B1 blogcsalád



Az Orbán-kormány tajtékzik, de a CEU-ügyben kénytelen lesz engedni

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. október 05. - Szelestey
  • Soros azért az első számú közellenség, mert Orbán választási megfontolásokból így látja jónak;
  • Kelet-Európában grasszál az illiberalizmus, ebben az állapotában az unió már nem értékközösség;
  • A magyar és a lengyel vezetés szerint Merkel ráfizetett a menekültpoliltikára és ez őket igazolja.

ceu.jpg

 

Yahoo/AFP

 

A hírügynökség szerint az unió keményedő álláspontját jelzi Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a demokratikus normák és a migráció ügyében, hogy az EU magasabb szintre emelte az Orbán-kormány ellen indított eljárást az oktatási és a civil törvény kapcsán. A vége kemény pénzbüntetés lehet. A Fidesz felháborodott hangú közleményben reagált, mondván, hogy Brüsszel a Soros-féle szervezetek érdekeit védi. A jelentés magyarázatként hozzáteszi, hogy a miniszterelnök élesen bevándorlás-ellenes, és rendszeresen támadja Sorost, akit közellenségnek nyilvánított. Azon kívül Orbán szemében a CEU régóta a liberalizmus ellenséges bástyája. Arra is kitér, hogy az utóbbi hónapokban erősödtek a félelmek, mármint hogy szakadás következik be a keleti és nyugati tagok között, miután Budapest és Varsó egy sor kérdésben szembeszállt a Bizottsággal.

 

Voice of America/Reuters

reuters.jpg

A Bizottság úgy gondolja, hogy a civil törvény sérti a gyülekezés, a magánélet és a személyes adatok védelmének jogát, azon kívül szembemegy a tőke szabad mozgásának elvével is. A testület ezért léptette eggyel magasabb fokozatban a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárást. Orbán Viktor már jó ideje azzal vádolja a Soros által támogatott civil szervezeteket, hogy azok az üzletember politikai céljainak szolgálatában fizetett ügynökként ellenzik a kemény magyar bevándorlási politikát. A cikk emlékeztet arra, hogy a befektető a nyáron dicsérte azoknak a magyaroknak a bátorságát, akik ellenállnak az orbáni maffiaállam megtévesztésének és korrupciójának. A nyilatkozatot a miniszterelnök hadüzenetnek vette. Orbán 2010 óta felszámolta a fékeket és ellensúlyokat, amikor ellenőrzése alá vonta a sajtó jó részét, korlátozta az Alkotmánybíróság jogkörét és híveivel rakta tele a közintézményeket. A jelentés azonban azt is megjegyzi, hogy a szóban forgó EU-eljárások hosszadalmasak és általában nem sok eredménnyel járnak. Vagyis az unió nemigen képes hatni a magyar politikusra.

 

FT

financial_times.jpg

Az unió egy hónapot adott Magyarországnak, hogy az válaszoljon a civil szervezetekkel kapcsolatos brüsszeli aggodalmakra, vagyis Brüsszel emelt az Orbán-kormány-elleni jogi eljárás szintjén. Az EU szerint a vonatkozó törvény hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a külföldi támogatással működő csoportokkal szemben és sérti az adományozók jogait. Ha a magyar fél válasza nem kielégítő, az ügy az Európai Bíróság előtt landolhat.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Brüsszel figyelmeztette Magyarországot a civil törvény miatt, ám Orbán Viktor idáig nem jelezte, hogy engedne a kérdésben. A jogszabály része a Soros elleni hivatalos kampánynak. A kormányfő azt állítja, hogy a pénzember az általa támogatott NGO-k, illetve európai intézmények közreműködésével rengeteg migránst akar Európába hozni. A hadjárat jegyében szervezték meg a mostani nemzeti konzultációt is. A Fidesz egyik szóvivője azt közölte, hogy tudomásuk szerint az Európai Parlamentben több képviselő is a frakciókereteken túllépve Soros-jelentést készít elő. A cél az, hogy lenyomják Magyarországot, mivel az elutasítóan áll hozzá a népvándorláshoz. Ugyanakkor kompromisszum rajzolódik ki a CEU körüli vitában.

