B1 blogcsalád



FT-vezércikk: az európai konzervatívoknak ki kell zárniuk a Fideszt

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. szeptember 25. - Szelestey

• Merkel helyzete nehezebb lett, de kész vezetni a nyugatot a jogállamért és a liberális értékekért folyó harcban

• Orbán minden bizonnyal örül a szélsőjobbos AfD előretörésének

• Az uniós pénzek folyósítását hozzá  kell kötni ahhoz, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e a jogállamot

New York Times

new_york_times.jpg

Akár tetszik Merkelnek, akár nem, országa immár ténylegesen a világ vezetője, a nyugati szövetség és a sokoldalú nemzetközi diplomácia védelmezője, hiszen a másik oldalon Trump és olyan, agresszív, tekintélyelvű politikusok vannak, mint Putyin, Erdogan, Orbán és Kaczynski. Ráadásul Németországban is megerősödött a szélsőjobb. De fontos, hogy a kancellárnak van kedve ehhez a szerephez. Az idők során mind határozottabban kiállt az emberi jogokért, a menekültekért. Elemzők szerint ezután sem fog kitérni az új feladatok elől. Az uniót stabilabb, életképesebb pályára igyekszik állítani. De előbb össze kell hoznia az új koalíciót, ami hetekbe telhet.

Igen lényeges, amit a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének igazgatója mond róla, hogy ti. Merkel megtanulta, hogy megéri kiállni a jogállam és a liberális értékek mellett, ezt nagyon komolyan veszi. Hiszen egy ízben azt üzente Orbán Viktornak, hogy elég sokáig élt kerítések mögött és nincs kedve hozzá újra. Igazából Európa jövője foglalkoztatja., ideértve a terrorizmust és a migrációt. Nincs benne misszionárius megszállottság, de mély kötelességtudatot érez. Az új, egyenlőtlenül fejlődő Európának megállapodásra kell jutnia az olyan, autoriter magányos farkasokkal, mint Orbán és Kaczynski, akik fontosnak tartják az EU-tagságot, de nem mindig értenek egyet a közösség értekeivel, és nem kérnek a brüsszeli bürokrácia által kifejtett nyomásból.

Életrajzírója azt mondja, Merkelnek a megfontoltságban és a kompromisszumkészségben rejlik a nagy ereje. Ám mindig megszólal, még a szövetségesek ellen is, ha úgy gondolja, hogy veszélybe kerülnek a nemzetközi rend értékei. Ezért olyan nehéz Magyarország és Lengyelország ügye. Csak éppen, ahogy a kormányfő maga mondta: Németországra nagyobb felelősség hárul, ám közben már nem tud olyan mértékben támaszkodni a partnerekre és az unióra, mint az elmúlt évtizedben.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Németország nem kerülte el a nyugati populista hullámot, a választás a valóság próbáját jelentette. Az elemző, Ann Applebaum szerint a nacionalista szélsőjobb – a hollandok, osztrákok, franciák, lengyelek, az amerikaiak, britek, magyarok, svédek, finnek és olaszok után – immár hangosan bele tud szólni a német nagypolitikába is. Az AfD nem tartja magát a német politikai rendszer kereteihez, összetartásának fő mozgatórugója, hogy nem ért egyet a rengeteg menekült befogadásával. Ez ügyben várhatóan tovább fokozódik a hisztéria. Ugyanakkor a párt élvezi Oroszország támogatását a közösségi médiában, tehát előreláthatólag ez a hang is erősödik majd.

Odahaza az új, feltehetőleg hárompárti koalíciót nehezebb lesz egybentartani és ez gátolja az EU forradalmi megújítását. Minden bizonnyal valamelyest ingatagabbá válik a Merkel-Macron-tandem. Viszont várhatóan odalesz a németek erkölcsi felsőbbrendűségi érzése a lengyelekkel és más szomszédokkal szemben, ahol érdes, nacionalista politikusok vannak. Mostantól Berlin is hasonló gondokkal küszködik. Saját országában kell csillapítania a bevándorlás- és unióellenes érzelmeket. Vagyis Merkel megtartotta a posztját, de a feladata megnehezült.

Independent

independent.jpg

A német választások zavaró eredménye azt tanúsítja, hogy Európában még egyáltalán nem halott a szélsőjobbos nacionalizmus. Magyarországtól Franciaországig, Hollandiától Lengyelországig még egyáltalán nem omlott össze a rendszer-, migráns- és EU-ellenes szavazótábor, noha még egyetlen nyugati-európai államban sem tudott jelentős hatalomhoz jutni. Berlinben a nácik ismét bevonulhatnak a Reichstag egykori épületébe. És senki se lélegezzen fel csak azért, mert a keményen jobbos szervezetek a 2. vagy 3 helyen végeznek valahol az országos választásokon, nem pedig az élen, mint Magyarországon vagy Lengyelországban. Lehet, hogy az AfD nem annyira fasiszta, mint attól tartani lehet, de nem szabad engedékenynek lenni vele szemben. Berlinben olyan koalíciót kell tető alá hozni, amely nem teszi lehetővé hogy az Alternatíva hivatalos ellenzék legyen. És ebből a szempontból jó, hogy a szociáldemokraták kiválnak a hatalomból. Ugyanakkor Merkel és Macron győzelme után sem hiheti senki, hogy a szélsőségesek összecsomagolnak és hazamennek. A kancellár bátor volt, amikor ragaszkodott ahhoz, hogy beengedje a szír menekülteket. De nem tudott megfelelően érvelni a migráció és talán Európa mellett.Advertisement

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

A kommentár történelmi visszalépésnek nevezi, hogy az AfD bekerült a Bundestagba, és rámutat, hogy alkalmassági vizsga előtt áll a német demokrácia. Túl sokan voksoltak arra a pártra, amely a plakátjaira vidám kék színt festett, de belül egyre barnább. Az Alternatíva türingiai tartományi frakcióvezetője pl. az év elején a szégyen emlékművének nevezte a berlini holokauszt-alkotást. Gusztustalannak és nevetségesnek minősítette az emlékezés kultúráját. Majd közölte, hogy történelmet írhatnak, és most pontosan ez történt. A völkisch hangok egyre jobban visszhangra találnak a pártban. A Parlamentben ez a méreg hatja majd át a munkát. Pánikba mindazonáltal nem kell esni, a német demokrácia már megemésztett más szélsőjobbos erőket is. Csakhogy ezúttal nem az egykori nácik álltak össze, a tisztességes konzervatívok mellett a nacionalisták, rasszisták és politikai szemfényvesztők fogtak össze. Ami persze nem német specialitás. Populista szélsőségesek másutt is bennülnek a törvényhozásban, sőt Magyarországot és Lengyelországot ők irányítják. Ez persze nem menti a német helyzetet. Az AfD-vel egyértelműen szembe kell szállni, a többi pártnak vissza kell nyernie a szélsőjobbhoz átállt híveket.

Die Welt

die_welt.jpg

A lap megnézte, hogy másutt, így Magyarországon milyen eredmény születne, ha nálunk szavaznának a német pártokra. Az elemzés abból indul ki, hogy a magyarok kétharmada a Fideszt, illetve a nem kevésbé jobboldali, sőt korábban szélsőséges Jobbikot támogatja. Ezt a világképet a nemzet, család, erősebb állam fogja keretbe. Ez a fajta felfogás a német pártpalettán leginkább az AfD-re jellemző, amely egyébként is példaképként tekint Orbán Viktorra. Maga a kormányfő alighanem a CDU-ra voksolna. Nyíltan megmondta, hogy ő Merkel győzelméért imádkozik, mert Schulz még rosszabb volna, hiszen folyton belebeszél a magyar politikába. Titokban azonban Orbán is valószínűleg úgy gondolta, hogy minél erősebb az Alternatíva, annál jobb neki. Egyesek azt remélik Budapesten, hogy a párt értékváltást képes előidézni Németországban, beleértve a több nacionalizmust és az unió gyakoribb bírálatát.

