B1 blogcsalád



A világsajtónak kezd elege lenni az Orbán-féle parasztvakításból Soros-ügyben (is)

2017. október 04. - Szelestey
  • Soros-terv nincsen - mondják a nagy nemzetközi lapok, de ezt a magyar vezetés jobban tudja.
  • Hírek szerint ha a magyar kormány aláírja a New York Állammal kidolgozott egyezséget, akkor megmenekül a CEU.
  • A baloldal káosza jó kilátásokkal kecsegteti a Fideszt a választások előtt.

FT

financial_times.jpg

Magyarország a nemzeti konzultáció formájában fokozza a Soros elleni kampányt, Orbán Viktor a pénzember és az EU bírálatát állítja a hadjárat középpontjába a választások előtt, ez a fő mondandója a szavazók számára. A kiküldendő kérdőíveket azonban a bírálók hazugságnak és megalapozatlan összeesküvés-elméletnek minősítették, mivel az azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy a háttérből ő vezérli a puccsot, illetve navigálja a Bizottságot, éspedig annak érdekében évente legalább 1 millió bevándorló árassza el Európát. A kiszivárgott kérdőív 7 állítást tartalmaz a befektető ellen, annak korábbi kijelentéseire hivatkozva. Az állami tévé már reklámozza az akciót.

Soros ellenzi a kötelező áttelepítéseket, magyar részről mégis úgy állítják be az Európai Tanács kvótadöntését, hogy az a feltételezett Soros-terv kulcseleme. A miniszterelnök azt hajtogatja, hogy az unió vezető tisztségviselői az üzletember kezéből esznek. Soros szóvivője ellenben azt mondja, hogy a kampány hazugságokra épül, nem létezik olyan globális összeesküvés Magyarország ellen, amelyet a befektető irányítana. Sajnálatosnak nevezte, hogy az Orbán-kabinet átszámítva több mint 3 millió dollárból rájátszik a félelemre és a gyűlöletre, így próbálja manipulálni a szavazópolgárokat. A Human Rights Watch a nemzeti konzultációt hivatalos gyűlöletkampánynak minősítette, amely várhatóan csak gerjeszti az idegenellenes érzéseket. Egyébként a legújabb közvélemény kutatás szerint a Fidesz 55 %-kal vezet a határozott pártválasztók körében. Csaknem 30 %-kal veri a Jobbikot.

FAZ

fraknfurter.jpg

A lap „Hét kérdés, egy válasz” címmel arról ír, hogy a magyar kormány már megint újabb politikai párbeszédet kezd a néppel, ezúttal az ún. Soros-tervről. Fél évvel a választások előtt Orbán Viktor arra készül, hogy megvédje pozícióját. Miközben a kormány megindította a kampányt, hogy mozgósítsa híveit, a szocialista kihívó, Botka László bedobta a törülközőt. Kudarcot vallott a kísérlete, hogy egyesítse a balliberális pártokat, ugyanakkor távol tartsa Gyurcsányt. Ami Sorost illeti, a hatalom úgy állítja be, hogy az üzletember az általa segített NGO-k közreműködésével, illetve részben az EU-ra gyakorolt állítólagos befolyását meglovagolva igyekszik érvényesíteni az akaratát az olyan nemzetállamokkal szemben, mint Magyarország. Az Open Society Alapítvány vitatja az állítást. A hadjáratnak nincs törvényi alapja, és jogilag nem is kötelez semmire, ám közpénzekből finanszírozzák, ahogyan már a hasonló, korábbi akciókat is.

Kovács Zoltán azt mondja, a módszert az ellenzék is alkalmazhatja. Hozzáteszi, lehet az eljárásmódot populistának is minősíteni, de a kabinet büszke arra, hogy beszél a lakossággal. Ugyanakkor utal arra, hogy az unió a 2011-es magyar EU-elnökség alatt elfogadott roma stratégia ügyében nem az eredeti tervnek megfelelően jár el, hanem azt valósítja meg, amit Soros indított el a saját szervezetein keresztül. Goran Buldioski, a milliárdos európai alapjának igazgatója azt hangsúlyozza, hogy nincs sem átfogó Soros-terv a migráció ügyében, sem globális összeesküvés Magyarország ellen. Az Orbán-kormány egy sor idézetet használ a befektetőtől, kiragadva azokat az összefüggéseikből. Azon kívül rámutatott, nincs hálózat, hogy az indítványokat valóra váltsák. Az alapítvány részéről semmi történt azzal kapcsolatban, amit Soros 2015-ben felvetett, az a nemzeti, illetve európai intézményekre tartozik. Egyébiránt az alap által Magyarországon szétosztott pénzekből csupán 10 %-ot fordítanak a menekültekkel összefüggő célokra. Az az állítás pedig, miszerint az unió Soros parancsára járna el, az európai intézmények alábecsülését jelenti. Mert az igaz, hogy időnként az üzletember is felbukkan Brüsszelben, de ugyanígy van ezzel sok száz érdekképviselő, illetve tanácsadó is. 

