B1 blogcsalád



FT-vezércikk: az európai konzervatívoknak ki kell zárniuk a Fideszt

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. szeptember 25. - Szelestey

• Merkel helyzete nehezebb lett, de kész vezetni a nyugatot a jogállamért és a liberális értékekért folyó harcban

• Orbán minden bizonnyal örül a szélsőjobbos AfD előretörésének

• Az uniós pénzek folyósítását hozzá  kell kötni ahhoz, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e a jogállamot

New York Times

new_york_times.jpg

Akár tetszik Merkelnek, akár nem, országa immár ténylegesen a világ vezetője, a nyugati szövetség és a sokoldalú nemzetközi diplomácia védelmezője, hiszen a másik oldalon Trump és olyan, agresszív, tekintélyelvű politikusok vannak, mint Putyin, Erdogan, Orbán és Kaczynski. Ráadásul Németországban is megerősödött a szélsőjobb. De fontos, hogy a kancellárnak van kedve ehhez a szerephez. Az idők során mind határozottabban kiállt az emberi jogokért, a menekültekért. Elemzők szerint ezután sem fog kitérni az új feladatok elől. Az uniót stabilabb, életképesebb pályára igyekszik állítani. De előbb össze kell hoznia az új koalíciót, ami hetekbe telhet.

Igen lényeges, amit a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének igazgatója mond róla, hogy ti. Merkel megtanulta, hogy megéri kiállni a jogállam és a liberális értékek mellett, ezt nagyon komolyan veszi. Hiszen egy ízben azt üzente Orbán Viktornak, hogy elég sokáig élt kerítések mögött és nincs kedve hozzá újra. Igazából Európa jövője foglalkoztatja., ideértve a terrorizmust és a migrációt. Nincs benne misszionárius megszállottság, de mély kötelességtudatot érez. Az új, egyenlőtlenül fejlődő Európának megállapodásra kell jutnia az olyan, autoriter magányos farkasokkal, mint Orbán és Kaczynski, akik fontosnak tartják az EU-tagságot, de nem mindig értenek egyet a közösség értekeivel, és nem kérnek a brüsszeli bürokrácia által kifejtett nyomásból.

Életrajzírója azt mondja, Merkelnek a megfontoltságban és a kompromisszumkészségben rejlik a nagy ereje. Ám mindig megszólal, még a szövetségesek ellen is, ha úgy gondolja, hogy veszélybe kerülnek a nemzetközi rend értékei. Ezért olyan nehéz Magyarország és Lengyelország ügye. Csak éppen, ahogy a kormányfő maga mondta: Németországra nagyobb felelősség hárul, ám közben már nem tud olyan mértékben támaszkodni a partnerekre és az unióra, mint az elmúlt évtizedben.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Németország nem kerülte el a nyugati populista hullámot, a választás a valóság próbáját jelentette. Az elemző, Ann Applebaum szerint a nacionalista szélsőjobb – a hollandok, osztrákok, franciák, lengyelek, az amerikaiak, britek, magyarok, svédek, finnek és olaszok után – immár hangosan bele tud szólni a német nagypolitikába is. Az AfD nem tartja magát a német politikai rendszer kereteihez, összetartásának fő mozgatórugója, hogy nem ért egyet a rengeteg menekült befogadásával. Ez ügyben várhatóan tovább fokozódik a hisztéria. Ugyanakkor a párt élvezi Oroszország támogatását a közösségi médiában, tehát előreláthatólag ez a hang is erősödik majd.

Odahaza az új, feltehetőleg hárompárti koalíciót nehezebb lesz egybentartani és ez gátolja az EU forradalmi megújítását. Minden bizonnyal valamelyest ingatagabbá válik a Merkel-Macron-tandem. Viszont várhatóan odalesz a németek erkölcsi felsőbbrendűségi érzése a lengyelekkel és más szomszédokkal szemben, ahol érdes, nacionalista politikusok vannak. Mostantól Berlin is hasonló gondokkal küszködik. Saját országában kell csillapítania a bevándorlás- és unióellenes érzelmeket. Vagyis Merkel megtartotta a posztját, de a feladata megnehezült.

Independent

independent.jpg

A német választások zavaró eredménye azt tanúsítja, hogy Európában még egyáltalán nem halott a szélsőjobbos nacionalizmus. Magyarországtól Franciaországig, Hollandiától Lengyelországig még egyáltalán nem omlott össze a rendszer-, migráns- és EU-ellenes szavazótábor, noha még egyetlen nyugati-európai államban sem tudott jelentős hatalomhoz jutni. Berlinben a nácik ismét bevonulhatnak a Reichstag egykori épületébe. És senki se lélegezzen fel csak azért, mert a keményen jobbos szervezetek a 2. vagy 3 helyen végeznek valahol az országos választásokon, nem pedig az élen, mint Magyarországon vagy Lengyelországban. Lehet, hogy az AfD nem annyira fasiszta, mint attól tartani lehet, de nem szabad engedékenynek lenni vele szemben. Berlinben olyan koalíciót kell tető alá hozni, amely nem teszi lehetővé hogy az Alternatíva hivatalos ellenzék legyen. És ebből a szempontból jó, hogy a szociáldemokraták kiválnak a hatalomból. Ugyanakkor Merkel és Macron győzelme után sem hiheti senki, hogy a szélsőségesek összecsomagolnak és hazamennek. A kancellár bátor volt, amikor ragaszkodott ahhoz, hogy beengedje a szír menekülteket. De nem tudott megfelelően érvelni a migráció és talán Európa mellett.Advertisement

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

A kommentár történelmi visszalépésnek nevezi, hogy az AfD bekerült a Bundestagba, és rámutat, hogy alkalmassági vizsga előtt áll a német demokrácia. Túl sokan voksoltak arra a pártra, amely a plakátjaira vidám kék színt festett, de belül egyre barnább. Az Alternatíva türingiai tartományi frakcióvezetője pl. az év elején a szégyen emlékművének nevezte a berlini holokauszt-alkotást. Gusztustalannak és nevetségesnek minősítette az emlékezés kultúráját. Majd közölte, hogy történelmet írhatnak, és most pontosan ez történt. A völkisch hangok egyre jobban visszhangra találnak a pártban. A Parlamentben ez a méreg hatja majd át a munkát. Pánikba mindazonáltal nem kell esni, a német demokrácia már megemésztett más szélsőjobbos erőket is. Csakhogy ezúttal nem az egykori nácik álltak össze, a tisztességes konzervatívok mellett a nacionalisták, rasszisták és politikai szemfényvesztők fogtak össze. Ami persze nem német specialitás. Populista szélsőségesek másutt is bennülnek a törvényhozásban, sőt Magyarországot és Lengyelországot ők irányítják. Ez persze nem menti a német helyzetet. Az AfD-vel egyértelműen szembe kell szállni, a többi pártnak vissza kell nyernie a szélsőjobbhoz átállt híveket.

Die Welt

die_welt.jpg

A lap megnézte, hogy másutt, így Magyarországon milyen eredmény születne, ha nálunk szavaznának a német pártokra. Az elemzés abból indul ki, hogy a magyarok kétharmada a Fideszt, illetve a nem kevésbé jobboldali, sőt korábban szélsőséges Jobbikot támogatja. Ezt a világképet a nemzet, család, erősebb állam fogja keretbe. Ez a fajta felfogás a német pártpalettán leginkább az AfD-re jellemző, amely egyébként is példaképként tekint Orbán Viktorra. Maga a kormányfő alighanem a CDU-ra voksolna. Nyíltan megmondta, hogy ő Merkel győzelméért imádkozik, mert Schulz még rosszabb volna, hiszen folyton belebeszél a magyar politikába. Titokban azonban Orbán is valószínűleg úgy gondolta, hogy minél erősebb az Alternatíva, annál jobb neki. Egyesek azt remélik Budapesten, hogy a párt értékváltást képes előidézni Németországban, beleértve a több nacionalizmust és az unió gyakoribb bírálatát.

FT

financial_times.jpg

A világ egyik vezető lapja úgy látja a Soros, illetve az uniós értékek elleni támadás után, hogy az EU-nak Magyarország esetében a jogállam tiszteletben tartásától kell függővé tennie a kohéziós támogatások kifizetését. A vezércikk emlékeztet arra, hogy a populista-nacionalista Orbán-kormány már teleaggatta az országot olyan plakátokkal, amelyek a menekültügyben elfoglalt álláspontja miatt veszélyként ábrázolják a milliárdos pénzembert. A hatalom akciót indított a CEU, illetve a befektető által segített civil szervezetek ellen. Most pedig indul a nemzeti konzultáció. Orbán Viktor választási kampányában Soros a fő mumus. A liberalizmus jelképeként ideális célpont az illiberális Fidesz számára. Az ellene irányuló hadjárat zavaró, mert nem igaz, amit Soros-terv címen felhoznak ellene. Azon kívül az egész sztorinak antiszemita felhangjai vannak. Végül pedig Soros és a civilek befeketítése, az EU-val és annak menekültpolitikájával kialakult szembenállás kihívást jelent az olyan európai értékek ellen, mint a nyitottság, a tolerancia, az emberi jogok tisztelete.

Az üzletember elleni rágalomhadjárat burkolt formában támadás Brüsszellel szemben. Orbán a tavasszal azt ígérte az Európai Néppárt elnökének, hogy véget vet az ilyen kirohanásoknak. Eljött az ideje, hogy az EPP kitegye soraiból a Fideszt. Persze az unió eszközei korlátozottak, de a figyelem most joggal összpontosul a kohéziós alapokra, amelynek Magyarország az első számú kedvezményezettje, és amelynek nagy szerepe volt a magyar gazdaság növekedésében, bár utóbbit a magyar kabinet igyekszik a saját sikerének beállítani. A kutatások azt mutatják, hogy az EU-s pénzek aránytalanul nagy részét kapták meg a kormánypárt, valamint Orbán közeli figurák, illetve cégek. Ha felfüggesztik ezeknek az alapoknak a folyósítását, fennáll a veszély, hogy a következmények túlságosan sújtják az átlag magyart. Csakhogy Brüsszelnek azt is figyelembe kell vennie, hogy Polt Péter alatt az ügyészség nemigen vizsgálja a vádakat. Ezért kilátásba kell helyeznie, hogy igenis visszatartja ezeket a támogatásokat, ha a magyar fél nem megy bele az alaposabb ellenőrzésbe, pl az OLAF vagy az új európai ügyészség bevonásával. A következő pénzügyi időszakra szóló költségvetés tárgyalása szintén alkalmat kínál, hogy biztosítékokat építsenek be azokkal a tagokkal szemben, amelyek megsértik a jogállamiságot. A jövőben nem számíthatnak a tagság előnyeire azok a kormányok, amelyek olyan nyíltan elutasítják a közös szabályokat és értékeket, mint jelenleg Magyarország.  

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák szélsőségesek vezére nem tart nemzetközi tiltakozásoktól, ha az FPÖ a jövő hónap közepén esedékes választások után pártja bekerül a kormányba. Sőt, továbbra sem zárja ki, hogy megszerzi az első helyet. Strache arra hivatkozott, hogy az EU-ban szerencsére már nincs uniformizált, egységes vélemény, szemben a 17 évvel ezelőtti állapotokkal, amikor az unió szankciót hozott Ausztria ellen a konzervatív-szabadságpárti koalíció miatt. Mint mondta, Európában már jó néhány olyan párt van, mint az övék, azon kívül ott a Visegrádi Csoport, amely nem ért egyet Merkel menekültbefogadó politikájával. Strache szorosabb együttműködést kíván kialakítani a négy kormánnyal, köztük Magyarországgal. Szerinte az országra a nagy bajt a menekültválság zúdította. Egy millióan érkeztek, az előző kancellár, illetve a konzervatívok vezetője pedig közben kényelmesen üldögélt Merkel térdén. A hatalom nem védte meg a határokat és a népet. Emiatt iszlám párhuzamos, illetve ellentársadalom bontakozik ki. Ezzel együtt arra számít, hogy marad a jelenlegi koalíció. Az FPÖ akkor hajlandó belépni a kormányba, ha erősödik a közvetlen demokrácia és jobban védik az ország határait, mindaddig, amíg ennyire áteresztőek az EU külső határai.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8412893954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 08:42:53

Európa agonizál, egyetlen esélye követni a magyar-lengyel utat.

talgaby 2017.09.25. 11:01:29

Kihagytad a felsorolásból az oroszt, birca. Kezdesz rozsdásodni.

nemecsekerno_007 2017.09.25. 11:04:31

"Populista szélsőségesek másutt is bennülnek a törvényhozásban, sőt Magyarországot és Lengyelországot ők irányítják..."

- Csak se mi, se a lengyel szélsőségesek nem fogják lerohanni Európát.
- A német szélsőségeseknél viszont ennek van némi hagyománya :)

nemecsekerno_007 2017.09.25. 11:07:40

"Az új, egyenlőtlenül fejlődő Európának megállapodásra kell jutnia az olyan, autoriter magányos farkasokkal, mint Orbán és Kaczynski..."

Itt egy kulcsmondat :)

"Megállapodásra kell jutni" Szóval tárgyalunk és nagy szerencse, hogy nem a szervilis ellenzék teszi ezt.

Főleg a pénzről kéne tárgyalni, a barátság alapja a precíz elszámolás.

MACISAJT 2017.09.25. 11:15:28

Jó látni, Orbán mekkora tényező lett Európában(is):P De legalábbis a szelestey által ferdített hiszterolibsi sajtóban..

Bukott schulz és pártja? Orbán....

13,5 százalékot szerzett( több mint 8 millió voksot) az AfD, úgy hogy politika, média ellenük háborúzott?

Megvan: "Titokban azonban Orbán is valószínűleg úgy gondolta, hogy minél erősebb az Alternatíva, annál jobb neki. "

Bukott a libsik új üdvöskéje, Macron is tegnap mint az ólajtó?
(bár ezt a hírt nemigen verik errefelé nagy dobra, hadd pótoljam a hiányt).

Megőrizte többségét a jobboldal a francia szenátusban
MTI|2017. szept 24. 21:30
A francia jobbközép ellenzék megőrizte a többségét a szenátusban és a szocialisták is jobb eredményt értek el a vártnál a vasárnapi részleges választásokon. Emmanuel Macron államfő a Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártjának viszont nem sikerült a remélt áttörés a felsőházban, s a harmadik helyre szorult.

Az első, nem végleges eredmények szerint a jobbközép Köztársaságiak szenátorainak száma az eddigi 143-ról 149-re nő, a Szocialista Párt meg tudta őrizni az eddigi 86 körzetét, az LREM viszont nem tudta a szenátorainak számát növelni, s alig 20 és 30 között lesz a tagjainak száma a felsőházban.

A kormánypárt veresége fontos jelzés Emmanuel Macron számára, mert tükrözi az elmúlt hónapokban megváltozott közhangulatot.