FT

financial_times.jpg

A világ egyik vezető lapja úgy látja a Soros, illetve az uniós értékek elleni támadás után, hogy az EU-nak Magyarország esetében a jogállam tiszteletben tartásától kell függővé tennie a kohéziós támogatások kifizetését. A vezércikk emlékeztet arra, hogy a populista-nacionalista Orbán-kormány már teleaggatta az országot olyan plakátokkal, amelyek a menekültügyben elfoglalt álláspontja miatt veszélyként ábrázolják a milliárdos pénzembert. A hatalom akciót indított a CEU, illetve a befektető által segített civil szervezetek ellen. Most pedig indul a nemzeti konzultáció. Orbán Viktor választási kampányában Soros a fő mumus. A liberalizmus jelképeként ideális célpont az illiberális Fidesz számára. Az ellene irányuló hadjárat zavaró, mert nem igaz, amit Soros-terv címen felhoznak ellene. Azon kívül az egész sztorinak antiszemita felhangjai vannak. Végül pedig Soros és a civilek befeketítése, az EU-val és annak menekültpolitikájával kialakult szembenállás kihívást jelent az olyan európai értékek ellen, mint a nyitottság, a tolerancia, az emberi jogok tisztelete.

Az üzletember elleni rágalomhadjárat burkolt formában támadás Brüsszellel szemben. Orbán a tavasszal azt ígérte az Európai Néppárt elnökének, hogy véget vet az ilyen kirohanásoknak. Eljött az ideje, hogy az EPP kitegye soraiból a Fideszt. Persze az unió eszközei korlátozottak, de a figyelem most joggal összpontosul a kohéziós alapokra, amelynek Magyarország az első számú kedvezményezettje, és amelynek nagy szerepe volt a magyar gazdaság növekedésében, bár utóbbit a magyar kabinet igyekszik a saját sikerének beállítani. A kutatások azt mutatják, hogy az EU-s pénzek aránytalanul nagy részét kapták meg a kormánypárt, valamint Orbán közeli figurák, illetve cégek. Ha felfüggesztik ezeknek az alapoknak a folyósítását, fennáll a veszély, hogy a következmények túlságosan sújtják az átlag magyart. Csakhogy Brüsszelnek azt is figyelembe kell vennie, hogy Polt Péter alatt az ügyészség nemigen vizsgálja a vádakat. Ezért kilátásba kell helyeznie, hogy igenis visszatartja ezeket a támogatásokat, ha a magyar fél nem megy bele az alaposabb ellenőrzésbe, pl az OLAF vagy az új európai ügyészség bevonásával. A következő pénzügyi időszakra szóló költségvetés tárgyalása szintén alkalmat kínál, hogy biztosítékokat építsenek be azokkal a tagokkal szemben, amelyek megsértik a jogállamiságot. A jövőben nem számíthatnak a tagság előnyeire azok a kormányok, amelyek olyan nyíltan elutasítják a közös szabályokat és értékeket, mint jelenleg Magyarország.  

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák szélsőségesek vezére nem tart nemzetközi tiltakozásoktól, ha az FPÖ a jövő hónap közepén esedékes választások után pártja bekerül a kormányba. Sőt, továbbra sem zárja ki, hogy megszerzi az első helyet. Strache arra hivatkozott, hogy az EU-ban szerencsére már nincs uniformizált, egységes vélemény, szemben a 17 évvel ezelőtti állapotokkal, amikor az unió szankciót hozott Ausztria ellen a konzervatív-szabadságpárti koalíció miatt. Mint mondta, Európában már jó néhány olyan párt van, mint az övék, azon kívül ott a Visegrádi Csoport, amely nem ért egyet Merkel menekültbefogadó politikájával. Strache szorosabb együttműködést kíván kialakítani a négy kormánnyal, köztük Magyarországgal. Szerinte az országra a nagy bajt a menekültválság zúdította. Egy millióan érkeztek, az előző kancellár, illetve a konzervatívok vezetője pedig közben kényelmesen üldögélt Merkel térdén. A hatalom nem védte meg a határokat és a népet. Emiatt iszlám párhuzamos, illetve ellentársadalom bontakozik ki. Ezzel együtt arra számít, hogy marad a jelenlegi koalíció. Az FPÖ akkor hajlandó belépni a kormányba, ha erősödik a közvetlen demokrácia és jobban védik az ország határait, mindaddig, amíg ennyire áteresztőek az EU külső határai.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1512893954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2017.09.25. 18:58:27

@Janossz:

Tudod ez olyasmi, mikor törölnek egy hsz-t, de az arra írt válaszokat bent hagyják.
Beteges.
(legalább írnák meg, hogy közben törölve lett, ezért ne válaszoljanak rá. A viszontválaszt meg nem engedik.)

Janossz 2017.09.25. 19:05:17

@6.Lenin:" Ezt akkor meg is írtam, mivel egyszerre volt fent két 6.lenin néven írt hozzászólás."
Ez afféle önbetörésnek, vagy figyelmetlenségnek látszik: Nézd csak a L betűt a kommentedben! Kicsi, ugye?

6.Lenin 2017.09.25. 19:07:44

@Attilajukkaja:

Azért vicces, mert vicces (viccet lehetne írni belőle), ami lehet nevetséges is, meg nem.
A nevetséges meg nem mindig vicces, sőt lehet tragikus is.
Igaz a vicc is lehet tragikusan nevetséges, ha nem érti vki, pedig még az is érti, és nevet rajta, aki soha nem is hallotta.

De örömmel vettem, hogy te értetted a lényeget, ha volt nekije olyasmije.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.25. 19:07:59

@Janossz: A munkásőröknek le kell adniuk a jelszavukat a pártirodán. Nem értem mit csodálkozik.

midnight coder 2017.09.25. 19:14:23

@maxval bircaman bácsi szederőci mélyelemző: "Utálom a liberálisokat, mert azokat nem lehet megetetni azokkal a szövegekkel, amiket mi minden nap reggelizünk."

Őket más, még nagyobb baromságokkal lehet megetetni.

6.Lenin 2017.09.25. 19:15:38

@Janossz:

Te voltál?

Igen, azt én is észrevettem, mivel kezdetben 6.lenin volt a nickem (akkor szándékosan kis l-t írtam) aztán 1x csak 6.L (nagy L lett, pedig tuti, hogy nem írtam át) de akkor volt más is.

pl a sorok száma, tördelése is azonos volt, csak az értelme volt más. De válaszolt is az elkövető, ügyesnek, és okosnak tartva magát.

Kérdeztem hozzáértőket, ki lehetett.

Netuddki. 2017.09.25. 19:19:55

Na, még mindig tobzódnak az agyhalott fideszdroidok a fórumon?

Janossz 2017.09.25. 19:22:18

@6.Lenin: Csak én lehettem. Te meg a Ser loch Hol Mész vagy, nyilván.
De, hogy megnyugtassalak, épp a múlt héten váltottam jelszót, mert túl sok illetéktelen belépésre (próbára) figyelmeztetett a szolgáltatóm. Az meg nyilván te voltál.

Attilajukkaja 2017.09.25. 19:24:53

@6.Lenin:
"örömmel vettem, hogy te értetted a lényeget, ha volt nekije olyasmije."
Nagyon is értettem.
Köszönöm az értékes hozzászólást! Mindig örülök az olyan hozzászólásoknak, amelyekből ilyen sokat tanulok.

6.Lenin 2017.09.25. 19:42:45

@Janossz:

Felőlem lehettél te is, nem érdekes. De ezt kis és nagy l L dogot eddig más nem mondta, és én biztos, hogy nem írtam át, mert örültem annak idején, hogy sikerült regisztrálnom.
Máskülönben volt tippem az itt kommentelők közül néhány nickre (nyilván egy valaki van mögöttük), de rád nem gondoltam.
Mind1, nem érdekes, felőlem szórakozhatsz ilyesmivel, ha ez neked valamilyen örömet jelent.

rasztaszív 2017.09.25. 19:46:43

@6.Lenin: látom,sikerült elérned,hogy megint rólad legyen szó...

midnight coder 2017.09.25. 19:50:38

@6.Lenin: Nicket lopni ősi román szokás. És nem kell hozzá túl nagy hekkernek lenni, egy az eredetihez nagyon hasonló nicket regisztrálni bárki tud, minél komplexebb az eredeti nick annál könnyebben. Persze ez valahol azért kb. annyira szánalmas, mint amikor a baloldali oldalakról törlik az értelmes ellenvetéseket, és csak az agyatlan hozzászólásokat hagyják meg a másik oldalról. Így úgy tűnik, hogy hű de nagyon demokratikusak, ugyanakkor nem kell szembenézniük azzal, hogy kb. öt mondatban meg lehet semmisíteni a másfél oldalnyi izzadmányukat.