Die Presse

die_presse.jpg

Indul a nemzeti konzultáció, hogy kikérjék a lakosság véleményét az állítólagos Soros-tervről, amelynek lényege az volna, hogy migránsokkal telepítsék be Európát. Csakhogy a milliárdos különféle kijelentései egyáltalán nem állnak össze tervvé, de hát választási kampány van. A hét pont azonban azt sugallja, hogy igenis létezik a terv, és hogy azt Soros az unióval kéz a kézben hajtja végre. Ám ilyesmit állítani, nos, az egyszerűen túlzás a magyar kormány részéről. A kérdés ezek után az, hogy álhírekről, hamis kijelentésekről van-e szó, amelyekkel az egyik politikai szereplő manipulálni igyekszik a közvéleményt? Ha ez így volna, akkor a magyar vezetés volna az első, amely nem egyszerűen kitalál egy hírt, hanem ahhoz népszavazás-jellegű eszközt vet be, hogy eljuttassa azt a néphez.

Amikor a Financial Times azt merészelte jelenteni, hogy nem létezik a Soros-terv, Kovács Zoltán szóvivő megpróbálta jobb belátásra bírni a szerkesztőséget. Az osztrák lap ezután sorra veszi mind a hét kérdést és egytől egyik arra a következtetésre jut, hogy nem stimmelnek a hivatalos állítások. A befektető vagy nem mondta, vagy nem azt mondta, amit a szájába adnak. Vagy egyáltalán nem úgy gondolta, ahogyan az a kérdőívben áll. Vagy éppen az EU nem mutatott semmiféle fogadókészséget a javaslatra. Azaz mindent egybevéve, Soros különféle kijelentései nem alkotnak programot. Lehet, hogy az általa finanszírozott civil szervezeteken keresztül akarja keresztülvinni az elképzeléseit, ám ilyen formában nincs EU-terv sem. Vagyis az egész felhajtás nem más, mint választási kampánymanőver.

Bloomberg

bloomberg.jpg

A CEU úgy tudja, hogy a magyar kormány az alapokat illetően már megállapodásra jutott New York Állammal, így rendeződhet a konfliktus, amely az egyetem bezárásával fenyegetett. A tanintézet azt közölte, hogy most a magyar félnek alá kell írnia a dokumentumot, az Országgyűlésnek pedig törvénybe kell iktatnia azt, és akkor a Közép-Európai Egyetem folytathatja működését Budapesten, ami mindig is a célja volt. A tudósítás emlékeztet arra, hogy a Bizottság jogi eljárást indított az Orbán-kabinet ellen a felsőoktatás reformja miatt, amelyről az CEU úgy gondolja, hogy ellene irányult, mert csak olyan intézményekre vonatkozott, amelyeknek nincs campusa amerikai földön. Brüsszel szerint a magyar fél megszegi az uniós szabályokat, az Európai Parlament pedig úgy foglalt állást, hogy a változtatás is beletartozik azok közé a súlyos kockázatok közé, amelyek a jogállam súlyos megsértésével fenyegetnek. A CEU különben leszerződött a new yorki Bard College-dzsal, hogy eleget tegyen az említett feltételnek. 

Washington Timeswt.png

A Közép-Európai Egyetem bízik abban, hogy megszületik a szerződés, amely lehetővé teszi, hogy Magyarországon maradjon. A CEU szóvivője azt mondta, hogy New York Állam, illetve a magyar kormány tárgyalásain létrejött a megállapodás alapja. Ennek érdekében a tanintézet egyezséget kötött a tengerentúli Bard College-dzsal, ily módon teljesíti az új felsőoktatási törvénynek azt a kikötését, hogy folytasson oktatási tevékenységet az anyaországban is. A jelentés hozzáfűzi, hogy az ügy része Orbán Viktor ideológia viszályának Soros Györggyel, aki hivatalos kampányok célpontja Magyarországon.