Az alkotmánymódosításokhoz elengedhetetlen a szenátus jóváhagyása. A nemzetgyűlés és a szenátus 925 tagja háromötödének támogatására, azaz legalább 555 voksra van szüksége a köztársasági elnöknek ahhoz, hogy az alkotmányt módosítani tudja. Emmanuel Macron 2018 nyaráig jelentős intézményi reformokat (a képviselők számának csökkentését, a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság megszüntetését) is ígér, amelyeket csak alkotmánymódosítással tud megvalósítani.

Szar ügy...Ekkorát még Hollande sem bukott, ilyen rövid idő alatt talán csak a böszme szállt alá 2006 nyarán...

Sebaj. " Eljött az ideje, hogy az EPP kitegye soraiból a Fideszt. "
Őszintén: hány éve, évtizede jött el ez az idő, legalábbis a ballibák számára?:P

Muhaha

Sexual Harassment Panda 2017.09.25. 11:17:37

Hétfőn??
De hát Hétfőnként az Eu-ból.szoktak kizárni minket.
Kedden meg Orbán bukik, Szerdánként szokták kibaszni a Fideszt a néppártból.

Belzebubo 2017.09.25. 11:22:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ezt a dumát már 50 éve hallgatom. Szerencsémre most épp velük együtt „agonizálok“ 600-700 ezer honfitárssal együtt

MACISAJT 2017.09.25. 11:22:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Európa agonizál, egyetlen esélye követni a
magyar-lengyel utat. "

Kíváncsi vagyok a Mutti miféle kormányzó koalíciót tud összehozni...
Liberálisok és Zöldek? Együtt a kereszténydemokratákkal?
Elsőre legalább olyan vad ötlet mintha panamai emberünk, bokros lujas és szakasits árpád unokája, schiffer andrás jelentkezne a Fidesz kormányba, koalíciós partnernek..:)

És még a spanyol -katalán balhé meg az osztrák választás is hátravan.

Pedig milyen szépen elképzelték a ballibák, Merkel-Macron diadalmenetben hozzák létre az államok feletti "únyót".

Hát nem.

MACISAJT 2017.09.25. 11:32:55

@Belzebubo: "Szerencsémre most épp velük együtt „agonizálok“ 600-700 ezer honfitárssal együtt "

Azoknak (is) annyi...:P

2017. szeptember. 24. 11:03 2017. szeptember. 24. 11:04
Gyurcsány: "aki nem itt él, ne szavazzon"
szerző:hvg.hu

Záradékkal írta alá a DK a nyolcpárti megállapodást a választási törvényjavaslatról.

A Demokratikus Koalíció továbbra sem ért egyet azzal, hogy "akik nem itt élnek életvitelszerűen (vagy nem itt éltek az elmúlt években), szavazhassanak, ne dönthessenek rólunk, mert nem viselik a döntésük következményeit" - közölte Gyurcsány Ferenc pártelnök a Facebook oldalán. Ezzel a záradékkal látták el a szombaton aláírt választási törvénytervezetet, amelyről nyolc ellenzéki párt állapodott meg. "

Na, azt a félmillió külföldön élő vendégmunkást egy csapásra kizárta a böszme :P

Muhaha

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 11:37:48

@MACISAJT:

Csak valahogy képes lesz a 4 német liberális párt összehozni egy koalíciót... Végülis ugyanazt akarják, apró különbségekkel.

Annyira azért nem balekok, mint a magyar ballibek, akik egyre több részre osztódva képtelenek összefogni, miközben 95 %-ban azonosak céljaik.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 11:39:18

@MACISAJT:

Schiffer nem azonos a német zöldekkel. A német zöldek mára egy szimpla jobbos, polgári, liberális párt, apró eltérésekkel a többiektől, míg Schiffer kőkemény balos antiliberális.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.25. 11:40:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A lengyelek nem az oroszok felé mennek, mint amerre Orbán vezeti az országot...

@Belzebubo: Annyi igazság van benne, hogy a nyugati világ már régóta nem annyira egyértelműen uralja a világot, mint 90-100 éve, azóta elvesztették a gyarmataik többségét és Ázsiában 3 ország is a legnagyobbak közé emelkedett. De ez nem a 21. század újdonsága, hanem egy hosszú folyamat eredménye, amely során kudarcot vallott az a nyugati liberális teória, hogy a Kelet modernizációja a nyugati értékrend és a liberális demokrácia átvételével jár együtt...

élveteg 2017.09.25. 11:45:14

Ez olyan bájos mikor a brit , londoni székhelyű financialtimesék elmélkednek az Orbán és Eu viszonyáról akkor mikor nem, nem az orbáni pokol hanem éppen az ő hazájuk népe szavazott úgy hogy el kell hagyni az EU

lippsi e vagy? 2017.09.25. 11:50:03

Azért kíváncsi lennék, minek tartanak egyáltalán választásokat Németországban?

Hiszen mindig ugyanaz jön ki, legfeljebb a kis pártok sorában van elmozdulás. Lényeg hogy a Mutti az élen, mindhalálig. Amiről ugye tudjuk hogy Orbánnál halálos bűn, Merkelnél viszont csak tovább növeli az erények számát. Most ő vált nagy reménységgé a migrincspátyolgatók vágyvezérelt világában

Tegnap még az ment hogy "fuck the EU", ma már ott tartanak hogy suck the EU

lippsi e vagy? 2017.09.25. 11:56:42

@MACISAJT:
"spanyol -katalán balhé "

Még egyetlen nyilatkozatot se hallottam Brüsszelből ezzel kapcsolatban. Annyira el vannak foglalva az Orbánék elleni bosszútervekkel, hogy nem érnek rá foglakozni csip-csupdolgokkal hogy polgárháború készülődik az egyik tagállamban. Sokkal fontosabb a bangladeshi "menekültek" szétosztása ezeknek az idiótáknak

lippsi e vagy? 2017.09.25. 12:00:59

Merkel "egy ízben azt üzente Orbán Viktornak, hogy elég sokáig élt kerítések mögött és nincs kedve hozzá újra."

Ez a kis fruska azt hiszi, hogy a törökök csokinyuszikkal állítják meg a migrincseket? Merthogy ott nemkerítés van, hanem fal. Rajta pedig élesre töltött sorozatlövők, amiről mindkét oldalon tudják mire való

lippsi e vagy? 2017.09.25. 12:09:27

Merkel "nem tudott megfelelően érvelni a migráció és talán Európa mellett.Advertisement"

Ebből meg az Advertisement tetszett. Kíváncsi vagyok milyen reklámot lehetne betenni a migrincsekről? Mert a fasisztázás már nem elég hogy ránktukmálják őket

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 12:10:40

@Online Távmunkás:

De, arra mennek. Ugyanazt akarják. Ezen nem változtat oroszellenes hozzállásuk.

Sir Galahad 2017.09.25. 12:15:28

Nagyon kíváncsi leszek, milyen irányba változik a német politika most. Merkel eddig az ellenfelek vitorlájából úgy fogta ki a szelet, hogy sok mindent átvett tőlük. Eddig azonban ez nem okozott problémát, hiszen a fősodratú német politika pártjai között legfeljebb árnyalatnyi részletkülönbségek vannak. Most viszont az AfD valami gyökeresen mást képvisel. Ha őket is el akarja lehetetleníteni a megszokott taktikával, kénytelen lesz hazafiasabb retorikával fellépni, és visszavenni a migráció feltétlen támogatásából - ezzel viszont komoly önellentmondásba kerülne. Ha nem ezt teszi, azzal viszont azt kockáztatja, hogy az Afd tovább erősödik - feltéve, hogy a pártot nem vetik szét a belső ellentétek.

morpho 2017.09.25. 12:49:00

@lippsi e vagy?: "Lényeg hogy a Mutti az élen, mindhalálig. Amiről ugye tudjuk hogy Orbánnál halálos bűn, Merkelnél viszont csak tovább növeli az erények számát."

Az a bibi ezzel pubi, hogy Merkel mindig nyer, ezért marad. Orbán viszont akkor is marad, ha veszít. Sőt, akkor is pártvezér marad, ha egymás után kétszer veszít. Ezt az apróságot kifelejtetted a gondolatmenetedből. Nem tudom érzékeled-e a különbséget?

lippsi e vagy? 2017.09.25. 12:49:10

@Sir Galahad:
Merkelt mikor zavarta az önellentmondás? Nyilván azt csinálja, mint eddig: kotyvasztgatja a levest valami nemzetközi receptkönyvől

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2017.09.25. 12:53:26

Csak az agyhalott Soros bérenc álmagyar hazaárulók nem örülnek se a Brexitnek, se az AFD előretörésének, se a migráns veréseknek, se annak hogy Azerbajdzsán pénzt küldött Orbán Viktornak a baltás hazafijuk kiszabadításáért, amely pénzből Orbán Viktor államadásságot csökentett, se nem örülnek annak hogy Oroszorsz´´ag végre rendet vág a liberálisok által elfoglalt és manipulált média világban és a világ kisemberei mára végre újra a Moszkvai rádióból és az internetes orosz hírgyárakból ismerik meg a teljes világot.

És csak a Gyurcsány csicska liberálisok dühöngenek azon, hogy Orbán Viktor ebbe a győztes táborba vitte be az országát és a következő választás után pedig Orb´án Viktor végleg megszabadítja hazánkat az EU-tól, úgy kiléptet minket, hogy azt az EU 100 évig nem felejti el, Merkel mutti csak les majd a migráns Özijeivel hogy hova süllyedt el Brüsszel.

SOHA TÖBBET MSZP-T AKIK BENNMARADNÁNAK AZ EU-BAN ÉS NEM VERNÉK A MIGRÁNSOKAT!

lippsi e vagy? 2017.09.25. 12:54:07

@morpho:
Orbán nagyobb arányú szavazattal veszített 2002-ben, mint amivel most Merkel nyert. Ilyen a magyar politika: a győztes mindent visz, még akkor is, ha minimális a különbség

Ha akkoriban ez nem zavart téged, nyilván most se zavar amikor zongorázni lehet a különbséget

na4 2017.09.25. 12:54:10

Megy a ballibber hörgés :-)

lippsi e vagy? 2017.09.25. 12:58:24

@Ballib Cenzúrázók Réme 26:
"Orb´án Viktor végleg megszabadítja hazánkat az EU-tól, "

Te még a tegnapi Sorosrádió adásnál tartasz. Ma már az a műsor - olvashatod fentebb - hogy Európa közeledik Orbánhoz

Kicsit figyelmesebben kéne követni az instrukciót!

morpho 2017.09.25. 12:59:10

@lippsi e vagy?: Mi nem zavart engem? Te miről beszélsz? Kit érdekel, hogy hány szavazattal veszít? Mellébeszélni bárki tud. A lényegre nem reagáltál. Mondjuk nem is könnyű, ezt belátom. Egyébként Magyarország a német választási rendszert vette át, de ne mondd senkinek!

BéLóg 2017.09.25. 13:06:20

Azonnal kizárják a fideszt ez nyilvánvaló, rögtön aztelőtt hogy Orbán már jövő héten MEGINT megbukott.

MACISAJT 2017.09.25. 13:21:35

@lippsi e vagy?: "Orbán nagyobb arányú szavazattal veszített 2002-ben, mint amivel most Merkel nyert. "

??????

Csak a tények kedvéért.
Orbán 2002-ben nem veszítette el a választásokat, az általa vezetett választási szövetség 188 mandátummal nyerte a választásokat.(42,49 + 6,22 (48,71%)

A kormányváltás úgy jöhetett létre hogy a második helyezett MSZP(178 mandátum, 46,11%), összeállt koalícióba a parlamentbe épphogy becsúszott szdsz-el( 20 mandátum, 5,17%).
Eközben pedig a MIÉP 4,19%-ot bevitt a nagy büdös levesbe.

Ilyen erővel Merkel is elvesztette a tegnapi választásokat, mégpedig többszörösen is.

BALTAZÁR 2017.09.25. 13:31:27

A cikk egyik legszebb mondata:
"Titokban azonban Orbán is valószínűleg úgy gondolta, hogy minél erősebb az Alternatíva, annál jobb neki."

Most már aztán mindenki tudhatja, hogy Orbán mit gondol titokban. Egy okos és minden bizonnyal nagyon jól informált újságíró ezt mondja, tehát minden bizonnyal így van.

A másik gyöngyszem:
"Az ellene irányuló hadjárat zavaró, mert nem igaz, amit Soros-terv címen felhoznak ellene. Azon kívül az egész sztorinak antiszemita felhangjai vannak."

A jó öreg antiszemita kártya. Az persze senkit nem zavar amikor az itt tartózkodó izraeli miniszterelnök Orbánnal karöltve Sorosozott egy jót. Ott azért az "antiszemita felhang" a bírálóktól kicsit idegenül hangzott volna.

Azért az lesz majd a szép idő amikor a Financial Times újságírója mondja majd meg az EU-nak, hogy kit és hogyan kéne megregulázni.

Mint anno Moszkvából, leszólnak telefonon. :-)

MACISAJT 2017.09.25. 13:32:14

Puff neki..:

Seehofer vitát indított a hagyományos CDU/CSU frakcióegyüttműködésről.

Horst Seehofer, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője vitára bocsátotta pártjának vezetőségében azt a kérdést, hogy változtassanak-e a német szövetségi parlamentben hagyományos CDU/CSU frakcióegyüttműködésen - szivárgott ki a vezetőség hétfői müncheni üléséről.

A bajor kormányfő a névtelenül idézett résztvevők szerint egyelőre nyitva hagyná azt a kérdést, hogy a vasárnapi választások nyomán megalakuló új parlamentben is folytatódjon-e a frakciószövetség az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU). A párton belüli vitát követően pedig szavazáson döntenének arról, hogy milyen legyen a jövőbeni együttműködés a két képviselőcsoport között.

rode 2017.09.25. 13:37:48

Amúgy a nagy oroszellenes EU politika illetve a szankciók mellet érdemes megnézni Európában kik a Gazprom legnagyobb ügyfelei.....

www.gazpromexport.ru/en/statistics/

Attilajukkaja 2017.09.25. 13:46:46

Ez egy tipikus megnyilatkozása volt Orbánnak. Egyik helyen majd így magyarázza ki a gratulációját, a másikon meg úgy. Szegénykém azt hiszi, hogy nem lát mindenki át rajta, mint a szitán. Szánalom ez az ember, ... Magyarország szégyene!

lippsi e vagy? 2017.09.25. 13:51:13

@MACISAJT:
Merkel nagyon csodálkozott volna, ha olyan arányban kap szavazatot mint Orbán 2002-ben. Azon már kevésbé csodálkozunk, hogy kevesebb szavazattal nagyobb hatalmat adnának neki a soroscsicskák:

"Akár tetszik Merkelnek, akár nem, országa immár ténylegesen a világ vezetője, a nyugati szövetség és a sokoldalú nemzetközi diplomácia védelmezője"

De őket sosem az emberek véleménye meg a szavazatok érdeklik, hanem a küldetés

E.Katolnai 2017.09.25. 13:53:23

Válogatás a nyugati liberális söpredék szennysajtójából, akik minden hazafias siker után vinnyognak mint a patkányok. azok is: patkányok.
De szerencsére már nem ők szabják, alakitják az egyszerü emberek gondolkodását, ami világosan megmutatkozott a szajha clintonné esetében is és a jövö évi itthoni választások után majd lehet ismét fröcsögni, vinnyogni. Patkányok!

chrisred 2017.09.25. 13:55:46

@Attilajukkaja: Vérbeli kaméleonhoz illő megnyilatkozás volt.