Janossz 2017.09.25. 19:57:09

@6.Lenin: " Ezt akkor meg is írtam, mivel egyszerre volt fent két 6.lenin néven írt hozzászólás."
Vagy ennyire ostoba vagy, vagy csak nem akarod érteni: A te mondatod van ott, kis betűvel. A saját nevét már egy elsős leírja hiba nélkül Karácsonyra. Neked nem megy?
Vagy Sigmund Bácsi íratta így veled, sokadszor??:-)

6.Lenin 2017.09.25. 20:03:24

@midnight coder:

Mondjuk nekem nem jutna eszembe nicket lopni, vagy 10 éve örültem, hogy sikerült 1en
regisztrálnom. Előtte nem volt kötelező, akár minden hozzászólást más-más néven írhattál. Volt is káosz belőle. Utána lett kötelező. másként nem írhattál.

Az nekem is tetszik, hogy a legdemokratikusabb blogokon előzetes moderáció van, vagy már 2-3 éve kiírják, hogy ideiglenesen ezen a blogon nem kommentelhetsz.

Volt már olyan is, hogy a poszt írója kimoderálta már az első hozzászólásomat, de válaszolt rá, a többiek meg az övére, de keresték az enyémet.
Mind1. Ez van.

6.Lenin 2017.09.25. 20:16:50

@Janossz:

Látom nem érted.
írtam valamit 6.lenin nicken, aztán megjelent egy másik hsz 6.Lenin nicken (közben a poszt szövege is más lett) hasonló sorban, hasonló tördeléssel, csak szinte ugyanazokat a szavakat használva, de az értelmét megváltoztatva a mondanivalónak. aztán egy dialógus kialakult a köztünk, miután megírtam, hogy :

ügyes, valaki átírja a hozzászólásaimat.
és nem is egyszer-volt a válasz, de ez nem csak ügyes, hanem okos is.

Én meg akkor is megírtam, hogy inkább beteg fasz lehet inkább aki ilyesmivel szórakozik.

Ezután a másik hsz-eket kitörölte, de a 6.lenin azóta nagy L lett, jót nevettem, hogy tényleg egy fasz lehetett csak. De ezt csak te vetted észre.
Mind1, nem érdekes. Engem nem izgat. Leszarom.

John Nethem 2017.09.25. 20:23:58

@Attilajukkaja: Ez nem tapasztalat dolga . Ez egyszercsak beüt mint egy EU verdikt .. :-)

John Nethem 2017.09.25. 20:27:12

@6.Lenin:

Nem igazán helyénvaló dolog ez a törlés.
Legalább írnák oda akkor, hogy az adott hozzászólás törölve ez meg az miatt, ez és ez által.... Nem csak úgy sunyiban......

John Nethem 2017.09.25. 20:28:53

@6.Lenin: egyszer minden kis leninnek fel kell nőni nagy Leninné .. :-)

Attilajukkaja 2017.09.25. 20:29:09

@John Nethem:
"Ez nem tapasztalat dolga . Ez egyszercsak beüt mint egy EU verdikt .. :-)"
Továbbra sem tudom, miről van szó. Neked hány EU verdikt ütött be eddig? Nekem még egy sem. Vagy csak nem vettem észre?

John Nethem 2017.09.25. 20:30:08

@6.Lenin: és te vagy mind a kettő ??

John Nethem 2017.09.25. 20:33:28

@Attilajukkaja:
valami EU-s uborka-direktíva kapcsán jutottunk idáig, de nem igazán tudom már visszakövetni... Mondjuk az uborka-dolog speciel engem nem érintett... De ez nem garancia semmire... lásd a migránsok ügyét :-)

John Nethem 2017.09.25. 20:37:15

@midnight coder:

Én már úgy dolgozom, hogy egy szövegszerkesztőbe írom a dolgokat, ami menet közben is mentődik, mert már sokszor megjártam , főleg a hosszabb szövegeknél volt mérgelődés, hogy elvesztek. Így most amikor kész, csak átmásolom a hozzászóláshoz, és kész. Az eredeti pedig itt van a gépemen... vissza tudom követni.

6.Lenin 2017.09.25. 20:38:23

@John Nethem:

Semmi gond nem lenne, hiszen a blog gazdájának jogában áll törölni a neki nemtetszőt, sőt indokolnia sem kéne.
De olyan nevetséges és akár megalázó is lehet a törölt nicnek, hiszen nem válaszolhat másoknak, és azok joggal hihetik, nem tudsz rá válaszolni, hiszen nem tudják, a bloggazda törölt.
Legalább beírná, hogy az xy nicken hozzászóló törölve lett, akár indoklás nélkül is.
a többiek válaszolgatnak előző, vagy már volt, hogy a törölt hozzászólásra, és mivel nem tudtam válaszolni jöttek az ocsmányabbnál ocsmányabb gúnyolódások, mert azt hitték, hogy megfutamodtam.
Szerintem intelligencia kérdése inkább, mint politikai oldaltól függő kérdés lenne.

6.Lenin 2017.09.25. 20:46:58

@John Nethem:

Nem.
Valamikor 10 évvel ezelőtt 6.lenin néven regisztráltam. aztán a leírt eset után lett nagy L, de így elvesztette azt, miért annak idején direkt kis l betűvel írtam a nevet. Ez volt benne a lényeg egy vita miatt. Ezért is írok automatikusan kis l-t ha a szövegben is le kell írnom. Ez csak Janossznak tűnt fel eddig. Az is lehet, hogy félreérti. Lényegtelen.

Attilajukkaja 2017.09.25. 20:47:19

@John Nethem:
"az uborka-dolog speciel engem nem érintett..."
Hogy mondhatsz ilyet? A lényegi dolgok hidegen hagynak?

"De ez nem garancia semmire... lásd a migránsok ügyét "
Mi van a migránsokkal? Én már láttam uborkát, ezért jól tudom, miről van szó. De migránst még egyet sem.

ogli dzsí 2017.09.25. 20:47:32

Szeretnék a ballibek hogy a libsi FT mondja meg mi fog történni Mo-n.

Ha már ők soha többé nem fogják - muhaha

John Nethem 2017.09.25. 20:53:11

@6.Lenin:

Igen. Sajnos az ilyesfajta törléseknek több a negatív hozadéka, mint ha otthagynák a helyén, max. korlátoznák. De az önvédelemnek akkor is utat kellene engedni, állásponttól függetlenül.

morpho 2017.09.25. 20:57:56

@ogli dzsí: Ráéreztél! Ezt szeretnék! Pont ezt! Még Sorost azért be kéne vonni a dologba, hogy ő is belepofázhasson, hogy mi történjen Magyarországon. Igazán úgy lenne kerek a történet!

$pi$ 2017.09.25. 21:03:07

@midnight coder: "mint amikor a baloldali oldalakról törlik az értelmes ellenvetéseket"

A múltkor írt valaki egy cikket a 10 leghíresebb muszlim tudósról. Beírtam, hogy a statisztikák szerint jelenleg a referált cikkek mintegy 1%-a születik muszlim országokban.

Egyből kitörölték, az anyázó hozzászólásokat, amik a muszlimokat majmoknak meg állatoknak nevezték bennhagyták.

Na ez a gáz: a tények tilosak, mocskolódni, gyűlölködni lehet nyugodtan.

ogli dzsí 2017.09.25. 21:05:55

@$pi$: A gyülölködés jó. A gyülölködés hasznos.

A nép nem azért van hogy gondolkodjon, hanem azért hogy dolgozzon, adózzon és gyülölködjön.

Attilajukkaja 2017.09.25. 21:10:58

@$pi$:
" Beírtam, hogy a statisztikák szerint jelenleg a referált cikkek mintegy 1%-a születik muszlim országokban."
Nekem van egy közös cikkem egy iránival, de az USA-ban írtuk. Az hova számít?
És Szentgyörgyi Albert cikkei, amiket Woods Holeban írt?

Janossz 2017.09.25. 21:20:32

@$pi$: Érdekes, hogy valami oknál fogva így visszatekintve lesztek mindig kényesek a jó modorra, nem emlékszem, hogy rendre utasítottál volna, vagy helyretettél volna ott bármely gyalázatost. Odaálltál melléjük szépen, az 1 %-oddal, dicső harcos!
Holott te is nagyon jól tudtad, hogy az ezer évvel ezelőtti kultúráról van szó, de azonnal váltottál jelenidőre.
Hiszen ezért vagy troll.