Der Standard

der_standard.jpg

A Bard College-dzsal tető alá hozott egyezmény táplálja a reményt, hogy maradhat Magyarországon a CEU. A kormány által támasztott feltételeket előzőleg a bírálók úgy értékelték, hogy a hatalom megpróbálja becsukatni az egyetemet. Szalai András, az intézmény politológusa azonban Bécsben kétségeit fejtette a megállapodásról szóló hír hallatán. A többi között azért, mert a törvényt meglehetősen lazán fogalmazták meg, így a szöveget többféleképpen is lehet értelmezni. A szakember az EU-házban a kelet-közép-európai nacionalista populizmusról rendezett vitán vett részt. Szóba került annak retorikai kísérőzenéje is az eseményen. 

Guardian

guardian.jpg

A lap úgy látja, hogy az unió nem avatkozhat közbe Katalónia ügyében, még akkor sem, ha emiatt gyengének látszik. Tartania kell magát ugyanis a saját szabályaihoz, azok között meg nem szerepel, hogy bármit is tehessen, ha valahol elszakadási törekvések jelentkeznek. Vagyis a mostani válság megoldhatatlan feladat elé állítja az EU-t. A bírálók persze joggal vetik fel, hogy ha az alapelvek értékekről szólnak, akkor Brüsszel miként maradhat tétlen jelen helyzetben. Azután itt van a vád, hogy kettős mércét alkalmaz, hiszen az idén a közösség vezető intézményei igencsak kiálltak Magyarország és Lengyelország ellen, miután azok jócskán visszacsúsztak a demokrácia területén. A Bizottság még a szankció lehetőségét is felvetette, viszont akkor miért nem mérlegeli ugyanezt a spanyolok esetében? Az biztos, hogy a rendőrségi brutalitás botrányos és vízválasztónak számít. Csakhogy az unió úgy értékelte, hogy a népszavazás nem volt törvényes, azon kívül spanyol belügy. Egyben jelezte, hogy különválás esetén Katalónia a szervezeten kívül találná magát.

Ami a magyarokat és a lengyeleket illeti, veszélyes párhuzamot vonni a katalán állapotokkal. Orbán Viktor, illetve a lengyel kormány lebontotta a fékeket és ellensúlyokat, korlátozta a sajtó szabadságát, fenyegeti a bíróságok függetlenségét. Spanyolországban azonban semmi ilyesmi nem történt. Az unió csak nagy sokára reagált arra, hogy Budapest és Varsó lepusztította a jogállamot. A Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet megállapította, hogy Brüsszel a végén nemcsak azért lépett fel e két ország ellen, mert azok lábbal taposták a demokrácia gyakorlatát, hanem mert a hatalom foglyul ejtett független állami intézményeket, ez pedig gátolta magának az EU-jognak az alkalmazását is. Az európai klub integritása forgott kockán, Spanyolország esetében erről nincsen szó. A szervezet célul tűzte ki, hogy szembeszáll az erősödő illiberalizmussal és nacionalizmussal. Ezzel küszködik most. A katalán válság feltárta, hogy a közösségnek milyen politikai korlátai vannak, illetve milyen nehézségekkel küzd, hogy megértesse az emberekkel, miként működik. Európa és a spanyol demokrácia fontos próbatétel előtt áll.

NZZ

nzz.jpg

Káoszba süllyedt a magyar baloldal, mert új kihívót kell keresnie Orbán ellen, miután Botka László a Gyurcsánnyal vívott csata miatt lemondott. Orbán Viktor Magyarországán termékeny talajra hullnak az összeesküvés elméletek. Maga a miniszterelnök úgy látja, hogy a baloldal Soros járszalagjára került, ugyanakkor az MSZP eddigi miniszterelnök-jelöltje a távozás bejelentésekor a Fideszre és a politikai maffiára mutogatott. Mondván, hogy ez a kettő meg akarja gátolni a kormányfő leváltását és ehhez készséges segítőkre talált a kisebb pártoknál. Újhelyi István pedig egyenesen arról beszélt, hogy bizonyos erők puccsot terveltek ki Botka ellen, mert meg akarták osztani a baloldalt. A zűrzavar oka azonban sokkal egyszerűbb: a hatalomról, személyes ellenszenvről és hiúságról van szó. Úgy tűnik, hogy a demokratikus ellenzék megismétli négy évvel ezelőtti hibáját. A vita ezúttal is Gyurcsány személye körül sűrűsödik. A párt zuhanó népszerűsége láttán az MSZP vezetése szembefordult Botkával és közölte, hogy hajlandó tárgyalni a DK elnökével. Vagyis ily módon szinte elkerülhetetlenné vált a szegedi polgármester számára, hogy leköszönjön. Ám a mostani helyzetben megint egy csattanós vereség néz ki a baloldal számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7512926391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.04. 07:43:07