Attilajukkaja 2017.09.25. 14:00:07

@chrisred:
Úgy van! :o)
Ez már nem pávatánc, hanem kaméleon bugi.

lippsi e vagy? 2017.09.25. 14:01:02

@BALTAZÁR:
Persze Sorosnak nyilván ugyanúgy nincs köze ahhoz, hogy mit ír az általa képviselt üzleti világ udvari lapja, a Financial Times, mint ahogy a Soros-terv se az aminek ő maga mondja:

"nem igaz amit Soros-terv címen felhoznak ellene"

Én perelnék a helyében az ilyenekért szellemi tulajdon megsértése miatt

1349973572759 2017.09.25. 14:05:46

Orbán Viktor Miniszterelnök Urat fogja követni a világ összes vezetője. Ez a jövő, a felemelkedés útja.

Nem a liberális jóléti állam, meg a pénz, a sok kényelem meg szemfényvesztő gazdag egészségügy.

Hit kell ide, hit a mi népünkben, a miniszterelnökben!

élveteg 2017.09.25. 14:08:03

" Viszont várhatóan odalesz a németek erkölcsi felsőbbrendűségi érzése a lengyelekkel és más szomszédokkal szemben, ahol érdes, nacionalista politikusok vannak."

Hát má megint? Most éppen erkölcsileg voltak felsőbrendűek ?

Attilajukkaja 2017.09.25. 14:15:10

@lippsi e vagy?:
" a Soros-terv se az aminek ő maga mondja"
A kérdés az, hogy egy cikkben megfogalmazott véleményt mennyire lehet Tervnek nevezni. Főleg, ha ezt a véleményt mindenki maga is szabadon véleményezheti és senkire sem kötelező érvényű. Ha pedig valaki tervnek nevezi, akkor miért nem egy jobbal áll elő?

lippsi e vagy? 2017.09.25. 14:16:57

"(Merkel) ... is a pillar of stability and certainty in a world navigating uncharted waters,” said Ivan Vejvoda, the director of the Europe project at the Institute for Human Sciences in Vienna. “Merkel has reluctantly been thrust into the role of the West’s most outspoken defender of the liberal democratic order, "

Na de ki is a szponzora ennek a jól hangzú nevű intézetnek, aki Merkelt a liberális világrend oszlopának mondja?

Majdnem kitaláltam, csak nem George, hanem Alex Soros

1349973572759 2017.09.25. 14:19:24

Orbán Viktor Miniszterelnök Urat fogja követni a világ összes vezetője. Ez a jövő, a felemelkedés útja.

Nem a liberális jóléti állam, meg a pénz, a sok kényelem meg szemfényvesztő gazdag egészségügy.

Hit kell ide, hit a mi népünkben, a miniszterelnökben!

(lippsi e vagy? - nem én vagyok délután? Vagy te jössz most?)

$pi$ 2017.09.25. 14:20:01

@morpho: "Sőt, akkor is pártvezér marad, ha egymás után kétszer veszít."

Mint tudjuk Gyurcsány elvtárs hazugsággal nyert választást. Szerinted Orbánnak le kellett volna mondania a fideszben, mert Gyurcsány hazudott?

Kifordult egy értékrended van öreg! :D

Attilajukkaja 2017.09.25. 14:21:49

@$pi$:
"Mint tudjuk Gyurcsány elvtárs hazugsággal nyert választást"
Miért? Ki nem?

lippsi e vagy? 2017.09.25. 14:23:48

@Attilajukkaja:
Hát ha maga a szerző nevezi tervnek (plan), akkor minek kéne mondani szerinted?

A hangvétele is figyelemre méltó, nem kell nagy angol nyelvtudás hozzá. Soros tervében a 7 pontból 5 úgy kezdődik, hogy : "The EU must ... "

Vájtfülűek azt is tudják, hogy így egy tiszt beszél a csicskájával, vagy egy ültetvényes a rabszolgájával. Az angolban van egy csomó más megfogalmazás, hogy azt a bunkó hangütést elkerüljék

Az meg már igazán apróság, hogy Soros a tengerentúlról diktálja mit KELL tennie az EU-nak. A baj az, hogy pontosan ezt is teszik a csicskái Brüsszelben

1349973572759 2017.09.25. 14:26:16

$pi$ - azért azt se felejtsük el, hogy a liberálisok okosabbak nálunk, nekik ezért kell lemondaniuk. Orbán pedig nem fog lemondani, mert ő is hazudott, hiszen ez az ő ereje, a teljes átejtés. Mindenkit át tud verni, ezt úgy szeretem benne, kivéve a libsiket, mert azok okosak valamiért. Nézd $pi$, én nem szégyenlem, kimondani, hogy te még nálam is hülyébb vagy. annyira vagy logikus mint egy fideszes.

1349973572759 2017.09.25. 14:27:58

Utálom a liberálisokat, mert azokat nem lehet megetetni azokkal a szövegekkel, amiket mi minden nap reggelizünk.

lippsi e vagy? 2017.09.25. 14:30:33

@élveteg:
A Herrenvolk mítosza ezúttal új erőre kap a libsik szájából. Olyan ez, mint az alkoholistáknál: mindegy hogy mi, a fő az hogy ártson (Európának)

morpho 2017.09.25. 14:33:27

@$pi$: Gyurcsány pont úgy nyert hazugsággal, ahogy Orbán. ("más a kampány és más a kormányzás") Jegyzem meg az eddigi kampányok közül most készül a legnagyobb hazugság! Egy konteót próbálnak beadni a választóknak. Soros -tervnek hívják. Önmagában megmosolyogtató lenne, de sajnos Orbán pr csapata a hozzád hasonló narancskullancsokkal együtt tényleg erre készül. Lehangoló.

1349973572759 2017.09.25. 14:33:30

Oda akarják adni európát az iszlámnak, hogy ők ingyen utazhassanak a keleten. Mocskok. rohadt liberálisok. Csak az ingyen kebabon jár az eszük.

1349973572759 2017.09.25. 14:34:36

Gyurcsány nem is nyert, hanem a választásokon erőszakkal került hatalomra, és mindenkit akit elért, maszkban meglőtt gumilövedékkel.

morpho 2017.09.25. 14:36:56

@$pi$: Ja még egy apróság egy demokrata pártvezér a második elvesztett választás után le szokott mondani. (jellemzően az első után is) Viszont a választások után Orbán még nem hallotta az őszödi beszédet, lévén el sem hangzott. Picit ugrabugrálsz az időben.

morpho 2017.09.25. 14:37:53

@maxval bircaman : "Mocskok. rohadt liberálisok. Csak az ingyen kebabon jár az eszük" :))

1349973572759 2017.09.25. 14:38:21

Mocskos Gyurcsány, a Soros kezéből eszik. Etetik is egymást.

morpho 2017.09.25. 14:38:29

@maxval bircaman: Nagy formában vagy ma! :))

1349973572759 2017.09.25. 14:39:58

Még szerencse, hogy Orbán megvéd bennünket a liberális gazdagságtól és a jogállamtól, mert akkor mi mit csinálnánk?

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2017.09.25. 14:47:13

@morpho: "Egy konteót próbálnak beadni a választóknak. Soros -tervnek hívják." Ez nem konteó. De egyszerű lenne a helyzet: a többi párt (Maszop, LMP, stb) ne támogassa a megélhetési bevándorlók befogadását.

vaffanculo 2017.09.25. 14:52:24

Birka, iszó te rendesen? :)

Attilajukkaja 2017.09.25. 14:52:50

@lippsi e vagy?:
"ha maga a szerző nevezi tervnek (plan), akkor minek kéne mondani szerinted? "
Ebben igazad van. Akkor mindenkinek annak kell neveznie.

"A hangvétele is figyelemre méltó, nem kell nagy angol nyelvtudás hozzá. Soros tervében a 7 pontból 5 úgy kezdődik, hogy : "The EU must ... ""
Ebben is igazad van, úgy kellet volna fogalmaznia, hogy "the EU should...".
Mindezt úgy írom, hogy annak idején olvastam a cikket, de most nincs előttem. Szóval csak elviekben adok neked igazat.

"Vájtfülűek azt is tudják, hogy így egy tiszt beszél a csicskájával, vagy egy ültetvényes a rabszolgájával."
Vagy egy tanár a diákjával, egy anya a fiával stb. :o)
De az utasítás tényleg csak egy bizonyos helyzetben elfogadható. Szövegkörnyezete válogatja.
A lényeg, hogy egy ilyen cikket csak az vesz utasításnak, aki annak véli. Mivel nem egy államfőtől, egy elnöktől vagy egy hadvezértől jött, ezért csak egy vélemény vagy egy tanács lehet, akárminek is fogalmazta meg a szerzője. Az EU annak is vette, nagyon helyesen.

@morpho:
"Nagy formában vagy ma! :))"
Ne bántsd szegényt! Mindenkinek vannak nehéz napjai. ;o)

John Nethem 2017.09.25. 14:53:17

No hiszen !!!!!

Magyar miniszterelnök még soha nem volt emlegetve ilyen mérvű világvezetők között...
USA, létszámban a 4. legnagyobb, Törökország 16., Lengyelország 34., Magyarország 88.)

"..a másik oldalon Trump és olyan, agresszív, tekintélyelvű politikusok vannak, mint Putyin, Erdogan, Orbán és Kaczynski..."

Úgy látom, a hiszti és a show folytatódik......

John Nethem 2017.09.25. 14:54:16

@maxval bircaman bácsi szederőci mélyelemző:

Pedig ha egymás kezéből esznek, egy idő után egymás lábából is fognak !!!
Hiszen mindketten cápák a maguk térfelén....

1349973572759 2017.09.25. 14:59:12

Én mélységesen szeretem a miniszterelnök urat, és a családom is. Nagyon szeretjük, és boldogok is vagyunk emiatt. Ez az igazság.

Mocskos libsik!

John Nethem 2017.09.25. 14:59:44

@MACISAJT:

A CDU/CSU-ra a szavazásra jogosultaknak (61 millió) csak a 25,2 %-a (15,3 millió) adta a voksát.

És a németeknél a választásban nincs se eredményességi sem érvényességi küszön.

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2017.09.25. 15:01:56

@lippsi e vagy?:

Te hazaáruló Soros csicska, míg te a Botka gatyájába kapaszkodj hogy vigye be az alig mérhető ballib pártocskádat a parlamentbe, addig Orbán Viktor fejében már rég összeállt a terv, hogy melyik napon fogja országunkat kivezteni ebből a bukott EU-ból. Akárhogy erőlködtök ti komcsi maradványok, nem fogjátok tudni Orbán Viktort megállítani, hogy ne azt csinálja ami jó neki. Meg a népének.

MINDENKI IMÁDKOZZON ORBÁN VIKTORRAL EGYÜTT MERKEL TOVÁBBI VÁLASZTÁSI GYÖZELMEIÉRT!

1349973572759 2017.09.25. 15:06:22

IGEN, ÍGY VAN, ELŐRE A SZTÁLINI KOMMUNIZMUS IRÁNYÁBA, KI AZ EUBÓL, A MOCSKOS JÓLÉT ODVÁBÓL A SZABAD SZETYEPPÉK HIDEG EGE ALÁ. ÉLJEN ORBÁN A NÉPEK KOVÁCSA!

1349973572759 2017.09.25. 15:07:36

Úgy szeretem azt is, ahogyan a miniszterelnök úr hasa úgy gömbölyödik, olyan keleties. Becsületes ember, megérdemli, hogy gömbölyödjön a hasika, mocsadék liberálisok.

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2017.09.25. 15:10:08

@John Nethem:

Ezek a hülye ballibek jobban bérrettgenek az Orbántól mint az igaz magyarember a Sorostól. Hát innen is látszik, hogy ki a közveszélyesebb: az Orbán vagy a Soros. És ezek után még itt merik a ballibek verni magukat, hogy Orbántól úgy irtóznak ezek a külföldi liberálisok mintha leprás lenne. Miközben ma már minden népvezér olyan akar lenni mint Orbán Viktor. Ez nagyon jó hír a mi illiberális új világrendünknek.

1349973572759 2017.09.25. 15:13:11

Szerintem Orbán lesz nem sokára az USA elnöke! Meglássátok aztat.

1349973572759 2017.09.25. 15:13:53

Egy barátom szerint Orbán nagyon okos ember. Nem is hittem volna, hogy más is ezt gondolja, nem csak én.

Attilajukkaja 2017.09.25. 15:14:08

@vaffanculo:
"Birka, iszó te rendesen?"
Nem azért, ... de most mintha tényleg ivott volna. Teljesen kiesett a nyugalmából és nagyon szokatlan, furcsa hangnemben kommunikál. Ilyet ő nem szokott megengedni magának, pedig évek óta olvassuk a kommentjeit.
Remélem, nincs komolyabb gond a családdal. Annak nem örülnék.

1349973572759 2017.09.25. 15:17:47

Széjjelbasz az ideg, hogy egyáltalán egy nő miképpen lehet politikus, borzasztó ez a liberális világ, miért nem szülnek inkább állandóan?

Okoskodnak itt nekünk. nem kell ész. Iszol egy törkölyt és tudsz is mindent. Ez a lényeg.

konrada 2017.09.25. 15:20:29

@Attilajukkaja:
...hát ja.

...mondjuk ahhoz se kell kevés pia, hogy ne vegye észre valaki, hogy ez a most beíró "birka" egy nicktörő troll...;))

1349973572759 2017.09.25. 15:21:04

Einstein sem volt MSZP-s. Tehát ha a sok eszű ember nem MSZP-s, akkor az MSZP szar.
Erről ennyit.

John Nethem 2017.09.25. 15:21:30

@Ballib Cenzúrázók Réme 26:

Bizony, bizony.....
Én is félnék, mert már ki a csuda tud kiigazodni ezek között

liberális
neoliberális
deliberális
posztlliberális
pszeudoliberális
illiberális
libertariánus
mutualiális
paleolibertariális
neolibertariális
-

okális - kanális

morpho 2017.09.25. 15:22:33

@konrada: Viszont engem remekül szórakoztat, akárki is legyen :))

1349973572759 2017.09.25. 15:25:41

Kikérem magamnak, hogy nemzeti szocialista lennék. Soha sem lennék szocialista! Ocsmány liberálfekálista koholmány.