Attilajukkaja 2017.09.25. 21:23:22

@$pi$:
"írt valaki egy cikket a 10 leghíresebb muszlim tudósról"
Nem, nem a 10 leghíresebb muszlim tudósról szólt a cikk, hanem 10 muszlimról, akik annak idején komoly befolyással bírtak a az európai civilizációra. Ugye mennyire másképp hangzik, ha nem ferdítjük el a tényeket, a híreket?
arabisztika.blog.hu/2017/09/22/10_muszlim_tudos_akik_hozzajarultak_az_europai_civilizacio_kialakulasahoz

John Nethem 2017.09.25. 21:24:05

@Attilajukkaja: Küldd el a cikket nekem, én majd magyarítom.

Attilajukkaja 2017.09.25. 21:30:12

@John Nethem:
"Biztos őstermelő vagy "
Nem vagyok az, de úgy érzem, hogy az uborka görbülete egy olyan össznemzeti ügy, amely egyikünket sem hagyhat hidegen. Ha a csálé magyar uborka görbületét nem fogadja el az EU, akkor én sem vagyok hajlandó elfogadni azt, amit Ferenc Pápa mond. Szemet szemért, uborkát ... hát izé, izéért. Valamit erről is mond a Biblia, csak ti nem tudjátok, hogy mit! Mert annyira hülye ballibsik vagytok! Soros bérencek. Nem is tudom, miért állok szóba veletek!

John Nethem 2017.09.25. 21:42:10

@Attilajukkaja:

Mondjuk nem az iszlám ideológiájából kifolyólag jutottak el erre a szintre... Elvégre az iszlám nevében volt az, aki az Alexandriai könyvtárat is megsemmisítette...

Most nem tudom hirtelen a nevét, de az egyik uralkodó kezdte el gyűjteni az antik és külföldi műveket, komoly összegeket fizetve értük, amiket aztán lefordíttatott arabra és perzsára.
Innen indíthatjuk az iszlám "reneszánszot", ahol a régi görög, indiai és horezmi munkákat felhasználva maguk is kezdték művelni a tudományokat. Illetve amikor kínai foglyokat ejtve a taliszi csatában (751) azoktól megszerezték a papírkészítés technikáját....
Szóval nem sok mindent kellett igazán saját kútfőből kiókumulálni, mert a legtöbbje már ott volt leírva....

John Nethem 2017.09.25. 21:45:15

@Attilajukkaja:

Valóban.. A görbe uborkát nehéz hámozni.....
A szemet-szemért az az Ószövetség. Nem javaslom azzal érvelni, mert az a bosszúállás istenének története... Akár Biblia, akár nem. Egyébként is, az a PÁLista kereszténység része, nem Jézusé.....

John Nethem 2017.09.25. 21:49:06

@Attilajukkaja: Mert szereted a virágokat. Főleg a yukkát.... :-)
Nem kell datolyapálma ? Kétévente ültetek magokat, és aztán ami kikel, elosztogatom.... Így is van egy 8 éves pálmám és egy 3 éves, aztán tavalyról nőtt egy avokádó, most már 80 cm.... Van a 6. emeleti teraszon még bambusz, de tudok adni aloe verát, vizipálmát, kutyatejet, pár pozsgásat.....

John Nethem 2017.09.25. 22:01:58

@John Nethem:

folytatva:
Hogy maga az iszlám kultúra, főleg a „reneszánsz” mennyire nem az arab beduinok műve, azt már Ibn Khaldun (1332-1406) is megállapította a maga korában, amikor minden jelentős dolgot az iszlámban a perzsáknak tulajdonított. Ebben elsősorban az a figyelemre méltó, hogy Ibn Khaldun mint hithű mohamedán minden meghódított, „megtérített” népet már akkor arabnak tekintett, de a perzsát akkor sem. Jól tudjuk, hogy a kozmopolita-soviniszta iszlám minden meghódított népet be akart és akar olvasztani, arabbá akar tenni, és ez nyugatról-keletre haladva sikerült is neki, egészen a perzsákig. Náluk találkozott először egy olyan kultúrával, egy egész hatalmas kultúrkörrel , amely ha kényszerűen be is fogadta, de mindig, minden körülmények között kifejezésre juttatta és juttatja különállóságát is, örökös nemzeti oppozícióját, lényegében kulturális felsőbbrendűségét az arab iszlámmal szemben. Különösen a „tiszta vérű” arabok, a szaúdiak figyelik több mint ezer éve gyanakodva az örökké renitenskedő perzsákat. Mit adott nekünk, nem muzulmánoknak, európaiaknak az iszlám „reneszánsz” és általában az iszlám? Leginkább csak néhány látványos mecsetet meg néhány fejedelmi palotát. Nevezetes fürdőik nem saját találmány, hanem római-görög eredetűek. A templomaik nem mérhetők emberi mértékkel, mint az európai reneszánsz bármelyik „terméke”, gondolata és vele párhuzamosan a humanizmus. Ahogyan azóta sem képes szellemi értelemben termékenyítőleg hatni sehol a világon a sivatag mindenkitől teljes alávetést, odaadást követelő egydimenziós ideológiája, az iszlám.

lippsi e vagy? 2017.09.25. 22:04:48

@John Nethem:
Ahhoz hogy német gyarmatok legyenek, kellet előbb egy Németország

Volt még másutt is érdekeltségük, pl. Új-Guinea egy része,meg hasonló vacak maradék területek. A nagy bulikat addigra már megcsinálták a nagyok, ennek is megvan a maga története, és az 1400-as évek közepéig Tengerész Henrik királyig megy vissza

A kapzsiság és a gátlástalanság tette naggyá ezeket a hatalmakat, akik egymást is bedarálták, de közben azért néha megegyeztek. Ebből lett az Antant ami először egy gyarmatosítási megállapodás volt. Aki eszményképet akar csinálni, meg a "keleti" kereskedelemmel szembeállítani annak fogalma sincs a történetről. Hogy mást ne mondjak, a két Kelet-Indiai Társaság (holland angol) versengése határozta meg a dolgok kimenetelét

Attilajukkaja 2017.09.25. 22:17:44

@John Nethem:
"Küldd el a cikket nekem, én majd magyarítom."
Mégis melyiket? annyi van.

"A szemet-szemért az az Ószövetség. Nem javaslom azzal érvelni, mert az a bosszúállás istenének története... "
Basszus. Pedig azt hittem, hogy ma is ez van használatban.

"Mert szereted a virágokat. Főleg a yukkát...."
Szeretem a yucát (más néven cassava), főleg fokhagymás-zöld citromos öntettel, ahogy Közép-Amerikában készítik.

"Nem kell datolyapálma ?"
A migránsoktól kapok elég friss datolyát. Néha kicsit meg van perzselve, de kicsire nem adunk. Azért köszi a felajánlást!

"van egy 8 éves pálmám és egy 3 éves, aztán tavalyról nőtt egy avokádó, most már 80 cm...."
Ez szép. De vigyázz, nehogy egy nap rád támadjanak. Ezekkel nagyon vigyázni kell!

"Van a 6. emeleti teraszon még bambusz, de tudok adni aloe verát, vizipálmát, kutyatejet, pár pozsgásat....."
A kutyatej érdekelne. Úgy tudom, Magyarországon egy kihalóban lévő, védett növény. Mennyiért adod a magját? Remélem, nem túl drágán!

Attilajukkaja 2017.09.25. 22:25:46

@John Nethem:
"Mondjuk nem az iszlám ideológiájából kifolyólag jutottak el erre a szintre... "
Persze, hogy nem, de ez kit érdekel?
Egyáltalán kit érdekel az arab, a perzsa, a zsidó vagy az ókeresztény kultúra? És az újkeresztény? Vagy az európai? Vajon hány magyar szavazó ismeri a magyar kultúrát? :o))))

John Nethem 2017.09.25. 22:31:33

@Attilajukkaja:

"..Mégis melyiket? annyi van..."
Nagy tételben dolgozom.. Az összeset ! :-)

"..Basszus. Pedig azt hittem, hogy ma is ez van használatban..."
Már akinél. Nálam nem....

