egójuk és rájuk száradt szerepük akadályoz abban, hogy feladják a játszmáikat és a sok kis párt helyett egy nagyba tömörüljenek (akár egy választás erejéig). Az MSZP viszont a hagyományai miatt eleve nem ilyen, több kis részből áll, rengeteg érdektől vezérelve, amelyek sikeresen fojtják meg egymást.

Ebben a választási rendszerben ez pontosan arra jó, hogy a kis pártok egymást tapossák le, a Fidesz pedig kényelmesen, egy fotelből nézze, hogyan darálják le a kis pártok még kisebbekre a másikat.

  1. A törzsi viszonyok a magyar belpolitikában.

A magyar választók érzelmi alapon választanak. A választók, ha letették a voksukat valaki vagy valamelyik párt mellé, nehezen szavaznak át máshová. Aki szimpatikus, abban csak a szépet és a jót látják, akit utálnak, az pedig hiába tesz bármit is, utálni fogják. A törzsi viszonyok eredménye, hogy a Jobbik nehezen tud profilt váltani (szélsőjobbról a jobbos néppárti irányba), hiába jelentkezett be tegnap Vona Gábor a baloldali szavazókra is. De emiatt az MSZP-nek még sokáig megmaradnak a szavazói, hiszen a párt társadalmi beágyazottsága még mindig elég erős ahhoz, hogy évekig a 10% közelében maradjon. Ezért nem valószínű, hogy gyorsan szétesne, vagy elvesztené a szavazóit.

Mindezekből az alábbi következtetéseket vonhatjuk le:

  1. Botka távozása nem hatott hideg zuhanyként az MSZP-re, nem fog mélyreható változásokat hozni a pártban.
  2. Nem valószínű, hogy az MSZP gyorsan kimúlik, elvegetálhat még évekig. Valószínűleg lassan fognak eltűnni és a helyüket egy fiatalabb baloldali párt veszi át; jelenleg erre az LMP látszik esélyesnek.
  3. Botka lemondásával nullára csökkent a valószínűsége, hogy képesek lesznek leváltani Orbánékat jövőre, ahhoz gyakorlatilag össze kellene zárni egy jelölt mögött, felfejleszteni a szervezetet és izmos kampányba kezdeni – erre a párt jelenlegi állapotában képtelen. Rájuk férne egy pár csapaterősítő és konfliktuskibeszélő tréning, pár HR-es és jó sok pszichológus.
  4. Valószínűleg megegyeznek a DK-val és bekerülnek egy közepes frakcióval a Parlamentbe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4512936641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okos Tóbiás 2017.10.07. 13:42:04

Még most melegében kellene felszámolni ezt a töketlen bagázst. Legalább a szavazóik nagy része (már amennyi maradt), találhatna magának pártot a választásokig. Vagy ha nem, protest szavazattal segíthetik a többit.

2017.10.07. 15:26:04

"A választók, ha letették a voksukat valaki vagy valamelyik párt mellé, nehezen szavaznak át máshová." - ez butaság. vissza lehet szépen nézni a választási eredményeket, pont nem ezt igazolják. a jobbik vidéki szavazóinak a fele pedig mszp-s volt...

Gábor Szögyéni 2017.10.07. 21:55:19

Vagy ha nem számolják fel a pártot, betagozódhatnának már végre a Fideszbe. Minden egyes lépése az MSZP-nek a Fideszt erősíti.

2017.10.07. 23:15:35

orvos? inkább be kéne zárni a boltot, és elmenni dolgozni.. felesleges küzdeniük, ebből már nem lesz semmi se. Utána bezárhatjuk a fityiszt is, és ha végre kihullott az összes 60-70 éves kommunista, talán normálisabbak jönnek.

2017.10.07. 23:19:17

@aleksz róz: nem annyira butaság. Az idősebbek még mindig azt hiszik, hogy a maszop a legnagyobb kommunista párt, holott a fideszhez képest max egy kisztagozat jönne ki belőle.

sdani 2017.10.08. 00:52:08

"Most kellene pár szervezetfejlesztő, meg pszichológus az MSZP-nek"
Nem kellene. Az egész MSZPt kellene végre elfelejteni úgy ahogy van, a DKval együtt.

DFK 2017.10.08. 06:14:08

Az a párt amelyik nem képesna saját soraiból moniszterelnök jelöltet állítani, az halott.

rnz 2017.10.08. 07:46:44

Remélem kitartóan folytatják az ellenzék felaprózását. -.-

fillérbaszó vadász 2017.10.08. 08:37:04

@DFK: "Az a párt amelyik nem képesna saját soraiból moniszterelnök jelöltet állítani, az halott."

"Molnár Gyula: az MSZP él!"
... és az a párt is halott, akinek bizonygatnia kell, hogy még él (van, létezik...).

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.08. 08:47:44

Már késő. Jövő áprilisban Gyurcsány egyesíti maga alatt az MSZP-t és a DK-t.

taga20 2017.10.08. 09:41:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
a gecit kéne már egyesíteni a műanyag lakattal.

az soha nem lehet késő!:)))
süti beállítások módosítása