1349973572759 2017.09.25. 15:29:10

És ki az a Washington Post? Valami szaros kis blog, akik azt hiszik, hogy valaki majd elhiszi azt a sok igazságot amit írnak.

1349973572759 2017.09.25. 15:31:38

HAHAHA!

Ezek azt hiszik, ha a Fideszt kiteszik valahonnan, az nem megy be máshonnan. Orbán Viktor a malac seggén is bemászik kellő nyáladék mellett, hogy az állat agyát felfalja, ha az érdekei úgy kívánják.

1349973572759 2017.09.25. 15:41:11

50 év óta zengik a liberálisok az úgynevezett túlnépesedés tanát, azaz túl sok ember van, a szemtelen liberális henyélőket zavarja az emberiség, szeretnék létszámunkat 1 milliárd alá csökkenteni. E célból betegségeket terjesztenek, emberellenes eszméket trombitálnak már ma is.

Attilajukkaja 2017.09.25. 15:41:15

@konrada:
"mondjuk ahhoz se kell kevés pia, hogy ne vegye észre valaki, hogy ez a most beíró "birka" egy nicktörő troll...;))"
Nem tudom, mi történt. De valami nincs rendben. Ez tényleg nem a "mi" Bircánk!

ben2 2017.09.25. 15:42:49

"az EU-nak Magyarország esetében a jogállam tiszteletben tartásától kell függővé tennie a kohéziós támogatások kifizetését"

Ezek szerint a Financial Timesnak semmi baja nem lenne azzal, ha a magyar kormány a nemzeti, keresztény értékek tiszteletben tartásától (bármit is jelentsen ez) tenné függővé a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségei teljesítését?

"Eljött az ideje, hogy az EPP kitegye soraiból a Fideszt."

És ha már úgyis összeülnek, az EPP nevezzen ki új föszerkesztőt a Finantial Times élére, a kölcsönösség nevében.

Attilajukkaja 2017.09.25. 15:43:17

@morpho:
"Viszont engem remekül szórakoztat, akárki is legyen :))"
Engem nagyon nem!!! Nem vicc, ha valaki ellopja más identitását.

morpho 2017.09.25. 15:44:16

@Attilajukkaja: Birkának elmentek otthonról? Most mi lesz??

1349973572759 2017.09.25. 15:45:14

@Attilajukkaja: Egyet értek veled. Például ha a te identitásodat ellopnák, mi maradna neked?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.25. 15:46:08

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Hehehe... birca megint melléfogtál. Éppen hogy az európai erősödés megelőzi az amerikait.

"50 év óta zengik a liberálisok az úgynevezett túlnépesedés tanát, azaz túl sok ember van, a szemtelen liberális henyélőket zavarja az emberiség, szeretnék létszámunkat 1 milliárd alá csökkenteni. E célból betegségeket terjesztenek, emberellenes eszméket trombitálnak már ma is."

Aha. De ugyanakkor simogatják a migriket, mi? Te teljesen hülye vagy?

1349973572759 2017.09.25. 15:49:16

@ben2: A Financial Times jogkövető magatartást vár el az EPP-től. erről van szó. Ezek szerint a Fidesz nem is lehet tagja ennek a szervezetnek, hiszen már nem oda tartozik.
A Financial Times pedig remekül muzsikál, nem kell új vezető.

De ezt te lehet, hogy nem így látod, mert majdnem olyan hülye vagy mint amennyire idiótának mutatod magad.

gázóra ellenőr 2017.09.25. 15:49:17

@maxval bircaman bácsi szederőci mélyelemző: Te gerinctelen moszkovita féreg! Legalább a kapott kliséket vesd össze, nincsenek-e meredek ellentmondásban. Ellene vannak a túlnépesedésnek, ugyanakkor sok migráns akarnak. Elmentek neked otthonról?

Attilajukkaja 2017.09.25. 15:52:17

@ben2:
""Eljött az ideje, hogy az EPP kitegye soraiból a Fideszt."
És ha már úgyis összeülnek, az EPP nevezzen ki új föszerkesztőt a Finantial Times élére, a kölcsönösség nevében."
Milyen kölcsönösség nevében?
Szerinted az EPP-nek tényleg mindent el kell viselnie Orbántól csak azért, hogy felügyelje a tevékenységét? Miután ezzel évekig próbálkozott, és kiderült, hogy képtelen rá, továbbra is ragaszkodjon hozzá? Szerintem, ha Orbán számkivetettet lesz az EPP-ben, csak a szélsőségesek látják majd szívesen. Ezzel persze erősíti majd a szélsőségesek táborát, de nem csodálkoznék azon, ha rövidesen ott sem látnák szívesen.

1349973572759 2017.09.25. 15:52:19

Szeretem ezt a napot.
A szellemi fölényem mindenkit letarolt, mindenkit!

1349973572759 2017.09.25. 15:53:41

Mindenkit legyőzök az érveimmel.
Okos vagyok mint egy sötét légy.

1349973572759 2017.09.25. 15:55:36

Már csak egy barátnő kéne valahogy.
De lehet, hogy feláldozom magam a géniuszom füstölgő trágyadombján.

Attilajukkaja 2017.09.25. 15:56:30

@morpho:
"Birkának elmentek otthonról? Most mi lesz??"
Egy csomó értelmes ember idejét rabolja. Más semmi, ... szerintem. De nekem már ez is sok szokott lenni. Ezért, - ha felfigyeltél volna rá - én soha nem válaszolok neki. Te viszont rendszeresen eteted őt és a hozzá hasonlókat. MINEK????

1349973572759 2017.09.25. 15:57:28

@Attilajukkaja: Hülye vagy ha nem válaszolsz erre. Egy ökör.

MACISAJT 2017.09.25. 15:57:32

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert):

Érdekes nicket választottál..:P
Amúgy meg:

„A liberalizmus nagyon toleráns. Csak a fasisztákkal kérlelhetetlen. Ja, hogy rajtuk kívül mindenki fasiszta, arról ők igazán nem tehetnek.”
A liberálisok két véleményt ismernek: a sajátjukat és a helytelent. " ( Bencze György)

Attilajukkaja 2017.09.25. 15:57:42

@gázóra ellenőr:
Vedd már észre, hogy ez nem az a Birca!!!!

1349973572759 2017.09.25. 16:00:10

@Attilajukkaja: A múltkor azt írtad, hogy te igaz fideszes vagy. Ez most hol van, ez a kiállás az igazság mellett?

MACISAJT 2017.09.25. 16:00:39

A normális birca nickje: maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · bircahang.org

és a hamisítvány: maxval bircaman bácsi szederőci mélyelemző · bircahang.org

1349973572759 2017.09.25. 16:01:27

@MACISAJT: Bencze Györgyöt ismerem egy náci felvonulásról. Igaz nemzeti ember, nem sokat gondolkodik a dolgokon, csak M1-et néz.

1349973572759 2017.09.25. 16:03:44

Láthatjuk: erősödnek a fasiszta tendenciák a liberalizmuson belül. A kisember természetes erkölcse lehet gyógyír. Emellett természetesen minden olyan ország is, melyben antiliberális vagy populista folyamatok zajlanak.

6.Lenin 2017.09.25. 16:13:02

@Attilajukkaja:

Ezen a blogon-mikor még indult-a profilomon keresztül átírták a hozzászólásaimat, aztán kitörölték még a böngésző előzményeiből is.
Kinek lehet hozzáférése a profilokhoz?
Vagy szerkesztési joga a blogon?

guvat 2017.09.25. 16:17:23

Attilajukkaja

"Szerinted az EPP-nek tényleg mindent el kell viselnie Orbántól csak azért, hogy felügyelje a tevékenységét?"
Igazad van! Orbánnak és nekünk kell mindent elviselni az EPP-től, a kiegyenesített uborkától a malacok játszóterén át az ellenőrizetlen migráns invázió elviseléséig! Egyáltalán, minek nekünk kormány meg választás, amikor Brüsszelben ott ül a sok zseni és unalmában baromi jó dolgokat talál ki az érdekünkben, szinte éhbérért?

Attilajukkaja 2017.09.25. 16:33:36

@6.Lenin:
"Kinek lehet hozzáférése a profilokhoz?
Vagy szerkesztési joga a blogon?"
Sajnos nem tudom. Ahogy azt sem, hogyan kell meghekkelni egy címet.
Csak annyit akartam mondani, hogy ez a birca biztosan nem az a Birca.

Attilajukkaja 2017.09.25. 16:42:39

@guvat:
"Orbánnak és nekünk kell mindent elviselni az EPP-től, a kiegyenesített uborkától a malacok játszóterén át az ellenőrizetlen migráns invázió elviseléséig!"
És ez miért esik nehezetekre?
Az uborkát meg mióta próbáljátok kiegyenesíteni? Még nem jöttetek rá, hogy ez lehetetlen? Az EU pedig sohasem kért ilyet tőletek!!!! Mekkora lúzerek vagytok! :o))))))))))))))))))

" minek nekünk kormány meg választás, amikor Brüsszelben ott ül a sok zseni és unalmában baromi jó dolgokat talál ki az érdekünkben, szinte éhbérért?"
A kormánynak a dolga, hogy segítsen képviselni a közös EU érdekeket, ami minden ország javát szolgálja. Az ország kormánya dönti el, ezt hogyan visszük végbe.

6.Lenin 2017.09.25. 16:44:11

@Attilajukkaja:

Tudom, hogy mit akartál mondani. Nyilván ez a birca nem az a birca.
Én meg csak annyit, hogy ez nem az első eset.

Ki lehet aki ilyesmit csinál?
Nyilván egy beteg agyú fasz, aki ilyesmire használja a tudását.

morpho 2017.09.25. 16:50:04

@Attilajukkaja: A rendszeresen azért túlzás...

Attilajukkaja 2017.09.25. 16:58:57

@morpho:
"A rendszeresen azért túlzás..."
Nekem már a kettő is az. :o)

@6.Lenin:
" ez nem az első eset."
Én most találkoztam előszór vele ennyire nyilvánvalóan. De biztosan igazad van.

"Ki lehet aki ilyesmit csinál?
Nyilván egy beteg agyú fasz, aki ilyesmire használja a tudását."
Nem feltétlenül. Van az a pénz .....

guvat 2017.09.25. 17:02:25

Attilajukkaja
"Az Európai Unióban 36 zöldségre, gyümölcsre van alaki előírás. Az uborka görbületét is meghatározó szigorú szabályozást most mégis megszüntetné az unió.."
Az pedig egyértelmű, hogy az EU mindenkinek jót akar! Ha Orbán nem lenne, akkor a tigris már a báránykával együtt legelné a selymes, zöld füvecskét....

6.Lenin 2017.09.25. 17:09:14

@Attilajukkaja:

Ne viccelj, pénzért írták át a hozzászólásaimat, vagy a birca helyett ír marhaságokat?

Szerintem lejáratásból, hitelteleníteni vkit, azt meg csak egy betegagyú gondolhatja, hogy ez eredményes is lehet.

Ezt akkor meg is írtam, mivel egyszerre volt fent két 6.lenin néven írt hozzászólás.
akkor válaszolt is, ügyesnek és okosnak tartotta magát, pedig beteg. Aztán törölt mindent. Ja, igen, közben a poszt szövege is változott. Átszerkesztette.

Amúgy tényleg mind1, lényegtelen. Csak szóltam neki.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.25. 17:20:05

@6.Lenin:

Az indexes szerkesztők, és moderátorok, (mint ahogy az újságíróik is) mindig is a ballibek seggét nyalták.

Nem jött még ez át a blogketrec szerkesztési gyakorlatból ?

Láttál jobboldali blogot a ketrecbe manapság ?

Régebben még 5-10 percre betették a mandiner-t, spilert, ma már a látszatra se adnak.
Csak a Soros propaganda ömlik a blogketrecből.

lippsi e vagy? 2017.09.25. 17:22:25

@Ballib Cenzúrázók Réme 26:
Ma éppen az orbánizmus európai terjedése miatt kell aggódni, fogd már fel végre!

Attilajukkaja 2017.09.25. 17:26:10

@guvat:
"Az uborka görbületét is meghatározó szigorú szabályozást most mégis megszüntetné az unió.."
Igen, vannak/voltak minőségi előírások az uborkára nézve. Te ezen meglepődtél? Én azon vagyok meglepődve, hogy ezeket el akarják törölni. Miért?

"Az pedig egyértelmű, hogy az EU mindenkinek jót akar! Ha Orbán nem lenne, akkor"
Akkor ....? Miért nem folytattad a mondatot?
Az EU nem mindenkinek akar jót személy szerint, hanem a közösségnek. Ezt kellene megérteni. Hogy egy közösség tagjaként tudunk csak tovább fejlődni. Nem a leszakadó diktatúrákkal való haverkodás Magyarország jövője, hanem a nyugati Európa. Ha nekem nem hiszed el, akkor legalább higgyél Szent István királyunknak. Ő is ezt mondta.

lippsi e vagy? 2017.09.25. 17:26:31

@Attilajukkaja:
"a közös EU érdekeket, ami minden ország javát szolgálja."

A tanulatlan arab kecskepásztor importálása, az szolgálja leginkább

6.Lenin 2017.09.25. 17:32:49

@Attilajukkaja:

Ez jó!

" Ha nekem nem hiszed el, akkor legalább higgyél Szent István királyunknak. Ő is ezt mondta. "

Csak sajnos nem érte meg, hogy néhányszor eladtak bennünket simán a "barátok"
2x barátokká fogadtak, aztán jól feldaraboltak hálából a barátságért. Vagy az nem a nyugat volt? Volt rossz nyugat is? A mostani tuti, hogy jó lesz?
Vicces fiú (?) vagy.

Attilajukkaja 2017.09.25. 17:33:12

@6.Lenin:
"Ne viccelj, pénzért írták át a hozzászólásaimat,"
Átírták a hozzáaszólásaidat? Erről nem tudtam. Én nagyon kikeltem volna magamból.

"Szerintem lejáratásból, hitelteleníteni vkit, azt meg csak egy betegagyú gondolhatja, hogy ez eredményes is lehet."
Egyetértek!