"..Szeretem a yucát (más néven cassava), főleg fokhagymás-zöld citromos öntettel, ahogy Közép-Amerikában készítik..."

Kinek a (l)yucát ? Te perverz !! :-) /nono !! cassa-no-va /

"..A migránsoktól kapok elég friss datolyát. Néha kicsit meg van perzselve,.."
Hmmm.... már ezek is trehányul dolgoznak.....

"..Ez szép. De vigyázz, nehogy egy nap rád támadjanak. Ezekkel nagyon vigyázni kell!.."
Mindig kicsípem a hajtás közepét, így kénytelen megosztani az erejét :-)

"..A kutyatej érdekelne. Úgy tudom, Magyarországon egy kihalóban lévő, védett növény. Mennyiért adod a magját?.."
Nem konkrétan a kutyatej, hanem a háromélű kutyatej (Euphorbia trigona)... hajtásról szaporítható..

Attilajukkaja 2017.09.25. 22:52:25

@John Nethem:
"Nagy tételben dolgozom.. Az összeset ! :-)"
Oly sok a tennivaló és oly kevés az idő ....

"Már akinél. Nálam nem...."
Akkor te nem vagy politikus.

"Kinek a (l)yucát ? Te perverz !! :-) /nono !! cassa-no-va / "
Azét, aki az enyémet is kedveli! :o) A szósz a lényeg. Én a kicsit pikánsat kedvelem. ;o)

"Hmmm.... már ezek is trehányul dolgoznak....."
Nem tehetnek róla. Az a baj, hogy néha kapkodnak, ... szorítja őket az idő, meg a füst. Nem érnek rá rendesen szuvidálni vagy konfitálni. Ezért ez a hanyag tálalás. Gordon Ramsay nem örülne, ha ezt látná.

"Mindig kicsípem a hajtás közepét, így kénytelen megosztani az erejét :-) "
Látom, értesz hozzá. Az erő veled van.

"Nem konkrétan a kutyatej, hanem a háromélű kutyatej (Euphorbia trigona)... hajtásról szaporítható.."
Ja, akkor nem is érdekel. Azt hittem, Kerényi Imre (Magyar Krónika) nemzeti pitypangjáról van szó. Úgy tudom, az egy hungaricum. Nem pontosan tudom, miért kell ezt c-vel írni, de így kell. Punctum!
index.hu/kultur/media/2014/06/04/netrol_nyult_pitypanggal_indult_a_magyar_kronika/

John Nethem 2017.09.25. 23:06:33

@Attilajukkaja:

"..Látom, értesz hozzá. Az erő veled van.."

Már gyerekkorban megtanulja az ember az oszd meg és uralkodj elvét, amikor egymásnak ugrasztja a szülőket :-)

".Ja, akkor nem is érdekel.."

Finnyás - Válogatós. :-)

"..nemzeti pitypangjáról van szó. Úgy tudom, az egy hungaricum. Nem pontosan tudom, miért kell ezt c-vel írni, de így kell. Punctum!.."

Erről nem hallottam... Bár hogy PANGjon a PITY, azt el tudom képzelni nemzetiként...

$pi$ 2017.09.26. 05:44:23

@Attilajukkaja: " >>Beírtam, hogy a statisztikák szerint jelenleg a referált cikkek mintegy 1%-a születik muszlim országokban.<<
Nekem van egy közös cikkem egy iránival, de az USA-ban írtuk. Az hova számít?"

Nos, segítek. Az USA muszlim ország? Az iszlám vallás szabályai, törvényei, útmutatásai alapján szerveződik? Nem? A kérdés, hogy "muszlim országban" készült? Nem? No, pedzed már?

Támogatja a vallás a tudományt? Bátorítja? Ha szigorú vallási elvek alapján szervezünk meg egy társadalmat ott vajon sikeres lesz a tudomány? Nevezhetjük -e a tudományban sikeresnek az államot csak azért, mert akik elköltöznek onnan azok képesek aktívan résztvenni a tudományos életben?

A náci németországból elüldözött emberek közt rengeteg sikeres tudós volt. Nagy sikereket értek el amerikában. Akkor mondhatjuk, hogy a náci németország elősegítette a tudomány fejlődését? Hogy a tudomány termékeny talajra hullott a nácik körében?

$pi$ 2017.09.26. 05:52:35

@Janossz: "Érdekes, hogy valami oknál fogva így visszatekintve lesztek mindig kényesek a jó modorra, nem emlékszem, hogy rendre utasítottál volna, vagy helyretettél volna ott bármely gyalázatost."

Nos, mivel egy mondat után kitiltottak és a hozzászólásomat is törölték talán nem kellene csodálkoznod azon, hogy nem szóltam hozzá a témához.

"Odaálltál melléjük szépen, az 1 %-oddal, dicső harcos!"

Nehezen értelmezhető amit írsz, hisz gyakorlatilag az első hozzászólás volt az enyém és többet nem is írhattam.

"Holott te is nagyon jól tudtad, hogy az ezer évvel ezelőtti kultúráról van szó, de azonnal váltottál jelenidőre."

A muszlim kultúra ma is létezik.

"Hiszen ezért vagy troll."

Ilyen érvelést a tudomány nem fogad el, ez egy klasszikus troll érvelés, egyszerűen megtiltod a vitapartnerednek, hogy bizonyos érveket felhozzon azzal, hogy "most nem erről van szó" teljesen nonszensz.

VaradiJanos 2017.09.26. 09:21:18

Nem elég kizárni. Nem lehetne lebombázni?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.26. 09:27:50

@Attilajukkaja:

A nickátírással külön részleg foglalkozik a Soros Alapítványnál. Azokkal csinálják csak, akik fontos, civil, hasznos munkát végeznek.

Szóval ha valakibe így beleköt Soros, az egyfajta kitüntetés.

De már feljelentés is lett ellenem, s ott is Soroshoz vezetnek a szálak...

Attilajukkaja 2017.09.26. 09:41:48

@$pi$:
"No, pedzed már?"
Mit? Hogy az USA nem muszlim ország? Nahát! Ezt eddig nem tudtam.
Te viszont pedzed azt, hogy az onnan (muszlim országok) meg az innen (K-Európa) menekültek jelenleg csak ott és más fejlett országokban tudnak tudományosan kibontakozni? Aztán vagy hazajönnek/hazamennek, vagy nem.

"Támogatja a vallás a tudományt? Bátorítja?"
Igen. Pl. a teológia is egy tudomány. De a Pázmány Péter Katolikus vagy a Károli Gáspár Református Egyetemen sem csak hittant oktatnak. A vallásnak semmi baja sincs a kémiával, se a matematikával, de még a biológiával sem.

"mondhatjuk, hogy a náci németország elősegítette a tudomány fejlődését? Hogy a tudomány termékeny talajra hullott a nácik körében?"
Németország nagyon sokban elősegítette a tudományok fejlődését, még akkor is, ha azt nem mindig jó célokra használta fel. A többi ország is hasonlóan cselekedett, tudtommal. Bár az, hogy mi a jó cél, az erősen szubjektív megítélés kérdése.

"A muszlim kultúra ma is létezik. "
Azért kíváncsi lennék arra a statisztikára, amely vallások és kultúrák alapján sorolja fel a tudományos publikációkat.

$pi$ 2017.09.26. 10:48:14

@Attilajukkaja: "Te viszont pedzed azt, hogy az onnan (muszlim országok) meg az innen (K-Európa) menekültek jelenleg csak ott és más fejlett országokban tudnak tudományosan kibontakozni?"

Igen, én pont ezt állítottam. Azt mondtam, hogy a muszlim országokban a referált cikkek 1%-a születik. Mert a vallási alapon szervezett társadalomban a tudomány el van nyomva.

Magyarországon nem könnyű tudományt csinálni, de csak azért, mert alacsonyabb az életszínvonal, nincs akkora jólét mint nyugaton. Nálunk senki sem üldözi a tudományt. Nem is század annyi a tudományos eredmény mint nyugaton.

"Igen. Pl. a teológia is egy tudomány."

Nem, nem az. Amikor "tudományról" beszéltem, akkor nyilván természettudományt értettem alatta, de a teológia semmiképpen nem "tudomány". A teológia története esetleg, de a vallás nem tudomány, mert nem a valóság megfigyelésével próbálja megérteni a világot.