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

Orbán Viktor a durva nemzeti konzultációval újabb hadjáratba kezdett Soros György ellen, aki a miniszterelnök szemében az első számú közellenség, amióta csak kifejtette nézeteit a migrációs politikáról. A tézisekből a magyar kormány egész koncepciót gyártott és azt szerinte a milliárdos az EU-val kéz a kézben akarja valóra váltani. A kérdések pontosan ezt sugallják, mármint hogy Soros jövevényekkel igyekszik benépesíteni a tagállamokat. Csakhogy ez teljesen légből kapott vád. A kérdőíven az állításokat idézetekkel és vélt bizonyítékokkal spékelték meg, hogy összeálljon a Soros-terv. Az egész ügy azt mutatja, hogy javában zajlik a választási kampány. A Fidesz nem tartja méltó ellenfélnek a gyenge ellenzéket, ezért Orbán próbál egy erős ellenséget felmutatni, hogy a lakosság körében visszhangra találjon ütközésre épülő politikai stílusa. A Soros elleni vádak részben antiszemita jellemzőket hordoznak. De a hatalom a Lex CEU-val és a civil szervezetek tevékenységét szabályzó jogszabály reformjával is igyekszik elhallgattatni a pénzembert. Vagyis Soros homokzsák lett a miniszterelnök tartós választási küzdelmében. Reménykeltő ugyanakkor, hogy a korábbi, hasonló konzultációk a lakosság felét sem mozgatták meg.

 

Reuters

reuters.jpg

Saját politikájuk igazolásának tekintik a német választások eredményét az EU keleti szárnyán a nacionalista politikusok, akik aggódnak Merkel által szorgalmazott szorosabb európai együttműködés miatt. Az euroszkeptikus magyar és lengyel kormány hangosan bírálja a kancellár nyitott kapuk-vonalát és ellenzi a kvótadöntést. A varsói diplomácia vezetője kijelentette, hogy mivel a német kereszténydemokraták 1949 óta nem szerepeltek ilyen rosszul, ez azt bizonyítja, hogy oda kellett volna figyelniük a keleti partnerek aggályaira. Waszczykowski szerint a németeknek most az unió egységére kellene összpontosítaniuk és ez mozgástérhez juttatja Lengyelországot. A hírügynökség kitér arra, hogy Berlinben várhatóan hónapokig tartanak a koalíciós tárgyalások és emiatt csökken a nyomás Budapestre és Varsóra a közösségi normák betartatása érdekében.

Ugyanakkor a keleti nacionalisták remélik, hogy az AfD megerősödésével Merkel kénytelen lesz keményíteni álláspontján a migráció ügyében. Elemzők szerint ugyanakkor a választásokra készülő Orbán Viktor aligha szeretne olyan, alapvető kérdésekkel foglalkozni, mint pl. hogy Magyarország belépjen-e a Valutaunióba vagy sem. Viszont ha Merkel sikeresen túljut a mostani hazai nehézségeken, akkor előreláthatólag ismét fokozza a nyomást a jogállam és a demokrácia érdekében, éspedig Marconnal együtt. Az egység érdekében elképzelhető, hogy a maguk oldalára állítják a cseheket és a szlovákokat, hogy azután jobban présbe tudják venni a magyarokat és a lengyeleket az EU-szabályok betartatására. Az is benne van a pakliban, hogy idővel a német miniszterelnök újra előáll a menekültek átvételének követelésével, mert odahaza ezzel is próbálja háttérbe szorítani az Alternatívát.

 

CNBC/Yahoo

 

A magyar külügyminiszter megismételte, hogy felesleges erőltetni az oroszellenes szankciókat, mert azok nem hatnak. Szíjjártó Péter Moszkvában, az Orosz Energia Hét alkalmából nyilatkozott, és azt mondta, hogy ha bárki tárgyilagosan elemzi a helyzetet, akkor látja, hogy a megtorló intézkedések nem ártanak az orosz kormánynak. Sem politikai, sem gazdasági értelemben. Sokkal inkább károsok az uniós államok gazdasága számára. Oroszország egyátalán nem rogyott térdre, ugyanakkor semmit sem haladt elő az ukrajnai rendezést célzó minszki megállapodás végrehajtása. A miniszter jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország nem fogja megszegni a retorziót. 

 

NZZ

nzz.jpg

Az egyik legtekintélyesebb német történész úgy látja, hogy mostani állapotában az unió már nem értékközösség. Orbán Viktor és Kaczynski büszkén illiberális demokráciának nevezi országát. Heinrich August Winkler szerint hogy azután szétesik-e az EU, illetve a Nyugat, azt ma még nem lehet mondani. De semmiképpen sincs ok arra, hogy bárki megnyugodva hátradőljön. Keleten és nyugaton egyaránt megerősödtek az illiberális erők. A jobboldali populisták elsősorban a globalizációt támadják a migráció és a szabad kereskedelem kapcsán. A berlini Humboldt Egyetem professzora ugyanakkor nagy hibának tartja Merkel részéről, hogy csak az osztrákokkal konzultált, mielőtt megnyitotta a határokat két évvel ezelőtt. Emiatt ugyanis Németország példátlan módon elszigetelődött. Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a liberális államoknak ismét szorosabban együtt kell működniük a populizmus megállítására. A szakember ugyanakkor óv attól, hogy a több Európa a demokrácia rovására menjen. Nem lehet az egyesítést a nemzetek, a nemzetállamok ellenében véghezvinni. Az ilyesmi csak gerjeszti a nacionalista-populista elégedetlenséget.