"Ezt akkor meg is írtam"
Aha. Én is ezt tettem volna.
Az én nickemmel még senki sem próbált visszaélni. Úgy látszik, te egy fontos kommentelő vagy. ;o)

lippsi e vagy? 2017.09.25. 17:34:57

@Attilajukkaja:
Azért te nagyon naív lehetsz. A gazdag európai országok jórészt a most megvetett és lenézett keleti és déli országok kiszipolyozásából izmozták fel magukat. És ez bizony nem vega étlappal történt

Németországnak pechje volt hogy tengeri kijárat és német egység híján lemaradt a gyarmatosítási versenyben. Így alakult ki a birodalmi német gondolkodás azon válfaja, amit most Merkel, előtte Hitler, még régebben pedig a Frigyesek képviseltek: drang nach Osten! Vagyis a kisebb kelet-európai népek "civilizálása", amiről a lengyelek tudnának legtöbbet mesélni

A németeknek csak mi jutottunk bennszülöttként

6.Lenin 2017.09.25. 17:39:09

@Attilajukkaja:

A tiédet miért írnák át? Te az akol melegét élvezed itt.
Vicces lenne.

a tiédet miért írnák át, Te az akolhoz tartozol

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 17:45:05

@morpho:

"Magyarország a német választási rendszert vette át, de ne mondd senkinek"

Nem igaz. A német rendszerben teljes kompenzáció van: azaz minden egyéni mandátumot levonnak a listásokból, a magyar rendszerben meg mindig csak részleges kompenzáció volt.

Így lehetett, hogy pl. az MDF 1990-ben 25 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 43 %-át, az MSZP meg 1994-ben 31 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 54 %-át.

Attilajukkaja 2017.09.25. 17:45:29

@6.Lenin:
"Ez jó!"
Ilyet is ritkán hallok tőled. :o)
Feltéve, ha nem ironizáltál .... De biztosan igen. :o(

"nem érte meg, hogy néhányszor eladtak bennünket simán a "barátok""
A politikusaink néha nem voltak túl okosak, máskor meg ki voltunk szolgáltatva a környező nagyhatalmaknak. Szerintem most is ez a helyzet. Kár, hogy a kormány mást próbál kommunikálni a választók felé, pedig ők tudják a legjobban, hogy ez a helyzet.

"2x barátokká fogadtak, aztán jól feldaraboltak hálából a barátságért.""
Az nem a barátságért volt!!! Hanem mert más nemzetek annyira meggyűlöltek minket, hogy a pokolra kívánták a magyarokat. Joggal.

"Volt rossz nyugat is? A mostani tuti, hogy jó lesz?"
Nem tuti. De a lehetőségek közül szerintem ők a jobb választás.

"Vicces fiú (?) vagy."
Tényleg azt hiszed, hogy viccelődök?

John Nethem 2017.09.25. 18:00:00

@6.Lenin: 5. Leninnek, vagy a 7-nek.....

morpho 2017.09.25. 18:00:13

@maxval bircaman: Azt nem írtam, hogy egy az egyben, de az volt a minta. Lehetett volna a brit is mondjuk, ahol egyáltalán nincs lista. A némethez állt a legközelebb, csak magyarították.

John Nethem 2017.09.25. 18:02:01

@Attilajukkaja: Hát ha majd a f&rkadra írják ki milyen etalonhoz kell igazodnia, biztosan nem fogsz ficánkolni :-)

John Nethem 2017.09.25. 18:06:32

@lippsi e vagy?:

Szerintem csak nagyon későn kezdtek bele a gyarmatosításba a németek, akkorra, amikor már gyakorlatilag csak Afrika maradt... illetve gyakorlatilag az I.VH veszteseként elvesztette a gyarmatait.

Az európai nagyhatalmak 1881 és 1914 között elfoglalták és két független állam kivételével maguk közt felosztották Afrika szinte teljes területét és gyarmatokat alakítottak ki.

Az európai nagyhatalmak között a 19. század utolsó negyedében fennálló feszültségek ellenére Afrika felosztása, a gyarmatbirodalmak kialakítása jórészt békésen ment végbe, elsősorban a nagyhatalmak 1885-ös Berlini Konferenciájának köszönhetően, amelynek során lefektették a gyarmatok kiépítésének alapjait és ezzel elhárítottak egy európai konfliktust.

Német gyarmatok voltak:
Német Kamerun (ma Kamerun és Nigéria egy része, 1884–1916)
Német Kelet-Afrika (1922-től Ruanda-Urundi és Tanzánia nagy része, 1885–1919)
Német Délnyugat-Afrika (ma Namíbia, 1884–1915)
Német Togóföld (ma Togó és Ghána keleti része, 1884–1914)

6.Lenin 2017.09.25. 18:29:19

@Attilajukkaja:

Nem azért vagy vicces, mert vicces vagy.
Azért vagy vicces mert komolyan hiszed, ami vicces máskülönben, de nem azért mert tényleg vicces.
Logikus.

Janossz 2017.09.25. 18:38:45

@MACISAJT: "A normális birca nickje: maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · bircahang.org"
Normális Birca nem létezik. Se ez, se az.

Janossz 2017.09.25. 18:41:21

@6.Lenin: Kinek lehet hozzáférése a profilokhoz?
Vagy szerkesztési joga a blogon?

Én Trockij Elvtársra gyanakodnék...

Janossz 2017.09.25. 18:44:30

@6.Lenin: Nyilván egy beteg agyú fasz, aki ilyesmire használja a tudását.

Sterintem meg az a beteg agyú, de nagyon, aki olvasás nélkül kommentel!
Ott a megfejtés, nagyeszű: 16:00, Macisajt...

6.Lenin 2017.09.25. 18:46:04

@Janossz:

Nekem is van tippem, de nem annyira érdekes ez az egész.

6.Lenin 2017.09.25. 18:53:12

@Janossz:

Melyik birca valódi nem érdekel, de nem is erről írtam, hanem a saját esetemről.

Attilajukkaja 2017.09.25. 18:56:13

@John Nethem:
"Hát ha majd a f&rkadra írják ki milyen etalonhoz kell igazodnia, biztosan nem fogsz ficánkolni :-)"
Ha te mondod. Nekem nincs ebben akkora tapasztalatom, mint neked.

@6.Lenin:
"Nem azért vagy vicces, mert vicces vagy."
Tényleg? :o))))

"Azért vagy vicces mert komolyan hiszed, ami vicces máskülönben, de nem azért mert tényleg vicces.
Logikus."
Tényleg az! Azt hiszem, te nem viccest akartál írni, hanem nevetségeset, .... csak nem találtad a megfelelő szót. De én így is értettelek.

6.Lenin 2017.09.25. 18:58:27

@Janossz:

Tudod ez olyasmi, mikor törölnek egy hsz-t, de az arra írt válaszokat bent hagyják.
Beteges.
(legalább írnák meg, hogy közben törölve lett, ezért ne válaszoljanak rá. A viszontválaszt meg nem engedik.)

Janossz 2017.09.25. 19:05:17

@6.Lenin:" Ezt akkor meg is írtam, mivel egyszerre volt fent két 6.lenin néven írt hozzászólás."
Ez afféle önbetörésnek, vagy figyelmetlenségnek látszik: Nézd csak a L betűt a kommentedben! Kicsi, ugye?

6.Lenin 2017.09.25. 19:07:44

@Attilajukkaja:

Azért vicces, mert vicces (viccet lehetne írni belőle), ami lehet nevetséges is, meg nem.
A nevetséges meg nem mindig vicces, sőt lehet tragikus is.
Igaz a vicc is lehet tragikusan nevetséges, ha nem érti vki, pedig még az is érti, és nevet rajta, aki soha nem is hallotta.

De örömmel vettem, hogy te értetted a lényeget, ha volt nekije olyasmije.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.25. 19:07:59

@Janossz: A munkásőröknek le kell adniuk a jelszavukat a pártirodán. Nem értem mit csodálkozik.

midnight coder 2017.09.25. 19:14:23

@maxval bircaman bácsi szederőci mélyelemző: "Utálom a liberálisokat, mert azokat nem lehet megetetni azokkal a szövegekkel, amiket mi minden nap reggelizünk."

Őket más, még nagyobb baromságokkal lehet megetetni.

6.Lenin 2017.09.25. 19:15:38

@Janossz:

Te voltál?

Igen, azt én is észrevettem, mivel kezdetben 6.lenin volt a nickem (akkor szándékosan kis l-t írtam) aztán 1x csak 6.L (nagy L lett, pedig tuti, hogy nem írtam át) de akkor volt más is.

pl a sorok száma, tördelése is azonos volt, csak az értelme volt más. De válaszolt is az elkövető, ügyesnek, és okosnak tartva magát.

Kérdeztem hozzáértőket, ki lehetett.

Netuddki. 2017.09.25. 19:19:55

Na, még mindig tobzódnak az agyhalott fideszdroidok a fórumon?

Janossz 2017.09.25. 19:22:18

@6.Lenin: Csak én lehettem. Te meg a Ser loch Hol Mész vagy, nyilván.
De, hogy megnyugtassalak, épp a múlt héten váltottam jelszót, mert túl sok illetéktelen belépésre (próbára) figyelmeztetett a szolgáltatóm. Az meg nyilván te voltál.

Attilajukkaja 2017.09.25. 19:24:53

@6.Lenin:
"örömmel vettem, hogy te értetted a lényeget, ha volt nekije olyasmije."
Nagyon is értettem.
Köszönöm az értékes hozzászólást! Mindig örülök az olyan hozzászólásoknak, amelyekből ilyen sokat tanulok.

6.Lenin 2017.09.25. 19:42:45

@Janossz:

Felőlem lehettél te is, nem érdekes. De ezt kis és nagy l L dogot eddig más nem mondta, és én biztos, hogy nem írtam át, mert örültem annak idején, hogy sikerült regisztrálnom.
Máskülönben volt tippem az itt kommentelők közül néhány nickre (nyilván egy valaki van mögöttük), de rád nem gondoltam.
Mind1, nem érdekes, felőlem szórakozhatsz ilyesmivel, ha ez neked valamilyen örömet jelent.

rasztaszív 2017.09.25. 19:46:43

@6.Lenin: látom,sikerült elérned,hogy megint rólad legyen szó...

midnight coder 2017.09.25. 19:50:38

@6.Lenin: Nicket lopni ősi román szokás. És nem kell hozzá túl nagy hekkernek lenni, egy az eredetihez nagyon hasonló nicket regisztrálni bárki tud, minél komplexebb az eredeti nick annál könnyebben. Persze ez valahol azért kb. annyira szánalmas, mint amikor a baloldali oldalakról törlik az értelmes ellenvetéseket, és csak az agyatlan hozzászólásokat hagyják meg a másik oldalról. Így úgy tűnik, hogy hű de nagyon demokratikusak, ugyanakkor nem kell szembenézniük azzal, hogy kb. öt mondatban meg lehet semmisíteni a másfél oldalnyi izzadmányukat.

Janossz 2017.09.25. 19:57:09

@6.Lenin: " Ezt akkor meg is írtam, mivel egyszerre volt fent két 6.lenin néven írt hozzászólás."
Vagy ennyire ostoba vagy, vagy csak nem akarod érteni: A te mondatod van ott, kis betűvel. A saját nevét már egy elsős leírja hiba nélkül Karácsonyra. Neked nem megy?
Vagy Sigmund Bácsi íratta így veled, sokadszor??:-)

6.Lenin 2017.09.25. 20:03:24

@midnight coder:

Mondjuk nekem nem jutna eszembe nicket lopni, vagy 10 éve örültem, hogy sikerült 1en
regisztrálnom. Előtte nem volt kötelező, akár minden hozzászólást más-más néven írhattál. Volt is káosz belőle. Utána lett kötelező. másként nem írhattál.

Az nekem is tetszik, hogy a legdemokratikusabb blogokon előzetes moderáció van, vagy már 2-3 éve kiírják, hogy ideiglenesen ezen a blogon nem kommentelhetsz.

Volt már olyan is, hogy a poszt írója kimoderálta már az első hozzászólásomat, de válaszolt rá, a többiek meg az övére, de keresték az enyémet.
Mind1. Ez van.

6.Lenin 2017.09.25. 20:16:50

@Janossz:

Látom nem érted.
írtam valamit 6.lenin nicken, aztán megjelent egy másik hsz 6.Lenin nicken (közben a poszt szövege is más lett) hasonló sorban, hasonló tördeléssel, csak szinte ugyanazokat a szavakat használva, de az értelmét megváltoztatva a mondanivalónak. aztán egy dialógus kialakult a köztünk, miután megírtam, hogy :

ügyes, valaki átírja a hozzászólásaimat.
és nem is egyszer-volt a válasz, de ez nem csak ügyes, hanem okos is.

Én meg akkor is megírtam, hogy inkább beteg fasz lehet inkább aki ilyesmivel szórakozik.

Ezután a másik hsz-eket kitörölte, de a 6.lenin azóta nagy L lett, jót nevettem, hogy tényleg egy fasz lehetett csak. De ezt csak te vetted észre.
Mind1, nem érdekes. Engem nem izgat. Leszarom.

John Nethem 2017.09.25. 20:23:58

@Attilajukkaja: Ez nem tapasztalat dolga . Ez egyszercsak beüt mint egy EU verdikt .. :-)

John Nethem 2017.09.25. 20:27:12

@6.Lenin:

Nem igazán helyénvaló dolog ez a törlés.
Legalább írnák oda akkor, hogy az adott hozzászólás törölve ez meg az miatt, ez és ez által.... Nem csak úgy sunyiban......

John Nethem 2017.09.25. 20:28:53

@6.Lenin: egyszer minden kis leninnek fel kell nőni nagy Leninné .. :-)

Attilajukkaja 2017.09.25. 20:29:09

@John Nethem:
"Ez nem tapasztalat dolga . Ez egyszercsak beüt mint egy EU verdikt .. :-)"
Továbbra sem tudom, miről van szó. Neked hány EU verdikt ütött be eddig? Nekem még egy sem. Vagy csak nem vettem észre?

John Nethem 2017.09.25. 20:30:08

@6.Lenin: és te vagy mind a kettő ??

John Nethem 2017.09.25. 20:33:28

@Attilajukkaja:
valami EU-s uborka-direktíva kapcsán jutottunk idáig, de nem igazán tudom már visszakövetni... Mondjuk az uborka-dolog speciel engem nem érintett... De ez nem garancia semmire... lásd a migránsok ügyét :-)

John Nethem 2017.09.25. 20:37:15

@midnight coder:

Én már úgy dolgozom, hogy egy szövegszerkesztőbe írom a dolgokat, ami menet közben is mentődik, mert már sokszor megjártam , főleg a hosszabb szövegeknél volt mérgelődés, hogy elvesztek. Így most amikor kész, csak átmásolom a hozzászóláshoz, és kész. Az eredeti pedig itt van a gépemen... vissza tudom követni.

6.Lenin 2017.09.25. 20:38:23

@John Nethem:

Semmi gond nem lenne, hiszen a blog gazdájának jogában áll törölni a neki nemtetszőt, sőt indokolnia sem kéne.
De olyan nevetséges és akár megalázó is lehet a törölt nicnek, hiszen nem válaszolhat másoknak, és azok joggal hihetik, nem tudsz rá válaszolni, hiszen nem tudják, a bloggazda törölt.
Legalább beírná, hogy az xy nicken hozzászóló törölve lett, akár indoklás nélkül is.
a többiek válaszolgatnak előző, vagy már volt, hogy a törölt hozzászólásra, és mivel nem tudtam válaszolni jöttek az ocsmányabbnál ocsmányabb gúnyolódások, mert azt hitték, hogy megfutamodtam.
Szerintem intelligencia kérdése inkább, mint politikai oldaltól függő kérdés lenne.