"A vallásnak semmi baja sincs a kémiával, se a matematikával, de még a biológiával sem."

A vallás alapja a hit. A tudomány elutasítja a hitet mint érvet. Ja igen és a matematika sem természettudomány.

A biológiával meg igen komoly problémája van a vallásnak, hiszen a biológia alaptézise az, hogy a fajok evolúció útján fejlődtek, a vallás pedig azt állítja, hogy lényegében változatlan formában éltek tovább miután isten megteremtette.

"Németország nagyon sokban elősegítette a tudományok fejlődését"

Az állításom nem ez volt. Próbáld megérteni mit állítottam!

$pi$ 2017.09.26. 10:51:13

@Attilajukkaja: "Azért kíváncsi lennék arra a statisztikára, amely vallások és kultúrák alapján sorolja fel a tudományos publikációkat. "

Keress rá a neten. Kezdheted itt is:

science.sciencemag.org/content/321/5890/745
www.thenewatlantis.com/publications/why-the-arabic-world-turned-away-from-science

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 10:56:19

@$pi$: "Nálunk senki sem üldözi a tudományt."

Akkor légy szíves indokold meg, mi vette rá a Debreceni Egyetemet, hogy egy tömeggyilkosnak adjon díszpolgári címet, ha nem a csúti geci parancsa.

$pi$ 2017.09.26. 11:12:24

@baszás közben dúdoló édesapa: Jah, üldözve van a tudomány, mert olyanoknak adnak tiszteletbeli doktori címet, akit te nem kedvelsz. Arra nem gondoltál még, hogy esetleg az egyetemen is vannak olyanok, akik nem veled értened egyet?

Amúgy persze "díszpolgári" címet városok szoktak adni, de ez persze mindegy. ;)

Attilajukkaja 2017.09.26. 11:13:21

@$pi$:
Köszönöm a linkeket. Érdekes volt elolvasni, főleg a másodikat.

"Nálunk senki sem üldözi a tudományt."
Viszont egyre alacsonyabb a támogatottsága. Mind morálisan, mind pénzben, mind oktatásban. És egyre jobban rátelepül a politika, az oktatásban, kutatásban dolgozók egyre kevésbé dönthetnek magukról önállóan.

John Nethem 2017.09.26. 11:34:21

@$pi$:

Csakis "díszpolgár" lehet, ugyanis nincs tudományos tevékenysége.

A kitüntetést az egyetem Szenátusa adományozhatja mindazon természetes személyeknek, akik támogatásukkal, tevékenységükkel, az egyetem érdekeit képviselő magatartásukkal, kiemelkedő mértékben járultak hozzá az oktatási és kutatási feladatainak jobb ellátásához, nemzetközi elismertségének öregbítéséhez.

PUTYIN díszpolgársági indoka a PAKS II-ben az egyetemnek szánt feladatok....

Annyi szépséghibája a dolognak, hogy a díszpolgárságot nem előre, a "medve bőrére" szokás adni, hanem amikor már valaki letett valamit az asztalra....

$pi$ 2017.09.26. 11:34:57

@Attilajukkaja: "Viszont egyre alacsonyabb a támogatottsága."

Hát ezt nem tudom, de nagyon könnyen lehet.

"Mind morálisan, mind pénzben, mind oktatásban."

Ezt sem tudom, de igaznak tűnik. Viszont az is biztos, hogy ezek a problémák már évtizedek óta léteznek.

"És egyre jobban rátelepül a politika, az oktatásban, kutatásban dolgozók egyre kevésbé dönthetnek magukról önállóan. "

Ez is indokolna némi bizonyítékot. Az egyetemek mindig is erősen hierarchikus rendszerek voltak, szerintem az egyetemi oktatóknak/kutatóknak nagyságrendekkel több korlátozást/problémát jelentenek a közvetlen feletteseik mint a nagypolitika. Az erőforrásokon a tekintélyelvű nagy öregek ülnek, a kutatást viszont a fiatalok csinálják, akiknek sokszor igen kevés beleszólásuk van a fontos döntésekbe.

"Köszönöm a linkeket."

Csak találomra rákerestem, szerintem sokkal több ilyen is van. Annyira nem érdekelt soha a téma, hogy komolyabban utánajárjak.

$pi$ 2017.09.26. 11:39:32

@John Nethem: "Csakis "díszpolgár" lehet"

Tényleg, ezt nem tudtam! Azért adták neki, mert támogatja őket. Valami pénzt is kaptak tőle azt hiszem.

Üres cím, szerintem a kutatók munkáját nem érinti.

Attilajukkaja 2017.09.26. 12:06:06

@$pi$:
"ezek a problémák már évtizedek óta léteznek."
Valóban, de a tendencia nem, hogy nem javul, hanem egyre inkább romlik.

"Ez is indokolna némi bizonyítékot. Az egyetemek mindig is erősen hierarchikus rendszerek voltak, szerintem az egyetemi oktatóknak/kutatóknak nagyságrendekkel több korlátozást/problémát jelentenek a közvetlen feletteseik mint a nagypolitika."
A Fidesznek első dolga volt, hogy az egyetemi rektorok nyakába ültessen egy kancellárt (politikai biztost), akik nélkül nem dönthet szinte semmiről sem a rektor. Az iskolákat államosítják, ha kell, ha nem, a KLIKK központosított mindent stb.
Nem a szakmai hierarchia, ami zavaró, mert arra szükség van, hanem a politikai.

"Az erőforrásokon a tekintélyelvű nagy öregek ülnek, a kutatást viszont a fiatalok csinálják, akiknek sokszor igen kevés beleszólásuk van a fontos döntésekbe."
Ha az a fiatal olyan, akkor kap beleszólást.

"Csak találomra rákerestem, szerintem sokkal több ilyen is van. Annyira nem érdekelt soha a téma, hogy komolyabban utánajárjak."
Találomra linkeltél? Pedig pont a második cikkben írják ezt az 1%-os dolgot.

Attilajukkaja 2017.09.26. 12:12:26

@$pi$:
"Azért adták neki, mert támogatja őket. Valami pénzt is kaptak tőle azt hiszem. "
Minimális összeget. Régebben egyszer 15, most pedig 10 millió forint egy egyetem költségvetésében nem tényező. Ilyen magas-rangú elismerést nem szoktak ennyiért osztogatni. Főleg nem egy közös projekt megkezdése előtt. Díjazni az elvégzett teljesítményt szokás.

"Üres cím, szerintem a kutatók munkáját nem érinti."
Nem, csak az egyetem, az ország presztízsét.

$pi$ 2017.09.26. 12:57:57

@Attilajukkaja: "Találomra linkeltél? Pedig pont a második cikkben írják ezt az 1%-os dolgot. "

Azt több előadáson hallottam, számomra megbízhatónak tűnő embertől.

"Ha az a fiatal olyan, akkor kap beleszólást."

Hát persze. Én mondjuk cirka húsz évet húztam le a felsőoktatásban, de nem ezt tapasztaltam. Neked mennyi tapasztalatod van?

$pi$ 2017.09.26. 12:59:18

@Attilajukkaja: "Nem a szakmai hierarchia, ami zavaró, mert arra szükség van, hanem a politikai."

Egy természettudóst nem érdekli a politika, miért zavarná. Az zavarja, hogy nem kapja meg az erőforrásokat és a főnöke belebeszél abba, amit csinál.

$pi$ 2017.09.26. 13:02:47

@Attilajukkaja: "Minimális összeget. Régebben egyszer 15, most pedig 10 millió forint egy egyetem költségvetésében nem tényező."

A díszoklevél meg ingyen van. Na jó, 2000 forint.

Attilajukkaja 2017.09.26. 13:15:26

@$pi$:
"Egy természettudóst nem érdekli a politika, miért zavarná. Az zavarja, hogy nem kapja meg az erőforrásokat és a főnöke belebeszél abba, amit csinál."
Ha olyan a főnöke, akkor persze az is zavarhatja. A politika pedig ne akarja megmondani egy kutatónak, oktatónak hogyan és mit kutasson, hogyan tanítsa meg az anyagot. Egy 34 éves frissen kinevezett kancellár ne pofázzon bele, hogy egy rektor, aki már 30 rektor egy sikeres egyetemen, hogyan irányítsa azt, esetleg kinek adjon díszpolgári címet. Ne pártszimpátia alapján osszák el a pénzt az iskolák, kutatóhelyek között. Már hogy a fenébe ne érintené a politika a természettudósokat?