Ejjj... ez a világsajtó.. ennyire uborkaszezon lenne, hogy egy ilyen kis súlytalan 'illiberális' országocskával kelljen foglalkozni? Tényleg igaz lehet az állítás, hogy Pilisszentléleken van a Föld szívcsakrája...

Európai téridő 2017.10.04. 08:43:10

@Dorottya Veres RLDD: Ej, ez a Szelestey! Ej, ez a B1 ! Ej, miért is vártak a Soros-terv létezésének a tételes cáfolatával ilyen sokáig ? Miért nem reagáltak rá azonnal? Ja, megvárták, amíg OV-ék kirukkolnak a magukéval? Akkor most kiszámolósdival, vagy érzelmi alapon, vagy szakszerű, tárgyilagos értékelés kísérletével döntsük el, kik vakitanak minket, parasztokat jobban?

lzscartman 2017.10.04. 08:49:04

Ejjj Ejjj,ez a súlytalan illiberális ország kettészakítja Európát földrajzilag.Talán úgy tudnám jellemezni,hogy mi vagyunk :két civakodó kutya szája között a rongy,(Eur vs KGB james bond..)

2017.10.04. 12:14:02

@lzscartman: Viccelsz. Európa pereme vagyunk, tőlünk keletre nagyjából orosz érdekszféra. Ezt mondjuk illett volna Ukrajna kapcsán is tiszteletben tartania Usákiának, meg az ottani 'civil' szervezeteknek. Talán kevesebb ember halt volna értelmetlen halált.
Amúgy meg ugyan, hadd döntse már el egy elvileg független nép, hogy hová, merre kíván tartani. Arra már kettőször ráb@szarintottunk, hogy a németek szekerét toltuk. Nehogy újfent rossz lóra ...sőt, döglött lóra üljünk.

BAZINGA2 2017.10.04. 13:04:04

Soros a hibás! Jó, hogy nem foglalkozik minden piszlicsáré üggyel, kisebb gondja is nagyobb annál, nem érdekli ez a nikkel bolha pattogás. Én, a helyében beperelném Őket, rágalmazásért, uszításért, félelem és gyűlöletkeltésért...stb. Sőt egy olyan kártérítést kérnék, hogy az eddig összeharácsolt vagyonuk köddé válna. Egy életre megtanulnák a leckét.

2017.10.04. 13:09:53

@BAZINGA2: Ugyan-ugyan.... Soros pontosan tudja, hogy egy ilyen akcióból (dacára a nagy liberálbolsevik páneurópai egyetértésnek) messze több kára származnék, mint haszna. El van ő a háttérben, beugrik egy kávéra Junckerhez, lenyom egy kokit valamelyik sameszának a EP-ben, a hálózat meg teszi a dolgát.
Ettől még vicces, hogy a ballibák milyen éktelen gágogással igyekeznek még azt is letagadni, amit maga S.Gy. is nyíltan felvállal. :)

morpho 2017.10.04. 17:23:43

@Dorottya Veres RLDD: Oszt miért olyan fontos, hogy egy magánember mit vállal fel? Ki a faszt érdekel? Orbán játssza itt a bepánikolt idiótát pubi! Nem a "ballibák". Ők azt mondják, hogy amiről Orbán beszél, az nem létezik. Ergo Orbán hazudozik! Te mit nyomod itt a nettó kormánypropagandát? Van az a pénz mi?

2017.10.05. 05:14:12

@morpho: "Oszt miért olyan fontos, hogy egy magánember mit vállal fel? Ki a faszt érdekel?"

:) Magánember... az öreganyád térgye kalácsa, az... másrészt eszerint az öreg már maga sem tudja mit beszél, bezzeg ti, ti tudjátok! Akkora az erőlködés, hogy tele lesz a naci,, csak szólok.
süti beállítások módosítása