6.Lenin 2017.09.25. 20:46:58

@John Nethem:

Nem.
Valamikor 10 évvel ezelőtt 6.lenin néven regisztráltam. aztán a leírt eset után lett nagy L, de így elvesztette azt, miért annak idején direkt kis l betűvel írtam a nevet. Ez volt benne a lényeg egy vita miatt. Ezért is írok automatikusan kis l-t ha a szövegben is le kell írnom. Ez csak Janossznak tűnt fel eddig. Az is lehet, hogy félreérti. Lényegtelen.

Attilajukkaja 2017.09.25. 20:47:19

@John Nethem:
"az uborka-dolog speciel engem nem érintett..."
Hogy mondhatsz ilyet? A lényegi dolgok hidegen hagynak?

"De ez nem garancia semmire... lásd a migránsok ügyét "
Mi van a migránsokkal? Én már láttam uborkát, ezért jól tudom, miről van szó. De migránst még egyet sem.

ogli dzsí 2017.09.25. 20:47:32

Szeretnék a ballibek hogy a libsi FT mondja meg mi fog történni Mo-n.

Ha már ők soha többé nem fogják - muhaha

John Nethem 2017.09.25. 20:53:11

@6.Lenin:

Igen. Sajnos az ilyesfajta törléseknek több a negatív hozadéka, mint ha otthagynák a helyén, max. korlátoznák. De az önvédelemnek akkor is utat kellene engedni, állásponttól függetlenül.

morpho 2017.09.25. 20:57:56

@ogli dzsí: Ráéreztél! Ezt szeretnék! Pont ezt! Még Sorost azért be kéne vonni a dologba, hogy ő is belepofázhasson, hogy mi történjen Magyarországon. Igazán úgy lenne kerek a történet!

$pi$ 2017.09.25. 21:03:07

@midnight coder: "mint amikor a baloldali oldalakról törlik az értelmes ellenvetéseket"

A múltkor írt valaki egy cikket a 10 leghíresebb muszlim tudósról. Beírtam, hogy a statisztikák szerint jelenleg a referált cikkek mintegy 1%-a születik muszlim országokban.

Egyből kitörölték, az anyázó hozzászólásokat, amik a muszlimokat majmoknak meg állatoknak nevezték bennhagyták.

Na ez a gáz: a tények tilosak, mocskolódni, gyűlölködni lehet nyugodtan.

ogli dzsí 2017.09.25. 21:05:55

@$pi$: A gyülölködés jó. A gyülölködés hasznos.

A nép nem azért van hogy gondolkodjon, hanem azért hogy dolgozzon, adózzon és gyülölködjön.

Attilajukkaja 2017.09.25. 21:10:58

@$pi$:
" Beírtam, hogy a statisztikák szerint jelenleg a referált cikkek mintegy 1%-a születik muszlim országokban."
Nekem van egy közös cikkem egy iránival, de az USA-ban írtuk. Az hova számít?
És Szentgyörgyi Albert cikkei, amiket Woods Holeban írt?

Janossz 2017.09.25. 21:20:32

@$pi$: Érdekes, hogy valami oknál fogva így visszatekintve lesztek mindig kényesek a jó modorra, nem emlékszem, hogy rendre utasítottál volna, vagy helyretettél volna ott bármely gyalázatost. Odaálltál melléjük szépen, az 1 %-oddal, dicső harcos!
Holott te is nagyon jól tudtad, hogy az ezer évvel ezelőtti kultúráról van szó, de azonnal váltottál jelenidőre.
Hiszen ezért vagy troll.

Attilajukkaja 2017.09.25. 21:23:22

@$pi$:
"írt valaki egy cikket a 10 leghíresebb muszlim tudósról"
Nem, nem a 10 leghíresebb muszlim tudósról szólt a cikk, hanem 10 muszlimról, akik annak idején komoly befolyással bírtak a az európai civilizációra. Ugye mennyire másképp hangzik, ha nem ferdítjük el a tényeket, a híreket?
arabisztika.blog.hu/2017/09/22/10_muszlim_tudos_akik_hozzajarultak_az_europai_civilizacio_kialakulasahoz

John Nethem 2017.09.25. 21:24:05

@Attilajukkaja: Küldd el a cikket nekem, én majd magyarítom.

Attilajukkaja 2017.09.25. 21:30:12

@John Nethem:
"Biztos őstermelő vagy "
Nem vagyok az, de úgy érzem, hogy az uborka görbülete egy olyan össznemzeti ügy, amely egyikünket sem hagyhat hidegen. Ha a csálé magyar uborka görbületét nem fogadja el az EU, akkor én sem vagyok hajlandó elfogadni azt, amit Ferenc Pápa mond. Szemet szemért, uborkát ... hát izé, izéért. Valamit erről is mond a Biblia, csak ti nem tudjátok, hogy mit! Mert annyira hülye ballibsik vagytok! Soros bérencek. Nem is tudom, miért állok szóba veletek!

John Nethem 2017.09.25. 21:42:10

@Attilajukkaja:

Mondjuk nem az iszlám ideológiájából kifolyólag jutottak el erre a szintre... Elvégre az iszlám nevében volt az, aki az Alexandriai könyvtárat is megsemmisítette...

Most nem tudom hirtelen a nevét, de az egyik uralkodó kezdte el gyűjteni az antik és külföldi műveket, komoly összegeket fizetve értük, amiket aztán lefordíttatott arabra és perzsára.
Innen indíthatjuk az iszlám "reneszánszot", ahol a régi görög, indiai és horezmi munkákat felhasználva maguk is kezdték művelni a tudományokat. Illetve amikor kínai foglyokat ejtve a taliszi csatában (751) azoktól megszerezték a papírkészítés technikáját....
Szóval nem sok mindent kellett igazán saját kútfőből kiókumulálni, mert a legtöbbje már ott volt leírva....

John Nethem 2017.09.25. 21:45:15

@Attilajukkaja:

Valóban.. A görbe uborkát nehéz hámozni.....
A szemet-szemért az az Ószövetség. Nem javaslom azzal érvelni, mert az a bosszúállás istenének története... Akár Biblia, akár nem. Egyébként is, az a PÁLista kereszténység része, nem Jézusé.....

John Nethem 2017.09.25. 21:49:06

@Attilajukkaja: Mert szereted a virágokat. Főleg a yukkát.... :-)
Nem kell datolyapálma ? Kétévente ültetek magokat, és aztán ami kikel, elosztogatom.... Így is van egy 8 éves pálmám és egy 3 éves, aztán tavalyról nőtt egy avokádó, most már 80 cm.... Van a 6. emeleti teraszon még bambusz, de tudok adni aloe verát, vizipálmát, kutyatejet, pár pozsgásat.....

John Nethem 2017.09.25. 22:01:58

@John Nethem:

folytatva:
Hogy maga az iszlám kultúra, főleg a „reneszánsz” mennyire nem az arab beduinok műve, azt már Ibn Khaldun (1332-1406) is megállapította a maga korában, amikor minden jelentős dolgot az iszlámban a perzsáknak tulajdonított. Ebben elsősorban az a figyelemre méltó, hogy Ibn Khaldun mint hithű mohamedán minden meghódított, „megtérített” népet már akkor arabnak tekintett, de a perzsát akkor sem. Jól tudjuk, hogy a kozmopolita-soviniszta iszlám minden meghódított népet be akart és akar olvasztani, arabbá akar tenni, és ez nyugatról-keletre haladva sikerült is neki, egészen a perzsákig. Náluk találkozott először egy olyan kultúrával, egy egész hatalmas kultúrkörrel , amely ha kényszerűen be is fogadta, de mindig, minden körülmények között kifejezésre juttatta és juttatja különállóságát is, örökös nemzeti oppozícióját, lényegében kulturális felsőbbrendűségét az arab iszlámmal szemben. Különösen a „tiszta vérű” arabok, a szaúdiak figyelik több mint ezer éve gyanakodva az örökké renitenskedő perzsákat. Mit adott nekünk, nem muzulmánoknak, európaiaknak az iszlám „reneszánsz” és általában az iszlám? Leginkább csak néhány látványos mecsetet meg néhány fejedelmi palotát. Nevezetes fürdőik nem saját találmány, hanem római-görög eredetűek. A templomaik nem mérhetők emberi mértékkel, mint az európai reneszánsz bármelyik „terméke”, gondolata és vele párhuzamosan a humanizmus. Ahogyan azóta sem képes szellemi értelemben termékenyítőleg hatni sehol a világon a sivatag mindenkitől teljes alávetést, odaadást követelő egydimenziós ideológiája, az iszlám.

lippsi e vagy? 2017.09.25. 22:04:48

@John Nethem:
Ahhoz hogy német gyarmatok legyenek, kellet előbb egy Németország

Volt még másutt is érdekeltségük, pl. Új-Guinea egy része,meg hasonló vacak maradék területek. A nagy bulikat addigra már megcsinálták a nagyok, ennek is megvan a maga története, és az 1400-as évek közepéig Tengerész Henrik királyig megy vissza

A kapzsiság és a gátlástalanság tette naggyá ezeket a hatalmakat, akik egymást is bedarálták, de közben azért néha megegyeztek. Ebből lett az Antant ami először egy gyarmatosítási megállapodás volt. Aki eszményképet akar csinálni, meg a "keleti" kereskedelemmel szembeállítani annak fogalma sincs a történetről. Hogy mást ne mondjak, a két Kelet-Indiai Társaság (holland angol) versengése határozta meg a dolgok kimenetelét

Attilajukkaja 2017.09.25. 22:17:44

@John Nethem:
"Küldd el a cikket nekem, én majd magyarítom."
Mégis melyiket? annyi van.

"A szemet-szemért az az Ószövetség. Nem javaslom azzal érvelni, mert az a bosszúállás istenének története... "
Basszus. Pedig azt hittem, hogy ma is ez van használatban.

"Mert szereted a virágokat. Főleg a yukkát...."
Szeretem a yucát (más néven cassava), főleg fokhagymás-zöld citromos öntettel, ahogy Közép-Amerikában készítik.

"Nem kell datolyapálma ?"
A migránsoktól kapok elég friss datolyát. Néha kicsit meg van perzselve, de kicsire nem adunk. Azért köszi a felajánlást!

"van egy 8 éves pálmám és egy 3 éves, aztán tavalyról nőtt egy avokádó, most már 80 cm...."
Ez szép. De vigyázz, nehogy egy nap rád támadjanak. Ezekkel nagyon vigyázni kell!

"Van a 6. emeleti teraszon még bambusz, de tudok adni aloe verát, vizipálmát, kutyatejet, pár pozsgásat....."
A kutyatej érdekelne. Úgy tudom, Magyarországon egy kihalóban lévő, védett növény. Mennyiért adod a magját? Remélem, nem túl drágán!

Attilajukkaja 2017.09.25. 22:25:46

@John Nethem:
"Mondjuk nem az iszlám ideológiájából kifolyólag jutottak el erre a szintre... "
Persze, hogy nem, de ez kit érdekel?
Egyáltalán kit érdekel az arab, a perzsa, a zsidó vagy az ókeresztény kultúra? És az újkeresztény? Vagy az európai? Vajon hány magyar szavazó ismeri a magyar kultúrát? :o))))

John Nethem 2017.09.25. 22:31:33

@Attilajukkaja:

"..Mégis melyiket? annyi van..."
Nagy tételben dolgozom.. Az összeset ! :-)

"..Basszus. Pedig azt hittem, hogy ma is ez van használatban..."
Már akinél. Nálam nem....

"..Szeretem a yucát (más néven cassava), főleg fokhagymás-zöld citromos öntettel, ahogy Közép-Amerikában készítik..."

Kinek a (l)yucát ? Te perverz !! :-) /nono !! cassa-no-va /

"..A migránsoktól kapok elég friss datolyát. Néha kicsit meg van perzselve,.."
Hmmm.... már ezek is trehányul dolgoznak.....

"..Ez szép. De vigyázz, nehogy egy nap rád támadjanak. Ezekkel nagyon vigyázni kell!.."
Mindig kicsípem a hajtás közepét, így kénytelen megosztani az erejét :-)

"..A kutyatej érdekelne. Úgy tudom, Magyarországon egy kihalóban lévő, védett növény. Mennyiért adod a magját?.."
Nem konkrétan a kutyatej, hanem a háromélű kutyatej (Euphorbia trigona)... hajtásról szaporítható..

Attilajukkaja 2017.09.25. 22:52:25

@John Nethem:
"Nagy tételben dolgozom.. Az összeset ! :-)"
Oly sok a tennivaló és oly kevés az idő ....

"Már akinél. Nálam nem...."
Akkor te nem vagy politikus.

"Kinek a (l)yucát ? Te perverz !! :-) /nono !! cassa-no-va / "
Azét, aki az enyémet is kedveli! :o) A szósz a lényeg. Én a kicsit pikánsat kedvelem. ;o)

"Hmmm.... már ezek is trehányul dolgoznak....."
Nem tehetnek róla. Az a baj, hogy néha kapkodnak, ... szorítja őket az idő, meg a füst. Nem érnek rá rendesen szuvidálni vagy konfitálni. Ezért ez a hanyag tálalás. Gordon Ramsay nem örülne, ha ezt látná.

"Mindig kicsípem a hajtás közepét, így kénytelen megosztani az erejét :-) "
Látom, értesz hozzá. Az erő veled van.

"Nem konkrétan a kutyatej, hanem a háromélű kutyatej (Euphorbia trigona)... hajtásról szaporítható.."
Ja, akkor nem is érdekel. Azt hittem, Kerényi Imre (Magyar Krónika) nemzeti pitypangjáról van szó. Úgy tudom, az egy hungaricum. Nem pontosan tudom, miért kell ezt c-vel írni, de így kell. Punctum!
index.hu/kultur/media/2014/06/04/netrol_nyult_pitypanggal_indult_a_magyar_kronika/

John Nethem 2017.09.25. 23:06:33

@Attilajukkaja:

"..Látom, értesz hozzá. Az erő veled van.."

Már gyerekkorban megtanulja az ember az oszd meg és uralkodj elvét, amikor egymásnak ugrasztja a szülőket :-)

".Ja, akkor nem is érdekel.."

Finnyás - Válogatós. :-)

"..nemzeti pitypangjáról van szó. Úgy tudom, az egy hungaricum. Nem pontosan tudom, miért kell ezt c-vel írni, de így kell. Punctum!.."

Erről nem hallottam... Bár hogy PANGjon a PITY, azt el tudom képzelni nemzetiként...