"A díszoklevél meg ingyen van. Na jó, 2000 forint."
Ez mit számít? A presztízst, az erkölcsöket nem pénzben mérik.

Attilajukkaja 2017.09.26. 13:16:32

@$pi$:
aki már 30 rektor = aki már 30 éve rektor

John Nethem 2017.09.26. 13:37:49

@Attilajukkaja:

A kommisszárosdi régebbi.. Ismerősöm rádiós, már 5 évvel ezelőtt is minden rádióhoz beültettek spéci "intendások"-at ....

Ami az egyetemeket illeti, bizony tudományos önállóságuk megkérdőjelezhetetlen kellene legyen , de a politika finanszírozás révén egyértelműen diktál. Kivált a társadalomtudományok terén kívánja a saját szája íze szerint alakítani a dolgokat.

Olaszoszágban sem fenékig tejföl az Édes élet:

Hét egyetemi professzort korrupció vádjával letartóztattak, huszonkét kollégájukat pedig egy évre eltiltották a tanítástól Olaszországban. Az egyetemi állásokat ugyanis nem érdem alapján, hanem mondvacsinált pályázatokkal „saját embereik” között osztották szét.
börtönbe kerültek vagy eltiltottak között neves oktatók vannak Olaszország több egyeteméről, névsorukat az olasz újságok kedden hozták nyilvánosságra. Többségük elismert, közgazdasági, pénzüggyel és adóügyi joggal foglalkozó professzor, aki minisztériumi bizottságoknak, politikai és vállalati tanácsadói testületnek is tagja volt.

A firenzei ügyészség vizsgálata alapján egész Olaszországban 150 házkutatást tartottak.
A korrupciós vizsgálat 2013-ban indult Philip Laroma Jezzi olasz-brit adószakértő feljelentése alapján. A Firenzében dolgozó Laroma Jezzi egyetemi tanári állásra pályázott, és esélyesként vett részt egy országos pályázaton. Idősebb kollégája, Pasquale Russo volt egyetemi professzor azonban beszélgetésre hívta, amelyen visszalépésre szólította fel, hangsúlyozva, hogy annak a tanári posztnak már megvan a nyertese.

John Nethem 2017.09.26. 13:38:44

A tapasztalatok szerint az olaszországi egyetemeken létező professzori maffia vezet oda, hogy a fiatal olasz diplomások, kutatók egy része külföldön keres állást, mivel hazájában kapcsolatok nélkül ez lehetetlen lenne.

Felmérések szerint 1999 és 2007 között az egyetemi pályázatokon állást nyert oktatók több mint 90 százaléka ugyanazon az egyetemen rendelkezett "kapcsolatokkal", ahol megszerezte a tanári helyet,
vagy a tanszék professzorainak volt egykori tanítványa, vagy esetleg egy másik egyetemi tanárnak volt a rokona.

John Nethem 2017.09.26. 13:42:09

Nem mintha olasz specialitás lenne, bár nálunk azért ilyen nagy tételben nem játszották.
Viszont én is ismerek magyar eseteket, bizonyos farvizeket ott is szükség volt felhasználni az evezéshez meg egy kis egyéb miegymást....

Attilajukkaja 2017.09.26. 13:48:46

@John Nethem:
"A kommisszárosdi régebbi.. Ismerősöm rádiós, már 5 évvel ezelőtt is minden rádióhoz beültettek spéci "intendások"-at ...."
Sőt! Biztosan a Kádár korszakban is voltak ilyenek, de az egyetemeken most újra bevezette a Fidesz.

"tudományos önállóságuk megkérdőjelezhetetlen kellene legyen , de a politika finanszírozás révén egyértelműen diktál."
A finanszírozás is a diktálás egyik módja, de ez a kancellárosdi még annál is direktebb beleszólás az egyetemek önállóságába.

"Kivált a társadalomtudományok terén kívánja a saját szája íze szerint alakítani a dolgokat."
Ott főleg!

"Hét egyetemi professzort korrupció vádjával letartóztattak, huszonkét kollégájukat pedig egy évre eltiltották a tanítástól Olaszországban. Az egyetemi állásokat ugyanis nem érdem alapján, hanem mondvacsinált pályázatokkal „saját embereik” között osztották szét."
Erre már régen is panaszkodtak az olasz kollégák. Valamennyi bratyizás persze minden országban van, de nem mindegy a mértéke, és az sem, mennyire van ez legalizálva. Ha valakit letartóztatnak ilyesmiért, az nálam már pozitívum. Az is dicséretes, hogy nyilvánosságra hozták a nevüket. Ennek persze az a veszélye, hogy mondvacsinált botrányokkal is el lehet így intézni egy rivális csoportot. Ezért annyira fontos az átláthatóság, ami nálunk egyre kevésbé jellemző.

"A firenzei ügyészség vizsgálata alapján egész Olaszországban 150 házkutatást tartottak."
nem semmi!

"Idősebb kollégája, Pasquale Russo volt egyetemi professzor azonban beszélgetésre hívta, amelyen visszalépésre szólította fel, hangsúlyozva, hogy annak a tanári posztnak már megvan a nyertese."
Az öreg nem volt eléggé körültekintő, ha ezzel lebukott. ;o)

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 14:01:44

@$pi$: "akit te nem kedvelsz."

Ja, bocsi, hogy bántom a kedvenc tömeggyilkosaidat. Gondolom, neked egy aranyozott keretes Hitler kép lóg az ágyad felett. Imádkozz csak hozzájuk.

A csúti geci parancsára Terézanyának se kellene díszpolgári címet adniuk. A gecinek semmi köze az egyetemi autonómiához.

konrada 2017.09.26. 14:02:15

@John Nethem:
...na ja.
...mi később kerültünk az EU-ba.;))

(S mielőtt valaki félreértené, és habonypincsizni kezdene - mert nem tudja mire írtam: az egyetemeken az igazi úr az most, aki az eu-s támogatásokat -KÖZOP, TÁMOP - leosztja, elbírálja, ellenörzi...)

$pi$ 2017.09.26. 16:58:56

@baszás közben dúdoló édesapa: "Ja, bocsi, hogy bántom a kedvenc tömeggyilkosaidat. "

Te olyan dolgokat olvasol a hozzászólásaimban, amik nincsenek ott.

"Gondolom, neked egy aranyozott keretes Hitler kép lóg az ágyad felett. Imádkozz csak hozzájuk."

Jé, a náci kártya. Milyen eredeti. Viccesen implikáltad, hogy én biztos náci vagyok, hát ez nagyon jó. Annyira jópofa vagy... és eredeti, ezt még biztos nem sütötte el senki ezeken a blogokon, hát nem? :D

$pi$ 2017.09.26. 17:08:55

@Attilajukkaja: "Ha olyan a főnöke, akkor persze az is zavarhatja. A politika pedig ne akarja megmondani egy kutatónak, oktatónak hogyan és mit kutasson, hogyan tanítsa meg az anyagot. Egy 34 éves frissen kinevezett kancellár ne pofázzon bele, hogy egy rektor, aki már 30 rektor egy sikeres egyetemen, hogyan irányítsa azt"

Nem akarlak elkeseríteni, de kincstári biztosok az mszp alatt is voltak. Most úgy adod elő, mintha a fidesz valami pártállami diktatúrát vezetett volna be az egyetem élére rakott kincstári biztosokkal, de gondolom az mszp 8 éve alatt baromira nem zavartak ezek.

Ahogy jött a zorbán sok minden rohadt nagy náciság lett amivel elég jól ki voltatok békülve előtte. :D

Attilajukkaja 2017.09.26. 17:13:23

@$pi$:
"Most úgy adod elő, mintha a fidesz valami pártállami diktatúrát vezetett volna be az egyetem élére rakott kincstári biztosokkal, de gondolom az mszp 8 éve alatt baromira nem zavartak ezek."
Az MSzP 8 éve alatt nem léteztek.

"Ahogy jött a zorbán sok minden rohadt nagy náciság lett amivel elég jól ki voltatok békülve előtte. :D"
Ki mondta neked, hogy ki voltunk békülve az MSzP kormánnyal???? Ezt mégis honnan szeded? Ki mondta neked? De a diktatórikus túlkapások tényleg az utóbbi években jöttek.