 

BBC

bbc_1.jpg

A jelek szerint közeleg a megállapodás a kormánnyal – közölte a CEU, amelyet idáig a bezárás fenyegetett. Az Egyetem azzal vádolja az Orbán-kabinetet, hogy az el akarja űzni az országból, ami nemzetközi tiltakozást váltott ki a tanszabadság védelmében. A Soros György által alapított tanintézmény a nacionalista magyar vezetéssel zajló jelképes vita középpontjába került. Az adok-kapok során az amerikai kormányzat is a CEU mellett foglalt állást, mivel úgy ítélte meg, hogy a magyar fél diszkriminatív feltételeket támaszt az Egyesült Államokban bejegyzett intézményekkel szemben. Erre a magyar fél úgy reagált, hogy félreértik, továbbá, hogy a Közép-Európai Egyetem kiváltságokat akar magának. A hatalom egyidejűleg a nemzeti konzultáció formájában továbbra is bírálja Sorost, azt állítva, hogy az a tömeges bevándorlás híve.

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

A jelek szerint kiutat talál a Közép-Európai Egyetem, hogy a vitatott törvény ellenére se kelljen lehúznia a rolót. Ugyanis szándéknyilatkozatot írt alá a new yorki Bard College-dzsal, és ily módon már teljesíteni tudja a felsőoktatási törvénynek azt a kikötését, hogy a tengerentúlon is legyen campusa, vagyis hogy ott is oktasson. Uniós intézmények és a bírálók azt vetik az Orbán-kormány szemére, hogy az a CEU-ra szabta a jogszabályt, így akarta azt bezárásra kényszeríteni. A határozat az utóbbi évek legnagyobb tömegtiltakozását váltotta ki Magyarországon. A hatalom államellenségnek tekinti a pénzügyi befektetőt, aki jó pár civil csoportot segít, azok pedig bírálják a tekintélyelvű rendszereket, így a magyar rezsimet is.

 

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

A kormány által fenyegetett CEU teljesíti az egyik legfontosabb feltételt a fennmaradáshoz: a most megszületett szándéknyilatkozat értelmében a Bard College a jövőben campus-t tart fenn a budapesti elitegyetem számára. A jobboldali-nemzeti magyar miniszterelnök már hónapok óta keresztes hadjáratot vív Soros György ellen. Legutóbb plakátkampány keretében rágalmazták meg.

 

Die Presse

resse.jpg

Partneregyetemet talált New York Államban a CEU, ezáltal teljesíti az új felsőoktatási jogszabály feltételeit. A törvény testre szabottnak tűnt, hogy a Közép-Európai Egyetem befejezze működését. Kormány közeli források már a Soros elleni kampányt megelőzően jelezték, hogy az egészet a választási hadjárat mozgatja, és nem a tanintézetnek próbálnak kárt okozni. Orbánnak a győzelemhez ellenségképre van szüksége, arra pedig a gyenge ellenzék már nem alkalmas. A bennfentes szerint az egész felhajtás pár hónap alatt elcsendesedik, és valóban közeledni látszik a megoldás. Vagyis a végén alighanem ki fog derülni: sok hűhó zajlott – semmiért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7412929751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.05. 10:27:15

"A kormány által fenyegetett CEU teljesíti az egyik legfontosabb feltételt a fennmaradáshoz: a most megszületett szándéknyilatkozat értelmében a Bard College a jövőben campus-t tart fenn a budapesti elitegyetem számára."
vs.
"Az Orbán-kormány tajtékzik, de a CEU-ügyben kénytelen lesz engedni"

:)

indeksz ISIS Al Qaeda mind CIA projekt 2017.10.05. 11:39:52

Már csak röhögni járok ide, read only- módban
:DDD

LKerekes 2017.10.05. 11:57:39

A kurva anyádat, hülye firkász! Ne hazudj! A CEU teljesíti a feltételeket és nem a kormány enged.
Basszad az anyádat, te hatökör.