$pi$ 2017.09.26. 05:44:23

@Attilajukkaja: " >>Beírtam, hogy a statisztikák szerint jelenleg a referált cikkek mintegy 1%-a születik muszlim országokban.<<
Nekem van egy közös cikkem egy iránival, de az USA-ban írtuk. Az hova számít?"

Nos, segítek. Az USA muszlim ország? Az iszlám vallás szabályai, törvényei, útmutatásai alapján szerveződik? Nem? A kérdés, hogy "muszlim országban" készült? Nem? No, pedzed már?

Támogatja a vallás a tudományt? Bátorítja? Ha szigorú vallási elvek alapján szervezünk meg egy társadalmat ott vajon sikeres lesz a tudomány? Nevezhetjük -e a tudományban sikeresnek az államot csak azért, mert akik elköltöznek onnan azok képesek aktívan résztvenni a tudományos életben?

A náci németországból elüldözött emberek közt rengeteg sikeres tudós volt. Nagy sikereket értek el amerikában. Akkor mondhatjuk, hogy a náci németország elősegítette a tudomány fejlődését? Hogy a tudomány termékeny talajra hullott a nácik körében?

$pi$ 2017.09.26. 05:52:35

@Janossz: "Érdekes, hogy valami oknál fogva így visszatekintve lesztek mindig kényesek a jó modorra, nem emlékszem, hogy rendre utasítottál volna, vagy helyretettél volna ott bármely gyalázatost."

Nos, mivel egy mondat után kitiltottak és a hozzászólásomat is törölték talán nem kellene csodálkoznod azon, hogy nem szóltam hozzá a témához.

"Odaálltál melléjük szépen, az 1 %-oddal, dicső harcos!"

Nehezen értelmezhető amit írsz, hisz gyakorlatilag az első hozzászólás volt az enyém és többet nem is írhattam.

"Holott te is nagyon jól tudtad, hogy az ezer évvel ezelőtti kultúráról van szó, de azonnal váltottál jelenidőre."

A muszlim kultúra ma is létezik.

"Hiszen ezért vagy troll."

Ilyen érvelést a tudomány nem fogad el, ez egy klasszikus troll érvelés, egyszerűen megtiltod a vitapartnerednek, hogy bizonyos érveket felhozzon azzal, hogy "most nem erről van szó" teljesen nonszensz.

VaradiJanos 2017.09.26. 09:21:18

Nem elég kizárni. Nem lehetne lebombázni?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.26. 09:27:50

@Attilajukkaja:

A nickátírással külön részleg foglalkozik a Soros Alapítványnál. Azokkal csinálják csak, akik fontos, civil, hasznos munkát végeznek.

Szóval ha valakibe így beleköt Soros, az egyfajta kitüntetés.

De már feljelentés is lett ellenem, s ott is Soroshoz vezetnek a szálak...

Attilajukkaja 2017.09.26. 09:41:48

@$pi$:
"No, pedzed már?"
Mit? Hogy az USA nem muszlim ország? Nahát! Ezt eddig nem tudtam.
Te viszont pedzed azt, hogy az onnan (muszlim országok) meg az innen (K-Európa) menekültek jelenleg csak ott és más fejlett országokban tudnak tudományosan kibontakozni? Aztán vagy hazajönnek/hazamennek, vagy nem.

"Támogatja a vallás a tudományt? Bátorítja?"
Igen. Pl. a teológia is egy tudomány. De a Pázmány Péter Katolikus vagy a Károli Gáspár Református Egyetemen sem csak hittant oktatnak. A vallásnak semmi baja sincs a kémiával, se a matematikával, de még a biológiával sem.

"mondhatjuk, hogy a náci németország elősegítette a tudomány fejlődését? Hogy a tudomány termékeny talajra hullott a nácik körében?"
Németország nagyon sokban elősegítette a tudományok fejlődését, még akkor is, ha azt nem mindig jó célokra használta fel. A többi ország is hasonlóan cselekedett, tudtommal. Bár az, hogy mi a jó cél, az erősen szubjektív megítélés kérdése.

"A muszlim kultúra ma is létezik. "
Azért kíváncsi lennék arra a statisztikára, amely vallások és kultúrák alapján sorolja fel a tudományos publikációkat.

$pi$ 2017.09.26. 10:48:14

@Attilajukkaja: "Te viszont pedzed azt, hogy az onnan (muszlim országok) meg az innen (K-Európa) menekültek jelenleg csak ott és más fejlett országokban tudnak tudományosan kibontakozni?"

Igen, én pont ezt állítottam. Azt mondtam, hogy a muszlim országokban a referált cikkek 1%-a születik. Mert a vallási alapon szervezett társadalomban a tudomány el van nyomva.

Magyarországon nem könnyű tudományt csinálni, de csak azért, mert alacsonyabb az életszínvonal, nincs akkora jólét mint nyugaton. Nálunk senki sem üldözi a tudományt. Nem is század annyi a tudományos eredmény mint nyugaton.

"Igen. Pl. a teológia is egy tudomány."

Nem, nem az. Amikor "tudományról" beszéltem, akkor nyilván természettudományt értettem alatta, de a teológia semmiképpen nem "tudomány". A teológia története esetleg, de a vallás nem tudomány, mert nem a valóság megfigyelésével próbálja megérteni a világot.

"A vallásnak semmi baja sincs a kémiával, se a matematikával, de még a biológiával sem."

A vallás alapja a hit. A tudomány elutasítja a hitet mint érvet. Ja igen és a matematika sem természettudomány.

A biológiával meg igen komoly problémája van a vallásnak, hiszen a biológia alaptézise az, hogy a fajok evolúció útján fejlődtek, a vallás pedig azt állítja, hogy lényegében változatlan formában éltek tovább miután isten megteremtette.

"Németország nagyon sokban elősegítette a tudományok fejlődését"

Az állításom nem ez volt. Próbáld megérteni mit állítottam!

$pi$ 2017.09.26. 10:51:13

@Attilajukkaja: "Azért kíváncsi lennék arra a statisztikára, amely vallások és kultúrák alapján sorolja fel a tudományos publikációkat. "

Keress rá a neten. Kezdheted itt is:

science.sciencemag.org/content/321/5890/745
www.thenewatlantis.com/publications/why-the-arabic-world-turned-away-from-science

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 10:56:19

@$pi$: "Nálunk senki sem üldözi a tudományt."

Akkor légy szíves indokold meg, mi vette rá a Debreceni Egyetemet, hogy egy tömeggyilkosnak adjon díszpolgári címet, ha nem a csúti geci parancsa.

$pi$ 2017.09.26. 11:12:24

@baszás közben dúdoló édesapa: Jah, üldözve van a tudomány, mert olyanoknak adnak tiszteletbeli doktori címet, akit te nem kedvelsz. Arra nem gondoltál még, hogy esetleg az egyetemen is vannak olyanok, akik nem veled értened egyet?

Amúgy persze "díszpolgári" címet városok szoktak adni, de ez persze mindegy. ;)

Attilajukkaja 2017.09.26. 11:13:21

@$pi$:
Köszönöm a linkeket. Érdekes volt elolvasni, főleg a másodikat.

"Nálunk senki sem üldözi a tudományt."
Viszont egyre alacsonyabb a támogatottsága. Mind morálisan, mind pénzben, mind oktatásban. És egyre jobban rátelepül a politika, az oktatásban, kutatásban dolgozók egyre kevésbé dönthetnek magukról önállóan.

John Nethem 2017.09.26. 11:34:21

@$pi$:

Csakis "díszpolgár" lehet, ugyanis nincs tudományos tevékenysége.

A kitüntetést az egyetem Szenátusa adományozhatja mindazon természetes személyeknek, akik támogatásukkal, tevékenységükkel, az egyetem érdekeit képviselő magatartásukkal, kiemelkedő mértékben járultak hozzá az oktatási és kutatási feladatainak jobb ellátásához, nemzetközi elismertségének öregbítéséhez.

PUTYIN díszpolgársági indoka a PAKS II-ben az egyetemnek szánt feladatok....

Annyi szépséghibája a dolognak, hogy a díszpolgárságot nem előre, a "medve bőrére" szokás adni, hanem amikor már valaki letett valamit az asztalra....

$pi$ 2017.09.26. 11:34:57

@Attilajukkaja: "Viszont egyre alacsonyabb a támogatottsága."

Hát ezt nem tudom, de nagyon könnyen lehet.

"Mind morálisan, mind pénzben, mind oktatásban."

Ezt sem tudom, de igaznak tűnik. Viszont az is biztos, hogy ezek a problémák már évtizedek óta léteznek.

"És egyre jobban rátelepül a politika, az oktatásban, kutatásban dolgozók egyre kevésbé dönthetnek magukról önállóan. "

Ez is indokolna némi bizonyítékot. Az egyetemek mindig is erősen hierarchikus rendszerek voltak, szerintem az egyetemi oktatóknak/kutatóknak nagyságrendekkel több korlátozást/problémát jelentenek a közvetlen feletteseik mint a nagypolitika. Az erőforrásokon a tekintélyelvű nagy öregek ülnek, a kutatást viszont a fiatalok csinálják, akiknek sokszor igen kevés beleszólásuk van a fontos döntésekbe.

"Köszönöm a linkeket."

Csak találomra rákerestem, szerintem sokkal több ilyen is van. Annyira nem érdekelt soha a téma, hogy komolyabban utánajárjak.

$pi$ 2017.09.26. 11:39:32

@John Nethem: "Csakis "díszpolgár" lehet"

Tényleg, ezt nem tudtam! Azért adták neki, mert támogatja őket. Valami pénzt is kaptak tőle azt hiszem.

Üres cím, szerintem a kutatók munkáját nem érinti.

Attilajukkaja 2017.09.26. 12:06:06

@$pi$:
"ezek a problémák már évtizedek óta léteznek."
Valóban, de a tendencia nem, hogy nem javul, hanem egyre inkább romlik.

"Ez is indokolna némi bizonyítékot. Az egyetemek mindig is erősen hierarchikus rendszerek voltak, szerintem az egyetemi oktatóknak/kutatóknak nagyságrendekkel több korlátozást/problémát jelentenek a közvetlen feletteseik mint a nagypolitika."
A Fidesznek első dolga volt, hogy az egyetemi rektorok nyakába ültessen egy kancellárt (politikai biztost), akik nélkül nem dönthet szinte semmiről sem a rektor. Az iskolákat államosítják, ha kell, ha nem, a KLIKK központosított mindent stb.
Nem a szakmai hierarchia, ami zavaró, mert arra szükség van, hanem a politikai.

"Az erőforrásokon a tekintélyelvű nagy öregek ülnek, a kutatást viszont a fiatalok csinálják, akiknek sokszor igen kevés beleszólásuk van a fontos döntésekbe."
Ha az a fiatal olyan, akkor kap beleszólást.

"Csak találomra rákerestem, szerintem sokkal több ilyen is van. Annyira nem érdekelt soha a téma, hogy komolyabban utánajárjak."
Találomra linkeltél? Pedig pont a második cikkben írják ezt az 1%-os dolgot.

Attilajukkaja 2017.09.26. 12:12:26

@$pi$:
"Azért adták neki, mert támogatja őket. Valami pénzt is kaptak tőle azt hiszem. "
Minimális összeget. Régebben egyszer 15, most pedig 10 millió forint egy egyetem költségvetésében nem tényező. Ilyen magas-rangú elismerést nem szoktak ennyiért osztogatni. Főleg nem egy közös projekt megkezdése előtt. Díjazni az elvégzett teljesítményt szokás.

"Üres cím, szerintem a kutatók munkáját nem érinti."
Nem, csak az egyetem, az ország presztízsét.

$pi$ 2017.09.26. 12:57:57

@Attilajukkaja: "Találomra linkeltél? Pedig pont a második cikkben írják ezt az 1%-os dolgot. "

Azt több előadáson hallottam, számomra megbízhatónak tűnő embertől.

"Ha az a fiatal olyan, akkor kap beleszólást."

Hát persze. Én mondjuk cirka húsz évet húztam le a felsőoktatásban, de nem ezt tapasztaltam. Neked mennyi tapasztalatod van?

$pi$ 2017.09.26. 12:59:18

@Attilajukkaja: "Nem a szakmai hierarchia, ami zavaró, mert arra szükség van, hanem a politikai."

Egy természettudóst nem érdekli a politika, miért zavarná. Az zavarja, hogy nem kapja meg az erőforrásokat és a főnöke belebeszél abba, amit csinál.

$pi$ 2017.09.26. 13:02:47

@Attilajukkaja: "Minimális összeget. Régebben egyszer 15, most pedig 10 millió forint egy egyetem költségvetésében nem tényező."

A díszoklevél meg ingyen van. Na jó, 2000 forint.

Attilajukkaja 2017.09.26. 13:15:26

@$pi$:
"Egy természettudóst nem érdekli a politika, miért zavarná. Az zavarja, hogy nem kapja meg az erőforrásokat és a főnöke belebeszél abba, amit csinál."
Ha olyan a főnöke, akkor persze az is zavarhatja. A politika pedig ne akarja megmondani egy kutatónak, oktatónak hogyan és mit kutasson, hogyan tanítsa meg az anyagot. Egy 34 éves frissen kinevezett kancellár ne pofázzon bele, hogy egy rektor, aki már 30 rektor egy sikeres egyetemen, hogyan irányítsa azt, esetleg kinek adjon díszpolgári címet. Ne pártszimpátia alapján osszák el a pénzt az iskolák, kutatóhelyek között. Már hogy a fenébe ne érintené a politika a természettudósokat?

"A díszoklevél meg ingyen van. Na jó, 2000 forint."
Ez mit számít? A presztízst, az erkölcsöket nem pénzben mérik.

Attilajukkaja 2017.09.26. 13:16:32

@$pi$:
aki már 30 rektor = aki már 30 éve rektor

John Nethem 2017.09.26. 13:37:49

@Attilajukkaja:

A kommisszárosdi régebbi.. Ismerősöm rádiós, már 5 évvel ezelőtt is minden rádióhoz beültettek spéci "intendások"-at ....

Ami az egyetemeket illeti, bizony tudományos önállóságuk megkérdőjelezhetetlen kellene legyen , de a politika finanszírozás révén egyértelműen diktál. Kivált a társadalomtudományok terén kívánja a saját szája íze szerint alakítani a dolgokat.

Olaszoszágban sem fenékig tejföl az Édes élet:

Hét egyetemi professzort korrupció vádjával letartóztattak, huszonkét kollégájukat pedig egy évre eltiltották a tanítástól Olaszországban. Az egyetemi állásokat ugyanis nem érdem alapján, hanem mondvacsinált pályázatokkal „saját embereik” között osztották szét.
börtönbe kerültek vagy eltiltottak között neves oktatók vannak Olaszország több egyeteméről, névsorukat az olasz újságok kedden hozták nyilvánosságra. Többségük elismert, közgazdasági, pénzüggyel és adóügyi joggal foglalkozó professzor, aki minisztériumi bizottságoknak, politikai és vállalati tanácsadói testületnek is tagja volt.