Attilajukkaja 2017.09.26. 17:24:47

@baszás közben dúdoló édesapa:
Megváltoztattad a nicked? Mégis miért? Vagy a te avatárodat is ellopták?

$pi$ 2017.09.26. 17:47:46

@Attilajukkaja: "Az MSzP 8 éve alatt nem léteztek. "

Itt egy példa arra, hogy 2009-ben pont volt kincstári biztos az egyik egyetemen. Egyébként ez persze csak egy példa:

nol.hu/belfold/lemondott_a_kincstari_biztos_pecset-320980

"Ki mondta neked, hogy ki voltunk békülve az MSzP kormánnyal???? Ezt mégis honnan szeded? Ki mondta neked? De a diktatórikus túlkapások tényleg az utóbbi években jöttek."

Épp most hazugsággal mentegeted őket, azt hazudtad, hogy az mszp alatt nem volt olyan, hogy kincstári biztos.

Akkor most diktatórikus túlkapás a kincstári biztos vagy nem az? :D

Attilajukkaja 2017.09.26. 17:59:33

@$pi$:
"Itt egy példa arra, hogy 2009-ben pont volt kincstári biztos az egyik egyetemen."
Ez nem volt általános.

"Épp most hazugsággal mentegeted őket, azt hazudtad, hogy az mszp alatt nem volt olyan, hogy kincstári biztos."
Na jó! Eddig normálisan lehetett beszélni veled, most meg jössz ezzel az agresszív némethszilárdos stílussal: hazudsz, a hazugságod is hazugság című "érveléssel".
Sajnálom. de ebben a stílusban nem beszélgetek senkivel.
A kincstári biztos és a politikai kancellár nem egy és ugyanaz. Ahol én dolgozom, nem volt kincstári biztos, most meg van egy politikai kancellár.
Ennyi.
Viszlát!

$pi$ 2017.09.26. 18:03:08

@Attilajukkaja: Ezt állítottad:

"Az MSzP 8 éve alatt nem léteztek. "

Most ezt mondod:

"Ez nem volt általános."

Tehát nem mondtál igazat. Ennyi.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 19:42:38

@Attilajukkaja: Kicsit pihenek. Nehéz egy olyan ronda csupanagybetűs nicket hurcolni.

Attilajukkaja 2017.09.27. 07:43:21

@baszás közben dúdoló édesapa:
Addig etetem, amíg normálisan válaszol. Egyszer talán ő is megtanulja, hogy sokkal kellemesebb kulturáltan kommunikálni. :o)
Persze aztán beleér a kezem a bilibe .....

6.Lenin 2017.09.27. 09:11:49

@Attilajukkaja:

Igen, a cicusnak még a nickje is sugározza a kulturáltságotokat. Vagy a terelésetek technikáját, ha nincs megfelelő válaszotok, a mellébeszélést, csúsztatást.
Igaz ezt is ti határozzátok meg, mi, mit is jelenthet.
Ez a természetes (főleg a baszás közben dúdoló édesapának)

Attilajukkaja 2017.09.27. 09:44:32

@6.Lenin:
"a cicusnak még a nickje is sugározza a kulturáltságotokat"
Pontosan erről beszélek, amit most csinálsz. Hogy milyen téma, poszt kapcsán személyeskedtek, piszkálódtok, az lényegtelen. Csak az a fontos, hogy valahol beszólhattok a másiknak.
Bocsi, de én éppen ezt nem támogatom.

6.Lenin 2017.09.27. 11:15:02

@Attilajukkaja:

Nem érted. Nekem tök mind1, hogy a cicus hány nicken, és milyen nicken kommentel, vagy akárki más, de ne rója fel a másiknak, amit ő csinál soxorasan ugyanúgy, vagy még rosszabban.

Szóltál érte neki? Nem. Hanem támogatod, mert esetleg te visszafogod magad, de valójában elfogadod azt a stílust, technikát.

De ez is mind1, csak szóltam, mert kilógott a lóláb.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 11:22:02

@6.Lenin: "sugározza a kulturáltságotokat"

A gazdád csahos kutyája kulturáltságát sugározza, nála panaszkodj. Idézet Balga csúcsminiszterúrtól. És ez a beteg lélek igazgatja az oktatást IS.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 11:23:11

@6.Lenin: Egyébként pedig fasz közöd van a nickjeimhez.

6.Lenin 2017.09.27. 11:30:16

@baszás közben dúdoló édesapa:

Semmi. Lesszarom hány nicken kommentelsz, a te dolgod.
Csak nem oktassátok a másikat kulturáltságból, amikor ömlik belőled a szennyvíz.
Ennyi

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 11:34:20

@6.Lenin: A te szájadból ömlik a szar, trollgeci munkásőr. Fuss a gazdádhoz siránkozni, hogy felismertelek.

6.Lenin 2017.09.27. 12:04:28

@baszás közben dúdoló édesapa:

Felismerté.
És?
Nincs jogom másnak lenni, mint ti?
Már régen írtam, hogy egy köcsög vagy, jogod is van annak lenni.
Nem értesz te semmit.

Attilajukkaja 2017.09.27. 12:11:44

@6.Lenin:
"Szóltál érte neki?"
Egyszer. Többször nem is fogok. Úgyis tudja.

"Hanem támogatod"
Tévedsz, nem támogatom.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 12:27:28

@6.Lenin: "Nincs jogom másnak lenni, mint ti?"

De, jogod van:
- hazugnak lenni,
- trollnak lenni,
- fasznak lenni,
- gecinek lenni,
- gazdát szarát örömmel zabálni,
- fideszhívőnek lenni,
ezek mi, hazafiak mind nem vagyunk, őrüjjé, mind te lehetsz.

6.Lenin 2017.09.27. 13:22:32

@baszás közben dúdoló édesapa:

Majd jövő tavasszal kiválasztódik, hogy ki, kicsoda.

Igazad van, egy köcsög is lehet hazafi (vagy annak képzeli magát).
Én másként értelmezem a hazafiságot, mint te, de ez nem, bár haza csak egy van, lehet.
Ahogy anya is csak egy lehet, de van aki lekurvázza azt az egyet is. Sok mindentől függ ez köcsögkém, de kétlem, hogy képes lennél megérteni.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 13:42:39

@6.Lenin: "Én másként értelmezem a hazafiságot"

Igen, eladnátok a ruszkiknak az országot. Én magyar hazafiságról beszélek.

6.Lenin 2017.09.27. 14:03:36

@baszás közben dúdoló édesapa:

Mondtam, hogy nem érted.

Te másnak adnád el, mert esetleg te nyernél vele.
Én meg azt mondom, hogy nem kell eladni semmit, mert én meg tudok élni a saját erőmből is, de jó, ha mindenkivel jóba vagyunk, akik minket is annak tekintenek, akiknek mi is őket-egyenjogú, egyenrangú partnernek, és nem cselédnek.
Te szeretnél cseléd lenni annál a gazdánál, akiről azt feltételezed, hogy szeret téged, meg okosnak tart, pedig csak kihasznál, mert tudja, hogy egy nagy köcsög vagy.
Ahogy ezt képzelik rólunk is az EU-ban, mert előtte seggnyalók szolgálták ki őket, és most meg vannak lepődve.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.27. 15:31:44

@6.Lenin: Vagy tudatlan köcsög vagy, hogy nem tudod, hogy a gazdád eladja az országot a ruszkiknak, vagy te is hazaáruló geci vagy, és tapsolsz neki.

Nekem nincs szükségem "gazdára", az csak a fideSSfasszopóknak kell.

6.Lenin 2017.09.27. 15:55:15

@baszás közben dúdoló édesapa:

Igazad van, tegnap láttam Záhonynál, hogy Orbán talicskával tolta kifelé a magyar haza szent földjét, bele is izzadt a nyomorult. Bár most nem hiszem, hogy az ukránok átengedik.
Mind1, legyen ez az ő Baja, vagy Mohácsa. A Merkel meg majd betömi a likakat, nagy örömödre és kapsz cserébe 1 köcsög sört is meg valami nagy csöcsű Brünhildát.
Köcsög vagy cicus, ezt már nem tudod kiheverni az elpatkolásodig.
Mind1.
süti beállítások módosítása