Skankhunt42 2017.10.05. 11:58:21

közben meg az igazság az, h a ceu teljesítette a kormány feltételeit.

morpho 2017.10.05. 12:22:10

@Dorottya Veres RLDD: @indeksz ISIS Al Qaeda mind CIA projekt: @LKerekes: @Skankhunt42: Azért az eredeti törvényben az volt, hogy az amerikai szövetségi kormánnyal kell megállapodni :) De ezt nyugodtan hagyjátok figyelmen kívül! :)
Tényleg narancskullancsok, van olyan, hogy Orbán valamit rosszul csinál? Ugye, hogy nincs! :)

2017.10.05. 13:28:34

@morpho: Akkor ugyebár megyegyezhetünk abban, hogy a bulváros "tajtékzik az Orbán- kormány' szófordulat és a valóság között nincs teljes fedés...
Azt is mondhatnánk, hogy a kormány kompromisszumképességéről tett tanúbizonyságot (jó szándéka jeleként..) tett egy engedményt... enyhített az elvárásokon.

morpho 2017.10.05. 13:43:38

@Dorottya Veres RLDD: Hát nem. A kormány hozott egy végrehajthatatlan törvényt, majd kitáncolt belőle. Tajtékzásról nincsenek infóim, viszont a kormány bukta el az egészet, mert minden marad úgy, ahogy volt.

Skankhunt42 2017.10.05. 14:16:57

@morpho: linkelnéd a törvény szövegét, amiben ez benne van?

morpho 2017.10.05. 14:20:17

@Skankhunt42: Ez most vicc, ugye? Mert jó! :)

Skankhunt42 2017.10.05. 15:49:44

@morpho: nem, azért kérlek erre mert én nem találtam a tv szövegében azt, amit te állítasz.

Uni1002 2017.10.05. 16:11:08

Ez most mitől jobb, ha a CEU-nak campusa van Amerikában? Papiron.

2017.10.05. 16:35:18

@Uni1002: Semmivel nem jobb. Csak azt nem tudom, mitőlis volt ez annyira végrehajthatatlan követelmény?Talán azért, mert elhiszik magukról, hogy törvények felett állnak és rájuk nem érvényes mindaz ami másokra igen. Arrogancia a javából.
Én annak örültem volna, ha a CEU nevű papírgyár elhúz liberálisabb országba... amerre szívesen látják.A KEE meg eddig is jogszerűen volt jelen a felsőoktatásban...

2017.10.05. 16:36:10

@morpho: Jó, tehát a hír igaz, de nem úgy... :)

morpho 2017.10.05. 17:30:11

@Skankhunt42: @Dorottya Veres RLDD: Erről ment a baszakodás fél évig! A Holdról jöttetek? Vagy csak hülyének akartok nézni? Muhaha! :)

Skankhunt42 2017.10.05. 18:24:15

@morpho: linket pls a tv-ről amiben az állításod van. ne terelj, ne beszélj félre, ne humorizálj.

taga20 2017.10.05. 18:51:49

@morpho: haver, még olyat is mondott valamelyik fityesz bűnöző politikus, hogy az amcsik nem ismerik az alkotmányukat!

erre jön ez terhelt 42-es droid, és csinálja a hülyét.
a pofám leszakad, hogy milyen pofátlanok ezek a tetvek!

morpho 2017.10.05. 19:13:17

@Skankhunt42: „(1) Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha
a) magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló, Magyarország Kormánya és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által kötött - föderatív állam esetében, amennyiben a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodáson alapuló - nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték" net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1700025.TV&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

morpho 2017.10.05. 19:14:43

@taga20: A narancskullancsok hülyének néznek. Egyébként nem kéne odafigyelni rájuk, csak néha elcsábulok.

2017.10.05. 19:37:13

@morpho:
b) a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül,

A CEU NY-i "székhelyén jelenleg az OS központja található :) Egy ótvar palatábla és egy rozzant katedra sem lelhető
mandiner.hu/cikk/20170526_magyar_idok_onmagaval_szerzodott_a_ceufel.
Ez is vicces..
Meg itt is firtatnak pár furcsaságot..
gepnarancs.hu/2017/03/a-ceu-bemenekulhet-a-kozep-europai-egyetem-moge-de-azzal-bukik-mindent/
Vagy... a ballib oldalon igyekznek úgy beállítani a helyzetet, hogy ez csakis S.Gy. ellen folytatott boszorkányüldözés, inkvizíció, pogrom. Nos, ez a tv 27 másik intézményt is érint. Én megértem, hogy vannak az egyenlők között egyenlőbbek, vannak külön előjogokkal felruházottak, talán még a kiválasztottság érzése is átjárja őket, de tévedésben élnek. Az meg aztán külön vicces, amikor folyton azt hallani, hogy az oktatás (és különösen a felsőoktatás, no meg a tudomány) politikától való függetlenségét biztosítani kell, akkor egy egyetem direkt és közvetett módon is igyekszik beavatkozni a politikába és nem riad vissza attól, hogy háttér kapcsolatain keresztül nemzetközi szinten is nyomást gyakoroljon a kivételezett státuszának fenntartása érdekében.

vincent66 2018.12.04. 01:01:34

Hát persze. Látjuk. :-D
süti beállítások módosítása