A firenzei ügyészség vizsgálata alapján egész Olaszországban 150 házkutatást tartottak.
A korrupciós vizsgálat 2013-ban indult Philip Laroma Jezzi olasz-brit adószakértő feljelentése alapján. A Firenzében dolgozó Laroma Jezzi egyetemi tanári állásra pályázott, és esélyesként vett részt egy országos pályázaton. Idősebb kollégája, Pasquale Russo volt egyetemi professzor azonban beszélgetésre hívta, amelyen visszalépésre szólította fel, hangsúlyozva, hogy annak a tanári posztnak már megvan a nyertese.

John Nethem 2017.09.26. 13:38:44

A tapasztalatok szerint az olaszországi egyetemeken létező professzori maffia vezet oda, hogy a fiatal olasz diplomások, kutatók egy része külföldön keres állást, mivel hazájában kapcsolatok nélkül ez lehetetlen lenne.

Felmérések szerint 1999 és 2007 között az egyetemi pályázatokon állást nyert oktatók több mint 90 százaléka ugyanazon az egyetemen rendelkezett "kapcsolatokkal", ahol megszerezte a tanári helyet,
vagy a tanszék professzorainak volt egykori tanítványa, vagy esetleg egy másik egyetemi tanárnak volt a rokona.

John Nethem 2017.09.26. 13:42:09

Nem mintha olasz specialitás lenne, bár nálunk azért ilyen nagy tételben nem játszották.
Viszont én is ismerek magyar eseteket, bizonyos farvizeket ott is szükség volt felhasználni az evezéshez meg egy kis egyéb miegymást....

Attilajukkaja 2017.09.26. 13:48:46

@John Nethem:
"A kommisszárosdi régebbi.. Ismerősöm rádiós, már 5 évvel ezelőtt is minden rádióhoz beültettek spéci "intendások"-at ...."
Sőt! Biztosan a Kádár korszakban is voltak ilyenek, de az egyetemeken most újra bevezette a Fidesz.

"tudományos önállóságuk megkérdőjelezhetetlen kellene legyen , de a politika finanszírozás révén egyértelműen diktál."
A finanszírozás is a diktálás egyik módja, de ez a kancellárosdi még annál is direktebb beleszólás az egyetemek önállóságába.

"Kivált a társadalomtudományok terén kívánja a saját szája íze szerint alakítani a dolgokat."
Ott főleg!

"Hét egyetemi professzort korrupció vádjával letartóztattak, huszonkét kollégájukat pedig egy évre eltiltották a tanítástól Olaszországban. Az egyetemi állásokat ugyanis nem érdem alapján, hanem mondvacsinált pályázatokkal „saját embereik” között osztották szét."
Erre már régen is panaszkodtak az olasz kollégák. Valamennyi bratyizás persze minden országban van, de nem mindegy a mértéke, és az sem, mennyire van ez legalizálva. Ha valakit letartóztatnak ilyesmiért, az nálam már pozitívum. Az is dicséretes, hogy nyilvánosságra hozták a nevüket. Ennek persze az a veszélye, hogy mondvacsinált botrányokkal is el lehet így intézni egy rivális csoportot. Ezért annyira fontos az átláthatóság, ami nálunk egyre kevésbé jellemző.

"A firenzei ügyészség vizsgálata alapján egész Olaszországban 150 házkutatást tartottak."
nem semmi!

"Idősebb kollégája, Pasquale Russo volt egyetemi professzor azonban beszélgetésre hívta, amelyen visszalépésre szólította fel, hangsúlyozva, hogy annak a tanári posztnak már megvan a nyertese."
Az öreg nem volt eléggé körültekintő, ha ezzel lebukott. ;o)

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 14:01:44

@$pi$: "akit te nem kedvelsz."

Ja, bocsi, hogy bántom a kedvenc tömeggyilkosaidat. Gondolom, neked egy aranyozott keretes Hitler kép lóg az ágyad felett. Imádkozz csak hozzájuk.

A csúti geci parancsára Terézanyának se kellene díszpolgári címet adniuk. A gecinek semmi köze az egyetemi autonómiához.

konrada 2017.09.26. 14:02:15

@John Nethem:
...na ja.
...mi később kerültünk az EU-ba.;))

(S mielőtt valaki félreértené, és habonypincsizni kezdene - mert nem tudja mire írtam: az egyetemeken az igazi úr az most, aki az eu-s támogatásokat -KÖZOP, TÁMOP - leosztja, elbírálja, ellenörzi...)

$pi$ 2017.09.26. 16:58:56

@baszás közben dúdoló édesapa: "Ja, bocsi, hogy bántom a kedvenc tömeggyilkosaidat. "

Te olyan dolgokat olvasol a hozzászólásaimban, amik nincsenek ott.

"Gondolom, neked egy aranyozott keretes Hitler kép lóg az ágyad felett. Imádkozz csak hozzájuk."

Jé, a náci kártya. Milyen eredeti. Viccesen implikáltad, hogy én biztos náci vagyok, hát ez nagyon jó. Annyira jópofa vagy... és eredeti, ezt még biztos nem sütötte el senki ezeken a blogokon, hát nem? :D

$pi$ 2017.09.26. 17:08:55

@Attilajukkaja: "Ha olyan a főnöke, akkor persze az is zavarhatja. A politika pedig ne akarja megmondani egy kutatónak, oktatónak hogyan és mit kutasson, hogyan tanítsa meg az anyagot. Egy 34 éves frissen kinevezett kancellár ne pofázzon bele, hogy egy rektor, aki már 30 rektor egy sikeres egyetemen, hogyan irányítsa azt"

Nem akarlak elkeseríteni, de kincstári biztosok az mszp alatt is voltak. Most úgy adod elő, mintha a fidesz valami pártállami diktatúrát vezetett volna be az egyetem élére rakott kincstári biztosokkal, de gondolom az mszp 8 éve alatt baromira nem zavartak ezek.

Ahogy jött a zorbán sok minden rohadt nagy náciság lett amivel elég jól ki voltatok békülve előtte. :D

Attilajukkaja 2017.09.26. 17:13:23

@$pi$:
"Most úgy adod elő, mintha a fidesz valami pártállami diktatúrát vezetett volna be az egyetem élére rakott kincstári biztosokkal, de gondolom az mszp 8 éve alatt baromira nem zavartak ezek."
Az MSzP 8 éve alatt nem léteztek.

"Ahogy jött a zorbán sok minden rohadt nagy náciság lett amivel elég jól ki voltatok békülve előtte. :D"
Ki mondta neked, hogy ki voltunk békülve az MSzP kormánnyal???? Ezt mégis honnan szeded? Ki mondta neked? De a diktatórikus túlkapások tényleg az utóbbi években jöttek.

Attilajukkaja 2017.09.26. 17:24:47

@baszás közben dúdoló édesapa:
Megváltoztattad a nicked? Mégis miért? Vagy a te avatárodat is ellopták?

$pi$ 2017.09.26. 17:47:46

@Attilajukkaja: "Az MSzP 8 éve alatt nem léteztek. "

Itt egy példa arra, hogy 2009-ben pont volt kincstári biztos az egyik egyetemen. Egyébként ez persze csak egy példa:

nol.hu/belfold/lemondott_a_kincstari_biztos_pecset-320980

"Ki mondta neked, hogy ki voltunk békülve az MSzP kormánnyal???? Ezt mégis honnan szeded? Ki mondta neked? De a diktatórikus túlkapások tényleg az utóbbi években jöttek."

Épp most hazugsággal mentegeted őket, azt hazudtad, hogy az mszp alatt nem volt olyan, hogy kincstári biztos.

Akkor most diktatórikus túlkapás a kincstári biztos vagy nem az? :D

Attilajukkaja 2017.09.26. 17:59:33

@$pi$:
"Itt egy példa arra, hogy 2009-ben pont volt kincstári biztos az egyik egyetemen."
Ez nem volt általános.

"Épp most hazugsággal mentegeted őket, azt hazudtad, hogy az mszp alatt nem volt olyan, hogy kincstári biztos."
Na jó! Eddig normálisan lehetett beszélni veled, most meg jössz ezzel az agresszív némethszilárdos stílussal: hazudsz, a hazugságod is hazugság című "érveléssel".
Sajnálom. de ebben a stílusban nem beszélgetek senkivel.
A kincstári biztos és a politikai kancellár nem egy és ugyanaz. Ahol én dolgozom, nem volt kincstári biztos, most meg van egy politikai kancellár.
Ennyi.
Viszlát!

$pi$ 2017.09.26. 18:03:08

@Attilajukkaja: Ezt állítottad:

"Az MSzP 8 éve alatt nem léteztek. "

Most ezt mondod:

"Ez nem volt általános."

Tehát nem mondtál igazat. Ennyi.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 19:42:38

@Attilajukkaja: Kicsit pihenek. Nehéz egy olyan ronda csupanagybetűs nicket hurcolni.

Attilajukkaja 2017.09.27. 07:43:21

@baszás közben dúdoló édesapa:
Addig etetem, amíg normálisan válaszol. Egyszer talán ő is megtanulja, hogy sokkal kellemesebb kulturáltan kommunikálni. :o)
Persze aztán beleér a kezem a bilibe .....

6.Lenin 2017.09.27. 09:11:49

@Attilajukkaja:

Igen, a cicusnak még a nickje is sugározza a kulturáltságotokat. Vagy a terelésetek technikáját, ha nincs megfelelő válaszotok, a mellébeszélést, csúsztatást.
Igaz ezt is ti határozzátok meg, mi, mit is jelenthet.
Ez a természetes (főleg a baszás közben dúdoló édesapának)

Attilajukkaja 2017.09.27. 09:44:32

@6.Lenin:
"a cicusnak még a nickje is sugározza a kulturáltságotokat"
Pontosan erről beszélek, amit most csinálsz. Hogy milyen téma, poszt kapcsán személyeskedtek, piszkálódtok, az lényegtelen. Csak az a fontos, hogy valahol beszólhattok a másiknak.
Bocsi, de én éppen ezt nem támogatom.

6.Lenin 2017.09.27. 11:15:02

@Attilajukkaja:

Nem érted. Nekem tök mind1, hogy a cicus hány nicken, és milyen nicken kommentel, vagy akárki más, de ne rója fel a másiknak, amit ő csinál soxorasan ugyanúgy, vagy még rosszabban.

Szóltál érte neki? Nem. Hanem támogatod, mert esetleg te visszafogod magad, de valójában elfogadod azt a stílust, technikát.

De ez is mind1, csak szóltam, mert kilógott a lóláb.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 11:22:02

@6.Lenin: "sugározza a kulturáltságotokat"

A gazdád csahos kutyája kulturáltságát sugározza, nála panaszkodj. Idézet Balga csúcsminiszterúrtól. És ez a beteg lélek igazgatja az oktatást IS.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 11:23:11

@6.Lenin: Egyébként pedig fasz közöd van a nickjeimhez.

6.Lenin 2017.09.27. 11:30:16

@baszás közben dúdoló édesapa:

Semmi. Lesszarom hány nicken kommentelsz, a te dolgod.
Csak nem oktassátok a másikat kulturáltságból, amikor ömlik belőled a szennyvíz.
Ennyi

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 11:34:20

@6.Lenin: A te szájadból ömlik a szar, trollgeci munkásőr. Fuss a gazdádhoz siránkozni, hogy felismertelek.

6.Lenin 2017.09.27. 12:04:28

@baszás közben dúdoló édesapa:

Felismerté.
És?
Nincs jogom másnak lenni, mint ti?
Már régen írtam, hogy egy köcsög vagy, jogod is van annak lenni.
Nem értesz te semmit.

Attilajukkaja 2017.09.27. 12:11:44

@6.Lenin:
"Szóltál érte neki?"
Egyszer. Többször nem is fogok. Úgyis tudja.

"Hanem támogatod"
Tévedsz, nem támogatom.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 12:27:28

@6.Lenin: "Nincs jogom másnak lenni, mint ti?"

De, jogod van:
- hazugnak lenni,
- trollnak lenni,
- fasznak lenni,
- gecinek lenni,
- gazdát szarát örömmel zabálni,
- fideszhívőnek lenni,
ezek mi, hazafiak mind nem vagyunk, őrüjjé, mind te lehetsz.

6.Lenin 2017.09.27. 13:22:32

@baszás közben dúdoló édesapa:

Majd jövő tavasszal kiválasztódik, hogy ki, kicsoda.

Igazad van, egy köcsög is lehet hazafi (vagy annak képzeli magát).
Én másként értelmezem a hazafiságot, mint te, de ez nem, bár haza csak egy van, lehet.
Ahogy anya is csak egy lehet, de van aki lekurvázza azt az egyet is. Sok mindentől függ ez köcsögkém, de kétlem, hogy képes lennél megérteni.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 13:42:39

@6.Lenin: "Én másként értelmezem a hazafiságot"

Igen, eladnátok a ruszkiknak az országot. Én magyar hazafiságról beszélek.

6.Lenin 2017.09.27. 14:03:36

@baszás közben dúdoló édesapa:

Mondtam, hogy nem érted.

Te másnak adnád el, mert esetleg te nyernél vele.
Én meg azt mondom, hogy nem kell eladni semmit, mert én meg tudok élni a saját erőmből is, de jó, ha mindenkivel jóba vagyunk, akik minket is annak tekintenek, akiknek mi is őket-egyenjogú, egyenrangú partnernek, és nem cselédnek.
Te szeretnél cseléd lenni annál a gazdánál, akiről azt feltételezed, hogy szeret téged, meg okosnak tart, pedig csak kihasznál, mert tudja, hogy egy nagy köcsög vagy.
Ahogy ezt képzelik rólunk is az EU-ban, mert előtte seggnyalók szolgálták ki őket, és most meg vannak lepődve.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 15:31:44

@6.Lenin: Vagy tudatlan köcsög vagy, hogy nem tudod, hogy a gazdád eladja az országot a ruszkiknak, vagy te is hazaáruló geci vagy, és tapsolsz neki.

Nekem nincs szükségem "gazdára", az csak a fideSSfasszopóknak kell.

6.Lenin 2017.09.27. 15:55:15

@baszás közben dúdoló édesapa:

Igazad van, tegnap láttam Záhonynál, hogy Orbán talicskával tolta kifelé a magyar haza szent földjét, bele is izzadt a nyomorult. Bár most nem hiszem, hogy az ukránok átengedik.
Mind1, legyen ez az ő Baja, vagy Mohácsa. A Merkel meg majd betömi a likakat, nagy örömödre és kapsz cserébe 1 köcsög sört is meg valami nagy csöcsű Brünhildát.
Köcsög vagy cicus, ezt már nem tudod kiheverni az elpatkolásodig.
Mind1.
süti beállítások módosítása